Dobre vijesti iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

User avatar
kloxi
Posts: 600
Joined: 25/07/2017 22:38

#4676 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 30/09/2020 17:10

Uskoro dvije nove fabrike u Bosanskoj Krupi

Image

U narednih mjesec i po dana u Bosanskoj Krupi bit će otvorene dvije nove fabrike, potvrdio je načelnik ove općine Armin Halitović.

On je za Biznis info kazao da će kompanija Sinteks iz Cazina u objektu koji se nalazi na lokalitetu poslovne zone Pilana, otvoriti fabriku madraca. Fabrika će se prostirati na oko tri hiljade kvadratnih metara, a u okviru nje bit će smješten i izložbeno-prodajni salon, prenosi klix.

Proizvodnja je namijenjena evropskom tržištu.

“Drugi proizvodni pogon otvorit će poznata njemačka firma Ringspann koja se bavi proizvodnjom pogonskih komponenti i dijelova za motore”, kazao je Halitović. Ova kompanija je prošle godine u iznajmljenoj hali pokrenula proizvodnju dijelova za električne bicikle, čiji je najveći kupac poznata kompanija Bosch, a sada će rad nastaviti u svom novoizgrađenom pogonu.

Inače, Ringspann jedna je od vodećih proizvođača pogonskih komponenti u Evropi. Investicija u Bosanskoj Krupi koštat će blizu dva miliona eura.


User avatar
kloxi
Posts: 600
Joined: 25/07/2017 22:38

#4677 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 30/09/2020 22:17

BiH zvanično počela izvoziti konje u Evropsku uniju

Image

Nakon što je posljednjom izmjenom Regulative EU broj 2018/659 Bosna i Hercegovina uvrštena u spisak trećih zemalja iz kojih je dozvoljen privremeni i trajni izvoz registrovanih konja u zemlje EU, jučer je realizovan prvi izvoz dva registrovana konja iz Bosne i Hercegovine u Evropsku Uniju.

Poslije dobijanja informacije da je usvojena navedena izmjena Regulative broj 2018/659, Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine je organizovao nekoliko sastanaka i obuka za predstavnike konjičkih saveza i klubova koji djeluju u Bosni i Hercegovini, kao i obuke za nadležne veterinarske inspektore koji vrše ispunjavanje veterinarsko-zdravstvenih certifikata za međunarodni promet konjima u skladu sa zahvjevima Evropske unije.

S obzirom da organizacija konjičkih utrka i drugih takmičenja u kojima učestvuju konji slijedi u narednom periodu, očekuje se i povećan međunarodni promet registrovanim konjima između Bosne i Hercegovine i Evropske unije.

Pored omogućenja privremenog i trajnog izvoza registrovanih konja, navedenom izmjenom omogućen je i privremeni ulazak registrovanih konja iz zemalja EU u Bosnu i Hercegovinu i njihov povrat u EU, a što ranije nije bilo moguće.

Navedena činjenica će sa sigurnošću doprinijeti poboljšanju i afirmaciji konjičkog sporta u Bosni i Hercegovini dolaskom konja iz Evropske unije na takmičenja u Bosni i Hercegovini.

User avatar
kloxi
Posts: 600
Joined: 25/07/2017 22:38

#4678 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 01/10/2020 14:17

Konjički "Zanat" otvorio trgovinu na dalekom Tajvanu

Image

Konjički "Zanat" digao je bh. drvorezbarstvo na svjetski nivo, a uspjeh svoje kompanije potvrdio otvaranjem trgovine na dalekom Tajvanu, u gradu Taichungu.
Oduševljeni smo što najavljujemo otvaranje četvrte trgovine koja se nalazi u gradu Taichung na Tajvanu, objavili su na svojim društvenim mrežama.

"Ekskluzivni prostor prostire se na površini od 100 kvadrata i nalazi se u velikom izložbenom salonu našeg tajvanskog partnera, Smith Homea. Ovo je prva naša trgovina u istočnoj Aziji, nakon otvaranja tri ovakva prostora u Dorbirnu u Austriji, Beirutu i Kansas Cityju", napisali su.
Image
Priča konjičkog "Zanata" traje gotovo sto godina. Gano Nikšić iz Konjica iz hobija se počeo baviti rezbarenjem drveta. Svoju ljubav prema tom poslu prenio je na sina Adema, koji ju je pretvorio u uspješan biznis i 1927. osnovao firmu.

Ono što je pradjed započeo kao hobi, njegovi praunuci Orhan i Adem digli su do razine ozbiljne proizvodnje, izvoza na četiri kontinenta i suradnje s najvećim svjetskim dizajnerima.

User avatar
kloxi
Posts: 600
Joined: 25/07/2017 22:38

#4679 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 01/10/2020 14:20

Više od 700 najboljih bh. kompanija ostvarilo 30,7 milijardi KM prihoda

Image

Povodom promocije „100 najvećih u BiH“, koja je juče po 33. put održana u Sarajevu, danas je upriličena press konferencija na kojoj je prezentovana analiza poslovanja najbolje rangiranih kompanija.
Projekt "100 najvećih u BiH i regionu" tradicionalno organizuju Poslovne novine u suorganizaciji sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH i bonitetnom agencijom LRC Sarajevo, te generalnim pokroviteljem EuroExpress brza pošta d.o.o. Banja Luka.

Kako je saopćeno na današnjoj press konferenciji dodjelu priznanja za najuspješnije kompanije u BiH, koja je održana juče u sarajevskom hotelu Hills, svečano je otvorio Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Najveće priznanje za ukupne postignute rezultate „Pečat 100 najvećih u BiH“ ministar Košarac uručio je Edinu Deljkiću, direktoru kompanije Klika d.o.o. Sarajevo, koja je u 2019. povećala broj zaposlenih za 57%, izvoz za 70%, dobit za 54%, prihodi su im rasli za 71%, investirali su cca milion KM, a za društveno odgovorne projekte izdvojili 120.000 KM.

Priznanja za najveće izvoznike u TOP 100 uručio je dr. sc. Vjekoslav Vuković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH. Priznanje za najvećeg izvoznika u kategoriji velikih kompanija dodijeljeno je kompaniji ArcelorMittal d.o.o. iz Zenice d.o.o., koja je u 2019. izvezla 440.499.678 KM, te kompaniji HEP-Energija d.o.o. Mostar u kategoriji srednjih kompanija, koja je zabilježila izvoz od 16.388.016 KM.
Image
Na prvom mjestu po ostvarenom prihodu u 2019. godini na ljestvicama TOP 100 ove godine našli su se: Holdina d.o.o. Sarajevo sa ostvarenih 1.312.111.320 KM u kategoriji velikih firmi, TOPDOM-B&H d.o.o. Banja Luka sa ostvarenih 23.711.457 KM prihoda u kategoriji srednjih firmi, a BH Šped d.o.o. Srebrenik je vodeći u kategoriji malih firmi se ostvarenih 7.956.317 KM prihoda.

