Djeci ne treba bazen !
- homo_sapiens
#1 Djeci ne treba bazen !
"Izgradnja bazena pored Centra za specijalno obrazovanje i odgoj djece "Vladimir Nazor" još nije počela, jer rukovodstvo Centra nema sredstava za ovaj projekat.
Iz Centra "Vladimir Nazor" podsjećaju da je riječ o projektu čija je realizacija počela još prije tri godine, a planirana je izgradnja zatvorenog bazena, dužine 25 metara. Vrijednost projekta je oko pet miliona KM.
Osim djeci s fizičkim onesposobljenjima, projektom je planirano da bazen koriste i osnovci s područja četiri gradske općine. Iz Centra "Vladimir Nazor" objašnjavaju kako je do sada Gradska uprava bazen uvrstila u regulacioni plan, Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo odobrio idejno rješenje, općina Novo Sarajevo dala urbanističku saglasnost, te je završena izrada projektne dokumentacije.
"Nismo odustali od gradnje bazena. Nastojimo da posredstvom humanitarnih organizacija i ministarstava u Vladi KS obezbijedimo novac za realizaciju ovog projekta. Ovo bi bio jedini bazen u KS koji bi bio osposobljen i za djecu s poteškoćama u razvoju", ističu u Centru "Vladimir Nazor".
Safet Kešo, ministar nauke i obrazovanja KS, potvrdio je da u ovoj godini nisu planirana sredstva za ovaj projekat.
"Realizacija ovog projekta moguća je samo ukoliko više ministarstava bude sarađivalo. U ovaj projekat, osim Ministarstva nauke i obrazovanja, trebalo bi da budu uključeni i ministarstva zdravstva i kulture i sporta", kazao je Kešo. http://www.sa-c.info/vijest/1444
Ministre Keso, sta ce djeci bazen, kad ionako ne znaju da plivaju !
A i tih 5.mil. za izgradnju nema svakako:
Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je Nacrt budžeta Kantona Sarajevo za 2008. godinu od 813.500.000 maraka, koji je zajedno s namjenskim prihodima veći za 10 posto u odnosu na budžet za 2007. http://www.ks.gov.ba/skupstina.htm
Iz Centra "Vladimir Nazor" podsjećaju da je riječ o projektu čija je realizacija počela još prije tri godine, a planirana je izgradnja zatvorenog bazena, dužine 25 metara. Vrijednost projekta je oko pet miliona KM.
Osim djeci s fizičkim onesposobljenjima, projektom je planirano da bazen koriste i osnovci s područja četiri gradske općine. Iz Centra "Vladimir Nazor" objašnjavaju kako je do sada Gradska uprava bazen uvrstila u regulacioni plan, Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo odobrio idejno rješenje, općina Novo Sarajevo dala urbanističku saglasnost, te je završena izrada projektne dokumentacije.
"Nismo odustali od gradnje bazena. Nastojimo da posredstvom humanitarnih organizacija i ministarstava u Vladi KS obezbijedimo novac za realizaciju ovog projekta. Ovo bi bio jedini bazen u KS koji bi bio osposobljen i za djecu s poteškoćama u razvoju", ističu u Centru "Vladimir Nazor".
Safet Kešo, ministar nauke i obrazovanja KS, potvrdio je da u ovoj godini nisu planirana sredstva za ovaj projekat.
"Realizacija ovog projekta moguća je samo ukoliko više ministarstava bude sarađivalo. U ovaj projekat, osim Ministarstva nauke i obrazovanja, trebalo bi da budu uključeni i ministarstva zdravstva i kulture i sporta", kazao je Kešo. http://www.sa-c.info/vijest/1444
Ministre Keso, sta ce djeci bazen, kad ionako ne znaju da plivaju !
