DOBRI I LOSI GLASNOGOVORNICI I PR OSOBE

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Alabama

#1 DOBRI I LOSI GLASNOGOVORNICI I PR OSOBE

Post by Alabama »

Nakon povratka u BiH, poslije par godina, i provedenih skoro godinu, vidim da oblast PR-a nije nesto narocito napredovala u BiH, iako je to na zapadu, vec ozbiljna nauka.
Zanima me, po vasem misljenju, ko su dobri a ko su losi glasnogovornici i PR osobe u BiH.
dezurni_ucenik

#2 Re: DOBRI I LOSI GLASNOGOVORNICI I PR OSOBE

Post by dezurni_ucenik »

.
Last edited by dezurni_ucenik on 21/03/2016 12:55, edited 1 time in total.
The 51st State

#3 Re: DOBRI I LOSI GLASNOGOVORNICI I PR OSOBE

Post by The 51st State »

Alabama wrote:Nakon povratka u BiH, poslije par godina, i provedenih skoro godinu, vidim da oblast PR-a nije nesto narocito napredovala u BiH, iako je to na zapadu, vec ozbiljna nauka.
Zanima me, po vasem misljenju, ko su dobri a ko su losi glasnogovornici i PR osobe u BiH.
pr u cjelini ne postoji kod nas, samim tim malo je deplasirano razglabati o krajnjoj istanci tj. prezenterima, ali eto kao doprinos temi Nadja Lutvikadic je odlican PR :lol: .
felipe kajetano

#4 Re: DOBRI I LOSI GLASNOGOVORNICI I PR OSOBE

Post by felipe kajetano »

ja nauke u pm :-)
Sarajevski

#5 Re: DOBRI I LOSI GLASNOGOVORNICI I PR OSOBE

Post by Sarajevski »

dobri boris grubešić i biljana jandrić
loših ima koliko hoćeš...
Vragolan

#6 Re: DOBRI I LOSI GLASNOGOVORNICI I PR OSOBE

Post by Vragolan »

felipe kajetano wrote:ja nauke u pm :-)

da da filipe u normalnom svijetu PR je ozbiljna nauka
globalbih

#7 Re: DOBRI I LOSI GLASNOGOVORNICI I PR OSOBE

Post by globalbih »

Alabama - "Zanima me, po vasem misljenju, ko su dobri a ko su losi glasnogovornici i PR osobe u BiH."

Tvoje pitanje je pogrešno postavljeno pa i odgovori su krajnje irelevantni. Pitanje je slično baš kao-kada se PR osobi postavlja hipotetičko pitanje poput "šta bi bilo - kad bi bilo", da ste kojim slučajem to što niste :-D na koje se ne daje odgovor.

U osnovi mogao si upitati koji su to kriteriji ili šta krasi najboljeg PR-ovca :D ? (a ne dobrog ili lošeg jer je jako velika razlika govoriti o dobrom, odnosno lošem. Možeš uzeti neko istraživanje i koristiti Likartovu metodu (od 1. do 5. gdje je 1-loš a 5-odličan) te postaviti korelaciju i koje su to norme, uzusi koji bi bili mjerodavni.

Govoriti da je neko dobar a neko loš bez argumenata je jako nezahvalno i daje argumente poput forumaša felipe kajetano-a da izrazi pogrdno mišljenje o PR-u. U osnovi i njegovo mišljenje je beznačajno :D jer se iz njegovog odgovora vidi bahatost, nepromišljenost i predrasudu koju ima ako se ima uvid da je PR ili Propaganda (zašto je ne nazvati pravim imenom) enormno važna zbog njene svakodnevne prisutnosti u medijima, svakodnevnom komuniciranju i izloženosti da mijenja mišljenje pojedinca ili grupe. I mišljenje, odnosno stav Felime forumaša je proizvod PR-a jer je bolje za PR da obični građani neznaju i neshvataju važnost i PRAVU SVRHU postojanja PR.

