iz dna duše wrote:za nigdje.nikog:
Kažeš: "tako i prodavac ima pravo nesto ne ponuditi."
Šta misliš, je li tako i u Sloveniji: neka ponudi, ko šta ima ponuditi? (i iz inozemstva-mi iz Bosne)
Ne bih rekla...Ah, da ipak, naše drvo, struju (slušam evo na dnevniku, povjerenstvo dalo pozitivno mišljenje o gradnji brane na Neretvi kod Glavatičeva, k'o fol za naše dobro, ma bogati, ta ista struja će biti izvezena takvima kao Slovenci-pa neće valjda Slovenci svoju Soču branom pregraditi, nisu divljaci kao mi), a naši gotovi proizvodi su ili nekvalitetni ili nezdravi...
Nemoj majke ti samo odmah brucelozu pominjati, pa da nam je kao zbog toga bh. hrana na glasu kao nesigurna.nezdrava
Misliš li ti zaista da mi dobijamo iz tih dtugih zemalja isti kvalitet za neki proizvod, kao onaj što ima isti taj proizvod, koji je namijenjen za njihovo tržište?
Znaš li npr. (opet ću ja o alpskom mlijeku), da je naša Azrica tvrdila da je mlijeko OK i ostavila ga u prodajnim objektima u BiH, a da su Slovenci to isto svoje mlijeko tada povukli iz svoih prodavnica...
Ali, mi smo balkanci, neće nama ništa biti ili smo bili pokusni kunići...
Malo si u krivu, a malo ima i nesporazuma.
U krivu si kada govoris o kvaliteti proizvoda.
Postoji neka ustaljena ali nikad objasnjenja prica da je nase domace bolje i kvalitetnije samim tim sto je domace.
Ali ja sad necu, kako vjerovatno ocekujes, reci da to nije tacno.
Reci cu samo ovo: to sto Slovenci i Hrvati nama plasiraju proizvode a obrnuto ne ide...pa zapitajmo se sto je tako.
Evo ja cu ti reci - SISTEM KVALITETE i SISTEM STANDARDIZACIJE je tamo implementiran a ovdje nije ni blizu.
To nadalje znaci da njihovi proizvodi IMAJU DOKAZ O KVALITETI (uvjet za izvoz u EU), a mi imamo samo nekakvu pricu da je nase kvalitetnije i bolje - nigdje odgovarajucih certifikata koji to verificiraju i time omogucavaju ravnopravan status nasih proizvoda na inostranom trzistu (ja bih ovdje upitao - a zasto ti certifikati nisu uvjet i za plasman na domacem trzistu?!)
Uostalom, nemojmo se zavaravati, zar vise vjerujete renomiranim firmama nego nekim anonimnim obrtima koji i samim izgledom proizvoda daju osnova za sumnju u njegov kvalitet. Nemojte me tjerati da navodim konkretne primjere ispat ce propaganda/antipropaganda.
I tu je taj nesporazum - ja niti jednom rijecju nisam rekao da su uvozni proizvodi samim tim sto su uvozni - bolji od domacih.
Ali ne mogu prihvatiti ni pricu da su domaci proizvodi, samim tim sto su domaci - bolji od uvoznih.