Djevojčici u sarajevskom naselju Stup jedino su drustvo psi lutalice :Ima li ko da pomogne maloj Tamari?
- Muskarac From Odakle
#101 Re: Djevojčici u sarajevskom naselju Stup jedino su drustvo psi lutalice :Ima li ko da pomogne maloj Tamari?
Da se nije pocelo ovako javno pisat sigurno bi se dosta toga uradilo,ovako,pojedinci su samo odmogli i djete je nestalo.
U buduce kucajte na vrata gdje treba a nemojte po forumima skupljat poene.
Last edited by Muskarac From Odakle on 24/11/2014 23:19, edited 1 time in total.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#102 Re: Djevojčici u sarajevskom naselju Stup jedino su drustvo psi lutalice :Ima li ko da pomogne maloj Tamari?
JESTE li se ikada zapitali zašto dijete u rukama prosjaka spava? Prenosimo priču staru nekoliko godina nepoznatog autora koja je posljednjih dana ponovno postala aktualna te se širi društvenim mrežama. Priča je iz inozemstva i internetom se širi na engleskom jeziku.
U blizini stanice metroa sjedi ženska osoba neodređene starosti. Kosa joj je čupava i prljava, glava tužno pognuta. Sjedi na prljavom podu, a pokraj nje stoji leži torba u koju ljudi ubacuju novac. Na njezinim je rukama usnulo dvogodišnje dijete. Ima prljavu kapu i odjeću.
Mnogobrojni prolaznici dat će novac "Madoni s djetetom". Ljudi poput nas uvijek žale manje sretne. Spremni smo nesretnicima dati posljednju košulju i novčić iz džepa te ne razmišljati dublje o toj temi. Pomaganje se čini kao dobra stvar.
Prolazio sam pokraj prosjakinje mjesec dana i nisam joj davao novac jer sam znao da se radi o bandi te da će novac koji prikupi završiti kod onih koji na tom području kontroliraju prosjake. A oni posjeduju luksuznu imovinu i brojne automobile. Naravno, i prosjaci navečer nešto dobiju - bocu votke i kebab.
Mjesec dana kasnije, dok sam hodao pokraj prosjaka, sinulo mi je! Stojim na prometnom raskrižju, gledam u dijete odjeveno u prljavu odjeću kao i inače. Tada mi se učinilo da nešto nije u redu. Na prljavoj stanici podzemne željeznice dijete spava od jutra do večeri. Nikada ne plače ni ne vrišti, samo leži s glavom zabijenom u krilo svoje MAJKE.
Zašto cijelo vrijeme spava!?
Ima li itko od vas čitatelja djecu? Sjećate li se koliko su spavali u dobi od godine, dvije ili tri? Sat, dva, najviše tri poslijepodnevnog drijemeža (ne u komadu) i opet u akciju. Čitav mjesec, koliko sam onuda prolazio, nisam to dijete vidio budno! Pogledao sam u malenoga čovjeka, zatim u majku, prosjakinju i moja je sumnja narasla.
"Zašto cijelo vrijeme spava?", pitao sam buljeći u dijete. Prosjakinja se pravila da me ne čuje. Spustila je pogled i sakrila glavu iza ovratnika otrcane jakne. Ponovio sam pitanje. Tada je podigla pogled i iziritirano se zagledala negdje iza mojih leđa. Njezin je pogled izgledao kao da je biće s drugog planeta. "Odjebi", promrmljala je. "Zašto spava'", sada sam već gotovo vikao. Zatim me netko primio za rame straga. Okrenuo sam se i ugledao starca koji mi je s neodobravanjem rekao: "Što želiš od nje? Ne vidiš li kako joj je teško u životu?". Izvadio je nekoliko kovanica iz džepa te ih ubacio u njezinu torbu.
Prosjakinja je rukom napravila znak križa s poniznim i tužnim izrazom lica. Čovjek je otišao te će doma vjerojatno pričati kako je obranio jadnu prosjakinju od bezdušnog čovjeka u metrou.
