Dobrinja stanovi za mlade problemi

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
iko123

#876 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by iko123 »

cisto sumnjam da ce odustati od toga jer cuo sam da je u pravnoj proceduri u ksfs i da se pravi rang lista. tj do prolaza mozes a dalje ako si na rang listi i ako platis. uzas cisti! meni je najgore sto ne mogu prici ulazu sa autom u nekim vanrednim okolnostima.
novi.dan.nova.nafaka

#877 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by novi.dan.nova.nafaka »

Parking,adresa,upravitelj,ISP - šta ste se ušutjeli... :)
jasminE4

#878 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by jasminE4 »

Mene je danas zvao Adi iz KSF da se izjasnim za parking mjesto. Kako stvari stoje, parkong mjesto se ne moze birati, već se dodjeljuje po redoslijedu na njihovom spisku, a cijena je 1KM+PDV dnevno. Procedura bi trebala biti završena u roku od 7 - 10 dana.
jasminE4

#879 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by jasminE4 »

KFS će podnijeti zahtjev za dodjelu naziva ulice Općini kada im upotrebna dozvola postane pravosnažna, što očekuju da će se uskoro desiti, jer je tehnički prijem prošao sa pozitivnim mišljenjem.
bakirj

#880 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by bakirj »

jasminE4 wrote:Mene je danas zvao Adi iz KSF da se izjasnim za parking mjesto. Kako stvari stoje, parkong mjesto se ne moze birati, već se dodjeljuje po redoslijedu na njihovom spisku, a cijena je 1KM+PDV dnevno. Procedura bi trebala biti završena u roku od 7 - 10 dana.
KSKF ili ko je vlasnik ima pravo da određuje naknadu koja mora biti sa razumnom cijenom za ponuđenu uslugu, u skladu sa USTAVOM FBiH (tj: vlasnici stabmenih jedinica nesmiju biti oštećeni u njihovom pravu pa nek dobro paze šta rade.

Koji su to kriterij i ko određuje pravila(sve čula kazala koliko ja vidim da zbune, TESTIRAJU JAVNOST..oni su javna institucija a ne privatno vlasništvo..) Meni je potrebno na webstranici kskf odluka o xxx a ne ja čuo "iz prve ruke" i sl. to se zove propaganda...
Zar je moguće da nema npr: pravila da stanovi manje kvadrature (što je inače praksa kod svih) do 39m2 nemogu imati parking mjesto dok se ostali vlasnici sa većom kvadraturom ne izjasne.
Zar je moguće da oni određuju ko je platio (ako su ostali dužni svima najmanje 1 godinu prebacili rok izgradnje) i gdje smo dosada sve uredno plaćali ali radi izvedenih radova i PROPUSTA SA NJIHOVE STRANE koje moraju da saniraju izvršena odgoda plaćanja prema važećem PREDUGOVORU.
Ima još toga ali to nije bitno, na dobrinji je dovoljno parkinga a ionako im garaža zjapi koja je 50KM mjesečno...nek smanje apetite... i postave JEDNAKOPRAVNE KRITERIJE za sve, inače sve ide u vodu a odgovornima -.
:bih:
iko123

#881 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by iko123 »

evo nek mi sad neko objasni po kojem osnovu rade ovo sa parkingom? i sta se tu placa? cuvar? odrzavanje? zemljiste koje nisu iskoristili za garazu pa ne znaju sta ce!?
bakirj

#882 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by bakirj »

evo par informacija...
Ovo je informacija a ne čula kazala..
još u osmom mjesecu 2010 god. je SAMO OSTALO 56 jedinica (znači za E lamelu kompletnu) i ostali su prodani oko 150 stanova.. http://msp.ks.gov.ba/sites/msp.ks.gov.b ... nica_0.pdf
ili
Broj: 27/03-23-Sl./2010 DžT
Sarajevo, 24.08.2010. god.
Na osnovu Odluke o kategoriji lica, uslovima i kriterijima za rješavanje stambenih pitanja
putem kupovine stana pod povoljnijim uslovima ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj: 12/10
i 13/10), Ministar stambene politike Kantona Sarajevo objavljuje:
BROJ RASPOLOŽIVIH STAMBENIH JEDINICA
za rješavanje stambenog pitanja putem kupovine stana pod povoljnijim uslovima
LOKACIJA DOBRINJA V, OBJEKAT E, OPĆINA NOVI GRAD
- lokacija Dobrinja V, objekat E - broj raspoloživih stambenih jedinica ................... 56
UKUPAN BROJ RASPOLOŽIVIH STAMBENIH JEDINICA ......................... 56
M I N I S T A R Čedomir Lukić, dipl.ing.arh.

