Djeca prosjaci

Post Reply
Herc

#1 Djeca prosjaci

Post by Herc »

Veceras,00:30h-centar Sarajeva..na putu sam kuci i nailazim na djevojcicu,otprilike 7 godina,pita me imam li da joj dam pola marke.Naravno dajem joj i pitam je gdje su joj roditelji.Kaze da zivi blizu i da je ne treba odvesti kuci.Ja svaki dan srecem djecu koja prose,u svako doba..ali ljudi pitam se-postoji li institucija u nasoj drzavi da zbrine ovu djecu,a roditelje strpa u zatvor jer to nisu ljudi koji pustaju svoju djecu da prose..da ne spominjem jos koliko je sati kada prose!!! Pa gdje mi zivimo,kakva je ovo drzava kada svi vide tu djecicu na ulici,nemaju ni 10 godina...niko ne brine o njima.Dode mi da ih povedem kuci kada vec niko ne brine o njima.Zanima me da li oni uopste sluzbeno postoje,jesu li zabiljezeni u maticnim knjigama i dokumentima?!!!!

Molim moderatora da ne prebacuje temu na drugu rubriku jer ovo itekako spada pod "poltiku".Politicari bi trebali malo vise da se brine o stvarnim problemima u drustvu,a ne o svojim dzepovima.
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...

Post by OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... »

Zalosno, bas kao i puno drugi stvari vezano za nasu situaciju!!!
Nigmus

Post by Nigmus »

Na zalost nije ovo samo Bosanski problem vec problem svake zemlje i svake metropole.

Zalosno je u konkretnom slucaju sto ne postoji prakticna regulativa ovakvih slucajeva ili je svaka sluzba od Mup-a do Socijalne davno zakazala.
Herc

Post by Herc »

Nigmus wrote:Na zalost nije ovo samo Bosanski problem vec problem svake zemlje i svake metropole.

Zalosno je u konkretnom slucaju sto ne postoji prakticna regulativa ovakvih slucajeva ili je svaka sluzba od Mup-a do Socijalne davno zakazala.
Ma nije problem svake zemlje.Obisao sam Evropu i nigdje ne mozes vidjeti djecicu iza ponoci da prose.To se desava samo kod nas,Srbiji,Rumuniji i ostalim bezakonitim zemljama.U Njemackoj se ta djeca smjeste u domove,pruzi im se krov nad glavom,obrazovanje,a roditelji naravno idu z zatvor.Ja za ljude koji ih pustaju na ulicu ne bih imao milosti!
zikamu

Post by zikamu »

Herc, potpuno te razumijem. Toliko bih toga zelio reci, a opet ne znam sta da kazem...Znam samo da si u pravu kada kazes da ova tema spada u politiku (itekako!) i da je zalosno sta se sa nama dogodilo i gdje smo zavrsili (na dnu dna)! Tonemo sve dublje i svjesni smo toga, a opet, nemocni smo stvari mijenjati na bolje; i pored najbolje volje pojedinaca udara se glavom u betonski bedem svenacionalne kurobolje ogromne, negativnim nabojem naelektrisane rulje, koja se boji znacajnijih promjena u politici i okretanju necemu pozitivnom...priblizavanju normalnom svijetu. Boje se da bi mogli biti izigrani od druge dvije strane i izgubiti "steceno". Jadnici jos nisu svjesni koliki su i sami gubitnici...(sve cesce se sjetim Andrica ciji junak u jednom romanu rece (parafraziram): "Doci ce vrijeme kada ce glupan zavladat' i fukara zaimat'" ili : "Jah plaha vremena za pogana insana..." Nije li to upravo ono sto se posljednjih 15 godina desava u ovoj zalosnoj zemlji?)
U svemu tome najvise trpe oni najslabiji i najmanje krivi, kao ta djeca, na primjer. Na sljedecim izborima cemo pokazati sta smo naucili za ovih 10 godina zivota u "miru i slobodi". Kladim se da vec znam ishod, jezik pregriz'o...cekacu da vidim. Ako opet bude u stilu razmisljanja jednocelijske amebe "mogu nas ubit' - ne mogu nam nista" - nek' nam je bog na pomoci!
zikamu

Post by zikamu »

:x :x :x :x :x
(Zaboravio sam opisti trenutno raspolozenje)
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Prosjaci, sve mladji i mladji, polako i sigurno osvajaju i najzabitiji i najrazvijeniji i zasticeniji kutak zemalja zapadne Evrope (EU i onih koje to jos) nisu poput Norveske.

