Dobar, los, Merkator

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Drvosjeca iz Dejcica

#1 Dobar, los, Merkator

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Ne znam da li je ova vijest za ekonomiju ili za politiku ali sigurno da je vrijedna nase paznje i analize. Smatram da je sramotno da jedan lanac supermarketa iz Slovenije određuje koliko i kada ce se prodavati domaci proizvodi. Do prije dvije godinu u Merkatoru jedva da se mogao uzeti Vegafruit Swity sokovi, dok je Fructal bio zastupljen na 60% povrsine koja je predvidjena za bezalkoholna pica. Vitaminkini sokovi su i danas zastupljeni vrlo, vrlo skromno, tek dvije ili tri vrste a znamo da VItaminka ima citavu paletu bezalkoholnih sokova. Ovo sa supama zaista preliva casu bezobrazluka Slovenaca u BiH. Sta vi mislite o ovome?

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080911056
Biznews
Merkator odbio prodavati čorbe Fabrike soli Tuzla
Trgovački lanac Merkator odbio je prodavati Solanine juhe i čorbe. Negativan odgovor menadžmentu tuzlanske Tvornice soli stigao je nakon što su predstavnici ovlaštene distributerske kuće ponudili Merkatoru da, osim soli, začina do-do i soli sa dodacima, koji se u njihovim trgovinama nalaze od samog otvaranja u BiH, počne s prodajom novih Solaninih proizvoda, odnosno, osam vrsta čorbi od povrća.
U obrazloženju predstavnici Merkatora BH naveli su, uz ostalo, da imaju popunjen asortiman sa srodnim artiklima različitih cjenovnih razreda te da nemaju potrebu za širenjem asortimana.

Pozivajući se na obavezu Merkatora da u BiH plasira 30 posto robe domaćih proizvođača, direktor tuzlanske Solane Izudin Kapetanović smatra da je ovakvo ponašanje nedopustivo.

"Zašto Merkator ne ukloni juhe stranih proizvođača i ne stavi naše? Imajući u vidu principe na kojima je osnovan te činjenicu da Solana ima tradiciju dugu 123 godine i visokokvalitetne proizvode, ovakvo odbijanje Merkatora smatramo nedopustivim jer nam onemogućava da dođemo do naših potrošača", tvrdi Kapetanović.

On također tvrdi kako u svojim objektima Merkator nema 30 posto robe domaćih proizvođača.

"Merkatorovo ponašanje upućuje na to da veliki trgovački centri i politika globalizacije, koja je sve prisutnija u BiH, direktno utječu na infrastrukturu, proizvodnju i plasman proizvoda na bh. tržištu", navodi Kapetanović.

Inače, Solanine juhe nagrađene su brojim zlatnim i srebrenim medaljama na gradačačkom i sajmu ZEPS.
vratnik

#2 Re: Dobar, los, Merkator

Post by vratnik »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ne znam da li je ova vijest za ekonomiju ili za politiku ali sigurno da je vrijedna nase paznje i analize. Smatram da je sramotno da jedan lanac supermarketa iz Slovenije određuje koliko i kada ce se prodavati domaci proizvodi. Do prije dvije godinu u Merkatoru jedva da se mogao uzeti Vegafruit Swity sokovi, dok je Fructal bio zastupljen na 60% povrsine koja je predvidjena za bezalkoholna pica. Vitaminkini sokovi su i danas zastupljeni vrlo, vrlo skromno, tek dvije ili tri vrste a znamo da VItaminka ima citavu paletu bezalkoholnih sokova. Ovo sa supama zaista preliva casu bezobrazluka Slovenaca u BiH. Sta vi mislite o ovome?