kasnije je Ministarstvo stambene politke raspisalo Javni konkurs za prodaju istih..

informacija koja nemora biti tačna ali se može uzeti u razmatranje
http://www.vijesti.ba/hot-news/19890-Ia ... anove.html
od 08/09/2010 Iako Če­do­mir Lu­kić, sa­ra­jev­ski mi­nis­tar stam­be­ne po­li­ti­ke, ka­že da su to tre­nu­tno naj­po­vo­ljni­je ci­je­ne sta­no­va...... za­in­te­re­so­va­nih za ku­po­vi­nu sta­no­va je ma­nje. U Do­bri­nji je os­ta­lo de­se­tak ne­ras­pro­da­nih sta­no­va, a u Ro­su­lja­ma oko sto­ti­njak...

Eto, za sada imamo 100% informaciju od MINISTARSTVA STAMBENE POLITIKE DA JE U DOBRINJI 5 LAMELE E
KOJA IMA UKUPNO U LAMELI E 196 STANOVA - PRODATO : 140
E1 -- 40stanova i E2 48stanova + ulaz E3 -- 56 stanova + ulaz E4 -- 52 stana

Ako laže koza - ne laže rog :mrgreen:

sigurno je poslije 08.2010godine (prije godinu dana) prodato još stambenih jedinica ...kako god.. mi imamo 51% sigurno korisne površine samo što nas neko vuče za nos.. jer mi je bilo čudno da neko od upravitelja SILOM već nameće nama predstavnika. Pitam se šta bi nam radio kao upravitelj!

Pozdrav :bih:
sevrez

#883 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by sevrez »

hvala Bakire za info ;)

ono obavještenje od OKI-ja na svim ulazima, ježim se na to.... u ovoj zemlji sve se može kad nekog znaš :twisted:

onako usputno pitanje: je li vi stvarno mislite prihvatati taj parking na bazi 1KM/dan/for the rest of your life na dobrinji.. dok komšija s druge strane zgrade parkira pod istim uslovima besplatno (doduše jedino nema broj ocrtan bijelom bojom ispod auta) :roll:

što ne može prostor ispred biti park za djecu, gdje su klupe i ostalo :x .......
visnja_x

#884 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by visnja_x »

Ih pa nije valjda parking po ugovoru "za vazda". E jesu pametni. Napravili iza H zgrade garažu koja im se nije isplatila pa sad misle na uštrb mladih izaći iz minusa koji im je bio jer ljudi nisu kupovali garažu. A pod cijenom garaže prodavano samo parking mjesto.
Ako budemo prihvatli dodatno klasificiranje i "nuđenje" parking mjesta, samo ćemo reći DA lopovlucima u KSF. Koliko KSF kaže da je, mi platimo i idemo dalje zadovoljni, nasmijani i sretni. Ma ljudi oni nama ne mogu naplaćivati parking koji je ispred NAŠE zgrade. :? Ne želim da me iko pravi ludom. Ako smo mladi nismo ludi!
bakirj

#885 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by bakirj »

Neslaganje ili bolje rečeno većinska nezainteresovanost stanara LAMELE E1, E2, E4 u vezi ovog i drugih pitanja pravi da se sve može raditi:
i to nezakonito i samovoljno mjenjati regulacioni plan pa od predviđenog parka za djecu ispred lamele napraviti parking zarad nečije (50%:50%) koristi i profita pribavljajući ličnu korist na štetu VLASNIKA stambenih jedinica koji imaju neotuđivo pravo da uživaju na svoj posjed kao I NEOMETAN PRILAZ ISTOM;

višnja i sevrez - vi ste u pravu i dijelim mišljenje sa vama...i ja sam za park i klupe ali glas pojedinaca nije dovoljno snažan i to je nešto što bi i općina morala voditi brigu jer nismo jednakopravni (tj: pred našom zgradom ISPRED ULAZA SE PRAVI PRIVATNI PARKING a u ostalom dijelu dobrinje pred ulazima nema toga nego imaju posebne garaže i mjesta za to, u općini klasičan primjer je Alipašino gdje se nigdje ne naplaćuje parking)

Cilj ove naplate je da ti razmišljaš ovako "što bi plaćao cc38KM kada imam garažu za 50KM uz 24nadzor"..
a treba da razmišljamo zašto da plaćam nešto kada to nije većinska volja stanara i morali su prema prvom planu napraviti podzemne parkinge 1parking:1stan: ili na drugi način regulisati.

