Dobrovoljačka ulica

Post Reply
goran16v

#326 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by goran16v »

Creasy wrote:Legitimna vojna meta, vojska koja se povlači iz Sarajeva? Pa Alija je dogovorio mirno izvlačenje, ali očigledno je da to nekima u gradu nije odgovaralo.
I može li iko od vas da diskutuje bez vrijeđanja? Pa nisam ja kriv što ste izginuli i napatili se u ratu. Ja sam isto da svi odgovaraju za svoje zločine, ali SVI, a ne samo srpska strana.
Da upravo ta, vojska koja je proglasena neprijateljskom vojnom silom u aprilu 92. godine na teritoriji jedne suverene drzave je legitimna vojna meta sta god da radi.
Ako ti nisi kriv koji si drzao grad u opsadi i pucao na njega, ko je onda kriv?
Nazalost u omjeru pocinjenih ratnih zlocina ste planetarno postali sinonimi za ratne zlocince, a za to van njie niko kriv...
Creasy

#327 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by Creasy »

Ripicipi wrote:
Creasy wrote:Legitimna vojna meta, vojska koja se povlači iz Sarajeva? Pa Alija je dogovorio mirno izvlačenje, ali očigledno je da to nekima u gradu nije odgovaralo.
I može li iko od vas da diskutuje bez vrijeđanja? Pa nisam ja kriv što ste izginuli i napatili se u ratu. Ja sam isto da svi odgovaraju za svoje zločine, ali SVI, a ne samo srpska strana.
Ta ista JNA uopste nije bila nevina u danima prije Dobrovoljacke, tako da...
Samo dan ranije je tenkovima, minobacacima i avionima rusila Sarajevo, a i vodila pjesadijske borbe u strogom centru grada. Da ne govorimo o svemu po istocnoj Bosni danima ranije.

Iako naravno osudjujem ubijanje zarobljenika.
Ako je dogovoreno mirno izvlačenje od strane Predsjedništva BiH, to je trebalo da se poštuje.
Creasy

#328 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by Creasy »

- Ono što se dogodilo u Dobrovoljačkoj je svakako zločin protiv čovečnosti. Ceo slučaj će, međutim, ostati otvorena rana još dugo zato što ne postoji iskrena želja onih koji su danas na vlasti na sve tri strane da otvoreno pričaju o prošlosti. To podrazumeva da zajedno sednu oni koji su učestvovali u ovom bosanskom kotlu i priznaju svoju grešku. Ali, izgleda da još nije došlo vreme za to. I dalje se pominju one nerešene situacije od pre 70 godina – ističe Divjak.

- Nije izdata nikakva komanda, niti je postojao plan, već je reč o odluci nekog pojedinca. Postoje čak i priče da je reč o osveti, jer je do tog dana u sarajevu već bilo 30 mrtvih. Takođe, bilo je i tvrdnji da se najpre čuo pucanj iz pištolja, a da je nakon toga usledila paljba. Najpre sam bio s vojnicima JNA koji su utovarali neke materijalne stvari i još tada sam umirivao situaciju. Kasnije, kada se formirala kolona i kada je sve počelo, bio sam na transporteru s Alijom Izetbegovićem i komandovao sam da se ne puca. Postoji i snimci s mojim glasom koji to potvrđuju – tvrdi Divjak.
Ripicipi

#329 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by Ripicipi »

Creasy wrote:
Ripicipi wrote:
Ta ista JNA uopste nije bila nevina u danima prije Dobrovoljacke, tako da...
Samo dan ranije je tenkovima, minobacacima i avionima rusila Sarajevo, a i vodila pjesadijske borbe u strogom centru grada. Da ne govorimo o svemu po istocnoj Bosni danima ranije.

