Djeca nam slušaju pogrešnu majku:(

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

flora.sa

#1 Djeca nam slušaju pogrešnu majku:(

Post by flora.sa »

Ponukana emisijom najgore vrste, koju sam sinoć, igrom slučaja, gledala na TV-u, odlučih se da otvorim ovu temu.

Naime, na "Grandovim Zvezdama", vidjela sam jednu malu djevojčicu, koja ima 11 godina, koja pjeva pjesmu, pokušaću da parafraziram..."Zovem votku u pomoć, a ti prevari je sa mnom"

Pobogu mame, jeste li vi svjesne što dajete djeci da slušaju...Ja bih na svaku pjesmu stvaila veliko RP-roditeljska pažnja...

heeejjjj...ona obučena oskudno, vrca po sceni, i pjeva o votki i prevari...a svega 11 godina ima...

I onda se čudimo što nam djeca već sa 10 ispuše prvu cigaretu, sa 12-13.g, imaju prvo seksualno iskustvo, sa 13 već počinju da piju alkohol, i eksipirmentiraju sa drogama...

Nije ni čudo...dijete koje nema ni 4 godine, bake,tetke, komšinice, već pitaju:imaš li ti momka/curu???
Pobogu, tek je postalo svjesno sebe, a već mu se nameće ideja da mora imati momka/curu...
samo 4 godine... :roll:
Pa bolje da ga pitaju, da li je naučio koju pjesmicu, zna li brojati do 10, i kupiti mu kakvu slikovnicu, ili igračku...
Nevjerovatno...

I onda se pitamo ko je kriv???
Roditelji?
Društvo?
Ili dijete?
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Ama samo vi zene kuburite sa tim problemima.

Evo meni prodje ljeto 25-to, a jos uvijek problema nejmam...
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

flora, u potpunosti se slazem. balkanska plemena se radjaju i umiru sa duboko ukorijenjenom svijescu da je najvaznije u zivotu biti jak na pistolju i u krevetu, i to je tako...ne vidim da ce se sta u dogledno vrijeme promijeniti :(
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

...pored pistolja i kreveta bih jos dodao i cuganje...
stella_k

Post by stella_k »

@flora.sa
Tema ti je dolicna i jako mi je drago da si je postavila.
Djeca obicno slusaju muziku koju slusaju i njihovi roditelji...U dijelu grada u kojem ja zivim, Ceca, Jelena i jos neke kojima ni ime ne znam a dolaze iz "susjedstva" su najslusanije; to se najvise osjeti ljeti kad su prozori otvoreni..
Sta moze majka ocekivati od svoje kceri kad i sama gleda i slusa Pink, na kojem skoro gole "pjevacice" interpretiraju svoju "muziku"?
I kakvi smo mi to ljudi uopste kad ono sto kod normalnih ljudi izaziva nagon za povracanjem kod nas izaziva divljenje pa se uce neke tugaljivo proste i lose rime od zena koje izgledaju kao prostitutke? Naravno, da ce kcerka sutra kad malo odraste htjeti da izgleda kao one sa doticne televizije, jer njena mama ih voli....
Kad vidim djevojcicu od 5 godina sa nalakiranim noktima, lijepo mi je zlo....a da sam vidjela tu nesretnu curicu o kojoj pises, ne znam.....strasno.
Izasli smo iz rata i trebamo graditi bolju buducnost, nasa djeca trebaju obrazovanje, fakultete a ne gole stomake i obnazenu cecu, jelenu ili kako vec.....
Fakat, kakvi smo mi to ljudi? :(
Saian