Najveću dobit u kategoriji velikih firmi ostvario je Lager d.o.o. Posušje u iznosu od 115.648.643 KM. U kategoriji srednjih najveću dobit inkasirao je Oki d.o.o. Sarajevo u iznosu od 9.767.971 KM, dok je u kategoriji maih preduzeća Mile-Stone consulting d.o.o. Istočna Ilidža sa ostvarenih 4.134.225 KM dobiti.
U kategorji malih TOP 100 preduzeća po izvozu na prvom mjestu je Gromi drvo d.o.o. Sarajevo, koje je u prošloj godini izvezlo 6.824.153 KM.

Na jučerašnjoj svečanosti dodjeljeno je i tridesetak priznanja za prvoplasirane po prihodu u 2019. godini u određenim privrednim djelatnostima, među kojima su: BH Telecom d.o.o. Sarajevo, FIS d.o.o. Vitez, Nelt d.o.o. Istočno Sarajevo; Porsche BH d.o.o. Sarajevo; dm drogerie markt d.o.o. Sarajevo; Bosnalijek d.d. Sarajevo i mnogi drugi.

Kompanijama koje nisu mogle biti prisutne na svečanosti priznanja će biti uručena lično.

Rezimirajući ovaj poslovni događaj na današnjoj press konferenciji Emil Kučković, direktor Poslovnih novina i član Uprave LRC Group istakao je:

„U vrijeme kada se svjetska, regionalna i domaća ekonomija suočavaju sa izazovima u poslovanju uzrokovanim pandemijom COVID-19, sada je bitnije nego ikada vratiti u fokus bh. privredu i predstaviti u javnosti pozitivne primjere kompanija, koje su uspjele prilagoditi svoj model poslovanja, kako bi prevazišle krizu i postigle izvrsne poslovne rezultate. One svima nama mogu biti putokaz da se može i da se mora naprijed, kako glasi i slogan naše ovogodišnje konferencije. Osim toga, bitno je da sada raspolažemo podacima o poslovanju kompanija u 2019. godini, koji će nam iduće godine predstavljati osnov za praćenje efekata koje je ostavila pandemija na bh. privredu“, rekao je Kučković.

User avatar
kloxi
Posts: 600
Joined: 25/07/2017 22:38

#4680 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 02/10/2020 14:35

U Tešnju proizvedena nova vrsta cipele

Image

U Tešnju je proizvedena prva cipela iz tzv. brizganog programa, a ovo je prva ovako proizvedena cipela u BiH, jer se do sada u BiH i Tešnju prozvodio samo tzv. lijepljeni program.

Tim povodom, općinski načelnik Suad Huskić i Predsjedavajući Općinskog vijeća Senad Subašić posjetili su firmu Alpina Bromy.

Direktor Suad Roša, istakao je da je ovo rezultat dvanaestogodišnjeg rada i razvoja Alpina Bromyja, posebno nove investicije u opremu vrijednosti cca 5 miliona KM. Nova i moderna mašina i oprema iz Njemačke omogućuje proizvodnju sportske, alpinističke i druge obuće visokog kvaliteta. Konačna odluka i povjerenje za dalje investiranje donesena je u Alpina Slovenija.

Uz ovu investiciju zadržava se postojećih oko 350 radnih mjesta, te omogućava planirano novo zapošljavanje cca 85 radnika do kraja godine.

Dnevno je planirana proizvodnja cca. 2500 pari gotovih cipela, ili godišnje preko 400.000 pari. Oko 250.000 Nijemaca kupi obuću proizvedenu u Tešnju, pod oznakom “MADE IN BIH”.

“Investicije i u vremenu svjetske ekonomske krize ohrabruju, jer imamo povjerenje domaćih i stranih investitora, jer će uz investicije biti zadržana postojeća radna mjesta i otvorena i nova radna mjesta. Tokom septembra sam posjetio tri takve investicije u Tešnju (Mann+Hummel BA, Inženjering i Alpina Bromy). Iskrene čestitke i želje za dalji uspjeh svim uposlenim u Alpina Bromy, centrali Alpine u Sloveniji, te posebno direktoru Suadu Roši, koji je pokazao da predanost i posvećenost poslu daju rezultate”, rekao je Huskić.

User avatar
kloxi
Posts: 600
Joined: 25/07/2017 22:38

#4681 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 02/10/2020 20:55

Beč donirao sarajevskim vatrogascima tri vozila

Image

U Beču je danas upriličena primopredaja tri vatrogasna vozila koja je gradonačelniku Grada Sarajeva Abdulahu Skaki i sarajevskim vatrogascima uručio Michael Ludwig, gradonačelnik Grada Beča.

Kako su saopćili iz Grada Beča, primopredaji su ispred Grada prisustvovali i Peter Hanke, član gradske vlade za vatrogastvo i zaštitu od katastrofa, Gerald Hillinger, komandant Profesionalne vatrogasne brigade Grada Beča i Gerald Schimpf, savjetnik Profesonalne vatrogasne brigade Grada Beča. Sva tri vozila će pripasti Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Kantona Sarajevo (PVJ) koju su u Beču predstavljali Jasmin Terović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite, Danis Memagić, zamjenik komandanta PVJ i Ernis Zuko, komandir odjeljenja u PVJ.

Delegaciju iz Sarajeva dočekao je i ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Austriji Kemal Kozarić.
Image
Beč donirao Sarajevu tri vatrogasna kamiona (Foto: Eurocomm-PR Sarajevo)Beč donirao Sarajevu tri vatrogasna kamiona (Foto: Eurocomm-PR Sarajevo) Riječ je o dva navalna vozila za gašenje i spašavanje, opremljena spasilačkim alatima koja imaju kapacitet da prevezu šest do osam članova posade te o vozilu sa teleskopskom hidrauličnom platformom koja vatrogascima omogućava rad na visini do 30 metara.

Ova donacija je nastavak višegodišnje saradnje između sarajevskih i bečkih vatrogasaca u oblasti zaštite od katastrofa, saopćili su iz Grada Beča.

User avatar
kloxi
Posts: 600
Joined: 25/07/2017 22:38

#4682 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 02/10/2020 20:55

Uskoro otvorenje novog McDonald'sa u Sarajevu, goste čeka novi koncept rada

Image

Ovog mjeseca u Sarajevu će biti otvoren novi McDonald'sov drive-in restoran, a nalazit će se u naselju Šip pokraj magistralnog puta M18.
Naime, riječ je o petom restoranu u Bosni i Hercegovini i trećem restoranu u glavnom gradu.

"Restoran će biti otvoren 24 sata, ali za razliku od restorana u Nedžarićima, novi će raditi po konceptu 'Experience of the Future', rekao je za Klix.ba Adi Hadžiarapović. voditelj marketinga i komunikacija McDonald'sa BiH.

To znači da će narudžbe biti moguće izvršiti putem digitalnih kioska jer će sam restoran biti maksimalno digitaliziran. Također, gosti će svoju hranu dobijati po principu "Made for You", odnosno hrana će biti pravljena tek onda kada se naruči.

Novina je također i ta da će biti uvedeno posluživanje umjesto da se, kao do sada, čeka u redu.

Restoran je trebao biti otvoren na proljeće ove godine, ali je proces zakočila pandemija koronavirusa. Bit će zaposleno 30 radnika, a sve košta oko tri miliona KM.

