DNZ-ov prijedlog administrativne podjele BiH.
-
zrikavac48
Bosnu i Hercegovinu je neophodno decentralizirati, sto znaci rasprsiti centre ralicitih dijelatnosti sirom cijele drzave. Po mogucnosti da takvi centri budu locirani i u malim mjestima. Na taj nacin bi se i gradovi rasteretili novog doseljavanja za koje nijedan od BH-gradova nije infrasrukturno pripremljen, a da ne govorimo o svim drugim drustveno-socijalnim promijenama koje prate migracije, usmijerene prema politickim i ekonomskim centrima.
- cyprus
zrikavac48 wrote:Bosnu i Hercegovinu je neophodno decentralizirati, sto znaci rasprsiti centre ralicitih dijelatnosti sirom cijele drzave. Po mogucnosti da takvi centri budu locirani i u malim mjestima. Na taj nacin bi se i gradovi rasteretili novog doseljavanja za koje nijedan od BH-gradova nije infrasrukturno pripremljen, a da ne govorimo o svim drugim drustveno-socijalnim promijenama koje prate migracije, usmijerene prema politickim i ekonomskim centrima.
-
Tvrtko_I
Nije problem lokacija "centra" vec je problem kriterij. Ova karta je nacionalni kljuc i nije prihvatljiva. Zemlji sa 4 miliona stanovnika nije potrebno 5 vlada koje ce se natezati. Jedna vlada, jedan parlament bez nacionalnog kljuca.zrikavac48 wrote:Bosnu i Hercegovinu je neophodno decentralizirati, sto znaci rasprsiti centre ralicitih dijelatnosti sirom cijele drzave. Po mogucnosti da takvi centri budu locirani i u malim mjestima. Na taj nacin bi se i gradovi rasteretili novog doseljavanja za koje nijedan od BH-gradova nije infrasrukturno pripremljen, a da ne govorimo o svim drugim drustveno-socijalnim promijenama koje prate migracije, usmijerene prema politickim i ekonomskim centrima.
4 do 5 ekonomskih regija, Sjeveroistocna, Sjeverozapadna, centralna Bosna i istocna i zapadna Hercegovina i eto. Pa nek ganja koncenzus kome treba i ko se boji da se nece razviti. A ovako svako hoce svoje cose gdje moze raditi sta hoce i potezati nacionalnu ugrozenost kad god hoce. Tamo gdje koja stranka uzme nek postavlja svoj kadar ali zna se i kako se pravi budzet, i kako se radi za interes zemlje. Nije to nista ni nivo ni nepoznato ni politicarima ni narodu. Ali tad je malo teze krasti.
- cyprus
Ali šta je problem kod ekonomskih regija?Tvrtko_I wrote:Nije problem lokacija "centra" vec je problem kriterij. Ova karta je nacionalni kljuc i nije prihvatljiva. Zemlji sa 4 miliona stanovnika nije potrebno 5 vlada koje ce se natezati. Jedna vlada, jedan parlament bez nacionalnog kljuca.zrikavac48 wrote:Bosnu i Hercegovinu je neophodno decentralizirati, sto znaci rasprsiti centre ralicitih dijelatnosti sirom cijele drzave. Po mogucnosti da takvi centri budu locirani i u malim mjestima. Na taj nacin bi se i gradovi rasteretili novog doseljavanja za koje nijedan od BH-gradova nije infrasrukturno pripremljen, a da ne govorimo o svim drugim drustveno-socijalnim promijenama koje prate migracije, usmijerene prema politickim i ekonomskim centrima.
4 do 5 ekonomskih regija, Sjeveroistocna, Sjeverozapadna, centralna Bosna i istocna i zapadna Hercegovina i eto. Pa nek ganja koncenzus kome treba i ko se boji da se nece razviti. A ovako svako hoce svoje cose gdje moze raditi sta hoce i potezati nacionalnu ugrozenost kad god hoce. Tamo gdje koja stranka uzme nek postavlja svoj kadar ali zna se i kako se pravi budzet, i kako se radi za interes zemlje. Nije to nista ni nivo ni nepoznato ni politicarima ni narodu. Ali tad je malo teze krasti.
