DO KAD VIŠE GOSPODO DRAGA, DO KAD?!!!!!!!!!!!!!!!!!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Mickany

#76 Re: DO KAD VIŠE GOSPODO DRAGA, DO KAD?!!!!!!!!!!!!!!!!!

Post by Mickany »

:lol: :lol: Fantome,legendo popravi mi vece.Hvala! :lol: :lol: :lol:
uvjek dobar gost

#77 Re: DO KAD VIŠE GOSPODO DRAGA, DO KAD?!!!!!!!!!!!!!!!!!

Post by uvjek dobar gost »

Na konto cijele ove priče... sinoć na jednoj od televizija gledah vijest o gradnji Ferhadija džamije u Banjoj Luci....
uhvatila me tuga kad sam čuo da se nema para za njenu obnovu i restauraciju..... kažu ljudi iz IZ Banja Luka.... mnogi su obećavali, a sada nema novaca ...

Sad se ja pitam... ima para za pravljenje objekata koji nisu u skladu sa našom istorijom i tradicijom.. ima para za takve objekte... tad je izgovor... pa donatori su donijeli nacrte i bili su voljni da investiraju... mi smo ih mogli samo odbiti..., a nema novaca za obnovu autentičnih objekata koji su srušeni tokom agresije...
Imamo li mi karaktera da nekog odbijemo i zahvalimo se... imamo li snage da tražimo ono šta hoćemo....

Pa zar veći efekat za povratnike, ali i uopšteno nije kada se obnovi objekat vjerskog sadržaja ali po uzoru na onaj koji je porušen tokom agresije..... ovdje sada mislim na sve objekte vjerskog sadržaja....

Nekako sam pravo bio ljut i razočaran.....
_cezar_

#78 Re: DO KAD VIŠE GOSPODO DRAGA, DO KAD?!!!!!!!!!!!!!!!!!

Post by _cezar_ »

ja kao neko ko ide u dzamiju, licno smatram da na ciglanama na onom parkingu ne treba dzamija. ima precih stvari od dzamije, pogotove kad se uzme u obzir da vec u krugu od 500 m imaju 3-4.
na nekoj prethodnoj temi o dzamijama, kojih je bilo i previse, cesto se spominjalo kako nemamo bazena olimpijskog, fabrika i sl
nije posao IZ da pravi ni bazen a ni fabriku, to bi trebala drzava raditi. sve dzamije koje se prave, ako nisu nacionalni spomenici, kao ferhadija u BL, nece bit finansirani iz drzavnog, entitetskog, kantonalnog il kojeg vec budzeta.

druga je stvar sto bi IZ, s obzirom na ustrojstvo nase drzave, koja bi se trebala brinuti u svojim clanovima, mogla, sto bi bilo i islamski i prece od dzamije, napravit u istocnoj bosni jedno 5-6 fabrika, za sta bi sigurno mogli naci donacije, pa bi ljudi imali gdje da se vrate, primali platu, pa bi na kraju sami napravili dzamiju. al to je iluzorno ocekivat od reisa koji se u sve petlja a najmanje tamo gdje mu je mjesto, tj u stvarne potrebe muslimana u bih.
SL67

#79 Re: DO KAD VIŠE GOSPODO DRAGA, DO KAD?!!!!!!!!!!!!!!!!!

Post by SL67 »

mojgrad wrote:
forza milan wrote:I nek mi sad neko kaze da se ti nisi juce prijavila po zadatku da izneses necija razmisljanja koja su ti metodom presadjivanja ubacena u glavu. Sto se mene tice moglo bi u sarajevu biti manje dzamija, ne bih se bunio ali mi ni najmanje ne smetaju. De se zapitaj je li prirodno da od marin dvora do stupa nema nijedne dzamije (pa i crkve isto) a na tom prostoru zivi preko 100 000 hiljada ljudi, dobrim dijeolom muslimana. Govorim o periodu prije rata, za vladavine komunizma. Problem je dakle vise u tome sto si u startu stvari postavila pogresno i za kriterij uzela jednopartijski, totalitarni rezim koji je u evropi dozivio krah i svaku vrstu osude. Samo izgleda u tvojoj glavi jos nije. Zao mi te je. :( :(
Ti ocigledno nisi iz Sarajeva, jer da jesi znao bi da bas na Marijin Dvoru ima crkva Svetog Josipa, s desne strane, odmah kad izadjes iz tramvaja. Pa onda imas dzamiju (koja je bila bombardovana u ratu ali je u funkciji) u Magribijinoj ulici, isto tako u neposrednoj blizini..
Volila bih da ljudi koji ne poznaju 'svoj' grad malo prosetaju njime i zavuku se u sporedne ulicice a ne da misle poznaju grad time sto prosetaju Ferhadijom i pojedu cevape na Carsiji :mrgreen:

