Dobra plata?
Moderator: anex
-
delina
#1 Dobra plata?
Zanima me šta je za vas dobra plata za VSS, recimo neka početnička i za nekoga ko ima 3-6 godina iskustva
-
sabanss
#3 Re: Dobra plata?
Definiraj VSS?delina wrote:Zanima me šta je za vas dobra plata za VSS, recimo neka početnička i za nekoga ko ima 3-6 godina iskustva
Fakulteti tipa FPN, Filozofije, PMF i sl. - daj Boze da ista nadju.
Pravo i sl. - 500 - 600 KM
Tehnicki fakulteti - sve sto ima veze sa informatikom - 1100-1200 KM pocetnicka, 1500-1800 KM poslije nekoliko godina staza (za ovo znam konkretno). Ostali malo manje ali i vise zavisi od snalazljivosti, u kategoriju se moze rahat podvesti i ekonomija.
Medicina - Ovo stvarno ne znam, u stvari oni su mi jedina nepoznanica. Koliko moze ocekivati ljekar opce prakse?
-
latinalover
nisu lose plate onima koji uspiju u nekom mreznom marketingu....
ne radis a zaradjujes...
ne radis a zaradjujes...
-
shin
#5 Re: Dobra plata?
Ovi lopatom uzimaju, zna se kako.sabanss wrote: Medicina - Ovo stvarno ne znam, u stvari oni su mi jedina nepoznanica. Koliko moze ocekivati ljekar opce prakse?
-
delina
moj prijatelj, ekonomista, 7 god iskustva, nedavno je promijenio posao i dobio 2000 KM plate za rukovodni posao u domaćoj mladoj i perspektivnoj firmi. Ja mu kažem da je dobio jackpot, a on meni da je to neka normala, ništa posebno, na što sam ja ostala paf.
za mene je to nedostižna plata ...
-
SHOCK
#7 Re: Dobra plata?
Zavisi koji odsjek PMF-a, koliko znam, a znam dobro, matematičari se zapošljavaju bez nekih problema, pogotovo MTKN (matematika i teorijska kompjuterska nauka).sabanss wrote:Definiraj VSS?delina wrote:Zanima me šta je za vas dobra plata za VSS, recimo neka početnička i za nekoga ko ima 3-6 godina iskustva
Fakulteti tipa FPN, Filozofije, PMF i sl. - daj Boze da ista nadju.
Pravo i sl. - 500 - 600 KM
Tehnicki fakulteti - sve sto ima veze sa informatikom - 1100-1200 KM pocetnicka, 1500-1800 KM poslije nekoliko godina staza (za ovo znam konkretno). Ostali malo manje ali i vise zavisi od snalazljivosti, u kategoriju se moze rahat podvesti i ekonomija.
Medicina - Ovo stvarno ne znam, u stvari oni su mi jedina nepoznanica. Koliko moze ocekivati ljekar opce prakse?
Dobra plata za početnika mislim da bi trebala biti 800-900KM i više.
- Lace
ako budem imala srece za par godina cu gradualno doci do 2000...jos uvijek sam SSS...za koju godinu VSS ako ne odustanem...a valjda necu jer je 6 ispita do krajadelina wrote:moj prijatelj, ekonomista, 7 god iskustva, nedavno je promijenio posao i dobio 2000 KM plate za rukovodni posao u domaćoj mladoj i perspektivnoj firmi. Ja mu kažem da je dobio jackpot, a on meni da je to neka normala, ništa posebno, na što sam ja ostala paf.
-
black_noke
to je odlicna platadelina wrote:moj prijatelj, ekonomista, 7 god iskustva, nedavno je promijenio posao i dobio 2000 KM plate za rukovodni posao u domaćoj mladoj i perspektivnoj firmi. Ja mu kažem da je dobio jackpot, a on meni da je to neka normala, ništa posebno, na što sam ja ostala paf.
