dizel ili benzin ...

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

dizel ili benzin?

dizel
74
43%
benzin
97
57%

Total votes: 171

SaMaster

#101 Re: dizel ili bnzin ...

Post by SaMaster »

goran16v wrote:
SaMaster wrote: Ne bih tvrdio da lazes - bar ne to sto tvrdis. Ali ako bih ti povjerovao morao bih onda sebi priznat da sam lud...

To sto ti nama sada pricas - jel to potrosnja sa BC ili si ti spio pa mjerio? Pa fabricka deklaracija mu je 4,6l a ti tvrdis da ides ispod 4,5? A znas li uopce kako se fabricki testira potrosnja auta? Progooglaj malo...
Ne pada mi napamet da ti se pravdam, hoces li biti lud ili vjerovati je tvoja stvar.
Cim sa doputovao u IT sam sipao gorivo, jer mi nije padalo na pamet da se vozikam po IT i pred put nazad da sipam pun rezervoar po cijeni od 1,74 EUR/lit i pistolj kliknuo na malo preko 50 EUR.
Poslije 1650 km puta po BC prosjecna potrosnja je bila 4,9.
Ma daj nemoj biti lud, jos ces i sebe ubijediti da je zaista tako...
goran16v

#102 Re: dizel ili bnzin ...

Post by goran16v »

SaMaster wrote:
goran16v wrote:
SaMaster wrote: Ne bih tvrdio da lazes - bar ne to sto tvrdis. Ali ako bih ti povjerovao morao bih onda sebi priznat da sam lud...

To sto ti nama sada pricas - jel to potrosnja sa BC ili si ti spio pa mjerio? Pa fabricka deklaracija mu je 4,6l a ti tvrdis da ides ispod 4,5? A znas li uopce kako se fabricki testira potrosnja auta? Progooglaj malo...
Ne pada mi napamet da ti se pravdam, hoces li biti lud ili vjerovati je tvoja stvar.
Cim sa doputovao u IT sam sipao gorivo, jer mi nije padalo na pamet da se vozikam po IT i pred put nazad da sipam pun rezervoar po cijeni od 1,74 EUR/lit i pistolj kliknuo na malo preko 50 EUR.
Predlazem ti da se kanis iscitavanja prosjecne potrosnje po internetu i potrazis prof. pomoc
preludezalude

#103 Re: dizel ili bnzin ...

Post by preludezalude »

Qler wrote:mene od plina samo odbija to sto gubis gepek. Kako cu ja na more sa zenom i djetetom, i jos u gepek 195/60/R15? Da je ne znam koliko auto, sve stvari i guma ne mogu stati. Evo ove godine u gepek mi je stalo: kolica, prenosni krevetac, kofer 100l, kofer 70l ili 80, onaj dormeo set, i jos nekih sitnica, tako da sam u autu samo imao onaj prenosni frizider na prednjem sjedistu, a nazad sjedalica sa djetetom i zena. I hajde u tu kombinaciju jos gumu ubaci...
Kao da mora zena ici na more. Guma je vaznija. :lol:
preludezalude

#104 Re: dizel ili bnzin ...

Post by preludezalude »

goran16v wrote:
citroen xm wrote:Meni je na jednom od auta u kome imam plin ugrađena bojler boca. Autonomija je 500 km na otvorenom što je i više nego dovoljno. Tako da tu ne vidim problem. Kao što neko reče svakako je ne tjeraš do zadnje kapi, a ako se zna da u autu imaš još i drugi rezervoar stvari se drastično mijenjaju.
500 km dovoljno u odnosu na 900+, smijesno...
Koliko to ljudi sipa pun rezervoar u normalnim uslovima koristenja. Ja se ne sjecam kad sam dao vise od 50KM na sipanje goriva ma kakvo ono bilo. Pun rezervoar znaci teze auto i automatski povecava potrosnju. Ali veci je problem kad naspes lose gorivo i jos pun rezervoar. Sta onda!!?? Autonomija nije nikakav argument kod biranja auta. Ali kao sto neko rece, autonomija kod benzin+plin je daleko veca od te sto ti spominjes. Postoji i benzinski rezervoar koji moze da se koristi ako zatreba, ali nece zatrebati jer plina ima sipati na sve strane.
preludezalude

#105 Re: dizel ili bnzin ...

