Do kada će se dopuštati miješanje Srbije u politčke odnose u BiH?

Miješanje Srbije u političke odnose u BiH

Dozvoliti samo uz saglasnost političkih lidera i ostalih konstutitivnih naroda (Bošnjaka i Hrvata)
5
22%
Ne treba dozvoliti nikakvo miješanje u bilo kakve političke odnose u BiH
18
78%

Total votes: 23

reis1

#26 Re: Do kada će se dozvoliti miješanje Srbije u politčke odnose u BiH?

Post by reis1 »

breuer wrote:
reis1 wrote:Minus milion na Krfu, minus milion u Jasenovcima, minus milion na traktorima - i opet Drine niste presli. I jos hocete. nije vam malo... ;-)

Ali to ustvari pokazuje da srpstvo kao nacionalna ideologija nije zdravo, odnosno uletilo je u taj neki looping, u sustini moja neka analiza je da se i zarolalo kao takvo.
Izvini, ali ne bih rekao :) To govori da je srpstvo itekako živo i žilavo, to i jeste razlog zašto ga se ostali narodići okolo plaše i mrze ga, zato što je među rijetkima zaista državotvoran, pa i pored tolikih stradanja u 20. vijeku, da ne kažem da mnogi okolo skoro ljubomorno ismijavaju tu borbu i žrtvu, baš kao što ti upravo radiš :)
Ja ne ismijavam tu zrtvu, nego smatram da ste budale... Ali meni to ne smeta i ne skodi toliko koliko vama.

Ono kao bucan komsija, pijanac, koji budi komsiluk po mrkloj noci i baca se flasama u prozore. Nama toliko skodi, a vama skodi sto dodju pajkani i isprebijaju vas namrtvo. Takav ti je odnos tj percepcija susjedstva spram vama Srbima... a sad, svaki pijanac misli da je on faca zato kaj se mlati s organima reda, praveci nered, nije to nista cudno...
almir90

#27 Re: Do kada će se dopuštati miješanje Srbije u politčke odnose u BiH?

Post by almir90 »

fosna2014 wrote:Srbija ce se uvijek mijesati, jer je potpisnik Dejtonskog sporazuma. Nas ustav dozvoljava specijalne veze entiteta RS i Srbije. Kraj price.
Gdje piše?

http://www.msb.gov.ba/PDF/USTAV_BOSNE_I ... 282%29.pdf
XXS

#28 Re: Do kada će se dopuštati miješanje Srbije u politčke odnose u BiH?

Post by XXS »

Dok se Bakir ne prestane mjesati u turski izborni proces
Kad prestane lizati Erdoganov pakas.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#29 Re: Do kada će se dopuštati miješanje Srbije u politčke odnose u BiH?

Post by KatarinaKosaca »

almir90 wrote:
fosna2014 wrote:Srbija ce se uvijek mijesati, jer je potpisnik Dejtonskog sporazuma. Nas ustav dozvoljava specijalne veze entiteta RS i Srbije. Kraj price.
Gdje piše?

Daj, ba almire, piše u Ustavu, paralelne i specijalne veze entiteta.. To znamo još od 1995 :wink:
almir90

#30 Re: Do kada će se dopuštati miješanje Srbije u politčke odnose u BiH?

Post by almir90 »

KatarinaKosaca wrote:
Daj, ba almire, piše u Ustavu, paralelne i specijalne veze entiteta.. To znamo još od 1995 :wink:
Svi se vade na Ustav, tamo nema šta ne piše, naravno dok čovjek ne uzme da to i pročita zapravo.
KatarinaKosaca

#31 Re: Do kada će se dopuštati miješanje Srbije u politčke odnose u BiH?

Post by KatarinaKosaca »

almir90 wrote:
KatarinaKosaca wrote:
Svi se vade na Ustav, tamo nema šta ne piše, naravno dok čovjek ne uzme da to i pročita zapravo.
Uči se.. uči se :wink:
spreca

#32 Re: Do kada će se dozvoliti miješanje Srbije u politčke odnose u BiH?

