Dobrinja stanovi za mlade problemi

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
novi.dan.nova.nafaka

#826 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by novi.dan.nova.nafaka »

neki wrote:
Lud i ponosan wrote:^^

Jok, daje 15 km saobracaja prema svim destinacijama, poprilicnu kvalitetniju TV ponudu, te 6 mbit-a interneta. ;)

Uostalo, nek' svako stavi na papir i vidi sta mu vise odgovara. ;)
Zato MojaTV dzaba prema fixnim i 15 prema mobilnim ukljuceno..ne moze se porediti :-)
O kvaliteti ponude dalo bi se raspravljat, dok u MojaTV ubace HBO, SK,... za koji dan definitivno ce biti kvalitetnija
Evo recimo ako pričamo o all-in-one usluzi, onda je situacija sljedeća (Full naspram Trio paketa):
Moja Tv -------------------------------------------------- LOL

65 KM (sa PDV)---------------------------------------- 58.5 KM sa PDV
2 MBps-------------------------------------------------- 6 MBps
75 kanala (SD rezolucije)------------------------------115 kanala (nekoliko HD rezolucije)
besp.tel. pozivi prema fiksnim BHT -------------------- naplaćuju se pozivi
uključeno 15 KM ---------------------------------------- uključeno 15 KM
cijene poziva u obje mreže prema mobitelima su skoro identične...

Dakle, prema onome što sam ja za svoje potrebe kalkulisao, obje strane imaju prednosti. Prednost BHT ponude su besplatni pozivi prema fiksnoj mreži BHT-a (svako za sebe zna koliko zove fiksnu mrežu, ja lično rijetko), a prednost na strani LOL-a je cijena (6-7 KM), mnogo više kanala (nekoliko čak HD kvaliteta signala-da LCD i Plazme niste džaba toliko plaćali 8-) ), objedinjeni Arenasport i Sportklub (koliko znam niko ne pruža istovremeno oba kanala u usluzi) i naravno, mnoooogo veća brzina pristupa internetu. Ko je poželio da gleda online utakmice ili bilo koje druge sportske evente (UFC, boks itd.), a koje nisu u prenosu (ogroman broj slučajeva) i to na recimo 1500 kbps to može bez problema na LOL-u, a mislim da će imati problema na BHT-u da to uprati.... :)

Više info na:
https://www.lol.ba/v4/PrivatniKorisnici ... e77cafab78 i
http://mojatv.ba/moja_tv.html
Ako sam štagod pogriješio ispravite kako bismo se svi bolje mogli odlučiti - hvala ! :)
Last edited by novi.dan.nova.nafaka on 20/09/2011 17:21, edited 1 time in total.
novi.dan.nova.nafaka

#827 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Lud i ponosan wrote:^^

Besplatni su razgovori unutar mreze i kad je Logosoft u pitanju.
Takodje, tih 15 km impulsa je besplatno iskljucivo kad je u pitanju 61/62 mreza, sta je kad okrenem 63/64/65/66? Svaki taj poziv se dodatno naplacuje u BHT-u i ta cifra ce na mjesecnom nivou sigurno otici preko ove koliko iznosi mjesecna pretplata.
Ovako na Logosoftu imam 15 km prema svim destinacijama i to rasporedim na nacin kako to meni odgovara. ;)
Boldirano - ama dobro, ja lično vjerovatno neću imati previše takvih poziva.
Ostalo - jel BHT ima uključenih 15 KM u paket ili nema bez obzira koga zvali - ja sam shvatio da imamo i kad zovemo mob. uključenih 15 KM, kao i u LOL-u. Jer, moj slučaj je takav da će se najviše zvati mobiteli, vjerovatno...
neki

#828 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by neki »

novi.dan.nova.nafaka wrote: Evo recimo ako pričamo o all-in-one usluzi, onda je situacija sljedeća (Full naspram Trio paketa):
Moja Tv -------------------------------------------------- LOL

65 KM (sa PDV)---------------------------------------- 58.5 KM sa PDV
2 MBps-------------------------------------------------- 6 MBps
75 kanala (SD rezolucije)------------------------------115 kanala (nekoliko HD rezolucije)
besp.tel. pozivi prema fiksnim BHT -------------------- naplaćuju se pozivi
uključeno 15 KM ---------------------------------------- uključeno 15 KM
cijene poziva u obje mreže prema mobitelima su skoro identične...

