DNZ-ov prijedlog administrativne podjele BiH.

Da li podržavate prijedlog DNZ-a

Poll ended at 13/03/2008 12:43

Da!
17
46%
Ne!
20
54%

Total votes: 37

MuaDib

#1 DNZ-ov prijedlog administrativne podjele BiH.

Post by MuaDib »

I DNZ je iznio svoju viziju administrativne podjele Bosne i Hercegovine, a to je podjela BiH na 6 pokrajina: Iz FBiH bi nastale Bosanska Krajina, Bosna, unutar koje bi bio Distrikt Sarajevo i Hercegovina ili Herceg-Bosna, a iz RS Sjeverna Bosna, Podrinje i Zahumlje. Ako se ne mogne postiči dogovor predlažu decentraliazaciju oba entiteta po ovom modelu.
Kako se ističe oni žele da sjedišta pokrajina dobiju status grada, i da pokrajine imaju balans ovlasti između entiteta i kantona. I kako kažu smatraju da je ovo najprihvatljivije rješenje. Centri regija bi bili Bihać, Banja Luka, Sarajevo, Bijeljina, Mostar i Trebinje.
Slika pokazuje rješenje:
Image
karanana

Post by karanana »

Aaaaa, super. ono sto je danas RS presjeceno na dva dijela zelenom bojom. Svidja mi se. Babo for president.
Lincoln-Burrows

Post by Lincoln-Burrows »

Ne postoji idealno rješenje, ako će ljudi biti normalni

i pristati na dogovor, bilo bi i ovo dobro.

Mislim u svemu ovome bi došlo do rješenja i

dogovora da Brčko nije izdvojeno iz RS.

Ovako mislim da će tu zapeti. A bilo je i boljih prijedloga.
xon_sa

Post by xon_sa »

Ma nidje veze. Koji su ovo kriteriji bili pri pravljenju? Ekonomski nisu sigurno. U principu sve se opet svodi najvise na entitetsko etnicku podjelu. Da su spojili ovu mostarsku regiju sa trebinjskom, ovu "bosansku" sa podrinjskom i banjalucku sa bihackom i bez distrikta, onda bi imalo nekog smisla...

Jer ova trebinjska je propala prije nego je i napravljena...

Sto se mene tice, ja mislim da nikakve podjele ne trebamo, te "mini vlade" samo prave probleme. Nijedna normalna firma nece ulagati u zemlju sa toliko razlicitih zakona. Samo da dobijes informaciju o komunalnim taksama ili nekoj takvoj gluposti, trebas se polomit, od silnih institucija, vlada, skupstina, nacelnika, uprava...

Centralizovat drzavu i zdravo.
karanana

Post by karanana »

Ma nema se ovdje sta raspravljati. Srbi nema sanse da ovo prihvate. Oni bi ovdje izgubili 10% teritorije najmanje, gledano na ove regije etnicki.

Koridor bi bio presjecen, dubrovacko zaledje i dio istocne hercegovine u herceg-bosni....nema sanse. Herceg bosna do Tarcina.
Last edited by karanana on 28/01/2008 13:14, edited 1 time in total.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Ima li DNZ kakav prijedlog kako izvaditi penzionere iz kontejnera?

Majka mu stara, do kad cete naglabati o Kosovu i podjeli BiH....
Lincoln-Burrows

xon_sa wrote:Ma nidje veze. Koji su ovo kriteriji bili pri pravljenju? Ekonomski nisu sigurno. U principu sve se opet svodi najvise na entitetsko etnicku podjelu. Da su spojili ovu mostarsku regiju sa trebinjskom, ovu "bosansku" sa podrinjskom i banjalucku sa bihackom i bez distrikta, onda bi imalo nekog smisla...
nemaš ni ti puno smisla u kreiranju,

recimo Trebinje nikako nije povezano s Tomislavgradom ni po čemu a
recimo Bugojno je i te kako povezano s Kupresom. I zato ovo s tim
jedinicama nikad neće biti idealno kao što sam rekao.

Treba sjest i jedno od rješenja prihvatit. Centralizma se treba odreći,
to je ipak glavni i osnovni uvijet da ne dođe do novih sukoba.

_ebeš državu, ako će se trebat čuvat sukoba.
xon_sa

Post by xon_sa »

Lincoln-Burrows wrote:
xon_sa wrote:Ma nidje veze. Koji su ovo kriteriji bili pri pravljenju? Ekonomski nisu sigurno. U principu sve se opet svodi najvise na entitetsko etnicku podjelu. Da su spojili ovu mostarsku regiju sa trebinjskom, ovu "bosansku" sa podrinjskom i banjalucku sa bihackom i bez distrikta, onda bi imalo nekog smisla...
nemaš ni ti puno smisla u kreiranju,

recimo Trebinje nikako nije povezano s Tomislavgradom ni po čemu a
recimo Bugojno je i te kako povezano s Kupresom. I zato ovo s tim
jedinicama nikad neće biti idealno kao što sam rekao.