Iako naravno osudjujem ubijanje zarobljenika.
Ako je dogovoreno mirno izvlačenje od strane Predsjedništva BiH, to je trebalo da se poštuje.
Iako je JNA tj. Milutin Kukanjac ocito prekrsio dogovor o izvlacenju kasarne, smatram da i pored toga niko nije trebao biti ubijen, nego, zaustavljen, razoruzan i zarobljen.
Creasy

#330 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by Creasy »

Na koji način je Kukanjac prekršio dogovor? :shock:
mahalas505

#331 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by mahalas505 »

Pa mozes li ti reci ko nam je kriv sto je toliko nastradalo? Kako te bolan nije stid, pa opet zaradjues hljeb u tom gradu po kojem si do jucer pucao. Ti kazes zlocin u Dobrovoljackoj(poginulo 6 vojnika), pa znas li ti koliko je ti onda zlocina bilo u Sarajevu za vrijeme opsade? Koliko je civila ubijeno granatiranjem i snajperima? Oruzjem koje se pravljeno od para koji su svi izdvajali da apsurd ne moze biti veci.

Ako si bio na Zuci sto se pravis blesav u vezi artiljerije, ko niste imali podrsku iste, fakat kako mozes tako patoloski lagati? Pa nikada ne bi ste zaustavili onu ofanzivu u zimu 1992 ili povratili tu teritoriju kasnije da nije bilo artiljerije, tj. nase ne imanje iste. Pa vi ste ispalili vise granate nego mi metaka na Zuci. Nikakve artiljerije nije bilo gore na Smrekovcu(znaju to lokalni gdje je na Rosuljama), Blagovcu, nije jelde?
goran16v

#332 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by goran16v »

Creasy wrote:- Ono što se dogodilo u Dobrovoljačkoj je svakako zločin protiv čovečnosti. Ceo slučaj će, međutim, ostati otvorena rana još dugo zato što ne postoji iskrena želja onih koji su danas na vlasti na sve tri strane da otvoreno pričaju o prošlosti. To podrazumeva da zajedno sednu oni koji su učestvovali u ovom bosanskom kotlu i priznaju svoju grešku. Ali, izgleda da još nije došlo vreme za to. I dalje se pominju one nerešene situacije od pre 70 godina – ističe Divjak.

- Nije izdata nikakva komanda, niti je postojao plan, već je reč o odluci nekog pojedinca. Postoje čak i priče da je reč o osveti, jer je do tog dana u sarajevu već bilo 30 mrtvih. Takođe, bilo je i tvrdnji da se najpre čuo pucanj iz pištolja, a da je nakon toga usledila paljba. Najpre sam bio s vojnicima JNA koji su utovarali neke materijalne stvari i još tada sam umirivao situaciju. Kasnije, kada se formirala kolona i kada je sve počelo, bio sam na transporteru s Alijom Izetbegovićem i komandovao sam da se ne puca. Postoji i snimci s mojim glasom koji to potvrđuju – tvrdi Divjak.

Pusti Divjakovu izjavu, zna se na sta vi mislite kad kazete zlocin u Dobrovoljackojj ulici. Ne mislite vi na 6. ubijenih o kojima govori Divjak sto jeste zlocin, ne polazete vjence i ne palite njima svijece svake godine, Za vas je zlocin u Dobrovoljackoj sve sto se desilo 2. i 3. maja u Sarajevu, za vas je ratni zlocin napad na legitimnu vojnu metu i za vas su zrtve zlocina u Dobrovoljackoj ulice svi koji su poginuli i ranjeni 2. i 3. maja, odnosno 42. poginula i 70 i nesto ranjenih.
Ako vec glumatas ovdje pomirljivog i objektivnog distutanta napisi sta je tacno zlocin u Dobrovoljackoj ulici i koliko je ubijenih u tom zlocinu!
Ripicipi

#333 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by Ripicipi »

Creasy wrote:Na koji način je Kukanjac prekršio dogovor? :shock:
Jer je poveo cijelu komandu sa dokumentacijom, ljudima i naoruzanjem, a takav dogovor nije bio.
Dogovor je bio da se razmjene individue, tj. Kukanjac i Alija, a da se za "ostalo" dogovori kasnije.