"Djeca su na heroinu ili votki da ne urlaju"
Sljedećega sam dana nazvao prijatelja. Smiješan je to lik s očima poput maslina, romske nacionalnosti. Završio je tri i pol godine škole. Usprkos nedostatku obrazovanja, gradom se kreće u skupim stranim automobilima i živi u "malenoj" kući s bezbroj prozora i balkona. Od njega sam uspio saznati da je taj biznis, usprkos naoko spontanom djelovanju, vrlo organiziran, a nadgledaju ga organizirane bande prosjaka. Djeca koja se koriste su "unajmljena" od obitelji alkoholičara, ili jednostavno ukradena. Trebao mi je odgovor na pitanje - zašto je dijete spavalo? I dobio sam ga. Moj prijatelj Cigo je najnormalnijim, mirnim glasom, kao da čita vremensku prognozu, rekao nešto što me potpuno zapanjilo: "Na heroinu su, ili votki". Nisam mogao doći k sebi. "Tko je na heroinu i votki?". "Dijete, da ne urla. Žena s njim sjedi cijeli dan, zamisli kako je malome dosadno."
Kako bi dijete spavalo, "nafilaju" ga drogom ili votkom. Naravno, dječja se tijela ne mogu nositi s takvim šokom pa često umiru. Što je najgore, ponekad preminu tijekom "radnoga dana". A imaginarna majka mora držati mrtvo dijete na rukama do večeri. To su pravila. A prolaznici će ubacivati kovanice, vjerujući da su moralni, pomažući "samo majci".
Borba s vjetrenjačama
Sljedećega sam dana prošao istom stanicom. Odlučio sam se predstaviti kao novinar i pripremio na ozbiljan razgovor. Međutim, razgovor nije uspio. Dogodilo se sljedeće: Žena je sjedila na podu i u rukama držala dijete. Pitao sam je za djetetove dokumente i, još važnije, gdje je jučerašnje dijete. Jednostavno me ignorirala. Moja pitanja nisu ignorirali ostali prolaznici. Rekli su mi da ni sam pri sebi jer sam vikao na jadnu prosjakinju s djetetom. Sve u svemu, nečasno sam izveden iz podzemne željeznice. Jedino što mi je preostalo bilo je da nazovem policiju. Kada je stigla, prosjakinja s djetetom je nestala, a meni je došlo do mozga da se zapravo borim s vjetrenjačama.
Kada u podzemnoj željeznici vidite ženu s djetetom koja prosi, razmislite prije nego što joj date novac. Razimislite o tome da bi, da nema stotina i tisuća prolaznika koji joj daju novac, posao poput ovoga propao. Taj biznis bi trebao umrijeti, a ne dijete opijeno votkom ili drogom. Ne gledajte s ljubavlju na usnulo dijete, već s - užasom.
U blizini stanice metroa sjedi ženska osoba neodređene starosti. Kosa joj je čupava i prljava, glava tužno pognuta. Sjedi na prljavom podu, a pokraj nje stoji leži torba u koju ljudi ubacuju novac. Na njezinim je rukama usnulo dvogodišnje dijete. Ima prljavu kapu i odjeću.
Mnogobrojni prolaznici dat će novac "Madoni s djetetom". Ljudi poput nas uvijek žale manje sretne. Spremni smo nesretnicima dati posljednju košulju i novčić iz džepa te ne razmišljati dublje o toj temi. Pomaganje se čini kao dobra stvar.
Prolazio sam pokraj prosjakinje mjesec dana i nisam joj davao novac jer sam znao da se radi o bandi te da će novac koji prikupi završiti kod onih koji na tom području kontroliraju prosjake. A oni posjeduju luksuznu imovinu i brojne automobile. Naravno, i prosjaci navečer nešto dobiju - bocu votke i kebab.
Mjesec dana kasnije, dok sam hodao pokraj prosjaka, sinulo mi je! Stojim na prometnom raskrižju, gledam u dijete odjeveno u prljavu odjeću kao i inače. Tada mi se učinilo da nešto nije u redu. Na prljavoj stanici podzemne željeznice dijete spava od jutra do večeri. Nikada ne plače ni ne vrišti, samo leži s glavom zabijenom u krilo svoje MAJKE.
