Dobre vijesti iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

User avatar
kloxi
Posts: 644
Joined: 25/07/2017 22:38

#4751 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 17/11/2020 13:31

TUZLA
13,6 miliona KM za finansiranje prava boračkih kategorija

Image

Vlada je 3. novembra, 2020 utvrdila Program korištenja sredstava za realizaciju dopunskih prava i ostalih izdvajanja sa kriterijima za raspodjelu korisnicima boračko – invalidske zaštite u 2020. godini.

Ovim Programom vrši se raspodjela sredstava, planiranih Budžetom Tuzlanskog kantona za 2020. godinu, za prava utvrđena kantonalnim i federalnim propisima kojima se regulišu prava boračke populacije.Ukupno predviđena sredstva za finansiranje ovih prava iznose 13,6 miliona KM, od čega se najveći dio, 6 miliona KM odnosi na egzistencijalne novčane naknade nezaposlenim demobilisanim borcima mlađim od 57 godina. Ostali dio sredstava je raspoređen za nabavku ortotsko – protetskih pomagala za RVI, banjsko klimatsko liječenje, stambeno zbrinjavanje, stipendiranje učenika i studenata iz reda boračke populacije, beneficije pri upisu na visokoškolske ustanove, finansiranje volonterskog staža za djecu pripadnika boračkih populacija, zapošljavanje i samozapošljavanje boraca i članova njihovih porodica.


User avatar
kloxi
Posts: 644
Joined: 25/07/2017 22:38

#4752 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 17/11/2020 13:33

Traži se dobavljač: Grad Tuzla mijenja 919 postojećih sa LED rasvjetnim tijelima

Image

Grad Tuzla je jedan od tri grada u Bosni u Hercegovini koji trenutno realizuje projekat unapređenja energetske efikasnosti u sektoru javne rasvjete, u okviru projekta „Zeleni ekonomski razvoj“.

Grad Tuzla će, u partnerstvu sa sa UNDP u BiH, u narednom periodu realizovati zamjenu postojećih sijalica sa LED rasvjetnim tijelima, na južnoj i sjevernoj saobraćajnici, te svim transverzalama koje povezuju ove dvije saobraćajnice. Radi se o projektu vrijednom oko 340.000 KM, u okviru kojeg će biti zamijenjeno 919 rasvjetnih tijela.

U toku je procedura izbora najpovoljnijeg dobavljača, koju provodi UNDP u BiH, nakon čega slijedi implementacija projekta, odnosno zamjena sijalica.

Projekat „Zeleni ekonomski razvoj“ finansiraju Vlada Švedske, Fond za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, a implementira ga Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP). Projekat za cilj ima kreiranje povoljnih uslova za investiranje u projekte i mjere poboljšanja energetske efikasnosti, uz doprinos razvoju tržišta i ekonomskom napretku BiH.

Rezultati projekta su: finansijske uštede budžetskih korisnika, zapošljavanje domaće radne snage, reinvestiranje ušteđenih sredstava, zaštita okoliša i poboljšani uslovi života, rada i boravka korisnika.

User avatar
kloxi
Posts: 644
Joined: 25/07/2017 22:38

#4753 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 17/11/2020 13:34

Zavodu za hitnu pomoć u Sarajevu donirani monitori za dijagnostiku

Image

U jeku COVID krize, Vlada Norveške donirala je posredstvom Razvojnog programa UN (UNDP) monitore za dijagnostiku, odnosno za praćenje vitalnih funkcija pacijenata, od kojih su četiri uručena danas Zavodu za hitnu pomoć u Sarajevu.

Kako je obrazloženo, ta oprema će biti dobar dijagnostički alat ljekarima u prijemnim ambulantama, ubrzati dijagnostiku i trijažu urgentnih pacijenata, a nakon epidemije također biti korisna u dijagnosticiranju drugih urgentnih stanja.

Današnjoj primopredaji prisustvovali su zvaničnici iz Ambasade Norveške u BiH, UNDP-a i Zavoda.

Direktor Adem Zalihić, zahvaljujući donatorima, ističe da je Norveška bila prva zemlja koja je s pojavom epidemije COVID-a 19 uputila pomoć Bosni i Hercegovini, a još 1996. godine značajno pomogla Zavodu za hitnu pomoć u opremi i edukaciji osoblja.

Zahvaljujući tome i drugim faktorima, "danas smo to što jesmo“, rekao je direktor koji je naveo da je služba hitne pomoći u Sarajevu najbolje organizirana ustanova te vrste u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Norveške u Bosni i Hercegovini Olav Reinertsen ističe da je danas uručena oprema neophodna službi hitne pomoći te da je njegova zemlja veoma brzo pomogla Bosni i Hercegovini s pojavom COVID krize, što će, najavio je, činiti i ubuduće.

- Virus ne poznaje granice, moramo sarađivati, apsolutno. Svi imamo veliku odgovornost da pomognemo poštujući sve preporučene epidemiološke mjere od kojih je ključna održavanje fizičke distance - kazao je norveški ambasador.

Rezidentna predstavnica UNDP-ja u BiH Steliana Nedera ističe da je UNDP partner Kraljevini Norveškoj koja je među prvima uputila pomoć Bosni i Hercegovini vrijednu 7,5 miliona norveških kruna u medicinskoj opremi i sredstvima za zaštitu zdravstvenog osoblja na radnom mjestu od koronavirusa.

Uime UNDP-a, ona je najavila daljnju podršku BiH u odgovoru na COVID krizu te pozvala zdravstvene institucije da sagledaju šta im treba za bolje testiranje i opremu kapaciteta.

Izrazila je podršku svim zdravstvenim djelatnicima u Bosni i Hercegovini zbog njihovih napora jer su na prvoj liniji borbe s COVID epidemijom.

Ambasada Norveške u BiH i UNDP za danas su najavili i doniranje jednog respiratora za potrebe Opće bolnice u Sarajevu.

User avatar
kloxi
Posts: 644
Joined: 25/07/2017 22:38

#4754 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 17/11/2020 13:36

BiH polako priprema teren za 5G

Image

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović boraviće danas u zvaničnoj posjeti Albaniji povodom održavanja Digitalnog samita u Tirani.