Sto se tice gradnje vjerskih objekata meni su mnogo ljepse starije one prijeratne nego ove nove. Trebali bi prvo da obnove staru gradnju (i tako sacuvaju tradiciju i kulturu, od istorijskog znacaja nase zemlje) prije nego se krene sa novom gradnjom.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
SL67

#80 Re: DO KAD VIŠE GOSPODO DRAGA, DO KAD?!!!!!!!!!!!!!!!!!

Post by SL67 »

shalaedin wrote:
mIRCerka wrote:
forza milan wrote:I nek mi sad neko kaze da se ti nisi juce prijavila po zadatku da izneses necija razmisljanja koja su ti metodom presadjivanja ubacena u glavu. Sto se mene tice moglo bi u sarajevu biti manje dzamija, ne bih se bunio ali mi ni najmanje ne smetaju. De se zapitaj je li prirodno da od marin dvora do stupa nema nijedne dzamije (pa i crkve isto) a na tom prostoru zivi preko 100 000 hiljada ljudi, dobrim dijeolom muslimana. Govorim o periodu prije rata, za vladavine komunizma. Problem je dakle vise u tome sto si u startu stvari postavila pogresno i za kriterij uzela jednopartijski, totalitarni rezim koji je u evropi dozivio krah i svaku vrstu osude. Samo izgleda utvojoj glavi jos nije. Zao mi te je. :( :(
Zar ti mislis da je crkva kod 3.gimn izgradjena nakon rata? Ili katolicka kod PTTa? Pofalici?
Ring a bell?

Sine, pogresno su te informisali.

A DALI TI MISLIS DA JE TO DOVOLJNO ZA OKO 100 000 LJUDI KOJI ZIVE U OKOLINI TIH OBJEKATA? I STA MUSLIMANI IMAJU SA TOM CRKVOM NECE SE ONI U NJOJ MOLITI. OD HRASNOG PA DO MARIN DVORA MALI JE BROJ VJERSKIH OBJEKATA A POGOTOVO ONIH ZA POTREBE MUSLIMANSKOG DJELA STANOVNISTVA. :sax:
Pa ti si 100% u pravu. Treba sagraditi dzamije na svakom cosku, da ti isti mogu da se mole bogu i da usput ponesu sve racune i obaveze ( da im IZ plati ) i djecu da im nahrane i obuku i skoluju, i da im kupe sve potrebno za zivot , jer nemaju posla, nema fabrika, penzije male, plate male, socijale premale , invalidnine jadne , pa nisu u stanju da sve pokriju svojim jadnm primanjima. I neka mole svaki vakat mozda im se i posreci pa im to IZ omoguci. :bih:
A neces vjerovati ja se molim kuci, JA I BOG :thumbup:
starmo

#81 Re: DO KAD VIŠE GOSPODO DRAGA, DO KAD?!!!!!!!!!!!!!!!!!

Post by starmo »

samo da prenesem...

Trebala je ova pricica ici na forum na Sarajevo-x.com ali se ne uspijevam registrirati, pa evo, stavljam ovdje.
Muz i ja smo na privremenom radu u Sarajevu. Dakle, Hrvati u Sarajevu. Mislim da smo prosjecni, normalni ljudi, u ratu smo bili u BiH, pa znamo kako stvari funkcioniraju. Ja godinama radim u visenacionalnoj sredini i nikad nisam imala problema s ljudima zbog pripadanja razlicitim nacionalnostima, a isto je i s muzem. Sve ovo govorim da pojasnim da nismo primitivci kojima kod druge nacije nista ne valja.

