dizel ili benzin ...

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

dizel ili benzin?

dizel
74
43%
benzin
97
57%

Total votes: 171

goran16v

#376 Re: dizel ili bnzin ...

Post by goran16v »

Qler wrote:Meni tacno trosi izmedju 6.5 i 7.5 litara na otvorenom. Posto idem iza corse 1.4 ne vjerujem da ce biti nekih deranja.. A iskreno, i da trosi 3 litra vise, boli me, opet mi ga je ljepse voziti i halal mu...
I to je tacno potrosnja veca i do 2 lit vise, a ne 0,5 litara kako si napisao, zapravo meni moj dizel od 2 litre nikad nije presao na otvorenom 5,5. Postujem svaciji izbor, ali ne i bacanje bombi, a do ZG i nazad ces za tu ljepotu halaliti otprilike jedno petobu vise.
Qler

#377 Re: dizel ili bnzin ...

Post by Qler »

ja sam rekao pola litre, litar, e po mojoj racunici ovaj dizel potrosi isto oko 6l na otvorenom, ne manje... a presao sam minimum 100k km sa njim.. tako da je to tu negdje. Recimo i da potrosi 2l vise, znaci da dizel trosi 5.5l to je 44l a benzin potrosi 7.5l to je 60l, razlika 16l ili ti 37 i kusur maraka... e ako imam da naspem 100KM imam i tih 37 valjda, a bar meni, vrijedi.
preludezalude

#378 Re: dizel ili bnzin ...

Post by preludezalude »

goran16v wrote:
preludezalude wrote:
goran16v wrote:Ako ne kontas sta znaci moja izjava onda ti ja stvano ne mogu pomoci...
Ponavljam:

I kakve sad ima veze sto je XXI vijek a nekom auto trosi 18 litara? Da li to hoces reci da danas ne postoji novo auto koje trosi 18 litara? Uvijek su velika, teska i jaka auta bili veliki potrosaci i uvijek ce tako biti. A ova tvoja izjava da se ja mozda vozim jeftino zbog cijene plina, ali to ne mijenja cinjenicu da moje auto trosi ko tenk.... Stvarno ne vidim sta si s ovim mislio reci
Zato sto auto sa toliko KS itd proizvedeno u XXI vijeku trosi min za 1/3 manje od tvog auta, a ide min za 1/3 bolje.
E dobro si upao. Kao prvo moje auto nije proizvedeno u XXI vijeku vec u XX. I kakvo je to poredjenje auta jedno staro 15 godina a drugo novo. Usrao si motku sa ovom izjavom da ide za 1/3 bolje. Slazem se da trosi manje i to je razumljivo jer je novija tehnologija i materijali su bolji. Ali poenta je u tome da ekvivalent iz XXI vijeka ovom mom autu je auto sa duplo vise konja i opet trosi ko tenk. Znaci da ce uvijek biti auta koja trose puno, ali se snaga povecava. Tako da ti ova izjava o XXI vijeku a nekom auto trosi 18 litara je stvarno nidje veze. Pa sta ako trosi 18 litara? Koliko para toliko muzike.
chelo

#379 Re: dizel ili bnzin ...

Post by chelo »

preludezalude wrote:Ali poenta je u tome da ekvivalent iz XXI vijeka ovom mom autu je auto sa duplo vise konja i opet trosi ko tenk. Znaci da ce uvijek biti auta koja trose puno, ali se snaga povecava. Tako da ti ova izjava o XXI vijeku a nekom auto trosi 18 litara je stvarno nidje veze. Pa sta ako trosi 18 litara? Koliko para toliko muzike.
Image
goran16v

#380 Re: dizel ili bnzin ...

