dječiji psihijatar ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Ensismensi

#1 dječiji psihijatar ?

Post by Ensismensi »

Zdravo svima, drago mi je što sam pronašao ovakvo mjesto gdje mogu uputiti pitanje a i da pronađem nešto što mi je potrebno.

Ja imam trenutno 16 godina, i zanima me gdje mogu otići kod psihijatra? Potrebno mi je da popricam sa nekom osobom, a i da nađem način kako da se borim protiv anksioznosti i da promjenim samog sebe u bolje, ne želim da sebe vidim u nekoj rupi u životu želim da budem bolji, trenutno u Bosni baš i nema nekakvog izbora, ali ako neko zna neku soluciju (a da je barem besplatna) za maloljetnike bio bi vam zahvalan!

Lp
Sanjarko

#2 Re: dječiji psihijatar ?

Post by Sanjarko »

Obrati se CZMZ lokalnom. Uputnica za prvi put je potrebna mozda od APM. Znaci kod porodicnog doktora ako te vodi porodicni doktor po uputnicu za CZMZ lokalni. Mozda moze se naruciti i bez uputnice. Ne znam kako bas ide procedura.

Vecina psihoterapija su zajednicke seanse sa psihoterapeutom i ostalim pacijentima. Naravno ako ih ima lokalni CZMZ. A za pojedinacne se narucuje i ceka ako ih ima u tom lokalnom CZMZ-u.
banjaluka078

#3 Re: dječiji psihijatar ?

Post by banjaluka078 »

Za koji grad pitaš?

U Banjaluci je procedura da uzmeš uputnicu od porodičnog ljekara za Centar za mentalno zdravlje. Kad se budeš naručivao, možeš objasniti kakva je vrsta problema u pitanju da bi te znali rasporediti, mada je ovdje procedura svakako takva da te prvo prima vođa tima, psihijatar. Nakon prvog razgovora kod nje i otvaranja kartona, šalje te psihologu da odradiš testove i onda njih dvoje određuju za kakvu si vrstu terapije, da li samo razgovor, tj. kognitivno-bihevioralna terapija ili je u ozbiljnijem slučaju potrebno uključiti nešto od medikamenata. Ne insitiraju i nije im cilj nekoga staviti na tablete, mnogi ljudi to pogrešno misle.
Ovdje se pri prvom pregledu plaća 10 KM participacije, kasnije 4 KM po dolasku.

Sretno i od srca ti svaka čast što želiš da se posvetiš poboljšanju svog mentalnog zdravlja i svoje ličnosti. Za to treba hrabrosti i puno snage. Ti si veliki prvi korak već odradio. Želim ti da terapije prođu što bolje i uspješnije. Samo budi jako iskren i otvoren, tamo niko ne osuđuje, tu su da pomognu.
Sanjarko

#4 Re: dječiji psihijatar ?

Post by Sanjarko »

@Banjaluka :thumbup:
Ensismensi

#5 Re: dječiji psihijatar ?

Post by Ensismensi »

Hvala vam svima! Stvarno jeste veliki korak, i jos nisam stigao popričati sa roditeljima ali želim da promjenim neke stvari, želim da se oslobodim nekih strahova i imam normalnu komunikaciju.

Ja sam iz Sarajeva, ali predpostavljam da se te stvari rade isto kao i u Banjaluci, ne znam stvarno!

Stvarno želim da prestanem da grickam nokte, cupam obrve, imam socijalnu anksioznost i tako te stvari! I imam nadu da će mi ovo pomoći da budem ono što jesam a ne gard koji stavim od straha od osuđivanja..
banjaluka078

#6 Re: dječiji psihijatar ?

Post by banjaluka078 »

Samo naprijed! Nadam se da će roditelji imati razumijevanja i biti podrška. Ako bude neke burne reakcije, sačekaj da se smire, pa pokušaj ponovo. I njima će biti šok i zabrinutost to da ima dijete traži psihološku pomoć, imaj to na umu, jer možda na prvu neće biti u stanju da na dobar način iskomuniciraju svoje osjećaje. Po tvojim godinama zaključujem da su mlađi ljudi u pitanju, možda mlađi i od mene, pa pitanje mentalne higijene ne bi trebalo da bude tabu. Ovo je Balkan...bolest se tretira kao sramota, dijagnoze se ne izgovaraju na glas, a pitanje psihe je još uvijek...pretpostavljaš već. Ružni epiteti koji idu uz osobu koja ide na terapiju, a očigledno vodi više računa o svom zdravlju nego pola naroda okolo koji utapaju mozak u alkohol i Lexaurine koje uzimaju na svoju ruku. Centar za mentalno zdravlje ne treba posmatrati ništa drugačije od stomatološke ambulante...kad nešto boli, ide se popravljati.

Razgovori pomažu. Dobro je što si ti svjestan toga šta ti to konkretno smeta, biće ti lakše da objasniš terapeutu, biće lakše da radite na konkretnim problemima. Zapamti samo da ništa nije strašno i ništa nije kraj svijeta. Nije lako biti tinejdžer, svijet tvojih vršnjaka i svojet uopšte je sada puno okrutniji od onog kad sam ja odrastala. To vidim po mlađoj raji iz mog okruženja. Ne pomažu ni odrasli sa svojim nervozama i crnjacima. Problemi s prilagođavanjem i s nošenjem sa životom nije lako ni nama sa skoro 30 godina više i ponekad treba razgovor s nekim ko je profesionalac da ti malo pomogne složiti stvari u glavi. Sve će to biti dobro, samo polako i strpljivo, dan po dan.