Haj, postepeno ću. Administrativna organizacija i teritorijalna raspodjeljenost države je apsolutno minoran problem u odnosu na ono što se nalazi u glavama ljudi. Jer, administrativna podjela je samo refleksija onoga što se nalazi u glavama ljudi. Kako? Pa lijepo. Da građani ove zemlje razmišljaju građanski i da daju prioritet ekonomiji ispred nacionalnih interesa, onda bi i administrativne jedinice bile bazirane na ekonomskom principu. Međutim, svima je jasno da bar 90% građana naše države ne razmišlja tako, pritom mislim na građane iz sva 3 konstitutivna naroda.
Dakle, hajmo zamisliti eto da se nekim čudom Srbe, a i Hrvate prisili da prihvate ekonomske regije, ali da se svijest ljudi nimalo ne promjeni. Pa šta bi dobili? Otprilike ovo: onda bi se u svakoj ekonomskoj regiji opet formirale 3 strane koje se opet ne bi mogle dogovorit oko ničega, ovaj put ni na lokalnom nivou. Dakle, onda slijedi paraliza hem na državnom, hem na srednjem, hem na lokalnom nivou. I šta bi onda bilo? I dalje bi se vodili računi o ugroženosti nekih naroda u nekim "ekonomskim regijama", a ekonomiju ko jebe.
Dakle, zaključak iliti poenta: administrativno uređenje je samo ogledalo razmišljanja naroda.
- cogni
Nije taj prijedlog izradila EU vec je to rezultat jednog projekta koji je EU financirala (http://www.eured-bih.org). Takvi projekti, iako su financirani od strane EU, ne odrazavaju obavezno politicke stavove EU, niti EU ima obavezu da provodi rezultate takvih projekata.kijameta wrote: Drugi je ekonomski,EU je izradila ekonomski prijedlog 5 regija i tome niko na ekonomskoj strani ne moze naci zamjerke.Cini mi se da je toliko regija bilo i prije rata.EU sa nama nece ici u kompromise,mozda malo odstupanje od plana pa 6 regija ali sumnjam. A bice onako kako EU odluci,ne znam kada,oni su nas spucali u karantenu,neskodljivi smo i EU moze cekati i 20-30 godina.
Ja ne znam ni za jednu izjavu nekog EU zvanicnika da insistiraju na ovakvoj organizaciji BiH. Ako sam u krivu molio bih te da mi ukazes na neku takvu izjavu.
Sta te onda nervira? Ako je cekanje jedina moguca politika inertnost je valjda ok.Nekad i mene nervira inertnost probosanskih politicara ali cekanje to je jedina politika koja se moze voditi.
Po cemu su Bosnjaci danas u boljem polozaju nego u Aprilu 2006-te?Bosnjaci su iz godine u godinu u boljem polozaju za pregovaranje,za 10 godina,ce uslovi pregovora biti drasticno drugaciji a za 20 godina ce ovo izgledati smijesno.I zato nema druge nego cekati pa cemo za 20-30 godina imati centralizovanu,ekonomski odrzivu i stabilnu drzavu.Izdrzat cemo i pobijedit cemo.No pasaran.
Mozda se stvari promjene za tih 20 godina bash na nacin na koji ti zelish, ali na osnovu cega si tako siguran da ce to toga doci?
- cogni
Tako jednostavno, a tako tocno. Imamo krasan primjer ovoga o cemu govorish u sadasnjem HNK.cyprus wrote: Dakle, hajmo zamisliti eto da se nekim čudom Srbe, a i Hrvate prisili da prihvate ekonomske regije, ali da se svijest ljudi nimalo ne promjeni. Pa šta bi dobili? Otprilike ovo: onda bi se u svakoj ekonomskoj regiji opet formirale 3 strane koje se opet ne bi mogle dogovorit oko ničega, ovaj put ni na lokalnom nivou. Dakle, onda slijedi paraliza hem na državnom, hem na srednjem, hem na lokalnom nivou. I šta bi onda bilo? I dalje bi se vodili računi o ugroženosti nekih naroda u nekim "ekonomskim regijama", a ekonomiju ko jebe.
Dakle, zaključak iliti poenta: administrativno uređenje je samo ogledalo razmišljanja naroda.
