DNZ-ov prijedlog administrativne podjele BiH.

Da li podržavate prijedlog DNZ-a

Poll ended at 13/03/2008 12:43

Da!
17
46%
Ne!
20
54%

Total votes: 37

jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Ma nista ba, ti ko gluhih telefona. :-)
popajic

Post by popajic »

Sta je ljudi s nama pa vodimo ovakve diskusije!?
U Dejtonu nastade jedna karikatura od drzave,icjepkana,podijeljena,nakaradna...I umjesto da to malo preostale mentalne snage koristimo da skontamo na koji bi nacin ta Bosna ponovo mogla postati jedinstvena,normalna drzava,mi bi da je jos sjeckamo.
Geografske jedinice,etnicke,nacionalne,kantoni,drzavice u drzavi...dokle ljudi moji,dokle?
belfy

Post by belfy »

xon_sa wrote: Te granice su u ekonomskom smislu bitne samo onoliko da odrede kojem ce vecem gradskom centru taj region gravitirati.
A tebi na datom primjeru nakon kojeg si odgovorio ne smeta to sto bi Zenica gravitirala Banja Luci, a? To je vrlo mudro.
MuaDib wrote: Ja smatram da je ovaj prijedlog izbalansiran dobro i da bi mogao biti dobra osnova za pregovore.
I ti si ocigledno za Distrikt Sarajevo, a ostalo onda nije bitno. Pogotovo mi smijesno ono sa "tvojim prijedlozima". Nisu uopste upitne podjele koje si nacrtao, nego objasnjenje ovlasti. Po tebi opstine uopste nisu bitne ili jednostavno ne treba da imaju bilo kakve ovlasti izgleda. Ili si mozda na njih jednostavno zaboravio. Takodjer bi ti bas lijepo u svemu tome prosirio administraciju sto bi nam bas dobro doslo, jelda? Ajd razmisli jos jednom.
kijameta wrote: Ja bih prvi glasao(dvaput) protiv bilo kojega spajanja Visokoga i Pala sa Sarajevom ali bih isto tako glasao za odvajanje Ilijasa iz Sarajeva.Neka se pripajaju kome hoce,onakvi siromasni,kvare nam prosjek.
kijameta wrote: Iznerviran sam cekanjem ja sam za radikalna rjesenja ali sam svjestan da samo cekanje daje rezultat.
kijameta wrote: Fakat cudno pitanje.Pa po popisu stanovnistva.1914 Srbi su bili vecina u BiH i bili su vecina do 1981,1991 Bosnjaci imaju 37%,po svim procjenama unatoc ratu sada imaju 45-51 %. Na osnovu popisa iz 91 su bioloski daleko najmladzi BiH narod i poslije Albanaca imaju najveci bioloski prirast u ex-yu.
Tebi cestitam na kolicini predivnih stvari koje si iznio. Najbitniji je prosjek, a i ono kako se ti osjecas. :-) A i ti siromasni, pa stvarno je nekulturno koliko oni obaraju prosjek drzave. Mozda bi trebalo da smislis plan kako ih iseliti. Pih. :x

Od kada cekanje daje rezultat? Samo sjedi i sve ce se samo uraditi, a? Super si ti meni. Ajd da ti malo pomognem pa cu ti reci da teske odluke ne treba odgadjati, jer ih to nece uciniti nista laksima.

Sto se tice popisa vidim da si potpuni poznavaoc. :lol: Ne samo da iznosis neznanje nego se i hvalis sa njim. Bravo! Kao prvo bosnjaci nisu postojali do '91. nego su postojali muslimani. Kao drugo, ni muslimani nisu postojali kao opredjeljenje prije '81. tako da je logicno da im je broj naglo porastao cim su se mogli tako izjasniti, a pogotovo u nastavku, jer su se neki prvobitno deklarisali kao i ranije jer nisu znali sta ih ceka pri promjeni opredjeljenja, ali vjerovatno si ti ovo sve znao, jelde. Umrijecu od smijeha. O najvecem bioloskom prirastu ne bih previse, jer vidim da si i tu profi liga, pa pored govora o bijeloj kugi i odlasku mladih u zadnjih 10 godina ti pricas o najmladjem narodu u BiH. :-) Cestitam. :lol:

Za kraj da se svima zahvalim sto me dobro nasmijaste i natjeraste da odgovorim. Ovo je vrijedilo svakog slova otkucanog.

P.S. Da mi nije mrsko stavio bih i ja neku slicicu podjele, posto vidim da je to sada "in". :lol:
1gorstak

Post by 1gorstak »

karanana wrote:Nece biti unitarne i centralizovane Bosne jer je zbog toga bio rat,
Amnezija, agitacija, naivnost, ne znam sta te tacno navelo da i ti krivca za rat nadjes u Sarajevu, da ignorises dogovor iz Karadjordjeva, ali sta je da je, nemoj se ljutiti kada se za te splacine kaze da su splacine.

