Djeca u dijaspori

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
doboj71

#201 Re: Djeca u dijaspori

Post by doboj71 »

dada 37 wrote:Dvoje djece, rodjeno u dijaspori. Mi roditelji sa 20+ godina dosli. Procitah dosta misljenja i ideja, jedna jako bitna stvar koju vecinom zaboravljamo jeste mogucnost samog djeteta, da se razumijemo ne postoji jedan recept za svu djecu. Ako kao roditelj ne baratas sa stranim jezikom 100 posto , pogotovo mislim na akcenat onda je u svakom slucaju bolje u prve 2 do 3 god djecijeg zivota iskljucivo pricati maternji jezik. Zasto, jer djete prve dodire sa odredjenim jezikom ima na pogresan nacin i to je poslije tesko ispraviti.Uradjene su analize kod dvojezicne djece i na kraju se ipak ispostavilo da je bolje da prve dvije godine slusa maternji jezik. Neko ce reci kod moje djece nije tako bilo, ima raznih situacija, kad se dijete rodi ne znamo njegove jezicne mogucnosti, ne znamo je li ima "talenat" za jezik. Greske se najvise prave kada se sa djetetom prica dva jezika mijesano mislim na "sine dragi hoces whater"piti ili slicno. U predskolskim ustanovima se vec djeca susrecu sa stranim jezikom i dijete koje ima dobru podlogu maternjeg jezika ima isto tako dobru podlogu za ucenja drugog jezika.U ovom momentu je jako bitno da roditelj djete podrzava da cesce korsti taj drugi jezik. Jer od momenta kada dijete krene u skolu ili vrtic taj drugi jezik ima sve vecu vaznost. Napominjem da je jako bitno da roditelji poznavaju drugi jezik, prije svega radi njih samih naravno a i radi razvoja njihove djece. Cinjenica da maternji jezik iz godine u godinu prelazi u zaborav, ali ako djete ima problema sa jezikom tako i tako ne bih se trebalo toliko da potencira da mora 2 jezika perfektno pricati. Treba naravno djetetu pruzit sansu da moze nauciti ali ako je to previse iz bilo kojeg razloga za dijete onda to i prihvatiti.
:thumbup: bravo ,upravo tako .
malsal

#202 Re: Djeca u dijaspori

Post by malsal »

Mazda sam u malo specificnoj situaciji jer je i moja zena iz dijaspore, doduse africke, tako da ce nas sin biti diasporce x2. Sumnjam da ce imati neke probleme jer ce odrastat i zivit u relativno civilizovanoj i bogatoj drzavi, ali nekad se ipak zapitam gdje ce nas sin pripadat, hoce li ga drustvo prihvatit ili samo svrstat u kategoriju "stranac" iako ce se rodit i odrastat ovde. I sta ce on mislit o tome, zasto izgleda drugacije od raje i kako to da su mu oba roditelja stranci a on urodjenik. Pitam se hocu li ga uspjet naucit nas jezik (bolje da lokalni uci od mame, ona je ovde maltene rodjena i kad je slusas reko bi da je lokalna) i hoce li to djete osjecat ista prema BiH.
I na kraju skontam da moza samo paranoisem oko neceg nebitnog. Nije bitno pripadati, bitno je biti sretan i imati izglede za buducnost, a to je moj i zenin poso a ne drustvena obaveza...
Pokusat cu se vratit na temu za par godina, mozda cu drugacije razmisljati...
nova_korisnica

