do kad marka i fening?
Moderator: anex
- oktobar07
#1 do kad marka i fening?
moze li mi neko objasniti zasto se u bosni jos uvijek koristi vjestacka valuta, konvertibilna marka?
svaka zemlja ima svoju domacu valutu, a mi koristimo nekakvu marku vec 15 i vise godina.
zalosno.
svaka zemlja ima svoju domacu valutu, a mi koristimo nekakvu marku vec 15 i vise godina.
zalosno.
- JThomas
#2 Re: do kad marka i fening?
pa zato što smo je vazda koristili

-
detroit-mercy
#3 Re: do kad marka i fening?
Dok se ne uvede Euro!
- karanana
#4 Re: do kad marka i fening?
ne kontam. a cija je to valuta konvertibilna marka? kako mislis da je vjestacka? u kojem smislu?oktobar07 wrote:moze li mi neko objasniti zasto se u bosni jos uvijek koristi vjestacka valuta, konvertibilna marka?
zalosno.
koju nam valutu predlazes? kulin mozda?
znaci italija ima svoju domacu valutu? jeli jos cuvas lire u duseku? pitanje ti je ali apsolutno nidje veze. ako nam je ista koliko-toliko valjalo i ako nije bilo nekih pobuna vezano za to sa jedne ili sa druge strane, onda je to KM.
- oktobar07
#5 Re: do kad marka i fening?
kako cija je marka. koliko je meni poznato marka i feninzi su bila njemacka valuta, da bi je mi poceli koristiti i dodali "konvertibilna".karanana wrote:ne kontam. a cija je to valuta konvertibilna marka? kako mislis da je vjestacka? u kojem smislu?
koju nam valutu predlazes? kulin mozda?znaci italija ima svoju domacu valutu? jeli jos cuvas lire u duseku? pitanje ti je ali apsolutno nidje veze.
pitanje uopste nije nidje veze, nego je zalosno da su sve zemlje bivse yu imale/imaju svoju domacu valutu, osim nas.
- nellington
#6 Re: do kad marka i fening?
1. Kad je CG vratila perper? YU Dinar, ni Euro baš i nije neka 'domaća, izvorna' valuta CG, pa ti baš stav o svim zemljama exYu sa svojom valutom ne drži vodu.
2. Kako bi se to tvoje čudo zvalo?
2. Kako bi se to tvoje čudo zvalo?
- karanana
#7 Re: do kad marka i fening?
pa ako se valuta zove marka ne znaci da je bila ista kao i njemacka marka. sasvim razlicite valute razlicitog izgleda sa istim imenom. tih slucajeva imas na desetine. imas krune u 3-4 zemlje skandinavije. a razlicite valute. imas dolare u 10ak zemalja. imas dinare isto u mnogo zemalja. koju je to valutu imala crna gora? kakve veze ima to. najbitnije je da valute ima u duseku, nek se zove i govno nije bitno samo nek je ima.oktobar07 wrote:kako cija je marka. koliko je meni poznato marka i feninzi su bila njemacka valuta, da bi je mi poceli koristiti i dodali "konvertibilna".karanana wrote:ne kontam. a cija je to valuta konvertibilna marka? kako mislis da je vjestacka? u kojem smislu?
koju nam valutu predlazes? kulin mozda?znaci italija ima svoju domacu valutu? jeli jos cuvas lire u duseku? pitanje ti je ali apsolutno nidje veze.
pitanje uopste nije nidje veze, nego je zalosno da su sve zemlje bivse yu imale/imaju svoju domacu valutu, osim nas.
- JThomas
#8 Re: do kad marka i fening?

ja sam za vraćanje njemačke marke kao balkanskog univerzalnog sredstva plaćanja
- karanana
#9 Re: do kad marka i fening?
joj kako je bila slatka ona djevojka na stoji. uh najljepsa novcanica ikad. a ni ostale nisu lose.
a one stare shvabe mi se nisu svidjale nikako.
a one stare shvabe mi se nisu svidjale nikako.
- Haris.ba
#10 Re: do kad marka i fening?
Cudno da zivis u Bosni, a ne znas da drzava ima svoju valutu.oktobar07 wrote:moze li mi neko objasniti zasto se u bosni jos uvijek koristi vjestacka valuta, konvertibilna marka?
zalosno.
http://www.cbbh.ba/
Za sada mislim da si provokator.
P.S.
Sve valute u svijetu su u principu "vjestacke" tvorevine.
- oktobar07
#11 Re: do kad marka i fening?
dobro ti vjeruj da su marka i fening nasa domaca, bosanska, valuta, a za mene je to i dalje strana i vjestacka.Haris.ba wrote:Cudno da zivis u Bosni, a ne znas da drzava ima svoju valutu.
http://www.cbbh.ba/
Za sada mislim da si provokator.
- Mr.Lee
#12 Re: do kad marka i fening?
Mislim da gospodin misli na IME valute. BiH ima svoju valutu od 1997. godine, i dato joj je ime konvertibilna marka vjerovatno iz razloga da asocira na njemačku marku u koju je građanstvo tada imalo veliko povjerenje, također za razliku od ostalih valuta koje su u periodu rata bile u opticaju DM su koristili svi narodi u BiH.
- chengaba
#13 Re: do kad marka i fening?
Postavljaca teme vjerovatno interesuje kako bi prosla nova valuta "ljiljan", gdje ce svaki apoen biti ofarban u zeleno, eventualno crveno sa bijelim logom

