Štednja je po viđenju, znači .. polažežeš i dižeš novac bez vremenskog oročenja.
Štednja je otvorena ima više od 10 godina i tu se "šteka" lova za oboje djece. Standardni plan - za studiranja i slične budalaštine.
Nedavno mi rekoše u banci da nam je limit za podići sa štednje, mjesečno 1.000 KM - izašao neki novi Zakon i oni se pridržavaju toga. I teta na šalteru i šefica poslovnice su mi to rekle.
I da ako hoćemo podići više od 1.000 KM u toku mjeseca da nam treba potvrda od Centra za socijalni rad. Do tog trenutka smo mogli dizati i vraćati bez ograničenja.
Odem u Socijalno, čiko - pravnik mi kaže da nisu normalni i da pogrešno tumače član Zakona koji se odnosi na nasljeđivanje.
Da se razumijemo - lovu koja je na toj štednji nismo uopšte planirali dizati ni dirati dok klinci ne postanu punoljetni ali sama opcija da ni mi a ni klinci ne mozemo svoj novac dobiti u slučaju neke potrebe me ne čini baš sretnim.
Npr. kontam da hoće djeca sad sebi za školu a i za igre uzeti malo bolji laptop - šipak.
A da ne govorim što klinci skupljaju i štekaju na knjižicu lovu za Playstation
Tako da ako ima neko da je malo bolje upućen u ovo da mi proba pojasniti, plan mi je (dok uhvatim vremena) da odem u banku i pitam na osnovu čega mi se to ne dopušta, da mi pojasne koji član kojeg Zakona.