kako bi vi postupili u ovakvom slucaju da vam se nesto slicno desi?Sedamnaest ispovijesti o paklu u zagrebačkim trgovinama
“Dobro jutro, smrdljiva Bosanko”, pozdrav je kojim je svakog jutra poslodavac u jednom zagrebačkom marketu dočekivao svoju prodavačicu. Vrijeđanje bi trajalo do kraja radnog vremena, a isti, uvredljivi pozdrav ponavljao bi se svako jutro. I tako svaki dan, više od godinu dana. Prodavačica je nakon dulje izloženosti verbalnim uvredama dobila prve simptome depresije, a tada ju je njezin poslodavac počeo još više vrijeđati. Govorio joj je: “Svi su u tvojoj obitelji takvi”.
To je samo jedan od primjera zlostavljanja koje su svakodnevno na poslu trpjele ili trpe prodavčice, prodavači i skladištari u trgovačkim lancima i trgovinama s područja Zagrebačke županije. Njih 17 svoja potresna iskustva prvi su put ispričali apsolventici psihologije Iskri Pejić za njezin diplomski rad koji će biti predstavljen sutra na Danu trgovaca.
Skladištar:
Svaki put kada je išao na toalet šef me je zvao da idem s njim jer mu ‘netko treba držati spolovilo dok obavlja nuždu’
Verbalno zlostavljanje, prema diplomskom radu mlade psihologinje, doživjela je većina ispitanika pa je tako jednoj prodavačici šef govorio da se nikada neće udati jer je “kučka”.
Radnici u svojim ispovijestima pričaju kako su bili namjerno ponižavani pred drugim ljudima, kupcima u trgovini, i pred kolegama ili ostalim nadređenima, a uvrede na račun fizičkog izgleda i seksističke izjave bile su dio njihove svakodnevice.
Jedan skladištar opisao je kako ga je šef, uvijek kada bi išao na toalet, zvao da ide s njim jer mu treba netko “da mu pridrži spolovilo dok obavlja nuždu”. Ostale uvrede najčešće su se odnosile na njegovo srpsko podrijetlo zbog kojih je, ispričao je skladištar, često bio meta tračeva i šikaniranja.
Osim što zlostavljaju zaposlenike ili kolege, zlostavljači redovito prijete osobi davanjem otkaza, suspenzijom, pogoršavanjem uvjeta rada te ucjenjivanjem. To se posebice radi nakon što žrtva počne tražiti pomoć, suprotstavlja se ili traži razgovor u kadrovskoj službi te upravi. Tako je jednu prodavačicu šef svakog tjedna zvao na razgovor u ured kako bi joj nanovo zaprijetio da će “vidjeti svog boga” ako ne posluša svaku njegovu riječ. Jednako tako, žrtve češće rade prekovremeno, ne smiju na bolovanje, protuzakonito im se smanjuje plaća, a mnogi ne smiju niti pomisliti na sindikalno organiziranje.
Prijetnju otkazom ako se promet u trgovini ne poveća za 20 posto doživjela je jedna prodavačica, dok je drugoj šef davao neizvedive i besmislene zadatke te poslove koji nisu prilagođeni kvalifikacijama. Nadređeni često daju i zadatke kojima najmjerno ponižavaju radnika, kao što je jednoj administratorici naređivano da “obuje klompe i čisti pod u dućanu”, a tek kada su ostali odlazili kućama, nju je čekao “papirnati” dio posla i to bez obzira na to što se znalo da ima malo dijete.
Trgovkinja: Svako jutro više od godinu dana šef u marketu gdje sam radila pozdravljao me je s ‘Dobro jutro, smrdljiva Bosanko’
Rad na samo 10 Celzijevih stupnjeva bez kaputa doživjela je jedna prodavačica, jer je direktor zabranio zaposlenicama da ih nose, što je zanemarivanje sigurnih radnih uvjeta. Šokantna je ispovijest prodavačice koja je radi raka ponekad uzimala slobodne dane da bi obavila pretrage, a šefica joj se obično osvećivala tako što joj je sljedeći dan davala dvostruko više posla te namjerno sjedila pokraj nje i pušila cigarete, iako je znala da ova ne smije biti izložena duhanskom dimu.
Često se žrtve moraju suočavati i s isključivanjem iz grupe, odnosno nadređeni zaprijete ostalima da s tom osobom ne smiju razgovarati, a žrtve pričaju i da nisu više smjele uzimati pauzu kad i ostali. Također, kad god su željeli komunicirati s kolegama ili na nešto upozoriti nadređenog, obično ih se grubo ušutkavalo.