#203 Re: Djeca u dijaspori

Post by nova_korisnica »

malsal wrote:Mazda sam u malo specificnoj situaciji jer je i moja zena iz dijaspore, doduse africke, tako da ce nas sin biti diasporce x2. Sumnjam da ce imati neke probleme jer ce odrastat i zivit u relativno civilizovanoj i bogatoj drzavi, ali nekad se ipak zapitam gdje ce nas sin pripadat, hoce li ga drustvo prihvatit ili samo svrstat u kategoriju "stranac" iako ce se rodit i odrastat ovde. I sta ce on mislit o tome, zasto izgleda drugacije od raje i kako to da su mu oba roditelja stranci a on urodjenik. Pitam se hocu li ga uspjet naucit nas jezik (bolje da lokalni uci od mame, ona je ovde maltene rodjena i kad je slusas reko bi da je lokalna) i hoce li to djete osjecat ista prema BiH.
I na kraju skontam da moza samo paranoisem oko neceg nebitnog. Nije bitno pripadati, bitno je biti sretan i imati izglede za buducnost, a to je moj i zenin poso a ne drustvena obaveza...
Pokusat cu se vratit na temu za par godina, mozda cu drugacije razmisljati...
Ono ce osjecati onoliko prema BiH koliko mu ti BiH priblizis...ja jos nemam dijete tj nisam se porodila, ali smatram da uloga roditelja pored mnogih drugih (i ucenja jezika izmedju ostalog) jeste i ucenje o kulturi ili priblizavanje kulture zemlje roditelja...ja ne mislim da ce dugorocno tvoj dijete biti na "gubitku" zato sto potice iz mjesanog braka ili zato sto je "drugacije" od ostalih...ne treba idealizirati i govoriti kako je to super itd...naravno da ce se sresti sa ljudima odn. drugom djecom (zabaviste, skola i sl) gdje ce mu neko nesto lose reci, osudjivati ga i upirati prstom u njega...i u moje ce isto tako, jer ga ipak na kraju prezime odaje :) ali te razlicite kulture iz kojih potice ce mu prosiriti vidike, nauciti ga nekim vrijednostima koje bi malo teze prihvatio da je iz "nemjesanog" braka itd...
u svakom slucaju i ti i supruga se potrudite da ga naucite odaklte korijene vuce, a on kasnije neka bira sta ce stim uciniti...
Švabo

#204 Re: Djeca u dijaspori

Post by Švabo »

Po mome misljenju je sve u odgoju djece.... rodzen sam i zivim u njemackoj al nikad za sebe nisam reko da sam Svabo :P osim ovde u Forumu hahah :)
Radim kao Informaticar u jednoj manjoj Firmi i jedini sam stranac al nikad nisam imo nikakvih problema zbog toga iako nezaboravljam svoje, haman citav vikend provodim u dzamiji ili nekim nasim klubovima.... Ja mislim da je jako vazno da djeca imaju kontakt sa Bosanskom djecom i da se kod kuce prica Bosanski! :bih:
zambaklija

#206 Re: Djeca u dijaspori

Post by zambaklija »

u većini slučajeva izgubljena generacija,džaba ša god činijo da činiJo gubi se sve više i više švabče :skoljka: :run:
FA7

#207 Re: Djeca u dijaspori

Post by FA7 »

ma vidi se na hajrovicu, prodane duse. kao sto bi ja svoju prodo, ali posto nisam neki nogometas i samo radnik. glumim nekog velikog bosanca, iako sam vec od moje 3 godine, nazalost, posto svicaraca par excellence - sto bi reko izet :D
biscanka2

#208 Re: Djeca u dijaspori

Post by biscanka2 »

