Djed Hidžra !!???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Ahmmed

#101 Re: Djed Hidžra !!???

Post by Ahmmed »

Mučna je , zapravo cijela ova priča oko Djeda Mraza, Arzije Mahmutović,Djeda Hidžra ( koji se pojavio u posavskom kantonu)....

Najtužnije je što je pomenuta gospođa zloupotrijebljena, što su oni koji su je i postavili na funkciju na kojoj danas jeste, računali na njenu nedavnu potpunu promjenu svjetonazora, uvjetovanu, između ostalog,isto tako nedavnom, teškom porodičnom tragedijom......
Mrzim donositi ovakve sudove, ali gospođa Mahmutović, najblaže rečeno, nije sposobna obavljati ovako odgovornu funkciju.....Njeno psihičko stanje ne dozvoljava joj adekvatno rasuđivanje o potrebama djece predškolskog uzrasta. No, upravo takva, nekima je očito idealna za silu gluposti koje je napravila u zadnje vrijeme, počev od vrlo nespretnog uvođenja vjeronauka u obdaništa, do priče o Djeda Mrazu.

Meni je nje, zapravo žao....Jer je poslužila kao oruđe, kao neka vrsta testa, kao sredstvo za ispipavanje pulsa javnosti....Predviđam joj skori odlazak sa funkcije,smjenu, jer će je oni koji su je i postavili na ovu funkciju ( a to je Vlada Kantona Sarajevo, odnosno kantonalna skupština) smijeniti, uz obrazloženje da je prekoračila ovlasti i "otela" se kontroli..........Čim im politički mentori iz bijeloga svijeta došapnu da gospođa kvari imidž glavnoga grada i da je treba premjestiti na manje prominentno mjesto....Jer, primijetili ste...Svi mudro šute, samo vesela Arzija govori i govori....

I samo mi nije jasno, kome se Djeda Mraz toliko zamjerio, da je postao opasnost za bosanske muslimane u tolikoj mjeri, da je njegovo pojavljivanje postalo krucijalno pitanje muslimanskoga biti ili ne biti.....A muslimanske djevojčice u selima zeničkoga kraja bivaju sretne ako im očevi dozvole da završe barem četiri razreda osnovne škole....A muslimanska djeca Srebrenice moraju donositi ljekarske ispričnice zbog odsustvovanja sa nastave na Bajram.....Muslimanski dječaci i djevojčice, po povratničkim selima oko Zvornika i Bratunca, prva slova pišu uz gas lampu....muslimanske djevojčice i dječaci Cazinske Krajine, čiji su očevi dali dijelove tijela za ovu zemlju,večeras su zanoćili sa kilogram-dva brašna u svojim domovima i već u nedjelju neće imati šta da jedu........

Glede Djeda Hidžra....Nisam čuo za njega, niti me je pohodio kad sam bio dijete. No, ne vidim strašnu potrebu toliko se izrugivati samom pojmu....a posebno, izrugivati se običaju darivanja, koji je postojao i za Hidžretsku Novu godinu....U domovima u kojima se padalo na sedždu i prije 1992 ( a da to nisu radile samo nane, nego , gle čuda, i naše majke i očevi, pa "čak" i oni visokoobrazovani), postojao je lijepi običaj darivanja djece ovom prigodom, najčešće nekim novim odjevnim predmetom. Postojao je i običaj, kupiti nešto novo za domaćinstvo,nešto što bi koristila cijela porodica, a simboliziralo je novi početak, novi ciklus.....Dan uoči Nove Godine, postilo se, iza akšama bi se učili mevludi.....Bile su to pristojne, drage i smjerne svečanosti, u domovima onih koji su i u "onaj vakat", pokušavali uraditi nešto za Ahiret....Najčešće su nam se tada izrugivali oni koji će vas danas prezrivo gledati ako se usudite "braniti" Djeda Mraza....Ali, neka....Proći će i to.....Jer, islam se ne brani zabranom Djeda Mraza.....Veliko je ovo kukavičije jaje, kojim nam se zamazuju oči, dok se zemlja rastače....nema tu islamijeta....Valjda ćemo shvatiti stvari na pravi način, prije negoli bude kasno....
zaratustra

#102 Re: Djed Hidžra !!???

Post by zaratustra »

.eba lud zbunjenog, hoće li iko od nas ostati normalan? :oops:
suncica24

#103 Re: Djed Hidžra !!???