‘Žrtve mobbinga o tome teško pričaju čak i anonimno’
Do žrtava mobbinga Iskra Pejić došla je uz pomoć Sindikata trgovine, no iako je mnogo onih koji su bili zlostavljani na poslu, samo je mali dio žrtava pristao svjedočiti o maltretiranju na poslu.
- Bilo je teško nagovoriti ljude da ispričaju svoje priče. Onima koji su na koncu pristali razgovarati i sudjelovati u istraživanju, obećala sam da će njihova i imena tvrtke ostati anonimna - ispričala je Iskra.
Diplomski rad Iskra Pejić obranila je prošle godine na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a vjeruje da će ovom problematičnom tematikom nastaviti baviti profesionalno.
“Dobro jutro, smrdljiva Bosanko”,
-
signature
#1 “Dobro jutro, smrdljiva Bosanko”,
-
losha
#2 Re: “Dobro jutro, smrdljiva Bosanko”,
Zasto je ovo na Politici?
-
Tomislav MO
#3 Re: “Dobro jutro, smrdljiva Bosanko”,
Pa ovo i jest politika.
Država je ta koja bi trebala prisiliti poslodavca da osigura zadovoljavajuće radne uvjete.
Država je ta koja bi trebala urediti okružje u kojem radnik može zadržati dostojanstvo.
A država to ne radi zato što narod izabira onako kako izabira.
Zato bih ako ništa drugo pozvao iksane da izađu na predstojeće izbore, ostanak na kavi na dan izbora je glas za korupciju i robovlasništvo iz gornjeg primjera.
A glede pitanja, što bi učinili u takvoj situaciji, rekao bih sto ljudi, sto ćudi. Ako čovjek ima obitelj i djecu koja moraju jesti a ne može dobiti drugi posao niti se kome obratiti, onda je spreman trpiti svašta. Žalosno ali to je naša stvarnost.
Možda je jedino žalosnije što to malo koga živcira, nego se ljudi prepuštaju apatiji.
Država je ta koja bi trebala prisiliti poslodavca da osigura zadovoljavajuće radne uvjete.
Država je ta koja bi trebala urediti okružje u kojem radnik može zadržati dostojanstvo.
A država to ne radi zato što narod izabira onako kako izabira.
Zato bih ako ništa drugo pozvao iksane da izađu na predstojeće izbore, ostanak na kavi na dan izbora je glas za korupciju i robovlasništvo iz gornjeg primjera.
A glede pitanja, što bi učinili u takvoj situaciji, rekao bih sto ljudi, sto ćudi. Ako čovjek ima obitelj i djecu koja moraju jesti a ne može dobiti drugi posao niti se kome obratiti, onda je spreman trpiti svašta. Žalosno ali to je naša stvarnost.
Možda je jedino žalosnije što to malo koga živcira, nego se ljudi prepuštaju apatiji.
Last edited by Tomislav MO on 28/04/2008 14:50, edited 1 time in total.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#4 Re: “Dobro jutro, smrdljiva Bosanko”,
I ja se pitam... radi se o mobbingu, jedan od slucajeva je ovaj iz naslova, ali nidje veze s politikom...
- vjesticanametli
#5 Re: “Dobro jutro, smrdljiva Bosanko”,
prije par godina sam nazalost imala priliku "upoznati" mobing. bitno je odreagovati i ne dozvoliti sebi razna ponizavanja, jer onda biva sve gore. zrtva se osjeca napusteno i nikom i ne govori o tome.
ja sam gadu ipak dohakala i otisao je u 3 fine micke paterine.
(ove sto je maltretirao prije mene nisu imale otrovan jezik
)
reagovati treba pa kakav god ishod bio ali sutiti ni po koju cijenu.
ja sam bila spremna i na otkaz ali sam tjerala svoje. 1:0 za mene
ja sam gadu ipak dohakala i otisao je u 3 fine micke paterine.
-
Tomislav MO
#6 Re: “Dobro jutro, smrdljiva Bosanko”,
Sigurno jest mobbing, ali i politika. Mobbing bi bio ako bi bio "slučaj". Ovo nije slučaj, ovo je kod nas PRAVILO, redovita pojava.mIRCerka wrote:I ja se pitam... radi se o mobbingu, jedan od slucajeva je ovaj iz naslova, ali nidje veze s politikom...