Dijelovi Njemacke ili Svicarske ili krajnjeg zapada Austrije preplavljeni su istima. Ocigledno je rijec o problemu koji je globalnog karaktera i koji postoji u svakom kutku planete.

Posljedica su vise faktora, od nejednako razvijenih drustava do sve vece i vece segregacije drustava.
Polako uranjamo u jedan novi srednji vijek, a da toga nismo ni svjesni.
Herc

Post by Herc »

Zivio sam na zapadu i kunem vam se,ovako nesto kao kod nas nije moguce! Da,moguce je vidjeti svakakvu bijedu,narkomane i djecu na ulici...ali postoje institucije koje se bore protiv toga i ljudi koji jednostavnu pokupe tu djecu sa ulice,a policija odgovorne zatvara.Ja ne mogu da vjerujem kako smo mi hladni prema ovoj djecici,vecina ljudi i ne obraca paznju na njih.Kada cemo napraviti instituciju koja ce se boriti protiv iskoristavanja djece koja prose?! Djevojcica koju sam sreo je vjerovatno jos uvijek vani,skoro je 2h iza ponoci!
Herc

Post by Herc »

zikamu wrote:Herc, potpuno te razumijem. Toliko bih toga zelio reci, a opet ne znam sta da kazem...Znam samo da si u pravu kada kazes da ova tema spada u politiku (itekako!) i da je zalosno sta se sa nama dogodilo i gdje smo zavrsili (na dnu dna)! Tonemo sve dublje i svjesni smo toga, a opet, nemocni smo stvari mijenjati na bolje; i pored najbolje volje pojedinaca udara se glavom u betonski bedem svenacionalne kurobolje ogromne, negativnim nabojem naelektrisane rulje, koja se boji znacajnijih promjena u politici i okretanju necemu pozitivnom...priblizavanju normalnom svijetu. Boje se da bi mogli biti izigrani od druge dvije strane i izgubiti "steceno". Jadnici jos nisu svjesni koliki su i sami gubitnici...(sve cesce se sjetim Andrica ciji junak u jednom romanu rece (parafraziram): "Doci ce vrijeme kada ce glupan zavladat' i fukara zaimat'" ili : "Jah plaha vremena za pogana insana..." Nije li to upravo ono sto se posljednjih 15 godina desava u ovoj zalosnoj zemlji?)
U svemu tome najvise trpe oni najslabiji i najmanje krivi, kao ta djeca, na primjer. Na sljedecim izborima cemo pokazati sta smo naucili za ovih 10 godina zivota u "miru i slobodi". Kladim se da vec znam ishod, jezik pregriz'o...cekacu da vidim. Ako opet bude u stilu razmisljanja jednocelijske amebe "mogu nas ubit' - ne mogu nam nista" - nek' nam je bog na pomoci!
Ne znam covjece,ja gubim nadu :(
Nigmus

Post by Nigmus »

Herc wrote: Ma nije problem svake zemlje.Obisao sam Evropu i nigdje ne mozes vidjeti djecicu iza ponoci da prose.To se desava samo kod nas,Srbiji,Rumuniji i ostalim bezakonitim zemljama.
Desava se u Munchenu, po centru Budimpeste, u Parizu, po Italiji cak i po talijanskoj rivijeri...

I dalje to ne umanjuje problem.
golubica_bih

Post by golubica_bih »

Radi se o organizovanom kriminalu i to je posao policije i pravosudja-oni ga ne rade. Djeca u najvecem broju slucajeva nisu drzavljani BiH nego su organizovane grupe dosle najcesce iz Srbije radi prosijacenja uz zloupotrebu djece. Svako jutro na skoro sve vece raskrnice u Sarajevu dovoze se grupe djece ( i skroz male, neki nemaju ni 3 godine), u mrzlo jutro djeca silaze do Miljacke i uzimaju prljavu vodu u flase da bi prali stakla na autima dok je na semaforu crveno...neko im plati, neko ih otjera, meni se srce steze kada ih gledam, sto neko rece sve bih ih povela kuci da ih okupam, nahranim, ugrijem...neki su jos skoro bebe.
Navece mozes vidjeti kako ih gazda sa kombijem kupi i razvozi.