Elem, odemo mi prosle nedjelje na Vrelo Bosne, malo u prirodu, tko je tamo bio zna kako je, lijepo je, voda smiruje, zelenilo, sin da malo vidi konje, patke i labude. Kad tamo, red standova s literaturom o islamu i s hidzabima (i prigodnom glazbom), red standova s kineskom robom, red standova sa zastavama s ljiljanima, doduse, nadje se i jedan stand s navijackim rekvizitima, pa vidjeh i Hajduk i Dinamo pored Zelje, Celika itd. Sve je to sklepano i grozno, samo na jednom standu vidjeh par stvari koje bi se mogle podvesti pod kategoriju suveniri, zemljane posude i drveni satovi u obliku BiH. Ljudi oko nas pozdravljaju se s merhaba i selam alejkum, cevapi ne mirisu nego smrde, uglavnom, to je bila takva atmosfera da smo se muz i ja samo zgledali i pozalili sto smo dosli. Osjecali smo se kao da nas je netko prebacio na kakav teferic na Bliskom Istoku zbog te islamom prozete atmosfere na javnom mjestu koje nije predvidjeno za vjerska dogadjanja. Kakve price o multikulturalnom gradu Sarajevu? Jednostavno nema druge rijeci osim BALILUK da se to opise. A prije nego sto se pojedini obruse na mene zbog koristenja te rijeci, procitajte opet prvi pasus. Ili otidjite jedne nedjelje i sami na Vrelo Bosne pa se uvjerite kako to izgleda.

A u prebistroj vodi hlade se gajbe pive i gazirana pica. Pa nije to neki seoski potok, to je valjda znacajno mjesto na turistickoj mapi grada Sarajeva!
I je li to mjesto koje bi se nekom turisti moglo preporuciti prilikom posjeta Sarajevu? Je li to mjesto gdje bi se moglo dovesti djecu iz, recimo Sirokog Brijega ili Bijeljine tijekom jednodnevnog izleta u glavni grad svoje drzave? Boze sacuvaj. Nakon tog iskustva, ja sam dvaput oprala ruke i jedva nesto pojela koliko mi se sve smucilo, a muz se cesao po glavi jer je imao osjecaj da se zausljivio. Tuga. Saka u oko kako nemuslimanu, tako i ljubitelju prirode.
Malo je nabacano, mozda bi dobro dosla i dodatna pojasnjenja ali nemam snage uljepsavati, ovo je jedna kratka impresija...

http://forum.bljesak.info/viewtopic.php?f=3&t=14054
MuaDib

#82 Re: DO KAD VIŠE GOSPODO DRAGA, DO KAD?!!!!!!!!!!!!!!!!!

Post by MuaDib »

starmo wrote:samo da prenesem...

Trebala je ova pricica ici na forum na Sarajevo-x.com ali se ne uspijevam registrirati, pa evo, stavljam ovdje.
Muz i ja smo na privremenom radu u Sarajevu. Dakle, Hrvati u Sarajevu. Mislim da smo prosjecni, normalni ljudi, u ratu smo bili u BiH, pa znamo kako stvari funkcioniraju. Ja godinama radim u visenacionalnoj sredini i nikad nisam imala problema s ljudima zbog pripadanja razlicitim nacionalnostima, a isto je i s muzem. Sve ovo govorim da pojasnim da nismo primitivci kojima kod druge nacije nista ne valja.

Elem, odemo mi prosle nedjelje na Vrelo Bosne, malo u prirodu, tko je tamo bio zna kako je, lijepo je, voda smiruje, zelenilo, sin da malo vidi konje, patke i labude. Kad tamo, red standova s literaturom o islamu i s hidzabima (i prigodnom glazbom), red standova s kineskom robom, red standova sa zastavama s ljiljanima, doduse, nadje se i jedan stand s navijackim rekvizitima, pa vidjeh i Hajduk i Dinamo pored Zelje, Celika itd. Sve je to sklepano i grozno, samo na jednom standu vidjeh par stvari koje bi se mogle podvesti pod kategoriju suveniri, zemljane posude i drveni satovi u obliku BiH. Ljudi oko nas pozdravljaju se s merhaba i selam alejkum, cevapi ne mirisu nego smrde, uglavnom, to je bila takva atmosfera da smo se muz i ja samo zgledali i pozalili sto smo dosli. Osjecali smo se kao da nas je netko prebacio na kakav teferic na Bliskom Istoku zbog te islamom prozete atmosfere na javnom mjestu koje nije predvidjeno za vjerska dogadjanja. Kakve price o multikulturalnom gradu Sarajevu? Jednostavno nema druge rijeci osim BALILUK da se to opise. A prije nego sto se pojedini obruse na mene zbog koristenja te rijeci, procitajte opet prvi pasus. Ili otidjite jedne nedjelje i sami na Vrelo Bosne pa se uvjerite kako to izgleda.