Na primjer, na kraju prošle godine je bila inventura u jednom poznatom mostarskom hipermarketu. Vlasnik je, pošto tada nije bilo kupaca, isključio grijanje, u prosincu dok je vani bilo ispod nule (valjda da bi si jadnik prištedio za zeru jahtice ili novog bemvejića). Skoro sto ljudi se porazbolijevalo.
A on to može uradit, jer mu može bit.
Hoće ga nasekirat ako netko da otkaz, moš si mislit.
- milivoje
#7 Re: “Dobro jutro, smrdljiva Bosanko”,
vjesticanametli wrote:prije par godina sam nazalost imala priliku "upoznati" mobing. bitno je odreagovati i ne dozvoliti sebi razna ponizavanja, jer onda biva sve gore. zrtva se osjeca napusteno i nikom i ne govori o tome.![]()
ja sam gadu ipak dohakala i otisao je u 3 fine micke paterine.(ove sto je maltretirao prije mene nisu imale otrovan jezik
)
Samo 1 stvar je bitna: NE DAJ NA SEBE.
Ako sam sebe ne postujes kako ce te drugi postovati.
Ako sada ide tirada ''pa valja misliti na porodicu, prezivljavanje...'' imam samo 1 odgovor- nista nije vrijedno trpljenja ponizavanja bez obzira po kojoj osnovi (nacio, mobing...)
Sve u svemu: stos u nos i dalje daje najbolje rezultate.
-
pita
#8 Re: “Dobro jutro, smrdljiva Bosanko”,
Ja sam vec na ovo navikao...na prostorima bivse juge smo jos uvjek glupi, smrdljivi, primitivni, neobrazovni, gnojevi, zadnji drek, zaostali i zatucani...signature wrote:kako bi vi postupili u ovakvom slucaju da vam se nesto slicno desi?Sedamnaest ispovijesti o paklu u zagrebačkim trgovinama
“Dobro jutro, smrdljiva Bosanko”, pozdrav je kojim je svakog jutra poslodavac u jednom zagrebačkom marketu dočekivao svoju prodavačicu. Vrijeđanje bi trajalo do kraja radnog vremena, a isti, uvredljivi pozdrav ponavljao bi se svako jutro. I tako svaki dan, više od godinu dana. Prodavačica je nakon dulje izloženosti verbalnim uvredama dobila prve simptome depresije, a tada ju je njezin poslodavac počeo još više vrijeđati. Govorio joj je: “Svi su u tvojoj obitelji takvi”.
To je samo jedan od primjera zlostavljanja koje su svakodnevno na poslu trpjele ili trpe prodavčice, prodavači i skladištari u trgovačkim lancima i trgovinama s područja Zagrebačke županije. Njih 17 svoja potresna iskustva prvi su put ispričali apsolventici psihologije Iskri Pejić za njezin diplomski rad koji će biti predstavljen sutra na Danu trgovaca.
Skladištar:
Svaki put kada je išao na toalet šef me je zvao da idem s njim jer mu ‘netko treba držati spolovilo dok obavlja nuždu’
Verbalno zlostavljanje, prema diplomskom radu mlade psihologinje, doživjela je većina ispitanika pa je tako jednoj prodavačici šef govorio da se nikada neće udati jer je “kučka”.
Radnici u svojim ispovijestima pričaju kako su bili namjerno ponižavani pred drugim ljudima, kupcima u trgovini, i pred kolegama ili ostalim nadređenima, a uvrede na račun fizičkog izgleda i seksističke izjave bile su dio njihove svakodnevice.
Jedan skladištar opisao je kako ga je šef, uvijek kada bi išao na toalet, zvao da ide s njim jer mu treba netko “da mu pridrži spolovilo dok obavlja nuždu”. Ostale uvrede najčešće su se odnosile na njegovo srpsko podrijetlo zbog kojih je, ispričao je skladištar, često bio meta tračeva i šikaniranja.
Osim što zlostavljaju zaposlenike ili kolege, zlostavljači redovito prijete osobi davanjem otkaza, suspenzijom, pogoršavanjem uvjeta rada te ucjenjivanjem. To se posebice radi nakon što žrtva počne tražiti pomoć, suprotstavlja se ili traži razgovor u kadrovskoj službi te upravi. Tako je jednu prodavačicu šef svakog tjedna zvao na razgovor u ured kako bi joj nanovo zaprijetio da će “vidjeti svog boga” ako ne posluša svaku njegovu riječ. Jednako tako, žrtve češće rade prekovremeno, ne smiju na bolovanje, protuzakonito im se smanjuje plaća, a mnogi ne smiju niti pomisliti na sindikalno organiziranje.