S obzirom da svaka politička partija radi šta hoće pa može mjenjati i regulacioni plan ako hoće svaki dan jer ne postoji građanska svijest o istom ili je ona minimalna zavedena po forumima, ovako nam je kako je..
što bi rekli : uz suho gori i sirovo..
Umjesto da stanari uzmu učešća (niko od njih ne traži da rade nego samo da budu informisani i podrže dobre i kvalitetne projekte/incijative za opće dobro svih stanara i njihovih porodica) onda neko drugi uzima mimo zakona pravo da se nametne, što je slučaj sa bezobraznim i drskim načinom OKI upravitelja u ulazu E4.
Uz suho gori i sirovo... i vjeruj mi sevreze, ja sebi mogu priuštiti (hvala Bogu) parking i da bude 100KM ali nije pravedno prema ostalim stanarima (komšijama) koji su uzeli kredit (čitaj: 10godina u dugu) pa sada trebaju da i to još plaćaju (a ne moraju jer imaju pravo na mjesto ispred ulaza kao vlasnici stana)...

Zbog ovakve indoletnosti građana, doći će vrijeme da će općina (političari) namećati porez pa će se djeca tj: bebe kada se rode odmah biti u dugu prema državi, općini i drugima (što je nezamislivo od 1900- do 2010)
I to će biti život nekih srednje klase: rađaju se u dugu, i umiru u dugu, nažalost...
a dovoljno je bilo samo da odvoje 20minuta mjesečno da prisustvuju sastanku, saslušaju prijedloge, argumente diskusije i glasaju (ne za brzo nego) za kvalitetno rješenje.

merik

#886 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by merik »

bakirj wrote:Neslaganje ili bolje rečeno većinska nezainteresovanost stanara LAMELE E1, E2, E4 u vezi ovog i drugih pitanja pravi da se sve može raditi:
i to nezakonito i samovoljno mjenjati regulacioni plan pa od predviđenog parka za djecu ispred lamele napraviti parking zarad nečije (50%:50%) koristi i profita pribavljajući ličnu korist na štetu VLASNIKA stambenih jedinica koji imaju neotuđivo pravo da uživaju na svoj posjed kao I NEOMETAN PRILAZ ISTOM;

višnja i sevrez - vi ste u pravu i dijelim mišljenje sa vama...i ja sam za park i klupe ali glas pojedinaca nije dovoljno snažan i to je nešto što bi i općina morala voditi brigu jer nismo jednakopravni (tj: pred našom zgradom ISPRED ULAZA SE PRAVI PRIVATNI PARKING a u ostalom dijelu dobrinje pred ulazima nema toga nego imaju posebne garaže i mjesta za to, u općini klasičan primjer je Alipašino gdje se nigdje ne naplaćuje parking)

Cilj ove naplate je da ti razmišljaš ovako "što bi plaćao cc38KM kada imam garažu za 50KM uz 24nadzor"..
a treba da razmišljamo zašto da plaćam nešto kada to nije većinska volja stanara i morali su prema prvom planu napraviti podzemne parkinge 1parking:1stan: ili na drugi način regulisati.

S obzirom da svaka politička partija radi šta hoće pa može mjenjati i regulacioni plan ako hoće svaki dan jer ne postoji građanska svijest o istom ili je ona minimalna zavedena po forumima, ovako nam je kako je..
što bi rekli : uz suho gori i sirovo..
Umjesto da stanari uzmu učešća (niko od njih ne traži da rade nego samo da budu informisani i podrže dobre i kvalitetne projekte/incijative za opće dobro svih stanara i njihovih porodica) onda neko drugi uzima mimo zakona pravo da se nametne, što je slučaj sa bezobraznim i drskim načinom OKI upravitelja u ulazu E4.
Uz suho gori i sirovo... i vjeruj mi sevreze, ja sebi mogu priuštiti (hvala Bogu) parking i da bude 100KM ali nije pravedno prema ostalim stanarima (komšijama) koji su uzeli kredit (čitaj: 10godina u dugu) pa sada trebaju da i to još plaćaju (a ne moraju jer imaju pravo na mjesto ispred ulaza kao vlasnici stana)...