Post by spreca »

breuer wrote:Ne zaboravi da je ta ista Srbija garant dejtonskog ustava, ako to nije dovoljno za miješanje, šta je?
Kakvi garanti….......traziti od vuka da nepojede ovcicu :lol: ........srbija nije nikakav garant........oni tako tumace potpisano a toje da moraju priznavati suverinitet i integritet BiH i ne mijeseati se u unutarnje stvari BiH........to su potpisali kao garanciju
almir90

#33 Re: Do kada će se dopuštati miješanje Srbije u politčke odnose u BiH?

Post by almir90 »

KatarinaKosaca wrote: Uči se.. uči se :wink:
a) Entiteti imaju pravo da uspostavljaju posebne paralelne odnose sa susjednim državama,
u skladu sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom Bosne i Hercegovine.
Ako misliš na ovo, ne mora značiti da vlada Srbije ima pravo sprovoditi akcije na teritoriji entiteta bez saglasnosti ostalih naroda. Jer, po Dejtonu, u RS-u jednaka prava imaju i Bošnjaci i Hrvati, i treba se i njihove predstavnike nešto pitati.

Već sam pisao, ne može se uzimati ono šta kome paše, a odbacivati ono što se nekome ne sviđa.
ljevoruki

#34 Re: Do kada će se dozvoliti miješanje Srbije u politčke odnose u BiH?

Post by ljevoruki »

breuer wrote:Ne zaboravi da je ta ista Srbija garant dejtonskog ustava, ako to nije dovoljno za miješanje, šta je?
Nije Srbija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma. To je jedna velika laz.
Srbija je potpisnik sporazuma kao jedan od ucesnika rata u BiH, isto kao i Hrvatska.

Mijesace se sve dok jer nama SDA na vlasti i ridjobradi vodi politiku.
Ovca u okruzenju vukova ne moze opstati a mi smo ovce od 1991.
Kad budemo imali politicara, za mene je to bio Haris Silajdzic, kakav god da je bio mi boljeg nismo i necemo imati, koji bi znao odgovoriti i reagovati na ovakve stvari.
Ali, jegi ga, narod zna, narod bira svoje predstavnike i vodje.
Bolje nismo ni zasluzili.
nikad_vise

#35 Re: Do kada će se dozvoliti miješanje Srbije u politčke odnose u BiH?

Post by nikad_vise »

mk ultra wrote:kad bošnjaci budu imali normalnog lidera koji će prestati da sandžaklije smatra bošnjacima
i kad bude znao ovlasti RS-a i ovlasti države BiH, i kada državne institucije budu kažnjavale entitetske predstavnike za prekoračenje ovlasti
eto kad
Pospi se pepelom.Ovo je za povratit.
Bosnjaci bi vise trebali da se petljaju u stvari unutar Sandzaka i tek bi onda Srbija drzala distancu.Bosnjaci vec decenijama ne vode racuna o narodu u Sandzaku,dok Srbija na svaki moguci nacin rovari po BiH.Mislim da je aktivnija uloga Bosnjackih politicara unutar sandzaka upravo kljuc za rijesavanje ove krize.
almir90

#36 Re: Do kada će se dozvoliti miješanje Srbije u politčke odnose u BiH?

Post by almir90 »

nikad_vise wrote: Pospi se pepelom.Ovo je za povratit.
Bosnjaci bi vise trebali da se petljaju u stvari unutar Sandzaka i tek bi onda Srbija drzala distancu.Bosnjaci vec decenijama ne vode racuna o narodu u Sandzaku,dok Srbija na svaki moguci nacin rovari po BiH.Mislim da je aktivnija uloga Bosnjackih politicara unutar sandzaka upravo kljuc za rijesavanje ove krize.
Bošnjački političari ne radi ni za koga, osim što su im puna usta Bošnjaka kad nam treba uzeti pare za razne poreze, namete, obaveze i priuštiti sebi skupa ljetovanja, zimovanja, auta, vile, stanove, vikendice.