Dakle, prema onome što sam ja za svoje potrebe kalkulisao, obje strane imaju prednosti. Prednost BHT ponude su besplatni pozivi prema fiksnoj mreži BHT-a (svako za sebe zna koliko zove fiksnu mrežu, ja lično rijetko), a prednost na strani LOL-a je cijena (6-7 KM), mnogo više kanala (nekoliko čak HD kvaliteta signala-da LCD i Plazme niste džaba toliko plaćali 8-) ), objedinjeni Arenasport i Sportklub (koliko znam niko ne pruža istovremeno oba kanala u usluzi) i naravno, mnoooogo veća brzina pristupa internetu. Ko je poželio da gleda online utakmice ili bilo koje druge sportske evente (UFC, boks itd.), a koje nisu u prenosu (ogroman broj slučajeva) i to na recimo 1500 kbps to može bez problema na LOL-u, a mislim da će imati problema na BHT-u da to uprati.... :)

Više info na:
https://www.lol.ba/v4/PrivatniKorisnici ... e77cafab78 i
http://mojatv.ba/moja_tv.html
Ako sam štagod pogriješio ispravite kako bismo se svi bolje mogli odlučiti - hvala ! :)
Ovo je neko realno poredjenje..treba mozda dodat da se arenasport kanali u Lol-u dodatno placaju..
bakirj

#829 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by bakirj »

Koliko mi je poznato, oba operatera mogu biti u istom ulazu (radi infrastrukture) pa je na stanarima koga će izabrati od dva moguća (u zavisnosti koliko infrastruktura optike dozvoljava).
Što se tiče argumentacije, trebali bi Vam dati posao u ovim firmama :D koliko ih odlično reklamirate.

Iskreno, male su razlike i sva bit ostaje na pojedincu i njegovim ličnim potrebama.
Kako god, za mene je nebitan fiksni priključak jer svako koga poznajem ima mobilni. Za užu porodicu koristim skype :-D tj: mama ima online 24h internet pa se čujemo (u drugom kantonu) a brata "trznem" i na nokia telefonu uključi skype te također pričamo bez problema te vice versa.
Drugim riječima, vremenom se mijenja način i veličina korištenja fiksne, odnosno mobilne telefonije. Čak i za vanjske pozive koristim skype jeftinije (u stvari naš par koristi isti account bez problema) a prema mnogim zemljama EU, USA i kanada je free do mile volje tako da i to nije nešto značajno.
Lično bi prednost dao prije svega BRZINI INTERNETA pa onda na drugom mjestu KVALITETI programa (ne broju jer meni neke kantonalne i lokalne žnj tv ništa ne znače) a ne broju programa.
Eto...
Htio sam samo da kažem da ćemo srećom radi mogućnosti infrastrukture imati oba operatera (ako ostali stanari također daju svoj potpis za uvođenje istih).
:bih:

Iskreno, sviđa mi se vaše argumentovanje zasnovano na činjenicama i od dva dobra nemože boliti glava.
Loše bi bilo kada bi ovdje BEZ IKAKVIH PONUDA izabrali prvog operatera (neki t3 ili blic.net) ili još važnije upravitelja zbog toga što neko zna nekoga (tj: bez ponude i predhodne ARGUMENTOVANE diskusije).
Odlično... ja sam za logosoft i bhtelecom (obje profesionalne i domaće firme, nijanse su u pitanju..) :mrgreen:
Tahta

#830 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Tahta »