A u prebistroj vodi hlade se gajbe pive i gazirana pica. Pa nije to neki seoski potok, to je valjda znacajno mjesto na turistickoj mapi grada Sarajeva!
I je li to mjesto koje bi se nekom turisti moglo preporuciti prilikom posjeta Sarajevu? Je li to mjesto gdje bi se moglo dovesti djecu iz, recimo Sirokog Brijega ili Bijeljine tijekom jednodnevnog izleta u glavni grad svoje drzave? Boze sacuvaj. Nakon tog iskustva, ja sam dvaput oprala ruke i jedva nesto pojela koliko mi se sve smucilo, a muz se cesao po glavi jer je imao osjecaj da se zausljivio. Tuga. Saka u oko kako nemuslimanu, tako i ljubitelju prirode.
Malo je nabacano, mozda bi dobro dosla i dodatna pojasnjenja ali nemam snage uljepsavati, ovo je jedna kratka impresija...

Ovo sve govori, o Sarajevu danas, o stepenu kulture i stepenu ruralizacije u Sarajevu, odnosno pretvaranju Sarajeva u muslimansku mahalu. :x :x
Nikad više Sarajevo neće biti urbano, a kamo li dobiti Olimpijadu recimo. :D
Banksy

#83 Re: DO KAD VIŠE GOSPODO DRAGA, DO KAD?!!!!!!!!!!!!!!!!!

Post by Banksy »

MuaDib wrote:
starmo wrote:samo da prenesem...

Ovo sve govori, o Sarajevu danas, o stepenu kulture i stepenu ruralizacije u Sarajevu, odnosno pretvaranju Sarajeva u muslimansku mahalu. :x :x
Blagi bože, koja mržnja, nevjerovatno. :(

Pa kako možete uopće živjeti u ovom gradu kad ga toliko mrzite ...

Nego, Muadibe, zar ti vjeruješ ovim, kako kažeš, Hrvatima što su vazda gnjide bili 8-)
zar vazda gnjide nisu po defaultu i lažovi.
slavkoimamodilera

#84 Re: DO KAD VIŠE GOSPODO DRAGA, DO KAD?!!!!!!!!!!!!!!!!!

Post by slavkoimamodilera »

Ko je bio na V. Bosne u zadnje vrijeme vidio je da upravo ovako i izgleda... :-) iskreno, zalibo mene za islamsku literaturu ili celikove salove sto se prodaju... meni je to podjednako pivama koje se hlade u vodi - dakle degradacija prostora...
Kwaheri

#85 Re: DO KAD VIŠE GOSPODO DRAGA, DO KAD?!!!!!!!!!!!!!!!!!

Post by Kwaheri »

A evo gotova je i anketa u Danima... u kojoj Jakob Finci (Predsjednik Asocijacije za istinu i pomirenje, Predsjednik Židovske zajednice u BiH , član međureligijskog vijeća.. ne znam da li je jos uvijek ambasador i direktor agencije za drzavnu sluzbu...) kaze tj. laze kako su dzamije ionako prazne. No nejse, nije gosp. Finci vasa zelja fakat.. Dragoj mi novinarki i urednici gospođi Vildani preporucujem da petkom obiđe dzamije od Hrasnice do Alipasine, pa da vidi da su dzamije pune... i zimi cak nije rijetka situacija da ljudi klanjaju vani...cisto da pogleda sta jeste fakat.
Ova teza iz uvodnog posta "gdje god vidis zgodno mjesto...blabla..." je ista kao i kod gđe. Vildane... (sta mislim o toj stoput ponovljenoj floskuli... i otkud ona tu, zaista ne bih vise ni rijeci)..

