Dobre vijesti iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

User avatar
Država
Posts: 5031
Joined: 31/10/2010 15:15

#4651 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by Država » 25/09/2020 08:54

Sarajevo izbacilo Budućnost, protiv Celtica će igrati za ulazak u grupnu fazu Evropske lige

Image

Nogometaši Sarajeva plasirali su se u play-off Evropske lige nakon što su večeras u Zenici na stadionu Bilino Polje pobijedili podgoričku Budućnost rezultatom 2:1.
Sjajno je krenuo meč po izabranike Vinka Marinovića budući da je već u četvrtoj minuti Tatar pogodio. Sjajni krilni napadač je iskoristio jednu odbijenu loptu unutar peterca gostiju i poslao loptu u mrežu.

Sarajevo je veliku šansu za novi pogodak imalo u 21. minuti. Fanimo je probio po desnoj strani, ubacio je loptu u kazneni prostor gostiju, ali udarac Tatara iz voleja je odbranio gostujući golman.

Moraitis je u 34. minuti mogao donijeti izjednačenje Budućnosti, ali je bio neprecizan, dok je golman Budućnosti malo kasnije uz dosta poteškoća odbranio udarac Pejovića. Ipak, prije odlaska na odmor ekipa iz Podgorice dolazi do izjednačenja. Nakon dobre akcije pogodio je Moraitis za 1:1.

U nastavku utakmice druga slika na terenu. Budućnost je preuzela inicijativu, a iz nje su se izrodile dvije velike šanse. Prvo je gol Budućnosti spasio Pejović s gol-linije, a onda je Dupovac odlično intervenisao nakon jedne dobre akcije Budućnosti.

Vrlo brzo je uslijedila kazna za promašaje crnogorske ekipe. Fanimo je sjajno pogodio i donio Sarajevu novu prednost. Bio je to lijep pogodak Engleza nakon centaršuta Pidre s lijeve strane.

U 73. minuti Sarajevo je ostalo s igračem manje nakon što je Rahmanović dobio drugi žuti karton. Nervozni Rahmanović je prethodno napravio još šest prekršaja pa se čini kako je odluka sudije bila opravdana.

Pokušavala je Budućnost do kraja meča bezuspješno doći do izjednačenja, dok je Sarajevo prijetilo iz kontranapada pa je tako Tatar promašio jednu zaista nevjerovatnu situaciju. Bordo tim je odolio svim napadima gostiju i na kraju došao do pobjede.

Sarajevo će u play-offu Evropske lige igrati protiv Celtica, a pobjednik ovog duela koji se igra u Zenici za sedam dana igrat će u grupnoj fazi ovog drugog po rangu evropskog klupskog takmičenja.


:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:


User avatar
kloxi
Posts: 600
Joined: 25/07/2017 22:38

#4652 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 26/09/2020 11:52

Skoro 700 miliona KM stranih investicija u BiH u 2019. godini

Image

Priliv direktnih stranih investicija u Bosnu i Hercegovinu u 2019. godini iznosio je 699 miliona KM, pokazuju podaci Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) koja je objavila statistiku direktnih stranih investicija za 2019. godinu.

U pogledu geografskog rasporeda, najviše priliva investicija tokom 2019. godine je iz Rusije (211 miliona KM), a onda iz Hrvatske (117 miliona KM).

Posmatrano po djelatnostima, najviše investicija je realizovano u oblasti proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (202 miliona KM), finansijskih uslužnih djelatnosti (bankarski sektor, 154 miliona KM), i u oblasti trgovine na veliko (92 miliona KM).

Manji prilivi investicija u odnosu na 2018. godinu koji su, prema revidiranim podacima iznosili 952 miliona KM, uzrokovani su, između ostalog, povećanom isplatom dividendi u posljednjem kvartalu 2019. godine, kao i preuzimanjem preduzeća u stranom vlasništvu od strane preduzeća u domaćem vlasništvu. Na kraju 2019. godine, stanje direktnih stranih investicija je iznosilo 15,02 milijardi KM.

Ovaj iznos predstavlja rezultat investiranja u prethodnim godinama, kao i poslovanja preduzeća u stranom vlasništvu. Najveći iznos stanja direktnih investicija se i dalje odnosi na Austriju (2,7 milijardi KM), Hrvatsku (2,4 milijarde KM) i Srbiju (blizu 2,0 milijardi KM). Posmatrano po djelatnostima, najviše stanje direktnih stranih investicija je u oblasti finansijskih usluga (3,7 milijardi KM), zatim u oblastima telekomunikacija (1,7 milijardi KM) i trgovine na veliko (1,2 milijardi KM).

U skladu sa politikom revizije i na osnovu dodatnih podataka, s objavljivanjem podataka za 2019. godinu izvršene su revizije i za prethodne dvije godine.

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih:

User avatar
kloxi
Posts: 600
Joined: 25/07/2017 22:38

#4653 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 26/09/2020 11:55

BH Vinarija osvojila zlato u Londonu

Image

Nakon što je u proteklih mjesec 116 vodećih svjetskih vinskih stručnjaka, uključujući 37 “Masters of Wine” i devet “Master Sommelier” naslijepo kušalo 16.518 različitih vrsta vina iz 56 zemalja svijeta, iz Londona s ovogodišnjeg “Decantera” u BiH je stiglo zlato!

Tako se među brojnim vinarima koji su na ovo prestižno takmičenje poslali svoje uzorke izdvojila mala hercegovačka vinarija, “Podrum Vilinka“ iz mjesta Sretnice kod Čitluka, koja po drugi put osvojenim zlatom postiže historijski uspjeh za bh.vinarstvo i vinogradarstvo.

Ova vinarija je prije tri godine na takmičenju u Londonu osvojila zlatnu medalju za vino “Vilinka X line“, dok je ove godine zlato stiglo za vino “Vilinka Žilavka“, prošlogodišnja berba.