Biznews
Trgovački lanac Merkator odbio je prodavati Solanine juhe i čorbe. Negativan odgovor menadžmentu tuzlanske Tvornice soli stigao je nakon što su predstavnici ovlaštene distributerske kuće ponudili Merkatoru da, osim soli, začina do-do i soli sa dodacima, koji se u njihovim trgovinama nalaze od samog otvaranja u BiH, počne s prodajom novih Solaninih proizvoda, odnosno, osam vrsta čorbi od povrća.
U obrazloženju predstavnici Merkatora BH naveli su, uz ostalo, da imaju popunjen asortiman sa srodnim artiklima različitih cjenovnih razreda te da nemaju potrebu za širenjem asortimana.

Pozivajući se na obavezu Merkatora da u BiH plasira 30 posto robe domaćih proizvođača, direktor tuzlanske Solane Izudin Kapetanović smatra da je ovakvo ponašanje nedopustivo.

"Zašto Merkator ne ukloni juhe stranih proizvođača i ne stavi naše? Imajući u vidu principe na kojima je osnovan te činjenicu da Solana ima tradiciju dugu 123 godine i visokokvalitetne proizvode, ovakvo odbijanje Merkatora smatramo nedopustivim jer nam onemogućava da dođemo do naših potrošača", tvrdi Kapetanović.

On također tvrdi kako u svojim objektima Merkator nema 30 posto robe domaćih proizvođača.

"Merkatorovo ponašanje upućuje na to da veliki trgovački centri i politika globalizacije, koja je sve prisutnija u BiH, direktno utječu na infrastrukturu, proizvodnju i plasman proizvoda na bh. tržištu", navodi Kapetanović.

Inače, Solanine juhe nagrađene su brojim zlatnim i srebrenim medaljama na gradačačkom i sajmu ZEPS.
Ne odredjuje to supermarket vec potrosac. Ako ljudi prestanu dolaziti u merkator zato sto tamo nema te supe, ili ako mjesec dana prodavaci svaki dan budu culi pitanje: imate li supe iz Tuzle? , ne, Eh dobro onda ja odoh negdje, onda ce se o promijeniti. A dotad je to fino pravo merkatora da sam odredjuje sta ce prodavati u svojim prodavnicama.
(bez namjere da se stavim na stranu solane ili merkatora)
Umjetnik a

#3 Re: Dobar, los, Merkator

Post by Umjetnik a »

kad ćemo u merkator
edvin

#4 Re: Dobar, los, Merkator

Post by edvin »

Mislim da ljudi kupuju u Merkatoru zato sto je uredno, cisto i sve dobro izorganizovano, namirnice se cuvaju po odgovarajucim uslovima.
Ja neki dan kupih jogurt u maloj piljari (doduse Hrvatski). Imo probleme sa stomakom pola dana.
shuriken

#5 Re: Dobar, los, Merkator

Post by shuriken »

bullshit!

ja sam za to da im se naredi da moraju drzati i vise od 30% proizvoda iz BH

ali da inz energetike kojeg je njegova stranka postavila da vodi firmu koja nema nikakve veze sa njegovom strukom
i nema pojma ni o marketingu ni o FMCG ali je politicki podoban
pred izbore napada nacelnika preko supa i drvosjeca
to je stvarno bijedno!
d2

#6 Re: Dobar, los, Merkator

Post by d2 »

edvin wrote:Mislim da ljudi kupuju u Merkatoru zato sto je uredno, cisto i sve dobro izorganizovano, namirnice se cuvaju po odgovarajucim uslovima.
Ja neki dan kupih jogurt u maloj piljari (doduse Hrvatski). Imo probleme sa stomakom pola dana.
u pravu si, ja sam bojkotovao merkator godinama i uvijek kupovao u vf komercu ma kako su bili neljubazni, manje profesionalni i ma kako prostor bio ne bas prilagodjen prodaji u odnosu na merkator ali kako vfa vise nema kupujem u merkatoru (u robotu ne idem u supermarket ni u ludilu), pored toga godinama sam se trudio kupovati domace ali onda dodjem na kasu i vidim da jako malo ljudi gleda na to, dukatova mlijeka umjesto milkosovih (ili bilo koje druge domace mljekare), paloma wc papir umjesto violete, jana umjesto domace kisele... pa znaci ja takvim ljudima finansiram drzavu a njih zaboli qrac za tim da li je oni finansiraju... ne vise... i dalje kupujem domace ali vise nisam iskljuciv kako sam bio prije. i trebaju nas slovenci i drugi guziti kada smo glupi pa nemamo osjecaj bosanstva (bosanstva a ne bosnjastva), pomaganja medjusobno kroz kupovinu domacihi proizvoda u domacim prodavnicama... nas patriotizam je nula a onaj iskazan kroz kupovinu u supermarketu je manji od nule.

