Do četvrtka će biti žrtvovano 1.000 kurbana

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
trimi68
Grijem se na: Plin
Horoskop: Stirjelac

#1 Do četvrtka će biti žrtvovano 1.000 kurbana

Post by trimi68 »

Zanima me, gdje se odlažu ostaci kurbana (krv, iznutrice, kože i slično) ???
Dali je zakonom regulisano odlaganje ostataka iz klaonica i ako jeste kako (koji član kojeg zakona, link i sl)??
karanana

#2 Re: Do četvrtka će biti žrtvovano 1.000 kurbana

Post by karanana »

vjerujem da dosta toga uzmu tvornice virshli i pashteta. znam da u visokom dosta mesine fisnu u bosnu. ne znam moze li se ostalo jednostavno zakopati, nisam siguran.
stochar

#3 Re: Do četvrtka će biti žrtvovano 1.000 kurbana

Post by stochar »

odrast'o sam blizu onog imanja, is'o k'o mali da gledam. iskopa se rupa bagerom i sve se zakopa, a odvoje se bubrezi i jetrice koji se mogu iskoristiti. sve nadgleda Veterinarska inspekcija. po pravilu, ni krv ni bilo koji dio ne smiju pojesti zivotinje, pa se zato sve zakopa, i da nema inspekcije...
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#4 Re: Do četvrtka će biti žrtvovano 1.000 kurbana

Post by Pera Trta »

Po tradiciji je da ko ima mogućnosti kurban zakolje u vlastitom dvorištu. Glava životinje se prije klanja nadnese nad prethodno iskopanu rupu u koju krv isteče, nakon čega se zatrpa. Iznutrice se upotrijebe za jelo, osim onih neupotrebljivih (crijeva, često i testisi), koje se isto zakopaju. Kože se predaju islamskoj zajednici. Oni onda to vjerovatno prodaju nekoj kožari.
poznanik

#5 Re: Do četvrtka će biti žrtvovano 1.000 kurbana

Post by poznanik »

trimi68 wrote:Zanima me, gdje se odlažu ostaci kurbana (krv, iznutrice, kože i slično) ???
Dali je zakonom regulisano odlaganje ostataka iz klaonica i ako jeste kako (koji član kojeg zakona, link i sl)??
Zakon o komunalnoj čistoći
Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja
udwarach

#6 Re: Do četvrtka će biti žrtvovano 1.000 kurbana

Post by udwarach »

Ne znam sta bih vam rekao, danas prodjoh aerodromskim naseljem, na nekoliko mjesta ljudi kolju bukvalno ispred zgrada :shock:

Vjera je vjera, ali grad je grad !
mofo33

#7 Re: Do četvrtka će biti žrtvovano 1.000 kurbana

Post by mofo33 »

nisam mogla uhvatit' komsiju :run:
imam vremena do cetvrtka, jel'?
GOLFER

#8 Re: Do četvrtka će biti žrtvovano 1.000 kurbana

Post by GOLFER »

udwarach wrote:Ne znam sta bih vam rekao, danas prodjoh aerodromskim naseljem, na nekoliko mjesta ljudi kolju bukvalno ispred zgrada :shock:

Neka ih Allah nagradi i kurban im primi...

Sto se tice 1000 kurbana... Bager iskopa veliku rupu i to se sve fino zakopa i zatrpa...
Vragolan

#9 Re: Do četvrtka će biti žrtvovano 1.000 kurbana

Post by Vragolan »

udwarach wrote:Ne znam sta bih vam rekao, danas prodjoh aerodromskim naseljem, na nekoliko mjesta ljudi kolju bukvalno ispred zgrada :shock:

pa na tome bi trebala da porade valsti u saradnji sa IZ
ima opcija upalte kurbana koja je idealna za one koji nemaju gdje zaklati kurban
ja zivim u centru, i svake godine koljem kurban i to radim na selu kod rodbine, ako ne bi imao gdje onda bi uplatio u IZ i gotovo
mislim da je neukusno to raditi u gradskim nasljeima, jer nemas gdje posteno rupu za krv da iskopas a kamo li za iznutrice (koje ce garant zavrsiti u kontejneru)
ne znam nemerem biti pametan, zato kazem vlasti u saradnji sa IZ bi to trebale nekako regulisati
michio

#10 Re: Do četvrtka će biti žrtvovano 1.000 kurbana

Post by michio »

Najbolje ritualno klanje je kao seriji Rim kada bika posade na sprat iznad Atie i puste krv na nju :lol:
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#11 Re: Do četvrtka će biti žrtvovano 1.000 kurbana

Post by Pera Trta »

Vragolan wrote:

ima opcija upalte kurbana koja je idealna za one koji nemaju gdje zaklati kurban
ja zivim u centru, i svake godine koljem kurban i to radim na selu kod rodbine, ako ne bi imao gdje onda bi uplatio u IZ i gotovo
mislim da je neukusno to raditi u gradskim nasljeima, jer nemas gdje posteno rupu za krv da iskopas a kamo li za iznutrice (koje ce garant zavrsiti u kontejneru)
ne znam nemerem biti pametan, zato kazem vlasti u saradnji sa IZ bi to trebale nekako regulisati
Pa dobro, naravno da ne može ispred zgrade, ali ko ima kuću i oko nje avliju, zašto da ne. Mi tako radimo već decenijama.
Vragolan

#12 Re: Do četvrtka će biti žrtvovano 1.000 kurbana

Post by Vragolan »

Pera Trta wrote:
Vragolan wrote:

Pa dobro, naravno da ne može ispred zgrade, ali ko ima kuću i oko nje avliju, zašto da ne. Mi tako radimo već decenijama.
naravno, sta ces ti raditi u svojoj avliji to je tvoj problem
theTruePath

#14 Re: Do četvrtka će biti žrtvovano 1.000 kurbana

Post by theTruePath »

trimi68 wrote:Zanima me, gdje se odlažu ostaci kurbana (krv, iznutrice, kože i slično) ???

koza se obicno donira Islamskoj Zajednici
Post Reply