Post by suncica24 »

Prelijep post Ahmmede :thumbup:
amrica

#104 Re: Djed Hidžra !!???

Post by amrica »

@ahmed

uglavnom se slažem sa tobom, ali ovaj jedan dio baš ne...
odrastala sam sa nanom koja je bila vjernica 100%, slavili se bajrami, bili kurbani, tehvidi, mevludi... ali nikad NIKAD nije niti spominjana a kamoli slavljena nova hidžretska godina.
Ahmmed

#105 Re: Djed Hidžra !!???

Post by Ahmmed »

amrica wrote:@ahmed

uglavnom se slažem sa tobom, ali ovaj jedan dio baš ne...
odrastala sam sa nanom koja je bila vjernica 100%, slavili se bajrami, bili kurbani, tehvidi, mevludi... ali nikad NIKAD nije niti spominjana a kamoli slavljena nova hidžretska godina.
amrice, ja govorim o iskustvu moje obitelji, te ljudi s kojima smo se mi družili.I nije bila riječ o klasičnoj proslavi. Najprikladnije je reći da je to bilo obilježavanje početka muslimanske nove godine, kroz neku vrstu pojačanog ibadeta. I uz darivanje, koje sam već pomenuo.
brinetta

#106 Re: Djed Hidžra !!???

Post by brinetta »

Ahmede svaka ti cast! Prelijep post
amrica

#107 Re: Djed Hidžra !!???

Post by amrica »

bila bajram banka, pokloni, prvu lovu sam zaradila dijelici kurbane po komsilku (70% nemuslimanima :D ) ali pojam hidžretska godina se nikad nije čuo u mojoj kući, sorry, izgleda nismo iz istog kvarta :D
Kralj Tvrtko XXVIII

#108 Re: Djed Hidžra !!???

Post by Kralj Tvrtko XXVIII »

Ahmmed wrote:Mučna je , zapravo cijela ova priča oko Djeda Mraza, Arzije Mahmutović,Djeda Hidžra ( koji se pojavio u posavskom kantonu)....

Najtužnije je što je pomenuta gospođa zloupotrijebljena, što su oni koji su je i postavili na funkciju na kojoj danas jeste, računali na njenu nedavnu potpunu promjenu svjetonazora, uvjetovanu, između ostalog,isto tako nedavnom, teškom porodičnom tragedijom......
Mrzim donositi ovakve sudove, ali gospođa Mahmutović, najblaže rečeno, nije sposobna obavljati ovako odgovornu funkciju.....Njeno psihičko stanje ne dozvoljava joj adekvatno rasuđivanje o potrebama djece predškolskog uzrasta. No, upravo takva, nekima je očito idealna za silu gluposti koje je napravila u zadnje vrijeme, počev od vrlo nespretnog uvođenja vjeronauka u obdaništa, do priče o Djeda Mrazu.

Meni je nje, zapravo žao....Jer je poslužila kao oruđe, kao neka vrsta testa, kao sredstvo za ispipavanje pulsa javnosti....Predviđam joj skori odlazak sa funkcije,smjenu, jer će je oni koji su je i postavili na ovu funkciju ( a to je Vlada Kantona Sarajevo, odnosno kantonalna skupština) smijeniti, uz obrazloženje da je prekoračila ovlasti i "otela" se kontroli..........Čim im politički mentori iz bijeloga svijeta došapnu da gospođa kvari imidž glavnoga grada i da je treba premjestiti na manje prominentno mjesto....Jer, primijetili ste...Svi mudro šute, samo vesela Arzija govori i govori....

I samo mi nije jasno, kome se Djeda Mraz toliko zamjerio, da je postao opasnost za bosanske muslimane u tolikoj mjeri, da je njegovo pojavljivanje postalo krucijalno pitanje muslimanskoga biti ili ne biti.....A muslimanske djevojčice u selima zeničkoga kraja bivaju sretne ako im očevi dozvole da završe barem četiri razreda osnovne škole....A muslimanska djeca Srebrenice moraju donositi ljekarske ispričnice zbog odsustvovanja sa nastave na Bajram.....Muslimanski dječaci i djevojčice, po povratničkim selima oko Zvornika i Bratunca, prva slova pišu uz gas lampu....muslimanske djevojčice i dječaci Cazinske Krajine, čiji su očevi dali dijelove tijela za ovu zemlju,večeras su zanoćili sa kilogram-dva brašna u svojim domovima i već u nedjelju neće imati šta da jedu........