Imas i izjavu Mekenzija koja to potvrdjuje.
mahalas505

#334 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by mahalas505 »

Ripicipi wrote:
Jer je poveo cijelu komandu sa dokumentacijom, ljudima i naoruzanjem, a takav dogovor nije bio.
Dogovor je bio da se razmjene individue, tj. Kukanjac i Alija, a da se za "ostalo" dogovori kasnije.

Naravno da su htjeli da sve iznesu, svo naoruzanje i opremu.
cindrlimindrli

#335 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by cindrlimindrli »

Creasy wrote:Ako je dogovoreno mirno izvlačenje od strane Predsjedništva BiH, to je trebalo da se poštuje.
Moglo je a i nije moralo. Neprijateljska vojna kolona naoruzana do zuba izvlaci se iz okruzenja a kao taoca drzi
predsjednika drzave. Ozbiljnije protiv-teroristicke formacije u svijetu od nasih, roknule bi sve i jednog.
goran16v

#336 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by goran16v »

Na taj nacin sto je umjesto ljudi sa licnim naoruzanjem pokusao izvuci duge cijevi, vozila, arhivu i sve ono sto je bilo potovareno u vozilima.
Na kraju krajeva koliko arogantan i osion, da ne kazem retardiran, moras biti da se kao oficir neprijateljske vojske qurcis vojniku legitimnih oruzanih snaga kad ti trazi pistolj, a upravo se to desilo!
Creasy

#337 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by Creasy »

Ripicipi wrote:

Hmm, ja znam da je Mekenzi izjavio da je muslimanska strana prekršila dogovor. A odakle tebi informacija u vezi ovih detalja dogovora?
Sve i da je tako bilo, kolona je trebala biti zaustavljena i razoružana, a ne napadnuta mučki.

cindrlimindrli

#338 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by cindrlimindrli »

Creasy wrote:Sve i da je tako bilo, kolona je trebala biti zaustavljena i razoružana, a ne napadnuta mučki.
Kolona je zaustavljena i razoruzana, zarobljenici kasnije pustani.
goran16v

#339 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by goran16v »

Creasy wrote:
Hmm, ja znam da je Mekenzi izjavio da je muslimanska strana prekršila dogovor. A odakle tebi informacija u vezi ovih detalja dogovora?
Sve i da je tako bilo, kolona je trebala biti zaustavljena i razoružana, a ne napadnuta mučki.

A ko ti kaze da kolona prvo niej zaustavljena i da je krenulo razoruzavanje i skidanje u gace dok se vas glupavi pukovnik nije nasao qurciti i odbijati da preda pistolj kad je sve pocelo?
Da li si stvarno toliko glup da mislis da bi u muckom napadu na kolonu od 200 i nesto ljudi svega 6 bilo ubijeno od cega 2 ili 3 u sanitetu na Skenderiji?
Creasy

#340 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by Creasy »

cindrlimindrli wrote:
Creasy wrote:Sve i da je tako bilo, kolona je trebala biti zaustavljena i razoružana, a ne napadnuta mučki.
Ako ti ne radi Adobe Flash Player, evo ja ću ti citirati ovog sa linka koji sam postavio: "Sva pokretna vozila neprijatelja uništiti, pripremiti zapaljive smjese i sve spaliti!"
Creasy

#341 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by Creasy »

goran16v wrote:
Creasy wrote:

A ko ti kaze da kolona prvo niej zaustavljena i da je krenulo razoruzavanje i skidanje u gace dok se vas glupavi pukovnik nije nasao qurciti i odbijati da preda pistolj kad je sve pocelo?
Da li si stvarno toliko glup da mislis da bi u muckom napadu na kolonu od 200 i nesto ljudi svega 6 bilo ubijeno od cega 2 ili 3 u sanitetu na Skenderiji?