Prijetnju otkazom ako se promet u trgovini ne poveća za 20 posto doživjela je jedna prodavačica, dok je drugoj šef davao neizvedive i besmislene zadatke te poslove koji nisu prilagođeni kvalifikacijama. Nadređeni često daju i zadatke kojima najmjerno ponižavaju radnika, kao što je jednoj administratorici naređivano da “obuje klompe i čisti pod u dućanu”, a tek kada su ostali odlazili kućama, nju je čekao “papirnati” dio posla i to bez obzira na to što se znalo da ima malo dijete.
Trgovkinja: Svako jutro više od godinu dana šef u marketu gdje sam radila pozdravljao me je s ‘Dobro jutro, smrdljiva Bosanko’
Rad na samo 10 Celzijevih stupnjeva bez kaputa doživjela je jedna prodavačica, jer je direktor zabranio zaposlenicama da ih nose, što je zanemarivanje sigurnih radnih uvjeta. Šokantna je ispovijest prodavačice koja je radi raka ponekad uzimala slobodne dane da bi obavila pretrage, a šefica joj se obično osvećivala tako što joj je sljedeći dan davala dvostruko više posla te namjerno sjedila pokraj nje i pušila cigarete, iako je znala da ova ne smije biti izložena duhanskom dimu.
Često se žrtve moraju suočavati i s isključivanjem iz grupe, odnosno nadređeni zaprijete ostalima da s tom osobom ne smiju razgovarati, a žrtve pričaju i da nisu više smjele uzimati pauzu kad i ostali. Također, kad god su željeli komunicirati s kolegama ili na nešto upozoriti nadređenog, obično ih se grubo ušutkavalo.
Do žrtava mobbinga Iskra Pejić došla je uz pomoć Sindikata trgovine, no iako je mnogo onih koji su bili zlostavljani na poslu, samo je mali dio žrtava pristao svjedočiti o maltretiranju na poslu.
- Bilo je teško nagovoriti ljude da ispričaju svoje priče. Onima koji su na koncu pristali razgovarati i sudjelovati u istraživanju, obećala sam da će njihova i imena tvrtke ostati anonimna - ispričala je Iskra.
Diplomski rad Iskra Pejić obranila je prošle godine na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a vjeruje da će ovom problematičnom tematikom nastaviti baviti profesionalno.
ja...kazem braci slovncima i ako je mozda vecina takvi ali nismo svi---onda kad se vrate iz BiH se jm to misljenje samo produbi---kad vite zamotane zene u opancima...i ovce na cesti...kazem da svaka cast 2000000000000000000 milijarde godina ste ispred bih ali nismo svi primitivci i kriminalci...
-
pita
#9 Re: “Dobro jutro, smrdljiva Bosanko”,
i jos to mene je moj sef Goorenjc(ti najvise mrze bosance .hebala jih cokolada gorenjka) rekao svaki put kaj bi ti visjo placo...kolk bi imel v svoji zaostali bosnipita wrote:Ja sam vec na ovo navikao...na prostorima bivse juge smo jos uvjek glupi, smrdljivi, primitivni, neobrazovni, gnojevi, zadnji drek, zaostali i zatucani...signature wrote:kako bi vi postupili u ovakvom slucaju da vam se nesto slicno desi?Sedamnaest ispovijesti o paklu u zagrebačkim trgovinama
Skladištar:
ja...kazem braci slovncima i ako je mozda vecina takvi ali nismo svi---onda kad se vrate iz BiH se jm to misljenje samo produbi---kad vite zamotane zene u opancima...i ovce na cesti...kazem da svaka cast 2000000000000000000 milijarde godina ste ispred bih ali nismo svi primitivci i kriminalci...
- Asana
#10 Re: “Dobro jutro, smrdljiva Bosanko”,
Pa, mozda bi ga ipak nasekiralo da mu tih 100 ljudi sutradan nije otislo na posao, nego doktoru po bolovanje ... mislim da bi mu ipak inspekcija rada nakon toga zakucala na vrata.Tomislav MO wrote: Na primjer, na kraju prošle godine je bila inventura u jednom poznatom mostarskom hipermarketu. Vlasnik je, pošto tada nije bilo kupaca, isključio grijanje, u prosincu dok je vani bilo ispod nule (valjda da bi si jadnik prištedio za zeru jahtice ili novog bemvejića). Skoro sto ljudi se porazbolijevalo.