kada vidim da su ljudi poceli o tome da vode racuna ja cu se prvi vratiti nazad u domace prodavnice i kupovati samo domace proizvode do tada - BMK.
teAMICA

#7 Re: Dobar, los, Merkator

Post by teAMICA »

A ko kupuje uvoznu vodu i ostalo a ne kupuje domace? :x
Mi
Zato, moze meni Mercator nuditi i jogurt od labudjih muda, al jok, ja cu kupiti DOMACI! A sve velike patriote vozaju puna kolica Jane, Jamnice, Dukata, Karlovackog, itd... (neki dan tajo kupi Janu)
:x :x :x :x :x
d2

#8 Re: Dobar, los, Merkator

Post by d2 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ne znam da li je ova vijest za ekonomiju ili za politiku ali sigurno da je vrijedna nase paznje i analize. Smatram da je sramotno da jedan lanac supermarketa iz Slovenije određuje koliko i kada ce se prodavati domaci proizvodi. Do prije dvije godinu u Merkatoru jedva da se mogao uzeti Vegafruit Swity sokovi, dok je Fructal bio zastupljen na 60% povrsine koja je predvidjena za bezalkoholna pica. Vitaminkini sokovi su i danas zastupljeni vrlo, vrlo skromno, tek dvije ili tri vrste a znamo da VItaminka ima citavu paletu bezalkoholnih sokova. Ovo sa supama zaista preliva casu bezobrazluka Slovenaca u BiH. Sta vi mislite o ovome?
dobrodosao u kapitalizam, nepostojecu drzavu i ljude koji ne razmisljaju o tome kako se i da li se kupovina ovako piletine u odnosu na kupovinu perutnina ptuj piletine odrazava na njhov novcanik

nije to merkatorova krivica, merkator samo koristi nasu glupost
nigdje.nikog

#9 Re: Dobar, los, Merkator

Post by nigdje.nikog »

NE LUPAJTE GLUPOSTI !

Patriotizam se ne implementira u ducanu.

Zna se sta odredjuje kupca - cijena i (ili) kvalitet. I tacka.

Demagogija "kupujmo domace" je jos jedna u nizu bosanskih ubleha.
Sta srljamo onda u Evropu.

Ono sto nasoj ekonomiji treba nije podrska potrosaca vec - PODRSKA DRZAVE.

A to je nesto sasvim drugo.
Drvosjeca iz Dejcica

#10 Re: Dobar, los, Merkator

Da budemo posteni pa da priznamo da je Merkator uslugom i prostorom daleko ispred svih ali to nije razlog da nas trehaju u zdrav mozak. Ipak su oni gosti u nasoj zemlji i trebaju se ponasati kao gost? Mislim da te supe ne bi nikome pokvarile biznis, pitanje je kolika bi bila potraznja za njima, te smatram da je ovo cisto neciji hir da ne dozvoli prodaju domacih supa. Zaista bih volio vidjeti da se unarednim danima nesto pokrene po ovom pitanju, da se malo organizujemo i pokusamo probuditi uspavanu svijet nasih gradjana.
vratnik

#11 Re: Dobar, los, Merkator

Post by vratnik »

nigdje.nikog wrote:NE LUPAJTE GLUPOSTI !

hmm. Ja se sjecam slucaja da je podrska drzave dovela do toga da jedan podoban postane miliJoner, pa da nam onda uvede jos jednog mogula iz inostranstva da nas guli.. A to nema veze sa globalizacijom. (ako je to to sto ti definises kao srljanje u evropu?)
Drvosjeca iz Dejcica