Kad ste već ponudili ova dva zašto ne ponudite i Telemach i njihov cjenovnik. Mislim da Super Mix paketi od Telemacha zaslužuju da ih objavite osim ako ne lobirate, isključivo, za BHT i Logo.
novi.dan.nova.nafaka

#831 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Tahta wrote:Kad ste već ponudili ova dva zašto ne ponudite i Telemach i njihov cjenovnik. Mislim da Super Mix paketi od Telemacha zaslužuju da ih objavite osim ako ne lobirate, isključivo, za BHT i Logo.
Eto, budi fin i ponudi nam ti i uporedi - hvala ti unaprijed ! ;-)
Ja ih ne uzimam u obzir (u svom postu sam naveo da je lična kalkulacija u pitanju) iz razloga što sam ih već zvao prije 10-tak dana, ostavio svoj broj telefona i dobio obećanje da će me neko nazvati u roku od 7 dana. Naravno, ništa od toga.
Još gora situacija mi se dogodila lani - tada sam pored zivkanja na tel. lično otišao u nj. prostorije na Stupu i predao pismeni Zahtjev da mi dođu postaviti aparaturu. Niko nikad nije došao... ;-)
Pored svega toga, radije ću birati domaću firmu (HS, BHT ili LOL) u odnosu na stranca kada je ponuda tu negdje, a Telemach ne može imati bolju ponudu od navedene trojke...

edit: da ne spominjem sve one probleme na koje se ljudi žale na Telemach threadu... :roll:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... start=3325
pogledaj samo koliko ljudi jedva čeka da im istekne ugovor i da pređu na neku drugu opciju. ;-)
Tahta

#832 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Tahta »

Neću nikoga da favorizujem ni reklamiram.
Kod svih naših operatera ima problema ( ponekad slaba brzina, ponekad prekidi...) ali je samo Telemach, kad je imao ovakve probleme, odustao od mjesečne pretplate.
Priča da će neko napustiti Telemach kad istekne Ugovor je prazna, uostalom, mogu to uraditi i odmah ali ne žele a znaju i zašto.
Uostalom sad bi ja mogao navoditi milion činjenica i argumenata kako su njihovi operativci na vrijeme isporučili opremu, dostavili risiver, zamijenili modem, promijenili kabal i kojekakve gluposti.
Kad god sam ih nazvao za neki problem javili su se odmah sljedeći dan lično na adresu pa svo ovo pisanje dođe kao neko kontriranje ali zaista nikad nisam imao probleme o kojima ti pišeš.
novi.dan.nova.nafaka

#833 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Tahta wrote:Neću nikoga da favorizujem ni reklamiram.
Kod svih naših operatera ima problema ( ponekad slaba brzina, ponekad prekidi...) ali je samo Telemach, kad je imao ovakve probleme, odustao od mjesečne pretplate.
:roll:
Dragi moj, meni je forum pomogao da donesem odluku mnogo puta u životu - ja cijenim mišljenja forumaša, i na osnovu mnogih formiram svoje konačno mišljenje. Po tvojoj logici svi bi trebali utapati, govoriti kako je kod svih sjajno i bajno, a nije tako. Valjda je između ostalog u tome smisao svih foruma ovog svijeta... ;-)
Ako se 10-15 pa i više, različitih ljudi na jednom threadu (konkretno Telemach je u pitanju) žali na kvalitetu usluge onda po zakonu velikih brojeva je mala vjerovatnoća da svi lažu i da nije tako. Ako još uzmeš veliki broj onih koji ne dolaze uopšte na ovaj forum, ili taj thread konkretnije, onda je to već zabrinjavajuće. I to mi daje potpuno pravo da ih ja eliminišem iz vlastitih analiza... Nadam se da se u tome slažemo.
S druge strane, da imam mogućnost birao bih između BHT-a, LOL-a i HS-a.
Budi mi zdravo i dobro !
LP.
Tahta

#834 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Tahta »