Ali opet...socijalisticki resentiment kod nase građanske opcije plodno je tlo za utjecaje u kojima je potrebno dugorocno obezbijediti "historiju" zajednicke odgovornosti i krivnje za nedavnu proslost, jer takvo nesto je potrebno da bi se oprala milion i jedna greska u "slucaju Bosna"... Kako se to postize? Ne znam jel to negdje oproban recept, ali hajka o religijskim korijenima za sukobe...pali, ocito.

Istjerujemo li Srbe i Hrvate iz grada zato sto gradimo dzamije? Mislim da ne. Neki odlaze,ali odlaze i Bošnjaci. Oni koji odlaze zbog dzamija su isti oni koji su jednom, opet ne tako davno, svoje misljenje o njima realizirali toplim pogledima kroz topovske cijevi... I ne samo svoje misljenje o dzamijama, gospođa Vildana i ostala urbano-građanska opcijo, vec i o nama..htjeli vi to ili ne, mi smo u kompletu...Vi i ja, Vesovic i Latic, Spahic i Suljagic, reis i Pecanin....

...

Nedavno sam slusala jednu pametnu zenu... pricala je o "javnom prostoru" i historiji... nekada je ucesce u javnom prostoru bilo rezervirano za slobodne i one vise klase...robovi i oni iz nizih klasa su mogle svoja htijenja realizirati samo u domenu privatne sfere... Potrajat ce dok me ne ubijedite da sam iskljucena iz grupe slobodnih ljudi...
ja.neron

#86 Re: DO KAD VIŠE GOSPODO DRAGA, DO KAD?!!!!!!!!!!!!!!!!!

Post by ja.neron »

Ivana2004 wrote:Do kada će se od Sarajeva praviti džamahirija a pri tome burno reagovati na izjave seoskog kabadahije iz manjega nam BiH entiteta kada Sarajevo proglašava Teheranom. Međutim, malo kasnije se nazovi gospodin ispravio i rekao: "Šta fali Teheranu, Teheran je lijep grad, ima manje džamija od Sarajeva". I mislim da je gospodin 100% u pravu. Nakon rata je krenuo masovni trend izgradnje vjeskih objekata. Džamije su se gradile s koca i konopca. Gdje god vidiš plodno mjesto ti džamiju posadi: Alipašino polje, Grbavica, raznorazne novosagrađene mahale, Prešernov trg, između zgrada i kuća, pa čak i jedna pored druge iako ih dijeli 50 metara vazdušne linije... Tako stradaše parkovi, kojih ionako imamo premalo za „glavni grad“ jedne države, kao i parkinzi kojih smo također u deficitu. Kod nas izgleda vlada pravilo obrnute proporcije: što je više auta daj što manje parkinga, što je više djece daj što manje parkova. Šta se djeca imaju igrati lopte, žmire, ganje, limuna i narandže kad se mogu fatati alkohola, droga, raznih plejstejšna i nitenda.

Onda dođosmo do najnovijeg poteza legalnih nam vlasti: izgradnja džamije u naselju Ciglane. Da ne govorimo o tome kako je lokacija objekta više nego neodgovarajuća (najlakše će „oni“ zatvoriti sve kafiće okolo) ili kako se nanovo ukida dio parkinga, ali šta je s djecom koja opet ostaju bez djela platoa na kojem voze bicikla, role ili se igraju bez straha od auta.

Dosta nam je izgradnje i džamija i crkvi – pravite nam parkove i pustite nas da zajedno živimo. Pravim vjernicima neće smetati da prošetaju 200m od platoa na Ciglanama do jedne od najljepših i najstarijih džamija u Sarajevu: Alipašine džamije. Drugim narodima nije smetao mehdžid. Nas pustite da sjedimo na suncu u bašti Lore, da gledamo djecu kako se igraju i da uživamo u „multietničkom“ Sarajevu. Pustite nas da sami biramo svoju vjeru a da uvažavamo tuđu. Ne budite ljutnju kod ljudi radi još većih razlika između vjera – toga nam je dosta.
po džamijama se voze auta zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
BSn

#87 Re: DO KAD VIŠE GOSPODO DRAGA, DO KAD?!!!!!!!!!!!!!!!!!