#6 Re: Djeca nam slušaju pogrešnu majku:(

Post by Saian »

flora.sa wrote: Nije ni čudo...dijete koje nema ni 4 godine, bake,tetke, komšinice, već pitaju:imaš li ti momka/curu???
Pobogu, tek je postalo svjesno sebe, a već mu se nameće ideja da mora imati momka/curu...
samo 4 godine... :roll:
Pa bolje da ga pitaju, da li je naučio koju pjesmicu, zna li brojati do 10
ovo sto te sa 4 pitaju za momka/curu je koliko ja znam zahebencija i ima pedagoshki uchinak, jer dijete u toj dobi josh nema stvarnu sliku o tim pojmovima i to je jedan od nachina na koji se razvija osjechaj za spolne uloge kod djeteta (drugi je da nadjes kamasutru u regalu ko ja :D), djechaka se pita za curu, curicu se pita za momka, da ne bi kasnije bilo da sin pita mamu "aj mi daj ovu haljinu da pronosam malo, vratim ti brzo" :D :D, dakle nista strashno, ovo o neprimjerenosti tekstova turbo folk pjesama ("folk je narod, turbo je sistem ubrizgavanja goriva pod pritiskom u cilindar motora s unutrasnjim sagorijevanjem, turbofolk je gorenje naroda, svako pospjeshivanje tog sagorijevanja je turbofolk, razbuktavanje najnizhih strasti kod homo sapiensa" by rambo amadeus :D :D :D) djeci od 11 godina i nachinu odijevanja te "subkulture" :D :D s tim se slazhem, al sta ce kcerka pjevat/slushat, kad mama dok razvija pitu odvrne "chirilicu", pa joj usljed "to mi radi" osjechaja i pokushaja reproduciranja teksta, koji put kane iz usta na jufku :D :D
Last edited by Saian on 18/10/2005 10:39, edited 1 time in total.
edu

Post by edu »

floriana..kanim se vec 2-3 sedmice da postavim ovu temu..znam za tu emisiju..u najezim se kad vidim da curica od 4 godine kaze pjevat cu vam od cece slavkovic (ako postoji ta.. :D )..neku pjesmu..i onda dijete pocne da plese k'o sto plesu te profuknjace..ko je kriv..80% roditelji..10% mediji..5% drustvo i 5% dijete...

sa starim sam imao jedan fini dijalog na temi o senada hadzifejzovicu..pa sam se dotakao kucnog odgoja (dijalog nema veze sa senadom)..mogao bih ga komotno copy-paste ovdje..procitajte ako vam nije mrsko...
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

@floro zaboravila si navest i pobacaj sa 14 godina...a svijet je davno reko; ako hoces da znas kakva je djevojka vidi prvo kakva joj je mati! :roll:
Bosanac sa dna kace

edu wrote:sa starim sam imao jedan fini dijalog na temi o senada hadzifejzovicu..pa sam se dotakao kucnog odgoja (dijalog nema veze sa senadom)..mogao bih ga komotno copy-paste ovdje..procitajte ako vam nije mrsko...
haj daj taj dijalog il sta je vec da procitamo...
Nesferatu

Post by Nesferatu »

pa joj usljed "to mi radi" osjechaja i pokushaja reproduciranja teksta, koji put kane iz usta na jufku Very Happy Very Happy

Grohotom!
flora.sa

Post by flora.sa »

@Saian ovo sto te sa 4 pitaju za momka/curu je koliko ja znam zahebencija i ima pedagoshki uchinak, jer dijete u toj dobi josh nema stvarnu sliku o tim pojmovima i to je jedan od nachina na koji se razvija osjechaj za spolne uloge kod djeteta

Saian, zar se na taj način ne razvija ideja kod djeteta da mora imati momka/curu, i zar ne postoji neki drugi način da dijete spozna svoj pol???
:? :roll:
Saian

Post by Saian »

flora.sa wrote:@Saian ovo sto te sa 4 pitaju za momka/curu je koliko ja znam zahebencija i ima pedagoshki uchinak, jer dijete u toj dobi josh nema stvarnu sliku o tim pojmovima i to je jedan od nachina na koji se razvija osjechaj za spolne uloge kod djeteta