Zašto cijelo vrijeme spava!?
Ima li itko od vas čitatelja djecu? Sjećate li se koliko su spavali u dobi od godine, dvije ili tri? Sat, dva, najviše tri poslijepodnevnog drijemeža (ne u komadu) i opet u akciju. Čitav mjesec, koliko sam onuda prolazio, nisam to dijete vidio budno! Pogledao sam u malenoga čovjeka, zatim u majku, prosjakinju i moja je sumnja narasla.
"Zašto cijelo vrijeme spava?", pitao sam buljeći u dijete. Prosjakinja se pravila da me ne čuje. Spustila je pogled i sakrila glavu iza ovratnika otrcane jakne. Ponovio sam pitanje. Tada je podigla pogled i iziritirano se zagledala negdje iza mojih leđa. Njezin je pogled izgledao kao da je biće s drugog planeta. "Odjebi", promrmljala je. "Zašto spava'", sada sam već gotovo vikao. Zatim me netko primio za rame straga. Okrenuo sam se i ugledao starca koji mi je s neodobravanjem rekao: "Što želiš od nje? Ne vidiš li kako joj je teško u životu?". Izvadio je nekoliko kovanica iz džepa te ih ubacio u njezinu torbu.
Prosjakinja je rukom napravila znak križa s poniznim i tužnim izrazom lica. Čovjek je otišao te će doma vjerojatno pričati kako je obranio jadnu prosjakinju od bezdušnog čovjeka u metrou.
"Djeca su na heroinu ili votki da ne urlaju"
Sljedećega sam dana nazvao prijatelja. Smiješan je to lik s očima poput maslina, romske nacionalnosti. Završio je tri i pol godine škole. Usprkos nedostatku obrazovanja, gradom se kreće u skupim stranim automobilima i živi u "malenoj" kući s bezbroj prozora i balkona. Od njega sam uspio saznati da je taj biznis, usprkos naoko spontanom djelovanju, vrlo organiziran, a nadgledaju ga organizirane bande prosjaka. Djeca koja se koriste su "unajmljena" od obitelji alkoholičara, ili jednostavno ukradena. Trebao mi je odgovor na pitanje - zašto je dijete spavalo? I dobio sam ga. Moj prijatelj Cigo je najnormalnijim, mirnim glasom, kao da čita vremensku prognozu, rekao nešto što me potpuno zapanjilo: "Na heroinu su, ili votki". Nisam mogao doći k sebi. "Tko je na heroinu i votki?". "Dijete, da ne urla. Žena s njim sjedi cijeli dan, zamisli kako je malome dosadno."
Kako bi dijete spavalo, "nafilaju" ga drogom ili votkom. Naravno, dječja se tijela ne mogu nositi s takvim šokom pa često umiru. Što je najgore, ponekad preminu tijekom "radnoga dana". A imaginarna majka mora držati mrtvo dijete na rukama do večeri. To su pravila. A prolaznici će ubacivati kovanice, vjerujući da su moralni, pomažući "samo majci".
Borba s vjetrenjačama
Sljedećega sam dana prošao istom stanicom. Odlučio sam se predstaviti kao novinar i pripremio na ozbiljan razgovor. Međutim, razgovor nije uspio. Dogodilo se sljedeće: Žena je sjedila na podu i u rukama držala dijete. Pitao sam je za djetetove dokumente i, još važnije, gdje je jučerašnje dijete. Jednostavno me ignorirala. Moja pitanja nisu ignorirali ostali prolaznici. Rekli su mi da ni sam pri sebi jer sam vikao na jadnu prosjakinju s djetetom. Sve u svemu, nečasno sam izveden iz podzemne željeznice. Jedino što mi je preostalo bilo je da nazovem policiju. Kada je stigla, prosjakinja s djetetom je nestala, a meni je došlo do mozga da se zapravo borim s vjetrenjačama.
Kada u podzemnoj željeznici vidite ženu s djetetom koja prosi, razmislite prije nego što joj date novac. Razimislite o tome da bi, da nema stotina i tisuća prolaznika koji joj daju novac, posao poput ovoga propao. Taj biznis bi trebao umrijeti, a ne dijete opijeno votkom ili drogom. Ne gledajte s ljubavlju na usnulo dijete, već s - užasom.
