Do kada će trajati PLJAČKA BH-Sarajevo-GAS-a?!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Tiger 033

#1 Do kada će trajati PLJAČKA BH-Sarajevo-GAS-a?!

Post by Tiger 033 »

Sad gledam racun za plin opet doslo da se plati za dug iz 90-tih ...jbte pa do kad cemo ovo placati :!: :!: :!: :!: pun mi qrac vise nekih "vituenih dugova" koje nisam napravio a MORAM ih uredno placat' ... do kad cemo ove uhljebe finansirati DOLMIMO 3 firme BH-gas,Sarajevo-gas Energoinvet !!!!!!!!Dok cijena nafte i plina u svijetu pada nasi NE pomisljaju da snize cijenu plina :!: jel' DOSTA VISE :?: :!:

Image
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#2 Re: Do kada će trajati PLJAČKA BH-Sarajevo-GAS-a?!

Post by hrasno38 »

Kako ih nisi napravio. Jesi li imao plin koliko toliko u ratu? Jesi li ga placao? E pa svi dugovi se kad tad moraju platiti. Druga je stvar sto sve nase vlade nisu u stanju da se poravnaju sa Rusima oko dugova. To je sto se tice takse a sto se tice svega ostalog vjerovatno cu se sa tobom sloziti 100%
Tiger 033

#3 Re: Do kada će trajati PLJAČKA BH-Sarajevo-GAS-a?!

Post by Tiger 033 »

hrasno38 wrote:Kako ih nisi napravio. Jesi li imao plin koliko toliko u ratu? Jesi li ga placao? E pa svi dugovi se kad tad moraju platiti. To je sto se tice takse a sto se tice svega ostalog vjerovatno cu se sa tobom sloziti 100%
BiJo sa u ratu ali plin ni sam imao :!: :!: :!: i sad uredno placam ...jbte ova uredba moze ovako stajati 1000god. :!: NIKAD niko nije izasao sa podacima kopliko se skupilo novca tj. koliko je duga vraceno, niti bilo ko kaze koliko je jos "ostalo" duga prema rusima :!: :bih: povrh svega tog' placamo najskuplji plin u Evropi :izet:
jao_situacije

#4 Re: Do kada će trajati PLJAČKA BH-Sarajevo-GAS-a?!

Post by jao_situacije »

Tiger 033 wrote:
hrasno38 wrote:Kako ih nisi napravio. Jesi li imao plin koliko toliko u ratu? Jesi li ga placao? E pa svi dugovi se kad tad moraju platiti. To je sto se tice takse a sto se tice svega ostalog vjerovatno cu se sa tobom sloziti 100%
BiJo sa u ratu ali plin ni sam imao :!: :!: :!: i sad uredno placam ...jbte ova uredba moze ovako stajati 1000god. :!: NIKAD niko nije izasao sa podacima kopliko se skupilo novca tj. koliko je duga vraceno, niti bilo ko kaze koliko je jos "ostalo" duga prema rusima :!: :bih: povrh svega tog' placamo najskuplji plin u Evropi :izet:
U Europi ne plaćamo najskuplji plin već smo ispod prosjeka cijena u EU, mi plaćamo malo skuplje od Hrvatske koja je 3. država sa najjeftinijim plinom u EU. Najskuplji plin u Europi plaćaju Šveđani oko 3 puta skuplje nego mi pa onda Danska Italija itd. Cijene možeš provjeriti vrlo lahko na internetu, postoji agencija Eurostat. :)
Dobrinja80

#5 Re: Do kada će trajati PLJAČKA BH-Sarajevo-GAS-a?!

Post by Dobrinja80 »

jao_situacije wrote:
Tiger 033 wrote:BiJo sa u ratu ali plin ni sam imao :!: :!: :!: i sad uredno placam ...jbte ova uredba moze ovako stajati 1000god. :!: NIKAD niko nije izasao sa podacima kopliko se skupilo novca tj. koliko je duga vraceno, niti bilo ko kaze koliko je jos "ostalo" duga prema rusima :!: :bih: povrh svega tog' placamo najskuplji plin u Evropi :izet:

U Europi ne plaćamo najskuplji plin već smo ispod prosjeka cijena u EU, mi plaćamo malo skuplje od Hrvatske koja je 3. država sa najjeftinijim plinom u EU. Najskuplji plin u Europi plaćaju Šveđani oko 3 puta skuplje nego mi pa onda Danska Italija itd. Cijene možeš provjeriti vrlo lahko na internetu, postoji agencija Eurostat. :)

Koliko got da plaćaju u evropi, sigurno je da ni ujednoj državi potrošači nisu prisiljeni da plaćaju tuđa dugovanja.
Dobrinja80

#6 Re: Do kada će trajati PLJAČKA BH-Sarajevo-GAS-a?!