Tokom posjete Mitrović će potpisati memorandum o razumijevanju o regionalnoj interoperabilnosti i uslugama povjerenja u regionu i memorandum o razumijevanju o mapi puta za 5G digitalnu transformaciju šest ekonomija zapadnog Balkana.

Završni skup samita će biti održan danas ministarskom panel-diskusijom o digitalnoj agendi za zapadni Balkan, kada se očekuje da će biti usvojen memorandum o razumijevanju o regionalnoj interoperabilnosti i uslugama povjerenja u regionu, kao i memorandum o razumijevanju o planu za 5G za digitalnu transformaciju na zapadnom Balkanu, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Digitalni samit zapadnog Balkana dio je Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor, koji su podržali lideri iz regiona u Trstu 2017. godine. Samit se naslanja na iskustvo regionalnog dijaloga na visokom nivou o digitalnoj transformaciji, u okviru berlinskog procesa.

Njegov nastavak će biti dio stvaranja zajedničkog regionalnog tržišta, programa koji treba biti podržan na samitu u Sofiji u novembru. Savjet za regionalnu saradnju je, zajedno sa EU, vladama iz regiona, Ceftom i partnerima u naprednoj fazi pripreme Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište.

User avatar
kloxi
Posts: 644
Joined: 25/07/2017 22:38

#4755 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 17/11/2020 13:37

U SARAJEVU
BiH dobila svoj prvi Trening centar za obuku radnika koji rade na visinama

Image

Bosna i Hercegovina danas je dobila svoj prvi Trening centar za rad na visini koji j kompanija VIP Design otvorila u Sarajevu na adresi Halilovići 47.
Ovaj centar će biti od velikog značaja za sve radnike koji obavljaju bilo kakve poslove na visinama, a koji će u centru proći kroz adekvatnu obuku za rad na stubovima, konstrukcijama, rad na užetu, rad na visećim platformama ili rad na dizalicama i u korpama.

Damir Hadžimujić, instruktor za rad na visini kojeg smo zatekli prilikom današnje posjete Trening centru, kazao nam je da će se u ovom prostoru sve raditi u skladu s evropskim standardima koji već postoje u savremenom svijetu.

"Ljudi će ovdje imati obuku koju mogu dobiti bilo gdje u svijetu i moći će se certificirati za rad na visinima, kao što to rade radnici u Amsterdamu, Berlinu i bilo kojem drugom evropskom gradu", kazao nam je Hadžimujić.

Nakon što je u FBiH usvojen novi Zakon o zaštiti na radu, Hadžimujić nam govori da će se u skladu s njim uskoro morati donijeti i podzakonski akt koji će definisati rad na visini.

"S obzirom da kod nas ovakva vrsta rada nije detaljno definisana, BiH će morati preuzeti standarde Evropske unije koji će dovesti do povećanja svijesti o rizicima rada na visini, ali i smanjenja broja povreda i smrtnih slučajeva usljed ovih radova kojih danas u BiH imamo priličan broj", dodao je Hadžimujić.

Svi nastavni programi u Trening centru su usklađeni prema EU standardima i programima Međunarodne asocijacije za rad na visini (IRATA). Otvorenjem ovog Centra praktično se uvode EU standardi i sigurnosne procedure u radu na visini u BiH. Dugoročni cilj Trening centra je - "Siguran rad - pravilan rad".

User avatar
kloxi
Posts: 644
Joined: 25/07/2017 22:38

#4756 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 17/11/2020 13:39

NEVJEROVATAN USPJEH
Mladić iz Banje Luke riješio matematički problem star 40 godina

Image

Nebojša Đurić, viši asistent matematike s Univerziteta u Banjoj Luci, riješio je matematički problem star preko 40 godina.
"S jedne strane za mene matematika predstavlja konstantno traganje za istinom, a s druge težak izazov da pitanja koja nam bude želju za znanjem zadovoljimo logičnim odgovorom. Spadam u one ljude koji su u matematici pronašli smisao života", kaže u razgovoru za Klix.ba Nebojša, mladić koji je uspio ono što drugi nisu.

Najbolji matematičari svijeta bezuspješno su pokušali dati odgovor na pitanje "Da li postoji jedinstveno rješenje Inverznog problema Šturm-Liuvilovog tipa sa kašnjenjem na intervalu od π/3 do 2π/5 u opštem slučaju?". Mladić iz Banje Luke je u tome uspio.

"Najveća primjena Inverznog problema Šturm-Liuvilovog tipa s konstantnim kašnjenjem je u astrofizici i aerodinamici. Razvoj ovih disciplina direktno zavisi od razvoja teorijske matematike. Problemi s značajnom primjenom koji nisu riješeni duži niz godina su veoma popularni. Njihovo rješavanje uvijek dobija veliku pažnju matematičke javnosti. Većina matematičara koji su pokušali da riješe ovaj problem je vjerovala da postoji jedinstveno rješenje. Dokaz koji ruši ova uvjerenja sam prezentovao ruskom matematičaru Sergeju Buterinu. On je ustanovio da je dokaz tačan, te smo zajedno objavili rad u časopisu Applied Mathemtics Letters", priča nam Nebojša.

Dodaje kako je neočekivani rezultat otvorio nova pitanja, a odgovore će tražiti u našim budućim istraživanjima.

Đurić kao veliki zaljubljenik u matematiku kaže kako ljubav prema oblasti dolazi iz razumjevanja.

"Ako ne volimo neku oblast to znači da je ne razumjemo. Vježbanjem možemo doći do razumjevanja, ali svakako da talenat igra veliku ulogu. Konkretno u mom slučaju, mislim da nisam mogao pobjeći od matematike. Od malih nogu sam pokazivao želju za matematikom i šahom, kao i sličnim disciplinama", priča nam on.

Nažalost, na fakultete nam dolaze studenti sa lošim predznanjem, nastavlja. Očito je da obrazovanje u osnovnim i srednjim školama ne funkcioniše onako kako bismo mi željeli.

