DOBRI LJUDI U LOŠEM VREMENU-Ljudske i korektne geste

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

dabarizmabra

#1 DOBRI LJUDI U LOŠEM VREMENU-Ljudske i korektne geste

Post by dabarizmabra »

Bio sam prije neki dan u Merkatoru u Ložioničkoj.
Na samom ulazu u market, gdje je voće, vidim neka starija žena, nana, razgleda voće... onako, zbunjeno ona gleda, ne konta valjda ni onaj sistem vaganja i pita je zaštitar šta treba, pa kroz priču valjda vidi da žena hoće kupit bananu, a nema para ili ne zna je li to skupo... Uze zaštitar bananu, dade joj, kaže, ako hoće još nešto kupiti može, ako neće, da na kasi kaže da je on dao bananu i da će biti sve u redu :)

Onako, lijep gest, svidio mi se taj neki ljudski odnos u ovom otuđenom vremenu.

Mada ljudi, koliko god su solidarni, više nikom ne vjeruju od ovih lažnih prosjaka i skupljača pomoći.

Što reče neko na forumu, ne smiješ na ulici pitat gdje je neka ulica, odmah ljudi kontaju nešto ćeš im zatražiti...

Uglavnom, drago mi je kad na ovom našem "divljem istoku", vidim civilizirane i ljudske geste, solidarnosti i poštivanja.
fakat

#2 Re: DOBRI LJUDI U LOŠEM VREMENU-Ljudske i korektne geste

Post by fakat »

dabarizmabra wrote:Bio sam prije neki dan u Merkatoru u Ložioničkoj.
Na samom ulazu u market, gdje je voće, vidim neka starija žena, nana, razgleda voće... onako, zbunjeno ona gleda, ne konta valjda ni onaj sistem vaganja i pita je zaštitar šta treba, pa kroz priču valjda vidi da žena hoće kupit bananu, a nema para ili ne zna je li to skupo... Uze zaštitar bananu, dade joj, kaže, ako hoće još nešto kupiti može, ako neće, da na kasi kaže da je on dao bananu i da će biti sve u redu :)

Mada ljudi, koliko god su solidarni, više nikom ne vjeruju od ovih lažnih prosjaka i skupljača pomoći.

Što reče neko na forumu, ne smiješ na ulici pitat gdje je neka ulica, odmah ljudi kontaju nešto ćeš im zatražiti...

Uglavnom, drago mi je kad na ovom našem "divljem istoku", vidim civilizirane i ljudske geste, solidarnosti i poštivanja.
Lijepa tema
Gojeni H

#3 Re: DOBRI LJUDI U LOŠEM VREMENU-Ljudske i korektne geste

Post by Gojeni H »

fakat wrote:

Lijepa tema
Al' fakat ... nije ti, tema. :D

@pirpa :thumbup: tvoj komentar.
Fauja Singh

#4 Re: DOBRI LJUDI U LOŠEM VREMENU-Ljudske i korektne geste

Post by Fauja Singh »

Neki dan sam kod SCC-a vidio lijepu djevojku kako pomaze nani da predje ulicu. Djevojka moderna, tip top sredjena, nana jadna haman skroz savijene kicme. Kad su presle ulicu vidim nana joj se beskrajno zahvaljuje...
Djevojci je to bila sitnica, nani velika stvar.
Bez sekunde preseravanja, ali meni nema ljepse stvari nego pomoci nekome kome je pomoc potrebna.
Cesto vidim starije ljude (koji nisu romi) kako rove po kontejnerima, znam nekada prici i ponudim neku markicu, cesto se na prvu iznenade, poslije zahvaljuju. Tuga.
Boskero

#5 Re: DOBRI LJUDI U LOŠEM VREMENU-Ljudske i korektne geste

Post by Boskero »

.
Last edited by Boskero on 29/10/2017 02:21, edited 1 time in total.
Dr Kova

#6 Re: DOBRI LJUDI U LOŠEM VREMENU-Ljudske i korektne geste

Post by Dr Kova »

pratim, dobra tema :thumbup:
djevojka bez imena

#7 Re: DOBRI LJUDI U LOŠEM VREMENU-Ljudske i korektne geste

Post by djevojka bez imena »

Kupujem nedavno sendvic na kiosku ispred skole, kad naidje djevojka i iza mojih ledja daje novac momku koji tu radi. Izvini se meni i ode. Prokomentiram onako nenadano da je lijepa ko lutka, a momak mi isprica kako ta cura svaki dan svrati i uplati, sendvic, dva, tri, kako kad, kaze za djecu koja ne mogu sebi kupiti pa im on onda da .