Legalno ne mozes nista osim da ih vratis nazad,jer djeca nisu nasi drzavljani,a u nasoj zemlji su djeciji domovi prepuni sirocadi.

Ovdje je rijec i o trgovini ljudima, u ovom slucaju trgovni djecom, neki od njih su u tranzitu za Italiju, Spaniju, Njemacku...radi prosijacenja opet. :(

Tuga, velika tuga.... :(
zikamu

Post by zikamu »

Upravo otkrih da ocito sa mnom nesto nije u redu!!! Ljudi mi fino "objasnise" da je to svugdje u svijetu sasvim normalna pojava, a da ovi kod nas u stvari i nisu "nasi" vec strani drzavljani...
PA TO NI PAS S MASLOM NE BI POJEO! :x
Eto, slucajno putujem po bijelom svijetu i mogu vam reci da nije bas tako! Isto tako sam od rodjenja do kraja rata bio u Sarajevu i sva djeca-prosijaci su bili cigancici, na sto nikad nismo ni obracali neku posebnu paznju. Danas prosi ko stigne (dosta njih ne zato sto im je to zivotni stil, vec zato sto moraju!). Jesmo li se mi toliko za ovo nekoliko godina promijenili da smo zaboravili sta je jucer bilo i da se tjesimo sa drugima!? Da se tjesimo sa bugarima, rumunima i slicnima? Hej, probudite se, progledajte! Za takve sa kojima se sada tako olako poistovjecujemo i stavljamo znak jednakosti (kamo srece, mnogi od takvih su nas za ovo 15 godina presisali u trku) smo do jucer bili tru(h)li ZAPAD! Najlakse je glavu u pijesak! UH, sto se nasekirah na brzinu, nenadano! :x
JahijaJilic

Post by JahijaJilic »

Herc Poslano: 18/12/2005 01:01
Veceras,00:30h-centar Sarajeva..na putu sam kuci i nailazim na djevojcicu,otprilike 7 godina,pita me imam li da joj dam pola marke.Naravno dajem joj i pitam je gdje su joj roditelji.Kaze da zivi blizu i da je ne treba odvesti kuci.Ja svaki dan srecem djecu koja prose,u svako doba..ali ljudi pitam se-postoji li institucija u nasoj drzavi da zbrine ovu djecu,a roditelje strpa u zatvor jer to nisu ljudi koji pustaju svoju djecu da prose..da ne spominjem jos koliko je sati kada prose!!! Pa gdje mi zivimo,kakva je ovo drzava kada svi vide tu djecicu na ulici,nemaju ni 10 godina...niko ne brine o njima.Dode mi da ih povedem kuci kada vec niko ne brine o njima.Zanima me da li oni uopste sluzbeno postoje,jesu li zabiljezeni u maticnim knjigama i dokumentima?!!!!
Dobrog si scra. Trebalo bi te nagraditi. Ali nemoj se ljutiti, te institucije ne postoje. Oni ih zatvaraju! Vidi zatvaranja istitucija za prava deteta Mostar, Tuzla i dr. centri koji jos i imaju sredstva, a sve od bosanskijeh politicckara i sudskih pravnika.

Jesu li roditelji krivi? Pa ako nemas celi dan dati detetu sta da jede i samo izidje na ulicu. Ili zasto bi roditelji bili krivi u jednoj drzavi koja tone u kriminalu i prostituciji?

To je drustveni, politicki i zakonodavni problem. Iza takvog stanja stoji zajednica.

A dobro je da dete nisi povo kuci. Vatili bi te ti sto se pritajeno bave pedofilijom pa bi tebi poturuli. Moras ih razumit. UN ih ganja 10 godina da zaustave bolest a oni deset godina tukmace da neznaju dje toga ima.

