Dobre vijesti iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
User avatar
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Posts: 67833
Joined: 09/05/2013 13:56
Location: ...da ti pricam prstima..kad padne haljina...
Vozim: Lancia na servisu

#4801 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

kloxi wrote: 18/01/2021 13:15 Američki mediji o Emiru Hadžiću: Posebno priznanje za policajca u St. Louisu
Kako je ovo dobra vijest IZ BIH?
User avatar
kloxi
Posts: 1278
Joined: 25/07/2017 22:38

#4802 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi »

Mostarka Šejla Maksumić je jedina bageristica u BiH: Miris benzina sam oduvijek voljelaŠejla Maksumić iz Mostara je jedina žena bageristica i vozačica kamiona u našoj zemlji, koja već osam godina, upravljajući teškim mašinama na hercegovačkim gradilištima, uspješno ruši predrasude o ženskim i muškim poslovima.
Ona je samohrana i ponosna majka trojice sinova, koja svojim životom svjedoči dosljednost poznate izreke da je samohrana majka superheroj i da ona može i što izgleda nemoguće.

Presudna očeva podrška
Poput mnogih žena, ova 33.godišnja Mostarka od svoga doma iz naselja Ilići polazi našminkana i dotjerana u obući sa potpeticama, ali ona pri dolasku na radno mjesto potpetice zamijeni radnim gojzericama i lijepu odjeću radničkom uniformom već osam godina.
"Vjerovatno ne bih nikada počela to raditi da mi nije tate", kaže Šejla za Klix.ba na početku fascinantne priče koja je isprepletena energičnom borbom i ljubavi jedne samohrane majke.

Priča nam kako je vožnju i miris benzina oduvijek voljela, te da je vozački ispit položila sa svega šesnaest godina, pa je vozačku dozvolu morala čekati dok postane punoljetna. Ali, već tada je, kako nam kaže, krijući znala sjesti za volan kamiona koji joj je uvijek bio fascinantan.

"Vožnjom sam prvi novac zaradila upravljajući volanom taxi vozila u Mostaru", kaže nam Šejla, prisjetivši se kako je i tada njen posao mnogima bio iznenađenje, jer se to smatralo "muškim poslom".

Ona se nije osvrtala na to, niti je kada poslove dijelila na muške i ženske, a novac koji je zarađivala nije bio dovoljan za potrebe njezinog života sa troje maloljetne djece.
Image
"Radila sam razne poslove da bi zaradila potrebni novac za život, a tako sam na nagovor oca počela da upravljam i bagerom", priča nam Šejla. S radošću i ponosom je nama podijelila i sjećanje na taj trenutak.

"Kako je otac imao privatno kamione i bagere s kojima radi, dogodila mu se situacija da je imao dogovoren posao koji nije mogao raditi. Tada je on, znajući da volim dinamične poslove i da već znam voziti kamion, mene nagovorio da počnem raditi s bagerom. Dao mi je nekoliko dana da naučim osnovno i dobijem osjećaj šta je bager i doslovno me gurnuo u vatru da se snalazim“, prisjeća se Šejla. Kaže kako joj je početak rada s bagerom donio najbolju zaradu do tada.

"Tata me stvarno bodrio da to radim, a onda sam osjetila i značajnu finansijsku korist, što mi je bio dodatni motiv uz dinamiku posla koji me fascinirao od početka“, iskreno će Šejla.
User avatar
kloxi
Posts: 1278
Joined: 25/07/2017 22:38

#4803 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi »

BiH će nakon više od decenije ponovo imati žensku rukometnu reprezentaciju

Image

Bosna i Hercegovina će ponovo nakon više od decenije imati žensku rukometnu reprezentaciju nakon što je danas prihvaćena inicijativa direktora ŽRK Borac iz Banje Luke Darka Savića.
U Bugojnu je održana sjednica Upravnog odbora Rukometnog saveza BiH gdje je nakon glasanja usvojena Savićeva ideja.

BiH će tako uskoro dobiti i ženski rukometni tim, a za direktora ove selekcije izabran je Elmir Grabčanović.

Njegov zadatak u narednom periodu bit će dostavljanje plana rada kako bi se što prije ušlo u izbor selektora.

Inicijator Savić je odbio mjesto direktora te je upravo on predložio za tu funkciju izabranog Grabčanovića. Ova vijest će sigurno obradovati sve ljubitelje rukometa u BiH.

Inače, sjednica je organizovana uoči večerašnje utakmice muške rukometne reprezentacije BiH koja u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo igra protiv Estonije. Susret se igra u Bugojnu s početkom u 20 sati.
Prijavi grešku
User avatar
kloxi
Posts: 1278
Joined: 25/07/2017 22:38

#4804 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi »

U Sarajevu otvoren prvi Mi store poznatog brenda Xiaomi

Image

Xiaomi, globalni tehnološki lider i jedan od najpopularnijih brendova smart telefona na svijetu, otvorio je danas svoj prvu maloprodaju u Sarajevu. Najnovija Mi prodavnica prati izuzetno veliku popularnost nedavno otvorenih Mi maloprodajnih radnji u regionu, čija otvaranja su obilježili nevjerovatni popusti i dugi redovi zainteresovanih kupaca. MI store u Sarajevu je otvoren uz prisustvo brojnih predstavnika medija, poznatih influensera i uz podršku kompanije Comtrade Distribution d.o.o. autorizovanog Xiaomi distributera te maloprodajnog partnera IQ Mobile.

Prvo otvaranje vrata Xiaomi maloprodaje u Sarajevu propratio je veliki broj predstavnika medija i partnera na VIP druženju koje je bilo organizovano sinoć. Gosti su imali priliku da iskuse kompletan ekosistem kompanije Xiaomi i u ugodnoj i sigurnoj atmosferi saznaju iz prve ruke planove ove velike kompanije na tržištu Bosne i Hercegovine i regionu.