- Prozor
I sta je onda rjesenje? Formirati etnicke jedinice? Pa zar se nismo 3 i pol godine iz najgoreg moguceg polozaja borili da ne bude etnicki podijeljena Bosna? Znaci sve da bacim niz rijeku, sljedeci put idem u Ameriku...cyprus wrote:Ali šta je problem kod ekonomskih regija?Tvrtko_I wrote:Nije problem lokacija "centra" vec je problem kriterij. Ova karta je nacionalni kljuc i nije prihvatljiva. Zemlji sa 4 miliona stanovnika nije potrebno 5 vlada koje ce se natezati. Jedna vlada, jedan parlament bez nacionalnog kljuca.zrikavac48 wrote:Bosnu i Hercegovinu je neophodno decentralizirati, sto znaci rasprsiti centre ralicitih dijelatnosti sirom cijele drzave. Po mogucnosti da takvi centri budu locirani i u malim mjestima. Na taj nacin bi se i gradovi rasteretili novog doseljavanja za koje nijedan od BH-gradova nije infrasrukturno pripremljen, a da ne govorimo o svim drugim drustveno-socijalnim promijenama koje prate migracije, usmijerene prema politickim i ekonomskim centrima.
Haj, postepeno ću. Administrativna organizacija i teritorijalna raspodjeljenost države je apsolutno minoran problem u odnosu na ono što se nalazi u glavama ljudi. Jer, administrativna podjela je samo refleksija onoga što se nalazi u glavama ljudi. Kako? Pa lijepo. Da građani ove zemlje razmišljaju građanski i da daju prioritet ekonomiji ispred nacionalnih interesa, onda bi i administrativne jedinice bile bazirane na ekonomskom principu. Međutim, svima je jasno da bar 90% građana naše države ne razmišlja tako, pritom mislim na građane iz sva 3 konstitutivna naroda.
Dakle, hajmo zamisliti eto da se nekim čudom Srbe, a i Hrvate prisili da prihvate ekonomske regije, ali da se svijest ljudi nimalo ne promjeni. Pa šta bi dobili? Otprilike ovo: onda bi se u svakoj ekonomskoj regiji opet formirale 3 strane koje se opet ne bi mogle dogovorit oko ničega, ovaj put ni na lokalnom nivou. Dakle, onda slijedi paraliza hem na državnom, hem na srednjem, hem na lokalnom nivou. I šta bi onda bilo? I dalje bi se vodili računi o ugroženosti nekih naroda u nekim "ekonomskim regijama", a ekonomiju ko jebe.
-
smayo
Ne znam ni sta uopste znaci to "ekonomske regije". Ako cemo o ekonomskim regijama bilo bi logicno da su Zenica i Prijedor u istoj regiji. Ovi drugi snadbijevaju prve rudom.
zaista sta to znaci "ekonomska regija"?
Pogotovo ako jednog dana BiH bude imala autoputeve, zeljeznicu.
zaista sta to znaci "ekonomska regija"?
Pogotovo ako jednog dana BiH bude imala autoputeve, zeljeznicu.
- jeza u ledja
Nismo, borili smo se za goli zivot.Prozor wrote: Pa zar se nismo 3 i pol godine iz najgoreg moguceg polozaja borili da ne bude etnicki podijeljena Bosna?
- jeza u ledja
Dobro, mozda je to rjesenje suvise utopisticko, ali generalno poenta je u tome da gradjani sami odlucuju o tome gdje ce i s kim ce.kijameta wrote:To zvuci previse idealisticki i u praksi neostvarivo.Jeste posteno ali mogucnosti manipulacije su ogromne.jeza u ledja wrote:Ljudi ba skontajte malo, i ja sam vako palamudio do besvijesti sta treba kome da pripadne dok nisam skonto da se jedino narod koju ti zivi treba pitati kome ili cemu ce njegovo selo/grad pripasti. I jeste, tu treba ukljuciti sve sadasnje stanovnike i one koji su odatle protjerani, a zele da se vrate.
Prvo treba odrediti kakve nadleznosti bi imali 'entiteti'.
Onda svaka strana stavi svoj prijedlog granica tih zajednica.
Tek onda podjeliti sve fino do mikrozajednica i svakoga natjerati da glasa (ja bi napravio obavezno glasanje). U opciji na glasackom listicu stavis sve predlozene oblasti i da se zaokruzi jedna. Ako je slucaj da je i ta mikrozajednica suvise izmjesana, recimo ako nijedna opcija ne dobije vise od 66% onda oni ostaju izvan entiteta, kao distrikti. I tu je kraj price.
