Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Toffee karamela

#76 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by Toffee karamela »

nosara wrote:
"Braca" bi dala guze za dolar... :D
Ma prije će biti da drugi njima daju guze za dolar...
nosara

#77 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by nosara »

It_is_a_Leclerc wrote: Danas, kad djeca, umjesto u redovima za darove Djeda Mraza, stoje u redovima pred javnim kuhinjama, kad djeca, umjesto "abertačke-abertučke", "ganje", "žmire", igraju "pucačine", "CoD-a" i "PES-a", kad se umjesto izazivanja curica, bave mučenjem životinja i smišljanjem najgorih gadarija, vi ste, gospodo, u dobroćudnoj dječijoj maskoti pronašli glavni problem ove zemlje.
Nerjesiv "problem"... Mogu se na glavu nasadit, ali imace taj "problem" i u buducnosti... :D
fatamorgana

#78 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by fatamorgana »

Toffee karamela wrote:
nosara wrote:
radi se o sveopštoj :dance: ..... :lol:
nosara

#79 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by nosara »

Toffee karamela wrote:
nosara wrote:
Ko, sta, gdje...? :?
sinuhe

#80 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by sinuhe »

A ko kaze da je problem? Suplja prica koja je cesto i zabavna.
deer_hunter

#81 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by deer_hunter »

Toffee karamela wrote:
Samir_01 wrote:
Naravno da ce u Dubaiju biti Djeda Mraza kad je to turisticka destinacija gdje su vecina turista krscani.

I jesi li procitao naslov vijesti... "chance to win dinner with santa this christmas"
Odakle ti znaš da su u pitanju turisti, ova dječica na slici mi djeluju kao Arapi a nikakvi turisti iz Švedske.

Da, i šta je s večerom ? Naravno da je tu došao u božićno vrijeme neće za Bajram valjda, ali je poenta da Arapi ne bježe od njega ko da je šugav i ne pokušavaju ga spaliti na lomači ko što bi to uradili vehabije ili naše vehabijice.
šta ti je ,pravi mali garavi Šveđani... :D
sinuhe

#82 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by sinuhe »

Bogati Arapi se cesto pretvaraju da su zapadnjaci, a ono ozenjen za prvu rodicu :D
SkyLimit

#83 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by SkyLimit »

Žao mi samira,naišao ovdje na slabu podršku u tjeranju djeda mraza,jedino da pokuša na islamBosna forumu :lol:
Chisum

#84 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by Chisum »

sinuhe wrote:Bogati Arapi se cesto pretvaraju da su zapadnjaci, a ono ozenjen za prvu rodicu :D
Dobra koka
i od roda dobra...
Toffee karamela

#85 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by Toffee karamela »

sinuhe wrote:Bogati Arapi se cesto pretvaraju da su zapadnjaci, a ono ozenjen za prvu rodicu :D
Šta treba, da rasipaju imetak van familije, ne bi oni danas bili tako bogati da su se raskuĆivali...
fatamorgana

#86 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by fatamorgana »

Toffee karamela wrote:
Šta treba, da rasipaju imetak van familije, ne bi oni danas bili tako bogati da su se raskuĆivali...
Ne kažu džabe stari ljudi "kravu i ženu vlastitog sela" ..... :run:
1905

#87 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by 1905 »

Samir_01 wrote:
GandalfThe wrote:I niko nije rekao da mi muslimani slavimo bozic vec imamo djeda mraza koji poklone djeci donosi za novu godinu
Djeda Mraza je sve manje u islamskom svijetu, a i bice ga jos manje u buducnosti.