"Predstavljanje kompletnog Xiaomijevog asortimana u ovakvom objektu u kojem kupci mogu iskusiti snagu našeg nevjerovatno velikog ekosistema zaista je nešto posebno. Sarajevo se od danas pridružuje velikim gradovima u regiji u kojima naši vjerni kupci mogu pronaći sve što im je potrebno kako bi svakodnevno komunicirali, uživali u najnovijoj tehnologiji, povezanom domu i mobilnosti budućnosti. Kako smo uz mnoga iznenađenja pripremili i velike popuste, specijalne akcije i promocije, vjerujemo da će mnogi kupci iskoristiti danas priliku da svrate i izaberu neki od sjajnih uređaja u našoj ponudi za sebe", izjavio je Ninko Đurić, Xiaomi Country Manager
User avatar
kloxi
Posts: 1278
Joined: 25/07/2017 22:38

#4805 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi »

Turska planira pomoći Oružanim snagama BiH sa 43,2 miliona KM

Image

Sjednici odrzanoj 29. decembra 2020. godine, u Vijeću ministara BiH je utvrđen Prijedlog sporazuma o vojno-finansijskoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske i Implementacioni protokol o finansijskoj pomoći između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske.
Radi se o donaciji vrijednoj 200 miliona turskih lira (43,2 miliona KM) za Ministarstvo odbrane BiH kojom Turska u narednim godinama želi pomoći u rješavanju pitanja opremljenosti i osposobljenosti elemenata sistema odbrane BiH i realizovanja aktivnosti iz programa bilateralne vojne saradnje.

U skladu sa Implementacionim protokolom obezbijeđena je finansijska pomoć Republike Turske vrijedna 3,5 miliona turskih lira za stručno usavršavanje pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga koji pohađaju obuku/kurseve organizovane/koordinisane u centrima za obuku turskih oružanih snaga.

Prijedlog sporazuma i Implementacioni protokol biće dostavljeni Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnka predložen je ministar odbrane BiH.
User avatar
kloxi
Posts: 1278
Joined: 25/07/2017 22:38

#4806 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi »

Nova turistička ponuda u Hercegovini: Panoramski let balonom na vrući zrak

Image

Praktična obuka o razvoju projektnih ideja i pripremi projektnih prijedloga započela je u ponedjeljak u prostorijama Ureda Vlade Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) za europske integracije u Širokom Brijegu

Obuka je namijenjena ponajprije pripravnicima raspoređenim u Uredu Vlade ZHŽ za europske integracije kako bi stekli potrebno znanje i praktično iskustvo za pisanje projekata, kao i jačanju vlastitih kapaciteta Ureda.

Naime, radionica je temeljena na razvoju nove turističke ponude u ZHŽ-u, tj. razvoju ideje panoramskih letova balonom na vrući zrak iznad Hercegovine.

Kako navode iz Ureda Vlade ZHŽ za europske integracije, ZHŽ je u svojim strateškim dokumentima težište stavila na razvoj aktivnog i ruralnog turizma, te bi ovakav vid turističke ponude u budućnosti nadopunio postojeće sadržaje kao što su planinarenje, zip-line, slobodno penjanje, biciklizam, paragliding, te druge sadržaje.

Pored jačanja kapaciteta i stjecanja praktičnih znanja i iskustava cilj je, kroz seriju radionica, pripremiti projektni prijedlog koji će biti spreman za financiranje, odnosno koji će se kandidirati na buduće otvorene pozive za financiranje projekata u sektoru turizma.

Ovo je prva u nizu praktičnih radionica koje će Ured Vlade ZHŽ za europske integracije održati u 2021. godini i kroz koje će se razraditi niz projektnih ideja i pripremiti ih za prijavu na buduće otvorene pozive i natječaje, navodi se u saopćenju.
User avatar
kloxi
Posts: 1278
Joined: 25/07/2017 22:38

#4807 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi »

Istočno Sarajevo dobija vještačko jezero

Image

Načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo donio je prošle sedmice odluku o izboru ponuđača za izgradnju vještačkog jezera. Riječ je o preduzeću Radis Istočno Sarajevo čija ponuda iznosi 206 hiljada KM sa uključenim PDV-om.

Postupak izbora izvođača pokrenut je 1. oktobra prošle godine. Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo ranije prošle godine je govorio o ovom jezeru. Rekao je da je riječ o jezeru u centru sa pet poslovnih objekata, jednim igralištem i dosta pješačkih staza.

– Ako se sjećate i 2016. godine sam rekao da je projekat jezera u povoju, nije bio u regulacionom planu i obećao sam da od njega nećemo odustati. Jezero smo po prvi put stavili u regulacioni plan i glavni projekat je pred nama – rekao je tada Ćosić. Površina jezera biće 3.000 metara kvadratnih, okruženo je pješačkim stazama, zelenim poršinama, sportskim igralištem i poslovnim objektima,
User avatar
kloxi
Posts: 1278
Joined: 25/07/2017 22:38

#4808 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi »

Komitet CIGRE: BiH na putu za zeleni vodonik

Image

Bosanskohercegovački komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE u nastojanju da se postignu klimatskih ciljeva, započinje promociju svoje posvećenosti zelenom vodoniku odnosno dekarbonizaciji energetskog sistema kao ključnom preduslovu za proizvodnju i skladištenje čiste energije.

Takvu opredjeljenost iskazat će i na ovosedmičnoj sjednici Upravnog odbora zakazanoj u Sarajevu, a u okviru rasprave o aktivnostima u narednim mjesecima te priprema i organizacije 15. Savjetovanja CIGRE ove jeseni. Kako je ovim povodom najavio Edhem Bičakčić, predsjednik ove strukovne organizacije uloga zelenog vodonika u energetskoj tranziciji biće jedna od ključnih tema kojom će se baviti oko 500 bh. elektroenergetičara – učesnika savjetovanja.

–Time želimo pokazati da razumijemo i slijedimo evropske procese odnosno djelujemo u pravcu dostizanja neutralnosti CO2 do 2050. godine kako bismo imali nisko ugljični, sigurni, pouzdan, otporan, dostupan, ekonomičan i tržišno zasnovan panevropski integrirani energetski sistem – kazao je Edhem Bičakčić.

Osnova za prihvatanje takvog opredjeljenja je integracija energetskog sektora i strategija za vodonik. Od svih alternativa čistog goriva, zeleni vodonik je jedan od najznačajnijih učesnika, a ključni razlozi su sljedeći: može se proizvoditii iz obnovljive električne energije i vode: ima nultu emisiju kada se pretvori u korisnu energiju i na poslijetku to je energetski gusto i svestrano gorivo.