:roll: Kad bi po postotku gledali, vjerujem da bi po pitanju srednjeg i viseg obrazovanja broj "dijasporcadi"
bio veci nego u BiH. Naravno u ovaj racun ubrajam samo ciste diplome i svjedocanstva ( bez stele ili
kupovnih diploma). ;-)
Jeste da su ljudi, koji su sedamdesetih godina u druge zemlje radi zaposlenja otisli, sa nizom ili nikakvom
kvalifikacijom bili ali zato su se potrudili i bolju buducnost svojoj djeci dali.
Zivim u Njemackoj i jedna sam od generacije, dijaspore, iz sedamdesetih godina.
Po pitanju komunikacije i rada sa narodom bivse Jugoslavije a po raspadu narodom BiH,imam veliko iskustvo
tako da se sa mnogim komentarima nebih slozila.
Kad vidim na kojim radnim mjestima i u kojim pozicijama nase djece ima, srce mi kolko Pljesavica bude.
Po pitanju odgoja i postenja ove djece takodjer velika razlika.
Moj sin nikad u majki rahmetli, striki, tetki, ... nije novcanik ili poklon gledao - sa ocima punih ljubavi
bez ikakvog ocekivanja gledao je njih. Nasa svaka posjeta bio je poseban dozivljaj,pun radosti i odusevljenja.
Kad bi neki poklon dobio bilo bi mu zao sto su se na njega potrosili. :lol:
Pocetkom rata u BiH taman je osmi razred jugoslovenske skole zavrsio .
U njemackoj skoli je 2 strana jezika ucio. Kad se ozeni pa ako bog da unucad dozivim ako on nebude ( iz bilo
kojih razloga ) imao vremena djecu Bosanski uciti, tu sam ja. :razz:
Djeca brzo uce a svaki jezik ( posebno bosanski :thumbup: ) je dodatno bogatstvo tako da bi grijeh bio
u tom propust napraviti.
Dijaspora koja je u ratnom periodu dosla, nemogu a da nekazem :cry: - razlikuje se.
Cast jednom dijelu njih ali sto jest - jest. :oops:
Mnogi od njih naucili se na socijalu a roditelj je djetetu najveci primjer tako da ... u svakom slucaju
lijepo mi drago bude kad vidim da ta djeca uzmu i izbore se za svoj put ( a ne poput roditelja ).

A vala " Pipi " i ti bi ovoj nasoj djeci malo ljepse tepati mogao. :D
Nisrin

#209 Re: Dijasporčad

Post by Nisrin »

Vares City wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Odgajate djecu tamo u dijaspori. Koji su problemi?
Ko li tebe tako odgoji pa da djecu tako nazivas,...
Ta ista "dijasporcad"su gradani drzave Bosne i Hercegovine :bih:

Ma daj pustite se kvaziPATRIOTIZMA sa dvojnim drzavljanstvima...Da sutra morate birati jedno, svi biste uzeli ta iz dijaspore!
Ako ste toliko privrzeni BiH i ako vam smetaju ovakvi nazivi onda se vratite i uzivajte u svojoj lijepoj BiH!

A sto se tice odgoja djece vani- puno teze nego kod nas! Tona ne smijes povisiti, a da ti policija ne zakuca na vrata i ne platis kaznu u najgorem slucaju...dosta mi je rodbine vani i djeca su im raspustana i toliko vjerno prate zapadnetrendove da im kcerke vec od 16e zive sa momcima, sa 16-17 ostaju trudne, sticem dojam da ih je malo sto se trude da zavrse kakav fakultet i posvete se karijeri pa porodici iza svoje punoljetnosti...
Dosta takvih "brakova" mladjih zavrsi RAZVODOM...
Teze je "nadzirati djecu" kad rade doslovno po cijeli dan, toliko su umorni da nemaju vremena za sebe, socijalni odnosi- NULA, to svako ko zivi vani zali se da nema kafica, prijatelja, sijela kao u BiH...

sVE U SVEMU, nije ni kod nas bajno, ali mi nije jasno, ako im je toliko vani lose STO SE NIKO NE VRACA?!
mO k3

#210 Re: Djeca u dijaspori

Post by mO k3 »

@nisrin a gdje ti citas bajke ...
biscanka2

#211 Re: Djeca u dijaspori

Post by biscanka2 »

Ženski Dr.Med wrote:@nisrin a gdje ti citas bajke ...
:thumbup:

Kako zenska pise bice da cita kod njene rodbine. :lol:
malsal

#212 Re: Dijasporčad

Post by malsal »

Nisrin wrote:
Vares City wrote:

Ma daj pustite se kvaziPATRIOTIZMA sa dvojnim drzavljanstvima...Da sutra morate birati jedno, svi biste uzeli ta iz dijaspore!
Ako ste toliko privrzeni BiH i ako vam smetaju ovakvi nazivi onda se vratite i uzivajte u svojoj lijepoj BiH!