User avatar
Država
Posts: 5032
Joined: 31/10/2010 15:15

#4683 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država » 03/10/2020 10:21

U GRADAČCU PROIZVEDENI BH. RESPIRATORI PROŠLI PRVO TESTIRANJE: Iznenadit ćete se, ovo su rezultati mjerenja…

U izradu respiratora bili su uključeni anesteziolozi, pulmolozi i drugi stručnjaci UKC-a Tuzla, a krajnji cilj je bio proizvesti respirator koji bi kvalitetom i cijenom bio konkurentan uvoznim te, samim tim, i dostupniji zdravstvenim ustanovama u BiH.

Image

Firma "TMD Group" iz Gradačca izradila je početkom aprila prvi respirator za pacijente sa problemima disajnih puteva proizveden u BiH. Na izradi respiratora radilo je četrdesetak inžinjera iz "TDM Groupa", a "Oslobođenje" saznaje da su završena preliminarna mjerenja kvaliteta respiratora.

Image

Mjerenje je proveo "Verlab" d.o.o. iz Sarajeva, potvrdio je Almir Badnjević, doktor nauka iz oblasti bioinžinjeringa.

- Mi smo od strane "TND grupe" iz Gradačca, koja proizvodi te respiratore, pozvani da izvršimo mjerenja kako bi mogli da usaglase vrijednosti prije samog slanja u certifikacijsku kuću u Veliku Britaniju. Tako da smo mi izveli preliminarna mjerenja prije zvaničnih mjerenja u Velikoj Britaniji. Svi parametri su zadovoljavajući, dobili smo jako kvalitetne vrijednosti. Sada je potrebno sigurno godinu do dvije za kompletan postupak, odnosno da bi se dobio C-znak i certifikat kako bi se prozvod našao na našem tržištu - kaže Badnjević.

Image

Završena su preliminarna mjerenja prvih bh. respiratora

Adem Hanić, direktor ove firme, pojasnio je za "Oslobođenje" šta to znači.

- Mi smo završili ono što se tiče nas i već dugo čekam ugovor da se potpiše, ugovor između jednog engleskog laboratorija i naše firme, i da to pošaljemo tamo da se uradi atest. Još čekamo potvrdu s njihove strane. U sve je uključen i naš ambasador u Velikoj Britaniji. "Verlabov" test ne znači da se respiratori mogu koristiti nego da smo na jako dobrom putu. Sad sve ovo mora neko certificirati i odobriti. "Verlab" je dao svoju ocjenu, provjerio sve potrebne parametre i rekao da su uredu, međutim, neko mora stati iza toga. Nakon toga mora uslijediti i kliničko testiranje. To ćemo, najvjerovatnije, dogovoriti s UKC-om Tuzla da se i klinički ispita. Kliničko testiranje obično traje nekoliko godina, ali ja se nadam da će se ti rokovi moći skratiti u ovoj pandemiji. Jer mi nemamo šta više raditi, sad je samo stvar procedura i formalnosti. Kad dobijemo potrebne ateste i kad se završi kliničko testiranje, mi smo odmah spremni krenuti u proizvodnju deset, dvadeset ili dvije stotine respiratora, zavisi od potražnje. Ove respiratore planiramo izvesti, jer za ozbiljnu proizvodnju je država BiH premala. Imamo namjeru da se bavimo ozbiljnim biznisom u tom pogledu. Razvijamo još i nekoliko drugih uređaja koji su jednostavniji, a to su ovi za kisik i za zrak, a kažu da su bili i potrebniji od respiratora i razvijamo sad i to. Naša ekipa stručnjaka nije stala i idemo sa novim proizvodima. Uskoro bismo mogli imati i prototipe tih uređaja - naglasio je Hanić.

U izradu respiratora bili su uključeni anesteziolozi, pulmolozi i drugi stručnjaci UKC-a Tuzla, a krajnji cilj je bio proizvesti respirator koji bi kvalitetom i cijenom bio konkurentan uvoznim te samimim tim i dostupniji zdravstvenim ustanovama u BiH.


:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:

User avatar
Država
Posts: 5032
Joined: 31/10/2010 15:15

#4684 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država » 03/10/2020 10:23

ČUDO U SRCU BOSNE: Investicija njemačkog diva u BiH od 9,5 miliona KM…

Načelnik općine Tešanj Suad Huskić posjetio je kompaniju "Mann+Hummel BA", koja je dio njemačkog koncerna "Mann+Hummel", a koja se bavi proizvodnjom filtera, između ostalog i za autoindustriju.

Image

Dočekali su ga direktor Mahmut Galijašević i Amir Kurtić, vođa investicijskog projekta. Huskić je impresije podijelio na svom Facebook profilu, kao i zanimljive informacije o investicijama kompanije, piše BiznisInfo.

– Bilo je mnogo razloga za posjetu: Nova investicija u Logistički centar, vrijedna cca. 9,5 miliona KM (vjerovatno jedan od najsavremenijih u BiH) – napisao je Huskić.

Dalje, rast broja zaposlenih u ovoj kompaniji i u vremenu pandemije i rekordan broj zaposlenih od kako firma u Tešnju posluje, (cca, 700 uposlenih). Na kraju, treća stvar koju je izdvojio su novi implementirani standard ISO 45001:2018 (zaštita zdravlja i sigurnosti uposlenih).

– Činjenica da njemačka grupacija dalje reinvestira i pojačava svoje poslovanje u Tešnju, unosi optimizam, a posebno raduje spoznaja da se to postiže s „domaćim“ menadžmentom, znanjem i sposobnostima. Iz "Mann+Hummela BA" su nam najavili skori završetak investicije, pa i povećanje broja radnih mjesta. Iskrene čestitke menadžmentu i svim uposlenima! – naveo je Huskić, koji je u posjeti bio s delegacijom Vlade ZDK.

Image

Novi logistički centar (Izvor: Facebook)

Dodao je da su se uvjerili da Tešanj ima ozbiljne poslovne subjekte koji su se prilagodili novim okolnostima poslovanja (Covid). Postižu se svjetski standardi vrijedni poštovanja koji ukazuju da se rast i razvoj moraju nastaviti.

– Inače, posljednji podaci Porezne uprave FBiH (18. septembar 2020.) govore da u Tešnju ima cca. 13.400 radnih mjesta, i ukazuju na vitalnost proizvodnog sektora i prilično uspješno nošenje s ekonomskom krizom – zaključio je načelnik.


:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:

User avatar
Država
Posts: 5032
Joined: 31/10/2010 15:15

#4685 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država » 03/10/2020 10:25

NOVI USPJEH BH. PAMETI: U Tešnju proizvedena nova CNC mašina, NAJVEĆA NA BALKANU

Vrijednost prve bosanskohercegovačke šestoosne glodalice je gotovo dva miliona maraka.

