Djeca i Internet-korištenje i zaštita

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#1 Djeca i Internet-korištenje i zaštita

Post by dr.gog »

Poštovani forumaši, želio bih da na ovoj temi date svoja saznanja i mišljenje o načinu korištenja interneta,a koji je primjeren djeci.

Kakva su vaša iskustva kao roditelja, vezano za dječije surfanje internetom, igrice, komuniciranje chatt-om, msn ili yahoo messengerom?

Koliko po vašem mišljenju, internet može da koristi djeci -u oblasti obrazovanja, svakodnevnih aktivnosti,pa i same zabave?
Kako bi ste opisali pametno i razumno korištenje interneta za dijete od,recimo, 8-10 godina?

Ukoliko imate saznanja o kvalitetnim web-siteovima koji su pogodni za edukaciju i namjenjeni najmlađima, postavite nekoliko linkova ili nešto materijala sa temom o sigurnosti djece na internetu.
Bilo bi jako korisno znati koji prigrami, naprimjer, uspješno štite od slučajnog -nasumičnog otvaranja neprimjerenih i vulgarnih sajtova.

Ovdje ima poveći broj vještih forumaša koji vole računare, i bilo bi od koristi da nam prenesu svoje znanje i savjete-koliko znaju i umiju :)

Dakle, da zaključim, javite i pišite sve što mislite da je korisno i potrebno da se zna , a da je vezano za rad i korištenje interneta -pa i samog kompjutera- od strane naših najmlađih.
Sigurno je da dolazi vrijeme kada će ovo postati uobičajena alatka i kada će browseri vrhunskih i sve jeftinijih računara biti neka vrsta kućne škole.Stoga mislim da vrijedi obratiti pažnju i podijeliti saznanja.
Hvala. :)
zalizani

#2 Re: Djeca i Internet-korištenje i zaštita

Post by zalizani »

dr.gog wrote:Bilo bi jako korisno znati koji prigrami, naprimjer, uspješno štite od slučajnog -nasumičnog otvaranja neprimjerenih i vulgarnih sajtova.
Parental control(Vistin) ili mozda Safe eyes sa vecom listom opcija samim tim i vise prilagodljivijim doticnom korisniku.
hakazvaka

#3 Re: Djeca i Internet-korištenje i zaštita

Post by hakazvaka »

moze za edukaciju koristiti jedino ako za skolu sta treba, a da mali sjedne da sam nesto googla edukativno, ma nema teorije..
za svakodnevnu upotrebu, jedino za posao, a posto djeca ne rade... znaci waste of time
Fozgen

#4 Re: Djeca i Internet-korištenje i zaštita

Post by Fozgen »

Ako djeca nisu bas nesto aman za aman oko racunara preporucujem instalaciju "K9".
Neke default postavke ce odraditi skoro sve sto je potrebno ( osim derneka mozda i nekih slicnih stranica, ali se da sasvim jednostavno podesiti manuleno ).
Tako ce djeca moci neki edukativni sadrzaj gledati sasvim normalno dok ostale stranice koje jednostavno nisu za njihove oci nece biti u mogucnosti da otvaraju.

A da se razumijemo, ja koliko sam skontao djeca uz pomoc interneta ne postaju Bog zna sta pametnija, naprotiv...
hakazvaka

#5 Re: Djeca i Internet-korištenje i zaštita

Post by hakazvaka »

Image

:D :D
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#6 Re: Djeca i Internet-korištenje i zaštita

Post by gentoo »

Preporucujem OpenDNS http://www.opendns.com/ . Registrujes se, oznacis koje kategorije/servise zelis blokirati i u TCP/IP postavkama ( da li na samom racunaru ili na routeru) umjesto DNS-ova od providera ukucas OpenDNS nameservere ( 208.67.222.222 208.67.220.220 ) . Svakim pokusajem otvaranja zabranjene stranice ce se ispisati neka poruka koju mozes sam modifikovati npr: "bices bjen kad dodjem kuci" :D
hakazvaka

#7 Re: Djeca i Internet-korištenje i zaštita

Post by hakazvaka »

gentoo wrote:Preporucujem OpenDNS http://www.opendns.com/ . Registrujes se, oznacis koje kategorije/servise zelis blokirati i u TCP/IP postavkama ( da li na samom racunaru ili na routeru) umjesto DNS-ova od providera ukucas OpenDNS nameservere ( 208.67.222.222 208.67.220.220 ) . Svakim pokusajem otvaranja zabranjene stranice ce se ispisati neka poruka koju mozes sam modifikovati npr: "bices bjen kad dodjem kuci" :D
ovaj openDNS je inace fina stvar :-)
Post Reply