-
signature
#11 Re: “Dobro jutro, smrdljiva Bosanko”,
jel' za tebe je samo politika prica o; sdp,sda,hdz,snsd,sds.mIRCerka wrote:I ja se pitam... radi se o mobbingu, jedan od slucajeva je ovaj iz naslova, ali nidje veze s politikom...
sve je politika sto se oko nas desava.jednostavno od nje ne mozemo pobjeci i svakodnevne smo zrtve raznih politika.nije politika samo koja se dodiruje drzavnih,entitetskih,medjuentitetskih,medjudrzavnih i svjetskih pitanja i problema.
-
NNneko
#12 Re: “Dobro jutro, smrdljiva Bosanko”,
Sacuvaj me Boze hrvatske kulture i srpskog junastva.
Naravno, ovo nije opcenito, ali je prikladan odgovor na ovaj tekst.
-
neshto
#13 Re: “Dobro jutro, smrdljiva Bosanko”,
hahaha, vjeruješ da znam za par identičnih slučajeva i u sarajevuTomislav MO wrote:Sigurno jest mobbing, ali i politika. Mobbing bi bio ako bi bio "slučaj". Ovo nije slučaj, ovo je kod nas PRAVILO, redovita pojava.mIRCerka wrote:I ja se pitam... radi se o mobbingu, jedan od slucajeva je ovaj iz naslova, ali nidje veze s politikom...
Na primjer, na kraju prošle godine je bila inventura u jednom poznatom mostarskom hipermarketu. Vlasnik je, pošto tada nije bilo kupaca, isključio grijanje, u prosincu dok je vani bilo ispod nule (valjda da bi si jadnik prištedio za zeru jahtice ili novog bemvejića). Skoro sto ljudi se porazbolijevalo.
a ovdje je još hladnije neg u MO
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#14 Re: “Dobro jutro, smrdljiva Bosanko”,
Magistarski rad iz Zagreba gdje su intervjuisani radnici u Zagrebu za Sarajevo-x nije politika vec RAZNO.signature wrote:jel' za tebe je samo politika prica o; sdp,sda,hdz,snsd,sds.mIRCerka wrote:I ja se pitam... radi se o mobbingu, jedan od slucajeva je ovaj iz naslova, ali nidje veze s politikom...
sve je politika sto se oko nas desava.jednostavno od nje ne mozemo pobjeci i svakodnevne smo zrtve raznih politika.nije politika samo koja se dodiruje drzavnih,entitetskih,medjuentitetskih,medjudrzavnih i svjetskih pitanja i problema.
-
signature
#15 Re: “Dobro jutro, smrdljiva Bosanko”,
NNneko wrote:Sacuvaj me Boze hrvatske kulture i srpskog junastva.
- vjesticanametli
#16 Re: “Dobro jutro, smrdljiva Bosanko”,
ih u bih nece ni da progovore SUTIIIIIIIIIIIIIII ma ni aMonimno 
- dalmatinka
#17 Re: “Dobro jutro, smrdljiva Bosanko”,
Znači li to da u BiH nema mobbinga? Da navedena gospođa nije bila bosanka njen šef bi opet našao način kako će joj zaželjeti dobro jutro. Pročitaj čitav tekst.NNneko wrote:Sacuvaj me Boze hrvatske kulture i srpskog junastva.
-
pita
#18 Re: “Dobro jutro, smrdljiva Bosanko”,
Moje iskustvo je da nas bosance lakse hebu...jer vecina pozna ekonomsku situaciji u BiH...to je slucaj u hr i slo...radis za duplo manje kesa nego domacini i radis to sto domacini ne zele da rade..dalmatinka wrote:Znači li to da u BiH nema mobbinga? Da navedena gospođa nije bila bosanka njen šef bi opet našao način kako će joj zaželjeti dobro jutro. Pročitaj čitav tekst.NNneko wrote:Sacuvaj me Boze hrvatske kulture i srpskog junastva.
-
signature
#19 Re: “Dobro jutro, smrdljiva Bosanko”,
a sta je za tebe politika,konkretno?mIRCerka wrote:Magistarski rad iz Zagreba gdje su intervjuisani radnici u Zagrebu za Sarajevo-x nije politika vec RAZNO.signature wrote:jel' za tebe je samo politika prica o; sdp,sda,hdz,snsd,sds.mIRCerka wrote:I ja se pitam... radi se o mobbingu, jedan od slucajeva je ovaj iz naslova, ali nidje veze s politikom...
ne moj shvatiti da mi je krivo sto je tema pomjerena sa politike.
ovo je gore i grdje i od najmracnije politike jer direktno potencira mrznju prema jednom narodu.
kod sovinista stvara dojam o jednom bezvrijednom,prljavom narodu kojeg koliko sutra ako bi bilo novog rata treba potpuno istrijebiti.