Zbog ovakve indoletnosti građana, doći će vrijeme da će općina (političari) namećati porez pa će se djeca tj: bebe kada se rode odmah biti u dugu prema državi, općini i drugima (što je nezamislivo od 1900- do 2010)
I to će biti život nekih srednje klase: rađaju se u dugu, i umiru u dugu, nažalost...
a dovoljno je bilo samo da odvoje 20minuta mjesečno da prisustvuju sastanku, saslušaju prijedloge, argumente diskusije i glasaju (ne za brzo nego) za kvalitetno rješenje.

U pravu si, ja sam u nekom od prethodnih postova napisala da bi bolje bilo da su nam travu posijali i koje drvo zasadili, ovako izgleda užasno. Kad se održava naredni sastanak da prisustvujemo? Do sada nažalost nismo.
bakirj

#887 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by bakirj »

treći sastanak za ulaz E4 je danas 27.09.2011. godine u 19.00h.
Ovo je za stanare E4. ali ako naš predstavnik Etažnih vlasnika dozvoli, možete prisustvovati (bez prava glasa) jer imam osjećaj da ostali stanari i nisu baš toliko organizovani tj: ostali ulazi u Lameli E.
Ukoliko nam se žele pridružiti, neka se jave na pm.

Mi smo na prvom zajedničkom a kasnije pojedinačnom (neko je predložio tako mada mislim da je bilo dobro zajedno jer zajedno smo jači :D a nećemo plaćati 4 PEV-a nego jednog ..tj: niži troškovi i sl., lakše kada se poslije nekoliko godina bude ganjala fasada da bude izjedna i dr.).

Šta smo uradili na oficijelnom drugom sastanku:
1. Izabrali čestitog i finog momka :) , pored toga što je fakultetski obrazovan ima i dobre organizacione sposobnosti ali i motivaciju da se uhvati sa brojnim problemima koje ne interesuje 90% stanara ali sve na transparetnan način.
2. napravili smo besplatno (dobrovoljno) webstranicu i poseban forum za stanare vlasnika gdje u nedostatku sastanak interno saopćavamo i komuniciramo (mlađi) a ovi stariji preko oglasne ploče ispred ulaza ili direktno u sandučat etažnih vlasnika. Ipak oko 90% stvari se vrti na sarajevo x i mi ćemo tako i ostaviti, jedino interne stvari ostaju unutar stanara jer "they watching you".
3. uzeli smo i popisali dosadašnje korisnike stanara do kojih smo došli kao i njihove kontakte, br.ugovora i dr. stvari.
4. uzeli smo (do sada pristigle) 5 ponuda od strane različitih upravitelja (koje ćemo predočiti stanarima a sami odvojiti vremena, analizirati sve i postaviti NAŠE USLOVE koje ako prihvate po redoslijedu izbora i naših kriterija upravitelji će biti izabrani...
(E3 i E4 su zasebne cjeline dok E1 i E2 idu u paketu kao jedna tj: jedan upravitelj)

Ima tu još dosta posla koji je u izradi (poput napisanog pravilnika o načinu prikupljanja ponuda i odabira najbolje ponude, prijavi kvarova, transparetnog mjesečnog informisanja o troškovima, stanju troškova na zajedničkom računu - korisna informacija za sve stanare i sl. koji su u izradi i kasnije proceduri usvajanja.)
Najskuplje je raditi dva puta isti posao, zato smo u početku odvojili svog vremena da uradimo..Tu su i ostale komšinice :) i komšije koji su provjeravali u općinama inforamcije i dr.

