Do prije pet minuta sam jako postovao Papu Ivana Pavla II

Rasprave o vjerskim temama.

Moderator: Bloo

User avatar
JBT
Posts: 5016
Joined: 20/11/2002 00:00
Location: Korea

#26

Post by JBT » 15/05/2004 11:54

Fair Life, mislis li da je ovo sto je Papa rekao moralno ispravno, utemeljeno? Za cije dobro se u ovoj izjavi govori?


User avatar
Fair Life
Posts: 14269
Joined: 02/03/2004 00:00
Been thanked: 1 time

#27

Post by Fair Life » 15/05/2004 12:24

JBT wrote:Fair Life, mislis li da je ovo sto je Papa rekao moralno ispravno, utemeljeno? Za cije dobro se u ovoj izjavi govori?
Moja primjedba je bila na retoriku kojom Sekiracija saobraca na forumu sa Ergotom. Po temi o kojoj se na taj nacin razgovara nemam komentara.

Moje pitanje tebi: Zar ti nije zaparalo usi ono za "punicu u grobu". Mogla je biti i tvoja i moja ili bilo cija punica. Primitivno da primitivnije ne moze biti.

Mislim da cu napustiti ovo Sarajevo-X sijelo. Ne mogu sebi dopustiti mentalni mazohizam u mojim godinama. Istina,niko me nije zvao. Sam sam zalutao - sam cu i otici. Pocinjem gubiti zivce, pogotovo kad sam vidio na fotogaleriji da su na ovom kao i na mnogima drugim forumima djecaci i djevojcice. Mi smo dvije generacije koje nikad nece jednako misliti i uzaludno je polemisati sa onima s kojima se usnovi razlikujem. Malo se od njih moze sjetiti Borislava Babarovica ili Mat Collinsa (Karla Metikosa).

User avatar
JBT
Posts: 5016
Joined: 20/11/2002 00:00
Location: Korea

#28

Post by JBT » 15/05/2004 12:44

Nisam reagovao na tvoj komentar punica i tako tih kombinacija, jer takve postove nemam vremena citati (osim ako nije ake u pitanju, a to je jedna prica duga 2-3 godine tako da nema svrhe da objasnjavam)
Reagovao sam na tvoju reakciju na daysleeperov post. Nisi osudio Papu za njegove rijeci, covjeka kao sto smo i ti i ja, samo sa odredjenom funkcijom, koja mu ne samo da ne daje pravo da tako govori, nego mu to cak i brani. Jer vjerujem da vjeru kojoj sluzi ne mogu optuziti da propagira diskriminaciju. Nisi ga osudio, nego si iz nekog razloga naveo primjer isusovke poruke u potezu da pusti na slobodu atentatora. "Oce, oprosti im jer ne znaju sta rade."
U istoriji je puno primjera gdje krvnik (ne mislim za Papu da je krvnik) postedjuje zivot nekom "jadnom bicu" kako bi sam sebi a i drugima pokazao kako je on pravedan i dobar. Mada se u sustini tu radi o pokusaju uzdizanja na nivo Boga. Na nivo sa toliko moci da neko moze odlucivati o tome da li ce neko moze ili ne zivjeti.
Cudna je kombinacija onoga izgovorenog i pustanja atentatora na slobodu.

Sto se godina tice, ima nas i starijih. Pozdravljam postavljanje slika na forum, ali ne vjerujem da cu stavit svoju. Zasto se ogranicavati? A nisam toliko lijep da bih se sa tim ponosio.

User avatar
Fair Life
Posts: 14269
Joined: 02/03/2004 00:00
Been thanked: 1 time

#29

Post by Fair Life » 15/05/2004 13:38

JBT wrote:...Sto se godina tice, ima nas i starijih.
Znam da si morao presarati trobanku.

Dragi JBT moji roditelji su problem religije rjesili prije 54 godine. Razlicitih nacija i religija (po rodjenju) vjencali su se kad je to bio tabu. Nesto sto je totalna glupost nije vrijedno ni hvale niti osude, po meni. Ja sam operisan od religije i nacionanosti, te ne dozivljavam nista od toga licno. Sebe sam zbrinuo prije 28 godina, ne obaziruci se niti na Pape niti na Reize.

Za mene je to totalna glupost, jer oni ne mogu uticati svojim (pamfletima) dekretima na vjernike u onolikoj mjeri u kojoj zele. Zatim to nije usamljen slucaj. Isto tako ti mogu postirati govorancije reiza Cerica kojima on daje smjernice kako i koga zeniti/udavati. Kako sam tad mislio da Ceric prica gluposti, jednako mislim da i ovo Papino ne pije vode.

Jedan moj stariji prijatelj (ako su moje pretpostavke tacne o tebi i ti bi trebao da ga znas) znao je reci: "Kad zasvrbi picara, ne boji se ni cara".

Prema tome - nista od toga. Zivim u sredini (drzavi) koja je svoje trupe poslala u Iran, ali sam svjedokom i sklopljenih brakova izmedju domicilnih (generacijama) stanovnika ove zenlje sa Iranskim zenama.

Nemam obavezu komentarisati svaku glupost, vec komentarisem glupost koju sam izaberem. Spomenuo sam da je Papa oslobodio svog atentatora robije - i nisam slagao. Rekao sam istinu.
Zatim Papa je dosao u BiH - stime je BiH samo dobila. Imamo previse svojih briga koje nam je za sada nemoguce rijesiti, i ne samo rijesiti nego pronaci bilo kakvu ideju o tome - sta dalje, a trudimo se oko mnogih drugih uzduz i poprijeko globusa.

Komentarisacu i dalje, ako uopste budem ovdje i nadalje prisutan, ono sto ja budem zelio, bez obzira sta drugi mislili o tome, nacinom koji meni bude odgovarao.

Polako gubim zivce i uskoro cu vas pozdraviti sa "A sad adio, i ko zna kad i ko zna gdje ...", mozda sa kakve "zdrave" rijeke.

User avatar
JBT
Posts: 5016
Joined: 20/11/2002 00:00
Location: Korea

#30

Post by JBT » 16/05/2004 23:05

Ti si mene, izgleda, zamijenio sa nekim tipom. Nema veze.
Ne volis kritiku. Malo si kontradiktoran. S vremena na vrijeme.
I nemoj se previse nervirati. Takve se stvari mogu akumulirati i onda odjednom.... na sred ulice.
Sabur.

Engram
Posts: 529
Joined: 16/03/2004 22:18
Location: Šeher Sarajevo
Contact:

#31

Post by Engram » 17/05/2004 03:32

:shock:

Post Reply