do kad marka i fening?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

oktobar07

#1 do kad marka i fening?

Post by oktobar07 »

moze li mi neko objasniti zasto se u bosni jos uvijek koristi vjestacka valuta, konvertibilna marka?
svaka zemlja ima svoju domacu valutu, a mi koristimo nekakvu marku vec 15 i vise godina.
zalosno.
JThomas

#2 Re: do kad marka i fening?

Post by JThomas »

pa zato što smo je vazda koristili :lol: 8-)
detroit-mercy

#3 Re: do kad marka i fening?

Post by detroit-mercy »

Dok se ne uvede Euro!
karanana

#4 Re: do kad marka i fening?

Post by karanana »

oktobar07 wrote:moze li mi neko objasniti zasto se u bosni jos uvijek koristi vjestacka valuta, konvertibilna marka?
svaka zemlja ima svoju domacu valutu, a mi koristimo nekakvu marku vec 15 i vise godina.
zalosno.
ne kontam. a cija je to valuta konvertibilna marka? kako mislis da je vjestacka? u kojem smislu?
koju nam valutu predlazes? kulin mozda?

znaci italija ima svoju domacu valutu? jeli jos cuvas lire u duseku? pitanje ti je ali apsolutno nidje veze. ako nam je ista koliko-toliko valjalo i ako nije bilo nekih pobuna vezano za to sa jedne ili sa druge strane, onda je to KM.
oktobar07

#5 Re: do kad marka i fening?

Post by oktobar07 »

karanana wrote:ne kontam. a cija je to valuta konvertibilna marka? kako mislis da je vjestacka? u kojem smislu?
koju nam valutu predlazes? kulin mozda?znaci italija ima svoju domacu valutu? jeli jos cuvas lire u duseku? pitanje ti je ali apsolutno nidje veze.
kako cija je marka. koliko je meni poznato marka i feninzi su bila njemacka valuta, da bi je mi poceli koristiti i dodali "konvertibilna".
pitanje uopste nije nidje veze, nego je zalosno da su sve zemlje bivse yu imale/imaju svoju domacu valutu, osim nas.
nellington

#6 Re: do kad marka i fening?

Post by nellington »

1. Kad je CG vratila perper? YU Dinar, ni Euro baš i nije neka 'domaća, izvorna' valuta CG, pa ti baš stav o svim zemljama exYu sa svojom valutom ne drži vodu.
2. Kako bi se to tvoje čudo zvalo?
karanana

#7 Re: do kad marka i fening?

Post by karanana »

oktobar07 wrote:
karanana wrote:ne kontam. a cija je to valuta konvertibilna marka? kako mislis da je vjestacka? u kojem smislu?
koju nam valutu predlazes? kulin mozda?znaci italija ima svoju domacu valutu? jeli jos cuvas lire u duseku? pitanje ti je ali apsolutno nidje veze.
kako cija je marka. koliko je meni poznato marka i feninzi su bila njemacka valuta, da bi je mi poceli koristiti i dodali "konvertibilna".
pitanje uopste nije nidje veze, nego je zalosno da su sve zemlje bivse yu imale/imaju svoju domacu valutu, osim nas.
pa ako se valuta zove marka ne znaci da je bila ista kao i njemacka marka. sasvim razlicite valute razlicitog izgleda sa istim imenom. tih slucajeva imas na desetine. imas krune u 3-4 zemlje skandinavije. a razlicite valute. imas dolare u 10ak zemalja. imas dinare isto u mnogo zemalja. koju je to valutu imala crna gora? kakve veze ima to. najbitnije je da valute ima u duseku, nek se zove i govno nije bitno samo nek je ima.
JThomas

#8 Re: do kad marka i fening?

Post by JThomas »

Image

ja sam za vraćanje njemačke marke kao balkanskog univerzalnog sredstva plaćanja 8-) :lol:
karanana

#9 Re: do kad marka i fening?

Post by karanana »

joj kako je bila slatka ona djevojka na stoji. uh najljepsa novcanica ikad. a ni ostale nisu lose.
a one stare shvabe mi se nisu svidjale nikako.
Haris.ba

#10 Re: do kad marka i fening?

Post by Haris.ba »

oktobar07 wrote:moze li mi neko objasniti zasto se u bosni jos uvijek koristi vjestacka valuta, konvertibilna marka?
zalosno.
Cudno da zivis u Bosni, a ne znas da drzava ima svoju valutu.

http://www.cbbh.ba/

Za sada mislim da si provokator.

P.S.

Sve valute u svijetu su u principu "vjestacke" tvorevine.
oktobar07

#11 Re: do kad marka i fening?

Post by oktobar07 »

Haris.ba wrote:Cudno da zivis u Bosni, a ne znas da drzava ima svoju valutu.

http://www.cbbh.ba/

Za sada mislim da si provokator.
dobro ti vjeruj da su marka i fening nasa domaca, bosanska, valuta, a za mene je to i dalje strana i vjestacka.
Mr.Lee

#12 Re: do kad marka i fening?

Post by Mr.Lee »

Mislim da gospodin misli na IME valute. BiH ima svoju valutu od 1997. godine, i dato joj je ime konvertibilna marka vjerovatno iz razloga da asocira na njemačku marku u koju je građanstvo tada imalo veliko povjerenje, također za razliku od ostalih valuta koje su u periodu rata bile u opticaju DM su koristili svi narodi u BiH.
chengaba

#13 Re: do kad marka i fening?

Post by chengaba »

Postavljaca teme vjerovatno interesuje kako bi prosla nova valuta "ljiljan", gdje ce svaki apoen biti ofarban u zeleno, eventualno crveno sa bijelim logom :D :D :razz: :razz:
oktobar07

#14 Re: do kad marka i fening?