"Razlog leži u tome što još uvijek nismo shvatili da moramo da ulažemo u obrazovni sistem od prvog razreda osnovne škole do završne godine akademskih studija. S druge strane, bojim se da kao društvo sve više ulažemo u diplome, a sve manje u znanje. Mislim da je to problem od koga trebamo krenuti da mijenjamo obrazovni sistem", zaključio je on.

User avatar
kloxi
Posts: 644
Joined: 25/07/2017 22:38

#4757 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 17/11/2020 13:40

DVIJE NAGRADE
"Quo Vadis, Aida?" proglašen najboljim filmom na festivalu u EgiptuNovi film Jasmile Žbanić "Quo Vadis, Aida?" osvojio je još dvije nagrade, ovaj put na El Gouna Film Festivalu u Egiptu.
Film bh. rediteljice osvojio je Zlatnu zvijezdu za najbolji film na ovogodišnjem izdanju festivala, dok je Jasna Đuričić osvojila nagradu za najbolju glumicu. "Quo Vadis, Aida?" uskoro putuje u Francusku, gdje će biti prikazan u Parizu u okviru Arras Film Festivala koji će trajati od 13. do 15. novembra.

Film o Srebrenici do sada je prikazan u Sarajevu, Srebrenici, Mostaru, Beču, Antaliji, Hamburgu, Torontu i Veneciji. Osim toga, ovo ostvarenje je ovogodišnji bh. kandidat za prestižnu nagradu Oscar.

User avatar
Država
Posts: 5035
Joined: 31/10/2010 15:15

#4758 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država » 18/11/2020 18:21

SA NATO PARTNERIMA

Počela vojna vježba OSBiH i američke vojske, učestvuju borbeni avioni F-16


Image

Zajednička vojna vježba pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država pod nazivom “Bilateralna vježba” počela je danas na poligonima Glamoč i Manjača.
Cilj vježbe je unapređenje partnerske saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO partnerima, te razvijanje interoperabilnosti i sposobnosti OSBiH, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Terenska vježba se realizuje na poligonu Glamoč, uz kompjutersku koordinaciju sa Centrom za borbene simulacije poligona Manjača i upotrebu specijalista za navođenje i kontrolu zračne podrške (Joint Terminal Attack Controllers - JTAC).

Blisku zračnu podršku snagama na zemlji pružaju dva aviona F-16 iz zrakoplovne baze Aviano, Italija, koji, umjesto bojeve municije, koriste lasersko zaključavanje cilja i simulirano uništenje, dok je helikopter UH-1H angažovan za medicinsku evakuaciju zračnim putem.

Ovim će u potpunosti biti simulirana integracija kopnenih i vazdušnih snaga.

Ova vježba, u kojoj ukupno učestvuje 280 pripadnika OSBiH zajedno sa snagama SAD-a, doprinosi povećanju sigurnosti i stabilnosti na Balkanu, ističe se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, pandemija korone primorala je OSBiH da smanje broj učesnika i da se prilagodi novonastaloj situaciji kako bi se vježba održala uz pridržavanje svih epidemioloških preporuka i mjera.

Za potrebe vježbe formiran je i privremeni Medijski informativni centar (MIC) sa 13 pripadnika OSBiH, dva pripadnika američke vojske iz Regionalnog informativnog tima za podršku, tri pripadnika Savjetodavnog tima američkih vazdušnih snaga i jednog predstavnika odnosa s javnošću iz Komande specijalnih operacija za Evropu, a u saradnji sa Uredom za odbrambenu saradnju (ODC) pri Ambasadi SAD-a u BiH.

U okviru vježbe, 19. novembra na lokaciji vojnog poligona Glamoč bit će organizovan Dan posjetilaca, uz prisustvo visokih zvaničnika.

Tom prilikom bit će prikazan dio operativnih sposobnosti Oružanih snaga BiH na terenu sa bliskom zračnom podrškom aviona F-16, navodi se u saopćenju.


:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:

User avatar
Država
Posts: 5035
Joined: 31/10/2010 15:15

#4759 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država » 18/11/2020 18:23

PREURANJENO SU NAZDRAVILI; INZKO PONOVO STAO DODIKU NA CRTU: Oglasio se OHR o hidrocentralama na Drini koje žele graditi Srbija i RS

Mada entiteti imaju pravo da zaključuju sporazume sa susjednim zemljama pod određenim uslovima, takvi sporazumi i aktivnosti na koje se oni odnose moraju biti u skladu s Ustavom BiH, uključujući i odluke Ustavnog suda, navode iz OHR-a kao reakciju na najavu realizacije infrastrukturnih projekata Republike Srpske i Srbije.

Image

"Aktivnosti koje se tiču ovog projekta, onako kako je predstavljen u medijima, naizgled potežu pitanje iz sudske prakse Suda koji je utvrdio da se vode kao javno dobro, uključujući riječne tokove i riječna korita, smatraju državnom imovinom koja spada u nadležnost države", navode iz OHR-a.

"Ustavni sud je nadležan da odlučuje o sporovima koji se tiču ovog pitanja te pozivamo nadležne institucije da utvrde da li su u ovom slučaju ispoštovani interesi države BiH", poručili su.

Podsjećamo, potpisana je zajednička izjava o izgradnji tri hidrocentrale u gornjem slivu Drine. Naglašeno je da je riječ o kapitalnom projektu za Republiku Srpsku te da su ispunjeni svi zakonom propisani uslovi za izgradnju tri objekta koja čine hidroenergetski sistem "Gornja Drina".

Vlasti entiteta su poručile da su obaveze Vlade Republike Srpske i Vlade Srbije ispunjene te da će "Elektroprivreda Srbije" uplatiti osnivački ulog od 39 miliona KM. Srbija je postala većinski vlasnik zajedničkog preduzeća HES "Gornja Drina" sa Republikom Srpskom, a koje ima koncesiju za izgradnju tri hidroelektrane na Drini, procijenjene vrijednosti 850 miliona KM.

Do sada je ovo koncesiono preduzeće bilo u vlasništvu "Elektroprivrede Republike Srpske" (ERS), koja će ubuduće imati 49 posto udjela, a Srbija 51 posto.


:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:

MensurK
Posts: 11
Joined: 20/11/2020 21:54

#4760 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by MensurK » 23/11/2020 14:44

Država wrote:
05/11/2020 08:37
U TUZLI NAJAVLJEN PROJEKT OD 50 MILIONA KM: Pogledajte kako će izgledati

Najavljeni su i i brojni drugi projekti.

Image

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović najavio je gradnju velikog projekta u tom gradu.

Riječ je kompleksu vrijednom 50 miliona KM.

– Danas vam predstavljam veličanstveni idejni projekt tuzlanske firme "Deling". Ovaj kompleks, vrijedan oko 50 miliona KM, zamislili su iznad Panonskih jezera, iznad ulice prema Gradini, na najvišem vrhu sjeverne padine Tuzle – napisao je Imamović na Facebooku.

Dodao je da je ovo veliki korak. Osim toga, najavio je i brojne druge projekte.

– Tuzla će, zahvaljujući ovakvim projektima, i dalje ići naprijed. Ne samo naprijed nego i ispred – napisao je on.

Za jednu zgradu u toku pripreme gradnju i u toku gradnje vezano je oko 50 malih i srednjih preduzeća i mnogo radnika, napisao je on.


:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:

i kakve veze s tim ima matora mrcina Džasmin sa 63 godine i politika uopšte, osim što je zloupotrijebio u predizbornu kampanju

valjda je poenta na uspjehu PRIVATNE građevinske firme DELING !!

http://delinginvest.ba/tuzla-hills/

Image

Image

User avatar
pepeljara
Posts: 4637
Joined: 22/08/2003 00:00

#4761 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by pepeljara » 24/11/2020 09:04

al cuj naziva, tuzla hills :D hahaha, a to je mjesto ispod groblja odmah :D

Znaci undergroblje hills :)

archi_a
Posts: 6740
Joined: 11/12/2011 18:11

#4762 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by archi_a » 03/12/2020 13:58

Podveležje


Image

Image

Image

Image

Image

:bih:

User avatar
kloxi
Posts: 644
Joined: 25/07/2017 22:38

#4763 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 14/12/2020 17:28

ZA 8,5 POSTO
Vlada Federacije BiH potvrdila: Od 1. januara niže cijene plina

Image

Federalna vlada je danas dala saglasnost na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području FBiH, počevši od 1.1.2021. godine, koja iznosi 485 KM/1.000 standardnih kubnih metara (Sm3), odnosno 0,485 KM/Sm3, čime je ona smanjena za 8,5 posto u odnosu na dosadašnju cijenu od 530 KM/Sm3.
U ovu cijenu nije uračunat porez na dodanu vrijednost.

Odluka je uslijedila nakon što je privredno društvo BH-Gas Federalnom ministarstvu trgovine 30.11.2020. godine podnijelo zahtjev za davanje saglasnosti na novu veleprodajnu cijenu prirodnog gasa za distributivne kompanije, a na osnovu Odluke Nadzornog odbora ove kompanije od 23.11.2020. godine, kao i mišljenja Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije od 30.11.2020.godine.

Kako je navedeno u obrazloženju, Vlada Federacije BiH je na sjednici od 21.5.2020. godine dala saglasnost za smanjenje veleprodajne cijene prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području FBiH na iznos od 530 KM/1.000 Sm3, odnosno 0,53 po jednom Sm3, bez PDV-a, i ona je bila u primjeni od 1.5.2020. godine.

Na kraju 2019. godine cijena prirodnog gasa je iznosila 640 KM/Sm3 i smanjena je na 585 KM/Sm3 od 1.1.2020. godine, a od 1.5.2020 godine na 530 KM/Sm3, što u apsolutnom iznosu čini smanjenje od 110 KM/Sm3. Ova smanjenja bila su bazirana na ruskoj cijeni prirodnog gasa i ostalim zavisnim troškovima koji čine prodajnu cijenu.

U obrazloženju svog zahtjeva BH-Gas je istakao da je tokom 2020. godine cijena ruskog prirodnog gasa pratila trend pada nafte na svjetskom tržištu, tako da su stvorene pretpostavke za ponovnu kalkulaciju veleprodajne cijene, uzimajući u obzir i ostale parametre. Prema trenutnom kretanju cijena nafte i naftnih derivata izvjesno je da će doći do porasta cijene prirodnog gasa i BH-Gas je u svom zahtjevu naglasio da je u novopredloženoj cijeni ovo povećanje ukalkulisano.

Na bazi ovih pokazatelja, koji su osnov za kalkulaciju cijene za distributivne kompanije, BH-Gas je, kako bi prilagodio veleprodajnu cijenu svim trendovima na svjetskom tržištu i još više povećao konkurentnost prirodnog gasa u odnosu na ostale energente, predložio smanjenje cijene za distributivne potrošače za 8,5 posto u odnosu na dosadašnju cijenu od 530 KM/Sm3.
Last edited by kloxi on 14/12/2020 17:29, edited 1 time in total.

User avatar
kloxi
Posts: 644
Joined: 25/07/2017 22:38

#4764 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 14/12/2020 17:29

ISPUNJAVANJE OBAVEZA
Aluminij od Nove godine na posao vraća još 90 bivših radnika

Image

Aluminij industrija će od 1. januara 2021. godine zaposliti još najmanje 90 dodatnih radnika, bivših djelatnika Aluminija, potvrđeno je iz ove kompanije za Večernji list, prenosi FENA.
Kako se navodi u danas objavljenom tekstu, Aluminij industrija je do 1. oktobra ove godine ispunila svoje ugovorne obaveze koje je potpisala s Aluminijem d. d. i zaposlila minimalno 80 bivših radnika, tačnije 82.

"U idućem razdoblju Aluminij industrija je ugovorom obavezna dodatno zaposliti minimalno 90 bivših radnika Aluminija d. d. Uvažavajući poslovne potrebe krenulo se s ispunjavanjem svega te s 4. decembra već imaju angažiranih 130 bivših radnika Aluminija. Od 1. januara 2021. zaposlit će dodatni broj te s navedenim datumom imati najmanje 170 zaposlenih bivših radnika Aluminija, piše “Večernji list”.