A sto se tice odgoja djece vani- puno teze nego kod nas! Tona ne smijes povisiti, a da ti policija ne zakuca na vrata i ne platis kaznu u najgorem slucaju...dosta mi je rodbine vani i djeca su im raspustana i toliko vjerno prate zapadnetrendove da im kcerke vec od 16e zive sa momcima, sa 16-17 ostaju trudne, sticem dojam da ih je malo sto se trude da zavrse kakav fakultet i posvete se karijeri pa porodici iza svoje punoljetnosti...
Teze je "nadzirati djecu" kad rade doslovno po cijeli dan, toliko su umorni da nemaju vremena za sebe, socijalni odnosi- NULA, to svako ko zivi vani zali se da nema kafica, prijatelja, sijela kao u BiH...

sVE U SVEMU, nije ni kod nas bajno, ali mi nije jasno, ako im je toliko vani lose STO SE NIKO NE VRACA?!
----------
Nek si mi objasnio sta je patriotizam,seksualni moral, pogled na porodicu i kako se odgajaju djeca.
Imas li savjet za koji fudbalski klub da navijam?
U cemu ti uzivas u nasoj ljepoj BiH? U plati dovoljnoj za normalan zivot, gradjanskim pravima, sredjenoj politickoj situaciji, kulturi voznje, kvalitetu zdravstva, dobrom skolskom sistemu, ljepom tretmanu manjina u etnicki homogenim sredinama?
Ma nek je kafica i sjela...
jefferson

#213 Re: Dijasporčad

Post by jefferson »

Nisrin wrote:
Vares City wrote:

Inace u BiH nema razvoda, a ni varanja gluho bilo.
BH kceri takodje niposto u momka ne gledaju prije 21 godine.
Sto se tice dgoja, mislim da nasa crna hronika dovoljno govori.
mrAdil

#214 Re: Djeca u dijaspori

Post by mrAdil »

Najteze je djeci u Danskoj, tamo je najizrazenija mrznja prema strancima, doseljenicima, muslimanima... cak i uoci Bozica osnovne skole odvode djecu kolektivno u crkvu. Nikada insan ne bi ni pomislio sta se iza Petersenovih valja!
Papirna

#215 Re: Djeca u dijaspori

Post by Papirna »

Danska je jedna slobodna zemlja.
Nisam primjetila da iko ikoga mrzi, stavise ljudi se sasvim normalno ponasaju.
Nikad nisam cula da neko prisiljava djecu u crkvu za Bozic. :shock:

Ako nekome smeta njihov skolski sistem onda slobodno moze djecu upisati u privatne skole kojih bar u Kopenhagenu ima hrpa. Ho's islamsku, ho's njemacku, ho's stajnersku itd.
Nisrin

#216 Re: Djeca u dijaspori

Post by Nisrin »

Ženski Dr.Med wrote:@nisrin a gdje ti citas bajke ...

Govorim istinu! IMa svega i u BiH, ali je u BiH zivot daleko kvalitetniji, htjeli priznati ili ne!
To sto vi pricate "kafice, sijela" znam da biste i vi isto zeljeli, mi uz mizernu platu stigenmop i izaci, i sijeliti, obuci se, napiti i sta sve ne...to je "bosanski san" mnogih...