Post by preludezalude »

goran16v wrote:

I sta fali kad ja recimo odem vani i tamo naspem plin??? Opet me izadje jeftinije nego dizel kod nas. Kako god okrenem jeftinije je na plin ma gdje sipao.
goran16v

#106 Re: dizel ili bnzin ...

Post by goran16v »

Ako sam likvidan, a obicno jesam, uvijek sipam do vrha, bilo da imam 1/2 ili 1/4 rezervoara. Meni je svejedno, sve sto naspem potrosim, nista ne propadne niti se pokvari, a neko sipanje pomalo za mene je samo odlaganje smrtne kazne, ovako samo izbjegavam mogucnost da ostanem na rezervi u nezgodnom trenutku.
Mimo same autonomije izrazene u km voznja na konvencionalo gorivo sa normalnom auotnomijom daje drugi vid sigurnosti prilikom putovanja, pogotovo kad postoji mogucnost zastoja kad ti gorivo znaci grijanje ili hladjenje, u slucajevima pogresnog skretanja na nepoznatim cestama itd itd...
SaMaster

#107 Re: dizel ili bnzin ...

Post by SaMaster »

goran16v wrote:
SaMaster wrote:
goran16v wrote:
Predlazem ti da se kanis iscitavanja prosjecne potrosnje po internetu i potrazis prof. pomoc

Pa bolan nemoj biti smijesan, kakva prosjecna potrosnja, o cemu ti? Ja te pitam kako je moguce da ti trosis manje od deklarisanje potrosnje fabricke? A ti mi supljiras ja nasuo ovoliko onoliko.
To sto ti sebi umisljas da si ti jedini koji navodi prakticne stavri, je opet zabluda kao i vecina tvojih postova.

Ja namjerno necu nista da navedem da ne bi bilo "nek si nam reko da iams ovo ili ono"... Prema tome kuliraj i trosi dalje 4,5l...Samo ne znam cega...
SundanceKid

#108 Re: dizel ili bnzin ...

Post by SundanceKid »

goran16v wrote:Ako sam likvidan, a obicno jesam, uvijek sipam do vrha, bilo da imam 1/2 ili 1/4 rezervoara. Meni je svejedno, sve sto naspem potrosim, nista ne propadne niti se pokvari, a neko sipanje pomalo za mene je samo odlaganje smrtne kazne, ovako samo izbjegavam mogucnost da ostanem na rezervi u nezgodnom trenutku.
Mimo same autonomije izrazene u km voznja na konvencionalo gorivo sa normalnom auotnomijom daje drugi vid sigurnosti prilikom putovanja, pogotovo kad postoji mogucnost zastoja kad ti gorivo znaci grijanje ili hladjenje, u slucajevima pogresnog skretanja na nepoznatim cestama itd itd...
Pogresno skretanje i to da ti treba gorivo za grijanje...danas se desava samo u filmovima, realno :) Mobitel, folovi, hitne sluzbe itd....stvarno nema potrebe za time. A sve i da imas 10 maraka benzina u autu, dovoljno ti je da se grijes.

Inace i sam sipam skoro pa pun rezervoar, i tu si upravu. Sipanje po 10 maraka samo odlaze stvari, napreze pumpu goriva...itd.....ali opet, pun rezervoar znaci i teze auto, sto za ekonomicnost potrosnje nije najbolja stvar..
goran16v

#109 Re: dizel ili bnzin ...

Post by goran16v »

SaMaster wrote:

Pa bolan nemoj biti smijesan, kakva prosjecna potrosnja, o cemu ti? Ja te pitam kako je moguce da ti trosis manje od deklarisanje potrosnje fabricke? A ti mi supljiras ja nasuo ovoliko onoliko.
To sto ti sebi umisljas da si ti jedini koji navodi prakticne stavri, je opet zabluda kao i vecina tvojih postova.

Ja namjerno necu nista da navedem da ne bi bilo "nek si nam reko da iams ovo ili ono"... Prema tome kuliraj i trosi dalje 4,5l...Samo ne znam cega...
I sta ja treba da odgovaram strucnjaku koji me pita kako je moguce da auto trosi manje od tvornicki deklarisane prosjecne potrosnje....?
goran16v

#110 Re: dizel ili bnzin ...