Saian, zar se na taj način ne razvija ideja kod djeteta da mora imati momka/curu, i zar ne postoji neki drugi način da dijete spozna svoj pol???
:? :roll:
ma floro kakva ideja kod djeteta s 4 godine, kao sto ti rekoh mozda se stvara ideja da treba imati nesto sto se zove momak ili cura, ali to nema puno veze s onim sto ja i ti podrazumijevamo pod tim pojmovima, to pitanje "imash li momka/curu" nema veze sa nekim pritiskom na to dijete da mora naci momka ili curu, ne vjerujem da ce dijete pasti u apatiju jer nema momka ili curu, njemu ti pojmovi ne nose neku tezhinu nego su u tom dobu samo alatke odn. smjernice koje mu pokazuju kako svijet funkcionira, zreli (odrasli je mozda bolje, posto je ovo zreli ipak podskup :D :D) parovi nisu trazili svog izabranika zato sto misle da je ostati sam znak manje vrijednosti koji vuche korijen iz doba kad su imali 4 godine, nego zato sto im se taj drugi chovjek svidio :)
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

...i, ni slucajno ne treba zaboraviti jos jedan strasno ruzan obicaj: ogromna vecina djece prve psovke "pokupi" upravo od roditelja ili rodbine, a samo zato jer im je "slatko" i "simpaticno" cuti malo dijete kako nepravilno izgovara psovke...u stilu "haj' ti opsuj tetki jednom", pa se onda odusevljava i pada u trans kad cuje "k'o te jebe" ili "picka materina"...ne samo zbog toga, rezultat je katastrofalan...kompletna nacija psuje kao kocijas, prostakluk je sastavni dio balkanskog covjeka (a bogami i zene)...najbogatiji rijecnik, najmastovitije kombinacije i jezicke vratolomije, slengovi, zargoni itd. su skoro iskljucivo vezani za vrijedjanje, psovanje i proklinjanje...
Saian

Post by Saian »

Kurt_Kombajn wrote:"haj' ti opsuj tetki jednom", pa se onda odusevljava i pada u trans kad cuje "k'o te jebe" ili "picka materina"
e ovog kod mene nije bilo vala, pitali su me za curu al ovih mazohistichkih "Haj mi opsuj nesto " nije bilo :D :D :D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Kurt_Kombajn wrote:...i, ni slucajno ne treba zaboraviti jos jedan strasno ruzan obicaj: ogromna vecina djece prve psovke "pokupi" upravo od roditelja ili rodbine, a samo zato jer im je "slatko" i "simpaticno" cuti malo dijete kako nepravilno izgovara psovke...u stilu "haj' ti opsuj tetki jednom", pa se onda odusevljava i pada u trans kad cuje "k'o te jebe" ili "picka materina"...ne samo zbog toga, rezultat je katastrofalan...kompletna nacija psuje kao kocijas, prostakluk je sastavni dio balkanskog covjeka (a bogami i zene)...najbogatiji rijecnik, najmastovitije kombinacije i jezicke vratolomije, slengovi, zargoni itd. su skoro iskljucivo vezani za vrijedjanje, psovanje i proklinjanje...
e jebiga sad...
:D

istina je da imamo prebogat jezik sto se psovki tice...
u Americi imaju ono Your Mamma i to je to...
a kod nas je furka sto bolje poznavati anatomiju ne bi li ti psovke bile socnije....
Saian

Post by Saian »

mIRCerka wrote:
a kod nas je furka sto bolje poznavati anatomiju ne bi li ti psovke bile socnije....
niko nam ne moze reci da ne tezhimo ka usavrshavanju :D :D
sojka

Post by sojka »

MiRC,

sigurno mislis na Engleze, Ameri mnogo vise psuju..
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

sojka wrote:MiRC,

sigurno mislis na Engleze, Ameri mnogo vise psuju..
govorim o psovkama vezanim za MAJKU....
Your mamma je vrh sto mogu....
Ina

Post by Ina »

