Dobar, bolji, najbolji...fudbaler!?

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#101 Re: Dobar, bolji, najbolji...fudbaler!?

Post by mali_milojica »

animals wrote:
Tomahawk11 wrote:
animals wrote:
Zavisi koje argumente uzmes u obzir..
Mandzo je itekako imao ulogu u tom Bayernovom pohodu na titulu..
i Igrao je u boljim klubovima od Dzeke..
Kad smo kod tih pohoda....ok, priznajem.
A recimo, bila je priča za Edina - Wolfsburg, nosioc na tom jedinom pohodu na titulu. Nije jednostavno uzeti titulu pored Bayerna, pa i ostalih u to vrijeme, Bayera, Dortmunda, Schalkea.
Onda u City-ju, ekipi gdje je doveden kao zvijezda, a onda nakrcano još par napadača kao konkurencija. U obje titule se ugradio, nedvojbeno.
Prva kao zamjena, ali strijelac izuzetno bitnog gola bez kojeg City najverovatnije ne bi uzeo titulu Unitedu ispred nosa.
Drugu....sticajem okolnosti, povrijedili su se ostali napadači, Edin je vukao....i to odlično....tad se vidjelo da kad ima kontinuitet, da on to pošteno vrati.
Isto i u Romi, prvi napadač, nema pritiska, sjajne brojke. Malo koji napadač ne bi imao problema sa formom da se mora boriti za minute.
Ok, City je tad važio za top ekipu EPL, da se ne lažemo. I sad je. Naravno, Bayern ili Real, Barsa, pa i Juventus, to je nešto drugo, to je krema današnjice.
Ali eto, spominjan je Aguero, on je iz Atletica otišao u City, hoćemo li reći da ipak nije top igrač? Samo zato što nije u Bayernu, Realu, Barsi?
Jeste top igrac, ali mu nesto fali za cremu..
Mislis li da Messiju fali SP sa Argentinom da bi bio medju 3 najbolja ikada koji je igrao ovu igru?
muha_sa wrote:za sve pobrojane Safet Sušic Pape je vanzemaljac
France Football (magazin koji sa FIFA bira najboljeg igraca svijeta) ga pored zivog Ronaldinha izabere za najboljeg igraca PSG svih vremena,ali i to je malo. Sad ce ti reci kakav Safet.
Fudo387

#102 Re: Dobar, bolji, najbolji...fudbaler!?

Post by Fudo387 »

Da mi je neko rekao kako ce Jez otvarati teme ove vrste....
Kako dodje Trump na vlast nisi ni ti vise bardo :D
Jel onaj sokolacki zumbul spominjao Mitrovica? :lol:
jeza u ledja

#103 Re: Dobar, bolji, najbolji...fudbaler!?

Post by jeza u ledja »

Fudo387 wrote:Da mi je neko rekao kako ce Jez otvarati teme ove vrste....
Kako dodje Trump na vlast nisi ni ti vise bardo :D
Jel onaj sokolacki zumbul spominjao Mitrovica? :lol:
jebemu misa nisam ja otvorio temu grrr :twisted:
MensurM

#104 Re: Dobar, bolji, najbolji...fudbaler!?

Post by MensurM »

cyprus wrote:Mislim da relevantan prilog diskusiji mogu biti ove top liste koje The Guardian pravi svake godine... Naravno, ni njih ne treba shvatiti ultimativno i uzeti bez diskusije, ali mislim da su dobar pokazatelj makar toga kako globalna javnost vidi fudbalere sa ovih prostora...

2016 https://www.theguardian.com/football/ng ... nteractive

12. Modrić
34. Rakitić
42. Oblak
70. Pjanić

2015 https://www.theguardian.com/football/ng ... nteractive

20. Rakitić
31. Modrić
55. Pjanić
99. Matić

2014 https://www.theguardian.com/football/ng ... nteractive

23. Modrić
48. Matić
49. Rakitić
53. Ivanović
58. Pjanić
66. Džeko
71. Mandžukić

2013 https://www.theguardian.com/football/ng ... llers-2013

48. Mandžukić
51. Vidić
61. Modrić
81. Pjanić
82. Handanović
96. Begović
98. Ivanović

2012 https://www.theguardian.com/football/in ... nteractive

64. Vidić
77. Mandžukić
80. Modrić
84. Srna
Njihove liste su top.
il dottore

#105 Re: Dobar, bolji, najbolji...fudbaler!?