Post by Dobrinja80 »

Tiger 033 wrote:Sad gledam racun za plin opet doslo da se plati za dug iz 90-tih ...jbte pa do kad cemo ovo placati :!: :!: :!: :!: pun mi qrac vise nekih "vituenih dugova" koje nisam napravio a MORAM ih uredno placat' ... do kad cemo ove uhljebe finansirati DOLMIMO 3 firme BH-gas,Sarajevo-gas Energoinvet !!!!!!!!Dok cijena nafte i plina u svijetu pada nasi NE pomisljaju da snize cijenu plina :!: jel' DOSTA VISE :?: :!:

Image

Šta je ova stavka 10 na računu.
Održavanje MRU zašta je to?
miki27A

#7 Re: Do kada će trajati PLJAČKA BH-Sarajevo-GAS-a?!

Post by miki27A »

Dobrinja80 wrote:Šta je ova stavka 10 na računu.
To je za sat. 2 KM po komadu. A sad da te "utjesim": svaki mjesec placam $22 za to isto MRU bez obzira jesam li ili nisam koristila plin.
Dobrinja80

#8 Re: Do kada će trajati PLJAČKA BH-Sarajevo-GAS-a?!

Post by Dobrinja80 »

miki27A wrote:
Dobrinja80 wrote:Šta je ova stavka 10 na računu.
To je za sat. 2 KM po komadu. A sad da te "utjesim": svaki mjesec placam $22 za to isto MRU bez obzira jesam li ili nisam koristila plin.

Pretpostavio sam da je nešto vezano za mjerni uređaj (sat) , ali šta to znači?
Šta je to MRU?
Za šta se plaća 2 KM, koja je to vrsta naknade ili usluge?
2 KM za šta, šta oni urade za te 2 KM?
Tiger 033

#9 Re: Do kada će trajati PLJAČKA BH-Sarajevo-GAS-a?!

Post by Tiger 033 »

Dobrinja80 wrote:Za šta se plaća 2 KM, koja je to vrsta naknade ili usluge?2 KM za šta, šta oni urade za te 2 KM?
Navodno "naknada za odrzavanje seta" ... :run: klasicno REKETIRANJE naroda :bih:
Dobrinja80

#10 Re: Do kada će trajati PLJAČKA BH-Sarajevo-GAS-a?!

Post by Dobrinja80 »

Tiger 033 wrote:
Dobrinja80 wrote:Za šta se plaća 2 KM, koja je to vrsta naknade ili usluge?2 KM za šta, šta oni urade za te 2 KM?
Navodno "naknada za odrzavanje seta" ... :run: klasicno REKETIRANJE naroda :bih:
Pa oni su vlasnici tog seta, zašto da mi plaćamo što oni sami sebi održavaju svoj set?
Tiger 033

#11 Re: Do kada će trajati PLJAČKA BH-Sarajevo-GAS-a?!

Post by Tiger 033 »

Dobrinja80 wrote:Pa oni su vlasnici tog seta, zašto da mi plaćamo što oni sami sebi održavaju svoj set?
Kao sto napisaH "REKTIRANJE KORISNIKA" :izet: :bih:
drunken tiger

#12 Re: Do kada će trajati PLJAČKA BH-Sarajevo-GAS-a?!

Post by drunken tiger »

jao_situacije wrote:
Tiger 033 wrote:
Bezveze vam je priča ta totalno. Možda im jeplin skuplji u odnosu na nas ali su im i primanja neuporedivo veća nego u nas. A i kvalitet života je neuporediv s kvalitetom života u BiH. Tako da ta priča oko poređenja cijena ovdje i u Europi je bezveze totalno. TI kao da si političar pa nas handriš. Buraz, daj nam plate kao u Norveškoj plaćat ćemo i mi skuplje plin. Razumiješ. Samo znate spominjati Evropu kada se poredi prema gorem, ali ako treba nešto pozitivno prenijeti na nas onda ne može. Je*ite se više s tim!!!
madner

#13 Re: Do kada će trajati PLJAČKA BH-Sarajevo-GAS-a?!