Rat se vodio jer je cilj Beograda i umobolnika s Pala bio nestanak BiH.
xon_sa

Post by xon_sa »

belfy wrote:
xon_sa wrote: Te granice su u ekonomskom smislu bitne samo onoliko da odrede kojem ce vecem gradskom centru taj region gravitirati.
A tebi na datom primjeru nakon kojeg si odgovorio ne smeta to sto bi Zenica gravitirala Banja Luci, a? To je vrlo mudro.
Smeta.
fantom slobode

Post by fantom slobode »

1gorstak wrote:
karanana wrote:Nece biti unitarne i centralizovane Bosne jer je zbog toga bio rat,
Amnezija, agitacija, naivnost, ne znam sta te tacno navelo da i ti krivca za rat nadjes u Sarajevu, da ignorises dogovor iz Karadjordjeva, ali sta je da je, nemoj se ljutiti kada se za te splacine kaze da su splacine.

Da podvucemo!!!!
xon_sa

Post by xon_sa »

fantom slobode wrote:
1gorstak wrote:

Da podvucemo!!!!
Mozes komotno tu dodati i Zagreb, iako su oni malo kasnije ublazili tu politiku.
osa

Post by osa »

još od razloga zašto je potrebno urediti bih, možda i najvažniji.

MOSTAR - U Izvještaju o izvršenju proračunu Federacije Bosne i Hercegovine za razdoblje siječanj-studeni 2007. godine koji je objavljen na stranicama Ministarstva financija FBiH naišli smo na pregled dodijeljenih sredstava u protekloj godini raznim udruženjima i udrugama bez ikakve osnove ili kriterija.

Radi se o desetinama milijuna maraka koje su podijeljene izravno nenamjenski prema prijateljsko-rodbinskim vezama bez kontrole utroška sredstava i njegovoj namjeni, konkretno bez programa. Samo pet (5) hrvatskih udruženja je dobilo novac sa stavke Ministarstva Financija koje vodi Vjekoslav Bevanda.

Prema prikazanim podatcima, hrvatske Udruge iz Domovinskoga rata su zajedno dobile manje od 30.000 KM, dok su Udruge bošnjačkih boračkih udruženja dobila preko 1.500.000 KM.

Kada su u pitanju hrvatske institucije poput Hercegovačke televizije, kojoj su bila stavljena na dnevni red Parlamenta FBiH sredstva u iznosu od 300.000 KM, odmah su se usprotivili bošnjački politički predstavnici koji su uložili amandman na prijedlog, da bi se prijedloga stidljivo odrekli i hrvatski političari ističući kako je riječ o grešci!?

S druge strane, hrvatski zastupnici su glasovali za prijedlog stavke Fondacija Srebrenica u iznosu od preko 500.000 KM ( nitko od hrvatskih predstavnika nije uložio amandman kako bi to spriječio) i još nekoliko dotacija prema istom udruženju!!! Podsjetimo kako u Upravnom odboru ove Fondacije sjedi Beriz Belkić (SBiH) koji već godinama dobiva slične ili iste iznose za svoje ''neprofitno'' udruženje uz svu počast i pijetet žrtvama Srebrenice na kojima bošnjačka politika uzima ogromni profit i političke poene o čemu je govorio i politički magazin 60 minuta. Pretpostavlja se kako se ovim novcem kupuje lojalnost, plaćaju predizborne aktivnosti, kupuju kuće i luksuzni automobili. U sprezi s političkim djelovanjem, usko je povezana i mafija.

U BiH je postao običaj da neko ministarstvo (na županijskoj ili nekoj drugoj razini) objavi natječaj za dodjelu sredstava (novca, op.a). Već godinama na tim istim natječajima prolaze iste tvrtke okrećući ''besplatno'' već godinama desetine i stotine milijuna maraka na način da kada se objavi natječaj državni službenici (po već uhodanoj shemi) uzimaju i do 50% ''odobrenog'' granta od ''sretnog dobitnika'' za usluge ''dobivanja'' sredstava. Posrednici između ovih državnih namještenika i ''sretnih'' dobitnika državnoga novca su – mafijaši, okorjeli kriminalci s dugogodišnjim stažom u raznim kaznionicama zbog iznude ili ubojstava. Tako već godinama funkcionira ova ''sretna i napredna'' država u koju dolaze sve nezaposlene snage s istoka kako bi je izgradile.