Zeleni vodonik predstavlja budućnost svjetske energetike, jer se njime rješava pitanje proizvodnje i skladištenja čiste energije. Potražnja za vodonikom će se 2030. godine uduplati u odnosu na 2020. godinu.
User avatar
kloxi
Posts: 1278
Joined: 25/07/2017 22:38

#4809 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi »

Porasla prodaja montažnih kuća proizvedenih u BiH

Image

Jedina bijeljinska kompanija koja se bavi proizvodnjom montažnih kuća uspjela je u godini pandemije povećati prodaju i otvoriti nova tržišta.

Drvna industrija, jedan od najzdravijih dijelova BiH prerađivačke industrije, u vrijeme pandemije našla se pred velikim izazovom.

No kriza je za drvoprerađivače stvorila i priliku za razvoj i tehnološki napredak.

Naime, prodaja montažnih kuća u Bosni i Hercegovini cvjeta, a drvna industrija bilježi bolje rezultate nego prošle godine, izvještava BHRT.

Tako je iz Semberije prema Europi i svijetu otišlo 50 posto montažnih kuća više nego u 2019. godini. Jedina bijeljinska kompanija koja se bavi proizvodnjom montažnih kuća uspjela je u godini pandemije povećati prodaju i otvoriti nova tržišta.

“Prodali smo robe više nego što smo mogli zamisliti. Naš Steco centar lani je imao proizvodnju veću za 53 do 54 posto, što je nevjerojatno zbog uvjeta u kojima smo radili. Sada se pokrenulo tržište Austrije, Slovenije, a otvorila se i Hrvatska, kao i Nizozemska”, rekao je Milenko Stevanović, vlasnik tvrtke Steco centar.

Početkom marta ta kompanija prodat će i prvu kuću na tržištu Sjedinjenih Američkih Država, a uspjeli su i zaposliti nove radnike.

“Steco centar uspio je dogovoriti proizvodnju za šest mjeseci ove godine.

Uspjeli smo zadržati broj radnika od prošle godine i zaposlili smo nove”, objasnio je Stevanović.

U Privrednoj komori RS ističu da je ovo bila dobra godina za drvoprerađivače i dodaju da je najveći problem u bio nedostatak radne snage.

“Drvoprerađivači, prema informacijama koje imamo, nisu imali nekih velikih problema, odnosno raskida ugovora. Oni koji su imali ugovore zaključene prije početka pandemije radili su gotovo normalno.

U posljednje vrijeme pojavio se problem nedostatka radne snage da bi se ispunili ugovori sklopljeni s partnerima iz inozemstva”, istaknuo je Anto Gajić, predsjednik Područne Privredne komore Bijeljina.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, vrijednost izvoza proizvoda drvne industrije iznosila je gotovo milijardu maraka (oko 511 mil. eura). Plasman proizvoda i dalje je veći od uvoza, a izvoz iz mjeseca u mjesec raste.
User avatar
kloxi
Posts: 1278
Joined: 25/07/2017 22:38

#4810 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi »

BiH Korpa zlata – besplatna podrška bh. proizvođačima

Image

BiH proizvođači kao i ostali poduzetnici kontinuirano se suočavaju sa posljedicama pandemije i pred njima je mnoštvo izazova u narednom periodu. S obzirom na trenutne okolnosti uzrokovane pandemijom, veliki broj poduzetnika okrenuo se digitalizaciji u svom poslovanju i radu na daljinu.

Kako se često može čuti, došlo je vrijeme digitalne transformacije, koja više nije izbor, nego obaveza za opstanak i normalan rad poduzetnika, te se svi trebamo adaptirati novonastaloj situaciji. “U naredom periodu kroz zajedničku saradnju sa MKF „LIDER” predstavit ćemo 100 vrijednih proizvođača, koji imaju kvalitetne proizvode i kojima ćemo u sklopu platforme Farmer.ba omogućiti što bolju vidljivost na BiH tržištu, kazali su.

Ideja projekta “BiH Korpa zlata” upravo je podrška malim proizvođačima u prezentaciji i predstavljanju njihovih proizvoda u sklopu platforme FARMER i kroz digitalizaciju i online kanale, na jedan inovativan način promovisati njihov trud i rad budućim kupcima i saradnicima.

Kako da se prijavite, pogledajte klikom na http://www.farmer.ba/novost/podrska-dom ... rmerba/322
User avatar
kloxi
Posts: 1278
Joined: 25/07/2017 22:38

#4811 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi »

POTVRĐENA UČINKOVITOST
Učenice iz Tuzle napravile lijek protiv upale pluća: Zlatna medalja u Indoneziji za biljni preparat


Image

Azra Ibrahimagić i Adna Ibrahimović su srednjoškolke iz Tuzle koje su osmislile alternativni biljni lijek za liječenje upale pluća, čija je učinkovitost potvrđena. Njihov uspjeh nagrađen je zlatnom medaljom na međunarodnom takmičenju u Indoneziji.
"Plan(t) to Cure" je projekt u kojem se kao autorice potpisuju 18-godišnje Azra Ibrahimagić i Adna Ibrahimović, učenice četvrtog razreda Međunarodne srednje škole Richmond Park u Tuzli.

Kroz svoj rad detaljno su istražile djelovanje ekstrakata različitih biljaka na bakterije i viruse koji uzrokuju upalu pluća, a u konačnici su uspjele kreirati alternativni lijek za pneumoniju.

Njihov rad na međunarodnom takmičenju Indonesia International Applied Science Project Olympiad, održanom u Jakarti, osvojio je prvo mjesto, a ove mlade inovatorice okitile su se zlatnom medaljom.

"Kroz ovaj projekt željele smo pronaći lijek koji će biti dostupan svima, a efikasno će odgovoriti na problem današnjice. Nakon dugog istraživanja shvatile smo da postoje bolesti koje ostavljaju negativan utjecaj u državama koje se razvijaju, poput Bosne i Hercegovine, a naša odluka je bila kreiranje lijeka za pneumoniju", kaže za Klix.ba Azra Ibrahimagić. Ove učenice koristile su biljke koje su lako dostupne građanima Bosne i Hercegovine, ali i šire, poput majčine dušice, hajdučke trave, žalfije i čurokota. Kako nam pojašnjavaju, od njih su napravile biljne ekstrakte koje na vrlo jednostavan način mogu pripremiti i građani u svom domu.