Post by madner »

Mudro si ovo rekao, samo jos ubjedi Ruse da nama prodaju jeftinije plin jer imamo manje para. Sigurno ce shvatiti tvoju logiku.
VjecitiStudent

#14 Re: Do kada će trajati PLJAČKA BH-Sarajevo-GAS-a?!

Post by VjecitiStudent »

Plaćamo najveću cijenu u ovom dijelu svijeta

Image
drunken tiger

#15 Re: Do kada će trajati PLJAČKA BH-Sarajevo-GAS-a?!

Post by drunken tiger »

madner wrote:Mudro si ovo rekao, samo jos ubjedi Ruse da nama prodaju jeftinije plin jer imamo manje para. Sigurno ce shvatiti tvoju logiku.
Nisi ti mene shvatio. Nemam ja ništa protiv cijene plina ali imam protiv debilne priče. Koliki god da mi dođe račun ja ću ga platiti jer moram, a isto tako i svi. Samo mi ide na živce upoređivanje s drugim državama na ovakav način na koji je uradio ovaj gore iznad. Je*e se nekome za našu kupovnu moć. TOliko ti to košta pa ti plati. Ako nećeš onda ćao.
madner

#16 Re: Do kada će trajati PLJAČKA BH-Sarajevo-GAS-a?!

Post by madner »

Pa upravo to jeste poenta, gas, naftu kupujes na svjetskom trzistu. Boli njih briga koja je tvoja kupovna moc, cijena je slicna. Kada bi nama sve bilo 10x jeftinije nego zapadu, imali bi bolji zivotni standard.

Inace, imas alternative, samo trebas izracunati kada ce ti se isplatiti.
drunken tiger

#17 Re: Do kada će trajati PLJAČKA BH-Sarajevo-GAS-a?!

Post by drunken tiger »

madner wrote:Pa upravo to jeste poenta, gas, naftu kupujes na svjetskom trzistu. Boli njih briga koja je tvoja kupovna moc, cijena je slicna. Kada bi nama sve bilo 10x jeftinije nego zapadu, imali bi bolji zivotni standard.

Inace, imas alternative, samo trebas izracunati kada ce ti se isplatiti.
Kako onda objašnjavaš različite cijene u evropi?? PO tvom bi za svakoga bila ista cijena jer se kupuje na jednom mjestu sve. MOžda nama šalju neki gas Ž klase...
Nego ti govorim da mi smeta to upoređivanje sa gorim. Ako ima problema kod nas uvijek se nađe da se uporedi kako negdje ima gore, a kada treba da se uporedi kako negdje ima bolje onda se šuti. To je taj mentalitet paćenika u sadakaša!!
haos1

#18 Re: Do kada će trajati PLJAČKA BH-Sarajevo-GAS-a?!

Post by haos1 »

jao vise ste mi preko glave sa tom pricom kako sve placamo najjeftinije u europi. svedska ima prosjecnu platu 2791€ i sad dodje neko i kaze kako placamo 3 put jeftiniji plin od nje u europi, hahah. pa sta to vrijedi kad oni imaju 6 puta veca primanja od bosanaca? :-)
Image

ja sam za to da se uvedu obnovljivi i da se srusi ovaj monopol i gasa, i elektroprivrede, pa vi kurac moj nabijajte cijene.
van Basten

#19 Re: Do kada će trajati PLJAČKA BH-Sarajevo-GAS-a?!

Post by van Basten »

al fakat... živim u novogradnji 2009 napravljena i sada moram plaćati nešto što se trošilo 90ih... niđe veze...
a ovomjesečni račun briljira... 50KM za toplu vodu samo. Do sada je bio oko 35, što mi je isto puno al eto... al ovo sad... sreća pa bar plinari nemaju monopol... plinsko grijanje je odavno na stand-by kod mene, a mislim da će i topla voda doživjeti istu sudbinu ubrzo.
SmokingMan

#20 Re: Do kada će trajati PLJAČKA BH-Sarajevo-GAS-a?!