Da li si ti stvarno toliko glup da ne primjećuješ da uopšte ne diskutujem sa tobom? Zaobiđi me bogati u širokom luku.
Ripicipi

#342 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by Ripicipi »

Creasy wrote:
cindrlimindrli wrote:
Ako ti ne radi Adobe Flash Player, evo ja ću ti citirati ovog sa linka koji sam postavio: "Sva pokretna vozila neprijatelja uništiti, pripremiti zapaljive smjese i sve spaliti!"
Komanda od "Zagija" je jedno, a ono sta se desilo tada je nesto sasvim drugo.
Da je poslusana "Zagijeva" komanda, sumnjam da bi bilo "samo" 6 mrtvih, od 200 i kusur ljudi.

Ja imam puno povjerenje u osobe koje su rekle da se desio zlocin, tako da cu se sloziti da je nad tih 6 vojnika izvrsen zlocin.
cindrlimindrli

#343 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by cindrlimindrli »

Creasy wrote:
cindrlimindrli wrote:
Pa dobro, jesu li sva pokretna vozila neprijatelja unistena? Mada, sve da je naredba ispostovana ne bi se desilo
krsenje zenevske konvencije, ustvari bi al' da je to uslijedilo nakon sto su se govnari predali. No kako se to u ovom
slucaju nije desilo ostaje ti samo da kenjas bezveze.
Creasy

#344 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by Creasy »

Ripicipi wrote:
Creasy wrote:
cindrlimindrli wrote: Kolona je zaustavljena i razoruzana, zarobljenici kasnije pustani.
Komanda od "Zagija" je jedno, a ono sta se desilo tada je nesto sasvim drugo.
Da je poslusana "Zagijeva" komanda, sumnjam da bi bilo "samo" 6 mrtvih, od 200 i kusur ljudi.

Ja imam puno povjerenje u osobe koje su rekle da se desio zlocin, tako da cu se sloziti da je nad tih 6 vojnika izvrsen zlocin.

Ajde da se bar u nečemu složimo. Još kad bi neko odgovarao za taj zločin...
Creasy

#345 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by Creasy »

cindrlimindrli wrote:
Creasy wrote:
cindrlimindrli wrote:
Pa dobro, jesu li sva pokretna vozila neprijatelja unistena? Mada, sve da je naredba ispostovana ne bi se desilo
krsenje zenevske konvencije, ustvari bi al' da je to uslijedilo nakon sto su se govnari predali. No kako se to u ovom
slucaju nije desilo ostaje ti samo da kenjas bezveze.

Pa ako ćemo pravo, da su sva pokretna vozila JNA tog dana uništena, pitanje je da li bi iko danas šetao Sarajevom...
mahalas505

#346 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by mahalas505 »

Creasy wrote: Pa ako ćemo pravo, da su sva pokretna vozila JNA tog dana uništena, pitanje je da li bi iko danas šetao Sarajevom...
Pa cime bi to uradili?Nije valjda sa papovkama samo?
Ripicipi

#347 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by Ripicipi »

Creasy wrote: Pa ako ćemo pravo, da su sva pokretna vozila JNA tog dana uništena, pitanje je da li bi iko danas šetao Sarajevom..
:?

Sta, ispaljivali bi 500 umjesto 300 granata dnevno na grad?
Creasy

#348 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by Creasy »

"Treba to dotući prije nego što dođe UNPROFOR..."
Creasy

#349 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by Creasy »

Ripicipi wrote:
Creasy wrote: Pa ako ćemo pravo, da su sva pokretna vozila JNA tog dana uništena, pitanje je da li bi iko danas šetao Sarajevom..
:?

Sta, ispaljivali bi 500 umjesto 300 granata dnevno na grad?
Pa zar stvarno misliš da je Sarajevo gađano svim raspoloživim sredstvima? Reci da se šališ. :-)
cindrlimindrli

#350 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by cindrlimindrli »

Creasy wrote:Pa ako ćemo pravo, da su sva pokretna vozila JNA tog dana uništena, pitanje je da li bi iko danas šetao Sarajevom...
To se malo sad pravis lud? Sta sad, kao niste pokusali sve sto ste mogli da danas niko ne hoda Sarajevom?
Post Reply