Moral i karakter. Zovi NATO da vam pomognu. da ljudi rasture tu bandu kriminalaca a ko ne bave se time.
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

A wrote:Nekad ih vidim zimi, okupljeni oko zapaljenog kontejnera :(
Volio bi ih covjek okupati, obuci toplo, dati im po kakao i staviti u krevet, da spavaju kao svi andjelcici u ta doba noci.... I onda mi objasne - uvedi ih u kucu, pokrasce te; daj im pare, dace ih "gazdi", kupi im cizme, prodace ih. Jer oni rade za nekog, jer su nauceni od rodjenja da prose - prvo kao bebe na naramku, pa onda sami.

Jedino se moze protiv toga boriti time sto ce se udariti po uzroku tog stanja - po roditeljima, po onima koji ih zaposljavaju. Jer nase drustvo, bez obzira na siromastvo i bijedu, ipak ima sredstva za pomoc djeci koja su sama i gladna.

Zaista - ti roditelji zasluzuju samo zatvor i nista vise.
A ta djeca zasluzuju paznju, skolu i buducnost.
@A,
sto se tice danasnjeg cjelokuponog bosanskohercegovackog drustva i duha u kojem se to drustvo nalazi, u svakom pogledu puno nacionalizma, mrznje prema razlicitom, primitivizma i nedostatka socijalne drzave, mislim da je malo naivno reci da uzrok problema (siromasna djeca i djeca koja prose, bilo za sebe ili svoju familiju) samo lezi u roditeljima. Roditelji vjerovatno treba da snose veliku odgovornost za svoju djecu i pripaze da su im djeca na okupu, da imaju sta toplo na sebi, pojesiti itd. Ali isto tako postoji roditelja koji nisu u mogucnosti da svojoj djeci obezbijede tu sigurnost, sigurno iz mnogih razloga o kojima i jesmo i nismo svjesni i sa tim ne treba generalizirati i reci da je greska samo u njima. Nisam jos srela roditelja koji zeli zlo svom djetetu i tjera ga na ulicu da prosi ali ako se nema izbora, bukvalno nemas nikakvih prihoda, sta ti preostaje???
Ovo treba da bude problem drzave i politicara ali ocigledno nije jer nikome nije stalo da se stvari preokrenu na bolje. Zalosno stvarno. :(
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

The_Fluid wrote:Prosjaci, sve mladji i mladji, polako i sigurno osvajaju i najzabitiji i najrazvijeniji i zasticeniji kutak zemalja zapadne Evrope (EU i onih koje to jos) nisu poput Norveske.

Dijelovi Njemacke ili Svicarske ili krajnjeg zapada Austrije preplavljeni su istima. Ocigledno je rijec o problemu koji je globalnog karaktera i koji postoji u svakom kutku planete.

Posljedica su vise faktora, od nejednako razvijenih drustava do sve vece i vece segregacije drustava.
Polako uranjamo u jedan novi srednji vijek, a da toga nismo ni svjesni.
Stvarno se bojim da si u pravu. :(
zikamu

Post by zikamu »

Soul_Sista wrote:
A wrote:Nekad ih vidim zimi, okupljeni oko zapaljenog kontejnera :(
Volio bi ih covjek okupati, obuci toplo, dati im po kakao i staviti u krevet, da spavaju kao svi andjelcici u ta doba noci.... I onda mi objasne - uvedi ih u kucu, pokrasce te; daj im pare, dace ih "gazdi", kupi im cizme, prodace ih. Jer oni rade za nekog, jer su nauceni od rodjenja da prose - prvo kao bebe na naramku, pa onda sami.

Jedino se moze protiv toga boriti time sto ce se udariti po uzroku tog stanja - po roditeljima, po onima koji ih zaposljavaju. Jer nase drustvo, bez obzira na siromastvo i bijedu, ipak ima sredstva za pomoc djeci koja su sama i gladna.