Post by SmokingMan »

Joj blagostanja u skandinaviji,a gledaj nas,ni da nam za pošten rad i pošteno plate... :-?

A mi uprkos svoj našoj fukaraštini i dalje moramo otplatiti ovaj dug prema rusima,kako god znamo...
Tiger 033

#21 Re: Do kada će trajati PLJAČKA BH-Sarajevo-GAS-a?!

Post by Tiger 033 »

Gledamo direktan prijenos uništavanja gasnog tržišta u BiH

Almir Bečarević:

Almir Bečarević, bivši direktor “BH Gasa”, za Novo vrijeme govori o najavljenoj obustavi gasa građanima Sarajeva, cijenama gasa na svjetskom i bh. tržištu, sve lošijem poslovanju “BH Gasa” i općenito katastrofalnom stanju na bh. gasnom tržištu. “Ako cijena svih energenata pada a vi i dalje držite visoku cijenu gasa, sasvim je normalno da ljudi odustanu od tog energenta. ‘Toplane’ su prešle na mazut, a individualni potrošači na gume, otpad, drva i ugalj”, kaže za Novo vrijeme Bečarević.

Vlada Federacije BiH zatražila je od “BH gasa” da isključi gas “Sarajevogasu” ako do 20. februara ne uplate 32 miliona KM, što je samo dio ukupnog duga prema “BH Gasu”. U utorak je “Sarajevogas” uplatio 1,5 miliona KM, a sasvim je sigurno da ukupan zatraženi iznos neće biti u stanju isplatiti. Sigurno je jedino da stalna igra mačke i miša između “BH Gasa” i Sarajevogasa” neće biti okončana uskoro, pri čemu građani sve više odustaju od gasa i prelaze na druge energente.

Javnost pomno prati cijene nafte na svjetskom tržištu. Šta se dešava s cijenama gasa na svjetskom tržištu?

Možemo reći da je referentna cijena nafte prije pola godine bila 107 dolara po barelu, dok je prije dva mjeseca pala na 47 dolara. Historijska cijena gasa od 530 dolara po barelu bila je 2012. godine, kao što je i cijena nafte u jednom trenutku iznosila 147 dolara po barelu. No, trenutno, cijena gasa u ovom kvartalu iznosila je oko 339 dolara na hiljadu metara kubnih.

Kolika je cijena koju su bh. građani kao krajnji korisnici plaćali te 2012. godine, a koliko plaćaju danas?

Naši građani su 2012. godine plaćali 820 KM za hiljadu metara kubnih, sad je ta cijena 754 KM, pri čemu je ovdje riječ o veleprodajnim cijenama “BH Gasa” prema “Sarajevogasu”. Nije problem u činjenici da je cijena na svjetskom tržištu već znatno smanjena, nego to što će sigurno do ljeta ta cijena pasti ispod 200 dolara. Za sve ovo vrijeme “BH Gas” je samo jednom reducirao svoju cijenu i to za osam posto.

Kolika je uopće potrošnja gasa u BiH? Nekako se čini da se odustaje od tog energenta.

Navedimo kao primjer 2011. godinu. Te godine potrošeno je oko 280 miliona kubika gasa. U 2014. godini potrošnja je iznosila 156 miliona kubika. U slučaju Sarajeva, potrošnja je smanjena sa oko 150 miliona kubika na oko 100 miliona kubika u 2014. godini, a ove godine će biti još manja. Zbog politike visokih cijena i dugovanja za koje niko ne pita, idemo ka tome da se konstantno smanjuje broj krajnjih potrošača jer ljudi jednostavno prelaze na jeftinije energente. “Toplane” su prešle na mazut, a individualni potrošači na gume, otpad, drva, ugalj… Vi ne možete nekoga natjerati da troši nešto što je enormno skuplje. Ako cijena svih energenata pada a vi i dalje držite visoku cijenu gasa, sasvim je normalno da ljudi odustanu od tog energenta.

Isporuke “BH Gasa” prema “Sarajevogasu” već su smanjene. Hoće li u petak, kako je najavljeno, doći do potpunog prekida isporuke tog energenta za građane Sarajeva?