A i tih 5.mil. za izgradnju nema svakako:
Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je Nacrt budžeta Kantona Sarajevo za 2008. godinu od 813.500.000 maraka, koji je zajedno s namjenskim prihodima veći za 10 posto u odnosu na budžet za 2007. http://www.ks.gov.ba/skupstina.htm
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
Ministarstvo obrazovanja je uprskalo jos u proslom sastavu kad su odbili nek donacije radi pogresno prevedenih ugovora od strane MVP, pa sad placaju po petinu onoga sto je trebala biti prvobitna donacija.
Ono sto se moze trenutno uciniti je natjerati opcinske vlasti da obezbijede BESPLATNE TERMINE na olimpijskom bazenu na OTOCI (relativno su blizu V. NAzora) dok se ne sredi pitanje ovog REHABILITACIONOG centra...
Istovremeno treba pritisnuti federalno min.obrazovanja da makne koji korak naprijed od odobravanja udzbenika, koje opet na kraju mora odobriti kantonalno ministarstvo.
Recimo, da se fed.ministarstvo potrudi da pokrene pitanje tjelesnog odgoja na nivou federacije, a ne da djeca uspiju dobiti 5 zato sto znaju razlikovati kosarkasku od rukometne lopte, i znaju napravit kolut naprijed.
dragi ministri, umjesto sto citate forum i trazite materijal za tuzbe, izvadite ruke iz straznjih dzepova i RADITE SVOJ POSAO.
Ono sto se moze trenutno uciniti je natjerati opcinske vlasti da obezbijede BESPLATNE TERMINE na olimpijskom bazenu na OTOCI (relativno su blizu V. NAzora) dok se ne sredi pitanje ovog REHABILITACIONOG centra...
Istovremeno treba pritisnuti federalno min.obrazovanja da makne koji korak naprijed od odobravanja udzbenika, koje opet na kraju mora odobriti kantonalno ministarstvo.
Recimo, da se fed.ministarstvo potrudi da pokrene pitanje tjelesnog odgoja na nivou federacije, a ne da djeca uspiju dobiti 5 zato sto znaju razlikovati kosarkasku od rukometne lopte, i znaju napravit kolut naprijed.
dragi ministri, umjesto sto citate forum i trazite materijal za tuzbe, izvadite ruke iz straznjih dzepova i RADITE SVOJ POSAO.
-
bucika
Dragi ministre,pocnite razmisljati i o tome gdje i kako provode vrijeme djeca koja ne pohadjaju vjeronauku,jer se niste udostojili za tolike godine ,otkad ste uveli vjeronauku u skole,obezbijediti prostor za "nevjernike". A vjernike drugih nacija. Po vama,ta djeca to vjerovatno ne zasluzuju.
-
mIRCerka
Hajde da budemo konkretni, hajde da napisemo pismo Nacelniku Opcine Novi grad, da se uvede u pravilnik statut ili kako ce se vec zvati DOKUMENT koji ce upravljati olimpijskim bazenom, da se svoj djeci, pogotovo sticenicima raznih domova, obezbijedi besplatan pristup bazenu.
-
bucika
mIRCerka wrote:![]()
Hajde da budemo konkretni, hajde da napisemo pismo Nacelniku Opcine Novi grad, da se uvede u pravilnik statut ili kako ce se vec zvati DOKUMENT koji ce upravljati olimpijskim bazenom, da se svoj djeci, pogotovo sticenicima raznih domova, obezbijedi besplatan pristup bazenu.
Slazem se,ali ima tu i djece ciji roditelji ne rade,ne onih satro nezaposlenih,nego bas djece ciji roditelji nemaju NIKAKVA primanja,moje je pocelo trenirati plivanje,ali nismo mogli placati i KRAJ. Treba svoj djeci Sarajeva obezbijediti besplatan bazen,a TAjo i TAjini sinovi ce svakako na TErme,nece ovamo.