Do sada je u kompaniju uloženo više od tri miliona KM. Ovaj iznos odnosi se na obnovu Ljevaonice, koja još uvijek nije u potpunosti u funkcionalnom stanju, obnovu glavne zgrade, plaće radnicima, obrazovanje, inspekcije peći i ostale opreme. Do kraja godine u Aluminij vlasnici planiraju uložiti dodatnih sedam miliona KM.

User avatar
kloxi
Posts: 644
Joined: 25/07/2017 22:38

#4765 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 14/12/2020 17:31

Berberović/Husarić: Teniserke iz Tuzle osvojile ITF turnir u Tunisu

Image

Nefisa Berberović i Anita Husarić, teniserke iz Tuzle, nakon finala na nedavno završenom ITF turniru u Tunisu (Monstir, 15.000 USD), danas su napravile korak više i osvojile drugi turnir u istom gradu.

Naše teniserke su špansko-danski par C.C.Ruiz/O.Gram pobijedile sa 6:4, 6:4.

Nefisa Berberović je poražena u polufinalu istog turnira u singlu od 19-godišnje Sun (946) sa 6:4 i 6:4.

Berberović je trenutno 574. igračica na WTA listi, a Husarić 851.

:bih: :bih: :bih:

User avatar
kloxi
Posts: 644
Joined: 25/07/2017 22:38

#4766 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 14/12/2020 17:32

INVING grupacija iz Prijedora lider u proizvodnji elektroenergetske opreme

Image

INVING grupacija iz Prijedora u okviru koje uspješno posluju tri kompanije: BG Energo-Tim, EKP Elker i Inving Invest Inžinjering, godišnje ostvari ukupni prihod od oko 40 miliona KM i vodeća je u regionu u proizvodnji elektroenergetske opreme.

Međutim, zbog pandemije COVID-19, grupacija INVING je u 2020. godini bila primorana da se prilagodi situaciji i prikloni fleksibilnom pristupu poslovanja, tj. od projekta do projekta u zavisnosti od zatvorenosti finansijske konstrukcije. Prema riječima Gorana Bojića, direktora INVING grupacije, zbog pandemije COVID-19 rokovi za naplatu relizovanih projekata sada su duplo duži, najmanje 120 dana i više.

Stalna ulaganja u nove tehnologije

„Stoga je poslovna strategija na nivou INVING grupacije usmjerena ka tome da i dalji razvoj naše tri kompanije bude zasnovan na sopstvenim kadrovima i stalnom ulaganju u nove tehnologije, kao i stalnoj interakciji sa tržištem“, kaže Bojić.

U okviru INVING grupacije duži niz godina uspješno posluju tri kompanije: BG Energo-Tim d.o.o. Prijedor, EKP Elker a.d. Ljubija i Inving Invest Inžinjering d.o.o. Prijedor, koje joj daju dodatnu stabilnost i veću fleksibilnost. Inače, INVING grupacija djeluje na tržištu regiona, ex Jugoslavije.

„Kapaciteti grupacije su dovoljni da pokriju potrebe ne samo BiH, već i zemalja u regionu; Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i da ovim tržištima ponudimo opremu koju proizvodimo“, naglasio je Bojić.

User avatar
kloxi
Posts: 644
Joined: 25/07/2017 22:38

#4767 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 14/12/2020 17:34

Sestre iz Sarajeva snimile cover Simpsona pa ih kontaktirali producenti serijeSestre Ariana i Ella Piknjač iz Sarajeva snimile su cover serije The Simpsons, a njihova obrada na klaviru i flauti oduševila je autore serije te su je iskoristili na odjavnoj špici jedne od epizoda. "Ella i ja smo ovu obradu, kao i svaku drugu, objavile na YouTube kanalu i Instagramu. Jako smo se iznenadile kada je naš cover postao viralan na kanalu YouTube, gdje trenutno ima više od 2.7 milijuna pregleda. Jedno jutro sam dobila mail od direktora glazbenog odjela u Walt Disneyju/FOX-u u kojem su me pitali za dozvolu da iskoriste našu izvedbu u jednoj od budućih epizoda. Također su mi rekli da su producenti The Simpsonsa pronašli naš video na YouTubeu i bili su oduševljeni", rekla je Ariana Piknjač za Nezavisne."Osjećamo se još kao da je sve ovo san. Prvenstveno smo morale aranžirati poznatu melodiju The Simpsons theme za flautu i klavir i prilagoditi notni tekst mogućnostima instrumenta. Snimile smo za pola sata, ali smo aranžirale i vježbale nekoliko dana prije toga", dodala je Ariana.
Image

User avatar
kloxi
Posts: 644
Joined: 25/07/2017 22:38

#4768 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 14/12/2020 17:35

Nakon jahti, u Vitezu prave novo čudo

Image

Ekipa Oslobođenja posjetila je kompaniju Derubis Yachts u Vitezu, u čijim se pogonima razvija novi proizvod - kamp-prikolica.
- Radeći na razvoju ovog proizvoda, polako počinjemo biti svjesni njegovog potencijala i značaja za BiH. Prema službenim podacima Industrijske asocijacije kamp-prikolica Njemačke, ova grana autoindustrije bilježi veliki porast od 31,1 posto u odnosu na prethodnu godinu - iznad svih očekivanja, govori nam Kerim Hadžić, direktor razvoja ovog projekta u kompaniji Derubis Yachts.

Ispred drugih
Napominje kako su u firmi krizni period izazvan pandemijom iskoristili da naprave kalupe i liniju za serijsku proizvodnju.
- To i jeste najzahtjevniji dio u stvaranju novog proizvoda. Na izradi modela i kalupa ostvarili smo saradnju s nekoliko evropskih instituta za razvoj tehnologije, jer nam je primarni cilj bio i ostao biti ispred svih. Činjenica koja govori u prilog ovoj tvrdnji je da trenutno niko u svijetu ne proizvodi kamp-prikolice na ovaj način. Naše prikolice će biti monolitne, integralne, futurističkog izgleda i izuzetnih voznih karakteristika, čime podižemo standarde ove industrije, napominje Hadžić.