A i sam asam zivjela u Njemackoj 2 godine i dovoljno mi je bilo vidjeti sta i kako funkcionise!
Ko to smat

#217 Re: Djeca u dijaspori

Post by Ko to smat »

Cuj ove ko sad ljudi ne zive u dijaspori.Ja znam na kafu u Antwerpen otic,pa navece u Amsterdam.Pusti supljih i ovdje se i izlazi a bogami i nacuga,to sto neko samo rintaci da moze doc sa dobrim autom i okrenut 3 janjeta u Bosni takvi i ne izlaze njima je bitno kako ce se pokazat na godisnjem.
vjesticanametli

#218 Re: Djeca u dijaspori

Post by vjesticanametli »

@nisrin gdje li si ti bila QQ :lol: :?
nisi ti vidjela kvalitetnog zivota na zapadu pa valjas svasta
e cuj raspuStana djeca ..........e kod nas su zlatni :lol:

pravilo 1 ne druzi se sa nasim ljudima po sjelima .........sjele oni po klubovima hahahhahah
biscanka :thumbup:

kad odes kod rodbine opet posjeti koji muzej kod mrskih stranaca a ako govoris jezik izaĐŽi s njima pa ih posjeti kuci i na poslu :) mozda skontas da zive puno bolje nego 99% BiH drzavljana koji sjeleeeeeeee

pozz od raspustene :D
iamia

#219 Re: Dijasporčad

Post by iamia »

fAAm wrote:Upravo cekam svoje prvo dijasporce /jucer trebala a jos je nema;)/ i vec odavno razmisljam o istom pitanju... Plasi me pomisao da odraste ovdje kako god to zvucalo. Bojim se da mi je ne uzme amerika kao sto je uzela svu ovu djecu, bez obzira sta roditelji htjeli, pricali ili radili. Vecina djece uopste nece govoriti nas jezik cak i ako se roditelji trude, cak i ako se kuci strogo govori bosanski jezik. Djeca uce u skoli i oni ne znaju i nece drugacije.
Moj muz je dosao ovdje sa 12g. i njemu je prvi jezik engleski, on se ne ne zna izrazavati na bosanski koliko god pokusavao. Nije krivica njegovih roditelja, nije ni njegova.. nicija... jednostavno je tako.
Ja sam tu samo 3g. pa ponekad ne mogu da se sjetim kako se nesto kaze na nas jezik..
Ne zelim da dodjem u situaciju da moji roditelji ne razumiju moju djecu i obrnuto, da budu stranci koje cemo posjecivati jednom godisnje.. da placu kad kazemo da idemo u bosnu, jer tamo je tako dosadno i ona djeca su drugacija... nemaju cak ni kompjuter, wii, playstation, niti imaju ipod.. njihove igre su dosadne..
Niti jedno dijete mi jos nije reklo da mu je bilo lijepo na odmoru u bosni, to nije njihova zemlja, to je zemlja njihovih roditelja..
Mozda pretjerujem, mozda sam samo nostalgicna.. cinjenica je da je ovo pitanje jedan od mojih najvecih strahova.
Znam da ce mnogi reci sto se ne vratis ako je tako... ta opcija je otvorena. A s obzirom da smo ovdje skolovani ko zna sta mozemo s tim uraditi tamo i kakvu buducnost pruziti ovom nasem dijasporcetu.. koje se vrti, moglo bi veceras izaci...
bravo za komentar.
zato sam se ja vratio u BiH. da mi djece ne budu kao americka.
ali sam ovdje primjetio da mi djeca nisu ni bosanska.
tako da je period izmedju najvise sto ce oni upamtiti u svom zivotu. tesko je biti pametan u ovom pitanju..
slobodann

#220 Re: Djeca u dijaspori

Post by slobodann »

Ljudi, bitan je samo odgoj djeteta, koliko ste mu posveceni supruga i vi licno, koliko se brinete oko njega itd, tako da vam dijete u Bronxu u USA moze izaci perfektno, a dok u Svicarskoj ako se ne brinete za njeg naravno moze izaci bolje nego u Bronxu.

Dakle, vi sebi samo osigurajte dobar posao i primanja, te se dnevno posvetite djetetu 3h vi, 3h supruga (6h ukupno minimum), pa ce sigurno biti odlicni efekti.

