Do četvrtka će biti žrtvovano 1.000 kurbana
- trimi68
- Grijem se na: Plin
- Horoskop: Stirjelac
#1 Do četvrtka će biti žrtvovano 1.000 kurbana
Zanima me, gdje se odlažu ostaci kurbana (krv, iznutrice, kože i slično) ???
Dali je zakonom regulisano odlaganje ostataka iz klaonica i ako jeste kako (koji član kojeg zakona, link i sl)??
Dali je zakonom regulisano odlaganje ostataka iz klaonica i ako jeste kako (koji član kojeg zakona, link i sl)??
- karanana
#2 Re: Do četvrtka će biti žrtvovano 1.000 kurbana
vjerujem da dosta toga uzmu tvornice virshli i pashteta. znam da u visokom dosta mesine fisnu u bosnu. ne znam moze li se ostalo jednostavno zakopati, nisam siguran.
- stochar
#3 Re: Do četvrtka će biti žrtvovano 1.000 kurbana
odrast'o sam blizu onog imanja, is'o k'o mali da gledam. iskopa se rupa bagerom i sve se zakopa, a odvoje se bubrezi i jetrice koji se mogu iskoristiti. sve nadgleda Veterinarska inspekcija. po pravilu, ni krv ni bilo koji dio ne smiju pojesti zivotinje, pa se zato sve zakopa, i da nema inspekcije...
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#4 Re: Do četvrtka će biti žrtvovano 1.000 kurbana
Po tradiciji je da ko ima mogućnosti kurban zakolje u vlastitom dvorištu. Glava životinje se prije klanja nadnese nad prethodno iskopanu rupu u koju krv isteče, nakon čega se zatrpa. Iznutrice se upotrijebe za jelo, osim onih neupotrebljivih (crijeva, često i testisi), koje se isto zakopaju. Kože se predaju islamskoj zajednici. Oni onda to vjerovatno prodaju nekoj kožari.
- poznanik
#5 Re: Do četvrtka će biti žrtvovano 1.000 kurbana
Zakon o komunalnoj čistoćitrimi68 wrote:Zanima me, gdje se odlažu ostaci kurbana (krv, iznutrice, kože i slično) ???
Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja
- udwarach
#6 Re: Do četvrtka će biti žrtvovano 1.000 kurbana
Ne znam sta bih vam rekao, danas prodjoh aerodromskim naseljem, na nekoliko mjesta ljudi kolju bukvalno ispred zgrada
Vjera je vjera, ali grad je grad !
- mofo33
#7 Re: Do četvrtka će biti žrtvovano 1.000 kurbana
nisam mogla uhvatit' komsiju
imam vremena do cetvrtka, jel'?
imam vremena do cetvrtka, jel'?
-
GOLFER
#8 Re: Do četvrtka će biti žrtvovano 1.000 kurbana
Neka ih Allah nagradi i kurban im primi...udwarach wrote:Ne znam sta bih vam rekao, danas prodjoh aerodromskim naseljem, na nekoliko mjesta ljudi kolju bukvalno ispred zgrada![]()
Sto se tice 1000 kurbana... Bager iskopa veliku rupu i to se sve fino zakopa i zatrpa...
- Vragolan
#9 Re: Do četvrtka će biti žrtvovano 1.000 kurbana
pa na tome bi trebala da porade valsti u saradnji sa IZudwarach wrote:Ne znam sta bih vam rekao, danas prodjoh aerodromskim naseljem, na nekoliko mjesta ljudi kolju bukvalno ispred zgrada![]()
ima opcija upalte kurbana koja je idealna za one koji nemaju gdje zaklati kurban
ja zivim u centru, i svake godine koljem kurban i to radim na selu kod rodbine, ako ne bi imao gdje onda bi uplatio u IZ i gotovo
mislim da je neukusno to raditi u gradskim nasljeima, jer nemas gdje posteno rupu za krv da iskopas a kamo li za iznutrice (koje ce garant zavrsiti u kontejneru)
ne znam nemerem biti pametan, zato kazem vlasti u saradnji sa IZ bi to trebale nekako regulisati
-
michio
#10 Re: Do četvrtka će biti žrtvovano 1.000 kurbana
Najbolje ritualno klanje je kao seriji Rim kada bika posade na sprat iznad Atie i puste krv na nju 
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#11 Re: Do četvrtka će biti žrtvovano 1.000 kurbana
Pa dobro, naravno da ne može ispred zgrade, ali ko ima kuću i oko nje avliju, zašto da ne. Mi tako radimo već decenijama.Vragolan wrote:pa na tome bi trebala da porade valsti u saradnji sa IZudwarach wrote:Ne znam sta bih vam rekao, danas prodjoh aerodromskim naseljem, na nekoliko mjesta ljudi kolju bukvalno ispred zgrada![]()
ima opcija upalte kurbana koja je idealna za one koji nemaju gdje zaklati kurban
ja zivim u centru, i svake godine koljem kurban i to radim na selu kod rodbine, ako ne bi imao gdje onda bi uplatio u IZ i gotovo
mislim da je neukusno to raditi u gradskim nasljeima, jer nemas gdje posteno rupu za krv da iskopas a kamo li za iznutrice (koje ce garant zavrsiti u kontejneru)
ne znam nemerem biti pametan, zato kazem vlasti u saradnji sa IZ bi to trebale nekako regulisati
- Vragolan
#12 Re: Do četvrtka će biti žrtvovano 1.000 kurbana
naravno, sta ces ti raditi u svojoj avliji to je tvoj problemPera Trta wrote:Pa dobro, naravno da ne može ispred zgrade, ali ko ima kuću i oko nje avliju, zašto da ne. Mi tako radimo već decenijama.Vragolan wrote:pa na tome bi trebala da porade valsti u saradnji sa IZudwarach wrote:Ne znam sta bih vam rekao, danas prodjoh aerodromskim naseljem, na nekoliko mjesta ljudi kolju bukvalno ispred zgrada![]()
-
theTruePath
-
theTruePath
#14 Re: Do četvrtka će biti žrtvovano 1.000 kurbana
trimi68 wrote:Zanima me, gdje se odlažu ostaci kurbana (krv, iznutrice, kože i slično) ???
koza se obicno donira Islamskoj Zajednici