-
mamica papucarka
brat je nedavno zavrsio masinstvo i vec su ga zvali iz pet firmi. Posao je odmah nasao, sa solidnom platom.(ovo govorim za BiH)
A ovi sa zavrsenim drustvenim naukama
recimo, u Austriji ljekar pocetnik (sigurno prvih pet godina) ima manju platu nego medicinski tehnicar ili sestrica. Medicinska sestra ima zagarantovano 1 400 Euro platu (plus nocne dezure, praznici i sl.), a ljekar 1 200-1 300. Naravno, iskusni ljekari imaju sam te Bog pitao koliko.
A muzev prijatelj koji je zavrsio gradjevinu ima 1 300 Euro mjesecno.
A ovi sa zavrsenim drustvenim naukama
recimo, u Austriji ljekar pocetnik (sigurno prvih pet godina) ima manju platu nego medicinski tehnicar ili sestrica. Medicinska sestra ima zagarantovano 1 400 Euro platu (plus nocne dezure, praznici i sl.), a ljekar 1 200-1 300. Naravno, iskusni ljekari imaju sam te Bog pitao koliko.
A muzev prijatelj koji je zavrsio gradjevinu ima 1 300 Euro mjesecno.
-
sabanss
#11 Re: Dobra plata?
Jel' to pise u zakonu? Evo ti odmah primjer: asistenti na fakultetima imaju 600 KM plate.Beatrix wrote: možda ako nemaš radnog iskustva ili si pripravnik, ne znam. ali plata visokoobrazovane osobe, nek prosječna, ne spušta se i ne smije se spuštati ispod 650 KM.
Pravnici obicno nadju posao u drzavnoj upravi ili kao pomocnici advokata sto automatski znaci da sumu od 600 KM tesko mogu preci, a i ako je predju to nije znacajno. Rijetki su oni koji se uvale u dobre firme ili postanu advokati.
-
mamica papucarka
jel moze ova tema i za dijasporase
Uskoro planiram pocet trazit posao, pa me interesuje kako, gdje, sta....pliizzzz
Uskoro planiram pocet trazit posao, pa me interesuje kako, gdje, sta....pliizzzz
- stripiii
E da mene hoce po satu placati...pike wrote:Vamo su recimo svi placeni po satu, sad zavisi sta radis sve sto je $20 po satu i preko je super sve ispod je onako srednja zalost.
$7 je najmanja stanica po zakonu sto znaci da te niko nesmije placati manje.
-
debela
#15 Re: Dobra plata?
koji zakon molim te? prvi put cujem ovakvo nesto pa me sad zainteresova. i na koje firme, institucije se taj zakon odnosi?Beatrix wrote:ali mislim da je zakonom regulirana minimalna plata za fakultetski obrazovane.
inace, kako to kod nas biva vec, fakultet je opet precjenjen. more diploma, nula iskustva, nula volje i zelje da se iskustvo stekne pa makar pocevsi i od posla obicnog potrcka. naravno ne smijemo zaboraviti ni firme. neke su jednostavno visoko rangirane i imaju ogromne budzete pa tako i plate dijele nevezano za skolsku spremu nego za iskustvo.
-
nineac
$7 moze biti u nekm drzavama koje su same regulisale minimalni sat. 5.15 je bilo do prije par sedmica po federalnom zakonu, sada su digli ja mislim na 5.75, a slijedece dvije godine ce dizati dok nedodju do 7.25.
Inace i kod nas treba to uvesti, pogotovo tuziocima i sudijama, nebi imali no 50% sadasnje plate koliko rade!
Inace i kod nas treba to uvesti, pogotovo tuziocima i sudijama, nebi imali no 50% sadasnje plate koliko rade!