Pojašnjava nam kako su njihove kamp-prikolice integralne i da je zato je njihov faktor sigurnosti povećan nekoliko puta u odnosu na konkurenciju. Kamp-prikolica je duga nešto više od sedam metara, široka 2,5 metara, s visinom unutrašnjeg prostora od 2,2 metra. Hadžić nam je potvrdio da je cilj, kao što je slučaj i s brodovima, biti u luksuznoj kategoriji. Pojasnio je da su kroz razgovore s dilerima kamp-prikolica zaključili da postoji potreba za ovakvim proizvodom. A osim futurističkog vanjskog izgleda, stvaraju i inovativni i ergonomični interijer. Hadžić je istakao da je ovo velika šansa za bosanskohercegovačku privredu, da imamo priliku da se svijetu predstavimo s jednim tehnološki naprednim proizvodom. Za to je, veli, potrebno da se okupe firme kooperanti, kapital i znanje te da se mora reagirati brzo, jer se tržište brzo mijenja.
- Činjenica je da visina prikupljenog kapitala direktno utiče na uspjeh ovako dobrog projekta. Kapital može biti kreditni, ostvaren kroz podršku jakih banaka ili privatni, prikupljen kroz prodaju poslovnih udjela. Na tim osnovama funkcionira cijeli svijet. Tržište kapitala vapi i čeka projekte ovog tipa. Svakako, zavisno od finansiranja, ovaj projekat može ostati mali ili može porasti na nacionalni nivo uz pravilnu finansijsku strukturu i podršku, zaključio je Hadžić.

User avatar
kloxi
Posts: 644
Joined: 25/07/2017 22:38

#4769 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 14/12/2020 17:36

Bosanka među 5.000 prijavljenih osvojila 6. mjesto na najvećem takmičenju slastičara u SAD-u

Image

Kada je Bosanka Vildana Brkić-Bubalo davne 1999. godine došla u Ameriku, ni slutila nije da će ljubav prema pripremi slastica biti njen životni poziv.
Danas, dvadeset i jednu godinu kasnije, Vildana je ušla u četvrtfinale najvećeg takmičenja slastičara u Americi.

Riječ je o svjetskom online takmičenju "The Gratest Baker", na kojem je Vildana zauzela visoko šesto mjesto. Za naš portal govorila je o svom iskustvu, kazavši da se trenutno održava finale u koje su se plasirale četiri osobe.

Vildana Brkić-Bubalo je iz Livna u Ameriku došla 1999. godine. "Već 21 godinu moja ljubav i moj posao je dekorater za torte. Na Facebooku sam jedan dan vidjela da postoji ovo takmičenje i odlučila da se prijavim. Morala sam popuniti svoje podatke, odgovoriti na nekoliko pitanja kao naprimjer zbog čega se želim prijaviti, poslati recept i fotografiju za jedan od mojih kolača, reći šta bih uradila ukoliko osvojim novac...", priča nam Vildana koja je rodom iz Livna.

Popunila je obrazac, poslala nekoliko slika svojih kolača i takmičenje na koje se prijavilo 5.000 kuhara je počelo.

User avatar
kloxi
Posts: 644
Joined: 25/07/2017 22:38

#4770 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 14/12/2020 17:37

EU uslovljava pomoć BiH od 250 miliona evra

Image

Evropska unije će isplatu polovine makrofinansijske pomoći BiH u iznosu od 250 miliona evra usloviti poštovanjem ostalih programa na koje se BiH obavezala, uključujući i naredni prošireni aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

“Tako bi se osigurala komplementarnost i sinergije sa programima pomoći EU i relevantnim programima i aktivnostima međunarodnih finansijskih institucija koje se tiču njihovih politika”, pojašnjeno nam je.

Inače, u Delegaciji pojašnjavaju da će 250 miliona evra biti isplaćeno BiH na ime ublažavanja posljedica kovida i očuvanja radnih mjesta u BiH, a to će biti podijeljeno u dvije tranše.

“Prva tranša će BiH biti na raspolaganju čim potpiše i ratifikuje paket makrofinansijske pomoći, dok će druga tranša biti isplaćena nakon što se ispune uslovi predviđeni Memorandumom o razumijevanju koji se odnose na bolji institucionalni okvir za makroekonomsku analizu i planiranje, stabilnost finansijskog sektora te dobro upravljanje i borbu protiv korupcije”, pojašnjeno nam je.

Na ovaj način EU je direktno odgovorila na zahtjeve brojnih građana i udruženja koji su insistirali da se vlastima u BiH novac ne daje bez čvrstih garancija da će biti ispoštovani svi reformski zahtjevi EU, Svjetske banke, MMF-a i drugih međunarodnih partnera.

Oni preciziraju da se uslovi odnose na nedostatke u ekonomskom sektoru koji su identifikovani tokom ekonomskog i finansijskog dijaloga sa EU o Programu ekonomske reforme BiH za 2020. godinu te nakon toga u zajedničkim ministarskim zaključcima iz maja 2020. godine.

Endrju Džuel, stalni predstavnik MMF-a u BiH, za “Nezavisne” je rekao da MMF koordiniše svoje programe s EU i drugim partnerima.

“Makrofinansijska pomoć EU jeste povezana s nama, barem koliko sam ja to shvatio, mada bi to trebalo da potvrdite kod njih. Njihovih 250 miliona evra makrofinansijske pomoći podijeljeno je u dvije tranše, s tim da je prva bez uslova, a druga tranša će biti uslovljena performansama kad je u pitanju program MMF-a”, rekao nam je Džuel.

U Delegaciji EU podsjećaju da je EU izdvojila 80,5 miliona evra bespovratnih sredstava u odgovoru na pandemiju kovida u BiH, s ciljem, kako pojašnjavaju, da se sačuvaju životi i radna mjesta.