Glede Djeda Hidžra....Nisam čuo za njega, niti me je pohodio kad sam bio dijete. No, ne vidim strašnu potrebu toliko se izrugivati samom pojmu....a posebno, izrugivati se običaju darivanja, koji je postojao i za Hidžretsku Novu godinu....U domovima u kojima se padalo na sedždu i prije 1992 ( a da to nisu radile samo nane, nego , gle čuda, i naše majke i očevi, pa "čak" i oni visokoobrazovani), postojao je lijepi običaj darivanja djece ovom prigodom, najčešće nekim novim odjevnim predmetom. Postojao je i običaj, kupiti nešto novo za domaćinstvo,nešto što bi koristila cijela porodica, a simboliziralo je novi početak, novi ciklus.....Dan uoči Nove Godine, postilo se, iza akšama bi se učili mevludi.....Bile su to pristojne, drage i smjerne svečanosti, u domovima onih koji su i u "onaj vakat", pokušavali uraditi nešto za Ahiret....Najčešće su nam se tada izrugivali oni koji će vas danas prezrivo gledati ako se usudite "braniti" Djeda Mraza....Ali, neka....Proći će i to.....Jer, islam se ne brani zabranom Djeda Mraza.....Veliko je ovo kukavičije jaje, kojim nam se zamazuju oči, dok se zemlja rastače....nema tu islamijeta....Valjda ćemo shvatiti stvari na pravi način, prije negoli bude kasno....
Svaka cast na postu lijepo napisano, dijelim tvoje misljenje u potpunosti.
homo_sapiens

#109 Re: Djed Hidžra !!???

Post by homo_sapiens »

Ahmmed wrote:Mučna je , zapravo cijela ova priča oko Djeda Mraza, Arzije Mahmutović,Djeda Hidžra ( koji se pojavio u posavskom kantonu)......
Ti nas, @Ahmmede, s vremena na vrijeme rastužiš svojim tvrdim radikalnim stavom, a onda, kao sada u ovom postu, obraduješ promišljenim i smirenim pogledom na društvena dešavanja očima potpuno svjesnim realnosti društva u kojem se svi nalazimo, a to je, kako ti napisa, pitanje šta to postoji među nama što je tolika opasnost bosanskim muslimanima. Ispada ništa, osim muslimana koji nanose štetu sami sebi, poput nesretne i nesvjesne Arzije Mahmutović, koja je sebi i svojim unijela mnogo više ružnog i štete nego što je i sama svjesna. "Najtužnije je što je pomenuta gospođa zloupotrijebljena...."
mostarac

#110 Re: Djed Hidžra !!???

Post by mostarac »

e vidis ahmede kad ti to napises kako to ima jedan skroz drugaciji tonalitet i prizvuk i kod nas kjafira :D nego kad to napisu vozdra pameti, pure love, turbani, saibabe i ne znam jos ta njihova ekipa.
Tvoj post je protkan iskrenoscu i vjerom, a nije protkan vjerom u sluzbi politike i to je ono sto tebe odvaja jednom debelom linijom iskrenosti od ovih drugih pobrojanih, koji bi sutra bili veci komunisti od marxa, jeli svinjetinu i pili uz ramazan, samo da se sistem promjeni. Ti bi isto cinio u svakom sistemu i na tome ti svaka cast :thumbup:
brinetta

#111 Re: Djed Hidžra !!???

Post by brinetta »

amrica wrote:bila bajram banka, pokloni, prvu lovu sam zaradila dijelici kurbane po komsilku (70% nemuslimanima :D ) ali pojam hidžretska godina se nikad nije čuo u mojoj kući, sorry, izgleda nismo iz istog kvarta :D
Mnogi smo culi i postovali hidzretsku novu godinu, u mojoj kuci se uvijek halva napravi, da se obiljezi.
Sto se kurbana tice zna se kome se dijele, prema tome ta prica ti je za malu djecu.
Pravoslavni imaju jabuku i svoga polaznika pa nikad ne dolaze kod muslimana jer nije obicaj. Muslimani dodju kuci na cestitanje. To je postovanje! Ali ti si uvijek antiprotivna, nista iznenadjujuce.
Ahmmed

#112 Re: Djed Hidžra !!???