Zaista - ti roditelji zasluzuju samo zatvor i nista vise.
A ta djeca zasluzuju paznju, skolu i buducnost.
@A,
sto se tice danasnjeg cjelokuponog bosanskohercegovackog drustva i duha u kojem se to drustvo nalazi, u svakom pogledu puno nacionalizma, mrznje prema razlicitom, primitivizma i nedostatka socijalne drzave, mislim da je malo naivno reci da uzrok problema (siromasna djeca i djeca koja prose, bilo za sebe ili svoju familiju) samo lezi u roditeljima. Roditelji vjerovatno treba da snose veliku odgovornost za svoju djecu i pripaze da su im djeca na okupu, da imaju sta toplo na sebi, pojesiti itd. Ali isto tako postoji roditelja koji nisu u mogucnosti da svojoj djeci obezbijede tu sigurnost, sigurno iz mnogih razloga o kojima i jesmo i nismo svjesni i sa tim ne treba generalizirati i reci da je greska samo u njima. Nisam jos srela roditelja koji zeli zlo svom djetetu i tjera ga na ulicu da prosi ali ako se nema izbora, bukvalno nemas nikakvih prihoda, sta ti preostaje???
Ovo treba da bude problem drzave i politicara ali ocigledno nije jer nikome nije stalo da se stvari preokrenu na bolje. Zalosno stvarno. :(
Svaka ti je na mjestu!
vesela

Post by vesela »

Za ovu temu ti herc svaka cast!

Dijete se UCI da prosi, ono se ne radja sa instinktom da prosi. Kako su djeca dosla tako masivno u tu situaciju mozemo samo nagadjati i da nam srce puca od tuge. Ja jos uvijek vjerujem, ili hocu da vjerujem da roditelj ne moze ostaviti dijete na ulici do 2 sata poslije ponoci i da prosi. A ako to i radi onda mislim da ga je velika muka natjerala. Ali u tom slucaju bih JA stajala i prosila,a ne moje dijete.

Ovo je definitivno politicko i moralno pitanje. Drustvo ne moze preuzeti brigu o toj djeci jer je javni sektor vrlo siromasan, a sami predstavnici institucije za djeciju zastitu bukvalno prose kad se rasporedjuju pare.

Neki spominju zapad i da su djeca zasticena. Tacno. Ja zivim u Svedskoj, drzavi koja je fenomenalno razradila birokratiju i zaposljava masu ljudi, po dvoje-troje na jedno dijete. Sklone ih sa ulice i salju na rehabilitaciju, a oni odose kuci sa debelom platom. Djeca su opet sama, nesretna... Nisu na ulici, imaju jesti i popiti, kad drustvo procijeni da su spremni za "povratak u drustvo" puste ih da se snalaze. Na zalost, obicno se vracaju u te iste ili gore institucije.

Jedan gadan krug u oba slucaja, bilo da drzava ima para ili da nema. Osnovna celija jednog drustva PORODICA ne moze kod nas funcionisati zbog puno razlicitih faktora sa svih mogucih strana, jos ako roditelji nisu jaki fizicki i mentalno onda sve ide preko ledja DJECE, ni krive ni duzne.

Ja uvijek dam toj djeci i ne volim da razmisljam sta ce uraditi s tim parama, ali me ova tema podsjetila da je to SVE sto uradim. A nemam pojma sta drugo da uradim. Zalosno.
Herc

Post by Herc »

Ja stvarno ne razumijem kakva je ovo drzava u kojoj zivimo.Znam,ima svugdje u svijetu prosjaka,cak i ovako male djece..ali ja djecicu vidam svaki dan na istom mjestu,ljudi pored njih prolaze,mnogi i ne obracaju paznju na njih.Valjda su navikli na to.Ali ne shvatam i ne mogu da se pomirim s tim da kod nas ne postoji nijedna institucija koja se brine o ovom problemu.Ne razumijem da je totalno normalno da nailazimo na tu djecu cak i iza ponoci.I niko nista!!!! Mislim kada bi svaki politicar dao 1% svoje plate,za koju i onako nista ne radi,taj problem bi se donekle rijesio.Treba osnovati neki centar da se ta djeca zbrinu,da se sazna ko su im roditelji i gdje zive,da se zapisu u maticne knjige da postoje itd.Prosto nevjerovatno da neki komentarisu ovdje da je to sasvim normalno cak i u zapadnim zemljama! To nije normalno,nigdje.Tamo postoje ljudi koji se brinu samo o tom problemu i doslovno djecu pokupe sa ulice i zbrinu ih.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

daj ba herc, toga ima svugdje..nema recimo u Tunisu, jer onog momenta kada roditelji nisu u stanju izdrzavati to dijete, to dijete ide najblizem rodjaku, npr ocevom bratu ili sestri....
a ovo o cemu ti pricas je cista profesija...
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... highlight=

eto vidi sta se u sarajevu desava....
-----------------------------------------------
mozda cu zvucati radikalno, ali ja bih takve roditelje kastrirala...ako vec nisu u stanju izdrzavati postojecu djecu, treba ih sprijeciti da prave novu jer
zikamu