Kada proguglaš osnove PR-a, predlažem ti da kreneš na veći nivo u vezi Propagande, zatim kriznog komuniciranja, zatim strateškog komuniciranja koja uključuje detaljne medijske, akcione i komunikacijsko-strateške planove.

Nadam se da sam barem malo približio o temi za koju si zainteresovan/a.

Pozdrav,
B.M.
milojicabrzi

#8 Re: DOBRI I LOSI GLASNOGOVORNICI I PR OSOBE

Post by milojicabrzi »

Npr. Ratko Kovacevic iz Uprave za indirektno oporezivanje je sasvim OK. Ima tu jos nekoliko jakih imena.
Uglavnom, najlosiji glasonogovornici kod nas, su u institucijama kod politicki izabranih duznosnika (clanovi predsjednistva, razna ministarstva itd.) i imam osjecaj da se na te pozicije imenuju ljudi koji imaju stelu, supruge utjecajnih kadrova, djeca utjecajnih stranackih prvaka, koji nisu bas strucni, pa im se "izmisli" tako neka pozicija glasnogovornika ili PR-a.
Šef

#9 Re: DOBRI I LOSI GLASNOGOVORNICI I PR OSOBE

Post by Šef »

Rado bih da mi ona bude PR. :D

Image
addy_sa

#10 Re: DOBRI I LOSI GLASNOGOVORNICI I PR OSOBE

Post by addy_sa »

dobri glasnogovornici: Biljana - bolnica Koševo (žena je uvijek dostupna, informisana, a bogme nije ni lako uvijek govoriti o ranjavanjima, komama i bolestima, doima se veoma profesionalno) , Ratko-UIO (ozbiljan, i što je veoma bitno, govori jezikom razumljivim prosječnom bh građaninu koji veze nema o porezima, akcizama i sl.)

po meni, loši glasnog. i PR osobe: Nađa-rodbinskim-vezama-postavljena-Lutvikadić koja veze nema al fakat, a fura se kao da je doktorica komunikologije u najmanju ruku, potez karijere ples s Dinom Merlinom na nekom od sponzorskih "eventa" :D , Irena Kljajić- glasnogovornica Željka Komšića za koju svaki put pročitam u novinama da se nije javila kad su je zvali a vala ko je i postavi - čuo sam par provala sa postdiplomskog sa FPN-a kojeg uspješno "pohađa" parama Predsjedništva :D
neki Boris iz tužilaštva, kojeg pamtim kao novinara, iritantan jako nastup i očajno loš styling
ja.neron

#11 Re: DOBRI I LOSI GLASNOGOVORNICI I PR OSOBE

Post by ja.neron »

Irena dobro izgleda :D i to je jedino što zna dobro raditi jer je znam je sa fakulteta iako sam bio drugi odsjek ali forumaš komi bi mogao više reći o njoj jer su bili na istom odsjeku
Šef

#12 Re: DOBRI I LOSI GLASNOGOVORNICI I PR OSOBE

Post by Šef »

addy_sa wrote: neki Boris iz tužilaštva, kojeg pamtim kao novinara, iritantan jako nastup i očajno loš styling
Ovaj se ne skida sa tv ekrana. Glasnogovornik suda a izgledom prava seoska lola, sa onim brčićima i nauljenom čičkavom kosicom.
fini dečko

#13 Re: DOBRI I LOSI GLASNOGOVORNICI I PR OSOBE

Post by fini dečko »

addy_sa wrote:dobri glasnogovornici: Biljana - bolnica Koševo (žena je uvijek dostupna, informisana, a bogme nije ni lako uvijek govoriti o ranjavanjima, komama i bolestima, doima se veoma profesionalno) , Ratko-UIO (ozbiljan, i što je veoma bitno, govori jezikom razumljivim prosječnom bh građaninu koji veze nema o porezima, akcizama i sl.)