Post by goran16v »

preludezalude wrote:
goran16v wrote:
preludezalude wrote:
Zato sto auto sa toliko KS itd proizvedeno u XXI vijeku trosi min za 1/3 manje od tvog auta, a ide min za 1/3 bolje.
E dobro si upao. Kao prvo moje auto nije proizvedeno u XXI vijeku vec u XX. I kakvo je to poredjenje auta jedno staro 15 godina a drugo novo. Usrao si motku sa ovom izjavom da ide za 1/3 bolje. Slazem se da trosi manje i to je razumljivo jer je novija tehnologija i materijali su bolji. Ali poenta je u tome da ekvivalent iz XXI vijeka ovom mom autu je auto sa duplo vise konja i opet trosi ko tenk. Znaci da ce uvijek biti auta koja trose puno, ali se snaga povecava. Tako da ti ova izjava o XXI vijeku a nekom auto trosi 18 litara je stvarno nidje veze. Pa sta ako trosi 18 litara? Koliko para toliko muzike.
Pa upravo je to poenta cijele price, tvoj auto nije proizveden u XXI vijeku, a postoje ljudi koji zele da se voze u autu iz XXI vijeka sa novim materijalima, eko normama, nizom potrosnjom bez obzira na cijenu tog auta i sto se za manje para mogu voziti u autu iz XX vijeka i koji ne gledaju sve iskljucivo kroz cijenu vozila i cijenu goriva, a to bi ti trebao znati bolje od mene buduci da si 100 x pisao kako cejf nema cijene. Dalje, ekvivalent tvog auta moze biti auto iste ili slicne snage a to je danas je GC sa 290 KS (i to dobrih 50-ak KS vise) koji ide puno bolje, a trosi daleko manje od 18, a ne GC sa 470 KS koji trosi 18! Ili ako hoces mogu okrenuti stvar, postoje ljudi koji hoce da se za 18 lit potrosnje voze u autu iz XXI vijeka od 400, a ne 240 KS i da im je to najvaznije.
GaRGa

#381 Re: dizel ili bnzin ...

Post by GaRGa »

gorane daj primjere vozila, pusti se suplje :)
sema911s

#383 Re: dizel ili bnzin ...

Post by sema911s »

Qler wrote:Meni tacno trosi izmedju 6.5 i 7.5 litara na otvorenom. Posto idem iza corse 1.4 ne vjerujem da ce biti nekih deranja.. A iskreno, i da trosi 3 litra vise, boli me, opet mi ga je ljepse voziti i halal mu...
iza te corse ces ti trosit i 16l :D corsa nece moc drzat tempo, neku stalnu brzinu ona ce se slomit saltat a i tebe istoo ti neces moc 4 a 3 ces se zabijat u corsuu,.,., al opet brundanje dizela na nekih 2krpm i bemzinjare na 4krpm se nemoze poreditt
uzivaj kada mozes ja se odo patit sa vabijom 1,6 tdi do visokog
goran16v

#384 Re: dizel ili bnzin ...

Post by goran16v »

GaRGa wrote:gorane daj primjere vozila, pusti se suplje :)
Ako mislis na konkretne primjere u raspravi sa preludezalude onda ti se spominju primjeri, a to su Grand Cherokee 15-ak god star V8 sa 240KS koji on trenutno vozi i aktuelna generacija sa V6 motorom i puno manjom potrosnjom ali i sa 50 KS vise, dok aktuelni V8, osim sto trosi manje ima preko 100KS vise.
Ako mislis na konretne primjere vezae za potrosnju benz vs. diesel, Ford Focus 1,4 DURATEC 2007. god u prosjeku, pa cak i na otvorenoj cesti trosi u prosjeku 2 lit vise od Skode Octavie 2,0 TDI 2006. god. Vlasnik sam oba vec nekoliko godina, da li treba konkretiniji primjer ili zelis reci da ce benz 2,0 trositi manje od 1,4?
GaRGa

#385 Re: dizel ili bnzin ...