Djed Mraz nikad ne moze biti neki sekularni, univerzalni lik, koliko god vi filozofirali i pokusavali da ga tako predstavite.
Zar bi trebao uopce muslimanima biti problem ako je Djed Mraz kršćanskog porijekla?
Ili slavljene ove nove godine po gregorijanskom kalendaru, dana zaljubljenih itd... Zar je to nešto ružno i loše?
Neznam sta ti onda radiš uopće na internetu, sve je to neki kjafir izmislio, tipkovnicu, monitor, procesor... Sve to izbaci iz kuće jer tako ne nalaže islamska mitologija. A vi kršćani više nemojte koristiti arapske brojeve nego rimske...
fatamorgana

#88 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by fatamorgana »

1905 wrote:
Zar bi trebao uopce muslimanima biti problem ako je Djed Mraz kršćanskog porijekla?
Ili slavljene ove nove godine po gregorijanskom kalendaru, dana zaljubljenih itd... Zar je to nešto ružno i loše?
Neznam sta ti onda radiš uopće na internetu, sve je to neki kjafir izmislio, tipkovnicu, monitor, procesor... Sve to izbaci iz kuće jer tako ne nalaže islamska mitologija. A vi kršćani više nemojte koristiti arapske brojeve nego rimske...
Stvari se dodatno komplikuju sa kineskim proizvodima .... neko prije reče da su oni budisti, šta li? ....
dezurni_ucenik

#89 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by dezurni_ucenik »

Za Samira i slicne uvijek postoje Afganistan,Somalija,Pakistan ...
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#90 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by plain vanilla »

It_is_a_Leclerc wrote:Eto...Još bi nam i uspomene uzimali, nazivali ih nevjerničkim, potjerali radosti... Sramota.

Sjećam se tog dana, prije puno godina, kad su nam u obdaništu rekli kako nam dolazi Djed Mraz. Bože dragi, te radoste i ushićenja. Kod kuće su mi ispeglali najljepšu košulju da se ne brukam pred Djedicom. I nisam mogao zaspati noć prije tog dana, zamišljajući gdje je Djed Mraz trenutno i hoće li zakasniti, jer je padao snijeg, a stari je tih dana nešto kukao kako su ceste očišćene gore nego na Sjevernom polu.
I onda taj dan. U obdaništu nikad više djece, tete se hvataju za glave, pokušavajući nas odmaknuti od prozora, al' mi se ne damo nego primakli noseve staklu, a oči hoće da nam iskoče koliko se naprežemo da u daljini primjetimo crvenu odoru. Ja sam košulju davno pogužvao trčeći za djecom od kojih je svako imao svoju teoriju kada će i kako Djed Mraz doći. Pojavio se, sa velikom vrećom, a uslijedila je takva vika, galama, aplauz, da se teško mogu sjetiti takve euforije u svom djetinjstvu.
Onda su nas poredali u redove da čekamo susret sa njim, da nam uruči poklon. Mi, starija grupa, smo kleli one mlađe jer su prvi došli an red, dok je nama preostalo da pažljivo gledamo u vreću pitajući se hoće li tim "balavcima" dati sve poklone, a za nas će ostati samo smeće. Kad sam stao pred tog čovjeka sa bijelom bradom, desio se neopisiv osjećaj straha i uzbuđenja. Trajalo je svega desetak sekundi, al' meni se činilo kao da sam sat-dva vremena tu.

Danas imam fotografiju koja me uvijek nasmije i podsjeti na dane kad su se svi snovi činili dostižnim. Kasnije sam skontao da je taj Djed Mraz zapravo bio domar iz obdaništa, al' za mene je to uvijek ostalo lice Djeda Mraza.

Danas, kad djeca, umjesto u redovima za darove Djeda Mraza, stoje u redovima pred javnim kuhinjama, kad djeca, umjesto "abertačke-abertučke", "ganje", "žmire", igraju "pucačine", "CoD-a" i "PES-a", kad se umjesto izazivanja curica, bave mučenjem životinja i smišljanjem najgorih gadarija, vi ste, gospodo, u dobroćudnoj dječijoj maskoti pronašli glavni problem ove zemlje.