Nikakav problem nije što se ljudi žale, žalio sam se i ja ali su ljudi to popravili. Vjerujem, da i ovi koji su imali problem da ga više nemaju.
Ovaj tvoj podatak 10-15 različitih/istih ljudi, zar je to zabrinjavajuće. Uostalom meni ova jedna domaća firma ne isporučuje ni struju odgovarajućeg napona a jedna domaća će uskoro da poskupi vodu, treća plin/gas, jedna hvalisava domaća se sjetila da poboljša uslugu ADSL-a kad je ostao bez gro pretplatnika i da uvede do tada nepoznatu riječ "neograničeno korištenje" - smiješno/žalosno a mogu misliti koja bi bila cijena te usluge da nije konkurenata. Nema nama života bez stranaca kamo sreće da se pojavi neki strani "upravitelj", neki strani umjesto toplana...e to bi bio život, uostalom da nam nije stranih para, kredita, donacija...
Svi bi mi bili najsretniji kad bi vladali sve domaći ali pošteno. Uostalom, ako ovako pomažemo nekome na forumu, drago mi je.
edin.h

#835 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by edin.h »

I znal se sta, dokle su pregovori za LOL?
danas sam vidio one iz BHtelecoma, pokopcali kablove i stavili obavjestenje na ulaz da se sada moze uvesti usluga BH telecoma...ali nesto bi mi bilo bezveze zvati druge providere,ako ce ubrzo i logosoft proci sa infrastrukturom.
Tahta

#836 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Tahta »

Evo da ja još nešto predložim osim Caparola i laka.
Predlažem za kuhinjske i ugradbene elemente "domaću" firmu Beko a nude povoljne cijene i kvalitet uz 5 godina garancije a ako gotovinski plaćate imaju i popust.
Nego da se vratimo problemu "Gdje su oni aparati za gašenje požara"??
novi.dan.nova.nafaka

#837 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Tahta wrote:Nego da se vratimo problemu "Gdje su oni aparati za gašenje požara"??
:-D
Imaš brate dragi već par puta odgovoreno na to pitanje - u zajedničkim su prostorijama, i ostat će tamo dok predstavnici stanara ne preuzmu ključeve od ulaza.
edin.h wrote:I znal se sta, dokle su pregovori za LOL?
danas sam vidio one iz BHtelecoma, pokopcali kablove i stavili obavjestenje na ulaz da se sada moze uvesti usluga BH telecoma...ali nesto bi mi bilo bezveze zvati druge providere,ako ce ubrzo i logosoft proci sa infrastrukturom.
Došlo je dotle da imamo saglasnost KSFS-a, potvrdu sa gradilišta da je tehnički moguće priključiti infrastrukturu. Samo tih 70 ljudi koji su dali saglasnost za LOL čeka saglasnost - direktora Džekosa g-dina Osmana Kovača. Ako on kaže NE onda sve pada u vodu, nažalost - pitanje je samo dobre volje. Jučer ga nije bilo na poslu, valjda je bio u obavezama.
sevrez

#838 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by sevrez »

novi.dan.nova.nafaka wrote: Došlo je dotle da imamo saglasnost KSFS-a, potvrdu sa gradilišta da je tehnički moguće priključiti infrastrukturu. Samo tih 70 ljudi koji su dali saglasnost za LOL čeka saglasnost - direktora Džekosa g-dina Osmana Kovača. Ako on kaže NE onda sve pada u vodu, nažalost - pitanje je samo dobre volje. Jučer ga nije bilo na poslu, valjda je bio u obavezama.
Laičko pitanje:
po kojoj osnovi Kovač može reći NE?
dakos

#839 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by dakos »

Lud i ponosan wrote:Druga stvar, kod Logosofta ne postoji vremensko vezivanje ugovorom, dakle ako poslije 2 mjeseca ne budete zadovoljni, mozete preci na drugog provajdera.
Kod BHT-a postoji ta mogucnost, ali se na ovu cijenu dodaje jos 10km+pdv koliko iznosi rentanje opreme. Ako zelite da izbjegnete tu tarifu, ugovor se mora potpisati na 2 godine. ;)

Na drugoj strani, BHT za te koji potpisu ugovor daje dosta povoljne uslove za kupovinu mobilnih telefona na rate.

