Dnevna ili kratka svjetla

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

car1389

#1 Dnevna ili kratka svjetla

Post by car1389 »

Kupio sam novu Kiu Ceed i imam problem sa svjetlima tj sa policijom.Naime na autu su fabricki ugradjena dnevna svjetla koja se nalaze na mjestu gdje inace stoje maglinke i pale se cim auto upalim.Vec me je par puta zaustavljala policija i za sada me samo opomenu.Da li neko zna da li se moze voziti pod dnevnim svjetlima,i da li mozda negde pise kako mora biti obucen policajac da bi me zaustavio.Mislim na to kako u normalnim zemljama izgleda saobracajni policajac,a ne kao kod nas gdje me zaustavlja sa trotoara.
_mufljuz_

#2 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by _mufljuz_ »

nista ne brini - ako ti bude nedajboze takav seljos pisao kaznu - zatrazi izvjestaj kao i dokaz fotografijom i odgovori kontratuzbom za uznemiravanje u saobracaju i ugrozavanje saobracaja, kao i za novcanu iznudu - to je dnevno svjetlo i kao takvo je validno.

to sto seljos misli da su to maglenke je njegov problem i problem onih koji su ga postavili na tu poziciju i onih koji su glasali da takav ljakan dodje da sprovodi zakon....

nista ne brini :thumbup:
zLatk0

#3 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by zLatk0 »

Ako cemo gledati zakon i formulaciju u zakonu NE SMIJES jer sadasnji zakon ne poznaje dnevna svjetla kao takva. Sad ce ubrzo izmene, tj. vec su u proceduri, koje ce izjednaciti dnevna sa kratkim. Upali kratka jer inace nemas osnovu za zalbu.

Edit: za slucaj da neko pogresno shvati, nije dovoljno samo sa dnevnim svjetlima voziti, vec mogu dnevna uz kratka svjetla.
Last edited by zLatk0 on 18/04/2014 16:57, edited 1 time in total.
_mufljuz_

#4 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by _mufljuz_ »

zLatk0 wrote:Ako cemo gledati zakon i formulaciju u zakonu NE SMIJES jer sadasnji zakon ne poznaje dnevna svjetla kao takva. Sad ce ubrzo izmene, tj. vec su u proceduri, koje ce izjednaciti dnevna sa kratkim. Upali kratka jer inace nemas osnovu za zalbu.
sta ne smije? kupiti KIA Ceed sa fabricki instaliranim dnevnim svjetlima u predjelu branika? ko je onda atestirao to vozilo da predje granicu i bude prodano kao zakonski ispravno? :idea: :roll:
zLatk0

#5 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by zLatk0 »

Pa smije on voziti sa njima, nije u tome stvar, ali dnevna svjetla NIJE JEDNAKO kratka svjetla prema zakonu sto ce reci da se smatra da ih nikako nije ni upalio. Svasta je nakaradno, pa tako i zakon ovaj, barem zasad.
_mufljuz_

#6 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by _mufljuz_ »

zLatk0 wrote:Pa smije on voziti sa njima, nije u tome stvar, ali dnevna svjetla NIJE JEDNAKO kratka svjetla prema zakonu sto ce reci da se smatra da ih nikako nije ni upalio. Svasta je nakaradno, pa tako i zakon ovaj, barem zasad.
ja sam shvatio to drugacije - u dijelu gdje stoje maglenke su kombinovana svjetla ima ih 2 - jedno je maglenka a drugo je obicna sijalica za ispostovanje dnevnih svjetala (takodjer ovo svjetlo se pali kada motas lijevo desno pa seljosi zaustavljaju pisuci kazne za neispravna svjetla :lol: ) covjeku se upale ta dnevna svjetla pored maglenki koja svijetle sasvim regularno, kako bi i trebala i sad zaustavi ga dzikan koji misli da je to maglenka - jedino mu je rjesenje da kad ga zaustave da upali i maglenke da seljaci vide da to zapravo nisu maglenke....
_mufljuz_

#7 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by _mufljuz_ »

Sliver wrote:
_mufljuz_ wrote:
zLatk0 wrote:Ako cemo gledati zakon i formulaciju u zakonu NE SMIJES jer sadasnji zakon ne poznaje dnevna svjetla kao takva. Sad ce ubrzo izmene, tj. vec su u proceduri, koje ce izjednaciti dnevna sa kratkim. Upali kratka jer inace nemas osnovu za zalbu.
sta ne smije? kupiti KIA Ceed sa fabricki instaliranim dnevnim svjetlima u predjelu branika? ko je onda atestirao to vozilo da predje granicu i bude prodano kao zakonski ispravno? :idea: :roll:
ma zakon kaze da moras imati upaljena kratka svjetla. dnevnih mozes imati stotinu upaljenih, ali ipak ne ispunjavas zakonske odredbe o upaljenim kratkim svjetlima.
skont'o sam - hvala - znaci izricito kratka svjetla - ni ne cudi me takav retardment - samo bi me zivo zanimalo sta bi rekli kad bi zaustavili NIssan Juke sa upaljenim dnevnim svjetlima :lol:
Bakir1

