Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Dođite i borite se za univerzitetski kampus i budućnost mladih!
U utorak, 22. februara 2005. u 10:00 na platou ispred zgrade Parlamenta (Marijin dvor) održaće se protesti protiv prodaje Maršalke SAD-u.
Toga dana, 15 delegata Doma Naroda Parlamentarne skupštine BiH odlučuju o sudbini Maršalke.
To je ujedno i posljednja prilika za studente, učenike srednjih škola i sve razumne građane ove zemlje da zajedno odreaguju i dignu svoj glas protiv prodaje dijela budućeg univerzitetskog kampusa američkoj ambasadi.
Dođite u 10 sati ispred zgrade Parlamenta, dočekajte delegate Doma naroda i recite im svoje mišljenje o njihovom postupku i odnosu prema budućnosti mladih ove zemlje!
Da li bi se "borilo" da je neka druga drzava kupila Marsalku? Druga stvar sta bi se desilo da nitko nije kupio Marsalku? Bila bi ruina kao i pola Sarajeva?
Cini mi se da se mnogi u ovoj stvar preseravaju i da nije stvar u Marsalci nego u tome tko je kupio.
Pa kupili su ih oni koji su jedini dosta kasno ali ipak jedini pomogli BiH. Sasvim sigurno da kada izgrade sto planiraju to nece biti ruglo grada niti ruina kao pola Sarajeva.
Steta sto je prodato bilo kome jer je mogao biti napravljen kampus (univerzitetski) da boli glava.
Sa druge strane mozda su Ameri i najbolje solucija jer znajuci nase hostaplere, oni bi to mozda prodali i kakvom privatniku da otvori pijacu, novu AKVU, ili neko sranje.
U svakom slucaju, studenti su bili i biti ce uvijek zguzeni dok je lopova na vlasti.
Dođite i borite se za univerzitetski kampus i budućnost mladih!
U utorak, 22. februara 2005. u 10:00 na platou ispred zgrade Parlamenta (Marijin dvor) održaće se protesti protiv prodaje Maršalke SAD-u.
Toga dana, 15 delegata Doma Naroda Parlamentarne skupštine BiH odlučuju o sudbini Maršalke.
To je ujedno i posljednja prilika za studente, učenike srednjih škola i sve razumne građane ove zemlje da zajedno odreaguju i dignu svoj glas protiv prodaje dijela budućeg univerzitetskog kampusa američkoj ambasadi.
Dođite u 10 sati ispred zgrade Parlamenta, dočekajte delegate Doma naroda i recite im svoje mišljenje o njihovom postupku i odnosu prema budućnosti mladih ove zemlje!
Da li bi se "borilo" da je neka druga drzava kupila Marsalku? Druga stvar sta bi se desilo da nitko nije kupio Marsalku? Bila bi ruina kao i pola Sarajeva?
Cini mi se da se mnogi u ovoj stvar preseravaju i da nije stvar u Marsalci nego u tome tko je kupio.
Pa kupili su ih oni koji su jedini dosta kasno ali ipak jedini pomogli BiH. Sasvim sigurno da kada izgrade sto planiraju to nece biti ruglo grada niti ruina kao pola Sarajeva.
pitt wrote:Steta sto je prodato bilo kome jer je mogao biti napravljen kampus (univerzitetski) da boli glava.
Sa druge strane mozda su Ameri i najbolje solucija jer znajuci nase hostaplere, oni bi to mozda prodali i kakvom privatniku da otvori pijacu, novu AKVU, ili neko sranje.
U svakom slucaju, studenti su bili i biti ce uvijek zguzeni dok je lopova na vlasti.
Ma daj jaro kakav Univerzitet da "boli glava" - budimo realni nemamo para da odrzavamo ove univerzitete sto imamo, a "mladi" se ko fol bune jer zele da prave nove. Kom da se prave!? Scime da se prave!? Ko ce ih praviti? Iz kakvog razloga? Ko ce na njiha ici? Ko ce na njima predavati jer pogledaj sada ko predaje na Sarajevskim univerzitetima - BOLI GLAVA!!