Pa, zar mi ne podizemo novu "Pink generaciju" ?!? Sund u glavi , sund na ulici... Cijelo Sarajevo preplavljeno ovim ruzicastim izbljuvkom...U bezazlenoj setnji gradom neizbjezno ce te naici na nizove neuredno izblajhanih plavusica, neukusno upakovanih u "so- tight" krpice, zadnje krikove mode sa Otoke, okicene poput bozicnih jelki plasticnim dekorativnim primjercima ( pozeljno sto intezivnijih boja), fasadnih lica razlicitog koloriteta ( pozeljno prepecenog ), olovkom napumpanih usnica dakako jarkih boja da se bolje vidi njihov senzibilitet. Njihov jezik je besprijekoran, maniri savrseno uskladjeni :roll: , a tek hod...pa, to je citava umjetnost koncentracije, te ravnomjernog bacanja, cas lijevog, cas desnog guza...
A tek muski pripadnici...ili je krkanski neuredan, nonsalantno zapusten ali sa zavidnom, naravno ,neutemeljenom kolicinom samopouzdanja, stinky sarma a la Aca Lukas ili je pak u pitanju prijelazna faza turbo folka-ne znam ni gdje sam,a pogotovo ono sto sam, i aseksualni slatkis u tijesno "pohvatanoj" muskosti kontradiktornog zenskastog nastupa.

Ovo bi bila tek jedna od generacija svih onih narednih koje ce stasati narednih godina na balkanskom tlu uz Pink gnojivo.
edu

Post by edu »

Ina wrote:Pa, zar mi ne podizemo novu "Pink generaciju" ?!? Sund u glavi , sund na ulici... Cijelo Sarajevo preplavljeno ovim ruzicastim izbljuvkom...U bezazlenoj setnji gradom neizbjezno ce te naici na nizove neuredno izblajhanih plavusica, neukusno upakovanih u "so- tight" krpice, zadnje krikove mode sa Otoke, okicene poput bozicnih jelki plasticnim dekorativnim primjercima ( pozeljno sto intezivnijih boja), fasadnih lica razlicitog koloriteta ( pozeljno prepecenog ), olovkom napumpanih usnica dakako jarkih boja da se bolje vidi njihov senzibilitet. Njihov jezik je besprijekoran, maniri savrseno uskladjeni :roll: , a tek hod...pa, to je citava umjetnost koncentracije, te ravnomjernog bacanja, cas lijevog, cas desnog guza...
A tek muski pripadnici...ili je krkanski neuredan, nonsalantno zapusten ali sa zavidnom, naravno ,neutemeljenom kolicinom samopouzdanja, stinky sarma a la Aca Lukas ili je pak u pitanju prijelazna faza turbo folka-ne znam ni gdje sam,a pogotovo ono sto sam, i aseksualni slatkis u tijesno "pohvatanoj" muskosti kontradiktornog zenskastog nastupa.

Ovo bi bila tek jedna od generacija svih onih narednih koje ce stasati narednih godina na balkanskom tlu uz Pink gnojivo.
samo bih dodao jos jednu stavku kod gore opisanih trebica..nepostojanje obrva.. :D :D ..a samim tim izlazak za vrijeme kise izbjegavati.. :D :D :D
flora.sa

Post by flora.sa »

anegdota vezana za jednu curicu koja je bila na testitanju za školu.
vidjela je lijepe nokte kod Pedagoga, onako fino nalakirane, prečula pitanje dotične gospođe, i zapitala je uz konstataciju:

"Jao što imate divan lak, gdje ste ga kupili?"

da djevojčice trebaju da imaju lakirane noktiće, pramenove, pa makar dva-tri, već u prvom razredu.

prije je postojao onaj higijeničar, valjda sada to više nema smisla... :D
Ina

Post by Ina »

Iskreno, sad kad pogledah sta sve napisah...osjetih neko gadjenje :? :-? :-D
Preodgoj nam treba !
( Mozda i meni kad dopustim da se ovako zatrujem )
Bosanac sa dna kace

flora.sa wrote:prije je postojao onaj higijeničar, valjda sada to više nema smisla... :D
sada higijenicar u skoli brini o cistoti i urednosti samo cenifa! :x
HOOLIGANS

Post by HOOLIGANS »

Sve je kriva TV PINK iliti SRBIJA
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Kurt_Kombajn wrote:flora, u potpunosti se slazem. balkanska plemena se radjaju i umiru sa duboko ukorijenjenom svijescu da je najvaznije u zivotu biti jak na pistolju i u krevetu, i to je tako...ne vidim da ce se sta u dogledno vrijeme promijeniti :(
tri mjere ljudstva su
pojest :D
popit ;)
poje.at :D
;)
Post Reply