Ne možemo se baviti Sandžakom kad ne možemo (neće oni koji imaju tu mogućnost) riješiti probleme i unutar BiH. Mislim da nije u redu da idemo istim stopama Srbije da se petljamo u njihove odnose sa Sandžakom, jer nam se to može obiti o glavu kao bumerang. Treba početi raditi nešto konkretno u BiH, da bi se politika djelovanja prošili. Ma šta ja pišem bezveze, znaju ovo i ptice na grani, samo što niko ništa ne želi da uradi, već se samo nizaju bošnjačke izdajice, sve jedan za drugim, sjeme im se zatrlo.
nikad_vise

#37 Re: Do kada će se dozvoliti miješanje Srbije u politčke odnose u BiH?

Post by nikad_vise »

almir90 wrote:
Bošnjački političari ne radi ni za koga, osim što su im puna usta Bošnjaka kad nam treba uzeti pare za razne poreze, namete, obaveze i priuštiti sebi skupa ljetovanja, zimovanja, auta, vile, stanove, vikendice.

Ne možemo se baviti Sandžakom kad ne možemo (neće oni koji imaju tu mogućnost) riješiti probleme i unutar BiH. Mislim da nije u redu da idemo istim stopama Srbije da se petljamo u njihove odnose sa Sandžakom, jer nam se to može obiti o glavu kao bumerang. Treba početi raditi nešto konkretno u BiH, da bi se politika djelovanja prošili. Ma šta ja pišem bezveze, znaju ovo i ptice na grani, samo što niko ništa ne želi da uradi, već se samo nizaju bošnjačke izdajice, sve jedan za drugim, sjeme im se zatrlo.
Problem i jest sto se oni 20 godina petljaju u nase odnose sa RS i sve sto se u RS radi,radi se po direktivi Srbije.
Mi se vec 20 godina ne petljamo u pitanje Sandzaka i Srbije i sta imamo od toga?
Trebamo zabraniti jednom dijelu naseg naroda da se izjasnjava onako kako se osjeca?Zbog cega?
Na koji nacin je se BiH umijesala u Sandzak u posljednjih 20 godina a vidis i sam da u BiH nista ne moze proci bez konsultacija sa Srpskim vrhom?
Jos su sebi uzeli za pravo i da cijepaju Islamsku zajednicu u Sandzaku?
Nisi na dobrom tragu prijatelju.Mislim da bi upravo Bosnjaci preko Sandzaka i u sprezi sa Albancima trebali ozbiljnije da pocnu drmati Srbiju.
Na koji nacin su Bosnjacki politicari nastetili odnosu Srbije i Sandzaka?
Sta vise,stidim se tih istih politicara kao i ti sto upravo nista nisu uradili na tom pitanju.I mislim da upravo iz tih tvojih gore pobrojanih razloga nisu sposobni i sve to stoji sto ti kazes o stanovima,kriminalu i slicno.Ovaj narod treba glavu,pametnu glavu na celu.U ovoj garnituri je izgleda nema,bar ja jos nisam primjetio.Sve je ovo jalovo..
almir90

#38 Re: Do kada će se dozvoliti miješanje Srbije u politčke odnose u BiH?

Post by almir90 »

nikad_vise wrote: Problem i jest sto se oni 20 godina petljaju u nase odnose sa RS i sve sto se u RS radi,radi se po direktivi Srbije.
Mi se vec 20 godina ne petljamo u pitanje Sandzaka i Srbije i sta imamo od toga?
Trebamo zabraniti jednom dijelu naseg naroda da se izjasnjava onako kako se osjeca?Zbog cega?
Na koji nacin je se BiH umijesala u Sandzak u posljednjih 20 godina a vidis i sam da u BiH nista ne moze proci bez konsultacija sa Srpskim vrhom?
Jos su sebi uzeli za pravo i da cijepaju Islamsku zajednicu u Sandzaku?
Nisi na dobrom tragu prijatelju.Mislim da bi upravo Bosnjaci preko Sandzaka i u sprezi sa Albancima trebali ozbiljnije da pocnu drmati Srbiju.
Na koji nacin su Bosnjacki politicari nastetili odnosu Srbije i Sandzaka?
Sta vise,stidim se tih istih politicara kao i ti sto upravo nista nisu uradili na tom pitanju.I mislim da upravo iz tih tvojih gore pobrojanih razloga nisu sposobni i sve to stoji sto ti kazes o stanovima,kriminalu i slicno.Ovaj narod treba glavu,pametnu glavu na celu.U ovoj garnituri je izgleda nema,bar ja jos nisam primjetio.Sve je ovo jalovo..
Vidi drug, nisam ja napisao gore da treba sandžaklijama zabraniti da se izjašnjavaju kao Bošnjaci. To nije moje da se petljam, i ja se sa time ne slažem, svako ima pravo da se izjašnjava kako želi.