“Kada smo prije tri godine dobili zlato, to nam je u tom trenutku bilo nezamislivo i ogromno dostignuće, kao i priznanje za naš rad i trud i našu vinariju. Iako smo od tada dobili brojna priznanja i preporuke, srebrna i brončana odličja, ipak do danas smo imali samo jedno zlato. Rijetki su slučajevi u svijetu da jedna vinarija ponovi zlatno odličje dva puta u tri godine, ali ovo je za nas i za sve vinare u BiH, zaista povijesni uspjeh. Taj uspjeh je još veći, jer smo zlato dobili za našu autohtonu hercegovačku sortu žilavku”, kazao je za “Avaz” Velimir Ereš, vlasnik Podruma Vilinka.

User avatar
kloxi
Posts: 600
Joined: 25/07/2017 22:38

#4654 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 26/09/2020 11:55

Uskoro prvi Vjetropark EPBiH

Image

Vjetropark “Podveležje” instalirane snage 48 MW s godišnjom proizvodnjom 130 GWh električne energije, prvi je vjetropark JP Elektroprivreda BiH i predstavlja doprinos kompanije opredjeljenju EU za povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Iz Luke Ploče u Hrvatskoj, preko graničnih prijelaza Metković i Doljani do podveleškog platoa, obavljen je prvi specijalni transport opreme za Vjetropark “Podveležje”.

U prvom kontingentu, na lokaciju vjetroagregata broj 8, dovezena su tri segmenta tornja, pojedinačne dužine od 14 do oko 29 metara.

Izvršni direktor za kapitalne investicije Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH Senad Salkić prisustvovao je realizaciji prvog transporta kada je kazao da je kompletna oprema za svih 15 vjetroagregata dovezena brodovima iz Simensove fabrike u Danskoj u Luku Ploče gdje je uskladištena.

“Očekujemo da u narednom periodu, svake noći bude vršen njen transport na gradilište. Sukcesivno će se izvoditi i montaža vjetroagregata na njihovim lokacijama, tako da će u okviru našeg dinamičkog plana do kraja ove godine najveći dio Vjetroparka biti i završen, kako bismo u prvom kvartalu naredne godine pokrenuli proizvodnju električne energije”, naglasio je Salkić.v

U narednim danima, na gradilište Vjetroparka bit će transportirano preostalih 57 segmenata tornjeva vjetroagregata i 45 lopatica.

User avatar
kloxi
Posts: 600
Joined: 25/07/2017 22:38

#4655 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 26/09/2020 11:56

Vlada Njemačke donirala GP-u BiH oko 850.000 eura

Image

Ceremonija primopredaje donacije Savezne Republike (SR) Njemačke Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine (GPBiH) bit će upriličena danas ispred zgrade GP-a BiH.

Riječ je o donaciji vozila za operativni rad Granične policije BiH, uređaju za provjeru dokumenata i baterijskih svjetiljki, te detektora i endoskopa, u vrijednosti od oko 850.000 eura.

Sporazum o primopredaji potpisat će ambasadorica SR Njemačke u BiH Margret Uebber i direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

Primopredaji donacije, koja se realizira u sklopu bilateralne suradnje SR Njemačke i Granične policije BiH, prisustvovat će i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić, najavljeno je iz GP-a BiH.

User avatar
kloxi
Posts: 600
Joined: 25/07/2017 22:38

#4656 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 26/09/2020 11:58

Postavljeni prvi paneli solarne elektrane Rafinerije nafte Brod

Image

Uporedo sa projektom gasifikacije u “Rafineriji nafte Brod“ a.d. Brod odvijaju se i drugi projekti koji će imati jednako veliki, pozitivan uticaj na životnu sredinu, ali i ekonomske efekte.

U toku je izgradnja solarne elektrane, koja će proizvoditi električnu energiju za vlastite potrebe Rafinerije. U ovaj projekat kompanija je investirala oko 2 miliona KM.

U “Rafineriji nafte Brod“ montiraju se solarni paneli namjenjeni za instalisanje solarne elektrane čija je snaga oko 1MW. U narednom periodu biće montirano ukupno 2724 panela po 350kW.

Minimalno očekivana proizvodnja električne energije iz novopostavljene solarne elektrane je 1050MWh godišnje.
Ovako proizvedenu električnu energiju iz obnovljive energije sunca Rafinerija će koristiti za vlastite potrebe i time će na godišnjem nivou, ostvariti uštedu od 100.000 KM.

Brojne su prednosti obnovljive solarne energije, ali kao najznačajnija karakteristika je upravo smanjenje troškova električne energije te pozitivan uticaj na životnu sredinu.

Ovaj projekat Rafinerija nafte Brod provodi od marta mjeseca, a završetak radova planiran je do kraja godine kada se u Rafineriji očekuju i prvi kilovati sopstveno proizvedene električne energije, te istovremeno i prva isporuka gasa u okviru projekta gasifikacije.

User avatar
kloxi
Posts: 600
Joined: 25/07/2017 22:38

#4657 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 26/09/2020 11:59

Hifa Oil gradi hotel, benzinsku i terminal za avionsko gorivo uz aerodrom Sarajevo

Image

Na posljednjoj sjednici općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo održanoj 10. septembra donesena je odluka o prodaji zemljista površine 169 m2, a kojim se rješava pitanje jednog od saobraćajnih pristupa kompleksu biznis hotela, benzinske pumpe i terminala za avionsko gorivo koji će se graditi uz aerodrom Sarajevo, sa desne strane magistralne ceste Sarajevo – Foča.

Radi se o vrijednom kompleksu u sklopu master plana aerodroma za čiju je izgradnju investitor Hifa Oil već dobila urbanističku saglasnost.

Ukupna površina zemljišta na kojem će se objekti graditi je oko 8.500 m2 uključujući 169 m2 kojima je građevinska parcela kompletirana posljednjom odlukom općinskog vijeća.

Zanimljivo je da će se izgradnjom terminala avionskog goriva koji će imati podzemne spremnike kapaciteta milion litara kerozina po prvi put na kvalitetan način riješiti pitanje snabdijevanja aviona na sarajevskom aerodromu, što je prvi ovakav projekat jednog od najvećih domaćih distributera nafte, grupacije Hifa Oil.