Post by il dottore »

Tomahawk11 wrote:
animals wrote: Pa kad je igrao napadaca, i osvojio SP, pa igra i Inter..
sigurno da je crema..
Lotar? Igrao napadača? Nema šanse.
Malo po youtube potrazi npr. sp 1990 u italiji, utakmica sr njemacka-jugoslavija...
Da ne lupas
animals

#106 Re: Dobar, bolji, najbolji...fudbaler!?

Post by animals »

il dottore wrote:
Tomahawk11 wrote:
sigurno da je crema..
Malo po youtube potrazi npr. sp 1990 u italiji, utakmica sr njemacka-jugoslavija...
Da ne lupas
Dva gola Lotharova..mislim..
Tomahawk11
Globalni moderator

#107 Re: Dobar, bolji, najbolji...fudbaler!?

Post by Tomahawk11 »

il dottore wrote:
Tomahawk11 wrote:
sigurno da je crema..
Da ne lupas
Image
Fudo387

#108 Re: Dobar, bolji, najbolji...fudbaler!?

Post by Fudo387 »

il dottore wrote:
Tomahawk11 wrote:
sigurno da je crema..
Da ne lupas
Nije Mateus igrao napadaca, vise je bio neka vrsta centralnog veznog. Napadac je bio Klinsman, ubili brasno u nama.
Osim je tada potpuno podbacio, pogresna postavka, Lotar prolazio sredinom kako mu je qrcu ceif bio.
Dodas na to onu smlatu Ivkovica na golu i imas katastrofu.
Kasnije se to malo postimalo da lici na nesta, ali svaka utakmica je bila povuci potegni, ni na sta nije licilo do utakmice sa Spancima kad je Piksi odigrao utakmicu zivota. Razbili smo i Argentinu, samo tu bas nismo imali srece.
Uglavnom, generacija koja je sigurno mogla vise, ali pisaj ga sad, poce sranje i alahimanet.
animals

#109 Re: Dobar, bolji, najbolji...fudbaler!?

Post by animals »

Dobra tema..
ali slabo poznavaoca nogometa...
LeTalek

#110 Re: Dobar, bolji, najbolji...fudbaler!?

Post by LeTalek »

Fudo387 wrote:
Nije Mateus igrao napadaca, vise je bio neka vrsta centralnog veznog. Napadac je bio Klinsman, ubili brasno u nama.
Osim je tada potpuno podbacio, pogresna postavka, Lotar prolazio sredinom kako mu je qrcu ceif bio.
Dodas na to onu smlatu Ivkovica na golu i imas katastrofu.
Kasnije se to malo postimalo da lici na nesta, ali svaka utakmica je bila povuci potegni, ni na sta nije licilo do utakmice sa Spancima kad je Piksi odigrao utakmicu zivota. Razbili smo i Argentinu, samo tu bas nismo imali srece.
Uglavnom, generacija koja je sigurno mogla vise, ali pisaj ga sad, poce sranje i alahimanet.
Mateus je bio veznjak...

Jugi uvek nesto falilo, neshvatljivo da na reprezentativnom nivou nikad nista znacajno nismo napravili, a toliko kvalitetnih igraca imali. Jedino Zvezda sto je uspela klepiti kup šampiona.

Kladim se da ni dan danas ne bi nista znacajno uradili, jer ne bi igrali najbolji, nego nacionalno i menadzerski najpodobniji...
Jos nesto, ima tu dosta i do mentaliteta. Nikad fudbaleri nisu imali mentalitet kosarkasa ili odbojkasa. Uvek neke svadje i sukobi unutar ekipe, luzeraki pristup itd.
SpecialOffer

#111 Re: Dobar, bolji, najbolji...fudbaler!?

Post by SpecialOffer »

animals wrote:
palermo wrote:
LeTalek wrote:

:thumbup:

Poenta citave price..

Ovo "nije imao srece", "splet okolnosti", "najbolji je, al' ga nije voleo trener"...ne pije puno vodu.
Kad se podvuce crta i kad se sve sagleda, stvari su sasvim proste i jednostavne, ko hoce da ih prihvati, naravno...
Hoćeš da kažeš da su Mateo Kovačić ili Perica Ognjenović bolji igrači od Frančeska Totija ili uspješniji......

u svojoj netrpeljivosti spram svega što dolazi iz Bosne i Hercegovine lupate k'a Maksim po diviziji
Normalno da nisu, Mateo Kovacic, moze mozda da postane..
isto tako moze da nestane..
ako sa Hrvatskom osvoji SP i sa Realom par titula :D
e tad ce biti crema..
Kovacic je vec nestao sto se tice te neke price top igraca.
jeza u ledja

#112 Re: Dobar, bolji, najbolji...fudbaler!?