"Na osnovu prethodno zadanih naučnih metoda to smo testirale u laboratoriji, kako bismo vidjele da li naši biljni ekstrakti imaju dobar efekt na zaustavljanje rasta bakterija i gljivica koje uzrokuju upalu pluća", ističe Ibrahimagić.

Testiranje je obavljeno u laboratoriji Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, pod nadzorom stručnjaka, a rezultati su potvrdili učinkovitost biljnih ekstrakata u zaustavljanju rasta faktora koji uzrokuju upalu pluća.

"Postoje dva načina za izradu ekstrakata, odnosno uz pomoć glicerina ili etanola, koji omogućavaju biljkama ispuštanje svih ljekovitih svojstava. Prosječnoj osobi bi trebalo sedam dana za izradu ovog lijeka", pojašnjava za Klix.ba Adna Ibrahimović i ističe da je proces izbora biljaka trajao nešto manje od mjesec, dok su znatno više vremena utrošile u laboratorijsko ispitivanje. Kroz ispitivanje je utvrđeno da lijek u potpunosti dovodi do neutralizacije lakše kliničke slike, dok u složenijim oblicima upale pluća pomaže u ublažavanju simptoma te olakšava borbu na putu do potpunog oporavka pacijenta.

"Naš idući korak na koji ćemo se fokusirati je upravo način primjene tih biljnih ekstrakata, odnosno da li će se oni kapati na kocku šećera te tako unositi u organizam ili će se praviti u obliku sirupa", navodi Ibrahimagić.

U ovom projektu postoji mogućnost masovnije proizvodnje biljnog pripravka, a mlade Tuzlanke planiraju vršiti i edukaciju stanovništva vezano za pozitivne strane alternativne, odnosno biljne medicine.

"Potrebno je ljude ohrabriti u smjeru korištenja biljnih pripravaka koje smo nekada upotrebljavali. Osim što su djelotvorni, oni su i veoma nježni za naš organizam, s mnoštvom pozitivnih svojstava", naglašava Ibrahimagić.

Naše sagovornice veoma značajnom smatraju nagradu na takmičenju u Indoneziji, a vjetar u leđa za realizaciju projekta predstavljalo je učešće na prošlogodišnoj Naučnoj olimpijadi Bosanski naučni projekt (BOSEPO 2020) koja je međunarodnog karaktera. U okviru te olimpijade učenici pokušavaju odgovoriti na izazove modernog vremena te se uhvatiti ukoštac s problemima koji se svakodnevno dešavaju.
User avatar
kloxi
Posts: 1278
Joined: 25/07/2017 22:38

#4812 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi »

BiH u tri kvartala 2020. izvezla žitarica u vrijednosti od 7,8 miliona KM

Image

Iz Bosne i Hercegovine je u tri kvartala 2020. godine izvezeno žitarica u vrijednosti od oko 7,8 miliona KM, dok je uvoz iznosio nešto više od 172 miliona KM, navodi se u analizi Vanjskotrgovinske komore BiH.
U analizi se ističe da je izvoz žitarica u devet mjeseci prošle, u odnosu na isti period 2019. godine, povećan za 97,2 posto, ali je i uvoz porastao za 9,3 posto.

Rast izvoza najviše su vrijednosno zabilježile pšenica i suražica, što se pripisuje izvozu u Tursku i Hrvatsku, ukupne vrijednosti od skoro 5,3 miliona KM, ali je i uvoz pšenice i suražice povećan za 8,8 posto i iznosio je više od 101 milion KM.

"Povećanje izvoza u ovom periodu primjećuje se još kod riže i ječma, dok je pad evidentan kod raži, te heljde, prosa, sjemenki za ptice i drugo", dodaje se u analizi.

Što se tiče uvoza u prvih devet mjeseci 2020, u odnosu na isti period prethodne godine, rast je još zabilježen kod kukuruza za 16,5 posto, ali i riže.

Skoro sav izvoz pšenice i suražice išao je u Tursku i Hrvatsku, kukuruz je izvezev u Tursku, Hrvatsku i Srbiju, a riža u Srbiju.
User avatar
Tatjana75
Posts: 68
Joined: 19/10/2012 12:47

#4813 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Tatjana75 »

:izet: Ideja je za 10 ,nadam se da će je stvarnorealizirati.
kloxi wrote: 19/01/2021 12:38 Istočno Sarajevo dobija vještačko jezero

Image

Načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo donio je prošle sedmice odluku o izboru ponuđača za izgradnju vještačkog jezera. Riječ je o preduzeću Radis Istočno Sarajevo čija ponuda iznosi 206 hiljada KM sa uključenim PDV-om.

Postupak izbora izvođača pokrenut je 1. oktobra prošle godine. Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo ranije prošle godine je govorio o ovom jezeru. Rekao je da je riječ o jezeru u centru sa pet poslovnih objekata, jednim igralištem i dosta pješačkih staza.

– Ako se sjećate i 2016. godine sam rekao da je projekat jezera u povoju, nije bio u regulacionom planu i obećao sam da od njega nećemo odustati. Jezero smo po prvi put stavili u regulacioni plan i glavni projekat je pred nama – rekao je tada Ćosić. Površina jezera biće 3.000 metara kvadratnih, okruženo je pješačkim stazama, zelenim poršinama, sportskim igralištem i poslovnim objektima,
User avatar
kloxi
Posts: 1278
Joined: 25/07/2017 22:38

#4814 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi »

Skywalk uskoro u MostaruŠetnica sa staklenim podom na Fortici nova je turistička atrakcija Mostara, čije se službeno otvaranje očekuje na proljeće ove godine. Visoka oko 15 metara nad obroncima Fortice, prostora za šetnju dugog oko 35 metara, obogatit će turističku ponudu grada na Neretvi te pružiti sasvim nove doživljaje posjetiteljima.

Brdsko-biciklističko udruženje MTBA iz Mostara inicijator je projekta staklene šetnice, koji je uslijedio nakon što su prije nekoliko godina završili projekt uređenja parka na Fortici u sklopu kojeg je izgrađen vidikovac, postavljena državna zastava, a glavna atrakcija parka je 570 metara dug Zip Line s kojeg se pruža fantastičan pogled na Mostar.
Image
Projekt staklene šetnice - vidikovca "Skywalk" čija je vrijednost oko 40 hilada maraka, implementiran je od strane Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), uz financijsku podršku Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH), Agencije za razvojnu suradnju Republike Italije (AICS) i Grada Mostara. Izvođač radova je HP Investing d.o.o. Mostar.