Nadalje, rješili smo se raznih čula kazala informacija, imam ja vezu vamo tamo i idemo pravnom regulativom jer je
najbezbolnija, jednostavnija i daje najbolje rezultate te ARGUMENTOVANO donosimo zaključke, savjetujemo se, koristimo jako dobrih informacija sa ovog sarajevo-x koji nam daje inforamciju da nema upravitelja da je super nego kako se postavi PEV i stanari i to je to..nema prepucavanja..previše bi bilo da ima nesuglasica ili da ide preko nekog poznanstva koji na kraju ide na štetu stanara kroz maćehinski odnos favoriziranja nekoga .Naša jačina je u jedinstvu i uvezivanju :) koje želimo i svima Vama jer dijelimo isti prostor, zrak i teritoriju.

podrav, :bih:
novi.dan.nova.nafaka

#888 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Drage komšije,
kako bi se lakše organizovali u vezi sa prijavama brojila stavljam provjerene informacije šta je sve potrebno da bi se prijavili naša brojila kod:
Elektrodistribucija Sarajevo:
• Kopija LK
• Predugovor sa KSF-om
• Zapisnik o primopredaji stana
• Podnosi se zahtjev Z15, 23 KM se plaća
Adresa: Zmaja od Bosne 49, (Socijalno, preko puta , žuta zgrada). Telefon: 033-751-624
Image

Toplane Sarajevo:
• Kopija LK
• Predugovor sa KSF-om
c ili neovjereni uz prikaz originalnih dokumenata.
Adresa: Dž. Bijedića do br.72 (ČVila, kod Vjetrenjače žuta zgrada), telefon: 033-678-395
Image

Vodovod:
http://www.viksa.ba/iir1.html
• Kopija LK
• Predugovor sa KSF-om
Obrazac Zahtjeva: http://www.viksa.ba/zahtjevi/pop.pdf
Adresa: Jaroslava Černija br.8. Telefon: 033-237-655
Image

Zamolio bih vas da informacije u vezi sa ostalima proslijedite na PP kako bismo imali sve informacije u jednom postu!
Inače, u našem ulazu će biti okačeno i obavještenje za one koji ne čitaju ovaj thread... :)
Hvala.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#889 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by PipiDugaDevetka »

Evo vam je @bakirj otvorio i web. stranicu sa Forumom da bi ste se upoznali, pronašli negdje neki ''miting point'' na livadi pod drvetom ili nekoj kafani, slastičarni,...''Naj je bolja'' komunikacija ''uživo'', a sve ovo putem intereneta je ''umrtvo'' i nije isto kada gledaš čovjeka-prijatelja u oči.
http://www.dobrinja5.com.ba/

Sretno vam svima bilo useljenje i da izrodite bukadar pametne djece!

Želi vam @PDD
Innovation

#890 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Innovation »

Da odgovorim Bakiru, ne moraju biti pozarne stepenice /za vecu spratnost da/. U lameli postoji pozarni put. :)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#891 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by PipiDugaDevetka »

bakirj wrote:treći sastanak za ulaz E4 je danas 27.09.2011. godine u 19.00h.
Ovo je za stanare E4. ali ako naš predstavnik Etažnih vlasnika dozvoli, možete prisustvovati (bez prava glasa) jer imam osjećaj da ostali stanari i nisu baš toliko organizovani tj: ostali ulazi u Lameli E.
Ukoliko nam se žele pridružiti, neka se jave na pm.

Mi smo na prvom zajedničkom a kasnije pojedinačnom (neko je predložio tako mada mislim da je bilo dobro zajedno jer zajedno smo jači :D a nećemo plaćati 4 PEV-a nego jednog ..tj: niži troškovi i sl., lakše kada se poslije nekoliko godina bude ganjala fasada da bude izjedna i dr.).

Šta smo uradili na oficijelnom drugom sastanku:
1. Izabrali čestitog i finog momka :) , pored toga što je fakultetski obrazovan ima i dobre organizacione sposobnosti ali i motivaciju da se uhvati sa brojnim problemima koje ne interesuje 90% stanara ali sve na transparetnan način.
2. napravili smo besplatno (dobrovoljno) webstranicu i poseban forum za stanare vlasnika gdje u nedostatku sastanak interno saopćavamo i komuniciramo (mlađi) a ovi stariji preko oglasne ploče ispred ulaza ili direktno u sandučat etažnih vlasnika. Ipak oko 90% stvari se vrti na sarajevo x i mi ćemo tako i ostaviti, jedino interne stvari ostaju unutar stanara jer "they watching you".
3. uzeli smo i popisali dosadašnje korisnike stanara do kojih smo došli kao i njihove kontakte, br.ugovora i dr. stvari.
4. uzeli smo (do sada pristigle) 5 ponuda od strane različitih upravitelja (koje ćemo predočiti stanarima a sami odvojiti vremena, analizirati sve i postaviti NAŠE USLOVE koje ako prihvate po redoslijedu izbora i naših kriterija upravitelji će biti izabrani...
(E3 i E4 su zasebne cjeline dok E1 i E2 idu u paketu kao jedna tj: jedan upravitelj)