Gas je u Sarajevo doveden zbog smoga i čađi. Ne može sad neko od svega toga odustati i vratiti nas u 1970-te kad se dvojica ljudi u Sarajevu nisu mogla prepoznati od smoga. Ovoj situaciji nije doprinijelo samo dugovanje “Sarajevogasa”. Ono jest veliko, ali kad uskratite 30 posto gasa “Sarajevogasu”, to će osjetiti “Toplane” jer su one najveći dužnik i, na određen način, generator cijele krize. No, vi sad donosite odluku da gas uskratite individualnim korisnicima koji u 95 posto slučajeva redovno izmiruju obaveze. Vi sad svjesno ubijate i onaj drugi, zdravi dio tržišta.

“Toplane” su već sugerirale da je neophodno podići cijenu grijanja da bi ona bila tržišna. Koliko bi to riješilo stalne probleme između “Sarajevogasa” i “BH Gasa”?

Tu možemo postaviti i protupitanje: je li jedino rješenje da se poveća cijena grijanja? Ili je možda jedno od mogućih rješenja da se smanji cijena gasa? Zar ne bismo postigli isti efekt? “Toplane” su trenutno prešle na mazut, njima čak odgovara ova redukcija jer je mazut jeftiniji za 40 posto u odnosu na gas. E, sad, to što je veći zagađivač, za to niko posebno ne mari.

S obzirom na to da zima još traje, šta će se desiti s ljudima koji u ovom trenutku nemaju adekvatnu zamjenu za gas?

Vi u Sarajevu imate velik broj zgrada koje nemaju alternativu. Eventualno, može se koristiti struja, ali je pitanje bi li instalacije mogle izdržati da svi stanovi pređu na grijanje električnom energijom. Ovdje se tržište gasa bukvalno dovodi do apsurda. U 90 posto slučajeva razlog je pogrešna poslovna politika. Volio bih da neko prezentira analizu kako se uopće došlo do dugovanja od 70 miliona KM, je li bilo pogrešnih poslovnih poteza u generalnom sistemu nabavke gasa, koji su drugi faktori koji su utjecali na cijenu gasa… Trenutno se tržište gasa u BiH u potpunosti rastura, ono je rastureno u Sarajevu, gradu koji ovisi o gasu.

Na koga građani mogu izvršiti pritisak?

Na onoga ko se bavi gasom. Moja obraćanja nisu protiv Vlade Federacije BiH ili pak resornog ministarstva, nego protiv ljudi koji upravljaju kompanijom “BH Gas”. Jer, kako vi da objasnite jednom običnom građaninu da u toku 2013. godine, kad je nastajao dug “Birača” u iznosu od 24 miliona KM, niko u tom trenutku nije zatvorio gas “Biraču”. U vrijeme nastanka tog duga, mito u “BH Gasu” se dijelilo poput jabuka.

Svjesni ste da možete odgovarati za iznesene optužbe?

Ja znam šta mogu proizvesti. Ne govorim ja napamet, jer za sve postoje dokazi. “Biračeve” mjenice koje su bile garancija naplate eventualnog duga nisu aktivirane na vrijeme, nego tek u trenutku kad je proglašen stečaj u “Biraču”, te su one samo ušle u stečajnu masu i danas su one poput iskorištenog ubrusa za nos. U septembru 2011. “Sarajevogas” je dugovao 13 miliona KM, a na 31. januar 2014. duguje 70 miliona KM. “BH Gas” je u 2011. godini imao 1,6 miliona gubitka, u 2012. godini 6,5 miliona gubitka, u 2013. 14,5 miliona gubitka, a u 2014. gubitak ne može biti manji od sedam miliona KM.

Ovo je na neki način poziv i policijskim i pravosudnim institucijama da reagiraju?

Da, apsolutno. Do sada niko nije reagirao, ali to ne znači i da neće. Valjda će neko, ako stvarno zatvore gas, i reagirati.

Otkud da premijer Nikšić najednom kaže da se usred zime isključi gas?

Nikšić je djelovao na osnovu informacija iz “BH Gasa” i njega mogu kriviti jedino što je bez ikakve analize rekao “isključite gas”. On je to uradio na osnovu dokumenta koji nema veze s pameću. “BH Gas” se u tom dokumentu bavi samo “Sarajevogasom”, pri čemu niko ne pravi uporedne analize šta je bilo prije, šta su uzroci cijelog stanja. Niko ne pita zašto nije došlo do smanjenja cijene gasa jer bi time bila manja cijena krajnjim potrošačima, što bi smanjilo i fakture “Sarajevogasa”.