I dok se već godinama isisava novac iz ''zajedničkoga'' proračuna u korist Bošnjaka na veliko, hrvatski politički predstavnici sjede i šute, mirno promatrajući kako hrvatski novac odlazi u tuđe džepove dok hrvatskim institucijama idu mrvice i ostatci ostataka. Do kada ?
popajic

Post by popajic »

xon_sa wrote:
fantom slobode wrote:
1gorstak wrote: Amnezija, agitacija, naivnost, ne znam sta te tacno navelo da i ti krivca za rat nadjes u Sarajevu, da ignorises dogovor iz Karadjordjeva, ali sta je da je, nemoj se ljutiti kada se za te splacine kaze da su splacine.

Da podvucemo!!!!
Mozes komotno tu dodati i Zagreb, iako su oni malo kasnije ublazili tu politiku.

Gore navedeno potpuno tacno,ali bi se mogle dodati i neke nase "delije" kojima nije bila (i jos uvijek nije) strana ideja male,vlastite avlije.
Jedno je uzrok,drugo posljedica,ali obadvoje je protiv BH.
xon_sa

Post by xon_sa »

popajic wrote:
xon_sa wrote:
fantom slobode wrote: Da podvucemo!!!!

Gore navedeno potpuno tacno,ali bi se mogle dodati i neke nase "delije" kojima nije bila (i jos uvijek nije) strana ideja male,vlastite avlije.
Jest, samo sto politika Sarajeva nikad nije bila stvaranje te avlije i oni koji su to htjeli nikada nisu isplivali na povrsinu...
popajic

Post by popajic »

xon_sa wrote:
popajic wrote:
xon_sa wrote: Mozes komotno tu dodati i Zagreb, iako su oni malo kasnije ublazili tu politiku.

Jest, samo sto politika Sarajeva nikad nije bila stvaranje te avlije i oni koji su to htjeli nikada nisu isplivali na povrsinu...

Ja bih itekako volio da si ti u pravu,mozda djelimicno i jesi.Ja ipak necu nikad zaboraviti dokumentarac u kojem Alija,Haris,Slobo,Franjo sa bjelosvjetskim partnerima kompjuterski kroje i prekrajaju BH.Evo tebi Srebrenica,ti daj meni Sarajevo.Evo tebi pola Mostara,ja cu uzeti...
Sto je agresor dijelio BH to mi je jasno,ali je bez pristajanja nase strane nikad podijelio ne bi.
Pa,sjecas se onog:potpisi Alija,makar bila ko avlija ! I on potpisa.Sve u ime mira,rekose.
U ovakvoj podijeljenoj BH,sa tendencijama daljnjeg dijeljenja, je cesto teze zivjeti nego sto se u jeku rata zivjelo.Onda smo imali nadu !!!
trlica

Post by trlica »

cim je mir potpisan i kad sam vidio razgranicenja odmah sam onda izgubio nadu i rekao sam,Alija nam je u amanet ostavio novi rat,jer je sve uradjeno tako da novi rat bukne cim se "mirotvorci"povuku iz Bosne.

vrijeme iz dana u dan potvrdjuje moje misljenje.
1gorstak

Post by 1gorstak »

popajic wrote:Sto je agresor dijelio BH to mi je jasno,ali je bez pristajanja nase strane nikad podijelio ne bi.
Kao sto Kosovo nece postati nezavisno bez pristanka Beograda ? Kao sto su americki domoroci pomoreni zbog manjka odlucnosti ? Bez pomoci SAD-a mi ne bi bili u stanju izvojevati vojnu pobjedu, a SAD su trazile da se zaustavi rat. Bez njih nisi mogao, a oni nisu htjeli. Jako jednostavno.
popajic

Post by popajic »

1gorstak wrote:
popajic wrote:Sto je agresor dijelio BH to mi je jasno,ali je bez pristajanja nase strane nikad podijelio ne bi.
Kao sto Kosovo nece postati nezavisno bez pristanka Beograda ? Kao sto su americki domoroci pomoreni zbog manjka odlucnosti ? Bez pomoci SAD-a mi ne bi bili u stanju izvojevati vojnu pobjedu, a SAD su trazile da se zaustavi rat. Bez njih nisi mogao, a oni nisu htjeli. Jako jednostavno.

Bilo bi jednostavno da nije naopako.Ne zaboravi da je TADA i od Amerike bila prihvacena definicija:agresija na BH.Od koga se onda trazi da prestane rat,od agresora ili od zrtve? Slobo ispao mirotvorac i kao poklon mu Alija urucio pola BH.Toliko o dobronamjernosti SVIH ucesnika Dejtona.

Je li se narod tada ista pitao? Nije.Ispastamo li sada? Itekako - cim skoro 15 god. nakon rata raspravljamo kako Bosnu jos dublje dijeliti.
Post Reply