Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Last December

#1 Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by Last December »

Iskreno sam se šokirao kad sam nekidan saznao da jedan prijatelj radi u lokalnoj pekari za svega 5 KM dnevno (+bonus hljeb za ponijeti) :run: .
Ima nekoliko radnika u toj pekari i ona raste iz dana u dan. Ni jedan radnik nije prijavljen, radi se i prekovremeno.
Plata je na nivou Indonezije vjerovatno.
Naravno, niko nije prisiljen da radi taj posao ali primjećujem kako vrijeme prolazi da ljudima pada samopoštovanje sve niže i niže i onda prihvataju ovakve ponude. Kao da su već odustali i ne nadaju se nikakvom napretku. Ovaj momak ima roditelje da ga izdržavaju s nekim njihovim crkavicama i nije mu ovo potrebno ali kažu ajde radi da ne ležiš kući.

Šta vi mislite, da li se treba ovako ponižavati i raditi bilo šta reda radi ili treba držati neki osnovni nivo samopoštovanja. Ovaj trend će se čini mi se nastaviti prema dole, ne vidim svjetlo na kraju tog tunela.
nookey

#2 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by nookey »

Ja lično znam u federaciji čovjeka koji radi u pekari za 10 KM dnevnicu, nažalost...
KB9

#3 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by KB9 »

ne zelim ispast bezobrazan al moras bit blesav da radis citav radni dan za pet maraka

pa lakse (i daleko vise) mozes zaradit da ides trazit vise poslica dnevno, cak i da pola dana u mjesecu ne radis na taj nacin opet ces zaradit vise
BHCluster

#4 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by BHCluster »

Napisi ime pekare i adresu pa da se ne ide tamo. Sto se ticeplate ako covjek nemadruge opcije a trebaju mu pare ondasta ce...
insomnia78

#5 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by insomnia78 »

Sto se mene tice i tih pet mu je puno. Dosta mu je 'ljeb

Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
Last December

#6 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by Last December »

Ne smijem otkrivati detalje dok ne vidimo šta ćemo poduzeti tim povodom. Reći ću samo da je pekara u Banjaluci, što će reći da ako je ovakvo stanje u najvećem gradu, po manjim mjestima je tek pravo robovlasništvo.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#7 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by hrasno38 »

Ja znam bruku ljudi koji rade u firmi koja se zove Klas...znaci isto pekara ali gigantska koja izvozi na sve strane u kojoj ljudi rade bez radnog vremena i bez regularnog zakonskog racunanja prekovremenog rada za jebenih 400 KM plus sto dobiju topli obrok i kartu. Pa ima odjela gdje ljudi (a tu se ubraja i veliki broj zena) rade svih 7 dana u sedmici da bi im sef ako je dobre volje na kraju mjeseca dao 5% stimulacije ako je dobrog raspolozenja. Ima odjela gdje zaposlenici rade posao predvidjen za 2-3 covjeka i ako ga ne uspiju odraditi onda ih po kazni salju u proizvodnju...na traku. Tako da na traku salju ljude bez ikakve obuke i predhodne zdravstvene provjere te se vrlo brzo ozljedjuju. Sve se to radi duboko iza zidova ne samo Klasa nego vecine privatizovanih firmi od SDA govnara gdje su radnici zasticeni otprilike kao i nekada crnci u USA!!! Ako neko i pomisli da se pobuni pocinje Tesanjska igranka i ljudi preko noci postanu tehnoloski visak a sutra na tom "tehnoloskom visku" osvane neki tetic. A da ne govorim ne daj boze kako se pojedini namrste kad ne zaselamas i zajebaes se sa onim dobrim starim "dobar dan". E sve se to desava u XXI vijeku u glavnom gradu BiH i u firmi koju nije napravila ni SDA ni Tesanjski lobi koji je kupio nego mi koji smo radili od svojih samodoprinosa....ah da da ne zaboravim da ces prije iz Miljacke izvaditi dobru pastrmku nego u Klasu naletiti na nekog nebosnjaka!!! SDA demokratija...U JEDINSTVU JE SPAS!!!!
512MB

