Do rule Balkannija

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

petarbosni4

#26 Re: Do rule Balkannija

Post by petarbosni4 »

Hajdučka travica
Eto,vidis,da dobar savjet zlata vrijedi,no ja od tebe dobri petarbosni,nista ne trazim za savjet.Jedino u sta sam siguran a to je,da ces to dobro prodati u SANU-u-u Beogradu,jer oni su vazda u manjku sa nekom kulturom,pa su tako copali pomalo kroz historiju; malo od Vizantije-Bizantije,malo od zapadne rimske kulture.[/quote]

I ova ti je dobra

Nažalost, svi smo mi to slabo ćopali, preslabo, pa smo zato tu gdje jesmo. A svo to dobro bilo je badave, a i danas je, pa ga naša raja svejedno neće.

I...---?
petarbosni4

#27 Re: Do rule Balkannija

Post by petarbosni4 »

Vidim ja da kod vas ništa ne prolazi bez šale i da vi nikako ne vjerujete u neki dobar "scenarij"

Kad bi vas pitao kako bi nam bilo da se uspostavi neka Balkanija, odgovori bi bili takvi, kao da sam vas pitao kako će nam biti u đehenemu, mislim...u paklu.

Dobro, kad je već tako,šta se može.

Ali recite onda kako bi nam bilo da rasturimo neku veliku državu, uniju ili federaciju. Mislite li da bi uživali rasturajući ju, ili bi uživali tek nakon što ju rasturimo ili pak i vako` i nako` I je li samo rasturanje nekakav pravi posao u kojem uživa naša raja i begovi.

Nekako sam zbunjen.

Dok se stvarala Jugoslavija orila se pjesma, a kad je počelo rasturanje čuo se samo lelek i kukanje, i još nije prestalo.

Sad više ne znam kako je to s našom rajom. Voli li ona stvarati ili rušiti - berićet i hair ili ršum i kuršum.
Nezbilj

#28 Re: Do rule Balkannija

Post by Nezbilj »

petarbosni4 wrote:Vidim ja da kod vas ništa ne prolazi bez šale i da vi nikako ne vjerujete u neki dobar "scenarij"

Kad bi vas pitao kako bi nam bilo da se uspostavi neka Balkanija, odgovori bi bili takvi, kao da sam vas pitao kako će nam biti u đehenemu, mislim...u paklu.

Dobro, kad je već tako,šta se može.

Ali recite onda kako bi nam bilo da rasturimo neku veliku državu, uniju ili federaciju. Mislite li da bi uživali rasturajući ju, ili bi uživali tek nakon što ju rasturimo ili pak i vako` i nako` I je li samo rasturanje nekakav pravi posao u kojem uživa naša raja i begovi.

Nekako sam zbunjen.

Dok se stvarala Jugoslavija orila se pjesma, a kad je počelo rasturanje čuo se samo lelek i kukanje, i još nije prestalo.

Sad više ne znam kako je to s našom rajom. Voli li ona stvarati ili rušiti - berićet i hair ili ršum i kuršum.
Prvo kakve koristi od unije ili šta već propalih država Balkana. Grčka je najgori bolesnik u EU koja se neće iščupati iz dugova još dvije generacije. Šta reći za Bugarsku, Rumuniju, Albaniju, Srbiju, CG, Kosovo. Ako govorimo o zajedničkim vrijednostima karakterističnim za Balkan onda su to korupcija, nerad, kriminal, etnička mržnja i ekonomska zaostalost. Jedina nada Balkana jeste priključenje uniji sa razvijenom zapadnom evropom o koje možemo učiti i čijim pravilima se trebamo prilagođavati. Zapadna Evropa baštini tradiciju antičke Grčke a ne Balkan. Na žalost. Osim toga mi u BiH imamo dovoljno posla sa pospremanjem u vastitoj kući.
Jazz_Junkie

#29 Re: Do rule Balkannija

Post by Jazz_Junkie »

Kakve veze imaju danasnji stanovnici jugoistocne Evrope sa Aleksandrom Velikim? On nije kulturno naslijedje danasnjih naroda koji naseljavaju to tlo. Cak ni danasnji Grci ne stoje u kontinuitetu sa antickim Helenima. Ovo ima smisla koliko i hipoteticka pretpostavka da potomci Evropljana u Americi indijanske kulture pocnu prisvajati.
Post Reply