-
mIRCerka
Pa hajde da napravimo nesto konkretnO!bucika wrote:mIRCerka wrote:![]()
Slazem se,ali ima tu i djece ciji roditelji ne rade,ne onih satro nezaposlenih,nego bas djece ciji roditelji nemaju NIKAKVA primanja,moje je pocelo trenirati plivanje,ali nismo mogli placati i KRAJ. Treba svoj djeci Sarajeva obezbijediti besplatan bazen,a TAjo i TAjini sinovi ce svakako na TErme,nece ovamo.
Ili jos bolje, GRADONACELNICE EVO VAM IDEJA STA URADITE ZA VRIJEME SVOG MANDATA! AKO TREBA POMOC U PISANJU DOPISA JAVITE NAM SE!
-
bucika
Prvo neka nama plati za ideje ove.mIRCerka wrote:Pa hajde da napravimo nesto konkretnO!bucika wrote:mIRCerka wrote:![]()
Ili jos bolje, GRADONACELNICE EVO VAM IDEJA STA URADITE ZA VRIJEME SVOG MANDATA! AKO TREBA POMOC U PISANJU DOPISA JAVITE NAM SE!
- uvjek dobar gost
Samo mali otklon.. procjenjuje se da oko 60% populacije u gradu Sarajevu ne zna plivati......
-
mIRCerka
Ne treba, HALAL joj bile lovorike ako to obezbijedi SVOJ djeci.bucika wrote:Prvo neka nama plati za ideje ove.mIRCerka wrote:Pa hajde da napravimo nesto konkretnO!bucika wrote:
-
bucika
Zna se kome ona sta obezbjedjuje,na zimovanje besplatno su isli osnovci opcine Centar , satro,oni koji to ne mogu sebi priustiti,jos i opremu dobili,a jedna od tih mama mi se hvali kako je super uvallila dijete,pa joj sad moze kupiti dobre klizaljke u Alpini,jer je hairovala besplatno skijanje i opremu, a mene niko i ne upita ni moju djecu da li bi na zimovanje.
-
Pearl
a sta ce im to? pa ne znaju im ni idoli plivati, a vozaju dobra auta i vodaju dobre koke po gradu...uvjek dobar gost wrote:Samo mali otklon.. procjenjuje se da oko 60% populacije u gradu Sarajevu ne zna plivati......
joj, vi k'o da ne znate koje su prave vrijednosti u zivotu.. kupi djetetu play statio, sta ce mu plivanje..
:smajlikojipovraca:
-
bucika
Za te pare mogu i sama voditi dijete na trening,ne treba mi gradonacelnicina pomoc.madner wrote:Nista nije besplatno, samo je pitanje ko placa.
Ne mislim da bazen predstavlja osnovnu potrebu, ali treba se omoguciti da za neku normalnu mjesecnu clanarinu mogu plivat. 20-50 KM.
-
mIRCerka
Madneru, ti mora da se jebeno salis... porodica koja ima 400KM primanja mjesecno ne moze izvodijiti ni 10KM clanarine.madner wrote:Nista nije besplatno, samo je pitanje ko placa.
Ne mislim da bazen predstavlja osnovnu potrebu, ali treba se omoguciti da za neku normalnu mjesecnu clanarinu mogu plivat. 20-50 KM.
Nek se VLAST odrekne nekih putovanja i nek to uplacuju bazenu za DJECU.
- madner
Kazem ti, nista nije besplatno, samo je pitanje ko placa. U ovom slucaju bi to bili ostali.bucika wrote:Za te pare mogu i sama voditi dijete na trening,ne treba mi gradonacelnicina pomoc.madner wrote:Nista nije besplatno, samo je pitanje ko placa.
-
bucika
Ostali su na Termama.madner wrote:Kazem ti, nista nije besplatno, samo je pitanje ko placa. U ovom slucaju bi to bili ostali.bucika wrote:Za te pare mogu i sama voditi dijete na trening,ne treba mi gradonacelnicina pomoc.madner wrote:Nista nije besplatno, samo je pitanje ko placa.