Gesta hvale vrijedna :thumbup:
dabarizmabra

#8 Re: DOBRI LJUDI U LOŠEM VREMENU-Ljudske i korektne geste

Post by dabarizmabra »

Izgubili smo mi na ovim prostorima, dosta od te neke osnovne ljudskosti i usretljivosti, koja je bila svojstvena nama kao južnjacima...

Čak se i u svim vjerskim knjigama, svih religija na ovim prostorima, intenzivno naglašava ta briga prema slabijim, ljudima u stanju potrebe, ali je sarajevski jalijašluk i moderno toleriranje "šanerske filozofije", dosta toga na ovim prostorima uništilo, pa je nekako ofirno postalo na ovim prostorima biti normalan, kulturan, solidaran, susretljiv...

Mene su bili iznenadili sa onim projektom "Kruh za poslije", kada su ljudi uplaćivali za one koji nemaju, da uzmu u pekari.
Sara03

#9 Re: DOBRI LJUDI U LOŠEM VREMENU-Ljudske i korektne geste

Post by Sara03 »

Sve pohvale za temu.

:sax:
drag_gost

#10 Re: DOBRI LJUDI U LOŠEM VREMENU-Ljudske i korektne geste

Post by drag_gost »

Odlicna tema, prijeko potrebna. Pratim.
triconja

#11 Re: DOBRI LJUDI U LOŠEM VREMENU-Ljudske i korektne geste

Post by triconja »

Pomoci nekome u savladavanju nekog problema koji on sam tesko moze rijesiti je najhumaniji cin. Steta sto mnogi iskoristavaju "dobrotu" covjeka pa lazno se predstavljaju. Ljudi samo cinite dobro, cak i ako nista ne dobijete zauzvrat (a takvih je 99% slucajeva) i necete se bojati smrti. :thumbup:
KB9

#12 Re: DOBRI LJUDI U LOŠEM VREMENU-Ljudske i korektne geste

Post by KB9 »

danas je vakat losih ljudi

kad si dobar onda si budala

ljudi jednostavno ne zele da budu budale

osnove logike :mrgreen:
hamza_sa

#13 Re: DOBRI LJUDI U LOŠEM VREMENU-Ljudske i korektne geste

Post by hamza_sa »

dabarizmabra wrote:Izgubili smo mi na ovim prostorima, dosta od te neke osnovne ljudskosti i usretljivosti, koja je bila svojstvena nama kao južnjacima...

Čak se i u svim vjerskim knjigama, svih religija na ovim prostorima, intenzivno naglašava ta briga prema slabijim, ljudima u stanju potrebe, ali je sarajevski jalijašluk i moderno toleriranje "šanerske filozofije", dosta toga na ovim prostorima uništilo, pa je nekako ofirno postalo na ovim prostorima biti normalan, kulturan, solidaran, susretljiv...

Mene su bili iznenadili sa onim projektom "Kruh za poslije", kada su ljudi uplaćivali za one koji nemaju, da uzmu u pekari.
Nije sve tako crno.

Evo, iskoristicu ovu temu da spomenem jednog clana ovog foruma, koji je licno meni pomogao i to ne malo.

Zahvaljujuci njemu i njegovoj pomoci, ja sam od nekog ko je skoro postao nepokretan, danas solidno pokretan. Taj COVJEK je isfinansirao moju jednu vaznu operaciju. I ne samo to, nego je mojoj porodici i meni omogucio u zadnje vrijeme zivot dostojan covjeka.

Ja nemam rijeci koje bih ovdje ispisao da mu iskazem zahvalnost, a da shvatite koliko je vazna ta pomoc bila.

"Gojeni H" veliko ti hvala!!
VladaFBiH

#14 Re: DOBRI LJUDI U LOŠEM VREMENU-Ljudske i korektne geste

Post by VladaFBiH »

hamza_sa wrote:
dabarizmabra wrote:Izgubili smo mi na ovim prostorima, dosta od te neke osnovne ljudskosti i usretljivosti, koja je bila svojstvena nama kao južnjacima...