- dalmatinka
#20 Re: “Dobro jutro, smrdljiva Bosanko”,
Ja sam radila u vlastitoj zemlji i isto sam doživljavala od vlasnika firme njemca. Izdržala sam 5 godina i onda sam se digla sa radnog stola u sred radnog vremena i otišla zauvijek. Danas bih postupila drugačije, ali tada nisu postojali uvjeti za takvo što. Danas puno ljudi diže sudske tužbe zbog zlostavljanja na poslu.pita wrote:Moje iskustvo je da nas bosance lakse hebu...jer vecina pozna ekonomsku situaciji u BiH...to je slucaj u hr i slo...radis za duplo manje kesa nego domacini i radis to sto domacini ne zele da rade..dalmatinka wrote:Znači li to da u BiH nema mobbinga? Da navedena gospođa nije bila bosanka njen šef bi opet našao način kako će joj zaželjeti dobro jutro. Pročitaj čitav tekst.NNneko wrote:Sacuvaj me Boze hrvatske kulture i srpskog junastva.
- vjesticanametli
#21 Re: “Dobro jutro, smrdljiva Bosanko”,
u mom slucaju je lik bio stranac koji govori nas jezik
tako da ostali nisu mogli skontati sta je govorio. kad sam sve prijavila ispostavilo se da jedan od "gledalaca" tj. momak koji je radio s nama, razumije nas jezik. sve potvrdio i ovom ĐŽubretu hebase njegovi znanje. mislim da je najgore kad radne kolege sute iako vide sta se desava a jos ako i zrtva suti biva sve gore. treba takve bolesnike otrest ko sline pa kom obojci kom opanci.
1:0 za mene 
-
pita
#22 Re: “Dobro jutro, smrdljiva Bosanko”,
[/quote]
Ja sam radila u vlastitoj zemlji i isto sam doživljavala od vlasnika firme njemca. Izdržala sam 5 godina i onda sam se digla sa radnog stola u sred radnog vremena i otišla zauvijek. Danas bih postupila drugačije, ali tada nisu postojali uvjeti za takvo što. Danas puno ljudi diže sudske tužbe zbog zlostavljanja na poslu.[/quote]
Slazem se i onda ostanes bez radne dozvole...i vrate te natrag u bosnu...i znas kako izgleda sudjenje ti u bosni..a on sloveniji ili njemackoj....
Ja sam radila u vlastitoj zemlji i isto sam doživljavala od vlasnika firme njemca. Izdržala sam 5 godina i onda sam se digla sa radnog stola u sred radnog vremena i otišla zauvijek. Danas bih postupila drugačije, ali tada nisu postojali uvjeti za takvo što. Danas puno ljudi diže sudske tužbe zbog zlostavljanja na poslu.[/quote]
Slazem se i onda ostanes bez radne dozvole...i vrate te natrag u bosnu...i znas kako izgleda sudjenje ti u bosni..a on sloveniji ili njemackoj....
-
signature
#23 Re: “Dobro jutro, smrdljiva Bosanko”,
ja sam radio u njegovoj zemlji duzi vremenski period i nikad za taj period rada nisam dozivio neku neprijatnost,zbog mog porijekla,nacionalnosti i vjerske pripadnosti.
- dalmatinka
#24 Re: “Dobro jutro, smrdljiva Bosanko”,
To sam i ja pokušavala reći, nije bitno gdje radiš ako radiš s normalnim ljudima, ali na žalost danas postoji određeni broj iskompleksiranih ljudi koji jedino na takav način mogu doći do izražaja, ja sam naučila svoju leciju - nikada više nakon toga nikome nisam prešutila i nikad se više nisam dovela u situaciju da gutam bilo što.signature wrote:ja sam radio u njegovoj zemlji duzi vremenski period i nikad za taj period rada nisam dozivio neku neprijatnost,zbog mog porijekla,nacionalnosti i vjerske pripadnosti.
-
klixober
#25 Re: “Dobro jutro, smrdljiva Bosanko”,
Najlakse je zensko maltretirati.Zasto nije to rekao Bosancu pa da dobije po ....