#12 Re: Dobar, los, Merkator

Ako je "kupujmo domace" bosanska ubleha sta li ga dođe ono "kupujmo hrvatsko"?
shuriken

#13 Re: Dobar, los, Merkator

Post by shuriken »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Da budemo posteni pa da priznamo da je Merkator uslugom i prostorom daleko ispred svih ali to nije razlog da nas trehaju u zdrav mozak. Ipak su oni gosti u nasoj zemlji i trebaju se ponasati kao gost? Mislim da te supe ne bi nikome pokvarile biznis, pitanje je kolika bi bila potraznja za njima, te smatram da je ovo cisto neciji hir da ne dozvoli prodaju domacih supa. Zaista bih volio vidjeti da se unarednim danima nesto pokrene po ovom pitanju, da se malo organizujemo i pokusamo probuditi uspavanu svijet nasih gradjana.
sto ne komentiras moju tvrdnju da je ovo predizborni napad na Jasmina imamovica koji radi dobro svoj posao i izabrao ga narod
od strane partijskog poslusnika kojeg je stranka postavila da prodaje supe iako je po struci projektant hidrocentrala ili tako nesto
vidit cete sutra Avaz - naslovna garant
d2

#14 Re: Dobar, los, Merkator

Post by d2 »

jako veliki broj domacih proizvoda ima povoljniju cijenu i sasvim dobru kvalitetu ali ljudi i dalje kupuju strane proizvode, naravno da se patriotizam pokazuje i u samoposluzi.
d2

#15 Re: Dobar, los, Merkator

Post by d2 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Da budemo posteni pa da priznamo da je Merkator uslugom i prostorom daleko ispred svih ali to nije razlog da nas trehaju u zdrav mozak. Ipak su oni gosti u nasoj zemlji i trebaju se ponasati kao gost? Mislim da te supe ne bi nikome pokvarile biznis, pitanje je kolika bi bila potraznja za njima, te smatram da je ovo cisto neciji hir da ne dozvoli prodaju domacih supa. Zaista bih volio vidjeti da se unarednim danima nesto pokrene po ovom pitanju, da se malo organizujemo i pokusamo probuditi uspavanu svijet nasih gradjana.
merkator nije nas gost, merkator je ovdje radi profita
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#16 Re: Dobar, los, Merkator

Post by mIRCerka »

1. Mercator ima super furku - trzna marka - pa 2kg krekra za macke platim 5i50 km, lijeva marka a mace site, a ostane para i za konzervu.
2. Mercator ima super furku - trzna marka - skoro isti deterdzent za vesh ili pod ko neki brendirani, a jeftiniji po par maraka. Da ne pricam o hrani.
3. Mercator ima ruznu furku - Podravkine supe npr su bozanstveno slozene i razvrstane, dok su vispakove (koje kvalitetom nisu takmac podravki al nejse) natrpane u jednu policu.
4. Mercator ima ruznu furku - ako pise da je radno vrijeme do 22:00, vec u 21:35 ne mozes uci u Mercator na Alipashinu (ex Gadzo). Sto fino ko Mobis na dobrinji 4 ne okace - rad sa strankama do 6, radno vrijeme do 6i30.
5. Mercator ima ruznu furku - zalomi se pocesto da su cijene ispremjestane ili jos gore promijenjene pa se na kasi frapirash.
Nadjite mi neki trgovacki lanac u kojem toga nema.