Post by zikamu »

Nije mi za cilj da "moja bude starija", ali uz duzno postovanje prema svim ucesnicima na ovom topicu, mislim da vecina u svojim komentarima mijesaju jabuke sa kruskama. Ja ipak mislim da kriza u drzavi i sistemu lancano prouzrokuje krizu drustva, morala, socijalnog statusa...i milion drugih stvari. Nesto kao u stilu; riba smrdi od glave.
vesela

Post by vesela »

zikamu wrote:Nije mi za cilj da "moja bude starija", ali uz duzno postovanje prema svim ucesnicima na ovom topicu, mislim da vecina u svojim komentarima mijesaju jabuke sa kruskama. Ja ipak mislim da kriza u drzavi i sistemu lancano prouzrokuje krizu drustva, morala, socijalnog statusa...i milion drugih stvari. Nesto kao u stilu; riba smrdi od glave.

Jako dobro receno!

@herc kako natjerati drzavu da se pobrine za tu djecu...jesi li siguran za 1%...znas li koliko se od tvoje plate uzima za djeciju zastitu i kako se te pare trose...

Ako imas prijedlog podrzacu te vrlo rado.
zikamu

Post by zikamu »

vesela wrote:
zikamu wrote:Nije mi za cilj da "moja bude starija", ali uz duzno postovanje prema svim ucesnicima na ovom topicu, mislim da vecina u svojim komentarima mijesaju jabuke sa kruskama. Ja ipak mislim da kriza u drzavi i sistemu lancano prouzrokuje krizu drustva, morala, socijalnog statusa...i milion drugih stvari. Nesto kao u stilu; riba smrdi od glave.

Jako dobro receno!

[img]http://smilies.sofrayt.com/^/aiw/yahoo.gif[/img]
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

Ja ne znam šta je bolje, maknuti ovu djecu sa ulicaa da bi se
Službe za soc. rad pobrinule za njih ili da nastave ovaj "ulični radni odnos".

Zbog ovoga:

Poluilegalna usvojenja djece
Magazin DANI, BROJ: 393. od 23.12.2004.g. wrote:

POLUILEGALNA USVOJENJA DJECE

Dok na stotine bračnih parova u Federaciji BiH čeka na usvojenje djeteta i po nekoliko godina, a neki od njih to nikad i ne dočekaju, pojedini strani državljani ili bh. građani sa dvojnim državljanstvom sasvim lako postaju roditelji ili privremeni usvojitelji. Nakon što je nedavno Dječija ambasada Međaši upozorila da je petogodišnja Andrea Matović data na potpuno usvojenje visokom djelatniku SFOR-a, ističući kako po važećem zakonu u FBiH prioritet moraju imati bh. državljani, a tek u iznimnim slučajevima stranci, ovih dana realizira se još jedno takvo "poluilegalno" usvojenje.

Sedmogodišnju Mirelu Drinjak, koja je od svog rođenja smještena u SOS Dječijem selu u Sarajevu i ima svoju SOS-mamu Medihu Crnčalo, Centar za socijalni rad Novo Sarajevo dodijelio je na nepotpuno usvajanje bračnom paru iz BiH koji živi u Francuskoj. Međutim, prema važećem porodičnom zakonu, djeca koja se daju na privremeno usvajanje i dalje ostaju pod nadzorom nadležnog centra za socijalni rad, što znači da u konkretnom slučaju djevojčica ne može biti odvedena da živi u drugoj državi.

