Dobro vs. Zlo

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kub lajkan

#1 Dobro vs. Zlo

Post by kub lajkan »

Ahmmed wrote: Lajkane,

Ja sam, također, prolazio kroz različite faze u proteklih petnaestak godina.....

I ,jednoga dana, shvatio da neke stvari ,moram iz temelja mijenjati....Sticaj okolnosti, Božije davanje,šta god da je, omogućilo mi je da prohodam ovom zemljom i sastajem se sa običnim,finim svijetom...Počeo da razumijevam njihove nade, strahove, njihove emocije....Trebalo nam je vremena...I onima koje sam posjećivao i meni....Pa sam onda,počeo da ponavljam posjete istim ljudima...Onako, ničim izazvan, bahnuo bih, najčešće u proljetne i ljetne dane....Kad se može ispred kuće sjediti, da ih ne bihuzurim....I znaš, kako koji put, stisak ruke, postajao bi jači,srdačniji...Naši razgovori otvoreniji....

Ne mogu razumjeti one koji su na vlasti u ovoj zemlji....Nemaju pojma,koliko bi jednom svojom posjetom, u dio zemlje,gdje ne vladaju "njihovi"
promijenili stvari!Ili,u dio zemlje, gdje se ljudi vraćaju .....Sjećam se jednog starine iz Mostarskoga Bijelog Polja, kako je sa suzom u očima i neskrivenim ponosom pričao kako su mu dolazili iz Sarajeva...Njemu, Srbinu, povratniku, zemljodjelcu...došli čak iz Sarajeva, muslimani, sa fakultetom....Posjedili, popričali, bez neke konkretne pomoći....Ali, čika Dušan je upamtio,tu posjetu, po dobru....
Uh covjece, gdje me nadje...

Bilo je toga u zivotu, ali... govoriti o tome kad si nekad nekom bez veceg razloga (kako kazes "nicim izazvan") dobro ucinio, uzelo bi tom cinu smisao. A to je ona iskonska ljudska potreba, da drugom pomognes... i ne znajuci ga... samo zato sto pripadas istoj vrsti na ovoj planeti. Ne znas ni kako se zove, ni ko je, ni kakva mu je sudbina. Znas samo da pati i da mu je zivot puno tezi nego tebi. Bude ti poslije tesko i zao, sto ima takve muke na dunjaluku... ali nekako budes ljudski ispunjen, jer si ucinio nesto sto se ne da mjeriti obicnim mjerama...

Eto ispricah da rasteretim dusu, pa ko skonta skonta...

ps. fakat mi ne bi bilo tesko sjesti u auto i zapucati tako negdje i nekom... bez veceg razloga...
Ahmmed

#2 Re: Dobro vs. Zlo

Post by Ahmmed »

kub lajkan wrote:
Ahmmed wrote: Lajkane,

Ja sam, također, prolazio kroz različite faze u proteklih petnaestak godina.....

I ,jednoga dana, shvatio da neke stvari ,moram iz temelja mijenjati....Sticaj okolnosti, Božije davanje,šta god da je, omogućilo mi je da prohodam ovom zemljom i sastajem se sa običnim,finim svijetom...Počeo da razumijevam njihove nade, strahove, njihove emocije....Trebalo nam je vremena...I onima koje sam posjećivao i meni....Pa sam onda,počeo da ponavljam posjete istim ljudima...Onako, ničim izazvan, bahnuo bih, najčešće u proljetne i ljetne dane....Kad se može ispred kuće sjediti, da ih ne bihuzurim....I znaš, kako koji put, stisak ruke, postajao bi jači,srdačniji...Naši razgovori otvoreniji....