Post by GaRGa »

goran16v wrote:
GaRGa wrote:gorane daj primjere vozila, pusti se suplje :)
Ako mislis na konkretne primjere u raspravi sa preludezalude onda ti se spominju primjeri, a to su Grand Cherokee 15-ak god star V8 sa 240KS koji on trenutno vozi i aktuelna generacija sa V6 motorom i puno manjom potrosnjom ali i sa 50 KS vise, dok aktuelni V8, osim sto trosi manje ima preko 100KS vise.
Ako mislis na konretne primjere vezae za potrosnju benz vs. diesel, Ford Focus 1,4 DURATEC 2007. god u prosjeku, pa cak i na otvorenoj cesti trosi u prosjeku 2 lit vise od Skode Octavie 2,0 TDI 2006. god. Vlasnik sam oba vec nekoliko godina, da li treba konkretiniji primjer ili zelis reci da ce benz 2,0 trositi manje od 1,4?

postavio sam link sa spritmonitor gdje vidis potrosnju turbo bezinaca od 1.4 do 2.0 sa oko 180 ks i manje vise im je ista potrosnja iako izmedju pojedinih modela ima i vise od 15 godina :)

potrosnja puno zavisi od vozaca

http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/178329.html

vs

http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/261568.html
JOINT_1921
Vozim: odlično

#386 Re: dizel ili bnzin ...

Post by JOINT_1921 »

Iako ulijecem k'o padobranac, moze li mi neko dati neke opste upute za sto manju potrosnju u gradskoj, otvorenoj i brdskoj voznji... U pitanju je Golf 5, 1.4, 55KW, naknadno sam ugradio i plin... Pratio sam potrosnju, ali kako god gledam, nekako mi se cini da to moze ici nize od trenutne... Hvala puno na odgovorima...
GaRGa

#387 Re: dizel ili bnzin ...

Post by GaRGa »

JOINT_1921 wrote:Iako ulijecem k'o padobranac, moze li mi neko dati neke opste upute za sto manju potrosnju u gradskoj, otvorenoj i brdskoj voznji... U pitanju je Golf 5, 1.4, 55KW, naknadno sam ugradio i plin... Pratio sam potrosnju, ali kako god gledam, nekako mi se cini da to moze ici nize od trenutne... Hvala puno na odgovorima...
to malo govno od motora trosi vise nego ovi gore turbo bezinci sa 180 ks...
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/311833.html
JOINT_1921
Vozim: odlično

#388 Re: dizel ili bnzin ...

Post by JOINT_1921 »

GaRGa wrote:
JOINT_1921 wrote:Iako ulijecem k'o padobranac, moze li mi neko dati neke opste upute za sto manju potrosnju u gradskoj, otvorenoj i brdskoj voznji... U pitanju je Golf 5, 1.4, 55KW, naknadno sam ugradio i plin... Pratio sam potrosnju, ali kako god gledam, nekako mi se cini da to moze ici nize od trenutne... Hvala puno na odgovorima...
to malo govno od motora trosi vise nego ovi gore turbo bezinci sa 180 ks...
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/311833.html
Nisam pitao koliko trosi nego kako sto racionalnije trositi.. ;)
A podatak o 10,4 l nije tacan... Kombinovana potrosnja mi je bila na benzinu oko 7,5 l, otvorene ceste oko 6... Sa plinom nisam jos upratio, ali to nije ni bitno.. Bitno mi je da mi neko u kratkim crtama napise koje su to radnje racionalne potrosnje kod ovog auta i motora... ;)
GaRGa

#389 Re: dizel ili bnzin ...

Post by GaRGa »

saltaj ranije :)
chelo

#390 Re: dizel ili bnzin ...

Post by chelo »

JOINT_1921 wrote: Nisam pitao koliko trosi nego kako sto racionalnije trositi.. ;)
A podatak o 10,4 l nije tacan... Kombinovana potrosnja mi je bila na benzinu oko 7,5 l, otvorene ceste oko 6... Sa plinom nisam jos upratio, ali to nije ni bitno.. Bitno mi je da mi neko u kratkim crtama napise koje su to radnje racionalne potrosnje kod ovog auta i motora... ;)
voznja na vrh gasa = stednja. prilagodi stepen prenosa takvom rezimu i rezultat ce doci.
sema911s

#391 Re: dizel ili bnzin ...