Ja kupio fiksni telefon za 1 KM.
novi.dan.nova.nafaka

#840 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

sevrez wrote:
novi.dan.nova.nafaka wrote: Došlo je dotle da imamo saglasnost KSFS-a, potvrdu sa gradilišta da je tehnički moguće priključiti infrastrukturu. Samo tih 70 ljudi koji su dali saglasnost za LOL čeka saglasnost - direktora Džekosa g-dina Osmana Kovača. Ako on kaže NE onda sve pada u vodu, nažalost - pitanje je samo dobre volje. Jučer ga nije bilo na poslu, valjda je bio u obavezama.
Laičko pitanje:
E to je već nagradno pitanje - teoretski bi mogao praviti probleme i usporavati zato što Džekos izvodi radove na gradilištu , međutim, ja ću insistirati da se da pismeno objašnjenje, kako bi se mogli poduzeti i drugi koraci. Neshvatljivo je da se volji 70 vlasnika stanova ne udovoljava bez valjanog razloga i objašnjenja.

Inače, nezvanično se čuju priče da ima i nekih drugih "faktora" koji bi ubrzali čitavu stvar. ;-)
novi.dan.nova.nafaka

#841 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Iskreno,
malo me zabrinula problematika u vezi odabirom upravitelja. Ljudi navode da su imali svakakvih problema i sa upraviteljima, ali i sa PEV (predstavnikom etažnih vlasnika).
Evo čitam zadnjih 10-15 strana sa topica, i savjet je svima da paze koga i šta biraju (i upravitelja i PEV-a)!
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... start=1225
Naša je sreća da je zgrada nova i da vjerovatno neće biti problema u skorije vrijeme, barem par godina, al nikad se ne zna. Također, poput tog threada, postoji još jedan sličan:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 8&start=50

sretno svima!
merik

#842 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by merik »

Trenutno zakonski određena cijena za održavanje je 0,38KM/m2 za zgrade sa liftom odnosno 0,25KM/m2 za zgrade bez lifta. To je ono što ste zakonski obavezni platiti za upravljanje izabranom upravitelju. Pomnoži broj kvadrata sa jednom od ovih cijena, toliki račun vam upravitelj treba ispostaviti.Mada mislim da si već upoznata sa tim Ta dodatna cijena nije po zakonu, i ima mi smisla jedino ukoliko ste sa vlasnikom zgrade potpisali ugovor u kojem on može u vaše ime sklapati ugovore o iznajmljivanju zaštite za objekat u kojem stanujete i slične poslove. Provjeri kupoprodajni ugovor obavezno. I kod tog upravitelja provjeri na osnovu čega je formirao cijenu na uplatnici koju ste dobili.
Imaš i Član.10 Zakona gdje kaže da :
"Svaka zgrada koja ima dva i više etažnih vlasnika i u kojoj je privatizovano više od 50% korisne
površine bira upravitelja.
Za zgradu koja ima jednog etažnog vlasnika i više korisnika koji su u zakupnom odnosu, vlasnik mora
organizovati održavanje zgrade koje obuhvata sve radove iz člana 7., 8. i 9. ovog Zakona ili izabrati
upravitelja koji posjeduje certifikat, u roku od tri mjeseca od stupanja na snagu ovog Zakona te o
načinu organizovanja održavanja obavijestiti Ministarstvo stambenih poslova Kantona Sarajevo (u
daljnjem tekstu: Ministarstvo) u roku od 30 dana.
Vlasnici novoizgrađenih zgrada koje se rade na principu kondominijuma (zajedničko vlasništvo ili suvlasništvo) moraju organizovati održavanje zgrade koje obuhvata sve radove iz člana 7. 8. i 9. ovog Zakona ili izabrati upravitelja koji
posjeduje certifikat, u roku od tri mjeseca od dana dobijanja upotrebne dozvole, te o načinu
organizovanja održavanja obavijestiti Ministarstvo, u roku od 30 dana.
Vlasnici novoizgrađanih zgrada dužni su izabrati upravitelja koji posjeduje certifikat u roku od tri
mjeseca od dana dobijanja upotrebne dozvole.
Općine na području Kantona Sarajevo su dužne dostaviti Ministarstvu kopiju upotrebne dozvole za
novoizgrađene zgrade u roku od 30 dana od dana izdavanja upotrebne dozvole.
Za zgrade koje čine jednu građevinsku cjelinu etažni vlasnici su dužni odabrati jednog upravitelja."
Copy/paste sa druge teme :D
Rimad