"Inicirali smo projekt sa željom da ponudimo Mostaru i turistima jednu novu destinaciju s koje se pruža prelijep pogled na Mostar. Staklena šetnica je jedan uzbudljiv način da doživite taj pogled iz druge perspektive na Mostar", kazao je u razgovoru za Fenu predsjednik Udruženja MTBA Đani Rahimić.
Pojasnio je kako se radi o čeličnoj platformi u obliku potkovice sa staklenim podom, te da je stakleno šetalište povezano s dva stepeništa, koja činite jedinstvenu cjelinu. "Radovi šetnice su okončani krajem prošle godine, ali zbog pandemije koronavirusa, kao i zbog zimskih uvjeta i završetka turističke sezone i manjih posjeta, svečano otvaranje nije organizirano te je planirano početkom proljeća kada počinje turistička sezona - pojasnio je Rahimić. Dodao je kako se nadaju da će ovogodišnja turistička sezona biti u punom kapacitetu.

"Nadamo se da ćemo moći domaćim i stranim turistima koji dolaze u Mostar ponuditi novu atrakciju, i da se imaju zbog čega zadržati duže u Mostaru što je jedan krajnji cilj našeg projekta, a i cjelokupne turističke ponude u gradu", istaknuo je Rahimić.

Projekt staklene šetnice implementiran je u okviru projekta Via Dinarice, obuhvaća javnu turističku infrastrukturu tako da se ulaz na šetnicu neće naplaćivati.

"Naše Udruženje je od grada Mostara dobilo taj lokalitet na korištenje, obavezali smo se da ćemo u okviru naših aktivnosti osigurati održavanje tog objekta kao što održavamo ostale lokacije na tom području koje nam je Grad Mostar dao na korištenje. Mi kao Udruženje pokrenuli smo niz aktivnosti na nekim od njih se ostvaruju prihodi, a ti prihodi se kasnije usmjeravanju na održavanje i unaprjeđenje cjelokupne infrastrukture. Zamišljeno je kao dugoročni održivi projekt za dugoročnu opstojnost toga lokaliteta kako bi on bio uvijek dostupan građanima i turistima", zaključio je Rahimić.
User avatar
kloxi
Posts: 1278
Joined: 25/07/2017 22:38

#4815 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi »

Freelanceri iz FBiH u 2020. godini uplatili više od 1.840.000 KM poreza

Image

Prema službenim podacima, u 2020. godini 741 osoba na području Federacije BiH ostvarila je prihode iz inostranstva te je na osnovu prijava uplaćeno ukupno 1.840.933,44 KM poreza na dohodak, potvrdili su za Klix.ba iz Porezne uprave Federacije BiH.

Kako su naveli iz Porezne uprave, podneseno je 3.908 prijava AMS-1035 (Akontacija poreza po odbitku na druge samostalne djelatnosti na prihod iz inostranstva) od 741 poreznog obveznika, na osnovu čega je i prikupljan porez.

“Prikupljeno je ukupno 1.840.933,44 KM poreza na dohodak, dok su za iznos od 13.364,71 KM poreza na dohodak nadležne organizacione jedinice Porezne uprave Federacije BiH – porezne ispostave izdale nalog za plaćanje“, rekli su iz Porezne uprave.

Iako je pandemija koronavirusa znatno poremetila tržište, pa samim tim i freelancere koji su iskazali i svoje nezadovoljstvo “korona zakonom” Federacije Bosne i Hercegovine, iz Porezne uprave ističu da, kada su u pitanju freelanceri, nisu dogovarani sporazumi o odgođenom plaćanju. “Porezna uprava Federacije BiH nije ‘dogovarala’ bilo kakvo odgađanje naplate poreznih obaveza poreznih obveznika koji ostvaruju prihode iz inostranstva – freelancera, niti su s navedenim poreznim obveznicima zaključivani sporazumi o odgođenom plaćanju“, rekli su.

Kada je riječ o prinudnim naplatama poreznih obaveza, koje traju još od 2015. godine, iz Porezne uprave ističu kako je proces naplate i dalje u toku, ali da je i veliki broj freelancera izvršio prijave poreza retroaktivno.

“Porezna uprava Federacije BiH u skladu sa Zakonom o Poreznoj upravi i Zakonom o porezu na dohodak poduzima mjere i radnje u cilju naplate dužnih poreznih obaveza za period od 2015. godine u skladu s prikupljenim podacima od banaka. Nadležne porezne ispostave su upućivale upite bankama o prometima na računima koja fizičke osobe – rezidenti ostvaruju iz inostranstva. Veliki broj freelancera je u navedenom periodu podnio AMS-1035 obrasce i GPD prijave retroaktivno te izvršio plaćanje obaveza. U pojedinačnim slučajevima gdje porezni obveznici nisu izvršili plaćanje obaveza po osnovu javnih prihoda pokretani su postupci prinudne naplate“, naveli su iz Porezne uprave.

Također, kod nekih osoba gdje je prijavljen veći iznos prihoda, vršen je inspekcijski nadzor.
User avatar
Grean
Posts: 9334
Joined: 30/11/2013 19:47

#4816 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Grean »

BiH / Novalić: Grade se dvije fabrike, bit će zaposleno 200 ljudi

Ovih dana u posjeti BiH borave investitori iz Turske koji imaju namjeru ulagati u sektor namjenske industrije u Bosni i Hercegovini.

Već su održani sastanci u Živinicama i Konjicu. Turski investitori su sa načelnikom Živinica Samirom Kamenjakovićem razgovarali o projektu koji bi se realizirao u poslovnoj zoni grada. Prema riječima načelnika projekt je vrijedan 70 miliona maraka, a zaposlenje će pronaći oko 100 ljudi, domaćih kadrova iz oblasti industrije i hemije.

Dolazak investicije rezultat je posjete premijera FBiH Fadila Novalića, koji je prilikom zadnjeg boravka u Turskoj imao konstruktivan sastanak sa predstavnicima kompanije iz ove zemlje, što će izvjesno je rezultirati i implementacijom ovog značajnog projekta.

Novalić kaže da se dogovaraju lokacije za dvije fabrike.