Svi protesti protiv prodaje ove zgrade - ***KOJA NIKADA NIJE BILA UNIVERZITET - i zakonski je dokazano da zgrada je ilegalno bila dodijeljena univerzitetu*** su bazirani na tome sto se je prodala SAD-u, a ne Rusima, Francuzima, Arapima itd itd
Ali valjda ti nasi mladi, potencijalni studenti bi radije da se proda nasim novopecenim biznismenima, nego da nam glavni grad ima ambasadu!!
Ja nisam rekao bi se taj kampus ikada izgradio vec da bi se MOGAO izgraditi jer je lokacija boli glava. Ima para, samo sto ima vecih prioriteta od toga...kao npr Suljini pokloni, odjela za lepog Boru, pare da se zastiti spomenik Cica Drazi iitd itd
pitt wrote:Ja nisam rekao bi se taj kampus ikada izgradio vec da bi se MOGAO izgraditi jer je lokacija boli glava. Ima para, samo sto ima vecih prioriteta od toga...kao npr Suljini pokloni, odjela za lepog Boru, pare da se zastiti spomenik Cica Drazi iitd itd
Bojim se da nisu u pravu. Love nema, a i da je ima zar nije je bolje utrositi na recimo uspostavu 'Bolonjskog ugovora' na univerzitet u Sarajevu nego na nekakve megalomanske projekte BiH populacije koja ce to ako dobro uci biti samo cetiri ili pet godina i onda ce bris napolje ako bilo cemu vrijede.
Zato daj ne preseravajte se i ostavite Amere da s mirom rade i naprave nesto od toga.
steta je sto se najvjerovatnije nece izgraditi taj kampus, dal zbog trenutnog stanja ili nesposobnosti i kradje nasih ovdje. neko je rekao da nemamo para ni ove fakultete da odrzavamo. iz pouzdanih izvora znam da para ima kolko hoces, na silne projekte su legli milioni, ali je samo cini mi se oko 5% toga otislo gdje treba da se oci zamazu, a ostalo pokupljeno na razne nacine, kazem pozdano znam! zao mi je ove nase drzave, sve sami lopovi, prevaranti i sta znam. nisu svjesni koliko tonemo, a koliko svijet napreduje, nisu svjesni da je svima u cilju imati obrazovane ljude, a mi mladi smo sigurno uskraceni debelo u tome, al za to nije nikog briga u parlamentu. zbog ovakvih cu ja vjerovatno otici odavdje ondje gdje mi nude barem sanse da vrijedim kad zavrsim fax, a ne da se jos godinama *ebem u zdrav mozak dok ne nadjem kakav posao. nikom nije stalo ovdje do omladine, pa nije ni cudo vise sta se sve desava, sve je postala cista komercijala, pa posteno, ko koga za*ebe!
moje misljenje!
Pozicija kasarne M.Tito je takva da grad (kao sto smo naucili 92) dijeli na dva dijela.
Ukoliko se citav ili znacajan kompleks kasarne proda jednoj zatvorenoj instituciji, pogotovu tipa ambasade - taj dio grada ce zauvijek ostati iza betonskih blokova. E, pa ko voli da ga ogradjuju - bujrum. Napravili su bunkere u sred grada od zgrade vodoprivrede i parka gdje im je sada ambasada. Komunisti su za njih bili male mace.
Sto ne daju USA lokaciju u nenaseljenom dijelu grada - pa neka grade i ogradjuju se koliko hoce.
Univerzitet je ipak institucija otvorenog tipa i nikoga ne moze iskljuciti da prodje kroz ili dodje u taj kompleks.
Ambasada, bilo cija - glamuroznih dimenzija na tom mjestu - glupost da ne moze biti veca!
Pozicija kasarne M.Tito je takva da grad (kao sto smo naucili 92) dijeli na dva dijela.
Ukoliko se citav ili znacajan kompleks kasarne proda jednoj zatvorenoj instituciji, pogotovu tipa ambasade - taj dio grada ce zauvijek ostati iza betonskih blokova.