#843 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Rimad »

sevrez wrote:
Laičko pitanje:
Još uvijek niste vlasnici stanova, a s druge strane nikakav ugovor ih ne veže da moraju priključiti Logosoft.
novi.dan.nova.nafaka

#844 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Evo novih vijesti još.

Na pisani Zahtjev koji smo uputili KSF-u (stanari iz mogu ulaza), u cilju legalnog izabira predstavnika stanara (potpisi stanara koji imaju 50% vlasništva stambenog prostora), nam ne žele dati spisak stanara za naš ulaz (inače, na 2 sastanka stanara iz našeg ulaza se odazvalo svega 11 ljudi, a postavljali smo oba puta pisana obavještenja :roll: ).
Na pitanje kako ćemo se onda organizovati da izaberemo predstavnika etažnih stanara sa 51% su nam rekli "da idemo od vrata do vrata".
-Konstatacija da veliki broj ljudi nije uselio i da neki stanovi nisu čak niti prodati je naišla na šutnju.
-Konstatacija da postoji bojazan kako nećemo dobiti odgovor na pisani Zahtjev da nam se daju instrukcije šta da radimo, jer nas poštar jednostavno ne može naći obzirom da nemamo adresu, je također naišla na šutnju.
-Slična stvar je i sa pitanjem šta ako dobijemo prekršajne prijave u međuvremenu, poziv na Sud, ili pak ako budemo drski da se odlučimo da kupimo nešto preko ebay-a...
Iz KSF-a nas upućuju dakle na Min. za stambenu politiku KS-a, i naglašavaju da svaki zahtjev mora biti dostavljen u pisanom obliku, kako bismo očekivali odgovor na isti...
Suma sumarum: izabran je predstavnik našeg ulaza, ali ne znamo je li validan. Također, ne znamo možemo li na osnovu istog broja potpisa kao za PEV-a izabrati Upravitelja. Kao što se sa slike vidi, preuzimamo liftove od 31.9.2011. godine a Upravitelja nemamo. Već sad 1 lift ne radi, a za drugi treba čarolija da se pokrene (neko je srećom skontao da se vrata trebaju blago pogurati udesno kada se zatvore, da bi lift krenuo).

Dakle, neka igre počnu ! 8-)

Zakon:
III - UPRAVLJANJE ZGRADAMA
Član 10.

Svaka zgrada koja ima dva i više etažnih vlasnika i u kojoj je privatizovano više od 50% korisne površine bira upravitelja.