Ima tu još dosta posla koji je u izradi (poput napisanog pravilnika o načinu prikupljanja ponuda i odabira najbolje ponude, prijavi kvarova, transparetnog mjesečnog informisanja o troškovima, stanju troškova na zajedničkom računu - korisna informacija za sve stanare i sl. koji su u izradi i kasnije proceduri usvajanja.)
Najskuplje je raditi dva puta isti posao, zato smo u početku odvojili svog vremena da uradimo..Tu su i ostale komšinice :) i komšije koji su provjeravali u općinama inforamcije i dr.

Nadalje, rješili smo se raznih čula kazala informacija, imam ja vezu vamo tamo i idemo pravnom regulativom jer je
najbezbolnija, jednostavnija i daje najbolje rezultate te ARGUMENTOVANO donosimo zaključke, savjetujemo se, koristimo jako dobrih informacija sa ovog sarajevo-x koji nam daje inforamciju da nema upravitelja da je super nego kako se postavi PEV i stanari i to je to..nema prepucavanja..previše bi bilo da ima nesuglasica ili da ide preko nekog poznanstva koji na kraju ide na štetu stanara kroz maćehinski odnos favoriziranja nekoga .Naša jačina je u jedinstvu i uvezivanju :) koje želimo i svima Vama jer dijelimo isti prostor, zrak i teritoriju.

podrav, :bih:
Ne zaboravi Međuvlasnički ugovor. On će motivisati EV da se brinu za svoju imovinu i obavezati ih da ne umanjuju tržišnu vrijednost komšijskih stanova, a i čitave zgrade ukoliko se neko od njih odluči da postane neplatiša. Zgrada je sada nova, ali doći će vrijeme kada će ostariti i trebaće ''odrađivati'' velike opravke koje se finansiraju od vanredno prikupljenog novca EV.
Doduše, ima jedan član Zakona koji omogućuje da se preostala sredstva od redovnog održavanja utroše za velike opravke.
novi.dan.nova.nafaka

#892 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Sutra ćemo najvjerovatnije definitivno znati šta je sa LOL-om - da li dolazi ili ne...
visnja_x

#893 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by visnja_x »

Sastanak stanara E1 i E2 je zakazan za utorak 04.10.2011. u 18,00h

Vidimo se :bih:
novi.dan.nova.nafaka

#894 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Ljudi moji, moramo još samo ovo provjeriti... :roll: Sa druge teme: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 5#p5662584
Prema ovome, mi bi trebali imati jedno PEV-a i jednog upravitelja !?
eluna wrote:
Bellica wrote:
eluna wrote:@bellice,
diletacije nisu uobičajene kod zgrada sa 4 ulaza????? ajd se javi na pp sa adresom da to provjerimo :)
Moja zgrada ima dva ulaza. Nema se tu sta provjeravati, covjek je postavio limenu plocu i gotovo. Ja se doduse nikada ranije nisam susrela s dilatacijom pa nisam znala kako se trebam ponasati, ali sad sam se vec navikla. 100 puta sam iscitala zakon i nigdje nisam nasla nesto sto bi mi pomoglo da shvatim sta te dilatacije znace, one su za mene bile i ostat ce limene ploce i nista drugo :)
sama limena ploča nije diletacija..... glavno pitanje je IMA LI ISPOD PLOČE PROSTOR KOJI FIZIČKI ODVAJA TVOJ ULAZ OD NJIHOVOG???????? RUPA - kratko i jasno ......... faktički, kad bi skinula taj lim mogla bi kroz tu rupu vidjeti na suprotnu stranu zgrade jer je to otvor cca 30 cm, visinom i dužinom cijele zgrade...
no, ni to nije nerješiv problem ......... čak i kad ste odvojeni diletacijom, a imate zajedničku kanalizaciju npr. može se riješiti ......... imaju kvadrature, jedan mjesec jedan upravitelj, drugi mjesec drugi, a ukupna faktura dijeli se spram procenata kvadratura i fakturiše i ulazu koji je na upravljanju, i ulazu kod drugog upravitelja
sve se može kad se hoće :thumbup:
Image
Innovation