Upravo je to problem, i o tome smo i prije govorili. Vecina ovih kojima nije jasno zasto se raja protivi prodaji, vjerovatno nisu iz Sarajeva i nisu upuceni koliko je lokacija bivse kasarne bitna za grad. Imali smo problem dok je bila kasarna (mrtvilo na prostoru od 180 000 metara kvadratnih, u sred grada) a imat cemo isti problem i u buducnosti. Oko kasarne je bila ograda a sada ce biti betonski zidovi.
Za poredjenje, svi oni koji se sjecaju zgrade obdanista (mislim da je obdaniste) na Dzidzikovcu u kojoj je sad Francuska Ambasada, znaju koju je promjenu ta cijela ulica dozivjela podizanjem onih zidina umjesto ograde. E zamislite to isto na puno vecem prostoru, i to u sred grada.
pitt wrote:Ja nisam rekao bi se taj kampus ikada izgradio vec da bi se MOGAO izgraditi jer je lokacija boli glava. Ima para, samo sto ima vecih prioriteta od toga...kao npr Suljini pokloni, odjela za lepog Boru, pare da se zastiti spomenik Cica Drazi iitd itd
Bojim se da nisu u pravu. Love nema, a i da je ima zar nije je bolje utrositi na recimo uspostavu 'Bolonjskog ugovora' na univerzitet u Sarajevu nego na nekakve megalomanske projekte BiH populacije koja ce to ako dobro uci biti samo cetiri ili pet godina i onda ce bris napolje ako bilo cemu vrijede.
Zato daj ne preseravajte se i ostavite Amere da s mirom rade i naprave nesto od toga.
Da naprave najveci bunker u evropi mozda? Ja bih se stvarno lijepo iznenadio da od toga sto oni naprave bude ikakve koristi za Sarajllije i Bosance
Najveći je problem to što su kasarnu dali za mizerne pare. Da su uzeli 50 miliona, i bar pola toga dali studentima, bilo bi ok. Ali opet kažem, krivi su najvećim dijelom studenti, a u utorak će se to i dokazati i uvidjeće se njihova pasivnost.
Prince wrote:Najveći je problem to što su kasarnu dali za mizerne pare. Da su uzeli 50 miliona, i bar pola toga dali studentima, bilo bi ok. Ali opet kažem, krivi su najvećim dijelom studenti, a u utorak će se to i dokazati i uvidjeće se njihova pasivnost.
Pa i ovako je 80 % tih studenata van Sarajeva pa ih boli k.u.r.a.c.
Nema se sta dodati, debilizam je dati takvu lokaciju bilo kome i uskratiti gradu milion opcija sta uraditi sa tolikim prostorom (ne mora kampus mada bi bilo pozeljno).
Treba biti realan i pošten pa kazati: Da nije bili Amerike,mi uopće ne bi bili u situaciji da je prodajemo,jer bi to bila kasarna "JNA",a umjesto biste J.B. Tita,stajala bi bista Draže Mihajlovića i inih fašista!!!
Drugo,šta ako Amerika zatvori svoju ambasadu i ode odavde???
Klesar Tadija Tegoba wrote:Pozicija kasarne M.Tito je takva da grad (kao sto smo naucili 92) dijeli na dva dijela.
Ukoliko se citav ili znacajan kompleks kasarne proda jednoj zatvorenoj instituciji, pogotovu tipa ambasade - taj dio grada ce zauvijek ostati iza betonskih blokova. E, pa ko voli da ga ogradjuju - bujrum. Napravili su bunkere u sred grada od zgrade vodoprivrede i parka gdje im je sada ambasada. Komunisti su za njih bili male mace.Sto ne daju USA lokaciju u nenaseljenom dijelu grada - pa neka grade i ogradjuju se koliko hoce.
Neko je na jednoj od tema posvecenih ovom pitanju fino rekao "Zasto im nisu prodali Zlatiste ili neki drugi dio Trebevica em bi bili IZNAD grada, em bi imali minska polja (vec postavljena) kao obezbjedjenje"