Da sam na vašem mjestu, propao bih u zemlju od srama.
:thumbup:

cini mi se da je najveca razlika proslog i ovog vremena u tome sto smo prije trazili sitnice da nas usrece, radovali se i uzivali, a sad u svemu trazimo zlo, opasnost, svadju, netrpeljivost..
fatamorgana

#91 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by fatamorgana »

CVIKERASH wrote:Za Samira i slicne uvijek postoje Afganistan,Somalija,Pakistan ...
U stvarnosti im je draži truHli zapad, :wink:
Heller

#92 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by Heller »

Djed Mraz je Slavenska tradicija i nije svugdje crven negdje je zut (ukrajina), plav (rusija), pod uticajem Santa Clausa kod nas je crven, nemojte ga gurat svugdje :mrgreen: :mrgreen:
nosara

#93 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by nosara »

fatamorgana wrote:
CVIKERASH wrote:Za Samira i slicne uvijek postoje Afganistan,Somalija,Pakistan ...
Cijeli svijet je truho i smrdljiv... :roll:

Kako je zelena bila nasa dolina... :(
dezurni_ucenik

#94 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by dezurni_ucenik »

fatamorgana wrote:

Naravno.Gdje ce se takvi odreci ljeta i setanja po Bascarsiji uz obavezno komentarisanje sisa i guzica kod "sestara"(uz standardne "Ado je nju od kurca satiro") a pri tom su bili ili idu na nocni namaz u Begovu.
celava_dlaka

#95 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by celava_dlaka »

Ma ja uskratiti djeci zadovoljstvo i cari djeda mraza zbog talibana sto su naselili ovde..
Chisum

#96 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by Chisum »

Ali se nekako, k'o po pravilu, redovno probude u nekom Minhenu, Stokholmu ili St. Louisu... valjda ih izrade oni fakini na biletarnici, sram da ih bude...
fatamorgana

#97 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by fatamorgana »

CVIKERASH wrote:

Naravno.Gdje ce se takvi odreci ljeta i setanja po Bascarsiji uz obavezno komentarisanje sisa i guzica kod "sestara"(uz standardne "Ado je nju od kurca satiro") a pri tom su bili ili idu na nocni namaz u Begovu.
Jest, a 'vamo kad ih niko ne vidi cijeli stan čiste TruHlex krpom, :lol:
Samir_01

#98 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by Samir_01 »

Ne boj se, Samir ce ostaviti kosti u Bosni ko i rahmetli babo.

Niko nece da vam tjera Djeda Mraza... ima ga i ove godine ko sto vidite, a i bice ga i u buducnosti. Oko polovina stanovnistva su nam krscani... Djed Mraz aka Bozic Bata ostaje u Bosni.

Jedino sto trazim od vas je da ne namecete Djeda Mraza preko bilo kojih drzavnih institucija i da ga ne predstavljate kao nesto sto je univerzalno, graDZansko i sl.

Ne diram vas, ne dirajte me ;-)
fatamorgana

#99 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by fatamorgana »

Samir_01 wrote: Jedino sto trazim od vas je da ne namecete Djeda Mraza preko bilo kojih drzavnih institucija
Pa obraćaš se onda na pogrešnom mjestu, obrati se državnim institucijama ....
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#100 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

Post by plain vanilla »

Samir_01 wrote:
Ne boj se, Samir ce ostaviti kosti u Bosni ko i rahmetli babo.

Niko nece da vam tjera Djeda Mraza... ima ga i ove godine ko sto vidite, a i bice ga i u buducnosti. Oko polovina stanovnistva su nam krscani... Djed Mraz aka Bozic Bata ostaje u Bosni.

Jedino sto trazim od vas je da ne namecete Djeda Mraza preko bilo kojih drzavnih institucija i da ga ne predstavljate kao nesto sto je univerzalno, graDZansko i sl.

Ne diram vas, ne dirajte me ;-)
u drzavi gdje je skoro pola ljudi nezaposleno, gdje krade kako ko moze
gdje djeca nemaju sta jesti, ljudi umiru od izljecivih bolesti jer nemaju novac za lijecenje

tebi je briga Djeda Mraz?

e zato nam i jeste ovako
Post Reply