#8 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by 512MB »

Dobro kolko kosra jedan topli obrok? Recemo 7-10 kaem, a karta pretpostavljam za javni saobracaj, mjesecno nek je 100 kaem. Dodjes na 700 kaem u mjesecu. Ako je posao na nekoj masini gdje netrebas nikakvo ili minimalno skolovanje, sta bi ti?
Fudo387

#9 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by Fudo387 »

hrasno38 wrote:Ja znam bruku ljudi koji rade u firmi koja se zove Klas...znaci isto pekara ali gigantska koja izvozi na sve strane u kojoj ljudi rade bez radnog vremena i bez regularnog zakonskog racunanja prekovremenog rada za jebenih 400 KM plus sto dobiju topli obrok i kartu. Pa ima odjela gdje ljudi (a tu se ubraja i veliki broj zena) rade svih 7 dana u sedmici da bi im sef ako je dobre volje na kraju mjeseca dao 5% stimulacije ako je dobrog raspolozenja. Ima odjela gdje zaposlenici rade posao predvidjen za 2-3 covjeka i ako ga ne uspiju odraditi onda ih po kazni salju u proizvodnju...na traku. Tako da na traku salju ljude bez ikakve obuke i predhodne zdravstvene provjere te se vrlo brzo ozljedjuju. Sve se to radi duboko iza zidova ne samo Klasa nego vecine privatizovanih firmi od SDA govnara gdje su radnici zasticeni otprilike kao i nekada crnci u USA!!! Ako neko i pomisli da se pobuni pocinje Tesanjska igranka i ljudi preko noci postanu tehnoloski visak a sutra na tom "tehnoloskom visku" osvane neki tetic. A da ne govorim ne daj boze kako se pojedini namrste kad ne zaselamas i zajebaes se sa onim dobrim starim "dobar dan". E sve se to desava u XXI vijeku u glavnom gradu BiH i u firmi koju nije napravila ni SDA ni Tesanjski lobi koji je kupio nego mi koji smo radili od svojih samodoprinosa....ah da da ne zaboravim da ces prije iz Miljacke izvaditi dobru pastrmku nego u Klasu naletiti na nekog nebosnjaka!!! SDA demokratija...U JEDINSTVU JE SPAS!!!!
Ti si sam sebi kontradiktoran. Popljuva taj Klas kako su im male plate, kako nista ne valja, i onda se zalis sto nijednog nebosnjaka nije zapalo da za 400 maraka po vazdan mijesi hljeb. Svasta. Sta bi tek pricao da Bosnjo postane gradonacelnik u tom gradu. :D
karanana

#10 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by karanana »

evo ja cu reci da ne vjerujem otvaracu teme da je nekome plata za 30 dana rada 150 KM.
PM72

#11 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by PM72 »

Čista laž.Ja sam što poslom što privatno non stop u manjem BH entitetu i ne možeš naći fizikanera bez 30 KM dnevno.Plus prevoz,klopa...
Last December

#12 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by Last December »

karanana wrote:evo ja cu reci da ne vjerujem otvaracu teme da je nekome plata za 30 dana rada 150 KM.
Nemaju oni platu, jer nisu ni prijavljeni. Dnevnica je petak pa dolaze na posao bez nekog reda i pravila. Ima nekih 5-6 momaka koji se smjenjuju po dogovoru. Jedan radi danas, drugi sutra i tako. Haos totalni. Upoznao sam dvojicu od tih što rade sa mojim frendom. Čini mi se da imaju osnovnu školu maksimalno, mada djeluju okej momci. Nisu ni ovisnici o nečemu pa da kažem da rade tu da imaju za dop. Nisu mi baš jasne njihove računice, mislim da su jednostavno neinformisani o tome koliko dan rada vrijedi i nisu svjesni da samo idu u minus.