Liftovi:
Image
TwistedX

#845 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by TwistedX »

G-din Osman Kovac nije u mogucnosti meni nikako da zabrani da imam vise predstavnika necega u ulazu. Ja sam stan platio i nije mi ga on poklonio, tako da se moze pozdravit sa tim.
LieToMe

#846 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by LieToMe »

Rimad wrote:
sevrez wrote:
Laičko pitanje:
Još uvijek niste vlasnici stanova, a s druge strane nikakav ugovor ih ne veže da moraju priključiti Logosoft.
Izvini, upadam... inace, imam slicnih problema kao i vecina ovdje jer smo isto uselili u novgradnju (trazila sam savjete od iskusnijih na drugoj temi u vezi PEV i upravitelja) i mislim da nisi u pravu. Zakonski stan je moj, ja ga placam, na moje je ime, ja sam digla kredit za njega i u moje ime ne moze niko drugi odlucivati za mene (ako je stan 1/2 pa imas i suvlasnika to opet nije problem) izuzev ako se stan ne nalazi u ulazu u kojoj postoji vecinski vlasnik stanova (znaci u posjedu ima vise od 50% stanova) e u tom slucaju ima monopol. Nas su uhvatili na taj fazon (dok je jos unipromet bio vecinski vlasnik stanova) i sad shodno tome imamo malo je reci pravi belaj.
bakirj

#847 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by bakirj »

taj neko za liftove je moja malenkost :)
I prvi lift koji je u kvaru se može lahko popraviti, samo treba od 8 do prizemlja uraditi par "trikova" i to je to.. u 90% stvari je tako..za ozbiljnije kvarove treba mehaničar. Mislim da nije u pitanju kvar nego nestručno rukovanje od stanara koji pritisnu umjesto jednom više puta i onda jednostavno kao i računar multitasking obrađuje, obrađuje i nikada da obradi i zablokira :) . Potrebno je resetovati tj: isključiti napon ako ovi "trikovi ne pomognu" i mislim da će raditi bez problema.

Što se tiče Zakona (on je po mom mišljenju pun RUPA više nego sir :) ) jer nije dorečen ali šta se može, utjecaj 500.000 stanara je ravan nuli u KS. Zbog toga je veći opseg da te šalta prije svega Min.stamb. politike, pa onda upravitelji i KSKF. Nesložnost stanara i njihovog dogovora da se dogovaraju slovom zakona i argumentima već željama pojedinaca i često prenaglim i izhitrenim glasanjem tj: rješenjima (daj nam odmah ko malo dijete) ne sagledavši sve kasnije posljedice dovode do razno raznih pravnih ali i drugih skoro ne rješivih problema.

Jedino znam da su svi upravitelji (iako netreba generalizovati) ama bas svi su stari lisci i niko od njih ne radi džaba a posebno radi toga što nekoga znaju ili ne, što su dobri ljudi, radi dobrote i masno naplaćuju svoje usluge zaštićeni zakonom (ministrom i ministarstvom) koji je u suštini nepravedan u mnogim djelovima. potrebno je sačiniti dobar ugovor koji će biti na obostrano zadovoljstvo ili odgovornost i to je to..
Dogovor stanara o nekom pitanju na osnovu dobro argumentovanog (pisanog, zakonskog i intelektualno prihvatljivog) rješenja je od presudnog značaja za dobrobit svih.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#848 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by PipiDugaDevetka »

bakirj wrote:taj neko za liftove je moja malenkost :)
I prvi lift koji je u kvaru se može lahko popraviti, samo treba od 8 do prizemlja uraditi par "trikova" i to je to.. u 90% stvari je tako..za ozbiljnije kvarove treba mehaničar. Mislim da nije u pitanju kvar nego nestručno rukovanje od stanara koji pritisnu umjesto jednom više puta i onda jednostavno kao i računar multitasking obrađuje, obrađuje i nikada da obradi i zablokira :) . Potrebno je resetovati tj: isključiti napon ako ovi "trikovi ne pomognu" i mislim da će raditi bez problema.

Što se tiče Zakona (on je po mom mišljenju pun RUPA više nego sir :) ) jer nije dorečen ali šta se može, utjecaj 500.000 stanara je ravan nuli u KS. Zbog toga je veći opseg da te šalta prije svega Min.stamb. politike, pa onda upravitelji i KSKF. Nesložnost stanara i njihovog dogovora da se dogovaraju slovom zakona i argumentima već željama pojedinaca i često prenaglim i izhitrenim glasanjem tj: rješenjima (daj nam odmah ko malo dijete) ne sagledavši sve kasnije posljedice dovode do razno raznih pravnih ali i drugih skoro ne rješivih problema.