po meni, loši glasnog. i PR osobe: Nađa-rodbinskim-vezama-postavljena-Lutvikadić koja veze nema al fakat, a fura se kao da je doktorica komunikologije u najmanju ruku, potez karijere ples s Dinom Merlinom na nekom od sponzorskih "eventa" :D , Irena Kljajić- glasnogovornica Željka Komšića za koju svaki put pročitam u novinama da se nije javila kad su je zvali a vala ko je i postavi - čuo sam par provala sa postdiplomskog sa FPN-a kojeg uspješno "pohađa" parama Predsjedništva :D
neki Boris iz tužilaštva, kojeg pamtim kao novinara, iritantan jako nastup i očajno loš styling
Ja bih Biljani i Ratku dodao i Nefića (MUP).
milojicabrzi

#14 Re: DOBRI I LOSI GLASNOGOVORNICI I PR OSOBE

Post by milojicabrzi »

Šef wrote:
addy_sa wrote: neki Boris iz tužilaštva, kojeg pamtim kao novinara, iritantan jako nastup i očajno loš styling
Ovaj se ne skida sa tv ekrana. Glasnogovornik suda a izgledom prava seoska lola, sa onim brčićima i nauljenom čičkavom kosicom.
Mislim da je on glasnogovornik tuzilastva...Ne znam lika, izgled ne bih komentarisao,ali sam cuo od kolega iz RTV doma, dok je jos tamo radio, da je lik opasan profesionalac i vrlo jak u oblasti pravosudja.
felipe kajetano

#15 Re: DOBRI I LOSI GLASNOGOVORNICI I PR OSOBE

Vragolan wrote:
felipe kajetano wrote:ja nauke u pm :-)

da da filipe u normalnom svijetu PR je ozbiljna nauka
ma sve sami nobelovci :D

Šef

#16 Re: DOBRI I LOSI GLASNOGOVORNICI I PR OSOBE

Post by Šef »

milojicabrzi wrote:
Mislim da je on glasnogovornik tuzilastva...Ne znam lika, izgled ne bih komentarisao,ali sam cuo od kolega iz RTV doma, dok je jos tamo radio, da je lik opasan profesionalac i vrlo jak u oblasti pravosudja.
Vjerujem, opste je poznato da su na takvim pozicijama opasni profesionalci i vrlo jake osobe iz trazene oblasti. :wink:
BSn

#17 Re: DOBRI I LOSI GLASNOGOVORNICI I PR OSOBE

Post by BSn »

Ova je, npr., dobra:
Image

Muske joj kolege ne zagledam.
Šef

#18 Re: DOBRI I LOSI GLASNOGOVORNICI I PR OSOBE

Post by Šef »

BSn wrote:Ova je, npr., dobra:
Image

Muske joj kolege ne zagledam.
Dobra je. Jeko? :)
BSn

#19 Re: DOBRI I LOSI GLASNOGOVORNICI I PR OSOBE

Post by BSn »

PR zagrebacke policije.

ontopic: kod nas dio onih koji se bave PR-om ili ne znaju gramatiku, ili im je svaka druga hmmm, a takvi su najcesce u drzavnim agencijama i sl.
piupiu

#20 Re: DOBRI I LOSI GLASNOGOVORNICI I PR OSOBE

Post by piupiu »

Emina Ganic. Evo, maloprije citam clanak na nekoj svicarskoj stranici u kojem se navodi da je Emina Ganic 'zapocela Sarajevo Film Festival'. :-) Eh, ona zna kako funkcionise PR. Mislim da je za svog tatu takodjer odradila jako dobar posao.
Šef

#21 Re: DOBRI I LOSI GLASNOGOVORNICI I PR OSOBE

Post by Šef »

piupiu wrote:Emina Ganic. Evo, maloprije citam clanak na nekoj svicarskoj stranici u kojem se navodi da je Emina Ganic 'zapocela Sarajevo Film Festival'. :-) Eh, ona zna kako funkcionise PR. Mislim da je za svog tatu takodjer odradila jako dobar posao.
Da, ona je stvarno bez premca. Uobrazena je i zna da pretjera ali joj nema ravne u drzavi. Mada ona nije klasican PR. Cak i ne znam koje je ustvari njeno zanimanje. :)
piupiu

#22 Re: DOBRI I LOSI GLASNOGOVORNICI I PR OSOBE

Post by piupiu »

globalbih wrote:Alabama - "Zanima me, po vasem misljenju, ko su dobri a ko su losi glasnogovornici i PR osobe u BiH."