Recimo visocaci bi uvijek glasali za prikljucenje sarajevskoj regiji,pokrajini,kantonu kako god i to je odluka koja je bazirana na svijesti o ekonomskim posljedicama te odluke,isto tako postoji mogucnost da i Pale izglasaju da budu u kantonu,regiji,pokrajini Sarajevo.A tada dolazimo do pitanja za sta smo mi u Sarajevu,jer ako se oni pitaju nesto,valjda i mi imamo pravo na referendume.Ja bih prvi glasao(dvaput) protiv bilo kojega spajanja Visokoga i Pala sa Sarajevom ali bih isto tako glasao za odvajanje Ilijasa iz Sarajeva.Neka se pripajaju kome hoce,onakvi siromasni,kvare nam prosjek.Znaci u tim glasanjima bi bili izrazeni sitni interesi pojedinaca,ekonomski ili nacionalni.Ne znam da su u ijednoj zemlji na svijetu,tako pravili regije.
Znaci trebalo bi prve prihvatiti zakon o ingerencijama regija,iznijeti po kojem kljucu se regije prave-ima samo dva kljuca ;etnicki i ekonomski.Etnicki imamo vec sada i onda nema potreba za promjenama izuzev ukrupnjavanja,bosnjackih i hrvatskih kantona.
Drugi je ekonomski,EU je izradila ekonomski prijedlog 5 regija i tome niko na ekonomskoj strani ne moze naci zamjerke.Cini mi se da je toliko regija bilo i prije rata.EU sa nama nece ici u kompromise,mozda malo odstupanje od plana pa 6 regija ali sumnjam. A bice onako kako EU odluci,ne znam kada,oni su nas spucali u karantenu,neskodljivi smo i EU moze cekati i 20-30 godina.
Ovaj DNZ(jako DNZ![]()
) prijedlog je podilazenje srpskom i hrvatskom nacionalizmu,dobila bi se rs neokrnjena,samo rastavljena na par kantona,koji se mogu preko noc spojiti i herceg-bosna bi vaskrsla.Mislim,znas koliko je ovo prihvatljivo ijednom normalnom Bosnjaku ili Bosancu,nimalo.
Nekad i mene nervira inertnost probosanskih politicara ali cekanje to je jedina politika koja se moze voditi.Bosnjaci su iz godine u godinu u boljem polozaju za pregovaranje,za 10 godina,ce uslovi pregovora biti drasticno drugaciji a za 20 godina ce ovo izgledati smijesno.I zato nema druge nego cekati pa cemo za 20-30 godina imati centralizovanu,ekonomski odrzivu i stabilnu drzavu.Izdrzat cemo i pobijedit cemo.No pasaran.
Sto se tice ekonomskih vs. etnickih regija, ja sam ranije spominjao da mozemo imati oboje istovremeno.
- MuaDib
Mnogi u BiH komplikuju stvari i uvijek se okreču primarno nacionu, a ne državi.
Građane treba uvjeriti sve od reda da je ovakvo uređenje na njihovu štetu i da im je potrebna funkcionalna država - servis građana. Mi smo vodili brojne rasprave oko administrativne podjele BiH, ako se sjetimo 4 velike regije, HDZ-ov model, 12 kantona, 5 regija SDA i SBiH itd. i zaključili smo da ni jedan ne valja i da svaki ima skrivene namjere.
Bez obzira što nas niko ne pita ni zašta, moramo težiti dobrim rješenjima. Postalo je sumornu svakih nekoliko tema gledati nove i nove karte BiH, a nerješena jednačina unutrašnje strukture BiH i dalje opstaje:
80O=10K= FBIH + DB + 63O=RS=BIH
Ali ponavljam moramo tragati za najboljim rješenjem, jer suta ćemo mi možda voditi ovu državu. Ako političari naši nemaju viziju, mi je bar moramo imati. Jer dosta je vlasti nacinalističke oligarhije. Zato sam na osnovu naših razgovora, došao do, po meni, idealnog rješenja administrativne podjele BiH na 8 Kantona i Grad Sarajevo:

1. Unsko-Sanski kanton, sjedište Bihać, većinsko bošnjačko stastanovništvo.
2. Krajiško-Vrbaski kanton, sjedište Banja Luka, većinsko srpsko stanovništvo.
3. Tuzlansko-Semberski kanton, sjedište Tuzla, multientnička struktura stanovništva.
4. Zapadno-Bosanski kanton, sjedište Bugojno ili Jajce, multientnička struktura stanovništva.
5. Srednje-Bosanski kanton, sjedište Zenica, većinsko bošnjačko stanovništvo.
6. Bosansko-Podrinjski kanton, sjedište Goražde, multientnička struktura stanovništva.
7. Hercegovačko-Neretvanski kanton, sjedište Mostar, većinsko hrvatsko stanovništvo.
8. Zahumsko-Hercegovačkin kanton sjedište Trebinje, većinsko srpsko stanovništvo.
Grad Sarajevo - multientnička struktura stanovništva.