Post by goran16v »

SundanceKid wrote:
Pogresno skretanje i to da ti treba gorivo za grijanje...danas se desava samo u filmovima, realno :) Mobitel, folovi, hitne sluzbe itd....stvarno nema potrebe za time. A sve i da imas 10 maraka benzina u autu, dovoljno ti je da se grijes.

Inace i sam sipam skoro pa pun rezervoar, i tu si upravu. Sipanje po 10 maraka samo odlaze stvari, napreze pumpu goriva...itd.....ali opet, pun rezervoar znaci i teze auto, sto za ekonomicnost potrosnje nije najbolja stvar..
Ja ne znam koje ti filmove gledas ali nije mi se jednom desilo da npr. na Karauli u sred zime zapnem u zastoju, a da mi se stomak ne okrece od nervoze sto ne znam koliko ce trajati a auto na rezervi.
Mobiteli, folovi, hitne sluzbe, pomoci na cesti na nepoznatom terenu tj u inostranstvu te obicno dodju da si mogao da vozis na kerozin.
SaMaster

#111 Re: dizel ili bnzin ...

Post by SaMaster »

goran16v wrote:
SaMaster wrote:

I sta ja treba da odgovaram strucnjaku koji me pita kako je moguce da auto trosi manje od tvornicki deklarisane prosjecne potrosnje....?

Pa ti i da hoces ne mozes nista odgovoriti jer to sto pricas je cista glupost i dzaba lupas.

A usput, kad si vec na karauli i na rezervi se, nema potrebe da se brines jer i prije karaule iz pravca TZ a i poslije u Kladnju imas pumpu. Za toliko ces stici. A i ako ne stignes onda samo zato sto ti auto ne trosi 4,5l. Sa rezervom mozes preci min 50km sto zanci ili ces doci do TZ ili KL, a po tvojoj potrosnji i do OL.

Prema tome ne palamudi...
preludezalude

#112 Re: dizel ili bnzin ...

Post by preludezalude »

goran16v wrote:
SundanceKid wrote:

Ja ne znam koje ti filmove gledas ali nije mi se jednom desilo da npr. na Karauli u sred zime zapnem u zastoju, a da mi se stomak ne okrece od nervoze sto ne znam koliko ce trajati a auto na rezervi.
Mobiteli, folovi, hitne sluzbe, pomoci na cesti na nepoznatom terenu tj u inostranstvu te obicno dodju da si mogao da vozis na kerozin.
Na put se ne ide sa gorivom na rezervi. Niko nije rekao da tako radi. Sa najmanjim plinskim rezervoarom se moze preci makar 300km otvorene ceste, sve da vozis auto od 6000 kobika. Tako da taj scenario o kojem pricas je nemoguc. I opet kazem, POSTOJI I BENZINSKI REZERVOAR, tako da nema sanse nikakve da negdje ostanes, kao sto ti kazes, bez grijanja, hladjenja i slicnih budalastina. Sanse da se to desi su potpuno iste kao da i tebi se to desi.
preludezalude

#113 Re: dizel ili bnzin ...

Post by preludezalude »

goran16v wrote:
SundanceKid wrote:

Sam sebe pobijas. Maloprije si rekao da uvijek sipas pun rezervoar, a sad odjednom si na karauli a gorivo na rezervi. :lol: :lol:
Ponavljam, na put kao sto si spomenuo karaulu, se ne krece sa gorivom na rezervi.
goran16v

#114 Re: dizel ili bnzin ...

Post by goran16v »

preludezalude wrote: Sam sebe pobijas. Maloprije si rekao da uvijek sipas pun rezervoar, a sad odjednom si na karauli a gorivo na rezervi. :lol: :lol:
Ponavljam, na put kao sto si spomenuo karaulu, se ne krece sa gorivom na rezervi.
Ne pobijas, ako bolje procitas vidjeces da sam napisao "da mi se stomak NE okrece", a ne "da mi se stomak okrece od nervoze kad zapnem u zastoju...
Pa eto skontaj sam prema autonomiji kad kreces pun plina to je kao da kreces sa 1/2 rezwrvoara dizela, u tvom slucaju 1/3. Dok si vozio dizela da li si ikad krenuo sa 1/3?
goran16v

#115 Re: dizel ili bnzin ...