"Meni je jako drago da je kompanija Ateşçi prepoznala Bosnu i Hercegovinu kao interesantnu za investiranje. Mi smo sa tom kompanijom obavili više sastanaka i ovih dana su održani tehnički sastanci. Dogovaramo se o lokacijama dvije fabrike. Nastojati ćemo da pomognemo investitorima da prođu kroz svu proceduru izdavanja raznih dozvola", naglašava premijer Novalić.

Kaže da bi ove dvije fabrike na samom početku njihovog rada zaposlile nešto više od 200 radnika, a naravno rastom kompanije i ovaj broj radnika bi se povećavao.

"U narednim mjesecima ćemo imati posjete investitora nadam se da ću i tada imati dobrih vijesti kao što su ove sa kompanijom Ateşçi", najavio je premijer Novalić.

Predstavnici firme “Ateşçi” , koja je jedna od vodećih kompanija koje se bave proizvodnjom mašina za namjensku industriju u svijetu i predstavnici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine posjetili su jučer i Općinu Konjic, gdje su se sastali sa općinskim načelnikom Osmanom Ćatićem i predstavnicima Privrednog društva Igman Konjic.

Cilj posjete bio je uspostavljanje saradnje sa Općinom Konjic i privrednim preduzećima iz Konjica.

https://radiosarajevo.ba/biznis/ekonomi ... udi/404195

Daljni razvoj najbitnije grane industrije i nova radna mjesta, duplo dobro.
User avatar
ugly duckling
Posts: 440
Joined: 18/12/2020 09:46
Location: Republika Bosna i Hercegovina

#4817 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by ugly duckling »

User avatar
kloxi
Posts: 1278
Joined: 25/07/2017 22:38

#4818 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi »

Jordanci zainteresovani za ulaganje u BiH

Image

Predsjedavajući Industrijske komore Jordana Fathi Aljagber je tokom susreta sa ambasadorom BiH u Jordanu Matom Zekom iskazao interesovanje za ulaganja u sektore poljoprivrede, turizma i zdravstva u BiH, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

U saopštenju se precizira da su ambasador Zeko i predstavnici jordanske Industrijske komore tokom jučerašnjeg sastanka razmijenili informacije o mogućnostima ulaganja privrednih subjekata Jordana u BiH.

Sastanak je upriličen na inicijativu Ambasade BiH u Amanu s ciljem informisanja Industrijske komore o potencijalima i proizvodnji u BiH.

Ambasador Zeko prezdstavio je sagovornicima sektore privrede koji egzistiraju u BiH, kao i pojedine podsektore, kao na primjer u sektoru turizma – zimski, ljetni, zdravstveni, vjerski, kulturni i ekološki turizam. Veoma pohvalno se govorilo o ubrzavanju procesa izdavanja viza za građane Jordana, kao i činjenici da do sada nije zabilježena nijedna zloupotreba vize, PRENOSI sRNA. Zaključeno je da nedostatak direktne avionske linije između Amana i BiH predstavlja otežavajuću okolnost za uspostavljanje još boljih veza između privrede BiH i Jordana.

S obzirom na činjenicu da je Jordan na prostorima Bliskog istoka otišao najdalje u polju zdravstvene njege, prisutni su se interesovali za oblast proizvodnje lijekova i medicinske opreme.

Predstavnici Industrijske komore Jordana iskazali su želju da u što skorije vrijeme posjete BiH kako bi se sastali s predstavnicima Spoljnotrgovinske komore BiH, kao i entitetskih privrednih komora.

Predsjedavajući Industrijske komore zahvalio je ambasadoru Zeki na inicijativi za održavanje sastanka kao i inicijativi da se u što skorije vrijeme uspostavi neposredna saradnja s privrednim i trgovinskim komorama BiH.
User avatar
kloxi
Posts: 1278
Joined: 25/07/2017 22:38

#4819 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi »

POVRATAK DEMOKRATIJE
U Mostaru nakon osam godina počelo sa radom Gradsko vijeće


Image

Prvi put nakon više od osam godina u Mostaru danas zasjeda Gradsko vijeće na osnovu rezultata nedavno održanih izbora.
U Gradskoj vijećnici koja je svečano otvorena 2012. godine danas zasjeldaju gradski vijećnici koje su građani izabrali na izborima 20. decembra prošle godine.

Najstariji vijećnik Gradskog vijeća Grada Mostara Tomislav Primorac je sjednicu Gradskog vijeća sazvao za 13 sati, s pet predloženih tačaka dnevnog reda, među kojima je i izbor novog gradonačelnika.

Na samom početku sjednice Arman Zalihić (SDP) je predložio razmatranje izmjena statuta Grada Mostara.

Na dnevnom redu sjednice su verifikacija mandata vijećnika, davanje i potpisivanje svečane zakletve, formiranje klubova konstitutivnih naroda, izbor predsjednika i zamjenika predsjednika Gradskog vijeća i izbor gradonačelnika.

U novom sazivu Gradskog vijeća sjedi 13 vijećnika HDZ-a BiH, 11 vijećnika Koalicije za Mostar (SDA, SBB, DF, SBIH, BPS), 6 vijećnika BH. bloka (SDP BiH, Naša stranka), 3 vijećnika Hrvatske republikanske stranke, te po 1 vijećnik Prve mostarske partije i liste “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar”.

Za izbor novog gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina u Gradskom vijeću, odnosno 24 od 35 vijećnika. Ako nakon dva izborna kruga niti jedan od kandidata ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu, u posljednjem krugu dovoljna je natpolovična većina, odnosno 18 vijećnika.

Kandidati za gradonačelničku poziciju su Irma Baralija iz Bh. bloka, Zlatko Guzin iz Koalicije za Mostar okupljene oko SDA i Mario Kordić iz HDZ-a BiH.
User avatar
kloxi
Posts: 1278
Joined: 25/07/2017 22:38

#4820 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi »

Bingo ušao na listu 100 najvećih Jugoistočne Evrope

Image

Tuzlanska kompanija Bingo našla se ove godine prvi put na listi 100 najvećih kompanija u Jugoistočnoj Evropi, pokazuje najnoviji izvještaj TOP 100 SEE koji je danas objavio SeeNews.