Treba sjest i jedno od rješenja prihvatit. Centralizma se treba odreći,
to je ipak glavni i osnovni uvijet da ne dođe do novih sukoba.

_ebeš državu, ako će se trebat čuvat sukoba.
Jel to zato sto je to ona ista autostrada pakla i stradanja... jer muslimanski narod ne moze da se odbrani...

Znaci bosnjaci ne smiju insistirat na svojim interesima, vec moraju ici linijom manjeg otpora, da se srbi i hrvati ne bi opet naljutili. :D

A i Trebinje i Tomislavgrad trebaju (kao sto su i uvijek) gravitirati vecim gradskim centrima, a to je za to podrucje Mostar. Ako se gleda kroz prizmu ekonomskih kriterija onda nikakvog smisla nema odvajati Trebinje od Mostara...
Last edited by xon_sa on 28/01/2008 13:33, edited 1 time in total.
Homer_Simpson

Post by Homer_Simpson »

Meni ce najsmjesnija stvar u tim pregovorima o novom ustavu biti taj "teritorijalni diskontinuitet" :)

A ima ga na sve tri trane ... :D

Ako se rjesi teritorijalni diskontinuitet - raspade se Bosna ... :shock:

bit ce interesting... 8-)
Lincoln-Burrows

xon_sa wrote:
Znaci bosnjaci ne smiju insistirat na svojim interesima, vec moraju ici linijom manjeg otpora, da se srbi i hrvati ne bi opet naljutili. :D
Nemam ništa protiv da inzistiraju, ako nisu na štetu interesa drugih :D
Nekako mi se čini da nisi za dogovor ;)

xon_sa wrote: A i Trebinje i Tomislavgrad trebaju (kao sto su i uvijek) gravitirati vecim gradskim centrima, a to je za to podrucje Mostar. Ako se gledaje kroz prizmu ekonomskih kriterija onda nikakvog smisla nema odvajati Trebinje od Mostara...
Pusti te priče, kako onda tamo Bihaćka regija postoji što oni ne gravitiraju
nekome, koji su oni centar :D Ljepo i njih pripojit u Vrbasku pokrajinu kao
uvijek to bi bilo prirodno.

Ponavljam ne postoji idealno rješenje, treba se dogovorit,
smirenih glava i sa mirom u srcima inače ode Bosna :)
xon_sa

Post by xon_sa »

Lincoln-Burrows wrote:Pusti te priče, kako onda tamo Bihaćka regija postoji što oni ne gravitiraju
nekome, koji su oni centar :D Ljepo i njih pripojit u Vrbasku pokrajinu kao
uvijek to bi bilo prirodno.

Ponavljam ne postoji idealno rješenje, treba se dogovorit,
smirenih glava i sa mirom u srcima inače ode Bosna :)
Hajde sad za domacu zadacu procitat opet moj prvi post. :D
Lincoln-Burrows

Homer_Simpson wrote:
Ako se rjesi teritorijalni diskontinuitet - raspade se Bosna ... :shock:
Diskontinuitet imaš u Azarbajđanu, Armeniji, Rusiji i još ima primjera
i ne raspadaju se te države,
neznam tko ovdje podgrijava takve teorije raspada ;)
xon_sa

Post by xon_sa »

Ma dzaba se crtaju te karte, u BiH mirnim putem ne moze doci do podjele. Uostalom te podjele u smislu u kojem se sad zagovaraju, a po iskustvu ovih postojecih, totalno su destruktivne za ekonomiju ove male zemljice.

Ko je lud da ulaze u BiH sa ovako nenormalnim podjelama. Pa prije nego pomisli da dodje ovdje treba da angazuje brigadu pravnika...

Drzavu treba napraviti efikasnom i cvrstom, a to se u sadasnjem odnosu snaga nece desiti iznutra. Jedino medjunarodna zajednica ima moc da to uradi, ali naravno nece nista uraditi, kao sto nista nisu radili ni 92.

Jedino se izgleda ovdje odbacuju interesi bosnjaka, svi ostali su legitimni i vrijedni raspravljanja, a jedino koliko toliko funkcionalno i normalno uredjenje koje pamtimo je upravo to cetralizovano.

Mehanizmi zastite nacionalnih interesa se mogu ugraditi na svim nivoima vlasti, ali centralizacija se za ovako malu zemlju pokazala kao najbolje rjesenje.
0.7.1.