Jedino znam da su svi upravitelji (iako netreba generalizovati) ama bas svi su stari lisci i niko od njih ne radi džaba a posebno radi toga što nekoga znaju ili ne, što su dobri ljudi, radi dobrote i masno naplaćuju svoje usluge zaštićeni zakonom (ministrom i ministarstvom) koji je u suštini nepravedan u mnogim djelovima. potrebno je sačiniti dobar ugovor koji će biti na obostrano zadovoljstvo ili odgovornost i to je to..
Dogovor stanara o nekom pitanju na osnovu dobro argumentovanog (pisanog, zakonskog i intelektualno prihvatljivog) rješenja je od presudnog značaja za dobrobit svih.
Upravo smo u prilici da skrojimo zakon za EV, a ne za upraviteljske firme. Upravo teče period od 60 dana u kojem se mora održati Javna rasprava u vezi sa Zakonom o održavanju zaj. dijelova zgrada i urpavljanju zgradama. Pogledaj temu Javne rasprave u Kantonu SA:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 8#p6374248
Rimad

#849 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by Rimad »

LieToMe wrote:
Rimad wrote:
sevrez wrote: Laičko pitanje:
Izvini, upadam... inace, imam slicnih problema kao i vecina ovdje jer smo isto uselili u novgradnju (trazila sam savjete od iskusnijih na drugoj temi u vezi PEV i upravitelja) i mislim da nisi u pravu. Zakonski stan je moj, ja ga placam, na moje je ime, ja sam digla kredit za njega i u moje ime ne moze niko drugi odlucivati za mene (ako je stan 1/2 pa imas i suvlasnika to opet nije problem) izuzev ako se stan ne nalazi u ulazu u kojoj postoji vecinski vlasnik stanova (znaci u posjedu ima vise od 50% stanova) e u tom slucaju ima monopol. Nas su uhvatili na taj fazon (dok je jos unipromet bio vecinski vlasnik stanova) i sad shodno tome imamo malo je reci pravi belaj.
Ako na ZK izvadku piše tvoje ime, stan je tvoj, ako ne piše, nije tvoj. Vrlo jednostavno.
Uostalom neka i jeste svi vlasnici stanova i svi želite Logosoft, postoji nešto što se zove ugovor i to se zaključuje prije početka radova. Ako izvođač radova nije vezan ugovorom, sve kasnije primjene su dobra volja izvođača.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#850 Re: Dobrinja stanovi za mlade problemi

Post by PipiDugaDevetka »

Rimad wrote:
LieToMe wrote:
Rimad wrote: Još uvijek niste vlasnici stanova, a s druge strane nikakav ugovor ih ne veže da moraju priključiti Logosoft.
Ako na ZK izvadku piše tvoje ime, stan je tvoj, ako ne piše, nije tvoj. Vrlo jednostavno.
Uostalom neka i jeste svi vlasnici stanova i svi želite Logosoft, postoji nešto što se zove ugovor i to se zaključuje prije početka radova. Ako izvođač radova nije vezan ugovorom, sve kasnije primjene su dobra volja izvođača.
Po Zakonu o održavanju zaj. dijelova zgrada i upravljanju zgradama element koji je definisan kao ''zajednička instalacija'' je i priključak za kablovsku tv, kablovski internet,...etc. u vidu kutije na krovu , potkrovlju ili na ulazu. Prema tome, to što piše u Ugovoru, je bezvrijedno. Jači je Zakon od bilo čega potpisanog prije formiranja Skupa EV.

Zakon je i napravljen tako da EV mogu birati provajdere po volji, odnosno, kako glasaju 51% vlasništva u m2.
Post Reply