#895 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Innovation »

E4 Jedna gradj. cjelina, jedan upravitelj, jedan PEV. :)
novi.dan.nova.nafaka

#896 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Innovation wrote:E4 Jedna gradj. cjelina, jedan upravitelj, jedan PEV. :)
Da mi je znati ko je toliko hrabar prihvatiti se obaveze biti PEV za 196 stanova. :-D
edit: možda je onda najbolje izabrati firmu da bude PEV, mislim da je to najbolje rješenje.

p.s Innovation, imaš pp
neki

#897 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by neki »

novi.dan.nova.nafaka wrote:Ljudi moji, moramo još samo ovo provjeriti... :roll: Sa druge teme: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 5#p5662584
Prema ovome, mi bi trebali imati jedno PEV-a i jednog upravitelja !?
eluna wrote:
Bellica wrote:Moja zgrada ima dva ulaza. Nema se tu sta provjeravati, covjek je postavio limenu plocu i gotovo. Ja se doduse nikada ranije nisam susrela s dilatacijom pa nisam znala kako se trebam ponasati, ali sad sam se vec navikla. 100 puta sam iscitala zakon i nigdje nisam nasla nesto sto bi mi pomoglo da shvatim sta te dilatacije znace, one su za mene bile i ostat ce limene ploce i nista drugo :)
sama limena ploča nije diletacija..... glavno pitanje je IMA LI ISPOD PLOČE PROSTOR KOJI FIZIČKI ODVAJA TVOJ ULAZ OD NJIHOVOG???????? RUPA - kratko i jasno ......... faktički, kad bi skinula taj lim mogla bi kroz tu rupu vidjeti na suprotnu stranu zgrade jer je to otvor cca 30 cm, visinom i dužinom cijele zgrade...
no, ni to nije nerješiv problem ......... čak i kad ste odvojeni diletacijom, a imate zajedničku kanalizaciju npr. može se riješiti ......... imaju kvadrature, jedan mjesec jedan upravitelj, drugi mjesec drugi, a ukupna faktura dijeli se spram procenata kvadratura i fakturiše i ulazu koji je na upravljanju, i ulazu kod drugog upravitelja
sve se može kad se hoće :thumbup:
Image
Sto se dilatacije tice..svako tijelo se sa povecanjem temperature siri, pa tako i zgrada, zbog toga svaki objekat duzi od 40 m mora imati prekid i to je ta dilatacija. Na tom mjestu je objekat potpuno razdvojen, kao da su dvije nezavisne zgrade samo postavljene 10 cm jedna od druge (najcesce je 10 cm mada bi se i ovo trebalo proracunati). Taj prostor je popunjen tvrdom termoizolacijom i na fasadama najcesce zatvoren limenim profilom tako da ipak ne mozes gledati kroz zgradu ako ga skines :-) Kroz dilataciju ne bi smjele prolaziti nikakve instalacije, mada i za to postoji rjesenje. U vasoj zgradi nema tih prolaza. Dilatacija je izmedju lamela E4 i E5.
Sto se tice vase zgrade sve lamele imaju nezavisne prikljucke i na vodovod i na kanalizaciju. Fekalne vertikale izlaze najkracim pravim putem iz objekta i spajaju se na ulicni vod, tako da bi prolazak kroz druge lamele bila samo komplikacija i ne radi se. Po sahtovima na ulici mozete otprilike vidjeti gdje su spojene vertikale.
Sto se tice pozarnog puta po zakonu koji je vazio do 2010 nije potrebno pozarno stepeniste za zgrade ove visine. Prosle godine izasla uredba po kojoj svaka zgrada sa vise od 4 sprata mora imati i pozarno stepeniste sa prilazom na svakoj etazi. Vasa je dobila gradjevinsku prije ovog zakona :) Pazite samo da komsije u mansardi ne pregrade hodnik nekim vratima :-) jer bi vam time direktno preprijecile pozarni put
Innovation

#898 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Innovation »

Zasto 196?
novi.dan.nova.nafaka

#899 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Innovation wrote:Zasto 196?
U ulazima E1-E4 ima ukupno 196 stanova.
Innovation

#900 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Innovation »