Osim toga, mala Mirela uopće nije prošla adaptacioni period, koji obično traje mjesecima, već se, prema izjavi njene SOS-mame, samo jednom vidjela sa privremenim usvojiteljima. "Oni su djevojčicu navukli na priču kako će u Francuskoj kupovati velike kifle i vidjeti rijeku koja se zove kao Sena Internetuša. Mirelu je tada ta priča oduševila, ali je sada već nervozna, plače i odbija da se ponovo vidi s tim ljudima. Ja sam za nju emotivno vezana jer sam je iz inkubatora donijela, i ona ovdje ima svoju braću i sestre. Mi ne branimo da se djeca usvajaju, ali ima djece koja su bukvalno na ulici i koja nemaju brigu i ljubav kao djeca u Dječijem selu", kaže kroz plač SOS-mama Mediha. Ona ističe kako ih je Centar za socijalni rad Novo Sarajevo 8. decembra samo obavijestio da Mirelu pripreme na privremeno usvojenje. "To ne samo da je u suprotnosti sa zakonom već i sa moralnim principima. Nemoguće je dijete za tako kratko vrijeme pripremiti. Osim toga, oni će nju sigurno odvesti u Francusku, što su joj već i rekli, i mi uopće nećemo imati mogućnost da nadziremo u kakvoj se zaista obitelji odgaja", kaže Mediha Crnčalo.

Direktorica Centra za socijalni rad Novo Sarajevo Mirsada Poturković bila je na sastanku kad smo s njom o ovome pokušali razgovarati, dok je službenica za koordinaciju iz ovog centra kratko kazala kako zna da prioritet imaju bračni parovi iz BiH, ali da su usvojitelji male Mirele "najvjerovatnije dobili saglasnost Federalnog ministarstva socijalne politike i Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova".

Ali, sve i da je tako, opet ostaje otvoren niz pitanja: može li se dijete koje se daje na privremeno usvojenje voditi da živi u drugoj državi, može li se usvojiti bez prethodnog adaptacionog perioda, može li se usvojiti a da ono, kako nalaže zakon, nije na to dalo svoj pristanak, zašto je bračnom paru koji živi u drugoj državi dat prioritet nad stotinama bračnih parova koji žive u BiH a koji ispunjavaju materijalne i ostale uvjete za usvojenje, zašto djeca koja nemaju nikakvu starateljsku brigu niti smještaj nemaju prioritet nad onom koja to imaju…? (S.M.B.)
Do 2004. godine strani državljani su usvojili 58-oro bh. djece, ne računajući onih sada već punoljetnih, oko 40-toro djece odvedenih iz "Ljubice" u Italiju na početku bh. rata. Strogi izuzetak iz Zakona, postao je pravilo. Kriminalno pravilo. Postoji tužba "Međaša" Sudu u vezi sa svim ovim.

Kada dijete ode u inostranstvo, niko više ne može prekontrolisati šta se s njim zbiva! :( :( :(

U članku je načinjena mala nepreciznost u vezi sa funkcijama navedenih ličnosti.
Vidjeti ovdje:

http://www.ks.gov.ba/kcsr/onama.htm
Herc

Post by Herc »

@herc kako natjerati drzavu da se pobrine za tu djecu...jesi li siguran za 1%...znas li koliko se od tvoje plate uzima za djeciju zastitu i kako se te pare trose...

Ako imas prijedlog podrzacu te vrlo rado.[/quote]

Totalno sam siguran kada bi politicari koji su na vlasti u cijeloj zemlji odbili 1% od svojih plata da bi se mogla finansirati institucija koja ce se baviti ovim problemom.Tu ne treba mnogo...samo volja da se ova djeca maknu sa ulice.Treba im obezbijediti dom,hranu,ljude koji ce ih odgajati i ljude koji ce imati pravo da maknu djecu sa ulice i dovedu ih u dom.Nase predsjednistvo tj. ona 3 morona su potrosila milion maraka na toalet papir! Zamislite eto kada bi 10% manje srali,to je vec 100 000 maraka.Dovoljno da se nekoliko godina finansira ovakav dom.Poistoji bezbroj nacina da se nabave sredstva za ovakvu jednu instituciju,samo kada bi nasi politicari imali trunku savjesti i obraza.
JahijaJilic

Post by JahijaJilic »

Ideja je dobra ali kako to napraviti u zajednica u kojoj pravnici slabo poznaju i osnovna ljudska prava, ili KADA je BiH potpisala UN Konvenciju o pravima djeteta ili ... ili ..
Post Reply