Ne mogu razumjeti one koji su na vlasti u ovoj zemlji....Nemaju pojma,koliko bi jednom svojom posjetom, u dio zemlje,gdje ne vladaju "njihovi"
promijenili stvari!Ili,u dio zemlje, gdje se ljudi vraćaju .....Sjećam se jednog starine iz Mostarskoga Bijelog Polja, kako je sa suzom u očima i neskrivenim ponosom pričao kako su mu dolazili iz Sarajeva...Njemu, Srbinu, povratniku, zemljodjelcu...došli čak iz Sarajeva, muslimani, sa fakultetom....Posjedili, popričali, bez neke konkretne pomoći....Ali, čika Dušan je upamtio,tu posjetu, po dobru....
Uh covjece, gdje me nadje...

Bilo je toga u zivotu, ali... govoriti o tome kad si nekad nekom bez veceg razloga (kako kazes "nicim izazvan") dobro ucinio, uzelo bi tom cinu smisao. A to je ona iskonska ljudska potreba, da drugom pomognes... i ne znajuci ga... samo zato sto pripadas istoj vrsti na ovoj planeti. Ne znas ni kako se zove, ni ko je, ni kakva mu je sudbina. Znas samo da pati i da mu je zivot puno tezi nego tebi. Bude ti poslije tesko i zao, sto ima takve muke na dunjaluku... ali nekako budes ljudski ispunjen, jer si ucinio nesto sto se ne da mjeriti obicnim mjerama...

Eto ispricah da rasteretim dusu, pa ko skonta skonta...

ps. fakat mi ne bi bilo tesko sjesti u auto i zapucati tako negdje i nekom... bez veceg razloga...

Lajkane, tim sam odlascima najviše dobra učinio samome sebi...Pobjeđivao svoje strahove, gazio po svojim predrasudama, rješavao se osjećaja mučnine.....
kub lajkan

#3 Re: Dobro vs. Zlo

Post by kub lajkan »

Ahmmed wrote:
kub lajkan wrote: Uh covjece, gdje me nadje...

Bilo je toga u zivotu, ali... govoriti o tome kad si nekad nekom bez veceg razloga (kako kazes "nicim izazvan") dobro ucinio, uzelo bi tom cinu smisao.
Lajkane, tim sam odlascima najviše dobra učinio samome sebi...Pobjeđivao svoje strahove, gazio po svojim predrasudama, rješavao se osjećaja mučnine.....
Pa nisam mislio na te tvoje kontakte. Mozda se i ne poklapamo u finesama, ali mislim da je sustina ista.

S druge strane, ja sam se cesto selio zadnjih godina po ovoj zemlji. I dolazio sam u sredinu gdje shvatim da je sve suprotno od one prethodne. A sto je najgore (ili najbolje, kako se vec gleda), skontas da zivot moze biti i puno kvalitetniji. Samo da se malo vise hoce... Da vise hoce oni kojima je to posao...

Fakat je jedan od vecih uspjeha u zivotu ne podleci okruzenju, ako je ono lose...
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Ma, razumjeli smo se!A okruženje me ,često, omelo u mnogo stvari. Znao sam mu podleći i ne htijući.... No, naučio sam iz toga neke stvari....
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Evo vec pola sata pokusavam da nesto napisem na ovu temu...
Misli naviru kao lude, mijesaju se jedna s drugom, prsti ne mogu ni za glavu ni za rep da ih pohvataju...
Zato samo - svaka vam cast momci!

Lijepo je znati da jos uvijek ima ljudi koji su u stanju da naglas kazu da su prije svega samo obicni ljudi sa svim svojim manama, strahovima, nedoumicama, zabludama...
To samo pokazuje koliko ste veliki, koliko ste se uzdigli iznad sivila koje nas okruzuje, koliko snage, humanosti i dobrote u vama ima!

Ejvala!
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Slazem se sa Vodenjakom. Ja nekako nebih mogao samo tako nekome otic, neznam sto. Valjda sam previse sebican ali jednog dana cu mozda moc. Ko zna?
kekec

Post by kekec »

Zato samo - svaka vam cast momci!
Posudicu od Vodenjaka ovu recenicu.
Ista odrazava i moje misljenje.
I u mojim ocima ste jos visi.
Postovanje. :thumbup:
vesela

#8 Re: Dobro vs. Zlo

Post by vesela »

Ahmmed wrote:

odavno, ali bas odavno nisam procitala nesto ovako dobro!
Vodenjak

#9 Re: Dobro vs. Zlo

Post by Vodenjak »

vesela wrote:
Ahmmed wrote:

odavno, ali bas odavno nisam procitala nesto ovako dobro!
Za @Lajkana, oni koji prate, znaju vec da sam znao naci prave rijeci...