Post by sema911s »

chelo wrote:
JOINT_1921 wrote: Nisam pitao koliko trosi nego kako sto racionalnije trositi.. ;)
voznja na vrh gasa = stednja. prilagodi stepen prenosa takvom rezimu i rezultat ce doci.
na vrh gasa sa autom od 1400kg i motoricem (od kosilice) 75 ps i 100Nm, on ako hoce da se pomakne mora imat min 1500rpm, nesto vise ako hoce mora zavrtit motor na 2500 tada potrosnja raste, auto se nemice,
voznja po sarajevu ce mu se sastojat od 3 brzine i nekih 2000rpm, uz vecu uzbrdicu ide i veci gas a potrosnja carobnih 8,9 na plinu zavisi koji je sistem ide na nekih 10-11,. al ako vozis na plin nemozes vise ustedit,. ustvari neznam sta ces ustedit kada je litar plina 1,10 a bemzina 2,35+,.
iskreno mi od kada smo ugradili plin sa tih 38l plina predjemo 400km sto je dosta,. imali smo g4tdi 90ps i nije mogao izvuci takve cifre,,,
e sada poredit 90ps i 200-nak Nm i 143ps i 200-njak Nm i automatiku niđe vezee :bih: :bih:
preludezalude

#392 Re: dizel ili bnzin ...

Post by preludezalude »

goran16v wrote:
preludezalude wrote:
goran16v wrote:
Pa upravo je to poenta cijele price, tvoj auto nije proizveden u XXI vijeku, a postoje ljudi koji zele da se voze u autu iz XXI vijeka sa novim materijalima, eko normama, nizom potrosnjom bez obzira na cijenu tog auta i sto se za manje para mogu voziti u autu iz XX vijeka i koji ne gledaju sve iskljucivo kroz cijenu vozila i cijenu goriva, a to bi ti trebao znati bolje od mene buduci da si 100 x pisao kako cejf nema cijene. Dalje, ekvivalent tvog auta moze biti auto iste ili slicne snage a to je danas je GC sa 290 KS (i to dobrih 50-ak KS vise) koji ide puno bolje, a trosi daleko manje od 18, a ne GC sa 470 KS koji trosi 18! Ili ako hoces mogu okrenuti stvar, postoje ljudi koji hoce da se za 18 lit potrosnje voze u autu iz XXI vijeka od 400, a ne 240 KS i da im je to najvaznije.[/quote]

Malo si polupao loncice, a sad cu ti i objasniti. Znam da ti dzabe pricam, ali ipak...
Ekvivalent mom autu starom 14 godina sigurno nije aktuelni model sa v6 motorom i 50-ak konja vise. Zasto?? Zato sto poredis najjaci model star 14 godina sa aktuelnim najslabijim modelom. Upravo je najjaci aktualni model ekvivalent jer bas pricamo o XXI vijeku i napretku tehnologije, materijala i jednostavno receno savrsenijim automobilima. Imati danas vozilo od npr 200 konja nije isto kao imati vozilo prije 15-ak godina od 200 konja. Danas je vozilo od 200ks, moze se reci, nista posebno. Vremena se mijenjaju, tehnologija se unaprijedjuje, zahtjevi se mijenjaju pa se isto tako i standardi mijenjaju. Aktuelni najslabiji model trosi manje, naravno. Ali ako pogledas najjaci model onda se vidi da trosi malo vise. Zakljucak je taj da ce uvijek biti vozila koja trose, kako kazes, ko tenk i onda je potpuno bezvezna izjava da je bezveze ili sramota da se vozi auto u xxi vijeku a da trosi ko tenk.Ko hoce brzo auto ili jako auto, onda mora biti siguran da ce trositi ko tenk.
Qler

#393 Re: dizel ili benzin ...

Post by Qler »

U pravu je covjek. Ko hoce da vima brzo i jako auto, mora biti spreman i na veliku potrosnju, koliko god tehnologija napredovala, uvijek ce imati jake modele sa vise konja koni ce trositi vise goruva. Nisu svi 1.2tsi...
drndalo

#394 Re: dizel ili benzin ...

Post by drndalo »

Mislim, cijela prica je bez veze, pricamo o SUV/Jeep-u sa barem 1800 kg tezine, motorom velike zapremine, automatikom 97.3% slucajeva, koji ima otpor zraka kao uspravan zid, i takav ne moze trositi puno manje, cak i kad mu ugrade tehnologiju "kotrljanja" sa samo pola cilindara u radu... Pa samo dok ga pokrenes 8 metara sa semafora, odose 2 dcl...