Post by 0.7.1. »

HU D FAK IZ DNZ?
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Sve vas koji makar na forumu zagovarate bilo kakvu podjelu Bosne i Hercegovine treba banirati pod hitno.
Kao da nije vec previse podijeljena. Niko da se zalozi za ukidanje ovih podjela, svi biste i dalje da parcate.

fuj.
cyprus

Post by cyprus »

Hm, ovaj prijedlog je sličan ko moj (who the fuck am I :lol: ), samo što sam ja imo distrikt Sarajevo i nešto više administrativnih jedinica, tako da ovaj prijedlog iako dolazi od DNZ-a, po meni nije baš loš.
karanana

Post by karanana »

mIRCerka wrote:Sve vas koji makar na forumu zagovarate bilo kakvu podjelu Bosne i Hercegovine treba banirati pod hitno.
Kao da nije vec previse podijeljena. Niko da se zalozi za ukidanje ovih podjela, svi biste i dalje da parcate.

fuj.
Druge nema. Realnost je takva. Sada samo treba gledati koja je podjela najbezbolnija.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

karanana wrote:
mIRCerka wrote:Sve vas koji makar na forumu zagovarate bilo kakvu podjelu Bosne i Hercegovine treba banirati pod hitno.

fuj.
Druge nema. Realnost je takva. Sada samo treba gledati koja je podjela najbezbolnija.
says who?
karanana

Post by karanana »

mIRCerka wrote:
karanana wrote:

fuj.
says who?
says preko 50% populejshna
cyprus

Post by cyprus »

Mircerka mislim da nisi shvatila. Ovo nije prijedlog podjele Bosne, nego prijedlog smanjenja podjele. A svaka država svijeta (čak i one mikodržavice, osim Vatikana i Monaka) su nekako administrativno podjeljene, tako da ne znam zašto se to kod nas uzima kao "podjela Bosne", kad je to normalno svugdje u svijetu.
trlica

Post by trlica »

fuj.
tako to biva kad se posao ne dovrsi do kraja i kad ga vode amateri.(zemlja mu kosti izbacila)
mIRCerka

Post by mIRCerka »

cyprus wrote:Mircerka mislim da nisi shvatila. Ovo nije prijedlog podjele Bosne, nego prijedlog smanjenja podjele. A svaka država svijeta (čak i one mikodržavice, osim Vatikana i Monaka) su nekako administrativno podjeljene, tako da ne znam zašto se to kod nas uzima kao "podjela Bosne", kad je to normalno svugdje u svijetu.
cyprus, mislim da ti nisi shvatio :D Mircerka kad vidi tri boje, sve joj nesto dodje da udavi prvu osobu do sebe :D

A previse je tema posvecenih podjelama, ovakvim i onakvim...
necu te dusho ebati u guzu puno, ja cu samo malo...

to se na kraju svede na isto, supak ostane razvaljen...
izvini na vulgarnom primjeru, ali sto slikovitije objasnim, to ce prije poruka doci gdje treba.

A uvodjenje pokrajina je samo jos jedan nivo onih koje trebamo lincovati...
Jebote, imamo stanovnika ko jedan dio LA, a vise ministara i inih papaka nego USA...
0.7.1.

Post by 0.7.1. »

GO mIRCerka, GO!!! :kiss:
cyprus

Post by cyprus »

mIRCerka wrote:
cyprus wrote:Mircerka mislim da nisi shvatila. Ovo nije prijedlog podjele Bosne, nego prijedlog smanjenja podjele. A svaka država svijeta (čak i one mikodržavice, osim Vatikana i Monaka) su nekako administrativno podjeljene, tako da ne znam zašto se to kod nas uzima kao "podjela Bosne", kad je to normalno svugdje u svijetu.
cyprus, mislim da ti nisi shvatio :D Mircerka kad vidi tri boje, sve joj nesto dodje da udavi prvu osobu do sebe :D

izvini na vulgarnom primjeru, ali sto slikovitije objasnim, to ce prije poruka doci gdje treba.

Jebote, imamo stanovnika ko jedan dio LA, a vise ministara i inih papaka nego USA...
A ja pak govorim o karti sa više od 3 boje :D .

However, 6 pokrajina na nivou države je valjda bolji prijedlog od 2 entiteta i deset kantona i jednim distriktom.

PS Možda podjela nije adekvatan izraz, tj. adekvatniji je organizacija države ili u ovom slučaju reorganizacija.
karanana

Post by karanana »

mIRCerka wrote:

Iako se slazem s tobom na zalost u manjini si u ovoj drzavi i neke vrste podjela su neminovne. Nece biti unitarne i centralizovane Bosne jer je zbog toga bio rat, ali ne treba dozvoliti ni federalizaciju BiH jer se time federalnim jedinicama daje pravo na otcjepljenje kao sto su to uradile republike Jugoslavije.

A sto se tice birokratije, pa nisu oni ludi da ukinu svoj posao. To je greska, da pregovore vode premijeri i ministri koji bi direktno izgubili svoje poslove i plate promjenama. Da li bih ja glasao da dam sebi otkaz za dobrobit svoje firme? ne bih.
Post Reply