Radi se o višemilionskoj investiciji koja će uz dogradnju aerodroma koja je u toku u velikoj mjeri upotpuniti sadržaje našeg najvećeg aerodroma.

User avatar
kloxi
Posts: 600
Joined: 25/07/2017 22:38

#4658 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 26/09/2020 12:00

Chicago Vein Institut Sarajevo izrastao u referentni flebološki centar u regionu

Image

Iza prve i jedine flebološke poliklinike u Bosni i Hercegovini, Chicago Vein Institute u Sarajevu (CVI), posvećene dijagnozi i liječenju venskih oboljenja je šest godina profesionalnog rada, tokom kojih je uspješno izliječeno više od 4.000 pacijenata.

Za to vrijeme Chicago Vein Institute je izrastao u referentni flebološki centar u ovom dijelu Evrope, gdje na dijagnostiku i liječenje vena najsavremenijom laserskom metodom dolaze pacijenti iz cijelog svijeta.

Zahvaljujući tome, Bosna i Hercegovina je sada visoko rangirana na svjetskoj ljestvici kada je u pitanju dijagnostika i liječenje u ovoj specifičnoj grani medicine.
Image
Sa Ajlom Šunje Šabanović, vlasnicom i direktoricom Chicago Vein Institute, koja je sa svega tri godine izbjegla sa svojim roditeljima u ratnom vihoru iz BiH u SAD, razgovarali smo o razlozima za otvaranje jednog ovakvog instituta u BiH, o njenim iskustvima na rukovodećoj poziciji u institutu, o prednostima laserske metode liječenja vena, kao i o budućim poslovnim planovima…………

U SAD ste dugo godina radili u vlastitoj privatnoj flebološkoj poliklinici. Zbog čega ste odlučili da se vratite u BiH i ovdje otvorite najsavremeniji institut za liječenje vena?

“Moj razlog za povratak u BiH je najviše vođen željom da bh. građanima pružimo medicinsku uslugu u oblasti liječenja vena na svjetskom nivou. Moj otac dr. Mensur Šunje je otvorio Chicago Vein Institute u Chicagu još 2005 godine. Kad smo Chicago Vein Institute otvorili i u Sarajevu 2014. godine, imali smo dosta iskustva u ovoj oblasti medicine, a vidjeli smo da u BiH fali jedan ovakav referentni centar. Venska oboljenja su vrlo česta pojava u svakoj populaciji i bh. pacijenti nisu imali adekvatnu zdravstvenu uslugu u ovoj oblasti, pa se pojavila prilika da to mi promijenimo. Moja porodica je 1993. godine protjerana iz Mostara i uvijek smo bili jako vezani za našu domovinu. Roditelji su odgajali sestru i mene da uvijek znamo odakle smo došli i da konstantno radimo najbolje što možemo, s ciljem da se odužimo našoj domovini. Vođeni svim tim činjenicama, odlučili smo da otvorimo polikliniku u BiH i ponudimo našim ljudima najbolji nivo usluge i najbolju moguću njegu. Za mene je to bio veliki profesionalni izazov, jer sam bila u prilici da stvorim nešto novo u domovini. Te 2014. godine nisamo mogli ni pomisliti da će CVI Sarajevo biti uspješan kao danas i to je nešto na šta sam mnogo ponosna”.

User avatar
kloxi
Posts: 600
Joined: 25/07/2017 22:38

#4659 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 26/09/2020 12:01

Ubrzo novi pogon za obradu crvenog mesa u Maglaju

Image

Načelnik općine Maglaj Mirsad Mahmutagić i direktor kompanije Madi iz Tešnja, Edin Jabandžić obišli su nedavno proizvodne pogone nove kompanije “Euro Meat”, čiji su radovi u završnoj fazi. Prilikom obilaska, razgovarali su o perspektivama kompanije, te o proizvodima koji će biti ovdje rađeni.

“Izgradnja objekta je u završnoj fazi. Renoviran je stari dio objekta koji je kupljen, ali je dograđen i jedan potpuno novi dio objekta. Kompletan prostor je površine veće od 3.000 kvadratnih metara. Ukupna investicija će na kraju biti gotovo tri miliona KM”, kazao je Jabandžić.

On je nedavno s načelnikom Općine Maglaj Mirsadom Mahmutagićem posjetio pogone i istakao kako će novi pogon biti prilika da se otvore i nova radna mjesta.

U prvoj fazi je planirano da se zaposli 15 ljudi, kazao je Jabandžić, dodajući da će se ovih dana početi primati ljudi koji će raditi na obradi, pakovanju i distribuciji.

Podsjetio je na to da ovaj pogon nije klaonica te da neće biti opasan za okolinu, već je riječ o pogonu za obradu crvenog mesa, prije svega teletine, junetine, govedine te će se vršiti distribucija prema krajnjim potrošačima, tržnim centrima i maloprodajnim objektima.

On je istakao kako ovaj objekat ima najsavremeniju i najmoderniju opremu te da u procesu proizvodnje nema ispuštanja gasova.

Obilazeći praktično završene proizvodne pogone, Mahmutagić je rekao da je na ovom lokalitetu planiran još jedan dio, oko 1.000 kvadrata za drugu firmu.

User avatar
kloxi
Posts: 600
Joined: 25/07/2017 22:38

#4660 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 26/09/2020 12:02

Doboj: Za uređenje korita rijeke Bosne 24 miliona

Image

Šest godina nakon što su Dobojlije na svojoj koži osjetile posljedice klimatskih promjena kada je vodeni talas potopio Doboj, Gradska skupština usvojila je dokument kojim se lokalna vlast obavezala da će do 2030. smanjiti njihov uticaj na život običnih građana.

“Predstoji nam niz projekata koji se tiču ove teme u vrijednosti od oko 65 milona KM, koji će se realizovati do 2030. godine. Znači, imaćemo uređenje korita rijeke Bosne, saniranje određenih klizišta, njihova evidentiranja i svega što se tiče klimatskih promjena. Trideset posto smo se obavezali kao grad da učestvujemo u kompletnom iznosu projekta, a ostali dio će biti iz donatorskih sredstava”, rekla je Dijana Kalenić, načelnica Odjeljenja za strateško planiranje, evropske integracije i lokalni ekonomski razvoj, pišu Nezavisne novine.