Post by BSn »

Jao ovog trolla. Hem "galami" odmah u naslovu, hem vrsi jeftinu politicku propagandu za nacionalne stranke.
Prvo nam nahvali Dodu, a ove "nase" federacijske popljuje. Onda ce ovi "nasi" to procitati, pa ce glasati za ove "nase", a ovi "njihovi" ce to procitati i shvatiti da su dobro glasali na proslim izborima, jer eto i ovi "njihovi" hvale ovog "naseg".

Malo zvuci komplikovano, ali je toliko jednostavno. Ovo bi sve moglo ici na onu temu o novim clanovima najjace bh. stranke.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 08/07/2023 20:11, edited 3 times in total.
zgembo_sa

#89 Re: DO KAD VIŠE GOSPODO DRAGA, DO KAD?!!!!!!!!!!!!!!!!!

Post by zgembo_sa »

Udri po dzamijama! Niste odavno :D
Tradicionalni predizborni potpaljivac :D
homo_sapiens

#90 Re: DO KAD VIŠE GOSPODO DRAGA, DO KAD?!!!!!!!!!!!!!!!!!

Post by homo_sapiens »

jOFLA wrote:
ja.neron wrote:Dosta nam je izgradnje i džamija i crkvi
Reci ti Saudijcima, Malezijcima i takvim sličnim da prestanu donirati pare za džamije. Jednom kad donator pošalje pare, on hoće džamiju, samo džamiju, i ništa drugo osim džamije. Napiši brate zvanično pismo vladi Malezije, Saudijske Arabije, Irana i sl, neka apeluju na njihove bogatune koji bi trebali prestati donirati lovu za džamije, i odmah da počnu donirati pare za obnovu bolnica, domova zdravlja, škola i biblioteka, a ne za svoje pare zahtjevati gradnju novih džamija kojih imamo više nego dovoljno.

Svaka džamija izgrađenja je od njihovih para, po njihovom zahtjevu, o čem BiH nije mogla odlučivati jer su donirane pare naravno tuđe. Barem zidari nešto zarade u tom periodu gradnje, u vremenu siromaštva i besposličarenja. Nemojte više optuživati grad ili BiH za gradnju džamija.
Investitori su stranci, ali su izrazili namjeru da grade u BiH, i gradili su, ali po zakonima BiH, prije ostalih prema Zakonu o prostornom planiranju i korištenju zemljišta u FBiH, koji tretira kasnije izdavanje gradjevinske dozvole, koje opet, izdaju organi u opcinama BiH.
Dakle - skretanje je s teme prica o tome da su novci (investicije) strane, pa neka su, ali ne mogu s svojim novcima raditi po BiH sta hoce, nek svoje novce za slice projekte i objekte koriste u svojim drzavama. Mislite li da bih ja sa svojih 10 mil EUR mogao izgraditi u Jemenu objekt po svojoj volji, a da ne pitam lokalne vlasti :lol:
Krivci su domaci sluzbenici koji izdaju dozvole za gradnju. Eh, sad, vrijeme je da se izvri revizija izdanih gradjevinskih dozvola i urbanistickih saglasnosti, pa ako su neki vjesrki objekti izgradjeni uz mimolilazenje zakonskih propisa - odgovorne osobe u zatvor i na drugu odgovornost, a izgradjene objekte - rusiti.
amrica

#91 Re: DO KAD VIŠE GOSPODO DRAGA, DO KAD?!!!!!!!!!!!!!!!!!

Post by amrica »

Vrelo Bosne je odron, dno dna, fuuujjjj, primitivizam, kic, uhljupluk, katastrofa.

Ko nije bio i vidio, neka ode, samo mu moze pasti mrak na oci.

Sjeca li se iko predratnog VB, sa jezerima sa pastrmkama, sa kulturnim restoranima, bez auta po aleji, cisto, uredno, ...
Vozdra raja :-)

#92 Re: DO KAD VIŠE GOSPODO DRAGA, DO KAD?!!!!!!!!!!!!!!!!!