Post by jeza u ledja »

il dottore wrote: Malo po youtube potrazi npr. sp 1990 u italiji, utakmica sr njemacka-jugoslavija...
Da ne lupas
Je li ti stvarno mislis da mozes napisati tako nesto ocigledno proguglano s interneta i da te niko nece prozvati? Pa nije igrac iz 1950-ih, nego jos koliko od juce. Matthaus dao dva gola Jugoslaviji, zakljucak - on je napadac. :oops: :lol:

Hajde da si napisao ovo drukcije, ali "da ne lupas", ne ide.

Matthaus jeste poznat po tome sto je u karijeri igrao mnogo pozicija, ali ta pozicija koliko znam nikad nije bila napadac. Nije bio nuzno ni ofanzivni vezi koliko znam, vec centralni i defanzivni i na kraju koliko znam poslije libera i stopera. Bas neki dan na nekoj temi napisah kako neki igraci kako stare sve vise se povlace nazad i bas mi Matthaus bio na pameti, izmedju ostalih.

A ne, jedan padobranac napise Matthaus napadac - i kad ga neko ispravi umjesto da na tom ostane, javis se ti da se sa ovako, kako da kazem, "naguzio se za volej" postom, odlucis javno izblamirati. I onda eno padobranac nastavlja dalje da likuje. :roll:

Neces mi vjerovati, ali vise sam se iznervirao citajuci ovako glup post, nego sto mi pricinjava zadovovoljstvo da na njega odgovorim. Ne razumijem uopste kako se dovedete u situaciju da raspravljate o tome da je nebo plavo? Kako docarati... Bilo kome ko je imalo gledao i pratio fudbal prije 20-30 godina rasprava "da li je Matthaus bio napadac..." je jednaka danas na primjer raspravi "da li je Zlatan Ibrahimovic napadac?". Mislim to je taj nivo nebuloze.

A u stvari najvise me nervira kad shvatim koliko sam ja mator u odnosu na mnoge forumase. :lol: :lol:
:sad:

Inace Matthaus mi je uvijek bio mrzak, pogotovo kao dio njemacke trojke koja je presla u mrski Inter (Matthaus, Klinsmann, Brehme), koji je fazon podjonio od Milana koji je malo ranije kupio trojicu Holandjana i poceo drmati Evropom (van Basten, Rijkaard, Gullit), koji su mi tad pak bili omiljeni, kao i klub. :P
cyprus

#113 Re: Dobar, bolji, najbolji...fudbaler!?

Post by cyprus »

Prvi primjer tog 'povlačenja unazad' u karijeri koji mi pada na pamet je Dwight Yorke :mrgreen: Znamo ga svi iz napadačkog dueta Cole - Yorke u Manchesteru... Onda je jedno vrijeme nestao sa radar, pa kad se pojavio 2006-te na svjetskom prvenstvu za Trinidad i Tobago, frajer igra zadnjeg veznog :D jedva da prelazi centar... Ja se sjebo pravo :D
SmokingMan

#114 Re: Dobar, bolji, najbolji...fudbaler!?

Post by SmokingMan »

cyprus wrote:Mislim da relevantan prilog diskusiji mogu biti ove top liste koje The Guardian pravi svake godine... Naravno, ni njih ne treba shvatiti ultimativno i uzeti bez diskusije, ali mislim da su dobar pokazatelj makar toga kako globalna javnost vidi fudbalere sa ovih prostora...
Jeste i Ozil trohnuo u ove možda zadnje dvije sezone,neprepoznatljiv je,za razliku dok je igrao u RM.Dokaz koliko je pored individualne kvalitete bitan i ostatak tima.
il dottore

#115 Re: Dobar, bolji, najbolji...fudbaler!?

Post by il dottore »

jeza u ledja wrote:
il dottore wrote: Malo po youtube potrazi npr. sp 1990 u italiji, utakmica sr njemacka-jugoslavija...
Da ne lupas
Je li ti stvarno mislis da mozes napisati tako nesto ocigledno proguglano s interneta i da te niko nece prozvati? Pa nije igrac iz 1950-ih, nego jos koliko od juce. Matthaus dao dva gola Jugoslaviji, zakljucak - on je napadac. :oops: :lol:

Hajde da si napisao ovo drukcije, ali "da ne lupas", ne ide.