Post by goran16v »

SaMaster wrote: Pa ti i da hoces ne mozes nista odgovoriti jer to sto pricas je cista glupost i dzaba lupas.

A usput, kad si vec na karauli i na rezervi se, nema potrebe da se brines jer i prije karaule iz pravca TZ a i poslije u Kladnju imas pumpu. Za toliko ces stici. A i ako ne stignes onda samo zato sto ti auto ne trosi 4,5l. Sa rezervom mozes preci min 50km sto zanci ili ces doci do TZ ili KL, a po tvojoj potrosnji i do OL.
Mogu naravno, samo si ti isuvise plitak po ovom pitanju, a to je za mene gubitak vremena...
motorola01

#116 Re: dizel ili bnzin ...

Post by motorola01 »

Ne se.endajte bezveze i moguce je da je imao toliku potrosnju. I meni su se smijali kad sam rekao da sam imao oko 5,5 l potrosnje(vise se ni ne sjecam koliko je tacno bilo, ali bilo je ispod 6l) na benzincu 1.6 povelike tezine na relaciji Zenica-Neum sa ukljucenom klimom u vecem dijelu puta, a kod njega je dizel.
preludezalude

#117 Re: dizel ili bnzin ...

Post by preludezalude »

goran16v wrote:
preludezalude wrote: Sam sebe pobijas. Maloprije si rekao da uvijek sipas pun rezervoar, a sad odjednom si na karauli a gorivo na rezervi. :lol: :lol:
Ne pobijas, ako bolje procitas vidjeces da sam napisao "da mi se stomak NE okrece", a ne "da mi se stomak okrece od nervoze kad zapnem u zastoju...
Pa eto skontaj sam prema autonomiji kad kreces pun plina to je kao da kreces sa 1/2 rezwrvoara dizela, u tvom slucaju 1/3. Dok si vozio dizela da li si ikad krenuo sa 1/3?
Izvini za ovaj komentar o okretanju stomaka. Moja greska.

Prijatelju ja kad krecem na put imam pun rezervoar plina i jos imam benzina u benzinskom rezervoaru. Ne moze me uhvatiti rezerva na karauli jer i prije karaule i poslije karaule najdalje 20km imam pumpu na kojoj mogu nasuti sve vrste goriva. Tako da je krenuti preko karaule u zimskom periodu a gorivo na rezervi, cista budalastina. U zimskim uvjetima je sve moguce da se desi na cesti. Ko krene na takav put na rezervi, nije nista bolje ni zasluzio od toga da ostane bez gorina na vrhu karaule.
Kao sto rekoh, na plin se moze preci najmanje 300km i to ako je najmanji rezervoar a najjace auto. Znaci ja bez ikakvih problema i dosipanja krenem iz Tuzle i stignem u Mostar.
A dok sam imao dizela, jaaaaako rijetko bih nasuo pun rezervoar jer kao sto rekoh, tezina donosi povecanu potrosnju plus kod nas su goriva losa i nikad neznas sta ces nasuti. Ne treba mi pun rezervoar loseg goriva.

Citava ova tvoja prica bi pila vode da se kod plinasa radi o autonomiji od recimo 100km i da nemas opciju voznje na benzin. Ali ovako, konkretno moja ukupna autonomija je 900+.
drug_profi

#118 Re: dizel ili bnzin ...

Post by drug_profi »

Ma evo ja sam dao svoju racunicu ali goran je ne benda ni 1%.

pun tank plina sa potpalom =70KM i dovoljno je za cca. 500 km gradske voznje. Nema bojlera u gepeku, auto je funkcionalno kao i tvoje
.
Ako zelim maksimalnu autonomiju nasucu pun tank i benzina pa ce sve zajedno da me dodje oko 170 KM. sa cime mogu po gradu preci 1000 km ili na otvorenoj cesti 1300-1400 km.

On ce sa 170 maraka dizela preci jednaku udaljenost. Dakle ja kad vozim na najskupljoj kombinaciji dodjemo na isto. Ako sipam samo plin, daleko sam jeftiniji.
Ne znam sta izmislja razloge da opravda svoju zagrizenost za dizele. Mozes jednostavno reci drazi mi je dizel od plina i to j eok.
Ima ljudi koji voze solo na benzin velike masine jer vole tako i mogu podnijeti, ali sad izmisljati neku matematiku da se to finansijski opravda, nema potrebe.
Melami

#119 Re: dizel ili bnzin ...