Naravno, potrosnja u apsolutnim brojevima. Procentualno je dobro smanjena, ali su motori i tezine rasli, pa to smanjuje razlike... Elem, jos nisu izumili auto koje ce ici na nista, kad budu, ja cu vjerovatno biti u redu, a do tada, :run:
Last edited by drndalo on 31/05/2013 08:40, edited 1 time in total.
nineinchnails

#395 Re: dizel ili benzin ...

Post by nineinchnails »

benziiiiiiinnn
Ramms+ein
goran16v

#396 Re: dizel ili bnzin ...

Post by goran16v »

preludezalude wrote:
Malo si polupao loncice, a sad cu ti i objasniti. Znam da ti dzabe pricam, ali ipak...
Ekvivalent mom autu starom 14 godina sigurno nije aktuelni model sa v6 motorom i 50-ak konja vise. Zasto?? Zato sto poredis najjaci model star 14 godina sa aktuelnim najslabijim modelom. Upravo je najjaci aktualni model ekvivalent jer bas pricamo o XXI vijeku i napretku tehnologije, materijala i jednostavno receno savrsenijim automobilima. Imati danas vozilo od npr 200 konja nije isto kao imati vozilo prije 15-ak godina od 200 konja. Danas je vozilo od 200ks, moze se reci, nista posebno. Vremena se mijenjaju, tehnologija se unaprijedjuje, zahtjevi se mijenjaju pa se isto tako i standardi mijenjaju. Aktuelni najslabiji model trosi manje, naravno. Ali ako pogledas najjaci model onda se vidi da trosi malo vise. Zakljucak je taj da ce uvijek biti vozila koja trose, kako kazes, ko tenk i onda je potpuno bezvezna izjava da je bezveze ili sramota da se vozi auto u xxi vijeku a da trosi ko tenk.Ko hoce brzo auto ili jako auto, onda mora biti siguran da ce trositi ko tenk.
Eto dobro si mi objasio, ali si na kraju upravo meni objasio ono sto ja tebi govorim cijelo vrijeme, da ljudi zele imati nesto savremene i unaprjedjene tehnologije bez obzira koliko kosta i bez obzira sto se mogu proci jeftinije sa 15 god starim autom. Ako cemo slijediti tvoju logiku, ekvivalent tvom autu starom 15 god koji imas 240 KS i trosi 18 lit je GC 6,4 Hemi koji ima 470 KS, znaci duplo vise! Razmisli malo, ista potrosnja duplo vise konja, kakva je to nemjerljiva razlika u praksi.
E sad, da ti pokusam ponovo objasniti, postoje ljudi koji su svjesni danasnje tehnologije i koji zele, ako im terenac vec trosi 18 lit, da ima 470 and ne samo 240 KS i, odnosno da, ako terenac ima 240, odnosno 290 KS da ne trosi 18 nego 14 liitara i da ih opcija 15 god starog terenca koji trosi isto ili ima isto KS ne interesuje bez obzira sto je 70% jeftinija. Upravo sam sebe dustabanlija svrstava u tu kategoriju, doduse ne od 18 lit, i bez obzira da li se ja s tim slazem, ja razmijem da postoje takvi ljudi, cak ih i poznajem.
dustaban

#397 Re: dizel ili bnzin ...

Post by dustaban »

goran16v wrote:
preludezalude wrote:
Eto dobro si mi objasio, ali si na kraju upravo meni objasio ono sto ja tebi govorim cijelo vrijeme, da ljudi zele imati nesto savremene i unaprjedjene tehnologije bez obzira koliko kosta i bez obzira sto se mogu proci jeftinije sa 15 god starim auto. Ako cemo slijediti tvoju logiku, ekvivalent tvom autu starom 15 god koji imas 240 KS i trosi 18 lit je GC 6,4 Hemi koji ima 470 KS, znaci duplo vise! Razmisli malo, ista potrosnja duplo vise konja, kakva je to nemjerljiva razlika u praksi. E sad, da ti pokusam ponovo objasniti, postoje ljudi koji su svjesni danasnje tehnologije i koji zele, ako im terenac vec trosi 18 lit da ima 470 and ne samo 240 KS, odnosno da, ako terenac ima 240, odnosno 290 KS da ne trosi 18 nego 14 liitara.
Nevjerovatno je oko cega se raspravljate.