#8 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by Bakir1 »

loze se drotovi na te aute kod kojih su spustena u karambolku dnevna svjetla samo tako, dok naprimjer ona integrisana u kuciste glavnog fara i ne gledaju.
neki dan sam samo sjeo u fabiju koja ima slicno kao i kija i odmah ustavljaju, a sa autom koje ima integrisana uzduz BiH i ne gledaju.
kako ti vec rekose, autoru teme, u par tema iznad imas diskusiju kroz zobs ide izmjena gdje ce ista postati validna
shandrprcSA

#9 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by shandrprcSA »

tesko pritisnuti/okrenuti prekidac za kratka svjetla
car1389

#10 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by car1389 »

Hvala na odgovorima.A da li negdje u zakonu pose kako treba da bude obucen saobracajni policajac,mislim na ono bijeli opasac,bijela kapa itd,ili kod nas svi izigravaju saobracajce pa te moze zaustaviti ko kako stigne i gdje stigne
citroen xm

#11 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by citroen xm »

I da ne zaboravimo zaustavljanje po mraku sa kineskom baterijskom lambom bez stop palice.
relax11

#12 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by relax11 »

sta ne smije? kupiti KIA Ceed sa fabricki instaliranim dnevnim svjetlima u predjelu branika? ko je onda atestirao to vozilo da predje granicu i bude prodano kao zakonski ispravno? :idea: :roll:[/quote]
ma zakon kaze da moras imati upaljena kratka svjetla. dnevnih mozes imati stotinu upaljenih, ali ipak ne ispunjavas zakonske odredbe o upaljenim kratkim svjetlima.[/quote]

skont'o sam - hvala - znaci izricito kratka svjetla - ni ne cudi me takav retardment - ]samo bi me zivo zanimalo sta bi rekli kad bi zaustavili NIssan Juke sa upaljenim dnevnim svjetlima :lol:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:
mirzet87sa

#13 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by mirzet87sa »

zar je toliko tesko ugasiti na board compu da ti se pale dnevna svjetla prilikom paljenja auta, tj. iskljuciti sa automatik na manual, pa kad udjes palis kratka i to je to.. samo mi nemoj pricati o tome kako je to fabricki, sam vozim auto koje posjeduje i curve light i daily light pa sam iskljucio i podesio da se pale iskljucivo kratka prilikom paljenja auta
car1389

#14 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by car1389 »

Nije vazno da li ja mogu podesiti da se pale ili ne pale dnevna svijetla.Ovaj zakon je los,cim su se pojavila dnevna svijetla trebali je izvrsiti dopunu zakona.Kada treba uvesti nove kazne,odmah se vrse dopune.Zato i jesmo najgori kad kod ovako jednostavnih stvari ne mozemo u korak sa Evropom.Konkretno kod mene da su dnevna svijetla u farovima a ne na mjestu maglinki nikad me ne bi zaustavili jer oni i ne znaju sta je to.
mayab

#15 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by mayab »

Zakon je tu jasan, samo kratka svjetla, dnevna zakon ne poznaje!
Druga je stvar sto su i policajci ljudi, i realno, šupački je da te policajac pegla zbog toga sto ti gore dnevna , a ne kratka svjetla, jer ako cemo posteno , ima gomila onih koji voze bez ikakvih svjetala!
Slicno bih okarakterisao i policajce koji zahebavaju teretne "kedije" kojima je zadnja sajba zatamnjena ili preljepljena reklamom; opet kazem, zakon kaze da se to ne smije, ali haalo, teretni je to auto, cesto za cvrstim zidom izmedju kabine i teretnog prostora!
mirzet87sa

#16 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by mirzet87sa »

car1389 wrote:Nije vazno da li ja mogu podesiti da se pale ili ne pale dnevna svijetla.Ovaj zakon je los,cim su se pojavila dnevna svijetla trebali je izvrsiti dopunu zakona.Kada treba uvesti nove kazne,odmah se vrse dopune.Zato i jesmo najgori kad kod ovako jednostavnih stvari ne mozemo u korak sa Evropom.Konkretno kod mene da su dnevna svijetla u farovima a ne na mjestu maglinki nikad me ne bi zaustavili jer oni i ne znaju sta je to.
Ne pravi se suvise pametan i radi onako kako ti je receno, na kraju krajeva da li ti vidis uopste sta pitas?? Cuj mora li policajac biti POSEBNO odjeven da bi me mogao zaustaviti aahhaha :lol:
Kakva crna europa, kad budemo u europskoj uniji tad se mozes furat na njih, jednostavno trazis nacin da skines odgovornost sa sebe i da okrivis drugoga, ne ide ti.
Better Man

#17 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by Better Man »

Ja imam dnevna tj. led svjetla na autu i pale se automatski. Kratka svjetla se pale samo kad su potrebna, tj. ako nije dovoljna vidljivost, ako prolaziš kroz tunel ili kad krene padati mrak, tad se automatski pale kratka svjetla. Nikad nisam imao s tim problema. Ako već imaš Kia Ceed ugrađena dnevna svjetla, onda ih i koristi.
car1389

