djete rodjeno u inostranstvu-stjecanje BiH drzavljanstva?
pod kojim uslovima/uvjetima, djete rodjeno u inostranstvu , moze stjeci BiH drzavljanstvo? - odnosno moze biti odbijen zahtjev za stjecanje BiH drzavljanstva.
Otac - drzavljanin BiH, a majka nije.
Majka je dala saglasnost da se djete upise u knjigu drzavljana BiH.
Drzava u kojoj je djete rodjeno DOZVOLJAVA dvojno drzavljanstvo( kao i BiH )
Obrazlozenje je u prilogu, licni/osobni podatci su zatamnjeni.
Drugo djete ima 2,5 godine ( djete kojem je odbijen zahtjev za upis u knjigu drzavljana BiH )
Obrazlozenje je doslo i bez potpisa i bez pecata ( da li je to takva praksa ili ? )
http://img15.imageshack.us/img15/2479/drzavljanstvo.jpg
Da li je ovo ispravna odluka i obrazlozenje ?
Odnosno se treba raditi ?
Hvala
djete rodjeno u inostranstvu-stjecanje BiH drzavljanstva?
- suncokret13
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#2 Re: djete rodjeno u inostranstvu-stjecanje BiH drzavljanstva?
Po BiH pravu porijeklo je osnovni način sticanja državljanstva. Po tom sistemu dijete stiče državljanstvo svojih roditelja bez obzira na mjesto rođenja.
Ono se javlja u dva vida: ako su oba roditelja državljani BiH ili ako je samo jedan roditelj državljanin BiH.
U prvom slučaju dijete bezuslovno stiče državljanstvo BiH.
U drugom slučaju dijete dobija državljanstvo pod uslovima: da je rođeno u BiH, ili da je rođeno u inostranstvu, a drugi roditelj je bez državljanstva.
U tom slučaju moraju biti ispunjeni i dodatni uslovi, a to su: da do navršene 23-će god. života bude prijavljeno kao državljanin BiH i da se stalno nastani u BiH.
Pored toga, državljanstvo se stiče i naturalizacijom i u tom smislu dijete mlađe od 18 god. ima pravo da dobije državljanstvo BiH naturalizacijom ako stalno boravi u BiH pod uslovom da mu roditelj ima BiH državljanstvo.
Emigranti, prva i druga generacija njihovih potomaka koji su se vratili u BiH imaju pravo na državljanstvo BiH iako možda ne ispunjavaju uslove u pogledu godina boravka i odricanja od ranijeg državljanstva.
Ono se javlja u dva vida: ako su oba roditelja državljani BiH ili ako je samo jedan roditelj državljanin BiH.
U prvom slučaju dijete bezuslovno stiče državljanstvo BiH.
U drugom slučaju dijete dobija državljanstvo pod uslovima: da je rođeno u BiH, ili da je rođeno u inostranstvu, a drugi roditelj je bez državljanstva.
U tom slučaju moraju biti ispunjeni i dodatni uslovi, a to su: da do navršene 23-će god. života bude prijavljeno kao državljanin BiH i da se stalno nastani u BiH.
Pored toga, državljanstvo se stiče i naturalizacijom i u tom smislu dijete mlađe od 18 god. ima pravo da dobije državljanstvo BiH naturalizacijom ako stalno boravi u BiH pod uslovom da mu roditelj ima BiH državljanstvo.
Emigranti, prva i druga generacija njihovih potomaka koji su se vratili u BiH imaju pravo na državljanstvo BiH iako možda ne ispunjavaju uslove u pogledu godina boravka i odricanja od ranijeg državljanstva.
- suncokret13
#3 Re: djete rodjeno u inostranstvu-stjecanje BiH drzavljanstva?
hvala na odgovoru,
ali ja opet ne kontam, :=)
da li su ovi iz ''cips-a'' ispravno rjesili zahtjev ili ne ?
djete ima 2,5 godine i ''trenutno'' zivi izvan BiH.
otac ima BiH drzavljanstvo, a majka zemlje u kojoj je rodjena.
kako sam ja sve ovo skontao, djete ima pravo na drzavljanstvo BiH.
ali ja opet ne kontam, :=)
da li su ovi iz ''cips-a'' ispravno rjesili zahtjev ili ne ?
djete ima 2,5 godine i ''trenutno'' zivi izvan BiH.
otac ima BiH drzavljanstvo, a majka zemlje u kojoj je rodjena.
kako sam ja sve ovo skontao, djete ima pravo na drzavljanstvo BiH.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#4 Re: djete rodjeno u inostranstvu-stjecanje BiH drzavljanstva?
Koliko mogu da vidim iz postirane slike, otac djeteta nema prijavljeno stalno mjesto boravka u BiH?!
Po našem pravu jedan od uslova za dobijanje državljanstva je da lice ima prijavljeno STALNO MJESTO BORAVKA 8 godina neprekidno prije podnošenja zahtjeva!