- oktobar07
#14 Re: do kad marka i fening?
da, mislim na ime valute, ne na vrijednost i njeno postojanje.Mr.Lee wrote:Mislim da gospodin misli na IME valute. BiH ima svoju valutu od 1997. godine, i dato joj je ime konvertibilna marka vjerovatno iz razloga da asocira na njemačku marku u koju je građanstvo tada imalo veliko povjerenje, također za razliku od ostalih valuta koje su u periodu rata bile u opticaju DM su koristili svi narodi u BiH.
jedni su imali tolar, jedni kunu, jedni dinar, mogli smo i mi neko domace ime imati za valutu.
nesto bosansko. valjda ima nesto po cemu bi mogli nazvati nas novac.
da ne vucemo marku i fening jos iz rata.
- atko
#15 Re: do kad marka i fening?
Ako ce pokretacu teme biti lakse KM se moze posmatrati kao bonovi za euro
To sto joj me ime marka bilo je presudno da je svi prihvate jer svi su voljeli DEM-ove a to sto je bila konvrtibilna to jest imala pokrice u DEM-ovima za BAM-ove je bilo kljjucno da opstane a time i jedna od kljucnih stvari za BiH
I nadam se da nas preklemati sto prije na Eure jer cim se presto potpisivati Piter a poceo Kemo to nece na dobro izaci ... jos da nedaj boze daju kemi i stampariju u ruke radila bi u tri smjene
Neka nama KM dok nas Eur ne prifati
I btw ... od toliko vaznijih problema sta te inspirisa da pokrenes temu o KM-ima ?
To sto joj me ime marka bilo je presudno da je svi prihvate jer svi su voljeli DEM-ove a to sto je bila konvrtibilna to jest imala pokrice u DEM-ovima za BAM-ove je bilo kljjucno da opstane a time i jedna od kljucnih stvari za BiH
I nadam se da nas preklemati sto prije na Eure jer cim se presto potpisivati Piter a poceo Kemo to nece na dobro izaci ... jos da nedaj boze daju kemi i stampariju u ruke radila bi u tri smjene
Neka nama KM dok nas Eur ne prifati
I btw ... od toliko vaznijih problema sta te inspirisa da pokrenes temu o KM-ima ?
-
drot
#16 Re: do kad marka i fening?
normalno da je vjestacki vezana za euro inace nebi vrijedila nista, kako god se zvala
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#17 Re: do kad marka i fening?
pretpostavljam da pokretač teme želi ime valute
tipa
kulin
ljiljan
bosaurin

tipa
kulin
ljiljan
bosaurin
- oktobar07
#18 Re: do kad marka i fening?
mozda zato sto te vaznije probleme vec 15 godina niko ne rjesava, niti pokusava da ih rijesi.atko wrote:I btw ... od toliko vaznijih problema sta te inspirisa da pokrenes temu o KM-ima ?
mi samo to znamo i govoriti, to nam je cuveni moto, "zasto nesto, kada ima i nesto gore".
a vrtimo se u mjestu.
a pored toga, temu sam stavio pod "ekonomija", pa mislim da nisam toliko ni profulao.
ali sto ti rece, imamo mi vaznijih problema. ne bi li krenulo sta nabolje.
- oktobar07
#19 Re: do kad marka i fening?
zbog takvih likova kao ti, mi se i vrtimo u mjestu.komi wrote:pretpostavljam da pokretač teme želi ime valute
tipa
kulin
ljiljan
bosaurin
![]()
![]()
![]()
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#20 Re: do kad marka i fening?
- atko
#21 Re: do kad marka i fening?
Dje si boga ti bio prije haman 2 godine kada smo protestovali (nas jedno 157 u gradu od 500k) i pokusali posijati to sjeme navike da se ljudi nauce rjesavati svoje probleme ???oktobar07 wrote:mozda zato sto te vaznije probleme vec 15 godina niko ne rjesava, niti pokusava da ih rijesi.atko wrote:I btw ... od toliko vaznijih problema sta te inspirisa da pokrenes temu o KM-ima ?
mi samo to znamo i govoriti, to nam je cuveni moto, "zasto nesto, kada ima i nesto gore".
a vrtimo se u mjestu.
a pored toga, temu sam stavio pod "ekonomija", pa mislim da nisam toliko ni profulao.
ali sto ti rece, imamo mi vaznijih problema. ne bi li krenulo sta nabolje.
A gledam u dezeli 30k ljudi izaslo u europski uredjenoj drzavi ... bice da je nama predobro ... nismo mi ni KM zasluzili ... nego trebamo preci na trgovinu u uglju, krompiru, psenici ...
- Skyfox
#22 Re: do kad marka i fening?
ko neki dinosauruskomi wrote:
bosaurin
![]()
![]()
![]()
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#23 Re: do kad marka i fening?
Bosnalijekov apaurin se tako zove.Skyfox wrote:ko neki dinosauruskomi wrote:
bosaurin
![]()
![]()
![]()
- Skyfox
#24 Re: do kad marka i fening?
pojma nisam imao 
- dinaraaa
#25 Re: do kad marka i fening?
Za lire ti treba garaža , to u dušek što stane ni za soli ne može bitikaranana wrote:ne kontam. a cija je to valuta konvertibilna marka? kako mislis da je vjestacka? u kojem smislu?oktobar07 wrote:moze li mi neko objasniti zasto se u bosni jos uvijek koristi vjestacka valuta, konvertibilna marka?
zalosno.
koju nam valutu predlazes? kulin mozda?
znaci italija ima svoju domacu valutu? jeli jos cuvas lire u duseku? pitanje ti je ali apsolutno nidje veze. ako nam je ista koliko-toliko valjalo i ako nije bilo nekih pobuna vezano za to sa jedne ili sa druge strane, onda je to KM.
A konvertibilna je dobra samo nek ih ima
*ebo referndum daj para, para