PS Zar merkator nije kupuje zemlju na kojoj gradi objekte?
lopta

#17 Re: Dobar, los, Merkator

Post by lopta »

Priznaj da radis u Merkatoru. ;)

Za sve ove sto krive sad Merkator, Slovence, nase politicare, itd. nije kriv Merkator, krivi smo mi, mi biramo, mi kupujemo, sve drugo je jeftina izvlakusa.
kejns

#18 Re: Dobar, los, Merkator

Post by kejns »

zna li neko gdje ima kupiti tih corbi od povrca
iz dna duše

#19 Re: Dobar, los, Merkator

Post by iz dna duše »

Ja svaki proizvod koji ima iole zadovoljavajući kvalitet koji očekujem od jednog proizvoda kupujem domaći.
Ne kupujem pastu za zube, kremu za lice, sapune, gelove za tuširanje, dezodoransei tako te stvari....nismo tu dostigli zaista odgovarajući nivo kvaliteta, mogu ja biti patriota koliko hoću...
ali kupujem uvijek domaće mlijeko, vodu, sokove zavisi (Vegini su izgubili svoj prijašnji kvalitet i mogu biti sto puta domaći, ja ih ne kupujem, ali ima i drugih BH proizvođača), mesne proizvode (iako je npr, argeta ili kokošija od podravke ukusnija, navikavam se i na ovako i dr.), t. papir domaći, ima naravno još toga da sada ne nabrajam...
Želim reći da smo mi kupci ti koji treba da diktiraju tržištu šta želimo...
Pogledajte malo face kupaca kada ste u Mercatoru, sve naši političari sa svih nivoa...Zaboli njih džon za domaćim...
Sjećate li se g-dje Azre i onoga oko alpskog mlijeka...ma branila je mlijeko kao da je domaće, nije zatrovano, neću ga povući sa tržišta itd...lobira žena, što li bogati, džabe nije sigurno...Možemo navesti mali milon primjera...
Zato kupujte domaće dok još ima domaće, ne zbog one otrcane krilatice "kupuj domaće" nego zbog svih nas i naših proizvođača i poduzetnika koji pokušavaju nešto što sve više liči na borbu sa vjetrenjačama...
Kada prelazim slovenačku granicu, tretiraju nas kao zadnju fukaru, ali mercatori i tuševi niču kod nas kao gljive poslije kiše a mi hrlimo...Mada priznajem i domaći moraju neke stvari naučiti i cijeniti kupca i neka ne očekuju da ću im samo doći jer je uslovno rečeno "naš"...I do njega zahtjevam kvalitet i proizvoda i usluge!
chuchumbamayumbe

#20 Re: Dobar, los, Merkator

Post by chuchumbamayumbe »

Kolika je plata radnicima zaposlenim u Merkatoru, a kolika ovima koji rade za nase privatnike?!
Zna li neko? Zna li neko kako je bilo radnicima pod famoznim Gadzom, a kako im je sada, kada ih je preuzeo Merkator?
Zna li neko koje standarde i certifikate koristi Merkator, a koje ostali domaci tarlahani?
Gdje su prodavci najljubazniji? Gdje je najugodnije za kupovati? Gdje mi najbolje nasijeku meso i sir kada mi treba za meze? U Merkatoru, naravno?
Ko je, u prosjeku, najskuplji? Opet Merkator.
Na vama je da se odlucite gdje da kupujete i trosite svoj novac, a na Merkatoru je da odluci koje proizvode zeli, a koje ne zeli da prodaje.
Neka ovi iz solane prodaju svoje proizvode tamo gdje ih zele, sta su zapeli da ih prodaju u Merkatoru?!
I na kraju, neka niko ne kupuje u Merkatoru, i hajde da ga svi bojkotujemo, pretpostavljam da im ne bi bas bilo drago i da bi razmislili kako dalje.
Ja mislim da nije problem u Merkatoru, nego u nama, i to je to.
and

#21 Re: Dobar, los, Merkator

Post by and »