Iz toga zaključujem da dijete nažalost ipak nema ispunjene sve uslove za redovnu naturalizaciju.
Po našem pravu jedan od uslova za dobijanje državljanstva je da lice ima prijavljeno STALNO MJESTO BORAVKA 8 godina neprekidno prije podnošenja zahtjeva!
Iz toga zaključujem da dijete nažalost ipak nema ispunjene sve uslove za redovnu naturalizaciju.
-
debela
#5 Re: djete rodjeno u inostranstvu-stjecanje BiH drzavljanstva?
evo ti zakon http://www.oss.ba/dokumenti/Zakon_o_drz ... vu_BIH.pdf
ispade da tvoje dijete fakat ne moze dobiti drzavljanstvo posto nema boravak u bih. e sad je pitanje kako se provjerava taj boravak.
ispade da tvoje dijete fakat ne moze dobiti drzavljanstvo posto nema boravak u bih. e sad je pitanje kako se provjerava taj boravak.
- Lawrence
#6 Re: djete rodjeno u inostranstvu-stjecanje BiH drzavljanstva?
Tu nesto ne stima.
Ja zivim u Qataru, supruga Libanka. Sin (2.5 godina) nam se rodio ovdje, i automatski i bez ikakve frke je dobio nas pasos, preko BiH ambasade. Ja ne zivim u Bosni od 1992...
Ja zivim u Qataru, supruga Libanka. Sin (2.5 godina) nam se rodio ovdje, i automatski i bez ikakve frke je dobio nas pasos, preko BiH ambasade. Ja ne zivim u Bosni od 1992...
-
serpico
#7 Re: djete rodjeno u inostranstvu-stjecanje BiH drzavljanstva?
Ja imam bosansko i drugo drzavljanstvo, supruga isto to drugo a zivimo u trecoj zemlji
Djeca su dobila drzavljanstvo BiH bez problema uz internacionalni rodni list i (rodjeni vani) i saglasnost majke. Tako sad svi osim moje supruge imamo dvojno dzavljanstvo. Sve legalno i bez veza i vezica.
Ti bi trebao da budes "radnik na privremenom radu u inostranstvu" tako da ti stalna prijava boravka bude u opstini Centar a gdje zivis ionako niko i ne kontrolira. U tvojoj situaciji je to jedino rjesenje (osim povratka)
Ti bi trebao da budes "radnik na privremenom radu u inostranstvu" tako da ti stalna prijava boravka bude u opstini Centar a gdje zivis ionako niko i ne kontrolira. U tvojoj situaciji je to jedino rjesenje (osim povratka)
Last edited by serpico on 07/03/2009 19:00, edited 1 time in total.
-
serpico
- suncokret13
#9 Re: djete rodjeno u inostranstvu-stjecanje BiH drzavljanstva?
otac ima prijavljeno mjesto boravka u BiH ( zadnji pasus ), ali vrlo je cudno sto je prvo djete dobilo BiH drzavljanstvo ( vidi se da su drzavljanstva zatrazena za 2 djeteta) koje je isto rodjeno van BiH, a drugo nije.
Otac posjeduje i Cips-ovu licnu kartu,prijavu o mjestu boravka u BiH..
jedina razlika je u tome sto majka drugog djeteta nije drzavljanka BiH ( brak je regularno skopljen ...itd , da se ne misli, da se radi o nekoj bigamiji )
Zahtjev za drzavljanstvo za oba djeteta je zatrazen u isto vrijeme.
e sada kako sam ja razumio,iz zakona o drzavljanstvu BiH
ima pravo :
p.s.
da li je popratno pismo ''cips-a'', vjerodostojan dokument ili obrazlozenje iako nije ni potpisano, a niti ovjereno pecatom ?
Sta mi savjetujete da radim ?
Otac posjeduje i Cips-ovu licnu kartu,prijavu o mjestu boravka u BiH..
jedina razlika je u tome sto majka drugog djeteta nije drzavljanka BiH ( brak je regularno skopljen ...itd , da se ne misli, da se radi o nekoj bigamiji )
Zahtjev za drzavljanstvo za oba djeteta je zatrazen u isto vrijeme.
e sada kako sam ja razumio,iz zakona o drzavljanstvu BiH
ima pravo :
II POGLAVLJE
Sticanje državljanstva B
Opšti principi
Član 5.
Državljanstvo BiH u skladu sa odredbama ovog zakona stiče se:
1. porijeklom,
Sticanje državljanstva porijeklom
4. rođeno u inostranstvu, a čiji je jedan roditelj bio državljanin BiH u vrijeme djetetovog rođenja, pod uslovom da do
vremena kada napuni 23 godine
p.s.
da li je popratno pismo ''cips-a'', vjerodostojan dokument ili obrazlozenje iako nije ni potpisano, a niti ovjereno pecatom ?
Sta mi savjetujete da radim ?