Nije sve tako crno.

Evo, iskoristicu ovu temu da spomenem jednog clana ovog foruma, koji je licno meni pomogao i to ne malo.

Zahvaljujuci njemu i njegovoj pomoci, ja sam od nekog ko je skoro postao nepokretan, danas solidno pokretan. Taj COVJEK je isfinansirao moju jednu vaznu operaciju. I ne samo to, nego je mojoj porodici i meni omogucio u zadnje vrijeme zivot dostojan covjeka.

Ja nemam rijeci koje bih ovdje ispisao da mu iskazem zahvalnost, a da shvatite koliko je vazna ta pomoc bila.

"Gojeni H" veliko ti hvala!!
kada pročitam ovakve stvari vrati mi se nada u ljude... na žalost ovakve vijesti su manje interesantne nego "crnjaci" i "prevare" i manje im se pažnje posveti nego što zaslužuju...
VladaFBiH

#15 Re: DOBRI LJUDI U LOŠEM VREMENU-Ljudske i korektne geste

Post by VladaFBiH »

KB9 wrote:danas je vakat losih ljudi

ne slažem se s ovim - jednostavno su šupci i papci postali glasniji od dobre raje... i na žalost i na ovakvoj temi ima trolova koji će biti jako glasni
VladaFBiH

#16 Re: DOBRI LJUDI U LOŠEM VREMENU-Ljudske i korektne geste

Post by VladaFBiH »

triconja wrote: Pomoci nekome u savladavanju nekog problema koji on sam tesko moze rijesiti je najhumaniji cin. Steta sto mnogi iskoristavaju "dobrotu" covjeka pa lazno se predstavljaju. Ljudi samo cinite dobro, cak i ako nista ne dobijete zauzvrat (a takvih je 99% slucajeva) i necete se bojati smrti. :thumbup:
kad učiniš nešto dobro i ne treba da dobiješ nešto zauzvrat sem ličnog zadovoljstva da si nekome pomogao i uljepšao mu dan ili čak i život
triconja

#17 Re: DOBRI LJUDI U LOŠEM VREMENU-Ljudske i korektne geste

Post by triconja »

VladaFBiH wrote:
triconja wrote: Pomoci nekome u savladavanju nekog problema koji on sam tesko moze rijesiti je najhumaniji cin. Steta sto mnogi iskoristavaju "dobrotu" covjeka pa lazno se predstavljaju. Ljudi samo cinite dobro, cak i ako nista ne dobijete zauzvrat (a takvih je 99% slucajeva) i necete se bojati smrti. :thumbup:
kad učiniš nešto dobro i ne treba da dobiješ nešto zauzvrat sem ličnog zadovoljstva da si nekome pomogao i uljepšao mu dan ili čak i život
Upravo to, ali vecina ljudi kad "pomogne" ocekuje da si u rezervi kad njima nesto zatreba :roll:
Logovan

#18 Re: DOBRI LJUDI U LOŠEM VREMENU-Ljudske i korektne geste

Post by Logovan »

Dobra tema, pratim. :thumbup:
Sociolog

#19 Re: DOBRI LJUDI U LOŠEM VREMENU-Ljudske i korektne geste

Post by Sociolog »

Dr.Sakip Korac, Opsta Vojna bolnica, ljudina
triconja

#20 Re: DOBRI LJUDI U LOŠEM VREMENU-Ljudske i korektne geste

Post by triconja »

Sociolog wrote:Dr.Sakip Korac, Opsta Vojna bolnica, ljudina
Ne uzima mito pa dobar?
mufa1

#21 Re: DOBRI LJUDI U LOŠEM VREMENU-Ljudske i korektne geste

Post by mufa1 »