Matthaus jeste poznat po tome sto je u karijeri igrao mnogo pozicija, ali ta pozicija koliko znam nikad nije bila napadac. Nije bio nuzno ni ofanzivni vezi koliko znam, vec centralni i defanzivni i na kraju koliko znam poslije libera i stopera. Bas neki dan na nekoj temi napisah kako neki igraci kako stare sve vise se povlace nazad i bas mi Matthaus bio na pameti, izmedju ostalih.

A ne, jedan padobranac napise Matthaus napadac - i kad ga neko ispravi umjesto da na tom ostane, javis se ti da se sa ovako, kako da kazem, "naguzio se za volej" postom, odlucis javno izblamirati. I onda eno padobranac nastavlja dalje da likuje. :roll:

Neces mi vjerovati, ali vise sam se iznervirao citajuci ovako glup post, nego sto mi pricinjava zadovovoljstvo da na njega odgovorim. Ne razumijem uopste kako se dovedete u situaciju da raspravljate o tome da je nebo plavo? Kako docarati... Bilo kome ko je imalo gledao i pratio fudbal prije 20-30 godina rasprava "da li je Matthaus bio napadac..." je jednaka danas na primjer raspravi "da li je Zlatan Ibrahimovic napadac?". Mislim to je taj nivo nebuloze.

A u stvari najvise me nervira kad shvatim koliko sam ja mator u odnosu na mnoge forumase. :lol: :lol:
:sad:

Inace Matthaus mi je uvijek bio mrzak, pogotovo kao dio njemacke trojke koja je presla u mrski Inter (Matthaus, Klinsmann, Brehme), koji je fazon podjonio od Milana koji je malo ranije kupio trojicu Holandjana i poceo drmati Evropom (van Basten, Rijkaard, Gullit), koji su mi tad pak bili omiljeni, kao i klub. :P
A filozofa sto se raspisao
Jasno sam napisao da Tomahawk pogleda NA PRIMJER utakmicu Njemacke i Juge 1990 jer se na toj utakmici moglo vidjeti koliko je Matthaus igrao ofanzivno. Dakle igrao je odmah iza napadaca. Nosio 10 a u to vrijeme si po brojevima igraca manje vise znao na kojoj poziciji igrac igra.
Mozda si ti izlapio kad tvrdis da je isti igrao defanzivnog veznog, pogledaj koliko je golova dao dok je igrao u tom Interu
animals

#116 Re: Dobar, bolji, najbolji...fudbaler!?

Post by animals »

Mattheus je igrao 10 i ofanzivnog veznog..
a ti Jeza nemoj se praviti prepametan..
stakasa

#117 Re: Dobar, bolji, najbolji...fudbaler!?

Post by stakasa »

Kad ste vec kod raznovrsnosti igraca Braco Salihamidzic je i ispred Mateusa
jeza u ledja

#118 Re: Dobar, bolji, najbolji...fudbaler!?

Post by jeza u ledja »

animals wrote:Mattheus je igrao 10 i ofanzivnog veznog..
Ranije si rekao da je napadac. Sad je ofanzivni vezni? :D Evo i na forumu se desava polagano povlacenje unazad. :D

Matthaus je veliku vecinu karijere igrao kao centralni vezni ili dalje pozadi. Nikad nije igrao napadaca, a zna se sta je napadac, osim ako si Safet Susic. :D Bio je univerzalan igrac i igrao dugo, ako se dobro sjecam zadnje svjetsko ili evropsko koje je igrao imao je 40 godina.

Mislim bezveze prica fakat isto ko da me sad uzmete uvjeravati da je Maldini bio spic.

@ cyprus, jest ima dosta primjera toga pogotovo u reprezentacijama. Na primjer Barbarez, ha ha :lol:
jeza u ledja

#119 Re: Dobar, bolji, najbolji...fudbaler!?

Post by jeza u ledja »

stakasa wrote:Kad ste vec kod raznovrsnosti igraca Braco Salihamidzic je i ispred Mateusa
Jest vala, napadac pa krilo pa bek. :D

A i ta standardna, prvo krilo, onda bek.
Defanzivni vezni pa stoper.
Ofanzivni vezni, pa centralni, pa defanzivni.
Ima i spic - ofanzivni vezni (ili povuceni napadac).

Nema puno igraca koji su isli u drugom smjeru mescini. Yaya Toure? :D

Mah, tehnika s loptom se ne moze nauciti, a igranje u defanzivi - moze, jebiga, zato kazem ranije - nema tog napadaca koji moze biti bolji od vrhunskog napadaca. Znam da se mnogi nece sloziti. :)
MyTao

#120 Re: Dobar, bolji, najbolji...fudbaler!?