#18 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by car1389 »

mirzet87sa wrote:
car1389 wrote:Nije vazno da li ja mogu podesiti da se pale ili ne pale dnevna svijetla.Ovaj zakon je los,cim su se pojavila dnevna svijetla trebali je izvrsiti dopunu zakona.Kada treba uvesti nove kazne,odmah se vrse dopune.Zato i jesmo najgori kad kod ovako jednostavnih stvari ne mozemo u korak sa Evropom.Konkretno kod mene da su dnevna svijetla u farovima a ne na mjestu maglinki nikad me ne bi zaustavili jer oni i ne znaju sta je to.
Ne pravi se suvise pametan i radi onako kako ti je receno, na kraju krajeva da li ti vidis uopste sta pitas?? Cuj mora li policajac biti POSEBNO odjeven da bi me mogao zaustaviti aahhaha :lol:
Kakva crna europa, kad budemo u europskoj uniji tad se mozes furat na njih, jednostavno trazis nacin da skines odgovornost sa sebe i da okrivis drugoga, ne ide ti.
Ne pokusavam ja nista,samo nije normalno da te moze zaustaviti ko hoce i kad hoce.Po pravilu mjesto bi trebalo da bude obezbijedjeno cunjevima i policajac posebno obucen,ali ne ovde svako radi kako hoce.Gdje god sam putovao u normalnom svijetu je tako samo ovde nije.
mufa1

#19 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by mufa1 »

Nisi ti onda nigdje putovo. I de pokazi ta "pravila" čunjevi, pantole na peglu, bijeli kajš. Ili to tebi usput padaju na um pravila da bi krivicu skino sa sebe sto si platio 40-50 kaemova.
car1389

#20 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by car1389 »

mufa1 wrote:Nisi ti onda nigdje putovo. I de pokazi ta "pravila" čunjevi, pantole na peglu, bijeli kajš. Ili to tebi usput padaju na um pravila da bi krivicu skino sa sebe sto si platio 40-50 kaemova.
Evo dovoljno je odete do Srbije i vidite.A to sto vi mislite da je ovo uredu sta se kod nas radi je veliki problem,zato nam i jeste ovako.Saobracajna policija bi trebala biti razdvojena od obicnih policajaca.Jeste li vi vidjeli ikada obucenog saobracajnog policajca?Sada ovo vec ode u drugom pravcu od inicijalne teme.Problem sa dnevnim svetlima konkretno kod mene je u tome sto oni ne znaju sta je sta.Svi koji su me do sada zaustavili mi kazu da trebam imati upaljena citiram ova gore svetla,a kada ga pitam sta da vozim golfa 6 on me gleda zbunjeno,u tome je problm.Da svijta nisu na mjestu maglinki nikada me nebi zaustavili.
insomnia78

#21 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by insomnia78 »

Image
Image
Ja sam opet samo kod nas, i u srbiji vidio to neko posebno "oblacenje" policajaca

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
_mufljuz_

#22 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by _mufljuz_ »

mislim ipak da je covjek mislio na redovnu saobracajnu kontrolu umjesto trk-skoc-hamzi-ga-hop hajducije sa trotoara kad skuze strane table....

ovim putem zelim da kazem da ima drotova koji cestito rade svoj posao, pa cak i tolerisu i samo opomenu za prekrsaje - ali 80-90% je hohstaplera i bagre...
mirzet87sa

#23 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by mirzet87sa »

car1389 wrote: Ne pokusavam ja nista,samo nije normalno da te moze zaustaviti ko hoce i kad hoce.Po pravilu mjesto bi trebalo da bude obezbijedjeno cunjevima i policajac posebno obucen,ali ne ovde svako radi kako hoce.Gdje god sam putovao u normalnom svijetu je tako samo ovde nije.
Putujem godisnje par puta na relaciji bih - hrv - slo - austria - njemacka - danska - svedska i nigdje nisam vidio da su policajci posebno obuceni, tj. to sto ti trazis.. a pogotovo ne da je mjesto gdje ce te zaustaviti obiljezeno.. pa nisi rock zvijezda jebo te
mufa1

#24 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by mufa1 »

Ma lik je kralj, znam puno takvih. Kao sad cu ja malo coolirat gradom, necu namjerno upalit kratka, ostavicu sam day light, pa kad me drot zaustavi, napravit cu ga budalom i cobanom da on ne zna sta su dnevna svjetla itd itd. E kad je naletio na drota koji jedva ceka takve klinje, e hajmo onda, nisi imo bijeli kajš, nisi me skreno iza 12 čunjeva, nisu bile minimum 3 led lampe da osvijetle mjesto zaustavljanja, šapka malo nakrivo stojala.
mirzet87sa

#25 Re: Dnevna ili kratka svjetla

Post by mirzet87sa »

Klasika, kad popusis foru kriv je cijeli svijet :D
Post Reply