Za početak, dok čekaš termin, pokušaj da se smiješ, smiješiš, slušaš neku pozitivn(ij)u muziku, puno šetaš u prirodi i dišeš duboko (udah na nos, izdah na usta, polako, duboko, stomakom...zažmiri i budi svjestan sebe i disanja par puta dnevno, meni jako pomaže, naročito kad osjetim da stiže situacija ili okolnost koja će me uznemiriti)...reprogramiranje mozga prema pozitivi. :)

Ako piješ kafu, pušiš, koristiš nešto od opijata - prestani ili svedi na minimum.
al_akhisari

#7 Re: dječiji psihijatar ?

Post by al_akhisari »

banjaluka078 wrote:Samo naprijed! Nadam se da će roditelji imati razumijevanja i biti podrška. Ako bude neke burne reakcije, sačekaj da se smire, pa pokušaj ponovo. I njima će biti šok i zabrinutost to da ima dijete traži psihološku pomoć, imaj to na umu, jer možda na prvu neće biti u stanju da na dobar način iskomuniciraju svoje osjećaje. Po tvojim godinama zaključujem da su mlađi ljudi u pitanju, možda mlađi i od mene, pa pitanje mentalne higijene ne bi trebalo da bude tabu. Ovo je Balkan...bolest se tretira kao sramota, dijagnoze se ne izgovaraju na glas, a pitanje psihe je još uvijek...pretpostavljaš već. Ružni epiteti koji idu uz osobu koja ide na terapiju, a očigledno vodi više računa o svom zdravlju nego pola naroda okolo koji utapaju mozak u alkohol i Lexaurine koje uzimaju na svoju ruku. Centar za mentalno zdravlje ne treba posmatrati ništa drugačije od stomatološke ambulante...kad nešto boli, ide se popravljati.

Razgovori pomažu. Dobro je što si ti svjestan toga šta ti to konkretno smeta, biće ti lakše da objasniš terapeutu, biće lakše da radite na konkretnim problemima. Zapamti samo da ništa nije strašno i ništa nije kraj svijeta. Nije lako biti tinejdžer, svijet tvojih vršnjaka i svojet uopšte je sada puno okrutniji od onog kad sam ja odrastala. To vidim po mlađoj raji iz mog okruženja. Ne pomažu ni odrasli sa svojim nervozama i crnjacima. Problemi s prilagođavanjem i s nošenjem sa životom nije lako ni nama sa skoro 30 godina više i ponekad treba razgovor s nekim ko je profesionalac da ti malo pomogne složiti stvari u glavi. Sve će to biti dobro, samo polako i strpljivo, dan po dan.

Za početak, dok čekaš termin, pokušaj da se smiješ, smiješiš, slušaš neku pozitivn(ij)u muziku, puno šetaš u prirodi i dišeš duboko (udah na nos, izdah na usta, polako, duboko, stomakom...zažmiri i budi svjestan sebe i disanja par puta dnevno, meni jako pomaže, naročito kad osjetim da stiže situacija ili okolnost koja će me uznemiriti)...reprogramiranje mozga prema pozitivi. :)

Ako piješ kafu, pušiš, koristiš nešto od opijata - prestani ili svedi na minimum.
banjaluka078 :thumbup: , a tebi decko sretno
imim

#8 Re: dječiji psihijatar ?

Post by imim »

Prema onom što si opisao, ne treba ti psihijatar nego psiholog. Jako je bitno napraviti i znati razliku. Psihijatar samo dijagnostikuje problem, dok psiholog radi s tobom ciljani tretman za unapredjenje mentalnog zdravlja i sa njim učiš tehnike za preovladavanje teškoća s kojima se susrećeš.
Dalje, ne bih ti mogla preporučiti niti jednog psihologa u Domovima zdravlja u Sa. Po mom iskustvu su površni i jako malo, gotovo nikako rade psihoterapijski.
Za tvoj uzrast bih ti preporučila Fondaciju Krila nade gdje rade super psiholozi za adolescente. Plaća se, ali je cijena neka simbolična.
Također, ne znam u koju školu ideš, da li tamo imate školskog psihologa i jesi li se tu pokušao obratiti?
wewa

#9 Re: dječiji psihijatar ?

Post by wewa »

Ensismensi wrote:Hvala vam svima! Stvarno jeste veliki korak, i jos nisam stigao popričati sa roditeljima ali želim da promjenim neke stvari, želim da se oslobodim nekih strahova i imam normalnu komunikaciju.

Ja sam iz Sarajeva, ali predpostavljam da se te stvari rade isto kao i u Banjaluci, ne znam stvarno!

Stvarno želim da prestanem da grickam nokte, cupam obrve, imam socijalnu anksioznost i tako te stvari! I imam nadu da će mi ovo pomoći da budem ono što jesam a ne gard koji stavim od straha od osuđivanja..
Postoji besplatna psiholoska pomoc pri centrima za mentalno zdravlje - oni su smjesteni po opcinama u Sarajevu, ali mozes se javiti u bilo koji od njih.

moja je preporuka mr Remzija Šetić, radi u CMZ Stari Grad 033 278662

a evo spiska svih centara:
CMZ Stari grad , dr Jasmina Tanovic
Alajbegovica 1, Sarajevo, tel. 033 278662
CMZ Centar, Dr Azijada Sahovic
Vrazova 11, Sarajevo, tel. 033 664636
CMZ Novo Sarajevo, Dr Aida Hadzibajric
Bihacka 2, Sarajevo, tel. 033 278 700
CMZ Novi Grad, Dr Fadila Filipovic
Bulevar Mese Selimovica bb,Sarajevo, tel. 033 521 733
CMZ Ilidza, Dr Elvira Alisahovic Gelo
Dr Mustafe Pintola 1, Sarajevo, tel. 033 623 416