Uređenje korita rijeke Bosne je najambiciozniji od svih projekata i prema ranijim procjenama koštat će oko 24 milona KM, a postavljanjem video-nadzora lokalna vlast želi da stane na kraj divljim deponijama.

User avatar
kloxi
Posts: 600
Joined: 25/07/2017 22:38

#4661 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 26/09/2020 12:03

Poljoprivrednim proizvođačima iz Srebrenika 100.000 KM podrške

Image

Poljoprivrednim proizvođačima sa područja Srebrenika bit će isplaćeno ukupno 100.000 KM podrške za proljetnu sjetvu.

Naime, gradonačelnik Nihad Omerović i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Tuzlanskog kantona Mustafa Šakić potpisali su sporazum o realizaciji proljetne sjetve u uslovima stanja prirodne nesreće tokom 2020. godine.

“Grad Srebrenik je u skladu sa odredbama Programa novčanih podrški poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2020. godini i Pravilnika o ostvarivanju novčanih podrški po modelu ostalih vrsta podrške donio rješenje kojim je utvrđeno pravo na novčanu podršku za naše poljoprivredne proizvođače. Po osnovu potpisanog sporazuma utvrđeno je pravo na novčanu podršku za 152 poljoprivredna proizvođača sa područja Srebrenika, kojima će u veoma kratkom roku biti isplaćeno ukupno 100.000 KM”, rekao je gradonačelnik Omerović, saopćeno je iz Grada Srebrenika.

User avatar
kloxi
Posts: 600
Joined: 25/07/2017 22:38

#4662 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 26/09/2020 12:05

Pomoć 5.8 miliona KM maloj privredi u KS

Image

Riječ je o četiri javna poziva koja je Ministarstvo privrede KS raspisalo radi pomoći maloj privredi u situaciji uzrokovanoj pandemijom koronavirusa, a koji su dio srednjoročnih mjera koje s tim ciljem realizuje spomenuto ministarstvo.

Rokovi za prijavu na javne pozive za subjekte male privrede u Kantonu Sarajevo ističu 19. septembra, ukoliko se prijave na javni poziv dostavljaju putem pošte, podsjećaju iz Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, prenosi Anadolu Agency (AA).

Raspisan je javni poziv za odabir korisnika poticajnih sredstva po programu “Poticaj razvoju male privrede” u KS za 2020. godinu, javni poziv za prikupljanje zahtjeva obrtnika po osnovu programa ”Edukacija mladih za obrtnička-zanatska zanimanja i zapošljavanje”, javni poziv za odabir banke za plasman kreditne linije uz subvencioniranje dijela troškova kamate od strane Ministarstva privrede za subjekte male privrede koji posluju na području KS za ovu godinu, te javni poziv za podnošenje prijava na program “Podrška mladima za pokretanje start-up subjekata”.

Za realizaciju ovih programa planirano je oko 5.800.000 KM, navode iz Ministarstva privrede KS.

User avatar
kloxi
Posts: 600
Joined: 25/07/2017 22:38

#4663 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 26/09/2020 12:07

Master Time postaje prepoznatljivo ime na tržištu luksuznih brendova Swis made satova u BiH i regiji

Image

Master Time kompanija koja se bavi distribucijom luksuznih i modnih satova, nakita i aksesoara u BiH i regiji osnovana je 2015. godine sa sjedištem u Konjicu. Kroz svoje poslovanje kompanija je stekla povjerenje vodećih svjetskih proizvođača satova i nakita te je u vrlo kratkom vremenu izgradila imidž pouzdanog partnera na tržištu luksuznih brendova (https://mastertime.ba/).

U portfoliju se posebno ističe uspješna saradnja s partnerskom kompanijom Timestar GmbH koja spada u red renomiranih urarskih kompanija u Švicarskoj, a koja je specijalizirana za proizvodnju, montažu, distribuciju, maloprodaju i veleprodaju satova najvećih svjetskih proizvođača širom svijeta i Swiss made mehanizama svih kalibara. Mreža kupaca u BiH i regiji koji vjeruju u kvalitet i pažljivo odabrane kolekcije satova stalno se širi, a prema riječima vlasnika i direktora Master Time-a, Šefika Žike za sve je zaslužna velika motivacija i zalaganje.

“Nakon završenog magisterija menadžmenta krenuo sam u istraživanje tržišta i prezentirao planove razvoja, sada partnerskim kompanijama u Švicarskoj od kojih sam dobio podršku za realizaciju zacrtanog. Bazirao sam se isključivo na luksuzne brendove švicarskih proizvođača prepoznatljive kvalitete. Master Time danas u ponudi ima najbolje i najkvalitetnije internacionalne brendove koji mogu zadovoljiti potrebe i ukuse različitih profila kupaca”, kaže Šefik Žiko.

Satovi iz Master Time asortimana dolaze s dvogodišnjom internacionalnom i domaćom garancijom, a pored distribucije Master Time je ekskluzivni servisni centar svih satova iz portfolija u Bosni i Hercegovini. Servisiranje se vrši isključivo ugradnjom originalnih dijelova, a klijentima je na usluzi i generalni servis mehaničkih i kvarcnih satova svih brendova, kao i popravka ronilačkih satova s testom vodotpornosti.

Kada je riječ o daljem razvoju poslovanja, u Master Time-u se drže poslovne filozofije da se kvalitet mjeri djelima a ne riječima.

“Pažljivo razmatramo i ulažemo tako da velki projekti uskoro slijede. Pratimo ritam tržišta i nastojimo se pozicionirati kao lideri u distribuciji luksuznih proizvoda široke potrošnje u Bosni i Hercegovini, paralelno razvijajući poslovanje u regiji”, istakao je Šefik Žiko.

User avatar
kloxi
Posts: 600
Joined: 25/07/2017 22:38

#4664 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 26/09/2020 12:09

Bosna i Hercegovina dobija još jedan grad

Image

Bosna i Hercegovina dobit će novi grad. Prema najavama to će biti - Derventa.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske vodila se rasprava da ta opština dobije status grada.