Image

Nakon prve bosanskohercegovačke CNC mašine u Jelah-Polju kod Tešnja, napravljen je još jedan pametni uređaj, koji će se koristiti u njemačkoj automobilskoj industriji. Ova CNC mašina, odnosno šestoosna glodalica, ujedno je i najveća koja je do sada proizvedena na Balkanu. Najveća vrijednost ovog projekta je ipak to što je u potpunosti plod bosanskohercegovačke pameti.

Šestoosna glodalica, odnosno CNC mašina koja je proizvedena u Jelah-Polju kod Tešnja, zasigurno je najveći uspjeh bosanskohercegovačke pameti do sada. Ova mašina ima više od milion dijelova koji su, da uspjeh bude još i veći, tokom prethodnih šest mjeseci i proizvedeni u našoj zemlji, javlja BHRT.

“U ovoj mašini su četiri mašine. Imamo nanosnu rampu, dovoznu rampu, odvoznu rampu, glodanje i izlaznu rampu”, kaže Muhamed Husaković, “Prokasa-Fišer", Tešanj.

“Svakih 50 sekundi mora izaći jedan potpuno urađen komad, s tim da je automatsko dostavljanje i izlaz komada, tako da operater koji radi, i njemu je olakšan posao”, ističe inžinjer elektrotehnike Enver Durić.

Vrijednost prve bosanskohercegovačke šestoosne glodalice je gotovo dva miliona maraka. Njeni konstruktori posebno ističu da je ona napravljena za potrebe njemačke autoindustrije te da i zbog toga ima veliki značaj za privredni i naročito razvoj IT sektora u Bosni i Hercegovini.

“Ovo je pokazatelj da BiH može svojim vlastitim snagama, svojim umijećem, svojim ljudskim resursima, može puno uz saradnju i kompletan ambijent”, naglašava Hadžib Salkić, ekspert za razvoj informacionih tehnologija.

Veliki značaj ovog projekta je i to što je njegova prezentacija pokrenula i edukativne programe za rad na CNC mašinama. Budući konstruktori ovako će imati priliku za praktičnu obuku i dobijanje “IT solution” certifikata, koji im je neophodan ukoliko žele napredovati, ali i usavršavati svoja znanja u sektoru informacionih tehnologija.


:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:

User avatar
kloxi
Posts: 600
Joined: 25/07/2017 22:38

#4686 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 03/10/2020 18:52

Xella BH postala centar za pružanje računovodstvenih i controlling usluga Xella kompanijama iz jugoistočne Evrope

Image

Kompanija Xella BH Tuzla, koja je od 2008. godine članica međunarodne grupacije Xella International iz Njemačke, uvijek je na korak ispred konkurencije kada su u pitanju savremena rješenja u gradnji, upotreba prirodnih sirovina za proizvodnju, razvoj novih tehnologija i briga o zdravom životnom okruženju.

Danas, Xella BH je postala sinonim za jednu od najsavremenijih fabrika porobetona u svijetu, a njihova robna marka YTONG prepoznatljiv je i cijenjen brend u oblasti građevinarstva.

Sa Emirom Kadrićem, generalnim direktorom Xella BH Tuzla, razgovarali smo o tome u kolikoj mjeri je pandemija korona virusa uticala na njihovo poslovanje u 2020., ostvarenim poslovnim rezultatima, uvođenju novina u poslovanju te realizaciji započetih projekata. “Xella BH je kompanija nastala 2008. godine u Tuzli, kada je njemačka kompanija Xella International napravila akviziciju domaćeg renomiranog proizvođača porobetona Siporex d.d. iz Tuzle. Od 2008. godine kompanija Xella BH djeluje na tržištu BiH, ali i na tržištu Hrvatske kroz izvoz i plasman proizvoda preko sestrinske kompanije Ytong Porobeton Zagreb. Naši najvažniji poslovni partneri su veliki investitori, veliki distributeri građevinskog materijala, arhitektonski biroi itd. Kompanija Xella BH broji između 50 i 60 zaposlenih. Usljed modernizacije postrojenja koja je uslijedila odmah nakon preuzimanja, Xella BH predstavlja jedan od najmodernijih proizvodnih pogona u Xella Grupi i time zahtijeva manji broj izvršilaca u proizvodnji. Na drugoj strani Xella BH je postala centar za pružanje računovodstvenih i controlling usluga Xella kompanijama iz jugoistočne Evrope, tako da nam je u budućnosti cilj da zapošljavamo mlade i obrazovane kadrove koji govore strane jezike i pokazuju zavidnu informatičku pismenost”.

“Kombinacijom usluga i posebno razvijenih proizvoda prema različitoj primjeni, klijentima nudimo Ytong sistemska rješenja kojima se olakšava i ubrzava gradnja kako bi se u konačnici dobili visoko energetski efikasni objekti superiornih karakteristika, što za nas predstavlja značajan faktor uspjeha. Ulaganje u ljude i nove tehnologije čini da smo uglavnom uvijek korak ispred konkurencije. Pored toga, naš specifičan tržišni pristup i napredovanje u domenu digitalizacije su dodatni elementi naše strategije koji nam daju prednost”. “Vjerovatno još uvijek nismo u mogućnosti sagledati sve elemente uticaja COVID-19 pandemije na naše poslovanje. Rezultati poslovanja još uvijek ne trpe značajan pritisak zbog činjenice da neki projekti koji su započeti prije pandemije još uvijek traju. Glavno pitanje je da li će neizvjesnost koju proizvodi pandemija uticati na odluke investitora da odgode ili otkažu projekte koje su bili započeli. Na sva ova pitanja je jako teško dati odgovor. Skora mogućnost imunizacije bi svakako otklonila nedoumice vezane za budućnost i omogućila ubrzan oporavak u svim segmentima života, pa i u ekonomiji”.

User avatar
kloxi
Posts: 600
Joined: 25/07/2017 22:38

#4687 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 04/10/2020 17:19

Ekonomski procvat Živinica: Grad u suficitu od 1,2 miliona KM, izvoz povećali za blizu 50 posto

Image

Na četvtoj manifestaciji “Gradonačelnik sa privrednicima” sumirani su rezultati poslovanja u 2019. godini i dodijeljena priznanja za najuspješnije kompanije na području Grada Živinice. Kako je pojasnio gradonačelnik Samir Kamenjaković, rezultati stanja privrede određuju se na osnovu nekoliko parametara a Grad Živinice po svim tim pokazateljima Grad Živinice bilježi značajan napredak i kontinuiran rast. “Poboljšana poslovna klima uvjetovana većim angažmanom Gradske administracije i lokalne vlasti kako bi se privukli novi i zadržali već prisutni investitori, zatim izgradnja i uređenje postojećih i novih poslovnih zona, kreiranje programa podrške novim i postojećim poduzetnicima, otvaranje mini poslovnog inkubatora za Start-up biznise, kreiranje pozitivne medijske slike, te otvaranje Centra za biznis doprinijeli su tome da je Grad Živinice u protekloj godini ostvario bruto prihod preko 736 miliona KM, od čega je skoro 117 miliona prihoda od izvoza, te neto dobit koja iznosi preko 33 miliona KM” – kazao je Kamenjaković. Investitori su u uređenu Poslovnu zonu u Ciljugama uložili 80 miliona konvertibilnih maraka a otvoreno je 1.400 novih radnih mjesta u preko 30 kompanija, piše Biznisinfo.