Post by Vozdra raja :-) »

Ivana2004 wrote:
Do kada će se od Sarajeva praviti džamahirija

Dosta nam je izgradnje i džamija i crkvi – pravite nam parkove i pustite nas da zajedno živimo. Pravim vjernicima neće smetati da prošetaju 200m od platoa na Ciglanama do jedne od najljepših i najstarijih džamija u Sarajevu: Alipašine džamije. Drugim narodima nije smetao mehdžid. Nas pustite da sjedimo na suncu u bašti Lore, da gledamo djecu kako se igraju i da uživamo u „multietničkom“ Sarajevu. Pustite nas da sami biramo svoju vjeru a da uvažavamo tuđu. Ne budite ljutnju kod ljudi radi još većih razlika između vjera – toga nam je dosta.
Sarajevo nije Dzemahirija.

Dzamije su nesto lijepo a ne ruzno!

Mozda je tebi dosta dzamija i crkvi, ali ima ljudi kojima nije dosta!

Pravom insanu nikada nece smetati dzmija niti crkva, ma koliko da ih je!!

S obzirom da se gradi dzamija na Ciglanama, jeli to tebi onemogucava da biras svoju vjeru??

Ako zelis multi Sarajevo, onda se ne buni prtiv vjerskik objekata.!
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 08/07/2023 20:12, edited 2 times in total.
zgembo_sa

#94 Re: DO KAD VIŠE GOSPODO DRAGA, DO KAD?!!!!!!!!!!!!!!!!!

Post by zgembo_sa »

jOFLA wrote:Odoše pare na još jednu džamiju, a nema na primjer popravnog doma za maloljetne kriminalce. Slobodno hodaju po gradu. Dobro reče Denisov ubica "ne možete mi ništa..." I u pravu je. Nemaš ga gdje zatvoriti.
Znaci jedino su pare, date za dzamiju, pogresno plasirane, a sve ostalo je ok? Jedino ti je to zasmetalo? Jedino od tih para se moze izgraditi popravni dom?
popajic

#95 Re: DO KAD VIŠE GOSPODO DRAGA, DO KAD?!!!!!!!!!!!!!!!!!

Post by popajic »

@vozdra raja
Mozda je tebi dosta dzamija i crkvi, ali ima ljudi kojima nije dosta!

Pravom insanu nikada nece smetati dzmija niti crkva, ma koliko da ih je!!
Naravno da ima ljudi koji bi voljeli dzamiju u svakom stubistu.Ali ima i ljudi koji bi voljeli vise vrtica,bolje opremljenih skola,sportskih dvorana,mozda i pokoju fabrikicu...A nista od ovoga se ne gradi
Problem je u TOJ ogromnoj nesrazmjeri.
Iz tog ugla i ja po tebi nisam pravi insan (znaci zivio sam u zabludi !)
zgembo_sa

#96 Re: DO KAD VIŠE GOSPODO DRAGA, DO KAD?!!!!!!!!!!!!!!!!!

Post by zgembo_sa »

a ima i ljudi koji bi voljeli da dzamija uopste nema :)
popajic

#97 Re: DO KAD VIŠE GOSPODO DRAGA, DO KAD?!!!!!!!!!!!!!!!!!

Post by popajic »

Postao/la zgembo_sa dana 23/08/2008 20:31
a ima i ljudi koji bi voljeli da dzamija uopste nema :)
Ja licno ne bih mogao zamisliti Sarajevo bez dzamija.Onih starih,lijepih koje su mu uvijek pripadale.Ali kad nesto ide u svoju krajnost prestaje biti lijepo.
homar

#98 Re: DO KAD VIŠE GOSPODO DRAGA, DO KAD?!!!!!!!!!!!!!!!!!

Post by homar »

Pustimo na miru džamije i crkve, hvatajmo kriminalce i lopove.
SiSaJuMe

#99 Re: DO KAD VIŠE GOSPODO DRAGA, DO KAD?!!!!!!!!!!!!!!!!!

Post by SiSaJuMe »

Sta se cudite,. Sarajevo je samo jedna zapisana teritorija. Masovna gradnja bogomolja u torovima sirom BIH nema nikakve veze sa vjerom. Kad teritoriju zapisas moras je i oznacit,........... nazalost,. od multikulturalnog grada osta samo uspomena.......
homo_sapiens

#100 Re: DO KAD VIŠE GOSPODO DRAGA, DO KAD?!!!!!!!!!!!!!!!!!

Post by homo_sapiens »

homar wrote:Pustimo na miru džamije i crkve, hvatajmo kriminalce i lopove.
Onda moramo malo i u dzamije i crkve zaviriti . . .
Post Reply