Tvoje pitanje je pogrešno postavljeno pa i odgovori su krajnje irelevantni. Pitanje je slično baš kao-kada se PR osobi postavlja hipotetičko pitanje poput "šta bi bilo - kad bi bilo", da ste kojim slučajem to što niste :-D na koje se ne daje odgovor.

U osnovi mogao si upitati koji su to kriteriji ili šta krasi najboljeg PR-ovca :D ? (a ne dobrog ili lošeg jer je jako velika razlika govoriti o dobrom, odnosno lošem. Možeš uzeti neko istraživanje i koristiti Likartovu metodu (od 1. do 5. gdje je 1-loš a 5-odličan) te postaviti korelaciju i koje su to norme, uzusi koji bi bili mjerodavni.

Govoriti da je neko dobar a neko loš bez argumenata je jako nezahvalno i daje argumente poput forumaša felipe kajetano-a da izrazi pogrdno mišljenje o PR-u. U osnovi i njegovo mišljenje je beznačajno :D jer se iz njegovog odgovora vidi bahatost, nepromišljenost i predrasudu koju ima ako se ima uvid da je PR ili Propaganda (zašto je ne nazvati pravim imenom) enormno važna zbog njene svakodnevne prisutnosti u medijima, svakodnevnom komuniciranju i izloženosti da mijenja mišljenje pojedinca ili grupe. I mišljenje, odnosno stav Felime forumaša je proizvod PR-a jer je bolje za PR da obični građani neznaju i neshvataju važnost i PRAVU SVRHU postojanja PR. Kada proguglaš osnove PR-a, predlažem ti da kreneš na veći nivo u vezi Propagande, zatim kriznog komuniciranja, zatim strateškog komuniciranja koja uključuje detaljne medijske, akcione i komunikacijsko-strateške planove.

Pozdrav,
B.M.

Je l' to ti radis za Burston Marsteller (za one koji ne znaju, jedna od vecih PR kompanija na svijetu), ili su se incijali slucajno poklopili??? :wink: :razz:

Hmmm ... ne znam da li bih se slozila da je PR=propaganda, PR ima svojih pozitivnih funkcija, koje su van domena ciste propagande (u negativnom smislu).

Da je nauka, nije precizna, a da se studira na fakultetima -- studira. PR ima vrlo znacajnu funkciju u strateskom upravljanju, ali nije dovoljno integrisan u samu 'nauku o upravljanju'. PR kao dio komunikacijskih studija i PR kao dio nauke o upravljanju je definitivno bitna stavka i teoretski i u praksi.

Onaj ko ne shvata -- evo primjer -- studije ukazuju da je 70% materijala koji klasificiramo kao 'vijesti', 'novinarstvo', itd ... zapravo rezultat PR djelatnosti. Cijene dionica neke kompanije mogu biti u direktnoj vezi sa ucinkovitoscu njihovog PR-a. Itd ... Pa, ti vidi -- Felipe!!! :wink:
felipe kajetano

#23 Re: DOBRI I LOSI GLASNOGOVORNICI I PR OSOBE

Ne znam kak je to na trulom zapadu, vise sam imao u vidu ove leziljebovice po mupovima, supovima, upravama za oporezivanje, bolnicama :-) , mjesnim zajednicima i svugdje gdje mogu naci neko mjesto za kojekakve retarde....ako se pod PR-om podrazumijeva radno mjesto "glasnogovornik" :)
Vragolan

#24 Re: DOBRI I LOSI GLASNOGOVORNICI I PR OSOBE

Post by Vragolan »

piupiu wrote:
globalbih wrote:Alabama - "Zanima me, po vasem misljenju, ko su dobri a ko su losi glasnogovornici i PR osobe u BiH."