Ovlasti ovih kantona bi bile nešto veće nego današnjih, ali bi država kroz ustavnu i zakonsku regulativu spriječila pojavu paralelnih institucija.
Državne ovlasti: vanjski poslovi, vanjska trgovina i ekonomske veze, odbrana, sigurnost, pravda, finansije i ekonomija, razvoj, civilni poslovi, prosvjetno-kulturna politika, sport, socijalna odgovornost i zdravstvo, ljudska i manjinska prava, trgovina, komunikacije, privreda, tahnologije, ekologija, poljoprivreda i šumarstvo, industrija, energetika i infrastruktura.
Ovlasti kantona: uprava i lokalna samouprava, regionalni razvoj, ekološka politika, poljoprivredni poticaji, komunalni poslovi, infrastruktura, vodoprivreda, unutrašnji poslovi, osnovno i srednje obrazovanje, kultura i sport, građevinarstvo i prostorno uređenje, turizam i ugostiteljstvo, zaštita žrtava rata i boračka zaštita, sekundarna socijalna i zdravstvena zaštita, finansije i drugo.
Građane treba uvjeriti sve od reda da je ovakvo uređenje na njihovu štetu i da im je potrebna funkcionalna država - servis građana. Mi smo vodili brojne rasprave oko administrativne podjele BiH, ako se sjetimo 4 velike regije, HDZ-ov model, 12 kantona, 5 regija SDA i SBiH itd. i zaključili smo da ni jedan ne valja i da svaki ima skrivene namjere.
Bez obzira što nas niko ne pita ni zašta, moramo težiti dobrim rješenjima. Postalo je sumornu svakih nekoliko tema gledati nove i nove karte BiH, a nerješena jednačina unutrašnje strukture BiH i dalje opstaje:
80O=10K= FBIH + DB + 63O=RS=BIH
Ali ponavljam moramo tragati za najboljim rješenjem, jer suta ćemo mi možda voditi ovu državu. Ako političari naši nemaju viziju, mi je bar moramo imati. Jer dosta je vlasti nacinalističke oligarhije. Zato sam na osnovu naših razgovora, došao do, po meni, idealnog rješenja administrativne podjele BiH na 8 Kantona i Grad Sarajevo:

1. Unsko-Sanski kanton, sjedište Bihać, većinsko bošnjačko stastanovništvo.
2. Krajiško-Vrbaski kanton, sjedište Banja Luka, većinsko srpsko stanovništvo.
3. Tuzlansko-Semberski kanton, sjedište Tuzla, multientnička struktura stanovništva.
4. Zapadno-Bosanski kanton, sjedište Bugojno ili Jajce, multientnička struktura stanovništva.
5. Srednje-Bosanski kanton, sjedište Zenica, većinsko bošnjačko stanovništvo.
6. Bosansko-Podrinjski kanton, sjedište Goražde, multientnička struktura stanovništva.
7. Hercegovačko-Neretvanski kanton, sjedište Mostar, većinsko hrvatsko stanovništvo.
8. Zahumsko-Hercegovačkin kanton sjedište Trebinje, većinsko srpsko stanovništvo.
Grad Sarajevo - multientnička struktura stanovništva.
Ovlasti ovih kantona bi bile nešto veće nego današnjih, ali bi država kroz ustavnu i zakonsku regulativu spriječila pojavu paralelnih institucija.
Državne ovlasti: vanjski poslovi, vanjska trgovina i ekonomske veze, odbrana, sigurnost, pravda, finansije i ekonomija, razvoj, civilni poslovi, prosvjetno-kulturna politika, sport, socijalna odgovornost i zdravstvo, ljudska i manjinska prava, trgovina, komunikacije, privreda, tahnologije, ekologija, poljoprivreda i šumarstvo, industrija, energetika i infrastruktura.
Ovlasti kantona: uprava i lokalna samouprava, regionalni razvoj, ekološka politika, poljoprivredni poticaji, komunalni poslovi, infrastruktura, vodoprivreda, unutrašnji poslovi, osnovno i srednje obrazovanje, kultura i sport, građevinarstvo i prostorno uređenje, turizam i ugostiteljstvo, zaštita žrtava rata i boračka zaštita, sekundarna socijalna i zdravstvena zaštita, finansije i drugo.