-
mamica papucarka
jel neko zna kako su placeni socijalni radnici??? Posebno me interesuje stanje u Austriji. Cula sam da im i nisu neke plate
Ali sve je to rekla kazala 
-
felichi
#19 Re: Dobra plata?
stvarno misliš da mladi ljekari mogu nekome uzeti lovu pored starijih. Ili da ljekar opšte prakse u prlinđičima donjim može nekome uzeti pare...shin wrote:Ovi lopatom uzimaju, zna se kako.sabanss wrote: Medicina - Ovo stvarno ne znam, u stvari oni su mi jedina nepoznanica. Koliko moze ocekivati ljekar opce prakse?
farmaceuti imaju dobre plate, a i posao je dosta lako dobiti.
matematičari i građevina su deficitarni i dobro plačeni
ako si završio ekonomiju a nisi od onih snalažljivih - teško!
isto vrijedi i za pravnike, staž se plača samo topli
-
debela
zakon o radu, to je sve sto sam pitala.
ovo sto navodis u praksi ne fercera, nazalost. sto se tice plate zakon kaze "Place uposlenika utvrduju se kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu."
iz mog iskustva, a radim duze od 10 godina, nijedna firma u kojoj sam radila nije bila potpisnik kolektivnog ugovora, pravilnici, ako su postojali, su bili krnjavi, a plata i kriteriji za odredjene pozicije su se bazirali na iskustvu.
ovo sto navodis u praksi ne fercera, nazalost. sto se tice plate zakon kaze "Place uposlenika utvrduju se kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu."
iz mog iskustva, a radim duze od 10 godina, nijedna firma u kojoj sam radila nije bila potpisnik kolektivnog ugovora, pravilnici, ako su postojali, su bili krnjavi, a plata i kriteriji za odredjene pozicije su se bazirali na iskustvu.
-
senada
#22 Re: Dobra plata?
Zavisi od porijekla diploma kojima ovih dana obiluju prve stranice tabloida...delina wrote:Zanima me šta je za vas dobra plata za VSS, recimo neka početnička i za nekoga ko ima 3-6 godina iskustva
Visina plate se odredjuje prema standardu zivota, kupovnoj moci - potrosackoj korpi i rezijama bez "luksuza" kao sto je benzin i ostale obaveze prema okolokucnom ljubimcu, koje premase potrosnju jednog clana porodice... 800km je prosjecna penzija ili za nas standard prosjecna plata NK radnika sa manjim obavezama i bez bitnije odgovornosti na poslu... ako jedna osoba samo za sebe zaradi - "dobije" 800 km "platu" ne moze ni pomislit ni na kakav veci luxuz od boljeg tariguza za jedno dupe... no ima ih sa olako zavrsenom srednjom skolom - guzovnjacom, babo im kupi diplomu VSS, potom ih doceka gotov poso samo da misle za par hiljada km, il 1-2-3 i vise razradjenih preduzeca, pa nikakvo cudo sto takvi ne cijene ni pamet, ni obrazovanje, ni nauku, ni kulturu ni rad, ni trud, ni nikakve prave ljudske vrijednosti... takvi mali retardi glume velike kapitaliste kojima ja ne bih radila ni za 800 miliona a 800 km nek daju nekome jednokratnu sadaku za vjerske praznike...Ice wrote:Pa recimo za pocetnika u nasim uvjetima 800km i vise
- cHupjahalic@
@mamica31 Tesko da ovdje dobijes odgovor na svoja pitanja. provjeri na stranicama od biroa za nezaposlene u Austriji jer tako ces najlakse saznati kakve mogucnosti imas da se zaposlis. 
-
Danko_Bananko
Kad joj drugi put dodju, nek samo kaze - hvala, jestel' se umorili puno ?shin wrote:Haha, neki dan se zena porodila, tri doktora joj dolazila da kazu da su je porodili (svaki posebno)Znam da staru nismo mogi smjestiti dok stari nije uletio cifru, to je pravilo kod nasih doktora, a ni jedan nije odbio kad mu pruzis.
Ja marke nikom nisam dao kad mi se zena porodila.