Sad mi je neobicno drago da upravo OVOM prilikom i povodom ovog posta
mogu da kazem da je @Ahmmed jedan od onih likova cije SVE postove sa sve vecim i vecim zadovoljstvom citam...

Zaista je lijepo znati da tamo negdje, u bijelom svijetu, postoje ljudi cije rijeci znaju djelovati poput mehlema na ljutoj rani...
kub lajkan

#10 Re: Dobro vs. Zlo

Post by kub lajkan »

Vodenjak wrote:Zaista je lijepo znati da tamo negdje, u bijelom svijetu, postoje ljudi cije rijeci znaju djelovati poput mehlema na ljutoj rani...
I mene je to zadrzalo na ovom forumu, kad sam jednom slucajno (nicim izazvan :D ) ovdje zaglavio...
klif

Post by klif »

Morao sam da se javim, jer je drustvo izuzetno. Ako smijem biti tu, rado bih se pridruzio. Pozdrav.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

E kad bi covjek mogao s ovog foruma sebi izabrati prijatelje za zivot, to bi vec bilo nesto... Ovako, oslanjati nam je se na Srecu, Slucaj i Sudbinu...
debela

Post by debela »

sta te sprijecava da biras? ili bar da probas birati?
Vingo

Post by Vingo »

Lijepo!
Nikako da se "odjezzim"
:)
edu

Post by edu »

jebo turizam..bitniji nam je nacionalizam.. :(
H

Post by H »

Ovo je definitivno najjača tema ikad na ovom forumu, i najpametnija. Svaka čast!

P.S. Moderatori fakat nemojte dozvoliti da se neko šprda na ovoj temi, pogotovo oni što na svaku temu uđu i napišu nešto 'duhovito', samo da prikupe komentara.
paul

Post by paul »

Tako i samo tako! Barem jedna dobra vijest u državi gdje u novinama vlada tema masovnih grobnica, nesporazuma, entiteta i Haaga.
Putovanje u zabačene dijelove u kojima nikad nisam bio pomoglo mi je razumjeti te ljude s druge strane, iz drukčije sredine. Još jedna dobra prilika su seminari, na kojima se skupljaju mladi iz cijele BiH, kao naprimjer na temu vijeća učenika itd. Teme nisu ni bitne. Važno je samo da se upoznavaju mladi iz, recimo, Višegrada, Mostara i Bihaća i da shvaćaju da nisu tako različiti jedni od drugih kako im to govori njihova homogena sredina. Dobre seminare za upoznavanje nudi organizacija "Schueler Helfen Leben" http://www.shl.ba http://www.schueler-helfen-leben.de

Svaka čast, Ahmo i Lajkane!
og

Post by og »

Teorija velikih govana

Nasoj maloj planeti imas divje vrste
Imas ljude na jednoj i govna na drugoj strani. Kod nas su bila npr. tri modela na izboru 1 muljeviti tip- i jeste i nije govno ne zna ni on sta je, 2 glatki sto ne przi samo ono "floop" ma za pozeljet, 3 i tvrdi prepeceni oblik tzv. celicno govno daj gdje udari razbija.

E sta se desilo Govna povela ljude, u Govnarski posao gdje se sve jednostavno zaGovnalo, gdje vise nisi znao ko je covijek a ko je Govno. Cak kad si se bio nasao u nekom sranju nisi se mogao osloniti na svog druga, brata, koji je bio u istim Govnim kao ti- pa je ispao i on, jos vece, novo Govno.
Elem dosla bila situacija da su svi bili skoro u nekim Govnima, il Ugovnani ili su samo bili u Govnima da vise se, ne znade ko je Govno a ko coek.
I taka nam je do da nas fina Usrana situacija (ovo bi se svidjelo braci hrvatima napisao sam veliko U). Svako se ili manje ili vise uvalio u sta?! Pa naravno, u naka Govna
E sad to je moglo biti njegovom ili krviciom njegovog kolege koji se predstavljao ko covijek a bio Govno ili jednostavno vjerovao sta pricaju jedno od gore ponudene tri vrste Govneta.