Bingo se nalazi na 91. mjestu sa ukupnim prihodima od 636 miliona eura. Ovo je porast u odnosu na prošlu godinu kada su prihodi iznosili 569 miliona eura. Prihodi sto najvećih kompanija ukupno su iznosili 129.3 milijardi eura, a prva na listi je rumunska kompanija Automobile Dacia, jedinica francuskog Renaulta, i to već šestu godinu zaredom.

Na listi je još jedna kompanija iz Bosne i Hercegovine, a to je Holdina Sarajevo koja je na 81. mjestu gdje je napredovala sa 94. pozicije godinu ranije.

Inače, SEE TOP 100 vrši rangiranje po prihodima nefinansijskih kompanija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Srbije i Slovenije.

Treba napomenuti da su banke, osiguravajuće kompanije i nekretninski fondovi isključeni iz ovog rangiranja.
User avatar
kloxi
Posts: 1278
Joined: 25/07/2017 22:38

#4821 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi »

Naplata javnih prihoda u RS premašila dvije milijarde KM

Image

Poreska uprava Republike Srpske je u oktobru ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 218,2 miliona maraka, što je za 10,5 miliona KM ili pet odsto više nego u istom mjesecu prošle godine.

To pokazuje da je i u prethodnom mjesecu nastavljena stabilizacija u naplati javnih prihoda, saopšteno je iz Poreske uprave.

“Naplata doprinosa u oktobru ove godine iznosila je 142,9 miliona maraka, što je za 6,7 miliona KM ili pet odsto više u odnosu na uporedni mjesec prošle godine. Za Fond PIO RS naplaćeno je 81,6 miliona KM ili šest odsto više, za Fond zdravstvenog osiguranja 51,5 miliona KM ili pet odsto više, dok je naplata doprinosa za Fond dječje zaštite veća za šest procenata”, navodi se u saopštenju.

Kada su u pitanju direktni porezi, naplata u oktobru je iznosila 41,7 miliona maraka, što je za 8,7 miliona KM ili 26 procenata više u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Najveći rast u ovom segmentu javnih prihoda ostvaren je kod poreza na dobit, i to za 53 odsto ili 7,4 miliona KM, iz razloga što su te obaveze sada dospjele na naplatu, pošto su odgođene mjerama Vlade RS radi ublažavanja posljedica korona virusa. Rast naplate zabilježen je i kod poreza na dohodak i to za devet odsto.

Naplata poreza na nepokretnosti u oktobru je iznosila 2,3 miliona KM, što je za oko 70.000 KM manje, nego u oktobru prošle godine.

Kod ostalih javnih prihoda, naplata u oktobru je iznosila 33,3 miliona maraka i manja je za 2,9 miliona KM ili osam odsto u odnosu na oktobar 2019. godine. U ovom segmentu javnih prihoda zabilježena je manja naplata taksi i naknada za tri odsto, kazni za šest odsto, dok je naplata naknada za priređivanje igara na sreću iznosila 4,5 miliona KM, što je za oko 503.000 KM manje u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Posmatrano od početka ove godine, Poreska uprava RS je za deset mjeseci prikupila ukupno 2,041 milijardi KM što je za 1,8 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Direktni porezi su naplaćeni u iznosu od 383 miliona KM ili 22,3 miliona maraka manje, dok su ostali javni prihodi naplaćeni u iznosu od 314,9 miliona KM, što je za 13 odsto manje.

Međutim, naplata prihoda po osnovu doprinosa u ovom periodu nastavila je rast te je naplaćeno 1,342 milijardi maraka ili tri odsto više nego u prvih deset mjeseci prošle godine.

Ovo je pokazatelj da su mjere Vlade RS na ublažavanju posljedica korona virusa po privredu imale značajne efekte, jer je očigledno da nije došlo do smanjenja plata zaposlenih, niti značajnog otpuštanja radnika.

“Dakle, zahvaljujući dobrim mjerama Vlade RS došlo je do stabilizacije u naplati javnih prihoda RS, te do kraja godine očekujemo da naplata bude na nivou iz prethodne godine, koja je bila rekordna u naplati javnih prihoda od osnivanja Poreske uprave RS u ovom obliku organizovanja”, naveli su iz PU RS.

Poreska uprava Republike Srpske ovom prilikom izražava zahvalnost svim poreskim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje poreske obaveze i poziva sve poreske obveznike da posluju u skladu sa važećim propisima i da svoje obaveze izvršavaju blagovremeno, te da samim tim doprinesu jačanju Republike Srpske i njene ekonomije.
User avatar
kloxi
Posts: 1278
Joined: 25/07/2017 22:38

#4822 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi »

Oko 16,2 miliona KM za ostvarivanje prava boračke populacije u Tuzlanskom kantonu

Image

Na današnjoj sjednici Vlada je donijela Programom korištenja sredstava za realizaciju dopunskih prava i ostalih izdvajanja sa kriterijima za raspodjelu korisnicima boračko – invalidske zaštite u 2021. godini.

Ovim programom izvršena je raspodjela sredstava, planiranih Budžetom Tuzlanskog kantona za 2021. godinu, za prava utvrđena kako kantonalnim zakonom Zakonom o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica, tako i federalnim zakonima. Najznačajniji finansijski segmenti u Programu koji imaju za cilj pomoć borcima i članovima odnose se na sredstva za nabavke ortotsko – protetskih pomagala i drugih pomagala za ratne vojne invalide Tuzlanskog kantona, za što je obezbjeđeno 970.000,00 KM. Za i isplate mjesečne novčane egzistencijalne naknade nezaposlenim demobilisanim braniocima je obezbjeđeno 8.500.000,00 KM, za osiguravanje povoljnijih uslova za zapošljavanje boračke populacije 1.300.000,00 KM, za stipendiranje branilaca i članova njihovih porodica 1.410.000,00 KM. Za obavljanje pripravničkog i volonterskog staža – stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa Vlada je planirala 550.000,00 KM, a 200.000,00 KM je planirano za osiguravanje povoljnijih uslova za zapošljavanje djece porodica šehida-poginulih boraca. U svrhu jednokratnih novčanih pomoći za rješavanja socijalnih potreba boraca i članova njihovih porodica je obezbjeđeno 540.000,00 KM, a u svrhu rješavanja stambenih potreba boraca i članova njihovih porodica 306.000,00 KM. Ministarstvo za boračka pitanja i Vlada Tuzlanskog kantona očekuju da će planirana budžetska sredstva, zadovoljiti potrebe boraca i članova njihovih porodice, a u slučaju potrebe, unutrašnjom preraspodjelom sredstava omogućit će se ostvarivanje svih prava za koje se pokažu nedostatna sredstva.
User avatar
kloxi
Posts: 1278
Joined: 25/07/2017 22:38

#4823 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi »

U Naftne terminale FBiH će biti investirano 4 miliona KM

Image

Vlada Federacije BiH usvojila je informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o stanju realizacije Programa tehničko-tehnološke sanacije i modernizacije infrastrukture Naftnih terminala Federacije d.o.o. Ploče s Planom investicija za obnovu i rekonstrukciju infrastrukture NTF d.o.o. Ploče za period 2019.-2021. godina (januar 2021. godine).