Biznews

na ovim primjerima se fino vidi ko i šta je slovenija a šta bih.
da slovenci ne bi kontali da li će neka naša trgovina uzimati slovenačke proizvode,oni su otvorili merkator koji pored toga što ima profit,obavlja i još jedan društveno koristan zadatak-prodaje slovenačku robu.
u bih im to nije težak posao.zemlju i papire su dobili na ekstra lokaciji u zamenu za zemlju za džamiju u ljubljani koja ni dan danas nije napravljena.trgovačke mreže u bih u vlasništvu bih građana gotovo da i nema.vf je kao nešto pokušao,ali čim im je neko pokazao vreću para sve je prodato.jači proizvođači i vlasnici većih firmi međusobno se fataju za vratove.država i državni službenici rade u interesu proizvođača iz susjednih zemalja.
da nemaju zakonsku obavezu da drže bih proizvode vjerujem da ni ovo što sada ima ne bi bilo na policama.
nama kao pametnoj naciji ostaje da molimo merkatore,konzume...da u našoj zemlji neki naš proizvod stave na police,a svjetsko čudo bi bilo kad bi se naši proizvodi našli na policama trgovina u njihovim matičnim državama.
convict

#22 Re: Dobar, los, Merkator

Post by convict »

d2 wrote:
edvin wrote:Mislim da ljudi kupuju u Merkatoru zato sto je uredno, cisto i sve dobro izorganizovano, namirnice se cuvaju po odgovarajucim uslovima.
u pravu si, ja sam bojkotovao merkator godinama i uvijek kupovao u vf komercu ma kako su bili neljubazni, manje profesionalni i ma kako prostor bio ne bas prilagodjen prodaji u odnosu na merkator ali kako vfa vise nema kupujem u merkatoru (u robotu ne idem u supermarket ni u ludilu), pored toga godinama sam se trudio kupovati domace ali onda dodjem na kasu i vidim da jako malo ljudi gleda na to, dukatova mlijeka umjesto milkosovih (ili bilo koje druge domace mljekare), paloma wc papir umjesto violete, jana umjesto domace kisele... pa znaci ja takvim ljudima finansiram drzavu a njih zaboli qrac za tim da li je oni finansiraju... ne vise... i dalje kupujem domace ali vise nisam iskljuciv kako sam bio prije. i trebaju nas slovenci i drugi guziti kada smo glupi pa nemamo osjecaj bosanstva (bosanstva a ne bosnjastva), pomaganja medjusobno kroz kupovinu domacihi proizvoda u domacim prodavnicama... nas patriotizam je nula a onaj iskazan kroz kupovinu u supermarketu je manji od nule.

kada vidim da su ljudi poceli o tome da vode racuna ja cu se prvi vratiti nazad u domace prodavnice i kupovati samo domace proizvode do tada - BMK.
majstorski komentar, potpuno se slazem!
jednom tako iza mene u Mercatoru na kasi Mirsad Kebo. Vadi iz kolica nekoliko flasa Jane. A ja kao nesto gledam od koga cu supu... ma BMK :)
vratnik

#23 Re: Dobar, los, Merkator

Post by vratnik »

Mene samo zabrinjava podatak (ako je vjerovati medijima forumaskim) da dva bosanska politicara kupuju bljutave vode... Mozda oni znaju nesto sto mi ne znamo..
lopta

#24 Re: Dobar, los, Merkator

Post by lopta »

convict wrote:
d2 wrote:

majstorski komentar, potpuno se slazem!
jednom tako iza mene u Mercatoru na kasi Mirsad Kebo. Vadi iz kolica nekoliko flasa Jane. A ja kao nesto gledam od koga cu supu... ma BMK :)
Znaci po toj logici, i vi sutra da dodjete na vlast, I VI BI KRALI? Pa po cemu onda kritikujete ostale, kada ste isti kao i oni. Jebote ne vjerujem sta citam, sve nekakvi protivnici politicara, a rade i radili bi isto kao i oni. Fotelja cuda cini.
iz dna duše

#25 Re: Dobar, los, Merkator

Post by iz dna duše »

vratnik wrote:Mene samo zabrinjava podatak (ako je vjerovati medijima forumaskim) da dva bosanska politicara kupuju bljutave vode... Mozda oni znaju nesto sto mi ne znamo..
Sjećaš se ono sa Igmanom, osiromašenim uranijom...sve se stišačovječe, niko više ne priča, još pijemo "vodicu sa olimpijskih planina, sa vrha Igmana i Bjelašnice" :? :x
Post Reply