Post by MyTao »

jeza u ledja wrote:
stakasa wrote:Kad ste vec kod raznovrsnosti igraca Braco Salihamidzic je i ispred Mateusa
Jest vala, napadac pa krilo pa bek. :D

A i ta standardna, prvo krilo, onda bek.
Defanzivni vezni pa stoper.
Ofanzivni vezni, pa centralni, pa defanzivni.
Ima i spic - ofanzivni vezni (ili povuceni napadac).

Nema puno igraca koji su isli u drugom smjeru mescini. Yaya Toure? :D

Mah, tehnika s loptom se ne moze nauciti, a igranje u defanzivi - moze, jebiga, zato kazem ranije - nema tog napadaca koji moze biti bolji od vrhunskog napadaca. Znam da se mnogi nece sloziti. :)
Bale :)
il dottore

#121 Re: Dobar, bolji, najbolji...fudbaler!?

Post by il dottore »

jeza u ledja wrote:
animals wrote:Mattheus je igrao 10 i ofanzivnog veznog..
Ranije si rekao da je napadac. Sad je ofanzivni vezni? :D Evo i na forumu se desava polagano povlacenje unazad. :D

Matthaus je veliku vecinu karijere igrao kao centralni vezni ili dalje pozadi. Nikad nije igrao napadaca, a zna se sta je napadac, osim ako si Safet Susic. :D Bio je univerzalan igrac i igrao dugo, ako se dobro sjecam zadnje svjetsko ili evropsko koje je igrao imao je 40 godina.

Mislim bezveze prica fakat isto ko da me sad uzmete uvjeravati da je Maldini bio spic.

@ cyprus, jest ima dosta primjera toga pogotovo u reprezentacijama. Na primjer Barbarez, ha ha :lol:
Wikipedia kaze da je Matthaus (dio karijere):
1984-1988 igrao u Bayernu i u 113 nastupa postigao 57 golova
1988-1992 igrao u Interu i u 115 utakmica postigao 40 golova...

Rijetko efikasan centralni vezni i dalje pozadi
Korisničkoime

#122 Re: Dobar, bolji, najbolji...fudbaler!?

Post by Korisničkoime »

animals wrote:Dobra tema..
ali slabo poznavaoca nogometa...
Sta ces kad ljudi pisu da je Mattheus bio napadac i tvrde da nesto znaju o nogometu
Korisničkoime

#123 Re: Dobar, bolji, najbolji...fudbaler!?

Post by Korisničkoime »

il dottore wrote:
Tomahawk11 wrote:
sigurno da je crema..
Da ne lupas
Cuk da ne lupas. Jok ba de nam eto ti reci mi ne znamo.
Korisničkoime

#124 Re: Dobar, bolji, najbolji...fudbaler!?

Post by Korisničkoime »

animals wrote:
mali_milojica wrote:Dobar,bolji,najbolji
Vidic,Modric,Dzeko
Dzeko nikad ne moze u istu klasu sa Modricem..
Modric je klasa iznad..
Igrati tolike god za Real i osvojiti tri puta Champions ligu, ne moze svatko..
Jedina dva igca svjetske klase u ovom momentu sa ovih prostora su Dzeko i Modric.
Stavit Dzeku u istu recenicu sa Mandzukicem je uvreda zdravog razuma, Mandzo je meni drag jer je izrazito borben, ali ni blizi ali bas ni blizu nije klasa Dzeke. Isto vazi za poredjenje Pjanica i Modrica koliko god meni Pjanic bio drag nije i mislim da nikada nece biti klasa Modrica, Modric je iznad Pjanica definitivno.
Sto se tice osvajanja titula mogu reci samo Totti, mislim da je to dovoljno, ispade nas Salihamidzic koji je tolike godine igrao za Bayern pa i za Juve osvojio sve sto se moze na klupskom nivou da je bolji fudbaler od Tottia. Koliko god meni Hasan bio drag i koliko god bio nas mislim da je to smijesno tako isto i ta tvoja argumentacija da je Modric iznad Dzeke jer eto ima vise titula.
Ovog s Vidicem necu ni da komentarisem iako je momak zabavan, mogao bi u komicare.
Point.

#125 Re: Dobar, bolji, najbolji...fudbaler!?

Post by Point. »

Mandzukic ne moze meda Dzeki.
Post Reply