Naletih na ovu temu trazeci teme o igraonicama u Sarajevu.
tempora wrote:
Prvo sto mi pada na pamet u ovoj temi je pitanje: a kakve su mjere bezbjednosti u tim igraonicama jer Lace cini mi se rece u jednoj slicnoj temi da igraonicu moze otvoriti skoro svako!? I ko su ljudi koji rade u takvim igraonicama? Kako i na koji nacin saznajete kome i koliko bezbjedno dajete u ruke svoje dijete?
Pa dajem odgovore za jednu igraonicu za koju sve podatke koje cu navesti znam pouzdano:
Mjere sigurnosti su fantasticne, bukvalno je sve prilagođeno maloj djeci i ne postoji ni jedna cosak koji nije osiguran. Buduci da prostor nije ni hala ni podrum nego ima jako luno prozora a time i prirodne svjetlosti sve je opet fino zasticeno mrezama kako djeca ne bi mogla doci do prozora, a s druge strane ne sprecava se prodor prirodnog svjetla.
Po nasim sadasnjim propisima bukvalno su igraonice kategorisane kao usluzna djelatnost i ne moze se dobiti neka posebna dozbvola za igraonicu, nego se dobija kao samostalna usluzna djelatnost, gdje nmin 60% prostora mora biti ugostiteljskog karaktera. Ili druga legalnavarinata je da se trazi dozvola za Ustanovu predskolskog odgoja koju daje min obrazovanja, ali koju je gotovo nemoguce naci
U ovoj igraonici, tj Kreativnom centru rade strucni, visoko obrazovani ljudi, osposobljeni za rad sa djecom (pedagog/ica, socijalni/a radnik/ca, sociolog, ucitelj/ica)
da budem gender senzibilna