EEEEEEEEEEEEEEEEE da je samo neki veliki potop ili pljusak da ova govna sapere sa nas ali kako je krenulo boga mi izgleda da cemo ih morati sami skinuti sa nas...

Evo zamrsavam znam malo sam puno....a i moram uostalom u halu da se dobro

Pozdrav ljudima, ne dajte mi se :)
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Nikad nisam razumio: šta će pravednicima nagrada koja se zove rajem? Zar pravedništvo, samo po sebi, nije nagrada? Zar bi smjelo imati većeg raja od toga? Monoteističke priče o raju zaudaraju po trgovini: biću dobar, ne zato što mi je dat od Boga talenat za dobrotu već zato što ću na onom svijetu biti isplaćen u kešu.

(Marko Vešović)
manijak1

Post by manijak1 »

Ono što ja nikad nisam razumio je to da ljudi kada trebaju biti dobri ......obično postanu zli i razulareni .
A kod nas pravedništvo ili već pravda sama po sebi ima kategoriju Jagomira ili možda ima takva ustanova i u Ilijašu .
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Bez namjere da ovu temu okrenem prema religiji ili ateizmu, moram da citiram dio teksta koji je napisao Slavoj Zizek u zadnjem broju Dana:
Tijekom sedmog križarskog pohoda kojeg je predvodio Sv. Luj, Yves le Breton je zapisao kako je jednom susreo neku staricu koja je hodala cestom noseci u jednoj ruci posudu u kojoj je gorjela vatra, a u drugoj posudu punu vode. Kad ju je upitao zašto nosi dvije posude, starica mu je odgovorila da ce vatrom zapaliti Raj sve dok od njega ništa ne ostane, a vodom ugasiti Paklene vatre: "Jer želim da nitko ne cini dobro kako bi dobio Raj kao nagradu ili zbog straha od Pakla, nego iskljucivo iz ljubavi prema Bogu." Danas ovo ispravno kršcansko eticko stajalište živi uglavnom u ateizmu.

Dobra djela, ili barem ono što pod tim smatraju, fundamentalisti cine kako bi ispunili Božiju volju i zavrijedili spasenje, a ateisti jednostavno zato što je to ispravno. Zar to nije naše najelementarnije iskustvo morala? Kad radim dobro djelo, ne cinim to pogledavajuci prema Bogu, zato da bih zaslužio Božiju milost, vec to radim zato jer inace sebe ne bih mogao pogledati u ogledalu. Moralan cin je po definiciji sam sebi nagrada. David Hume, koji je sam bio vjernik, poantirao je to vrlo oštro kad je napisao da je jedini nacin kako se Bogu može odati istinsko poštovanje - djelovati moralno, ignorirajuci pritom Božije postojanje.
CiCiban

Post by CiCiban »

ali i kuđenje sebe..ponekad je posredni oblik hvaljenja
sebicnost je cudna ptica, sa raznim licima :-)
Vodenjak

Post by Vodenjak »

CiCiban wrote:ali i kuđenje sebe..ponekad je posredni oblik hvaljenja
sebicnost je cudna ptica, sa raznim licima :-)
Slazem se sa onim gore...
Ali zar se ne kaze da je jedna od najboljih covjekovih osobina upravo ta da prepozna kad je napravio gresku, izvine se zbog iste i da nastoji da je vise ne ponavlja?

I zasto si u to upetljala sebicnost?
To nisam shvatio...
CiCiban

Post by CiCiban »

sebicnost.. hm... kao sto neTko skraceno rece.. ima veze s trgovinom
Post Reply