Procitajte par knjiga prije nego djete dodje o nacinu vaspitanja itd... i to je to!
Micaha

#221 Re: Djeca u dijaspori

Post by Micaha »

slobodann wrote:Ljudi, bitan je samo odgoj djeteta, koliko ste mu posveceni supruga i vi licno, koliko se brinete oko njega itd, tako da vam dijete u Bronxu u USA moze izaci perfektno, a dok u Svicarskoj ako se ne brinete za njeg naravno moze izaci bolje nego u Bronxu.

Dakle, vi sebi samo osigurajte dobar posao i primanja, te se dnevno posvetite djetetu 3h vi, 3h supruga (6h ukupno minimum), pa ce sigurno biti odlicni efekti.

Procitajte par knjiga prije nego djete dodje o nacinu vaspitanja itd... i to je to!
Dragi Slobodane pobjeglo bi mi djete od kuce u osmoj da mu se sest sati dnevno posvecujem
Emir 7

#222 Re: Djeca u dijaspori

Post by Emir 7 »

Roditelji rintaju po 12 dnevno, djeca prepustena drugima to je recept za propast. Ocevi moraju biti ocevi, a majke majke. Dijeca se moraju postedjeti materijalnog izobilja da bi od njih napravio skromnog i ne oholog insana. Uvaliti djetetu 50" LCD i PS3 je recept za zakrzljalo israstruiranog psihopatu.
Static-X

#223 Re: Djeca u dijaspori

Post by Static-X »

Pratim

Sent from my SCH-I500 using Tapatalk 2
iamia

#224 Re: Djeca u dijaspori

Post by iamia »

Emir 7 wrote:Roditelji rintaju po 12 dnevno, djeca prepustena drugima to je recept za propast. Ocevi moraju biti ocevi, a majke majke. Dijeca se moraju postedjeti materijalnog izobilja da bi od njih napravio skromnog i ne oholog insana. Uvaliti djetetu 50" LCD i PS3 je recept za zakrzljalo israstruiranog psihopatu.
racunam da nemas djecu.., zato tako pricas.

kao prvo, da bi platio racune moras rintati. ako zena ne radi, onda ti moras malo ekstra zaglaviti.
drugo, djeca se nemaju sa kim igrati kad dodju kuci iz skole. sva ostala djeca su na PS3u.. onda i oni moraju biti.
trece, moja djeca imaju 40 inch tv. manje ce pokvariti oci ako ne zjale u cudo od 10 incha.
cetvrto,, materijalno izobilje bi trebalo pokvariti praunucad njemacke i amerike. pa zasto su oni toliko uspjesni generacijama ? .
malsal

#225 Re: Djeca u dijaspori

Post by malsal »

Emir 7 wrote:Roditelji rintaju po 12 dnevno, djeca prepustena drugima to je recept za propast. Ocevi moraju biti ocevi, a majke majke. Dijeca se moraju postedjeti materijalnog izobilja da bi od njih napravio skromnog i ne oholog insana. Uvaliti djetetu 50" LCD i PS3 je recept za zakrzljalo israstruiranog psihopatu.
-----
To su tako arhaicni pogledi na odgoj djece da ne znam gjde da krenem...
Djeca mogu krenut u vrtic sa godinu dana, i ne vidim da to pravi upropastenu djecu.
Sta su po tebi zadatci oceva i majki ? Otac radi, majka kuha ? Otac "disciplinira" sipkom po guzici, majka suze brise ?
Nesto ne vidim i da su djeca koja odrastu u materijalnom rahatluku nesko iskvarena. To je pitanje odgoja, ne materijalnog stanja. I skomnost nije bas i neka vrhunska vrlina, nekad je cak i mana.
PS3 i 50" LCD nisu bauk, ko ih moze priustit bujrum brate. Roditelji moraju da rade, to je posljedica industrijaliziranog, modernog nacina zivota. Ne znam je li bas 12 sati, dovoljno je 8 sa nekim normalnim poslom, pogotovo ako oba roditelja rade.
Post Reply