- jeza u ledja
Te ti oblasti Hrvati nikad ne bi prihvatili, jedino u Kantonu 7 bi imali neku vecinu.
U kantonima 1, 5 i SA bili bi Bosnjaci u izrazitoj vecini, a u 2 i 8 Srbi. Jedino bi 3 bio multietnicki, eventualno 6 i 7.
Medjutim poenta je da bi u SVIM tim regijama (osim mozda u 3) jedan narod imao vise od 50%. I kako bi ti sad sprijecio da evo, u oblasti vodoprivrede, komunalnih poslova ili prostornog uredjenja taj jedan vecinski narod ne zakida druga dva?
U kantonima 1, 5 i SA bili bi Bosnjaci u izrazitoj vecini, a u 2 i 8 Srbi. Jedino bi 3 bio multietnicki, eventualno 6 i 7.
Medjutim poenta je da bi u SVIM tim regijama (osim mozda u 3) jedan narod imao vise od 50%. I kako bi ti sad sprijecio da evo, u oblasti vodoprivrede, komunalnih poslova ili prostornog uredjenja taj jedan vecinski narod ne zakida druga dva?
- jeza u ledja
Ja nisam.Prozor wrote:Mogao sam imat goli zivot u Americi.jeza u ledja wrote:Nismo, borili smo se za goli zivot.Prozor wrote: Pa zar se nismo 3 i pol godine iz najgoreg moguceg polozaja borili da ne bude etnicki podijeljena Bosna?
- Prozor
Mogao sam prve dvije sedmice, i to komotno... Imalo se izbora ili ne, ostaje zakljucak da je veci dio borbe Armije BiH bio uzaludan ako pristanemo na podjelu(znas kakvu, da ne-definisem)... Odbranili smo ovu prciju na pocetku rata, i ko je prezivio na okupiranom nasao se u njoj, zasto onda nismo kapitulirali i pristali na novu, manju, drzavu? Nije se valjda borilo za goli zivot jurisajuci na Trnovo, Vogoscu, Ilidzu ili Ilijas?jeza u ledja wrote:Ja nisam.Prozor wrote:Mogao sam imat goli zivot u Americi.jeza u ledja wrote: Nismo, borili smo se za goli zivot.
- MuaDib
Zakonom o konstitutivnosti naroda BiH!jeza u ledja wrote:Te ti oblasti Hrvati nikad ne bi prihvatili, jedino u Kantonu 7 bi imali neku vecinu.
- jeza u ledja
Prozor wrote:Mogao sam prve dvije sedmice, i to komotno... Imalo se izbora ili ne, ostaje zakljucak da je veci dio borbe Armije BiH bio uzaludan ako pristanemo na podjelu(znas kakvu, da ne-definisem)... Odbranili smo ovu prciju na pocetku rata, i ko je prezivio na okupiranom nasao se u njoj, zasto onda nismo kapitulirali i pristali na novu, manju, drzavu? Nije se valjda borilo za goli zivot jurisajuci na Trnovo, Vogoscu, Ilidzu ili Ilijas?jeza u ledja wrote:Ja nisam.Prozor wrote: Mogao sam imat goli zivot u Americi.
Pa ovako nekako, prvenstveno smo se borili za goli zivot, a sekundarno za nezavisnost. Ja prosli rat shvatam kao rat za nezavisnost od ex-yu. Takodje borili smo se za opstanak BiH kao takve. Tek onda tamo negdje na 4-5 mjestu je bilo to da li ce BiH biti podjeljena na ovakve ili onakve jedinice. I, kao so Dejton kaze, za to se NISMO izborili - jer imas dva entiteta.
Dakle, (za mene) jedna velika ubleha koja nam je servirana na pocetku i pred pocetak rata od strane SDA o nemogucnosti opstanka ove zemlje ako bude podjeljena na kantone se davno pokazala u pravom svjetlu. 'Podjela' BiH nije isto sto i raspad zemlje. Ta dva razlicita pojma je trebalo davno razluciti.
Za mene je postalo vrlo jasno, da samo 'podjelom' zemlje sprijecavamo njen raspad. Tako se stvorila FBiH, i tako se stvorila nova BiH.
-
Nihad_27
cija je Bosna? abidipilici/: "Bosna je srpska k'o sto je Moskva ruska"karanana wrote:Aaaaa, super. ono sto je danas RS presjeceno na dva dijela zelenom bojom. Svidja mi se.
