Ime mu je Dušan Praštalo
evo kako "novinari" svojom profesijom kreiraju "realnost i objektivnost" i sliku boljeg dijela Bosne i Hercegovine
text prvi: Pise Dusan Prastalo
http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vi ... 08&meni=10
Igokea Partizan zasjeo na tron
Dušan Praštalo
15.05.2008 17:21
U posljednjoj utakmici 10. kola Centrotrans lige za prvaka košarkaši Igokea Partizana savladali su sarajevsku Bosnu ASA BHT rezultatom 83:73 i tako preuzeli vrh tabele.
Okršaj, koji je najvjerovatnije odlučio ko će u plej-ofu startovati sa prve pozicije, bio je pun uzbuđenja, preokreta, varnica i svega onoga što krasi igru pod obručima. Bilo je, nažalost, i nemilih scena i to pred sam kraj susreta, tačnije 39 sekundi prije kraja, kada je umalo došlo do sukoba između navijača domaćih i košarkaša Bosne. Glavni krivac što utakmica nije završena u duhu fer-pleja bio je centar "studenata" Lens Vilijams, koji nije mogao da istrpi dobacivanja sa tribina, pa je pokušao da se obračuna sa publikom. Poslije opšte gužve na terenu, trener gostiju Jurij Zdovc odveo je svoju je ekipu u svlačionicu, a nakon što je policija ispraznila dio tribina, Sarajlije su se vratile na parket, pa je meč ipak priveden kraju.
"Znali smo da će Bosna učiniti sve kako bi se iskupila za poraz od Borac Nektara na svom terenu. Igrali smo u grču na početku, vjerovatno zbog važnosti utakmice, ali kako je vrijeme odmicalo tako je i naša igra dobijala na kvalitetu. Odbrana je obavila veliki dio posla i mislim da je bila ključ naše pobjede", rekao je Zoran Sretenović, trener Igokea Partizana i dodao da incident u finišu nije bacio mrlju na zaslužen trijumf njegovog tima.
Jurij Zdovc, šef stručnog štaba Bosne ASA BHT, nije bio previše raspoložen za priču.
"Poslije svega što se dešavalo, zaista ne znam šta da kažem. Ovo nije prvi put da je Lens Vilijams bio na meti publike. Nešto slično desilo se i u Tuzli. Izgubili smo, ali ima još da se igra. Već sada moramo da razmišljamo o narednom protivniku Slaviji. Pobjeda domaćina je zaslužena i čestitam im, a moram kazati da je ova liga korumpirana i potpuno neregularna", istakao je Zdovc.
Bukva: Pojedinci su strahovali za život
U KK Bosna ASA BHT vladalo je razočarenje i ogorčenje ponašanjem dijela publike koja je bila smještena na tribini pored njihove klupe.
"Počelo je sa pljuvanjem Edina Bavčića, nastavljeno sa verbalnim provokacijama upućenim Brajanu Bejliju i Lensu Vilijamsu, a vrhunac je bio kada je neko kamenom pogodio Dženana Rahimića, nakon čega mi je naš centar priznao da se boji za svoj život", zapanjeno tvrdi Admir Bukva, direktor ekipe "studenata" na čije se insistiranje ekipa vratila na parket nakon što ju je trener Jurij Zdovc povukao.
"Uvijek smo željeli da stvari rješavamo na sportskom polju. Zbog toga mi nisu jasne ovakve prljave igre. Lijepo smo dočekani, Uprava Igokee bila je srdačna, igrači korektni, kao i publika, osim manje grupe koja je uzrokovala probleme. Tražili smo od sudije Petra Obradovića da nas zaštiti, od komesara Nikole Lučića takođe, ali smo kao 'nagradu' dobili - dva isključenja. To je zaista paradoksalno i ponekad se pitam koja je svrha takmičenja ako se sve već unaprijed zna. Sudije i službena lica na svakom parketu u gostima trude se dan nam 'otmu' ono što zaslužujemo. Nećemo se predavati, jer smo svjesni da svi samo čekaju naš pogrešan korak kako bi nas istjerali", kaže Bukva.
Text drugi: komentar jednog partizanovca koji je bio na licu mjesta i pratio utakmicu.
preneseno sa B92.
Ej bre ljudi, niste ni svesni koliko ta Igokea blati ime Partizana. Slucajno sam bio u Banjaluci poslovno, a prijatelj me odveo i na utakmicu u Aleksandrovac. Posto sam umrli grobar, ispricacu vam desavanja iz prve ruke:
- Dosli smo u jedno malo mesto, lepa varos. Dvorana prava skolska. Dodik im je Bog tamo. On namigne, oni na koljenima. Tuzno za gledati.
- Dosla je Bosna, dvorana koja prima 500 gledalaca je krcata. Kazu da je bilo i 2000, ali ne znam kako? Navijanje za 10, dekor onako malo provokativan. - Krenula je i utakmica, Bosna bolja za klasu, celo prvo poluvreme vodi 10-tak razlike. Malo su sudije navlacile za domacina, pa je Igokea uspela i da ih stigne do poluvremena. Tokom prvog dela, navijaci na nacionalnoj osnovi vredjaju protivnicke igrace.
- Poluvreme: svi navijaci isparacaju tamnopute igrace Bosne sa imitiranjem zvukova majmuna. Cuju se povici Monkey, Dirty Niger...- Drugo poluvreme pocinje, Bosna opet bolja, Igokea stalno sustize. Hala kljuca, sudije sude sve vise na stetu Bosne, a navijaci iza koseva gadjaju gostujucu klupu sa kamenjem (halo bre, otkud kamenje u dvorani???)... Blizi se zadnja minuta - rezultat +2 za Igokeu i pod kosem izvodi Bosnin crnac loptu i svojim ocima gledam: Lik 25-30 godina mu jebe majku crnacku i pljuje ga u lice. Momak je celo vreme trpeo flagrante faulove, a u publici su govorili, samo ovog treba docekati pod kosem i pljunuti ga u lice, pa cemo konacno napraviti sranje, kazu da taj crnjo brzo plane. I 40sec do kraja izbije tuca izmedju Bosninih crnaca i Igokeinih navijaca, navijaci su usli i na teren.
- Prekid!
Bosna se povlaci sa terena, crnci nece da izadju na teren, kao ni trener Zdovc. Vracaju se nakon sto je Dodik sisao na teren i ispraznio tribinu. Sudije dosudju 2 tehnicke zbog ispada Bosninih igraca, a Igokea realizuje 4 bacanja i odlazi na nedostiznih +10 u konacnosti turobne utakmice. Bosnini igraci su samo stajali tih 40sec i nisu se trudili da zaustave protivnike.
- Stvarno sramotno za kosarku i odnos prema jednom bivsem evropskom prvaku.
Zato kazem da ona seljacka ekipa Igokee ne zasluzuje da nosi ime Partizan, jer ga samo blati. Toliko rasizma na jednoj utakmici nisam video.
Zalosno!
Zgadili su mi kosarku...
(Gojko, 16. maj 2008 01:16)
Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Djogina skola novinarstva
Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.
Jump to
- Corona virus 2019 -Coronavirus (COVID-19)
- Forum
- ↳ Forum
- Opšte/opće diskusije
- ↳ Razne diskusije
- ↳ In memoriam
- ↳ Politika
- ↳ Lokalni izbori 2020
- ↳ Opći izbori 2018
- ↳ Bosna i Hercegovina
- ↳ Svijet
- ↳ Opći izbori 2022
- ↳ Lokalni izbori 2024