Post by Melami »

.
citroen xm

#120 Re: dizel ili bnzin ...

Post by citroen xm »

drugi profil wrote:Ma evo ja sam dao svoju racunicu ali goran je ne benda ni 1%.

pun tank plina sa potpalom =70KM i dovoljno je za cca. 500 km gradske voznje. Nema bojlera u gepeku, auto je funkcionalno kao i tvoje
.
Ako zelim maksimalnu autonomiju nasucu pun tank i benzina pa ce sve zajedno da me dodje oko 170 KM. sa cime mogu po gradu preci 1000 km ili na otvorenoj cesti 1300-1400 km.

On ce sa 170 maraka dizela preci jednaku udaljenost. Dakle ja kad vozim na najskupljoj kombinaciji dodjemo na isto. Ako sipam samo plin, daleko sam jeftiniji.
Ne znam sta izmislja razloge da opravda svoju zagrizenost za dizele. Mozes jednostavno reci drazi mi je dizel od plina i to j eok.
Ima ljudi koji voze solo na benzin velike masine jer vole tako i mogu podnijeti, ali sad izmisljati neku matematiku da se to finansijski opravda, nema potrebe.
Apsolutno tačno.
SaMaster

#121 Re: dizel ili bnzin ...

Post by SaMaster »

goran16v wrote:
SaMaster wrote: Pa ti i da hoces ne mozes nista odgovoriti jer to sto pricas je cista glupost i dzaba lupas.

Mogu naravno, samo si ti isuvise plitak po ovom pitanju, a to je za mene gubitak vremena...

Hahaha pa kralju sve je ok, samo nam obajsni kako od fbricke deklaracije potrosis manje? To ti je kao da iams paltu 900 KM a ti ustedis 1000 KM :lol: :lol:
Brdar

#122 Re: dizel ili bnzin ...

Post by Brdar »

motorola01 wrote:Ne se.endajte bezveze i moguce je da je imao toliku potrosnju. I meni su se smijali kad sam rekao da sam imao oko 5,5 l potrosnje(vise se ni ne sjecam koliko je tacno bilo, ali bilo je ispod 6l) na benzincu 1.6 povelike tezine na relaciji Zenica-Neum sa ukljucenom klimom u vecem dijelu puta, a kod njega je dizel.
care, mogu i ja s volvom DO neuma s 5.5l, al kolko ti je uzimo OD neuma DO ZE, :dance:
SundanceKid

#123 Re: dizel ili bnzin ...

Post by SundanceKid »

SaMaster wrote:
goran16v wrote:

Hahaha pa kralju sve je ok, samo nam obajsni kako od fbricke deklaracije potrosis manje? To ti je kao da iams paltu 900 KM a ti ustedis 1000 KM :lol: :lol:
Mozda co'ek gasi auto niz brdo.... :D hahah il ga neko slepa :D
motorola01

#124 Re: dizel ili bnzin ...

Post by motorola01 »

Brdar wrote:
motorola01 wrote:Ne se.endajte bezveze i moguce je da je imao toliku potrosnju. I meni su se smijali kad sam rekao da sam imao oko 5,5 l potrosnje(vise se ni ne sjecam koliko je tacno bilo, ali bilo je ispod 6l) na benzincu 1.6 povelike tezine na relaciji Zenica-Neum sa ukljucenom klimom u vecem dijelu puta, a kod njega je dizel.
care, mogu i ja s volvom DO neuma s 5.5l, al kolko ti je uzimo OD neuma DO ZE, :dance:
Ne znam sta da ti kazem. Relacija je Zenica-Neum-Zenica.
Last edited by motorola01 on 10/11/2012 21:31, edited 1 time in total.
Brdar

#125 Re: dizel ili bnzin ...

Post by Brdar »

Hahaha pa kralju sve je ok, samo nam obajsni kako od fbricke deklaracije potrosis manje? To ti je kao da iams paltu 900 KM a ti ustedis 1000 KM :lol: :lol:[/quote]

Vrlo lako, meni deklarisana 7.2, a ja na ovorenoj cesti hladno skinem na 6.7 :thumbup:
Post Reply