Mislim da bi stvaranjem krize i oštrije petljanje u Srbiju moglo stvoriti nove sukobe na ovim prostorima. Novi rat niko ne želi (barem normalne osobe, a većina su takvi), treba samo uvesti reda gdje ko smije svoj nos da gura, a gdje ne smije. A, ne kontriranjem: vi ste nama, sad ćemo i mi vama. To neće donijeti nikakve korisne rezultate.
nikad_vise

#39 Re: Do kada će se dozvoliti miješanje Srbije u politčke odnose u BiH?

Post by nikad_vise »

almir90 wrote:
Vidi drug, nisam ja napisao gore da treba sandžaklijama zabraniti da se izjašnjavaju kao Bošnjaci. To nije moje da se petljam, i ja se sa time ne slažem, svako ima pravo da se izjašnjava kako želi.

Mislim da bi stvaranjem krize i oštrije petljanje u Srbiju moglo stvoriti nove sukobe na ovim prostorima. Novi rat niko ne želi (barem normalne osobe, a većina su takvi), treba samo uvesti reda gdje ko smije svoj nos da gura, a gdje ne smije. A, ne kontriranjem: vi ste nama, sad ćemo i mi vama. To neće donijeti nikakve korisne rezultate.
Problem je sto se mi i ne petljamo u pitanje Sandzaka.Da je do reda,ova drzava bi davno bila u EU.
Imamo otvoreno petljanje Srbije za svaki dogadjaj u RS,a ni jednog od Bosnjaka za pitanje Sandzaka.
Pa Dodik i zbog izmisljene izjave Erdogana o 100 miliona turaka koji ce braniti Bosnjake ide na brifing u Beograd.
Ko je i zbog cega ikada iz Sandzaka dosao na brifing u Sarajevo?
.................................................................................
Znaci imamo petljanje Srbije koja na svakodnevnoj bazi radi na destabilizaciji BiH,a na drugoj strani ne radimo nista na destabilizaciji Srbije.Cak je i Zukorlic koji je jedno vrijeme potpaljivao vatru prestao sa tom retorikom ali politika RS i Srbije se nije ni promil promjenila.Gledati RTRS ova tri dana je bilo za povratit.Tu se vidjelo cijelo jedno licemjerje Srpskih analiticara,politike i medija.Neko ce reci narod ne misli tako,ali narod je sve te ljude do jednog izabrao upravo zbog onog sto jesu i onog sto rade.
almir90

#40 Re: Do kada će se dopuštati miješanje Srbije u politčke odnose u BiH?

Post by almir90 »

Sve dok je bošnjačko političko vodstvo sastavljeno od izdajica, koje boli ona stvar za Bošnjacima, ništa se neće promijeniti na bolje.
asker

#41 Re: Do kada će se dozvoliti miješanje Srbije u politčke odnose u BiH?

Post by asker »

Garant ili potpisnik? Zaracena strana koja je de facto bila ucesnik oruzanih sukoba. Sta bi to bilo ako oni povuku taj svoj "garant"? BiH prestaje da postoji?
Garant Dejtona i same BiH je onda Armija BiH a danas svi gradjani koji je osjecaju svojom!
animals

#42 Re: Do kada će se dopuštati miješanje Srbije u politčke odnose u BiH?