User avatar
kloxi
Posts: 644
Joined: 25/07/2017 22:38

#4771 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 14/12/2020 17:39

Vojna industrija raste i u pandemiji

Image

Namjenska industrija u Federaciji BiH u dosadašnjem dijelu godine ima veći prihod od planiranog – kazao je prije nekoliko dana federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.
– Što se tiče FBiH, namjenska industrija ima blagi rast i do kraja godine imat ćemo stopostotno izvršenje plana, a i premašit ćemo ga. Koronavirus je utjecao na namjensku industriju. Već u martu pojavom prvog klastera u “Igmanu” pravili smo odgovarajuće korekcije i izmjene, i na dnevnoj bazi se vrši koordinacija. Bilo je otkazivanja nekih komponenti, ali je bilo i povećanja nekih drugih proizvoda. Ova godina će biti jedna od uspješnijih – rekao je tada Džindić.

Istražili smo u koje države BiH izvozi najviše oružja i municije.
Image
Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, iz naše zemlje je najviše oružja i municije u prvih deset mjeseci ove godine izvezeno u Egipat, u vrijednosti od 41,8 miliona KM. Slijedi Saudijska Arabija sa 21,2 miliona KM a na trećem mjestu su Sjedinjene Američke Države sa 14,2 miliona maraka. Na četvrtom mjestu je Turska sa 12,9 miliona KM. Inače, izvoz oružja i municije iz BiH u cijeloj prošloj godini bio je vrijedan oko 213 miliona KM, a uglavnom je bila riječ o izvozu municije.

Iako je to za nas značajna cifra, u poređenju sa svjetkim silama riječ o sitnim iznosima.

User avatar
kloxi
Posts: 644
Joined: 25/07/2017 22:38

#4772 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 14/12/2020 17:40

U BiH osnovan Centar za kontrolu bolesti i geozdravstvene studije

Image

Na redovnoj Skupštini Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine koja je održana danas, usvojena je inicijativa za osnivanje Centra za kontrolu bolesti i geozdravstvene studije.
Emergentne zdravstvene situacije poput COVID-19 predstavljaju globalni rizik i ukazuju na kritičnu potrebu za boljom spremnošću zdravstvenih sistema na brze odgovore.

Ova pandemija je još jednom ukazala na ogromne razlike u sposobnostima država da se nose sa izazovima i oporavljaju od zdravstvenih kriza. Ona predstavlja prelomni momenat i pruža mogućnost za promjenom odnosa prema zaštiti zdravlja i razvoju kritičnih javnih servisa u 21. vijeku.

U ovom smislu unapređenje nadzora zaraznih i nezaraznih bolesti te procesa koji dovode do njihove emergencije/reemergencije i širenja, kroz aktivno djelovanje centara za kontrolu i prevenciju bolesti, predstavlja jedan od kritičnih koraka svake države za postizanje spremnijeg zdravstvenog sistema.

"U Bosni i Hercegovini nije prepoznat ni jedan sistem koji bi na jedinstven način i za cijelu zemlju pružao kvalitetne i blagovremene informacije zdravstvenim institucijama koje učestvuju u rješavanju zdravstvenih problema vezanih za COVID-19 epidemiju", rekla je direktorica novoosnovanog centra Mirsada Hukić za Klix.ba.

Opasnost od nekontrolisanog širenja COVID-19 u Bosni i Hercegovini, složena organizacija javnog zdravstva, te nedostatak političke volje za uspostavom jedinstvenog sistema nadzora i kontrole za cijelu zemlju, motivisali su članove Odbora za mikrobiologiju i srodne discipline da predlože osnivanje istraživačkog Centra za kontrolu bolesti i geozdravstvene studije (CDC/GHS).

Ovaj Centar bi prvenstveno okupljao i organizovao istraživače iz Bosne i Hercegovine sa namjerom da svojim znanjem i stručnošću, kroz istraživanja i razvojne projekte, pomognu institucijama javno-zdravstvenog sistema da spremnije odgovore na ovu i slične situacije u budućnosti.

Dugoročno, ovaj Centar će se razvijati kroz istraživanja unutar raznih oblasti i disciplina okupljenih primarno oko platforme jedinstvenog zdravlja i "geozdravstva", čija primjena treba stvoriti pretpostavke za efikasnije odgovore na buduće emergentne situacije uzrokovane patogenima, a što u konačnici doprinosi jačanju državne biološke sigurnosti.

"Kombinovanjem zdravstvenih i geo-nauka obuhvaćen je širok spektar disciplina okupljenih oko istraživanja dinamike zemlje i klime, rizika izloženosti, te uticaja na zdravlje. Potencijal razmjene znanja između ovih disciplina (hidrologija, seizmologija, geo-nauke, prirodni hazardi, ekologija, bio-nauke, veterinarstvo, humana medicina, te mnoge druge) prevazilazi tradicionalnu naučnu saradnju i otvara kolaborativni prostor za širenje i unapređivanje interdisciplinarnih istraživanja na presjeku zdravstvenih, geo-nauka i nauka o okolišu", kazala je Hukić.

User avatar
kloxi
Posts: 644
Joined: 25/07/2017 22:38

#4773 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 14/12/2020 17:42

60.5 miliona KM za pomoć privrednicima u TK

Image

UniCredit Bank d.d. je sa Ministarstvom privrede Tuzlanskog kantona, potpisala ugovor o plasmanu kredita ukupne vrijednosti 60.5 miliona KM.
Ovom saradnjom, UniCredit Bank i Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona, pružit će podršku pravnim subjektima sa područja Tuzlanskog kantona, koji obavljaju proizvodne, trgovinske ili uslužne djelatnosti.

Imajući na umu tešku ekonomsku situaciju, uzrokovanu pandemijom virusa COVID-19, ovim sredstvima pružit će se mogućnost za oporavak i daljnji razvoj privrednika. Za proizvodnu djelatnost izdvojeno je 26 miliona 900 hiljada, za trgovinsku 23 miliona 500 hiljada i za uslužnu djelatnost je izdvojeno 10 miliona i 100 hiljada KM. Rok za otplatu kredita je do 6 godina, a maksimalni iznos kredita po korisniku je 2 miliona KM.