Podsjetimo, Opština Derventa je prošle godine pokrenula postupak za dodjelu statusa grada.

Kako je kazano na Skupštini RS, Derventa je razvijena opština koja ima društveni, ekonomski, fiskalni i upravni potencijal, sposobnost izgradnje, razvoja i održavanja infrastrukture.

Zakonom o lokalnoj samoupravi propisano da se grad može uspostaviti na urbanom području koje čini jedinstvenu geografsku, socijalnu, ekonomsku, istorijsku i teritorijalnu cjelinu sa odgovarajućim nivoom razvoja.

Senka Jujić, ministrica uprave i lokalne samouprave RS rekla da ovaj zakon propisuje ispunjavanje uslova za dobijanje statusa grada da ima više od 50.000 stanovnika i u posljednje tri godine na osnovu odluke o utvrđivanju stepena razvijenosti jedinice lokalne samouprave ima status razvijene opštine.

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:

User avatar
kloxi
Posts: 600
Joined: 25/07/2017 22:38

#4665 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 26/09/2020 12:11

Više od pola Evrope bilježi nestašicu pčela dok BiH ne mora da brine

Image

U više od polovine evropskih zemalja nema dovoljno pčela za oprašivanje usjeva, upozoravaju istraživači proteklih godina, na što ukazuje i nova mapa sa popularne stranice Reddita. Ipak, zanimljivo je da se Bosna i Hercegovina nalazi u skupini zemalja koje se mogu pohvaliti najvećom opskrbljenošću pčelama.
Na mapi koju je izradio geografičar Benjamin Henning za magazin Geographical prikazano je kolika je prisutnost medonosnih pčela u evropskim zemljama, a kolika potražnja za njima. Ovi podaci jasno ukazuju da više od pola Evrope nema dovoljno pčela.

Pored Bosne i Hercegovine, među zemljama koje imaju najveći kapacitet pčela za oprašivanje nalaze se i zemlje iz našeg susjedstva, kao i Norveška, Belgija, Nizozemska, Portugal, Austrija, Sjeverna Irska, Albanija, Grčka i Turska.
Image
S druge strane, najmanje pčela je u Velikoj Britaniji, Finskoj, Estoniji, Litvaniji, Latviji i Moldaviji. Ipak, nestašice pčela bilježi većina velikih evropskih zemalja, od Njemačke, Francuske, Švedske, Poljske, Ukrajine i Bjelorusije.

Iako se BiH dobro pozicionirala na mapi, naši pčelari početkom ovog mjeseca upozorili su na katastrofalnu godinu jer su loše vremenske prilike dovele do znatnog pada prinosa meda.

Podsjetimo da je med iz BiH prije pet godina dobio i zeleno svjetlo iz Brisela da može na police Evropske unije.

Naučnici ističu da bi zbog manjka pčela posljedice po čovječanstvo mogle biti katastrofalne. Kako se smanjuje njihov broj zbog sve manje površina prekrivenih cvijećem, korištenja otrovnih pesticida i klimatske krize, time je sve manja i proizvodnja hrane. Bez pčela nema oprašivanja, nema ploda, ni hrane, pa ni ljudi.

User avatar
kloxi
Posts: 600
Joined: 25/07/2017 22:38

#4666 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 26/09/2020 12:12

Izgradnja stanova u BiH i dalje u porastu

Image

U BiH je u prvom polugodištu ove godine izgrađeno 1.245 stanova, što predstavlja rast za 6,1 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Stanogradnja je na taj način, čak i u okolnostima pandemije izazvane korona virusom, nastavila trend rasta iz ranijih godina. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u julu je brој izdаtih оdоbrеnjа zа grаđеnjе bio veći za 10,4 odsto u odnosu na juli prošle godine, a zabilježeno je i povećanje brојa prеdviđеnih stаnоvа zа grаdnju.

U BiH su u drugom kvartalu ove godine, u jeku pandemije, prodata 644 nova stana, što je za 1,7 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu. Prоsјеčnа ciјеnа prоdаtih nоvih stаnоvа u drugom kvartalu ove godine bila je 1.644 KM i niža je za dva odsto u poređenju sа prosječnom cijenom u 2019. gоdini, a u оdnоsu nа drugi kvartal 2019. veća je za 2,4 odsto.

Na kraju drugog kvartala 2020. evidentirana su 4.233 nezavršena stana, što predstavlja pad za 4,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Bh. građevinari su, uprkos koroni imali i više posla u inostranstvu. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, vrijednost radova građevinskih firmi iz BiH u inostranstvu u prvom polugodištu ove godine iznosila je 64,87 miliona KM i veća je za 7,8 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

User avatar
kloxi
Posts: 600
Joined: 25/07/2017 22:38

#4667 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 26/09/2020 12:16

Uvoz mesa u BiH smanjen za više od 30 posto

Image

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da su adekvatne mjere i politike zaštite domaće proizvodnje u proteklom periodu rezultirale smanjenjem uvoza mesa za više od 30 posto i grožđa za približno 40 posto u BiH.
"Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je u proteklom periodu predano radilo na očuvanju i zaštiti domaće proizvodnje, u saradnji sa ministarstvima i inspektoratima iz Republike Srpske i Federacije BiH, te agencijama za nadzor nad tržištem i bezbjednost hrane na nivou BiH. Zahvaljujući angažovanosti i mobilnosti nadležnih institucija, u proteklih mjesec dana bilježimo smanjen uvoz mesa za oko 500 tona, a grožđa za približno 1000 tona u odnosu na isti period prošle godine", rekao je Košarac.

Izrazio je opredjeljenje za nastavak aktivnosti koje će doprinijeti zaštiti domaćih primarnih poljoprivrednih proizvođača i prerađivača, uz uvažavanje međunarodnih ugovora koje je BiH potpisala, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

"Kontinuirano pratimo stanje na tržištu i analiziramo omjer uvoza i izvoza, nastojeći da na osnovu egzaktnih pokazatelja kreiramo i provodimo mjere u interesu domaćih primarnih proizvođača i mesoprerađivača, kao i proizvođača vina. Naša intencija je da pojačanim mjerama kontole dodatno vodimo računa o kvalitetu uvezenih roba", poručio je Košarac.