– Danas imamo 736 miliona KM prihoda od ukupnog obrta, i povećanu stavku prihoda od izvoza. Prije tri godine smo imali oko 80 miliona KM, a danas imamo oko 117 miliona KM što je važan pokazatelj. Ovdje ne želimo stati, nego želimo napraviti repoziciju Grada, a u projektu je i naučno-tehnološki park gdje ćemo proizvoditi nove tehnologije. Želimo se baviti i cirkularnom ekonomijom i kroz cirkularnu ekonomiju baviti se naknadnom obradom otpada s obzirom na to da je počela izgradnja Eko-Sep deponije.

Želimo staviti turizam na poseban nivo kako bismo imali sva tri važna resursa koja mogu podići Budžet. Sa zadovoljstvom mogu reći da smo u suficitu 1,2 miliona KM i sa ovakvim načinom i programom za budućnost Grada Budžet može sigurno biti preko 35 miliona KM što će omogućiti kvalitetniji život građana u Gradu Živinice – kazao je Kamenjaković. Deset najuspješnijih kompanija Grada Živinice u 2019. godini: ALFE-MI d.o.o Profine BH d.o.o Živinice AFT Bosnia d.o.o Živinice OMEGA d.o.o Živinice Disk d.o.o Živinice SONRA d.o.o Živinice Z.H.- ZOLA d.o.o Živinice STAR-CENTAR d.o.o Živinice ADEN d.o.o Živinice KERA & DISK d.o.o Živinice

Nadzorna_ploca
Posts: 11070
Joined: 05/12/2013 16:06

#4688 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Nadzorna_ploca » 04/10/2020 17:26

A pola opstine nema vode kako treba..To su ti takozvani suficiti. :D

User avatar
Novi_Nick
Posts: 2083
Joined: 24/08/2003 00:00

#4689 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Novi_Nick » 05/10/2020 02:43

kloxi wrote:
04/10/2020 17:19
Ekonomski procvat Živinica: Grad u suficitu od 1,2 miliona KM, izvoz povećali za blizu 50 posto

Image

Na četvtoj manifestaciji “Gradonačelnik sa privrednicima” sumirani su rezultati poslovanja u 2019. godini i dodijeljena priznanja za najuspješnije kompanije na području Grada Živinice. Kako je pojasnio gradonačelnik Samir Kamenjaković, rezultati stanja privrede određuju se na osnovu nekoliko parametara a Grad Živinice po svim tim pokazateljima Grad Živinice bilježi značajan napredak i kontinuiran rast. “Poboljšana poslovna klima uvjetovana većim angažmanom Gradske administracije i lokalne vlasti kako bi se privukli novi i zadržali već prisutni investitori, zatim izgradnja i uređenje postojećih i novih poslovnih zona, kreiranje programa podrške novim i postojećim poduzetnicima, otvaranje mini poslovnog inkubatora za Start-up biznise, kreiranje pozitivne medijske slike, te otvaranje Centra za biznis doprinijeli su tome da je Grad Živinice u protekloj godini ostvario bruto prihod preko 736 miliona KM, od čega je skoro 117 miliona prihoda od izvoza, te neto dobit koja iznosi preko 33 miliona KM” – kazao je Kamenjaković. Investitori su u uređenu Poslovnu zonu u Ciljugama uložili 80 miliona konvertibilnih maraka a otvoreno je 1.400 novih radnih mjesta u preko 30 kompanija, piše Biznisinfo.

– Danas imamo 736 miliona KM prihoda od ukupnog obrta, i povećanu stavku prihoda od izvoza. Prije tri godine smo imali oko 80 miliona KM, a danas imamo oko 117 miliona KM što je važan pokazatelj. Ovdje ne želimo stati, nego želimo napraviti repoziciju Grada, a u projektu je i naučno-tehnološki park gdje ćemo proizvoditi nove tehnologije. Želimo se baviti i cirkularnom ekonomijom i kroz cirkularnu ekonomiju baviti se naknadnom obradom otpada s obzirom na to da je počela izgradnja Eko-Sep deponije.

Želimo staviti turizam na poseban nivo kako bismo imali sva tri važna resursa koja mogu podići Budžet. Sa zadovoljstvom mogu reći da smo u suficitu 1,2 miliona KM i sa ovakvim načinom i programom za budućnost Grada Budžet može sigurno biti preko 35 miliona KM što će omogućiti kvalitetniji život građana u Gradu Živinice – kazao je Kamenjaković. Deset najuspješnijih kompanija Grada Živinice u 2019. godini: ALFE-MI d.o.o Profine BH d.o.o Živinice AFT Bosnia d.o.o Živinice OMEGA d.o.o Živinice Disk d.o.o Živinice SONRA d.o.o Živinice Z.H.- ZOLA d.o.o Živinice STAR-CENTAR d.o.o Živinice ADEN d.o.o Živinice KERA & DISK d.o.o Živinice
:thumbup: :bih:

User avatar
Novi_Nick
Posts: 2083
Joined: 24/08/2003 00:00

#4690 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Novi_Nick » 05/10/2020 02:46

Nadzorna_ploca wrote:
04/10/2020 17:26
A pola opstine nema vode kako treba..To su ti takozvani suficiti. :D
Ne moze sve preko noci, malim ali sigurnim koracima naprijed, da bi se ulagalo i trosilo treba zaraditi, usparati i kvalitetno upravljati organizacijom opstine, resursa i prozvodnih kompanija.

User avatar
kloxi
Posts: 600
Joined: 25/07/2017 22:38

#4691 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 06/10/2020 17:25

RAD NA POMIRENJU
Veterani rata u BiH grade društvo mira: Mladima iz ličnog iskustva pričaju o besmislu rata

Image

U ratu su se gledali preko nišana, a danas zajedno rade na izgradnji mira i pomirenja u Bosni i Hercegovini. Otvoreno govore o svojim iskustvima i ruše predrasude među mladima. Oni su veterani iz tri vojske koje su ratovale u BiH od 1992. do 1995. godine u misiji života.
Program "Konstruktivna upotreba veteranskog iskustva" osmislio je Centar za ratnu traumu iz Novog Sada, a Udruženje "Pravi požar" ga realizuje na području Bosne i Hercegovine kroz dijalog nazvan "Veterani i mladi". Udruženje trenutno okuplja više od 30 veterana iz tri vojske: Vojske Republike Srpske, Armije RBiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Samo u augustu ove godine održali su šest radionica i to u Goraždu, Trebinju, te po dvije u Bratuncu i Bihaću. U narednoj godini plan im je održati još 44.

"U krugu porodice o ovim temama se sa mladima veoma malo govori. To je nešto o čemu roditelji ne pričaju, a i kada govore, onda je narativ sasvim drugačiji u odnosu na radionice koje organizujemo", ističe Spasoje Kulaga, osnivač Udruženja "Pravi požar" iz Dervente, i sam ratni veteran.

Kada je riječ o pričama u društvu, one su uvijek pozitivne prema sredini iz kojih mladi dolaze i nacionalnoj grupi kojoj pripadaju, dok se o drugima govori u negativnom kontekstu.