“Radi se o subvenciji kamate gdje Vlada Tuzlanskog kantona subvencionira 3 posto kamate, a banka je ponudila 2,95 posto kamatnu stopu, što u konačnici znači 0 posto kamata za privrednike Tuzlanskog kantona. Pored tih povoljnosti, od 0 posto kamate mi imamo povoljnost da su samo troškovi obrade 0,29 i imamo situaciju da ovi uslovi daju mogućnost godinu dana grejs perioda i do 72 mjeseca je rok otplate”, rekao je Asmir Hasić, ministar privrede Tuzlanskog kantona.

”Svjesni smo posljedica koje naši privrednici trpe, a koje će se osjećati i u narednom periodu, stoga vrlo posvećeno radimo na iznalaženju što povoljnijih uslova za oporavak njihovog poslovanja. Vjerujemo da će ova sredstva pomoći privrednicima u Tuzlanskom kantonu, a mi ćemo nastaviti podržavati ekonomiju u kojoj želimo i možemo biti dio rješenja, te nastaviti činiti pravu stvar”, izjavio je Almir Gredić, direktor segmenta srednjih preduzeća u UniCredit Bank d.d.

Ovim ugovorom, UniCredit Bank d.d. nastavila je svoje aktivnosti usmjerene podršci lokalne privrede, s ciljem olakšavanja posljedica koje je globalna pandemija virusa COVID-19 ostavila na domaću ekonomiju.

User avatar
kloxi
Posts: 644
Joined: 25/07/2017 22:38

#4774 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 14/12/2020 17:43

Trebević dobija novu atrakciju, na proljeće panoramsko razgledanje iz balona

Image

Turističke posjete Romaniji i Trebeviću povećavaju se zahvaljujući novim sadržajima koji će se od proljeća dodatno obogatiti, jer će posjetiocima biti omogućeno panoramsko osmatranje iz balona, rekao je direktor Turističke organizacije "Jahorina" iz Istočnog Sarajeva Igor Tošić.
Kako saznaje Klix.ba, bit će nabavljen jedan balon koji će moći ići u visinu 100 metara, bez mogućnosti prelijetanja zbog nemogućnosti dobijanja dozvole. Ipak, svi zainteresovani će moći osmatrati Sarajevo s dodatne visine iz korpe balona koji će biti lociran na Brusu.

Direktor Turističke organizacije Igor Tošić za Srnu je kazao da će ova godina u oblasti turizma ostati rekordna za Istočno Sarajevo, iako će se pamtiti kao godina u kojoj se manje putovalo.

"Na Jahorini su opet oboreni svi rekordi. Ljeto nikada nije bilo posjećenije i samo u jednom danu bilo je 5.000 vožnji alpin kosterom, a to je samo jedan sadržaj. Vidjet ćemo kakva će situacija biti sa zemljama regiona, da li će zatvarati granice", zaključio je Tošić.

On je istakao da je za domaće turiste Istočno Sarajevo poželjan grad, jer ima najkompaktniju turističku ponudu.

"Novi sadržaji poput teretane na otvorenom, igraonica za djecu i vještačka alpinistička stijena, koje smo počeli raditi na lokalitetu Brus na Trebeviću, sigurno će dovesti nove turiste", naglasio je Tošić za Srnu.

Prema njegovim riječima, najviše pažnje izazvala je najava da će od proljeća turistima biti omogućeno panoramsko razgledanje iz balona.

User avatar
kloxi
Posts: 644
Joined: 25/07/2017 22:38

#4775 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 14/12/2020 17:44

Studenti Pravnog fakulteta u Sarajevu kvalifikovali se na svjetsko takmičenje na Oxfordu

Image

Studenti Pravnog fakulteta u Sarajevu kvalifikovali se na svjetsko takmičenje na Oxfordu iz medijskog prava.
Studenti Pravnog fakulteta u Sarajevu, okupljeni u klubu "Iudex", učestvovali su od 2. do 4. decembra 2020. godine u usmenom dijelu regionalnog takmičenja iz medijskog prava - Price Media Law Moot Court Competition.

Također, Pravni fakultet u Sarajevu je bio jedini fakultet iz BiH koje je učestvovao na takmičenju. Takmičenje je održano u online sudnicama, a radni jezik je bio engleski.

Klub "Iudex" su činili: Igor Petković, Delila Islamović, Nasiha Nuhanović i Selma Lončarić. Studente su za takmičenje pripremali asistenti Nasir Muftić, LLM, Tahir Herenda, LLM i Harun Išerić, MA iur.

Takmičenje je počelo u mjesecu maju 2020. godine, objavljivanjem hipotetičkog slučaja koji je bio posvećen slobodi govora i okupljanja u vrijeme pandemije virusa. Studenti su sve do novembra istraživali pitanja slobode okupljanja i govora online te širenja dezinformacija i lažnih vijesti o virusu, te pisali podneske (u ime aplikanta i u ime države povodom navodne povrede Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima), temeljeći
svoje argumente na sudskoj praksi UN-ovih tijela za ljudska prava, Inter-američkog suda za ljudska prava, Evropskog suda za ljudska prava, Suda EU i najviših nacionalnih sudova i na najrecentijoj literaturi.

U okviru usmenih rundi, studenti su igrali četiri meča i pobijedili u tri. U meču za treće mjesto, pobjedili su Pravni fakultet iz Budimpešte, a sudsko vijeće su činili: Enis Omerović (Pravni fakultet u Zenici), Krisztina Rozgonyi (Univerzitet u Beču) i Tamás Szabó (advokat).

Osvojivši treće mjesto, studenti su ponovili do sada najbolji uspjeh Pravnog fakulteta u Sarajevu, iz 2013. i 2015. godine. Igor Petković je osvojio treće mjesto u kategoriji najboljih govornika (u konkurenciji od 70 učesnika).

Temeljem ostvarenog uspjeha, studenti su se plasirali na svjetsko takmičenje, kao peta ekipa iz BiH kojoj je to pošlo za rukom od 2008. godine. Svjetsko takmičenje, koje će okupiti 35 najbolji svjetskih pravnih fakulteta, bit će održano krajem marta i početkom aprila 2021. godine.

Post Reply