Naglasio je da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH intenzivno radi na otvaranju novih tržišta za plasman domaćih proizvoda, cijeneći da je to jedna od najboljih mjera zaštite domaće proizvodnje, posebno uzimajući u obzir pojavu tržišnih viškova, nastalih usljed pandemije koronavirusa.

User avatar
kloxi
Posts: 600
Joined: 25/07/2017 22:38

#4668 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 26/09/2020 12:25

Svečano otvorena Sebilj česma i moderna fontana na Gradskom bulevaru u Živinicama

Image

Presijecanjem vrpce svečano je otvorena novoizgrađena Sebilj česma i moderna fontana na Gradskom bulevaru u Gradu Živinice. Vrpcu su svečano presjekli gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković, predsjedavajući Gradskog vijeća Nail Jusić i Edvin Selić, donator koji je učestvovao u izgradnji Sebilj česme.

Naime, uz zaista velik broj lokacija na području Grada Živinice obuhvaćenih radovima na izgradnji i modernizaciji Grada Živinice, završena je izgradnja Sebilj česme i moderne fontane na Gradskom bulevaru, zatim Gradskog sata, te prostorno uređenje dijela Gradskog bulevara Nesib Malkić.

Radi se o projektu koji će građanima omogužiti ljepši i udobniji život, ali i u cjelosti dati bolju sliku o Živinicama kao Gradu. Vrijednost projekta je 200.000,00 KM, a finasiran je zajedničkim sredstvima Grada Živinice, Vlade Tuzlanskog kantona, našeg sugrađanina Edvina Selića koji je učestvovao u izgradnji Sebilj česme.

Sebilj česma će osim osnovne namjene dostupnosti vode za piće biti i jedan poseban dekorativni simbol Grada.

Prema riječima gradnačelnika Samira Kamenjakovića Sebilj česma će osim što će koristi tokom vrućih ljetnih dana, imati i kulturološki značaj, jer će biti i okupljalište građana, šetača, a i turista. Sebilj česme, kao i fontane su obično smještene na trgovima, i često su gradovi u kojima se nalaze upravo prepoznatljivi po njihovoj jedinstvenoj arhitekturi.

Ovim projektom se nastavlja plansko uređivanje našeg Grada na evropskom nivou sa zadržavanjem tradicije.

„Grad Živinice osim velikog privrednog razvoja i razvoja same privrede, te uticaja na razvoj poljoprivrede i pravljenje Strategije razvoja turizma želimo promijeniti našu okolinu i želimo napraviti veliku kampanju uljepšavanja dijelova Grada koji nisu dolazili do izražaja, te da ih pokažemo na najljepši mogući način. Ovo je samo primjer uljepšavanja Grada na evropskom nivoum, a ujedno i zadržavanje tradicije. Htjeli smo napraviti spoj suvremenog doba i tradicije, i iz tog razloga smo radili na uljepšavanju Grada sa Sebiljom i novom modernom fontanom. Nakon što smo otvorili ljetnu scenu i uredili dio Gradskog bulevara kojeg smo večeras otvorili nastavit ćemo sa uljepšavanjem Grada i sa planskim načinom i programiranjem na najbolji način promocije Živinica i turizma, i nadam se da ćemo za tri ili četiri godine sve tačke u Gradu Živinice uljepšati na način na koji smo i do sada.“, kazao je gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković.

User avatar
kloxi
Posts: 600
Joined: 25/07/2017 22:38

#4669 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 30/09/2020 17:03

Bh. učenici osvojili pet bronzanih medalja na prestižnoj matematičkoj olimpijadi

Image

Učenici iz Bosne i Hercegovine osvojili su pet bronzanih medalja na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi (IMO) koja je održana online, a trebala je biti održana u Sankt Petersburgu.
Kako su saopćili iz sarajevske Druge gimnazije, ovo je historijski rezultat za Bosnu i Hercegovinu na najprestižnijem svjetskom matematičkom takmičenju za učenike srednjih škola od 1993. godine od kada Bosna i Hercegovina na IMO, jer nikada za prethodnih 27 godina (od nezavisnosti Bosne i Hercegovine) naša ekipa nije osvojila toliki broj medalja.

Bronzane medalje su osvojili Marko Vučić (Gimnazija Banja Luka), Faik Tahirović (Druga gimnazija Sarajevo), Boris Stanković (Druga gimnazija Sarajevo), Jovan Vuković (Gimnazija Banja Luka) i Dejan Stanković (SŠC Foča). Šesti član ekipe Marko Jojić (Gimnazija Banja Luka) je osvojio pohvalu. Lideri ekipe bili su Bojan Pažin i Admir Beširević, a ekipa je pripreme za Olimpijadu imala na Ljetnom kampu za nadarene matematičare u organizaciji Udruženja matematičara Kantona Sarajevo.

Napomenuli su da bronzane učenike 1. novembra očekuje još i Balkanska matematička olimpijada. Na prošlogodišnjoj Balkanijadi Stanković je osvojio srebro, dok su se Dejan Stanković i Marko Jojić okitili bronzama, a ostatku ekipe će ovo biti prvo učešće na tom takmičenju.

"Rezultati ove Olimpijade bili su historijski i posebno sjajni za Drugu gimnaziju Sarajevo i Gimnaziju Banja Luka, dvije škole koje su i na prethodnom Državnom takmičenju bile najuspješnije", poručili su.

Kako su naveli, medalje su donijele radost radost svima u Drugoj gimnaziji Sarajevo koja ponovo, kako su istakli, blješti svojim punim sjajem,jer se medalja sa najveće matematičke olimpijade čekala još od 2010. kad je bronzu iz Kazahstana donio upravo jedan od lidera ekipe Admir Beširević.

"Boris i Faik su napokon prekinuli to čekanje", naglasili su.

Iz Druge gimnazije Sarajevo su istaknuli kako su ponosni na svoje učenike i rezultate koji su došli kao plod prije svega vrijednog rada učenika, ali i sjajne atmosfere koja se stvorila u školi čemu je u mnogome doprinio Klub matematike u školi.