Babo for president. ili Karadzic for president
http://www.youtube.com/watch?v=3bC6yXUU ... re=related
Pocetak autonomije
http://www.youtube.com/watch?v=dDxLOhhuSjM
- jeza u ledja
Eeee drug i sta onda? Za svaku glupost se moze pozvati zakon o zastiti nacionalnog interesa i onda svako ima mogucnost veta za bilo kakvu sitnicu na srednjem nivou?MuaDib wrote:Zakonom o konstitutivnosti naroda BiH!jeza u ledja wrote:Te ti oblasti Hrvati nikad ne bi prihvatili, jedino u Kantonu 7 bi imali neku vecinu.
- Prozor
Da, ali onda se postavlja pitanje zasto smo glasali na referendumu? Goli zivot smo mogli sacuvat bolje u Jugoslaviji, pa makar i ugnjetavani, ali bez onakvog genocida, bar mislim...jeza u ledja wrote:Prozor wrote:Mogao sam prve dvije sedmice, i to komotno... Imalo se izbora ili ne, ostaje zakljucak da je veci dio borbe Armije BiH bio uzaludan ako pristanemo na podjelu(znas kakvu, da ne-definisem)... Odbranili smo ovu prciju na pocetku rata, i ko je prezivio na okupiranom nasao se u njoj, zasto onda nismo kapitulirali i pristali na novu, manju, drzavu? Nije se valjda borilo za goli zivot jurisajuci na Trnovo, Vogoscu, Ilidzu ili Ilijas?jeza u ledja wrote: Ja nisam.
Pa ovako nekako, prvenstveno smo se borili za goli zivot, a sekundarno za nezavisnost. Ja prosli rat shvatam kao rat za nezavisnost od ex-yu. Takodje borili smo se za opstanak BiH kao takve. Tek onda tamo negdje na 4-5 mjestu je bilo to da li ce BiH biti podjeljena na ovakve ili onakve jedinice. I, kao so Dejton kaze, za to se NISMO izborili - jer imas dva entiteta.
Dakle, (za mene) jedna velika ubleha koja nam je servirana na pocetku i pred pocetak rata od strane SDA o nemogucnosti opstanka ove zemlje ako bude podjeljena na kantone se davno pokazala u pravom svjetlu. 'Podjela' BiH nije isto sto i raspad zemlje. Ta dva razlicita pojma je trebalo davno razluciti.
Za mene je postalo vrlo jasno, da samo 'podjelom' zemlje sprijecavamo njen raspad. Tako se stvorila FBiH, i tako se stvorila nova BiH.
Jasno je da se svako prvenstveno borio za svoj zivot, domaci da odbrani svoju avliju a izbjeglica da se ocuva makar na slobodnom... Ali takodjer su bar 90% u mislima imali BiH bez cetnika i ustasa, ja znam da jesam, i zasto onda sada udovoljavat njihovim zeljama za raznim rs-ovima i herceg-bosnama? Sto se onda 93´ nismo podijelili kako treba i zdravo? Mi smo postavljeni izmedju srpsko-hrvatskih interesa, srpskog za veliku Srbiju i hrvatskog za nezavisnom Hrvatskom i BiH kao medju-zonom koja ce je popunjavat, ali kada smo postavili svoje interese vise nismo valjali ni jednima ni drugima...
Sad kada su se srpski i hrvatski interesi poklopili, zasto da im ugadjamo? Sta mi dobijamo etnickim jedinicama? Buduca mini-Bosna izmedju dvije ogromne Srbije i Hrvatske(nemoj mislit ta tako nebi ispalo)...?
-
kijameta
EU je dala prijedlog ustroja policije u 5 regija i to bi bilo tih 5 regija,jer bi ustroj svega slijedio policiju.Drugo EU pociva na globalnom kapitalizmu koje ovolika feudalna rascijpakanost ne odgovara.Hrvatska ce prije ulaska u EU morati skresati broj kantona.cogni wrote:Nije taj prijedlog izradila EU vec je to rezultat jednog projekta koji je EU financirala (http://www.eured-bih.org). Takvi projekti, iako su financirani od strane EU, ne odrazavaju obavezno politicke stavove EU, niti EU ima obavezu da provodi rezultate takvih projekata.kijameta wrote: Drugi je ekonomski,EU je izradila ekonomski prijedlog 5 regija i tome niko na ekonomskoj strani ne moze naci zamjerke.Cini mi se da je toliko regija bilo i prije rata.EU sa nama nece ici u kompromise,mozda malo odstupanje od plana pa 6 regija ali sumnjam. A bice onako kako EU odluci,ne znam kada,oni su nas spucali u karantenu,neskodljivi smo i EU moze cekati i 20-30 godina.