Koliko je realno da “Sarajevogas”, odnosno kantonalna vlada, do petka uplate 32 miliona KM?

To je apsolutno nemoguće. “Sarajevogas” do petka može platiti maksimalno pet ili šest miliona KM. Ukupni dug “BH Gasa” je negdje oko 29 miliona dolara, a ne 17, kako su nedavno saopćili iz “BH Gasa”. Odluka da se obustavi isporuka gasa Sarajevu je samo pokušaj da se skine odgovornost s onih koji su odgovorni za nastalo stanje. Niko zdrave pameti neće zatvoriti gas i mislim da se radi o blefu. No, nije normalno da niko ne pita ko je odgovoran za “Birač”, za nesmanjivanje cijene gasa, za kamate na kredite koje “BH Gas” uzima za tekuću likvidnost, pad potrošnje gasa… Dva dana prije nove godine cio Stari Grad je bio ispao iz sistema jer u noćnim satima nije bilo gasa… Svjedočimo direktnom prijenosu raspada gasnog tržišta BiH.

Šta će se dešavati s tržištem gasa u BiH?

Potrošači će i dalje odustajati od gasa. To je započeti proces koji će se nastaviti. No, sljedeći koji će odustati jesu veliki industrijski giganti. “Birač” nakon stečaja, odnosno novoformirana “Alumina”, više ne kupuje gas od “BH Gasa”, već su se u RS-u registrirali kao uvoznici i gas nabavljaju od preprodavaca iz Mađarske. “BH Gasu” su ostali dužni 24 miliona KM koji se nikad neće moći naplatiti. Sljedeći koji će izaći iz sistema je “Mittal”, jer čim bude usvojen novi zakon o liberalizaciji tržišta gasa, promijenit će distributera. Naime, zašto bi “Mittal” “BH Gasu” plaćao 100 dolara skuplji gas nego što ga trenutno nabavlja “Alumina”? Pa prema zvaničnim podacima “Eurostata”, najskuplji industrijski gas u Evropi, nakon Liechtensteina, jeste u BiH. Kad se usporedi gas za domaćinstva, svi u okruženju imaju jeftiniji gas nego mi u BiH.

Kad je riječ o lancu nabavke gasa, bi li se on mogao pojednostaviti?

To se često povlači po medijima u nastojanju da se prikaže da je neko tu viška i da bi ga trebalo ukinuti zbog jeftinije cijene gasa. Sistem nabavke gasa u svakoj zemlji počiva na uvoznicima tog energenta i to je kod nas “Energoinvest” i “BH Gas” koji je ujedno distributer. Na kraju imate lokalne distributere, što je u ovom slučaju “Sarajevogas”.

Šta donosi novi zakon o gasu koji je u parlamentarnoj proceduri?

Donosi liberalizaciju tržišta. “Energoinvest” više neće biti jedini uvoznik, možda će se još neko pojaviti. No, otići će krajnji kupci, mi nećemo imati gasnog tržišta uopće. Sam zakon je dobar, ali njime ništa ne bi bilo riješeno. Nas Evropska energetska zajednica tjera da usvojimo ovaj zakon i mi to moramo. Međutim, ta ista Evropska energetska zajednica nema podatke o tome koliko je pala potrošnja gasa u BiH. Istovremeno, pojedine članice EU, kakva je Mađarska, ponovo su “podržavile” gasni sektor iako je to suprotno direktivama EU koje insistiraju na privatizaciji.

Šta se desilo s projektima gasifikacije BiH koji su trebali donijeti nove korisnike?

Svi su zaustavljeni. Jedino je završen projekt gasovoda od Zenice do Travnika. Na tom gasovodu, čija je dužina 40 km, izgradnja je okončana, ali taj gasovod nije zaprimio “BH Gas”, odnosno taj gasovod trenutno nema vlasnika, on je ničiji. Bio je objavljen tender za gasovod u Bihaću, nastavak gasovoda od Travnika prema Splitu. Tim gasovodom bismo osigurali novi pravac snabdijevanja, jer RS neće gasovod Brod – Zenica. Svi projekti su zaustavljeni jer nema novca. U trenutku moje smjene, na računima “BH Gasa” bilo je 29 miliona KM, i na osnovu toga mogli smo dobiti i kredite od Evropske razvojne banke za naše razvojne projekte.