"Ovi sjajni mladi ljudi zaista daju nadu u bolju budućnost", saopćili su iz sarajevske Druge gimnazije.

User avatar
kloxi
Posts: 600
Joined: 25/07/2017 22:38

#4670 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 30/09/2020 17:04

‘Quo vadis, Aida’ Jasmile Žbanić bh. kandidat za nagradu Oscar

Image

Bosanskohercegovački kandidat u kategoriji Najbolji međunarodni dugometražni film za nagradu Oscar Američke akademije (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) je film ‘Quo vadis, Aida?’ rediteljice i scenaristice Jasmile Žbanić.

Udruženje filmskih radnika BiH, kao certificirana strukovna organizacija za Bosnu i Hercegovinu, organizirala je izbor, te je komisija u čijem su se sastavu našli reditelj Srđan Vuletić, scenaristica Elma Tataragić, scenaristica Tina Šmalcelj, producent Zoran Galić, kostimografkinja Lejla Hodžić, scenaristica Melina Alagić, montažer Miralem Zubčević, montažer Predrag Solomun, direktor fotografije Almir Đikoli i rediteljica i scenaristica Ines Tanović, glasanjem odlučila o bosanskohercegovačkom kandidatu.

Ovogodišnji bosanskohercegovački kandidat film svjetsku premijeru imao je u takmičarskom programu Venecijanskog filmskog festivala, nakon čega je prikazan i na Toronto Film Festivalu, a uskoro je planirana i distribucija u kinima u Bosni i Hercegovini.

Radnja filma govori o genocidu u Srebrenici, a glavni lik Aida radi kao prevoditeljica u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a.

Glavne uloge u filmu su ostvarili Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Johan Heldenbergh, Raymond Thiry, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Edita Malovčić. Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada, BiH), a film je realizovan u koprodukciji sa Coop99 (Austrija), Digital Cube (Rumunija) , N279 Productions (Holandija), Razor Film (Njemačka), Extreme Emotions (Poljska), Indie Prod (Francuska) i Torden Film (Norveška), u partnerstvu sa Radio Televizijom Bosne i Hercegovine, turskom TRT, njemačko-francuskom TV ARTE/ ZDF i austrijskom ORF.

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine već 20 godina kandidira film Američkoj akademiji u kategoriji za Najbolji strani igrani film. Na osnovu kandidature Udruženja filmski radnika, 2001. godine je nominiran film “Ničija zemlja” Danisa Tanovića, koji je u martu 2002. godine nagrađen prestižnom nagradom Oscar za najbolji strani film.

Nagradu Oscar dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauke AMPAS, a jedna je od najznačajnijih nagrada u svijetu filmske umjetnosti dok je sama ceremonija dodjele jedan od najgledanijih televizijskih programa tokom godine u SAD-u i u svijetu, saopćeno je iz Udruženja filmskih radnika BiH.

User avatar
kloxi
Posts: 600
Joined: 25/07/2017 22:38

#4671 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 30/09/2020 17:06

Tuzla dobija centralno gradsko groblje, vrijednost projekta prve faze 4 miliona KM

Image

U petak drugog oktobra počinju prvi zvanični radovi izgradnje centralnog gradskog groblja u naselju Drežnik u Tuzli. Izvođenjem pripremnih radova, odnosno prilagođavanja trena stvoreni su uslovi za ulazak mehanizacije i zvaničan početak radova koji će biti realizovan u nekoliko etapa. Izgradnja centralnog gradskog groblja slovi za najsloženiji građevinski projekt koji će se realizirati u nekoliko etapa u Tuzli.
Image
“Prvu fazu podrazumijeva grobno polje koje će se sastojati od 20 polja koja su 4200 grobnih mjesta, te će se tu izgraditi veliki plato sa objektom koji će sačinjavati izlagaone, mrtvačnicu, i sve što zahtijeva jedno novo, savremeno gradsko groblje.

Vrijednost gradnje prve faze iznosi oko 3 miliona i 900 hiljada KM“, riječi su direktora JKP Komemorativni centar Tuzla, Faruka Latifagića. Ostatak intervjua sa direktorom JKP Komemorativni centar Tuzla pogledajte u video prilogu RTV7.

User avatar
kloxi
Posts: 600
Joined: 25/07/2017 22:38

#4672 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 30/09/2020 17:07

U Tuzli se uskoro otvara luksuzno opremljeni hotel u srcu grada

Image

Svi gosti i turisti, domaći i strani koji dolaze u Tuzlu i imaju želju da osjete i posjete sve ljepote Tuzle koja polako ali sigurno postaje sve atraktivnija turistička i poslovna destinacija, uskoro će moći uživati u luksuznom smještaju u srcu grada Tuzla. Hotel “Vertigos” biti će smješten u samom centru grada, udaljen samo 100 metara od najvažnijih turističih destinacija (Panonska jezera, Sojeničko naselje, Soni Trg, Trg Slobode, Muzej istočne Bosne ), na adresi Kulina bana 2. (Skver-Tuzla). Investitor hotela je TEHNOGRAD-company d.o.o Tuzla.

Gostima će biti na raspolaganju 17 dvokrevetnih soba. Sve sobe su luksuzno uređene te obogaćene svjetski poznatim standardima ugostiteljstva. U sklopu svoje ponude, Hotel “Vertigos” će imati i potpuno opremljen restoran čiji dizajn će gostima pružiti mir i ugodnu atmosferu tokom serviranja doručka. Također, tu je i sala za sastanke uz audio-vizuelnu opremu vrhunske tehnologije te prostor za odmor.

User avatar
kloxi
Posts: 600
Joined: 25/07/2017 22:38

#4673 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 30/09/2020 17:07

Vrt garaža iz Cazina širi prodaju i na EU tržište

Image

Regionalno tržište je osvojio još jedan proizvod iz Cazina, a nakon što su limene garaže Limometala postavljene širom regiona, ali i u Njemačkoj i Austriji i vrt garaže uspješne firme iz Cazina pronalaze put do svojih vlasnika.