Ovaj moj frend je vjerovatno najobrazovaniji od njih, on to više radi iz zajebancije da se druži s ovim drugima i da imaju pivu i cigare. Inače je jako dugo nezaposlen i bezvoljan.

Nisam bio u pekari niti poznajem gazdu, dakle ovo je sve iz njihove priče.
512MB

#13 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by 512MB »

Vjerovatno je 5km/satu, malo si se zezno. Ipak nije Banja Luka neka pripizdina.
PM72

#14 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by PM72 »

Mentalna Higijena wrote:ako je nekad neko bio na tromeđi u Hercegovini vidjet će jad i tugu koja dolazi iz bosne a na majicama natpisi cjepam drva za 5 maraka, orem, pušim, kosim, šišam sve za 5 maraka, tu dolaze tzv gazde koje kupe te nadničare ima i poštenih ljudi koji su godinama po švicarskoj i njemačkoj tu dobro i prođu ćukne se dnevnica i 100km a ovo sve ostalo nedaj bože nikome.
Cjepa drva za 5 KM po metru.Kažu da ima jedan kod Drvosječe na Stupu koji svaki dan iscjepa 12 metara.Ja cjep'o tri metra dva dana - sve me zabolio.Halal im bio svaki dinar.
Drvosjeca iz Dejcica

#15 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Dobro došli u novi sistem, šta smo tražili to smo dobili. Ko će baciti kamen prvi? :oops: RS mi je fascinantna i jeddinstvena tvroevina na dunjaluku, propadnu tri banke, ukradu milijardu KM i niko da razbije prozor na banci. I treba nam tako. :oops:
Last December

#16 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by Last December »

512MB wrote:Vjerovatno je 5km/satu, malo si se zezno. Ipak nije Banja Luka neka pripizdina.
:lol: vidi se da si davno napustio ove naše prostore
512MB

#17 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by 512MB »

PM72 wrote:
Mentalna Higijena wrote:ako je nekad neko bio na tromeđi u Hercegovini vidjet će jad i tugu koja dolazi iz bosne a na majicama natpisi cjepam drva za 5 maraka, orem, pušim, kosim, šišam sve za 5 maraka, tu dolaze tzv gazde koje kupe te nadničare ima i poštenih ljudi koji su godinama po švicarskoj i njemačkoj tu dobro i prođu ćukne se dnevnica i 100km a ovo sve ostalo nedaj bože nikome.
Cjepa drva za 5 KM po metru.Kažu da ima jedan kod Drvosječe na Stupu koji svaki dan iscjepa 12 metara.Ja cjep'o tri metra dva dana - sve me zabolio.Halal im bio svaki dinar.
Vjerovatno povede sina il neke rodbine pa zavrse 12 na dan. To su 1200 kaem mjesecno u padze, zasto ne ako se nema sta drugo. Bolje neg sjedit na zicigu i kukat nema se posla.
Neregistrirani

#18 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by Neregistrirani »

Last December wrote:
karanana wrote:evo ja cu reci da ne vjerujem otvaracu teme da je nekome plata za 30 dana rada 150 KM.
Nemaju oni platu, jer nisu ni prijavljeni. Dnevnica je petak pa dolaze na posao bez nekog reda i pravila. Ima nekih 5-6 momaka koji se smjenjuju po dogovoru. Jedan radi danas, drugi sutra i tako. Haos totalni. Upoznao sam dvojicu od tih što rade sa mojim frendom. Čini mi se da imaju osnovnu školu maksimalno, mada djeluju okej momci. Nisu ni ovisnici o nečemu pa da kažem da rade tu da imaju za dop. Nisu mi baš jasne njihove računice, mislim da su jednostavno neinformisani o tome koliko dan rada vrijedi i nisu svjesni da samo idu u minus.

Ovaj moj frend je vjerovatno najobrazovaniji od njih, on to više radi iz zajebancije da se druži s ovim drugima i da imaju pivu i cigare. Inače je jako dugo nezaposlen i bezvoljan.