Pa NARAVNO da su danasnji automobili U SVAKOM POGLEDU NAPREDNIJI od onih prije dvaes godina. Evo pogledajte samo dimenzije. Klio je u kategoriji malih auta, neki dan parkiran kraj golfa dvojke (necete vjerovati to se jos uvijek vozi!) koji je nekad bio AUTINA i... fakat klio veci!

Sto se tice motora tu je prica jos drasticnija. Fol je u tome sto, kad se jednom pojavi auto od sto konja koje trosi 5 litara, TESKO JE VISE OPRAVDATI bilo kakvom pricom potrosnju preko 10 litara, da je ne znam kaki auto u pitanju.

Ali naravno, kad je rijec o autima tu glavnu rijec ne vodi LOGIKA vec u dobroj mjeri i ono iracionalno - estetika, ceif, emocija...
Ja imam respect prema svakome ko izadje sa oldtajmerom u carsiju, ko napucava svoje "ljepotane" kakav god da je kich u pitanju, ko trosi pare na ostale gluposti itd.
U tu kategoriju svrstavam i ove koji nas ubjedjuju da je normalno da auto trosi 18 l/100 km! Pa danas imate i autobuse koji manje trose!
goran16v

#398 Re: dizel ili bnzin ...

Post by goran16v »

dustaban wrote: Ja imam respect prema svakome ko izadje sa oldtajmerom u carsiju, ko napucava svoje "ljepotane" kakav god da je kich u pitanju, ko trosi pare na ostale gluposti itd.
U tu kategoriju svrstavam i ove koji nas ubjedjuju da je normalno da auto trosi 18 l/100 km! Pa danas imate i autobuse koji manje trose!
Ja imam stari auto sa smijesnim 1,6 motorom i svega 75 KS koju uredno trosi 10 lit (po gradu i vise) i bas zbog cinjenice da je XXI, ako mogu da si prustim, za tu potrosnju hocu da vozim tehnoloski nemjerljivo napredniji auto sa duplo vise KS bez obzira sto je ovaj 7 x jeftiniji, odnosno ako hocu da vozim auto od svega 75 KS (kakav uostalom i vozim) onda hocu da vozim auto koji je opet tehnoloski nemjerljivo napredniji auto ali trosi 7 lit iako kosta 3 x vise. Jasno je da je trosak nabavke daleko manji, trosak potrosnje isti, ali zivis u XXI vijeku...! Mozes kupiti sa smijesne pare TV sa katodnom cijevi i gledati sve programe, a opet odes i kupis sebi kakavu tanku plazmu ili LCD za 10 x vise para. Princip je haman isti...
dustaban

#399 Re: dizel ili benzin ...

Post by dustaban »

Malo je offtopic, ne radi se o raspravi dizel-vs-benc, ali smo generalno otisli u raspravu o tehnologijama: XX-vs-XXI vijek.
S tim u vezi, pogledajte ovo
preludezalude

#400 Re: dizel ili benzin ...

Post by preludezalude »

drndalo wrote:Mislim, cijela prica je bez veze, pricamo o SUV/Jeep-u sa barem 1800 kg tezine, motorom velike zapremine, automatikom 97.3% slucajeva, koji ima otpor zraka kao uspravan zid, i takav ne moze trositi puno manje, cak i kad mu ugrade tehnologiju "kotrljanja" sa samo pola cilindara u radu... Pa samo dok ga pokrenes 8 metara sa semafora, odose 2 dcl...

Naravno, potrosnja u apsolutnim brojevima. Procentualno je dobro smanjena, ali su motori i tezine rasli, pa to smanjuje razlike... Elem, jos nisu izumili auto koje ce ici na nista, kad budu, ja cu vjerovatno biti u redu, a do tada, :run:
Upravo tako.
Post Reply