“Kvalitet naših novih proizvoda prepoznat je u regionu, a polako osvaja i tržište Evropske unije. Naša vrt garaža najbolje je rješenje za ostavu vrtnih alata i mašina, bicikala, guma, drva… Modernim izgledom ona će popraviti dojam svakog imanja, a odlikuje je i jednostavan način montiranja. Naša vrt garaža predstavlja rješenje za brojne probleme sa kojima se susreće svaki domaćin. Izrađuje se u dimenzijama 3 x 4 metra i izrađuje se od pocinčanog plastificiranog (bojanog) lima”, kaže direktor Limometala Mensur Mulalić.

Kada su u pitanju auto – garaže, one bi uskoro trebale da budu plasirane u Švicarsku i Holandiju.

“Drago nam je da se naše garaže prodaju u sve većem broju zemalja. Garaže proizvodimo isključivo s pocinčanim limom, odnosno ne nudimo je u bojama. Sigurno je da je uz kvalitet na sve veću potražnju utjecala i cijena. Limena garaža jedno je od najefikasnijih rješenja za zaštitu vozila od krađe, vremenskih neprilika, zamrzavanja i samim tim štedi novac i vrijeme. Ova garaža za auto dizajnirana je kao brzo rješenje problema garažiranja vozila, montaža je uključena, a sve što je potrebno je betonska podloga za nju. U narednom periodu naše garaže približit ćemo kupcima širom BiH. Tako ćemo u subotu, 3. oktobra u 12 sati imati prezentaciju montiranja garaže ispred auto-salona Turbo Trade u Novom Gradu. Oni su naši partneri i u narednom periodu uz 20 određenih kupljenih automobila poklonit će po jednu našu garažu“, otkriva Mulalić.

User avatar
kloxi
Posts: 600
Joined: 25/07/2017 22:38

#4674 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 30/09/2020 17:08

Osam hiljada tona šljive iz TK izvezeno u EU

Image

Sezona izvoza šljive iz Tuzlanskog kantona u Evropsku uniju je završena, a proizvođači su zadovoljni postignutim rezultatima i otkupnom cijenom, a izvezeno je oko osam hiljada tona šljiva, a dio roda ostao je u Bosni i Hercegovini.

Sezona izvoza je kao i ranijih godina trajala tri mjeseca.

Jedan od izvoznika Esed Hećimović kaže da su počeli početkom sedmog mjeseca, a njegova firma uspjela je poslati 30 šlepera, što je oko 600 tona.

Smatra da bi se period izvoza mogao produžiti, ali da bi trebali saditi nove sorte. Upravo na tome i rade nadležna udruženja.

Sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla Suad Selimović kaže da rade na stvaranju uslova za sadnju kasnijih sorti.

Požalio se na fitosanitarnu inspekciju i carinjenje, naglašavajući da bi se ta procedura trebala obavljati na jednom mjestu. To bi bilo izvodivo, naglašava, kada bi inspektorat prešao na državni nivo.

“Sada firme iz Federacije inspektorat rade na nivou FBiH, a carinjenje na državnom. Naši kamioni idu u Orašje, kada dobiju fitosanitarni certifikat, idu na Gradišku da prelaze granicu”, pojasnio je Selimović dodajući da bi se to trebalo raditi na jednom mjestu, naprimjer u Gradišci ili na novom graničnom u Svilaju.

Proizvođači ističu da su ponosni na činjenicu da nisu imali primjedbi na kvalitetu proizvoda, a da je u Njemačkoj bh. šljiva postala zaštićen bh. brend s cijenom gotovo jednakom kao šljive iz organskog uzgoja.

User avatar
kloxi
Posts: 600
Joined: 25/07/2017 22:38

#4675 Re: Dobre vijesti iz BiH

Post by kloxi » 30/09/2020 17:09

Genijalna CNC mašina proizvedena u Jelah polju kod Tešnja

Image

Nakon prve bosanskohercegovačke CNC mašine u Jelah Polju kod Tešnja, napravljen je još jedan pametni uređaj, koji će biti korišćen u njemačkoj auto-industriji, a ova CNC mašina, odnosno šestoosna glodalica, ujedno je i najveća koja je do sada proizvedena na Balkanu. Najveća vrijednost ovog projekta je ipak to što je u potpunosti plod bosanskohercegovačke pameti.

Šestoosna glodalica, odnosno CNC mašina koja je proizvedena u Jelah polju kod Tešnja, zasigurno je najveći uspjeh bosanskohercegovačke pameti do sada. Ova mašina ima više od milion dijelova koji su, da uspjeh bude još i veći, tokom prethodnih šest mjeseci i proizvedeni u našoj zemlji.

“U ovoj mašini su 4 mašine. Imamo nanosnu rampu, dovoznu rampu, odvoznu rampu, glodanje i izlaznu rampu”, kaže Muhamed Husaković, “Prokasa-Fišer, Tešanj.

“Svakih 50 sekundi mora izaći jedan potpuno urađen komad, s tim da je automatsko dostavljanje i izlaz komada, tako da operater koji radi, i njemu je olakšan posao”, ističe inženjer elektrotehnike Enver Durić.

Vrijednost prve bosanskohercegovačke šestoosne glodalice je gotovo dva miliona maraka. Njeni konstruktori posebno ističu da je ona napravljena za potrebe njemačke autoindustrije, te da i zbog toga ima veliki značaj za privredni i naročito razvoj IT sektora u Bosni i Hercegovini.

“Ovo je pokazatelj da BiH može svojim vlastitim snagama, svojim umijećem, svojim ljudskim resursima može puno uz saradnju i kompletan ambijent”, naglašava Hadžib Salkić, ekspert za razvoj informacionih tehnologija.

Veliki značaj ovog projekta je i to što je njegova prezentacija pokrenula i edukativne programe za rad na CNC mašinama. Budući konstruktori ovako će imati priliku za praktičnu obuku i dobijanje “IT solution” certifikata koji im je neophodan ukoliko žele napredovati, ali i usavršavati svoja znanja u sektoru informacionih tehnologija.

Post Reply