Bila je neka tema o prevarama, gdje su ljudi pisali kako je jebeno u danasnje vrijeme pitat nekog na ulici za bilo sa, svi misle neki zajeb i prevara.
Tako meni prije dva dana u Tuzli, stali mi pred pekaru, kupili kojesta, i na parkingu žena govori, de sačekaj da ispišim jednu. U medjuvremenu prilazi nama covjek srednjih godina, i tiho pita da li nas smije nesto pitati. Naravno, prvo sto sam pomislio, neki zajeb, ili traži para, ili da mu djecu nahranimo u pekari,i samo sto nisam izustio da nemamo vremena, sjetim se te teme i pomislim mozda covjeku treba samo neka informacija. Reko izvolite, naravno da možete pitati. Kaže čovjek, gdje dodje ona bolnica za srce (Slavinovici su u pitanju, zavucena bolnica pravo). Objasnimo covjeku, koji se potom do neba zahvaljivao..
triconja

#23 Re: DOBRI LJUDI U LOŠEM VREMENU-Ljudske i korektne geste

Post by triconja »

mufa1 wrote:Bila je neka tema o prevarama, gdje su ljudi pisali kako je jebeno u danasnje vrijeme pitat nekog na ulici za bilo sa, svi misle neki zajeb i prevara.
Tako meni prije dva dana u Tuzli, stali mi pred pekaru, kupili kojesta, i na parkingu žena govori, de sačekaj da ispišim jednu. U medjuvremenu prilazi nama covjek srednjih godina, i tiho pita da li nas smije nesto pitati. Naravno, prvo sto sam pomislio, neki zajeb, ili traži para, ili da mu djecu nahranimo u pekari,i samo sto nisam izustio da nemamo vremena, sjetim se te teme i pomislim mozda covjeku treba samo neka informacija. Reko izvolite, naravno da možete pitati. Kaže čovjek, gdje dodje ona bolnica za srce (Slavinovici su u pitanju, zavucena bolnica pravo). Objasnimo covjeku, koji se potom do neba zahvaljivao..
Da, tako se meni desilo dok sam trazio objekat u Sarajevu prije par godina. Onda u tom trenu mi cudno bilo sto ljudi prodju kraj mene kao pored gluhog krmeta, ali raja ne moze slusati prosenje sto je i razumljivo. Isto ne treba sa svakim ulaziti u bilo kakve price da slucajno ne ostanes bez neceg vrijednog. I raja nakon sto cuje ili procita negativno o ovakvim stvarima jednostavno ne obraca paznju na "nepoznate" ljude.

Drago mi je sto je moj post pomogao nekome :thumbup:
cyprus

#24 Re: DOBRI LJUDI U LOŠEM VREMENU-Ljudske i korektne geste

Post by cyprus »

KB9 wrote:danas je vakat losih ljudi

Ma nije vala... Negativnosti se prenapuhuju... Ja se maksimalno trudim biti dobar, i to mi se mnogo češće dobro nego loše vratilo...

Mislim da problem sa ljudima nije u tome što su loši, jer generalno nisu... Nego u tome što im često zafali razuma...
Gojeni H

#25 Re: DOBRI LJUDI U LOŠEM VREMENU-Ljudske i korektne geste

Post by Gojeni H »

Jedan jaran, ne znate ga vi, putovao iz Tuzle i stane na benzinskoj na ulazu u Zenicu da malo odmori.
Ispija kafu, kad eto ti covjeka, skromno obucenog, 65-66 godina starosti, s nekakvim kolicima, i pravac prema kontejneru.
Jaranu se malo srce skupi, i u tom momentu isto k'o da mu melek sapnu na uho: "Ovaj covjek nije vjere Muhamedove, nit' se moze obratiti kakvom dzematu, a mozda nema ni familije."

Jarana nesto namah ubode u guzicu, ustade, nadje nesto para u dzepu, i pravac prema covjeku.
- Dobar dan. Ne zelim da vas uvrijedim. Ja bih zelio da vam malo pomognem, pa vas molim da prihvatite ovaj novac.

Jaran mu stavi one pare u saku, i krene prema autu ostavljajuci covjeka vidno zbunjenog.
Cuje jaran covjeka za njim vice: "Imam nesto za vas."
Jaran: "Ne treba nista hvala."

Jaran krenu autom, kad stariji covjek dotrca do njega i pruzi mu svezanu knjizicu sa iskopiranim tekstovima.
Jaran otvori knjizicu, a na prvoj strani jedno 3 krsta :D (lice na pravoslavne) i neki (moguce) subotarski tekstovi.
Jaran kaze nece valjda govoriti covjeku da je musliman sa dna kace, nasmije se, kaze hvala i ode svojim putem.
Post Reply