Post by animals »

Znamo da je Mesic jednom rekao, ako se RS pokusa odvojiti, poslace Hrvatsku vojsku, na koridor..
zato sto je Hrvatska garant Dejtonskog sporazuma..kao i Srbija..
bh.tornjak

#43 Re: Do kada će se dozvoliti miješanje Srbije u politčke odnose u BiH?

Post by bh.tornjak »

Srbija nije GARANT nicega......pa cak ne moze biti ni sama sebi garant....
Srbija je potpisnica Dejtonskog sporazuma kao zemlja ucesnica u ratu....
almir90

#44 Re: Do kada će se dozvoliti miješanje Srbije u politčke odnose u BiH?

Post by almir90 »

bh.tornjak wrote: Srbija nije GARANT nicega......pa cak ne moze biti ni sama sebi garant....
Srbija je potpisnica Dejtonskog sporazuma kao zemlja ucesnica u ratu....
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

A, ponašaju se kao da ova država pripada njima, pa mogu da rade šta žele, i kako žele. Nadam se da će neko izvući glavu iz guzice i dati do znanja da je prag tolerancije prekoračen. Pa, zar u 21. vijeku smo i dalje okupirani od ko zna koga više?! :lol:
Ricken

#45 Re: Do kada će se dozvoliti miješanje Srbije u politčke odnose u BiH?

Post by Ricken »

mk ultra wrote:kad bošnjaci budu imali normalnog lidera koji će prestati da sandžaklije smatra bošnjacima
i kad bude znao ovlasti RS-a i ovlasti države BiH, i kada državne institucije budu kažnjavale entitetske predstavnike za prekoračenje ovlasti
eto kad
Sandžaklije sami sebe smtarju bošnjacima, pa si u tom smislu na vrlo lošem tragu, i tu se može povući paralela sa Srbima iz RS-a.
Kad već sominješ ovlasti, onda procesuiraj i slijedeći tekst koji je izvod iz Daytonskog sporazuma: "Daytonskim sporazumom je dato pravo entitetima da mogu spajati specijalne veze sa državama u okruženju (Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom), radi očuvanja kulturnog, vjerskog i svakog drugog identiteta". Znači nikakve vojne, političke, policijske ili obavještajen posebne veze nisu predviđene mirovnim sporazumom, čiji je potpisnik Srbija, a ne RS, pa se stoga svako kršenje istog treba fakturisati Srbiji. Faktura se može očekivati u vidu prekida diplomatskih odnosa, zabrane uvoza, priznavanjem Kosova, uspostavom bliskih obavještajnih, policijskih i trgovinskih odnosa Kosova i (F)BiH.....

Zanmljivo je da su do sada specijalne veze RS i Srbije korištene više u marketinsko političke veze, ali nije bilo stvarnog kršenja Daytona, iako je Republika Srpska formalno iskoristila pravo dato mirpvnim sporazumom i uspostavila je specijalne veze sa tadašnjom SRJ, a kasnije i sa Srbijom, pri čemu je taj sporazum zadnji put mjenjan 2007. godine.

Ipak Dayton nije dao za pravo entitetima pravo da uspostavljaju sigornosne, obavještajne, policijske ili političke i svaki takv čin je kršenje Ustava BiH, koji čini Mirovni sporazum. Znači svako lice koje u BiH bude boravilo s ciljem izgradnje sigurnosne ili obavještajne aktivnosti, a nije zaposlenik državnih ili entiteskih organa, biti će legitiman cilj državnih organa. Mi znamo šta to znači, a zna i Srbija. Samim tim trabunjanje Dodikovo o tome je čisti marketing u svjetlu nedavne delaracije nezavisnosti.
Ricken

#46 Re: Do kada će se dozvoliti miješanje Srbije u politčke odnose u BiH?