Ja ne znam ni za jednu izjavu nekog EU zvanicnika da insistiraju na ovakvoj organizaciji BiH. Ako sam u krivu molio bih te da mi ukazes na neku takvu izjavu.
Sta te onda nervira? Ako je cekanje jedina moguca politika inertnost je valjda ok.Nekad i mene nervira inertnost probosanskih politicara ali cekanje to je jedina politika koja se moze voditi.
Po cemu su Bosnjaci danas u boljem polozaju nego u Aprilu 2006-te?Bosnjaci su iz godine u godinu u boljem polozaju za pregovaranje,za 10 godina,ce uslovi pregovora biti drasticno drugaciji a za 20 godina ce ovo izgledati smijesno.I zato nema druge nego cekati pa cemo za 20-30 godina imati centralizovanu,ekonomski odrzivu i stabilnu drzavu.Izdrzat cemo i pobijedit cemo.No pasaran.
Mozda se stvari promjene za tih 20 godina bash na nacin na koji ti zelish, ali na osnovu cega si tako siguran da ce to toga doci?
Iznerviran sam cekanjem ja sam za radikalna rjesenja ali sam svjestan da samo cekanje daje rezultat.
Na osnovu cega sam siguran da ce za 20-30 godina biti bolje ?? Fakat cudno pitanje.Pa po popisu stanovnistva.1914 Srbi su bili vecina u BiH i bili su vecina do 1981,1991 Bosnjaci imaju 37%,po svim procjenama unatoc ratu sada imaju 45-51 %. Na osnovu popisa iz 91 su bioloski daleko najmladzi BiH narod i poslije Albanaca imaju najveci bioloski prirast u ex-yu.A godine 2011,2021,2031 ostavljam tebi da dopises. Valjda ces shvatiti.Srpski akademici su shvatili to jos 1981 i jedino rjesenje im je bio genocid ali su ga izveli traljavo i propustili su zadnju sansu .
Last edited by kijameta on 29/01/2008 18:55, edited 1 time in total.
- jeza u ledja
Pa upravo se u ovom zadnjem razlikujemo. Uporno izjednacujes ovo o cemu se prica sa raspadom zemlje. Ne, govorimo o podjeli zemlje na etnicke teritorije (ili ekonomske?), a ne o raspadu zemlje. Mislim da ce se zemlja prije raspasti u sistemu u kom ljudi nisu zadovoljni svojom ulogom u drzavi.Prozor wrote:
Da, ali onda se postavlja pitanje zasto smo glasali na referendumu? Goli zivot smo mogli sacuvat bolje u Jugoslaviji, pa makar i ugnjetavani, ali bez onakvog genocida, bar mislim...
Jasno je da se svako prvenstveno borio za svoj zivot, domaci da odbrani svoju avliju a izbjeglica da se ocuva makar na slobodnom... Ali takodjer su bar 90% u mislima imali BiH bez cetnika i ustasa, ja znam da jesam, i zasto onda sada udovoljavat njihovim zeljama za raznim rs-ovima i herceg-bosnama? Sto se onda 93´ nismo podijelili kako treba i zdravo? Mi smo postavljeni izmedju srpsko-hrvatskih interesa, srpskog za veliku Srbiju i hrvatskog za nezavisnom Hrvatskom i BiH kao medju-zonom koja ce je popunjavat, ali kada smo postavili svoje interese vise nismo valjali ni jednima ni drugima...
Sad kada su se srpski i hrvatski interesi poklopili, zasto da im ugadjamo? Sta mi dobijamo etnickim jedinicama? Buduca mini-Bosna izmedju dvije ogromne Srbije i Hrvatske(nemoj mislit ta tako nebi ispalo)...?
A za ovo ostalo, da, postavlja se pitanje za sta smo koji kurac glasali? Bilo ciji zivot je vrijedniji od hiljadu drzava i ako se mogao sacuvati time sto cemo sacekati koju godinu to smo trebali uraditi, a ne grlom u jagode. I tacno, ako smo se na kraju podjelili onako kako jesmo, onda je bilo bolje da se podjelimo sto ranije (i pravednije). Medjutim, glupost je teska bolest.
Last edited by jeza u ledja on 29/01/2008 18:56, edited 1 time in total.