- arman1
#103 Re: Djevojčici u sarajevskom naselju Stup jedino su drustvo psi lutalice :Ima li ko da pomogne maloj Tamari?
Ti nisi dobar svega mi.Muskarac From Odakle wrote:Da se nije pocelo ovako javno pisat sigurno bi se dosta toga uradilo,ovako,pojedinci su samo odmogli i djete je nestalo.
- Muskarac From Odakle
#104 Re: Djevojčici u sarajevskom naselju Stup jedino su drustvo psi lutalice :Ima li ko da pomogne maloj Tamari?
Ko pise o drogiranju djece ti ili ja?I ja nisam dobar posljearman1 wrote:Ti nisi dobar svega mi.Muskarac From Odakle wrote:Da se nije pocelo ovako javno pisat sigurno bi se dosta toga uradilo,ovako,pojedinci su samo odmogli i djete je nestalo.
Ti jos zivis u bajkama cim ovakve gluposti pises.
- SaraFina
#105 Re: Djevojčici u sarajevskom naselju Stup jedino su drustvo psi lutalice :Ima li ko da pomogne maloj Tamari?
Muskarac From Odakle wrote:Da se nije pocelo ovako javno pisat sigurno bi se dosta toga uradilo,ovako,pojedinci su samo odmogli i djete je nestalo.
Prije nego sam ja stavila ovu vijest na najmnogoljudniji sarajevski forum vijest su objavila sve novine i portali u regiji.
Od avaza do otiska.ba, preko nezavisnih.
Dakle vijest sam stavila iz razloga :
Što mozda neko poznaje dijete ko zivi na Stupu
Radi dostupa za Kontakt nadleznih drzavnih i socijalnih institucija i sl.
Tvrditi banalnosti da neko zeli preko ledja djeteta skupiti poene na forumu je morbidno ..
Na kraju se javili par forumaša koji su je poznavali a Neoplan je dodatno kontaktirao i centar za socijalnu skrb i policiju u nedelju.
- Muskarac From Odakle
#106 Re: Djevojčici u sarajevskom naselju Stup jedino su drustvo psi lutalice :Ima li ko da pomogne maloj Tamari?
Cinjenica je da je djete nestalo kad se pocelo pisat a ko je prvi sa tim poceo ne ulazim u to nit me zanima.Dok nije pocelo sa tim pisanjem kolko vidim djetetu se moglo normalno prici a sad je nema,sto li boze?SaraFina wrote:Muskarac From Odakle wrote:Da se nije pocelo ovako javno pisat sigurno bi se dosta toga uradilo,ovako,pojedinci su samo odmogli i djete je nestalo.
Prije nego sam ja stavila ovu vijest na najmnogoljudniji sarajevski forum vijest su objavila sve novine i portali u regiji.
Tvrditi banalnosti da neko zeli preko ledja djeteta skupiti poene na forumu je morbidno ..
Na kraju se javili par forumaša koji su je poznavali a Neoplan je dodatno kontaktirao i centar za socijalnu skrb i policiju u nedelju.
- SaraFina
#107 Re: Djevojčici u sarajevskom naselju Stup jedino su drustvo psi lutalice :Ima li ko da pomogne maloj Tamari?
Muskarac From Odakle wrote:Cinjenica je da je djete nestalo kad se pocelo pisat a ko je prvi sa tim poceo ne ulazim u to nit me zanima.Dok nije pocelo sa tim pisanjem kolko vidim djetetu se moglo normalno prici a sad je nema,sto li boze?SaraFina wrote:Muskarac From Odakle wrote:Da se nije pocelo ovako javno pisat sigurno bi se dosta toga uradilo,ovako,pojedinci su samo odmogli i djete je nestalo.
Zbog neprofesionalnosti :
Novinara zeljnih senzacije i nadleznih institucija koje su spore poput puzeva.
- Muskarac From Odakle
#108 Re: Djevojčici u sarajevskom naselju Stup jedino su drustvo psi lutalice :Ima li ko da pomogne maloj Tamari?