Kako će se odustajanje od Južnog toka odraziti na BiH?

Iako Južni tok nije bio strateški projekt za BiH, nego više utopijska ideja RS-a, mislim da on ne bi donio nikakvu štetu. No, triput je gora ruska odluka da od 2019. godine više neće biti tranzita gasa preko Ukrajine. Mađarska, Srbija i BiH sav svoj gas nabavljaju preko Ukrajine, i pitanje je odakle ćemo se snabdijevati nakon 2019. jer je teško zamisliti da ćemo napraviti neki novi gasovod. Ministar energetike Rusije je rekao da se evropski kupci spreme da od 2019. gas preuzimaju na grčko-turskoj granici. Prije deset godina je preko Ukrajine za Evropu transportirano oko 140 milijardi kubika gasa, a prošle godine nešto manje od 60 milijardi kubika. Zato je gasovod prema Splitu važan, jer je sigurno da će se na Krku graditi novi terminal.

Kolika je bila realna opcija da Rusi zavrnu gas zbog najave da bi BiH mogla izvesti oružje u Ukrajinu?

Ne treba nama niko sa strane, mi smo sami sebi neprijatelji. Evo sad ćemo sebi isključiti gas. U ovom trenutku ne postoji nikakva prijetnja od “Gazproma” prema “BH Gasu” iako su dugovanja značajno povećana.

Koji su motivi za konstantne izlaske u javnost s informacijama o stanju u “BH Gasu”? Je li to osveta zbog smjene?

Moji motivi su isključivo želja da se prekine s urušavanjem “BH Gasa”. Od mog odlaska raspisana su dva konkursa i ni na jedan se nisam prijavljivao. Javio bih se samo na konkurs koji raspiše neko ko bi cijenio ono što sam ranije radio u “BH Gasu”. Sve dok to vrijeme ne dođe, moj motiv je da moje kolege koje rade u “BH Gasu” i dalje rade i primaju plaću te da se i dalje razvija gasno tržište. Da ne bude da govorim samo protiv aktuelne uprave, spreman sam odgovarati za sve svoje eventualne greške. Ali je nenormalno da svi gledamo kako nam sve propada i da niko ništa ne progovori. Ja hoću da moje dijete, vaše dijete, sutra radi u tim firmama. Ovo je model po kojem je uništen niz profitabilnih kompanija, i njih se više niko ne sjeća. Ko se danas sjeća “Energopetrola”? Niko.
Tiger 033

#22 Re: Do kada će trajati PLJAČKA BH-Sarajevo-GAS-a?!

Post by Tiger 033 »

Alarmantan izvještaj o radu državne kompanije "BH-Gas"

ŠOKANTNO Za dvije godine izgubili 90 miliona KM prihoda!

15. 10. 2015

Ne može biti potvrđena vrijednost investicija u iznosu od 40.862.422 KM koje se odnose na gradnju plinovoda Zenica - Travnik. Taj plinovod trebao je biti završen do kraja 2013. godine, ali do okončanja revizije nije izvršen ni tehnički prijem, niti je pušten u funkciju, a zbog konstatiranih funkcionalnih i sigurnosnih propusta.

Nema mreže

Ovo su utvrdili federalni revizori u izvještaju o poslovanju državne kompanije „BH-Gas“ za prošlu godinu, čime je potvrđeno višegodišnje pisanje našeg lista o brojnim nepravilnostima koje su pratile ovu investiciju čija je gradnja počela još 2012.

- Za navedenu investiciju ne postoji niti je urađena distributivna mreža prema krajnjim potrošačima kojima bi se vršila isporuka plina – navodi se u izvještaju revizora.

Riječ je o projektu koji je trebao omogućiti plinofikaciju Srednjobosanskog kantona (SBK), ali cijevi već tri godine stoje položene pod zemljom.

- Imajući u vidu navedeno, kao i neizvjesnost vezanu uz obezbjeđivanje sredstava za cjelokupne investicije i upitan broj krajnjih korisnika, ne može se potvrditi opravdanost i efikasnost ulaganja u ovu investiciju – utvrdila je revizija.