Veterani kroz dijaloške radionice, kojima moderira stručna osoba, psiholog/inja ili edukovani/a aktivist/kinja sa iskustvom, otvaraju teme kojima kroz svoja različita životna iskustva nastoje srušiti predrasude prema "onima sa druge strane", izgraditi kritički odnos prema ratu i skorijoj ratnoj prošlosti, upotrijebiti veteranska iskustva s ciljem prevencije nasilja među mladima, ali i dati kredibilitet veteranima u društvu i u očima mladih. Jedan od osnovnih ciljeva im je i dekonstruisati pojam rata kao "zanimljivog i zabavnog iskustva" te raditi na razumijevanju ratne traume i njenih posljedica na pojedinca/ku, porodicu i cijelo društvo.

"Za mlade aktiviste/kinje, mlade ljude u BiH, smatramo da je važno da čuju iskustva običnih malih ljudi koji imaju svoje istorije. Da čuju kako običan čovjek u pojedinim dijelovima ove zemlje prolazi tokom ratnih dejstava. Kako je tom čovjeku bilo u ratu i kakav mu je život nakon rata sa svim posljedicama koje nosi", objašnjavaju organizatori koji se ovim aktivnostima bave još od 2011. godine i dosad su realizovali oko 80 radionica širom Bosne i Hercegovine. Počeli su u Derventi, a zatim u Tesliću, Doboju, Banjoj Luci, Brodu, Bijeljini, Sarajevu, Bihaću, Mostaru, Brčkom, Gornjem Vakufu, Prijedoru...

Njihova publika dosad je bila veoma raznolika, od mladih aktivista/kinja, učesnika/ca kampova, volontera/ki, pripadnica udruženja žena pa do članova navijačkih grupa. Cilj im je okupiti srednjoškolce/ke, mlade od 16 do 28 godina, ali i članove/ice nevladinih organizacija, mlade aktiviste/kinje koji rade na temama suočavanja s prošlošću i izgradnje mira...

"Naša dosadašnja iskustva govore da mlade ljude interesuje ova tema. Njihova pažnja tokom radionica je velika, a i broj pitanja veteranima pokazuje da ih interesuje KUVI Dijalog. Naravno, susret sa predrasudama na radionicama je realan jer na jednom mjestu čujete ljude, veterane koji pričaju svoja iskustva, svoje životne priče, a mladima su dotad sve vrijeme 'servirane' drugačije priče o 'drugoj, trećoj strani'", objašnjava Kulaga, veteran koji aktivno djeluje na ovom polju još od 2007. godine.

Reakcije tokom radionica uvijek budu emotivno intenzivne jer je ovaj program specifičan i nudi drugačiji način rada, otvara neka nova razmišljanja, donosi nova saznanja, ruši predrasude i dosadašnje narative o "nama" i "njima".

Među brojnim porukama koje su se dosad mogle čuti od učesnika/ca i publike sve imaju isti cilj - razgovorom o prošlosti doprinijeti da više nikad niko ne upadne u zamku besmisla i ode u rat.

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:

User avatar
kloxi
Posts: 600
Joined: 25/07/2017 22:38

#4692 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 06/10/2020 17:26

POVRATAK POVJERENJA
USAID izdvojio 500.000 KM za obnovu objekata od važnosti za pomirenje građana

Image

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) je odobrila više od pola miliona KM za sanaciju i rekonstrukciju infrastrukturnih objekata u devet lokalnih zajednica koji će doprinijeti izgradnji pomirenja i povjerenja i služiti kao zajednično dobro svih građana Bosne i Hercegovine.
Sanacija objekata planirana je u okviru projekta izgradnje mira PRO-Budućnost (Povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost) kojeg provodi humanitarna organizacija Catholic Relief Services (CRS) sa partnerima u 75 lokalnih zajednica.

"Kroz saradnju sa lokalnim zajednicama u proteklih sedam godina imali smo priliku čuti koji su njihovi prioriteti i obnova objekata se pokazala kao jedan od njih. Sretni smo što smo mogli odgovoriti na te potrebe, ali i ući u jedno novo poglavlje našeg projekta. Nadamo se da ćemo obnovom objekata od šireg društvenog značaja doprinijeti i obnovi međuljudskih odnosa", kazala je Majda Behrem-Stojanov, direktorica projekta PRO-Budućnost.

Planirano je da u periodu od 2020. do 2022. godine bude odobreno ukupno 25 infrastrukturnih projekata, a svaka od 75 lokalnih zajednica u kojima djeluje PRO-Budućnost će imati priliku da aplicira za sredstva. USAID je za pojedinačne projekte izdvojio oko 60.000 KM, a lokalne zajednice trebaju učestvovati sa najmanje 20 posto vlastitih sredstava.

U 2020. godini bit će rekonstruisani obrazovni, kulturni, vjerski i sportski objekti, kao i dijelovi gradskih površina u Bosanskom Petrovcu, Brezi, Livnu, Bosanskoj Krupi, Sanskom Mostu, Banjoj Luci, Gornjem Vakufu-Uskoplju, Novom Travniku i Istočnom Novom Sarajevu.

Nakon odabira ovih devet zajednica, tim PRO-Budućnosti u oktobru počinje novi krug sastanaka sa predstavnicima 27 lokalnih zajednica kojima će predstaviti kriterije i način apliciranja za projekte čija provedba je planirana u 2021. godini.

Uz obezbijeđene garancije za sve potrebne dozvole, tehničke detalje o radovima, te osiguranje da oni neće imati negativan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi, iz PRO-Budućnosti naglašavaju da u prijedlozima projekata mora biti opisan i način na koji će infrastrukturni objekat doprinijeti aktivnostima izgradnje pomirenja i povjerenja u lokalnoj zajednici.

User avatar
kloxi
Posts: 600
Joined: 25/07/2017 22:38

#4693 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 06/10/2020 17:29

VRAĆANJE PROIZVODNJI
Aluminij vratio na posao 82 radnika, priprema se aktivacija ljevaonica

Image

M.T. Abraham Group i njihova članica Aluminij Industrija d.o.o. su kompletirali prvu fazu zapošljavanja bivših zaposlenika Aluminija, prema potpisanom sporazumu, saopćeno je iz ove kompanije.
Kompletiranjem prve faze, zaposleno je ukupno osamdeset dva (82) bivša zaposlenika Aluminija od strane Aluminij Industrije d.o.o.

"Pored 82 bivša zaposlenika Aluminija, M.T. Abraham Group i njihova članica Aluminij Industries d.o.o. su zaposlili dodatne zaposlenike na ključnim pozicijama, za ostale popratne aktivnosti poduzeća koje su nužne za nesmetano provođenje plana reaktivacije i početak proizvodnje", naveli su.

Ističu da je trenutno u toku aktivna priprema Ljevaonice za proizvodnju, kao i ostale pripreme vezane za početak proizvodnje. Proizvodna hala i oprema su procesu servisiranja po planu reaktivacije.

U toku su i potrebni postupci nabave kako bi se osigurao pravovremeni početak proizvodnje, naveli su iz Abraham grupacije.

