do kad marka i fening?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Haris.ba

#26 Re: do kad marka i fening?

Post by Haris.ba »

oktobar07 wrote:
Mr.Lee wrote:Mislim da gospodin misli na IME valute. BiH ima svoju valutu od 1997. godine, i dato joj je ime konvertibilna marka vjerovatno iz razloga da asocira na njemačku marku u koju je građanstvo tada imalo veliko povjerenje, također za razliku od ostalih valuta koje su u periodu rata bile u opticaju DM su koristili svi narodi u BiH.
da, mislim na ime valute, ne na vrijednost i njeno postojanje.
jedni su imali tolar, jedni kunu, jedni dinar, mogli smo i mi neko domace ime imati za valutu.
nesto bosansko. valjda ima nesto po cemu bi mogli nazvati nas novac.
da ne vucemo marku i fening jos iz rata.
Samo cu te podsjetiti kakve su bile trudnicke muke kod dogovaranja oko KM -a. Da nije bilo stranaca, entitet RS nikada ne bi pristao ni na ovakav sistem. Tako da je naziv valute shvatljiv u kontekstu njenoga zacetka.

P.S.
Povlacim ono za provokatorstvo, halali. :D
Pun forum astronauta, pa malo sam iznerviran.
kijameta

#27 Re: do kad marka i fening?

Post by kijameta »

Marka je jedna od rijetkih stvari u Bosni koje su opceprihvacene. I ime(pricam iskljucivo o imenu,nista vezano za ekonomiju) je perfektno. Kratko,jasno,svima poznato i drago,kompromis,prema kojemu nitko ne moze nikakvog prigovora uloziti.To je nacin na koji bi trebali rijesavati svaki problem u Bosni.
Mada jasno da bez stranaca ni to ne bi bilo prihvaceno,slucajno sam tada bas radio u rs-u i vidio sam koliki je otpor kod naroda prema bilo cemu zajednickom i sjecam se kada je marka bila prihvacena;da su mi lokalni Srbi uvijek dolazili objasnjavati,kako je to kratkog vijeka i da ce propasti za godinu -dvije. To je bilo negdje 98-99.
Btw,imali smo sada ne mogu se sjetiti od kada,cini mi se od 95 bosanski dinar,ciji je kurs bio 100 prema 1 prema njemackoj marki i tih par godina do uvodzenja KM-a se dobro drzao,nije skliznuo u inflaciju,najnize je isao na crno za 107-108 prema njemackoj marki.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#28 Re: do kad marka i fening?

Post by Truba »

sjećam se da je bio io 120 dinara
znam kad sam stripove kupovao na pijaci

onda je vraćen na 100 :mrgreen: a one papirnate novčanice od 100 dinara... koje je ono rasulo bilo izderano... primali su samo da liči na nešto :mrgreen:
kijameta

#29 Re: do kad marka i fening?

Post by kijameta »

komi wrote:sjećam se da je bio io 120 dinara
znam kad sam stripove kupovao na pijaci

onda je vraćen na 100 :mrgreen: a one papirnate novčanice od 100 dinara... koje je ono rasulo bilo izderano... primali su samo da liči na nešto :mrgreen:
To su te stripadzije uzeli k'o lopatom :D :D :D
Sjecam se da je u Tuzli bosanski dinar isao nize za njemacku marku,nego u Sarajevu,pa se moglo sa njima i svercati,bilo je ulicnih prodavaca,sve do pojave KM. Tuzlanski sverceri su imali dobar fol,davali su dobre ponude za njemacku marku i onda bi ti u guti para,namjerno izbrojali nesto malo manje,pa kada im vratis gute bosanskih dinara,onda bi dodavali tih nekoliko novcanica sto nedostaju a odozdo bi rukom skidali citavu gutu novcanica,ko to nije znao ili nije pazio,bio je donji pravo. :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#30 Re: do kad marka i fening?

Post by Truba »

nisu me uzimali lopatom :P

nego placas kovanicom njemackom i onda ti je isto :mrgreen: a a ko ces dinarima onda 120 :mrgreen:
Chischo

#31 Re: do kad marka i fening?

Post by Chischo »

ja predlazem da se valuta zove dodik :mrgreen: :bih:
Post Reply