Post by oktobar07 »

Mr.Lee wrote:Mislim da gospodin misli na IME valute. BiH ima svoju valutu od 1997. godine, i dato joj je ime konvertibilna marka vjerovatno iz razloga da asocira na njemačku marku u koju je građanstvo tada imalo veliko povjerenje, također za razliku od ostalih valuta koje su u periodu rata bile u opticaju DM su koristili svi narodi u BiH.
da, mislim na ime valute, ne na vrijednost i njeno postojanje.
jedni su imali tolar, jedni kunu, jedni dinar, mogli smo i mi neko domace ime imati za valutu.
nesto bosansko. valjda ima nesto po cemu bi mogli nazvati nas novac.
da ne vucemo marku i fening jos iz rata.
atko

#15 Re: do kad marka i fening?

Post by atko »

Ako ce pokretacu teme biti lakse KM se moze posmatrati kao bonovi za euro :D

To sto joj me ime marka bilo je presudno da je svi prihvate jer svi su voljeli DEM-ove a to sto je bila konvrtibilna to jest imala pokrice u DEM-ovima za BAM-ove je bilo kljjucno da opstane a time i jedna od kljucnih stvari za BiH ;)

I nadam se da nas preklemati sto prije na Eure jer cim se presto potpisivati Piter a poceo Kemo to nece na dobro izaci ... jos da nedaj boze daju kemi i stampariju u ruke radila bi u tri smjene :-)

Neka nama KM dok nas Eur ne prifati ;)

I btw ... od toliko vaznijih problema sta te inspirisa da pokrenes temu o KM-ima ?
drot

#16 Re: do kad marka i fening?

Post by drot »

normalno da je vjestacki vezana za euro inace nebi vrijedila nista, kako god se zvala
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#17 Re: do kad marka i fening?

Post by Truba »

pretpostavljam da pokretač teme želi ime valute
tipa

kulin

ljiljan

bosaurin

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
oktobar07

#18 Re: do kad marka i fening?

Post by oktobar07 »

atko wrote:I btw ... od toliko vaznijih problema sta te inspirisa da pokrenes temu o KM-ima ?
mozda zato sto te vaznije probleme vec 15 godina niko ne rjesava, niti pokusava da ih rijesi.
mi samo to znamo i govoriti, to nam je cuveni moto, "zasto nesto, kada ima i nesto gore".
a vrtimo se u mjestu.
a pored toga, temu sam stavio pod "ekonomija", pa mislim da nisam toliko ni profulao.

ali sto ti rece, imamo mi vaznijih problema. ne bi li krenulo sta nabolje.
oktobar07

#19 Re: do kad marka i fening?

Post by oktobar07 »

komi wrote:pretpostavljam da pokretač teme želi ime valute
tipa

kulin

ljiljan

bosaurin

zbog takvih likova kao ti, mi se i vrtimo u mjestu. :bih:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#20 Re: do kad marka i fening?

Post by Truba »

:bih: :bih: tako i treba :thumbup:
atko

#21 Re: do kad marka i fening?

Post by atko »

oktobar07 wrote:
atko wrote:I btw ... od toliko vaznijih problema sta te inspirisa da pokrenes temu o KM-ima ?
mozda zato sto te vaznije probleme vec 15 godina niko ne rjesava, niti pokusava da ih rijesi.
mi samo to znamo i govoriti, to nam je cuveni moto, "zasto nesto, kada ima i nesto gore".
a vrtimo se u mjestu.
a pored toga, temu sam stavio pod "ekonomija", pa mislim da nisam toliko ni profulao.

ali sto ti rece, imamo mi vaznijih problema. ne bi li krenulo sta nabolje.
Dje si boga ti bio prije haman 2 godine kada smo protestovali (nas jedno 157 u gradu od 500k) i pokusali posijati to sjeme navike da se ljudi nauce rjesavati svoje probleme ???
A gledam u dezeli 30k ljudi izaslo u europski uredjenoj drzavi ... bice da je nama predobro ... nismo mi ni KM zasluzili ... nego trebamo preci na trgovinu u uglju, krompiru, psenici ... ;)
Skyfox

#22 Re: do kad marka i fening?

Post by Skyfox »

komi wrote:
bosaurin

ko neki dinosaurus :D
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#23 Re: do kad marka i fening?

Post by Pera Trta »

Skyfox wrote:
komi wrote:
bosaurin

ko neki dinosaurus :D
Bosnalijekov apaurin se tako zove. :wink:
Skyfox

#24 Re: do kad marka i fening?

Post by Skyfox »

pojma nisam imao :-)
dinaraaa

#25 Re: do kad marka i fening?

Post by dinaraaa »

karanana wrote:
zalosno.
ne kontam. a cija je to valuta konvertibilna marka? kako mislis da je vjestacka? u kojem smislu?
koju nam valutu predlazes? kulin mozda?

znaci italija ima svoju domacu valutu? jeli jos cuvas lire u duseku? pitanje ti je ali apsolutno nidje veze. ako nam je ista koliko-toliko valjalo i ako nije bilo nekih pobuna vezano za to sa jedne ili sa druge strane, onda je to KM.
Za lire ti treba garaža , to u dušek što stane ni za soli ne može biti :D
A konvertibilna je dobra samo nek ih ima :thumbup: nije hin teško jal u zlato jal u € pretvorit...samo daj.... :D što bi naš narod rek´o
*ebo referndum daj para, para
:lol: :lol: :lol:
Post Reply