User avatar
kloxi
Posts: 600
Joined: 25/07/2017 22:38

#4694 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 06/10/2020 17:33

TEHNOLOŠKE INOVACIJE
Uskoro prvo korištenje VAR sistema na bh. terenima

Image

Nogometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine u četvrtak očekuje jedna od najvažnijih utakmica u posljednjih nekoliko godina, a na njoj će, kada je riječ o bh. terenima, premijeru imati i VAR tehnologija, saznaje portal Klix.ba.
VAR videotehnologija (engleski Video Assistant Referee ili skraćeno VAR) je sistem koji se koristi u nogometu kako bi glavni sudija pregledao nejasne situacije tokom utakmice.

Sistem je razvijen početkom 2010-ih u Nizozemskoj, već je korišten u gotovo svim ligama te grupnim fazama u evropskim klupskim takmičenjima, a VAR je bio i na Svjetskom prvenstvu 2018. godine. Međutim, na bh. terenima do sada nismo mogli uživati u blagodatima ove tehnološke inovacije, a to će se promijeniti u četvrtak.

U polufinalnoj utakmici baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo između Bosne i Hercegovine i Sjeverne Irske, koja će se odigrati na stadionu Grbavica, glavni sudija imat će pomoć VAR-a.

Greške sudije će tako biti svedene na minimum, što će sigurno obradovati bh. navijače. Poznato je da je reprezentacija BiH u prošlosti često znala biti žrtva grešaka sudija pa će vijest o uvođenju VAR-a dodatno pojačati optimizam koji vlada uoči susreta koji se igra u četvrtak.

User avatar
kloxi
Posts: 600
Joined: 25/07/2017 22:38

#4695 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 06/10/2020 17:36

ISPUNJENI KRITERIJI
Vozila iz BiH više ne trebaju zeleni karton pri putovanju u zemlje EU

Image

Nakon višegodišnjih priprema i rada na uspostavljanju i ispunjavanja kriterija i određenih standarda prema evropskoj zajednici osiguravača u Briselu, Biro zelene karte u Bosni i Hercegovini je potpisao Multilateralni garantni sporazum kojim je Bosna i Hercegovina postala članica tzv. Podsistema registarske oznake

Vlasnici motornih vozila iz Bosne i Hercegovine mogu putovati u zemlje EU, Švajcarske, Andore, Islanda, Norveške i Srbije bez da nadležni organi kontroliraju postojanje zelene/bijele karte (IMIC).

Nakon višegodišnjih priprema i rada na uspostavljanju i ispunjavanja kriterija i određenih standarda prema evropskoj zajednici osiguravača u Briselu, Biro zelene karte u Bosni i Hercegovini je potpisao Multilateralni garantni sporazum kojim je Bosna i Hercegovina postala članica tzv. Podsistema registarske oznake.

Potpisivanjem ovog sporazuma sa 33 biroa: EU, Švajcarske (i Lihtenštajn), Andore, Islanda, Norveške, Srbije, te Provedbenom odlukom Komisije (EU) 2020/1358 od 28.09.2020.godine, o primjeni Direktive br. 2009/103/EZ Evropskog parlamenta i Vijeća vlasnicima motornih vozila iz Bosne i Hercegovine je omogućeno da od 19.10.2020.godine, putuju u navedene zemlje bez kontrole postojanja zelene/bijele karte (IMIC) od strane nadležnih organa navedenih zemalja.

Ovo praktično znači da zvanični organi na granicama Evropskog ekonomskog prostora i drugih zemalja, prestaju sa obavezom kontrole postojanja zelene/bijele karte (IMIC-a), kao dokaza o postojanju osiguranja od odgovornosti za štete pričinjanje trećima, za sva vozila sa bh. registarskim oznakama.

Na ovaj način se vozila iz BiH u svemu izjednačavaju sa vozilima iz EU, Švajcarske, Andore, Islanda, Norveške i Srbije, što se može smatrati dostizanjem najviših standarda kada je korištenje motornih vozila u Evropi u pitanju, saopćeno je iz Biroa zelene karte u Bosni i Hercegovini.

User avatar
kloxi
Posts: 600
Joined: 25/07/2017 22:38

#4696 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 06/10/2020 17:40

BORBA PROTIV PANDEMIJE
Za privrednike 100 miliona KM pomoći

Image

Vlada Federacije BiH će do polovine novembra ove godine dodijeliti sredstva od 100 miliona KM onim sektorima koji su osjetili najteže posljedice pandemije koronavirusa, a riječ je o sektorima turizma, industrije, poljoprivrede, transporta i zdravstva, saopćila je Vlada FBiH.

Premijer FBiH Fadil Novalić i federalni ministri sastali su se juče sa predstavnicima Udruženja poslodavaca FBiH i razgovarali su o mogućnostima i načinima amortizacije posljedica krize u sektorima koji su najteže pogođeni pandemijom te kriterijima za dodjelu finansijske pomoći u ovim sektorima.

Pred Vladom će do kraja sedmice biti uredba o dodjeli spomenute pomoći.

Novalić je kazao na konferenciji za novinare kako je održan posljednji sastanak na putu ka donošenju uredbe koja je drugi finansijski korak u borbi protiv negativnih posljedica pandemije na ekonomiju.

Rekao je kako bi se ova uredba pred Vladom trebala naći već u četvrtak ili petak, a da će program biti realiziran polovinom novembra.

Podsjećajući također kako je “korona zakon” bio fokusiran isključivo na zaposlene, Novalić je rekao kako će u ovom slučaju biti nešto drugačije.

“Ova mjera je aktivnija, 40 posto se odnosi na uposlene, a troškovi poslovanja su 60 posto. Dakle, pomjeramo se na toj skali djelovanja, svladali smo utjecaj pandemije, imali smo i pozitivne rezultate u zapošljavanju“, kazao je Novalić.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo kazala je kako bi Vlada FBiH tijekom ovoe sedmice treba donijeti zajedničku uredbu za pet spomenutih sektora, potom će ministarstva objaviti javne pozive.

Prema njenim riječima, za sektorima turizma i industrije namijenjeno je po 30 miliona KM, prometu i komunikacijama 20 miliona KM, a po 10 miliona će biti dodijeljeno sektoru poljoprivrede i kliničkim centrima.

User avatar
kloxi
Posts: 600
Joined: 25/07/2017 22:38

#4697 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 06/10/2020 17:43

NAPREDAK IZVOZA
Omogućen nastavak izvoza mesa u Tursku

Image

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izrazio je podršku nastavku spoljnotrgovinskog prometa BiH sa Turskom, nakon što su dvije domaće kompanije potpisale ugovore o izvozu mesa na tursko tržište.

“Predstavnici turske kompanije Tareks informisali su nas da su sklopili ugovore o uvozu mesa iz BiH sa firmama ‘ZP-komerc’ iz Bijeljine i ‘Šišović’ iz Rakitnog, na osnovu kojih će ovaj aranžman sa Turskom biti nastavljen. Turski inspektori već su na terenu, tako da se prve isporuke u Tursku očekuju tokom naredne sedmice”, rekao je Košarac.