Pa sta je to nego skupljanje poena.
- homega
#109 Re: Djevojčici u sarajevskom naselju Stup jedino su drustvo psi lutalice :Ima li ko da pomogne maloj Tamari?
Da se nije počelo ovako pisati, ne bi direktorica Mirsada pomjerila svoje teške guzove, danas mali brat Tamarin ne bi bio skrbljen i smješten na sigurno, ne bi imao redovnu hranu, ne bi bio očišćen od baja i prljavštine. Ovo isto čeka i Tamaru, pitanje je dana kad...Muskarac From Odakle wrote:Da se nije pocelo ovako javno pisat sigurno bi se dosta toga uradilo,ovako,pojedinci su samo odmogli i djete je nestalo.
Po stoti put - u našem društvu nastanu promjene isključivo nakon što se javnost pobuni i ustalasa.
- Muskarac From Odakle
#110 Re: Djevojčici u sarajevskom naselju Stup jedino su drustvo psi lutalice :Ima li ko da pomogne maloj Tamari?
Trebalo ih je skupa prvo sklonit na sigurno pa tek onda pisati o tome na sav glas.Ne sumnjam da je nece naci ali je moglo bez ovoga da se na vrijeme razmisljalo.
- homega
#111 Re: Djevojčici u sarajevskom naselju Stup jedino su drustvo psi lutalice :Ima li ko da pomogne maloj Tamari?
Da mediji nisu obavijestili javnost, socijalne službe ne bi ni papir pomjerili, a ne izašli na teren da ispitaju okolnosti male Tamare, naročito ne bi smjestili neko dijete u zaštitnu ustanovu, nemojmo obmanjivati sami sebeMuskarac From Odakle wrote:Trebalo ih je skupa prvo sklonit na sigurno pa tek onda pisati o tome na sav glas.Ne sumnjam da je nece naci ali je moglo bez ovoga da se na vrijeme razmisljalo.
- Muskarac From Odakle
#112 Re: Djevojčici u sarajevskom naselju Stup jedino su drustvo psi lutalice :Ima li ko da pomogne maloj Tamari?
Imas pravo na svoje misljenje ja svoje ne mjenjam i mislim da bi puno bolje uradili i napravili da su nju sklonili prije medijske hajke.homega wrote:Da mediji nisu obavijestili javnost, socijalne službe ne bi ni papir pomjerili, a ne izašli na teren da ispitaju okolnosti male Tamare, naročito ne bi smjestili neko dijete u zaštitnu ustanovu, nemojmo obmanjivati sami sebeMuskarac From Odakle wrote:Trebalo ih je skupa prvo sklonit na sigurno pa tek onda pisati o tome na sav glas.Ne sumnjam da je nece naci ali je moglo bez ovoga da se na vrijeme razmisljalo.
-
Innovation
#113 Re: Djevojčici u sarajevskom naselju Stup jedino su drustvo psi lutalice :Ima li ko da pomogne maloj Tamari?
Nasli su djevojcicu u Tuzli. Smjestili je na sigurno mjesto. Prebacice i brata iz doma na Bjelavama tamo.

- SaraFina
#114 Re: Djevojčici u sarajevskom naselju Stup jedino su drustvo psi lutalice :Ima li ko da pomogne maloj Tamari?
Innovation wrote:Nasli su djevojcicu u Tuzli. Smjestili je na sigurno mjesto. Prebacice i brata iz doma na Bjelavama tamo.
Baš mi je drago.
Mozeš linkati tekst?
- homega
#115 Re: Djevojčici u sarajevskom naselju Stup jedino su drustvo psi lutalice :Ima li ko da pomogne maloj Tamari?
Innovation wrote:Nasli su djevojcicu u Tuzli. Smjestili je na sigurno mjesto. Prebacice i brata iz doma na Bjelavama tamo.
Zahvaljujući pritisku medija i javnosti...
- arman1
#116 Re: Djevojčici u sarajevskom naselju Stup jedino su drustvo psi lutalice :Ima li ko da pomogne maloj Tamari?
Još će te tražiti i da se tema zaključa. Nezahvalnici jedni.