Govoriti da je neko dobar a neko loš bez argumenata je jako nezahvalno i daje argumente poput forumaša felipe kajetano-a da izrazi pogrdno mišljenje o PR-u. U osnovi i njegovo mišljenje je beznačajno :D jer se iz njegovog odgovora vidi bahatost, nepromišljenost i predrasudu koju ima ako se ima uvid da je PR ili Propaganda (zašto je ne nazvati pravim imenom) enormno važna zbog njene svakodnevne prisutnosti u medijima, svakodnevnom komuniciranju i izloženosti da mijenja mišljenje pojedinca ili grupe. I mišljenje, odnosno stav Felime forumaša je proizvod PR-a jer je bolje za PR da obični građani neznaju i neshvataju važnost i PRAVU SVRHU postojanja PR. Kada proguglaš osnove PR-a, predlažem ti da kreneš na veći nivo u vezi Propagande, zatim kriznog komuniciranja, zatim strateškog komuniciranja koja uključuje detaljne medijske, akcione i komunikacijsko-strateške planove.

Pozdrav,
B.M.

Je l' to ti radis za Burston Marsteller (za one koji ne znaju, jedna od vecih PR kompanija na svijetu), ili su se incijali slucajno poklopili??? :wink: :razz:

Hmmm ... ne znam da li bih se slozila da je PR=propaganda, PR ima svojih pozitivnih funkcija, koje su van domena ciste propagande (u negativnom smislu).

Da je nauka, nije precizna, a da se studira na fakultetima -- studira. PR ima vrlo znacajnu funkciju u strateskom upravljanju, ali nije dovoljno integrisan u samu 'nauku o upravljanju'. PR kao dio komunikacijskih studija i PR kao dio nauke o upravljanju je definitivno bitna stavka i teoretski i u praksi.

Onaj ko ne shvata -- evo primjer -- studije ukazuju da je 70% materijala koji klasificiramo kao 'vijesti', 'novinarstvo', itd ... zapravo rezultat PR djelatnosti. Cijene dionica neke kompanije mogu biti u direktnoj vezi sa ucinkovitoscu njihovog PR-a. Itd ... Pa, ti vidi -- Felipe!!! :wink:
pa najjveci problem kod nas je sto se mjesaju kruske i jabuke ( ali bitno je da se us kolama ne mjesaju)
koliko ja snam PR i glasnogovornik su totalno razlicite funkcije
mi ove sto gledamo na tvu su glasnogovornici (mup, kosevo, poreska....) a PRu je nabliza ova iz telekoma, mada ona i PR su nebo i zemlja
glasnogovornik prenosi sapstenja PR-a ili sefa
a PR je osoba koja mora kreira imidz kompanije/organizacije
eto to je moje misljenje ako sam u krivu neka me neko ispravi, bit cu mu zahvalan
amrica

#25 Re: DOBRI I LOSI GLASNOGOVORNICI I PR OSOBE

Post by amrica »

"PR je umjeće i društvena znanost o djelotvornom komuniciranju s javnošću, koje analizira, savjetuje, provodi strategiju medijske aktivnosti. Uputiti pravu poruku u pravo vrijeme, istražiti što javnost misli to sve sadrži uspješan PR tim.

Sve planirane aktivnosti vezane za uspostavljanje i održavanje kvalitetnog odnosa i dijaloga između politike, usluga organizacije i javnosti."

"Prema Instituteu of Public Relations, definicija PR-a iz daleke nam 1978. glasi: «Public relations ili odnosi s javnošću su svjesna, planirana i održiva aktivnost kojom se uspostavlja i održava međusobno razumijevanje između organizacije i okoline.»

PR nema veze sa propagandom, nema se sta policija, sud, ili bolnica "propagirati".
Post Reply