On je podsjetio da se zahtjev prema turskoj strani odnosio na povećanje broja kooperanata, imajući u vidu značaj nastavka i unapređenja izvoza iz aspekta primarnih ciljeva poštivanja međunarodnih ugovora i obaveza BiH i otvaranja novih tržišta, saopšteno je iz Ministarstva.

Košarac je izrazio nadu da će u predstojećem periodu u posao sa Turskom biti uključen veći broj domaćih kompanija koje se bave klaoničarskom djelatnošću i koje su sertifikovane od Turske, pri čemu će se insistirati na otkupu primarne domaće proizvodnje.

“Od početka mandata zagovaram ravnopravnu zastupljenost i uključenost kompanija iz Republike Srpske i Federacije BiH u posao izvoza mesa na tursko tržište. Čvrsto sam opredijeljen za istrajnost u takvoj politici, jer je apsolutno neprihvatljiva prethodna praksa u kojoj su pojedinci imali povlašten položaj i ostvarivali monopol na tržištu”, rekao je Košarac.

Podsjećajući na zahtjev upućen turskoj strani za povećanje iskorišćenosti kvota za izvoz mesa na tržište ove zemlje, Košarac istakao je da bi ostvarivanje ovog cilja značilo značajno povećanje robne razmjene između BiH i Turske, što bi domaćim proizvođačima omogućilo veći plasman roba i veću participaciju u spoljnotrgovinskoj razmjeni.

“Izvoz mesa u Tursku posebno je značajan u uslovima aktuelne epidemiološke situacije i borbe sa posljedicama virusa korona na ukupni poljoprivredni sektor, uzimajući u obzir ostvarene viškove u proizvodnji i smanjeni unutrašnji konzum”, naglasio je Košarac.

On je poručio da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa kontinuirano radi na obezbjeđivanju novih tržišta za plasman domaćih proizvoda, cijeneći da time u značajnoj mjeri doprinosi očuvanju i zaštiti domaće proizvodnje, kao i nastavku poslovnih aktivnosti izvozno orijentisanih kompanija iz Republike Srpske i Federacije BiH.
Last edited by kloxi on 07/10/2020 00:34, edited 1 time in total.

User avatar
kloxi
Posts: 600
Joined: 25/07/2017 22:38

#4698 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 06/10/2020 17:44

EVROPSKI PRINCIP INTEROPERABILNOSTI
Od januara 2021. elektronska registracija poslovnih subjekata u Brčkom

Image

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Siniša Milić potpisao je Ugovor o savjetovanju s Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC), članicom Grupacije Svjetske banke, čime je ozvaničena saradnja u okviru Projekta poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou (LIFE), koji provodi IFC, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a.
Projektom su provedene strukturalne reforme, kako na lokalnom tako i na entitetskim nivoima s ciljem pružanja brže, jeftinije i kvalitetnije usluge privrednicima i građanima u Bosni i Hercegovini.

U proteklom periodu u okviru Projekta Brčko distriktu BiH je uz koordinacijske aktivnosti Odjeljenja za evropske integracije i međunarodnu saradnju Vlade Brčko distrikta BiH osigurana tehnička pomoć s ciljem unapređenja zakonskog okvira u oblastima registracije poslovnih subjekata te se pristupilo i nabavci opreme i softvera za uspostavu Integrisanog sistema za elektronsku registraciju poslovnih subjekata.

Početak implementacije novog sistema registracije planiran je za januar 2021. godine. Integrisani sistem će u potpunosti implementirati evropski princip „interoperabilnosti“.

Pored mogućnosti sigurnog i pouzdanog podnošenja zahtjeva za registraciju poslovnog subjekta elektronskim putem, uspostavljanjem Integrisanog sistema smanjuje se mogućnost greške ljudskog faktora, povećava transparentnost procesa, omogućava pretraživanje dostupnih imena za nove kompanije, prestaje obaveza objave registracije u službenim glasilima, što na kraju doprinosi značajnijim uštedama u vremenu i novcu za investitore, ali i javnu upravu.

Uvođenje integrisanog sistema za elektronsku registraciju privrednih subjekata je prvi korak u procesu digitalne transformacije usluga u BiH.

Upravo digitalizacija i interoperabilnost jesu modeli kojim možemo povećati efikasnost javne uprave u BiH, unaprijediti poslovno okruženje i pružiti bolju uslugu investitorima poštujući kompleksnost političkog uređenja Bosne i Hercegovine.

User avatar
kloxi
Posts: 600
Joined: 25/07/2017 22:38

#4699 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 06/10/2020 17:45

KORAK ISPRED PANDEMIJE
Porasla vrijednost radova bh. firmi u inostranstvu

Image

Vrijednost realizovanih i naručenih građevinskih radova bh. kompanija u inostranstvu porasla je u drugom kvartalu ove godine. Vrijednost novih narudžbi u drugom kvartalu 2020. godine veća je za 12,7 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

Vrijednost izvršenih radova veća je za 10,1 posto u odnosu na isti kvartal 2019. godine.

Od ukupne vrijednosti izvršenih radova u drugom kvartalu 2020. godine 15,5 posto radova se odnosi na objekte visokogradnje, a 84,5 posto radova na objekte niskogradnje.

Vrijednost novih narudžni u drugom kvartalu bila je 33,9 miliona KM, od toga najviše u Crnoj Gori – 10,1 milion, u Srbiji 7,3 miliona, Hrvatskoj 7 miliona, Švedskoj, 3,6 miliona i Njemačkoj oko 3 miliona KM.

Vrijednost izvršenih radova bila je oko 39,6 miliona KM. Od toga najviše u Crnoj Gori – 12,5 miliona KM, Hrvatskoj 7,6 miliona, Srbiji oko 7,4 miliona, Njemačkoj 5,2 miliona i Švedskoj 3,6 miliona KM.
Last edited by kloxi on 06/10/2020 17:48, edited 1 time in total.

User avatar
kloxi
Posts: 600
Joined: 25/07/2017 22:38

#4700 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 06/10/2020 17:47

PROJEKAT ODSUMPORAVANJA
Termoelektrana Ugljevik postala najčistija u BiH

Image

Tokom pandemije koronavirusa u rudniku i termoelektrani Ugljevik finaliziran je projekt odsumporavanja vrijedan 160 milijuna maraka.

Završetkom projekta, termoelektrana Ugljevik postala je najčistija u BiH kada je u pitanju emisija sumpordioksida i tvrdih čestica.

Uprava preduzeća, Čedomir Stojanović ističe kako je prije ovog procesa dnevno u atmosferu odlazilo 18 tona sumpordioksida, a nakon procesa odsumporavanja to iznosi 150 kilograma.

Zbog ove investicije Rite Ugljevik je zatražila 20 posto skuplju struju. Najveći proizvođač u RS-u će dobiti odgovor na svoj zahtjev kada republičkoj Regulatornoj agenciji za energetiku detaljno precizira koji su troškovi u pitanju.

Stojanović je kazao kako očekuje da agencija odobri poskupljenje struje.

Post Reply