Post by Ahmmed »

amrica wrote:bila bajram banka, pokloni, prvu lovu sam zaradila dijelici kurbane po komsilku (70% nemuslimanima :D ) ali pojam hidžretska godina se nikad nije čuo u mojoj kući, sorry, izgleda nismo iz istog kvarta :D
Mislim da nismo, iako smo oboje iz Sarajeva :)
Ahmmed

#113 Re: Djed Hidžra !!???

Post by Ahmmed »

homo_sapiens wrote:
Ahmmed wrote:Mučna je , zapravo cijela ova priča oko Djeda Mraza, Arzije Mahmutović,Djeda Hidžra ( koji se pojavio u posavskom kantonu)......
Ti nas, @Ahmmede, s vremena na vrijeme rastužiš svojim tvrdim radikalnim stavom, a onda, kao sada u ovom postu, obraduješ promišljenim i smirenim pogledom na društvena dešavanja očima potpuno svjesnim realnosti društva u kojem se svi nalazimo, a to je, kako ti napisa, pitanje šta to postoji među nama što je tolika opasnost bosanskim muslimanima. Ispada ništa, osim muslimana koji nanose štetu sami sebi, poput nesretne i nesvjesne Arzije Mahmutović, koja je sebi i svojim unijela mnogo više ružnog i štete nego što je i sama svjesna. "Najtužnije je što je pomenuta gospođa zloupotrijebljena...."
Ja samo reagiram na nepravdu, pa se stavovi učine radikalnim....Kao u slučaju moje prepiske s tobom glede Vasilija Kačavende.

E, vidi, homo_sapiens....Glede opasnosti po bosanske muslimane od njih samih....Govorio sam o konkretnom slučaju. I nije, nažalost, malo takvih slučajeva. No,ne treba imati iluziju o dobrohotnosti ostalih prema muslimanima, Ne bi bilo fer, ne bi bilo pošteno.....I tu moram pomenuti i 1992 i 1995....
Ahmmed

#114 Re: Djed Hidžra !!???

Post by Ahmmed »

mostarac wrote:e vidis ahmede kad ti to napises kako to ima jedan skroz drugaciji tonalitet i prizvuk i kod nas kjafira :D nego kad to napisu vozdra pameti, pure love, turbani, saibabe i ne znam jos ta njihova ekipa.
Tvoj post je protkan iskrenoscu i vjerom, a nije protkan vjerom u sluzbi politike i to je ono sto tebe odvaja jednom debelom linijom iskrenosti od ovih drugih pobrojanih, koji bi sutra bili veci komunisti od marxa, jeli svinjetinu i pili uz ramazan, samo da se sistem promjeni. Ti bi isto cinio u svakom sistemu i na tome ti svaka cast :thumbup:
Moj me rahmetli babo tome naučio :)
amrica

#115 Re: Djed Hidžra !!???

Post by amrica »

brinetta wrote:
Mnogi smo culi i postovali hidzretsku novu godinu, u mojoj kuci se uvijek halva napravi, da se obiljezi.
Sto se kurbana tice zna se kome se dijele, prema tome ta prica ti je za malu djecu.
Pravoslavni imaju jabuku i svoga polaznika pa nikad ne dolaze kod muslimana jer nije obicaj. Muslimani dodju kuci na cestitanje. To je postovanje! Ali ti si uvijek antiprotivna, nista iznenadjujuce.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Kurbani se dijele manje imucnim, ne znam da li piše u Kur'anu samo muslimanima, ali to bila praksa u Sarajevu.
Ne znam gdje si ti odrastala, ali u mom multikulti komsiluku je bilo tako oduvijek, i kao sto smo tad dobijali jaja i za uskrse i za vaskrse, tako ih dobijamo i sada...

A ti sa tom pricom možeš u arzijine vrtiće...
Ahmmed

#116 Re: Djed Hidžra !!???

Post by Ahmmed »

amrice i brinneta,

Glede Arzije, na istoj ste strani :)

Što se kurbana tiče, moje je iskustvo( iako je riječ o manjem procentu :D ), slično amiricinom....I tako činimo i danas.
bez_ideje

#117 Re: Djed Hidžra !!???

