Kao legalni turistički vodič Sarajevo,
[email protected] želim da te pitam, da li znaš gdje je Turbe 7 braće, crkva i samostan Sv. Ante Padovanski, Stara pravoslavna crkva?
Neko će već dojaviti za ovaj paintball u Visokom i Kiseljaku ili negdje na trećem mjestu.
Ako ne znaš gdje su pomenute destinacije u Sarajevu, evo ukratko:
1.) Turbe, vrsta mauzoleja, a sedam braće i nisu bili sedam braće. Braća su u tom smislu da su nepravedno smaknuti u raznim vremenima. Na nekim od njihovih mezara/grobova počela se javljati svjetlost i malo-po-malo, ljudi su počeli donositi braći neke poklone vjerujući da ako nešto požele ili imaju neki svoj problem, to donošenje na grobove može pomoći. Kasnije su ti mezari pokriveni i sada je to zatvoreno turbe, Turbe 7 braće i to je sarajevska ''Fontana di Trevo''. Tu Sarajlije svih konfesija, a bogami ima i agnostika, ateista, pa ubace 7x7 novčića, nešto malo mantraju po svome, i krenu dalje osluškujući šta će čuti od prvih prolaznika koje sretneš. Ako je ta riječ ili rečenica nekako pozitivna (Recimo, ide ti u susret neko i priča putem mobitela: Jeste, dobio sam dijete,...Muško,...), želja i problem lične prirode će biti svakako riješeni. I obratno, ako razgovor prvog slučajnog prolaznika putem mobitela uključuje i psovke, ništa od tvoje želje i rješavanja problema.
2.) U crkvi Sv. Ante sve konfesije dolaze na misu,...Dovoljno je dotaknuti kip Isusa, ući u crkvu, opet, pomoliti se na svoj način ili ''promantrati'' nešto svoje, dati prilog (Imaju posude) i onda, do....
3.) Stare pravoslavne crkve posvećene arhangelima Mihailu i Gavrilu. Ovo ti je glavno za djevojačku proslavu, a prije udaje. Ima indicija da je ta crkva tu od 13. vijeka, a kada su počeli da je ponovo grade na temeljima te nekadašnje crkve, pronadjene su kosti djeteta. To je bio neki ''znak'', pa ti ostaci dječiji imaju neku vrstu svetosti i nekih moći. Pored toga što je crkva neobična u odnosu na ostale pravoslavne crkve, dječiji ostaci su stavljeni u kovčežić na jedan fino ukrašeni stol, pa se ispod tog stola provlače žene (Tri puta), e da bi dobile potomstvo, da riješe svoje probleme druge prirode. Trebam li reći da na ''provlačenje ispod dječijeg groba'' dolaze žene svih konfesija i ostale,...
E, sada pitanje, gdje su te sarajevske fontane želja,...Pa, ja sam turistički vodič i cijene pošaljem bilo putem PP ili e-mail adrese-vidi iznad.
Restoran za večere i tako-to, pravo mi teško i još pri tome desetak cura/žena,...Vjerujem da će se @Pici prijaviti. Ja odoh da provjerm za taj restoran Golf klub, kakav je. Uh, juli zvani, srpanj,...trpanj, kolovoz, orebić,....Treba se i okupati u bazenima,....?
p.s.
@Piiiiicciiiiiiiiii, @karaaannaaana, imrdžensi, dolazite ovamo,....!