-
mIRCerka
Hoces da ja pocnem iznositi cinjenice?madner wrote:
Mislis da iznosim cinjenice pa da me ostali pljuju.
Neces
JEsi ti u pravu, neko mora platiti, ali tu je 36834 nivoa vlasti da se organizuje i plati to.
Bez otimacine od obicnog svijeta.
-
bucika
Po tebi,ljudi koji idu u Pazaric su blesavi,a po meni,izuzetno humani,dosta vise da se svi brinu samo o SOS selu-ta djeca zive bolje nego da im je TAjo babo,treba brinuti i o drugim segmentima.madner wrote:bucika wrote:Mislis da iznosim cinjenice pa da me ostali pljuju.madner wrote: Da pravis zabunu,ko na humanitarnim akcijama.
-
kanton_1990
"Olimpijski bazen Otoka" je jedan od najvećih promašaja "poslijeratnog Sarajeva"
To je prva stvar koju morate znati.
Izabran je stari i prevaziđeni projekat bazena. Preko 20.000.000 miliona maraka novca poreskih obveznika je već potrošeno.
Na ovom linku pogledajte detalje projekta iz 2005. http://www.sa-c.info/projects/32
Cifra od 6.598.540 KM se popela na preko 20.000.000 KM. Zašto? Kako?
Ali to nije sve. Gradonačelnica je prije par mjeseci izjavila da će za održavanje "Olimpijskog bazena Otoka" osnovati Javno preduzeće koje će gazdovati bazenom i čiji godišnji troškovi će biti oko 2.000.000 KM.
Dakle, eto zašto nema para u budžetu za ovaj bazen u sklopu škole Vladimir Nazor.
To je prva stvar koju morate znati.
Izabran je stari i prevaziđeni projekat bazena. Preko 20.000.000 miliona maraka novca poreskih obveznika je već potrošeno.
Na ovom linku pogledajte detalje projekta iz 2005. http://www.sa-c.info/projects/32
Cifra od 6.598.540 KM se popela na preko 20.000.000 KM. Zašto? Kako?
Ali to nije sve. Gradonačelnica je prije par mjeseci izjavila da će za održavanje "Olimpijskog bazena Otoka" osnovati Javno preduzeće koje će gazdovati bazenom i čiji godišnji troškovi će biti oko 2.000.000 KM.
Dakle, eto zašto nema para u budžetu za ovaj bazen u sklopu škole Vladimir Nazor.
- madner
Sve je to otimacina od obicnog svijeta. Ako ima lufta da se tih 5 milijona uzme bez povisenja nameta znaci da ima lufta i da se nameti smanje za tih 5 milijona.mIRCerka wrote: Hoces da ja pocnem iznositi cinjenice?
NecesStoga prestani unosit zbunjivu
![]()
JEsi ti u pravu, neko mora platiti, ali tu je 36834 nivoa vlasti da se organizuje i plati to.
Bez otimacine od obicnog svijeta.
Nema vise drzava za sve, sad je svako za sebe i bog za sve.
-
zemljotres
nemojte mi na vreonauk dirat', kakvi ste vi bi kung fu u vrtiće 
- madner
Nisam, niti cu ikad napast ljude koji idu u Pazaric. Samo vidim da se polazi od potpuno pogresnih predpostavki. Za mene to granici sa prevarom.bucika wrote: Po tebi,ljudi koji idu u Pazaric su blesavi,a po meni,izuzetno humani,dosta vise da se svi brinu samo o SOS selu-ta djeca zive bolje nego da im je TAjo babo,treba brinuti i o drugim segmentima.
Sta ti ovo kaze:
"Nismo na budzetu."
za razliku od ovog
"Nismo na trezorskom poslovanju, ali primamo svaki mjesec od kantona novac kojim sami raspolazemo."
Ali to nije tema ove emisije.