Nisam bio u pekari niti poznajem gazdu, dakle ovo je sve iz njihove priče.
Pod broj 1, laze ti jaran k'o pas. A vala i pod 2 i ostale brojeve. Narocito ako kaze da ide nekome raditi za 5 KM i hljeb iz zajebancije. I to u Banjaluci. Nema to. Moj komso, inace nadnicar, zivi od toga kad ga ko pozove da nesto odradi, pa za pola dana istovaranje brasna po tim pekarama uzme 30 KM.
Ako i ima neko u Banjaluci (u kojoj sam i gdje odlicno poznajem prilike) ko prihvati posao za 5 KM za cijeli dan, sam si je kriv. Sto ne pljune skonta i kaze mu da mu mater radi za te pare. Vise moze zaraditi pomazuci gospodjama da prekrcaju iz kolica u gepek pred nekim marketom.
Neregistrirani

#19 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by Neregistrirani »

Btw. u Banjaluci je rezanje i cijepanje 6 KM po metru. Ja nadjoh neke studente koji su isli ulicom i nudili da odrade stagod za lovu, da mi uvezu i sloze drva za 30 KM, ali to je bilo bas ispod cijene.
MikroBelaj

#20 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by MikroBelaj »

Zenina drugarica radi u jednoj lukavackoj firmi za 8 km na dan,imaju prevoz,bus ih vuce od firme i imaju topli obrok(kifla i najeftinija pasteta)....
PM72

#21 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by PM72 »

512MB wrote:
PM72 wrote:
Vjerovatno povede sina il neke rodbine pa zavrse 12 na dan. To su 1200 kaem mjesecno u padze, zasto ne ako se nema sta drugo. Bolje neg sjedit na zicigu i kukat nema se posla.
Ma jok,ne povede nikog a kažu nema ga šta za vidjeti.Žilo neki.12 metara drva u ćutcima je pun kamion.Kamiončina.Da su ćutci od plastelina - čovjek bi se slomio dok to iscjepa.Ja to poštujem.
Bradafilozof

#22 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by Bradafilozof »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Dobro došli u novi sistem, šta smo tražili to smo dobili. Ko će baciti kamen prvi? :oops: RS mi je fascinantna i jeddinstvena tvroevina na dunjaluku, propadnu tri banke, ukradu milijardu KM i niko da razbije prozor na banci. I treba nam tako. :oops:
Dok dodje na red. Valja se prvo osvetiti turcima.
Drvosjeca iz Dejcica

#23 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

MickeyPierce wrote:Ova tema je klasicna provokatorska sa ciljem da se popljuje Rs. Na sva se istice kako je i Rs dio BiH a kad su ovakve stvari u pitanju obavezno se napomene da je to u RS a ne u BiH.

Evo ja cu reci i znam masu primjera gdje ljudi u Sarajevu rade dzaba, tako se u odnosu na njih ti pekari mogu sve nogom u guzicu udarati.
Istina ima ljudi koji rade u prijašnjim gigantima (Hidrogradnja, Energoinvest...) za mizeriju jer se nadaju nekom rješavanju statusa, pred penziju...itd. Sada da masa ljudi radi za đaba (0KM) pa ja ne znam nikoga.
hrle1976

#24 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by hrle1976 »

Ovo je kriza ali na zalost u BiH izgleda normalna pojava.
Tako smo mi jedne prilike bili u nekom kaficu/restoranu mada nije neko r od restorana ali na putu kad smo isli za Sarajevo pa stali da se malo odmorimo. I tako mi nesto pricamo i nako ja sa konobarom i tamo vamo. I on tada rece kaze ja radim za 10km dnevnicu. Ovo je bilo neke 2004 (ne sjecam se tacno)
ExNihilo

#25 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by ExNihilo »

Što mu odmah nisi prebacio koji milion sa računa u Luksemburgu? Sevap je, a ti ne bi ni osjetio.
Post Reply