Usvojene su izmjene i dopune ovog programa sa izmjenama i dopunama Plana investicija, te Program tehničko-tehnološke sanacije i modernizacije infrastrukture NTF d.o.o. Ploče za 2021. godinu sa izmjenama i dopunama.

Također, Federalna vlada je usvojila informaciju Operatora Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo o kontroli namjenskog utroška finansijskih sredstava i praćenju dinamičkog plana realiziranja projekta prema Planu investicija za obnovu i rekonstrukciju Naftnih terminala Federacije d.o.o. Ploče za 2020. godinu, shodno Odluci Vlade Federacije BiH od 28.4.2020. godine.

Vlada Federacije BiH je saglasna sa zahtjevom ovog privrednog društva za investiranje u NTF u iznosu od 4.000.000 KM u skladu s danas usvojenim programom (Finansiranje iz sredstava dokapitalizacije Vlade FBiH).

Vlada je saglasna i da iznos od 4.000.000 KM bude obezbijeđeno iz Budžeta FBiH za 2021. godinu, utvrđenih u razdjelu kapitalnih transfera javnim preduzećima – OTF d.o.o. Sarajevo – za povećanje kapitala NTF d.o.o. Ploče.
User avatar
kloxi
Posts: 1278
Joined: 25/07/2017 22:38

#4824 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi »

BAZA U SARAJEVU
Wizz Air od maja otvara devet aviolinija iz Sarajeva, među njima London i Pariz


Image

Wizz Air, evropska aviokompanija s najvećom stopom rasta, danas je najavila otvaranje svoje 41. baze u Sarajevu. Najavljeno je i baziranje jednog aviona Airbus A320 na Međunarodnom aerodromu Sarajevo u maju 2021. godine.
Osim uspostavljanja nove baze, Wizz Air je od maja 2021. najavio i pokretanje devet novih ruta iz Sarajeva ka gradovima u sedam zemalja. Mjesta na novim letovima već se mogu rezervisati na wizzair.com ili putem mobilne aplikacije aviokompanije po cijeni već od 38,99 BAM/19,99 eura.

Wizz Air iz Bosne i Hercegovine leti još od maja 2013. godine, kada je prvi avion poletio iz Tuzle za Malmö. U proteklih osam godina iz i prema BiH prevezli su skoro tri miliona putnika. Ovom ekspanzijom Wizz Air nastavlja porast svojih operacija u BiH za 50 posto, čime zadržava lidersku poziciju na tržištu. Avion Airbus A320 obavljat će letove na devet novih linija i to: Brussels Charleroi, Copenhagen, Dortmund, Eindhoven, Gothenburg, London Luton, Memmingen, Basel-Mulhouse-Freiburg (Euroairport) i Pariz Beauvais s ukupno više od 250.000 mjesta u prodaji na letovima iz Sarajeva u 2021. godini. Wizz Airova široka mreža podržat će bh. ekonomiju te povezati Sarajevo s dugo očekivanim destinacijama.

Wizz Air je aviokompanija s investicijskim kreditnim rejtingom i flotom prosječne starosti 5,4 godina, koja se sastoji od najefikasnijih i najodrživijih uskotrupnih aviona trenutno dostupnih na tržištu, Airbus A320 i Airbus A320neo. Wizz Airove emisije ugljendioksida su bile najniže među evropskim aviokompanijama u toku fiskalne 2019. godine (57,2 g/km po putniku). Uz to, ova aviokompanija ima najveći broj narudžbi najsavremenijih letjelica iz porodice Airbus A320neo, njih 268, što će joj omogućiti da do 2030. godine dodatno smanji svoj ekološki otisak za 30 posto po svakom putniku.
User avatar
kloxi
Posts: 1278
Joined: 25/07/2017 22:38

#4825 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi »

Čudo bh. ekonomije: Tešanj pandemiju prevladao bolje nego bilo koji drugi grad u državi

Image

Prema podacima Poreske uprave Federacije Bosne i Hercegovine na prostoru općine Tešanj u prvih 11 mjeseci 2020. godine evidentiran je ukupni promet preko fiskalnih uređaja od 1.280.203.487, 27 KM, što je najviše od 12 općina ili gradova u Zeničko-dobojskom kantonu.

Tešanj je, po tom ekonomskom pokazatelju, sedma općina ili grad u FBiH. Više je uplaćeno samo u sarajevskim općinama Novi Grad (3.068.174.007,74) i Ilidža (2.720.057.308,83), zatim gradovima Tuzla (2.324.638.491,20) i Mostar (2.240.461.607,53), koji su i kantonalna sjedišta, kao i sarajevskim općinama Centar (1.993.325.174,96) i Novo Sarajevo (1.483.933.324,07).

Tešanj je, sada, prvi put pretekao i Grad Zenicu (1.279.502.156,58 KM), koja ima duplo veći broj stanovnika, a uz to je i sjedište te je u njemu registrirano i najviše kantonalnih preduzeća ZDK. Izvoz 11 puta veći Kada je riječ o ekonomskoj razmjeni roba i usluga, tada je tešanjska privreda tokom 2020. godine ostvarila obim trgovinske razmjene od 722.139.438,00 KM od čega je izvoz iznosio 357.004.099,00 KM, što čini 3,3% ukupnog izvoza Bosne i Hercegovine sa područja koje čini samo 0,3% teritorije naše države.

To nas dovodi do zaključka da izvoz iz navedenog područja 11 puta veći od učešća navedenog područja u površini naše države.
Post Reply