Post by Ricken »

eto kad
Sandžaklije sami sebe smatraju bošnjacima, pa si u tom smislu na vrlo lošem tragu, i tu se jedino može povući paralela sa Srbima iz RS-a.
Kad već spominješ ovlasti, onda procesuiraj i slijedeći tekst koji je kontekst Daytonskog sporazuma: "Daytonskim sporazumom je dato pravo entitetima da mogu spajati specijalne veze sa državama u okruženju (Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom), radi očuvanja kulturnog, vjerskog i svakog drugog identiteta". Znači nikakve vojne, političke, policijske ili obavještajne posebne veze nisu predviđene mirovnim sporazumom, čiji je potpisnik Srbija, a ne RS, pa se stoga svako kršenje istog treba fakturisati Srbiji. Faktura se može očekivati u vidu prekida diplomatskih odnosa, zabrane uvoza, priznavanjem Kosova, uspostavom bliskih obavještajnih, policijskih i trgovinskih odnosa Kosova i (F)BiH.....

Zanimljivo je da su do sada specijalne veze RS i Srbije korištene više u marketinške i dnevno političke svrhe, ali nije bilo stvarnog kršenja Daytona, iako je Republika Srpska formalno iskoristila pravo dato mirpvnim sporazumom i uspostavila je specijalne veze sa tadašnjom SRJ, a kasnije i sa Srbijom, pri čemu je taj sporazum zadnji put mjenjan 2007. godine.

Ipak Dayton nije dao za pravo entitetima da uspostavljaju sigornosne, obavještajne, policijske ili političke veze i svaki takv čin je kršenje Ustava BiH, koji čini Mirovni sporazum. Znači svako lice koje u BiH bude boravilo s ciljem vršenja "sigurnosnih" ili obavještajnih aktivnosti, a nije zaposlenik državnih ili entiteskih organa, biti će legitiman cilj državnih organa. Mi znamo šta to znači, a zna i Srbija. Samim tim trabunjanje Dodikovo o tome je čisti marketing u svjetlu nedavne deklaracije nezavisnosti.
Last edited by Ricken on 01/05/2015 16:52, edited 1 time in total.
Ricken

#47 Re: Do kada će se dopuštati miješanje Srbije u politčke odnose u BiH?

Post by Ricken »

KatarinaKosaca wrote:
almir90 wrote:
Gdje piše?

Čudi me Katarina da to neznaš da specijalne veze definirane Daytonom imaju svoja ograničenja.
Ricken

#48 Re: Do kada će se dozvoliti miješanje Srbije u politčke odnose u BiH?

Post by Ricken »

asker wrote:
Garant ili potpisnik? Zaracena strana koja je de facto bila ucesnik oruzanih sukoba. Sta bi to bilo ako oni povuku taj svoj "garant"? BiH prestaje da postoji?
Garant Dejtona i same BiH je onda Armija BiH a danas svi gradjani koji je osjecaju svojom!
Daytonski sporazum u orginalu ne poznaje nikakve garante. Ako ćemo govoriti o garantima, onda je su to SAD.

Srbija je samo potpisnik tog sporazuma, i to zbog svoje uloge u agresiji na našu zemlju. Srbija se tim potpisom obavezala na prekid aktivnosti uperenih protiv Bosne i Hercegovine, ali nije dobila pravo mješanja u unutrašnje stvari naše zemlje, kakvo pravo sebi želi priskrbiti insistiranjem na nepostojećoj ulozi „garanta“ tog sporazuma.

Normalno da su Srbija i Hrvatska potpisnici mirovnog sporazuma jer su i jedna i druga direktno imale utjecaj na rat u BiH. Kako RS nema državotvorna obilježja, i kako joj je vijek trajanja dok traje sporazum, nikakvo drugo rješenje vezano za strane koje potpisuju Daytonski sporazum nije moglo biti implementirano. Ovo također znači da BiH nije nikakve zajednica entiteta, već država sa kontinuitetom su-potpisnica.
KatarinaKosaca

#49 Re: Do kada će se dopuštati miješanje Srbije u politčke odnose u BiH?

Post by KatarinaKosaca »

Ricken wrote:Čudi me Katarina da to neznaš da specijalne veze definirane Daytonom imaju svoja ograničenja.
Naravno da imaju svoja ograničenja, ali postoje. Tvrdilo se da su izmišljotina, da mi to kao dopuštamo nelegalno i šta sve ne..
Post Reply