Post by bez_ideje »

Necu ni da se uzbudjujem oko takvih gluposti!
Sto Arzija rece-ko hoce imat ce ga(al u vlastitoj rodukciji jedino-za to smo sami krivi),Ja slavim Novu,Deda Mraz ce uvijek ostati Deda Mraz.........jedan jedini..
Fino se veceras posetah s onom crvenom kapicom koz Ferhadiju i dobih letak od "raje opstine novi grad"(preuzet iz Saffa,br,234)......o Deda Mrazu,bludu i nemoralu........i nasmijah se ono od srca i ponesoh ga kuci.......ko zna kad ce mi trebat fina doza smijeha
Ho ! Ho ! ho! :dance: :dance: :dance: :dance: :dance:
amrica

#118 Re: Djed Hidžra !!???

Post by amrica »

U mom komsilku je bilo u vecem procentu, i obicno bi se vise obradovali "anamo oni" nego "pravovjerni"....

I vremenom više nije bila u pitanju samo ekonomska situacija, nego navika, običaj....
brinetta

#119 Re: Djed Hidžra !!???

Post by brinetta »

Amrice,
Dobro citaj sta pise pa onda komentarisi!!!!!!
Teta Arzija me ne zanima, nije vrijedna mog komentara.
Ja nemam problema sa deda Mrazom, jelkom, Bozicom, Uskrsom, Vaskrsom a sto se kurbana tice, zalosno je da si se i dotakla teme, pa necemo valjda komentarisati kome se dijele i kako se dijele.
Dijeli ih kome zelis, kako zelis i to zadrzi za sebe.
brinetta

#120 Re: Djed Hidžra !!???

Post by brinetta »

brinetta wrote:Amrice,
Dobro citaj sta pise pa onda komentarisi!!!!!!
Teta Arzija me ne zanima, nije vrijedna mog komentara.
Ja nemam problema sa deda Mrazom, jelkom, Bozicem, Uskrsom, Vaskrsom a sto se kurbana tice, zalosno je da si se i dotakla teme, pa necemo valjda komentarisati kome se dijele i kako se dijele.
Dijeli ih kome zelis, kako zelis i to zadrzi za sebe.
amrica

#121 Re: Djed Hidžra !!???

Post by amrica »

A ako mislis da ja to trebam zadrzati za sebe, zasto ti nisi zadržala svoj komentar za sebe?

Izvini, ali napisala si nesto sto bas nije na tvom nivou.
homo_sapiens

#122 Re: Djed Hidžra !!???

Post by homo_sapiens »

Ahmmed wrote: E, vidi, homo_sapiens....Glede opasnosti po bosanske muslimane od njih samih....Govorio sam o konkretnom slučaju. I nije, nažalost, malo takvih slučajeva. No,ne treba imati iluziju o dobrohotnosti ostalih prema muslimanima, Ne bi bilo fer, ne bi bilo pošteno.....I tu moram pomenuti i 1992 i 1995....
Ne pravim iluzije, ali i skrećem misli na činjenicu da u periodu '92-'95. niko nije ostao bezgrešan, i nepravda bi bila ne spomenuti sve strane. Naravno, težine nisu iste, i niko normalan ne može poreći, ali i ljudska veličina je i da oprašta. Ne da zaboravlja, ali da oprašta, jer bez ponovnog pokušaja suživota, bez sopstvenog priznanja jednih drugima - nigdje dalje od vlastite nemoći nećemo stići. O toleranciji pišem, i na toleranciji insistiram. Ne za krivce, već za običan narod....
No, nije tema ovdje
brinetta

#123 Re: Djed Hidžra !!???

Post by brinetta »

amrica wrote:A ako mislis da ja to trebam zadrzati za sebe, zasto ti nisi zadržala svoj komentar za sebe?

Izvini, ali napisala si nesto sto bas nije na tvom nivou.
Hahahahahaha, kakvom nivou? Koji je to moj nivo?
amrica

#124 Re: Djed Hidžra !!???

Post by amrica »

brinetta wrote:
. .

Nemam snage, a fakat nema potrebe zachatavati temu... zato :zzzz:
brinetta

#125 Re: Djed Hidžra !!???

Post by brinetta »

amrica wrote:
brinetta wrote:
. .

Nemam snage, a fakat nema potrebe zachatavati temu... zato :zzzz:

Naravno, nemas snage jer nemas sta reci!
Preporucujem ti Klaica, Anica, Vujakliju, prelistaj malo! Tu ces pronaci sva objasnjenja za nepravilno upotrijebljenu rijec "nivo" kao i sinonime za istu pa se nadji.
Sta je pisac htio reci!
Locked