„BH-Gas“ je od revizora dobio mišljenje s rezervom. Poslovni prihodi za prošlu godinu iznosili su 132.206.641, a 2012. čak 221.833.721 KM. Riječ je o padu prihoda za dvije godine u iznosu od oko 90 miliona KM. Samo u odnosu na prošlu godinu prihodi su manji za 21.811.562 KM. Da stvar bude gora, na računima „BH-Gasa“ 31. decembra 2014. bilo je 2.757.166 KM, a krajem 2011. oko 29 miliona KM.

Kada su u pitanju obaveze iz poslovanja, one iznose 48.802.988 KM i veće su za 12.326.213 KM nego prethodne godine. Riječ je obavezama prema dobavljačima u zemlji u iznosu od 760.847 KM i obavezama prema dobavljačima u inozemstvu od 48.042.141 KM.

Najveće obaveze na kraju prošle godine bile su prema dobavljačima: „Gazexport“ Rusija u iznosu od 34.323.766 KM za nabavku prirodnog plina, FGSZ Mađarska 8.163.865 KM za transport plina, „Monter“ Zagreb 3.361.386 KM za neplaćenu retenciju na projektu plinovoda Zenica – Travnik i „Srbijagasu“ 2.100.896 KM za transport plina kroz Srbiju.

Cijene plina

Kada je u pitanju cijena plina, revizori su utvrdili da je 2014. ona iznosila 379 dolara, iako je 2012. bila 521 dolar. Ove godine cijena iznosi 200 dolara. No, cijene plina koje su plaćali građani ostale su nepromijenjene. To, praktično, znači da je na plinu „BH-Gas“ zakinuo bh. građane za desetine miliona KM.

Odluke bez znanja Nadzornog odbora

Revizori su, također, utvrdili da je „BH-Gas“ u finansijskim izvještajima za 2014. isknjižio obaveze od 29.262.202 KM po osnovu preuzetih kredita od „Sarajevogasa“ prema IBRD-u. Evidentirane obaveze po kreditima (glavnica) 20.741.009 KM knjižene su u korist kapitala (rezervi), a obaveze po ukalkuliranim kamatama od 8.521.193 KM evidentirane su u korist prihoda.

- Za navedeni otpis obaveza Društvo nije obezbijedilo odluke organa upravljanja, niti Nadzornog odbora, niti Skupštine – navodi se u izvještaju revizora.

Na troškove i naknada na osnovu ugovora o djelu za devet osoba potrošeno je ukupno 53.706 KM, ali ne može biti potvrđena njihova opravdanost
Koshpa

#23 Re: Do kada će trajati PLJAČKA BH-Sarajevo-GAS-a?!

Post by Koshpa »

4 godine nakon zadnjeg posta i ja se pitam do kad cemo placati ratni plin? Evo vec 10g se naplacuje, koliki je dug za 4g ratnog plina?
Thorgerson

#24 Re: Do kada će trajati PLJAČKA BH-Sarajevo-GAS-a?!

Post by Thorgerson »

Koshpa wrote:4 godine nakon zadnjeg posta i ja se pitam do kad cemo placati ratni plin? Evo vec 10g se naplacuje, koliki je dug za 4g ratnog plina?
Dug je onoliki koliko glupi narod bude spreman da placa.
Dino79

#25 Re: Do kada će trajati PLJAČKA BH-Sarajevo-GAS-a?!

Post by Dino79 »

Thorgerson wrote:
Koshpa wrote:4 godine nakon zadnjeg posta i ja se pitam do kad cemo placati ratni plin? Evo vec 10g se naplacuje, koliki je dug za 4g ratnog plina?
Dug je onoliki koliko glupi narod bude spreman da placa.
Ne mora se placati taj ratni dug.
Jednostavno platite iznos racuna nez tog duga i obavjestite ih pismeno da ste vi svoj ratni dug izmirili odnodno da niste u ratu trosili taj gas te da račun za utrosak u tom periodu ispostave onima koji su ha i potrosili.
Takođe se mozete pozvati i na zakon o pravima potrosaca.

Samo pismeno prema nadleznim inspekcijama i poreskim organima.
Moraju vam bar odgovoriti a niko nece preuzeti tu odgovornost da vam namdtne nezakonit i neustavan dug .
Post Reply