Dizalica opasna po zivot

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ja1977

#1 Dizalica opasna po zivot

Post by ja1977 »

Zivo me intersuje ko je dozvolio postavljanje krana u Ulici Mehmeda Spahe?
Radovi su na zgrado GP "Bosna".
Ljudi su til pored jako prometne ulice postavili kran, tako da ce teret visiti ljudima iznad glava. :shock:

Iskreno se nadam da nece doci do pada i kakvih tezih posljedica.

Misli da je se ovdje morala postaviti druga vrsta dizalice, a ne kran.

Sliek imam, ali ih ne znam ubaciti :roll:
slavkoimamodilera

#2 Re: Dizalica opasna po zivot

Post by slavkoimamodilera »

ja1977 wrote:Zivo me intersuje ko je dozvolio postavljanje krana u Ulici Mehmeda Spahe?
Ljudi su til pored jako prometne ulice postavili kran, tako da ce teret visiti ljudima iznad glava. :shock:

Inace su kranovi na gradilistima daleko od ulica, duboko u unutrasnjosti zgrade, cak se i ne vide koliko ih sakriju :lol: :lol: :lol:
Svako gradiliste ima svoje ogradjeno podrucje, koje se placa opcini kao i svako drugo zauzimanje javne povrsine. Duznost je projektanta napraviti organizaciju gradilista tako da je najsigurnija moguca po izvodjace i prolaznike. Ako to nije moguce drugacije, kran apsolutno moze biti tu gdje je i u tom slucaju. Primjer: nedavni radovi na hotelu Evropa.
Drugo na osnovu cega si zakljucio da moze neka druga vrsta dizalice i koja?
Trece, teret nece visiti ljudima iznad glava, teret se prenosi unutar granica gradilista, ne iznad ceste.
Cetvrto, otkad se bilo koja naprava a priori smatra opasnom? Da li mozda treba zabraniti koristenje automobila jer mogu pregaziti pjesaka? Treba li zabraniti upotrebu prirodnog plina u domacinstvima jer moze eksplodirati?
Peto, zbog cega ljudi inace u ovom gradu od bas svake sitnice prave senzaciju? :-?
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#3 Re: Dizalica opasna po zivot

Post by ladyblue18 »

Ne brini nece nikome nista biti, Bog zna koliko je isto tako visio teret nad glavama prolaznika kod suda, pa nikome nista nije bilo... :wink:
Mislim fakat...
Super Hik

#4 Re: Dizalica opasna po zivot

Post by Super Hik »

slavkoimamodilera wrote:
ja1977 wrote:Zivo me intersuje ko je dozvolio postavljanje krana u Ulici Mehmeda Spahe?

Inace su kranovi na gradilistima daleko od ulica, duboko u unutrasnjosti zgrade, cak se i ne vide koliko ih sakriju :lol: :lol: :lol:
Svako gradiliste ima svoje ogradjeno podrucje, koje se placa opcini kao i svako drugo zauzimanje javne povrsine. Duznost je projektanta napraviti organizaciju gradilista tako da je najsigurnija moguca po izvodjace i prolaznike. Ako to nije moguce drugacije, kran apsolutno moze biti tu gdje je i u tom slucaju. Primjer: nedavni radovi na hotelu Evropa.
Drugo na osnovu cega si zakljucio da moze neka druga vrsta dizalice i koja?
Trece, teret nece visiti ljudima iznad glava, teret se prenosi unutar granica gradilista, ne iznad ceste.
Cetvrto, otkad se bilo koja naprava a priori smatra opasnom? Da li mozda treba zabraniti koristenje automobila jer mogu pregaziti pjesaka? Treba li zabraniti upotrebu prirodnog plina u domacinstvima jer moze eksplodirati?
Peto, zbog cega ljudi inace u ovom gradu od bas svake sitnice prave senzaciju? :-?

ima onaj kontra teret, ili kako se to već kaže, na drugoj stranio krana koji će ipak visiti iznad glava. :D
ja1977

#5 Re: Dizalica opasna po zivot

Post by ja1977 »

Halo ba, cemu nervoza??

Prvo, nemam namjeru da pravim senzaciju.

Drugo, meni se cini da je kran postavljen tako da ce se materijal prenositi iz parka (gdje jedino ima dovoljno prostora za skadistenje), pa ce ipak ici preko glava.

Ispod svakog krana pise da je zabranjeno kretanje i zadrzavanje, vjerovatno zato sto nije opasno :D
Meni je vec dovoljno opasno sto visi kuka bez tereta tacno iznad ulice.
Tvoje usporedbe su asurdne, nidze veze.
Ako nisam u pravu, sorry, ali vidjet' cemo
slavkoimamodilera

#6 Re: Dizalica opasna po zivot

Post by slavkoimamodilera »

Super Hik wrote:ima onaj kontra teret, ili kako se to već kaže, na drugoj stranio krana koji će ipak visiti iznad glava. :D
Kontrateg je dio krana i kao takav apsolutno zadovoljava sigurnosne kriterije i samog krana... kolika je vjerovatnoca da ce se kompletan kran srusiti, tolika je i da ce kontrateg pasti ;-)

ja1977 wrote:Halo ba, cemu nervoza??

Prvo, nemam namjeru da pravim senzaciju.

Drugo, meni se cini da je kran postavljen tako da ce se materijal prenositi iz parka (gdje jedino ima dovoljno prostora za skadistenje), pa ce ipak ici preko glava.

Ispod svakog krana pise da je zabranjeno kretanje i zadrzavanje, vjerovatno zato sto nije opasno :D
Meni je vec dovoljno opasno sto visi kuka bez tereta tacno iznad ulice.
Tvoje usporedbe su asurdne, nidze veze.
Ako nisam u pravu, sorry, ali vidjet' cemo
Nema nervoze, ne znam odakle ti taj zakljucak :wink: pravis senzaciju jer odmah prozivas "odgovorne" :wink:

Materijal smije biti skladisten iskljucivo u okviru gradilisne ograde, tako da ako ce zauzeti dio parka, onda apsolutno moraju natkriti kompletnu saobracajnicu u pojasu koji zahvata gradilisna ograda... sto je, priznat ces, prilicno suluda opcija :wink: ako ipak idu na tu varijantu (a mislim da potrebe nema, uz samu zgradu i dio trotoara koji ce sasvim sigurno zauzeti ima sasvim dovoljno mjesta za "prirucnu" kolicinu materijala) onda su budale :mrgreen:
Skyfox

#7 Re: Dizalica opasna po zivot

Post by Skyfox »

meni su jezivije one letve sto stavljaju na skele da radnici lakse prolaze, malo jaci vjetar i...

Nesto slicno sam vidio u ZG

Image
burekodsira

#8 Re: Dizalica opasna po zivot

Post by burekodsira »

imam snimak sa mobitela kad je prije par godina tako neka dizalica zdrmala na auta u mostaru :run:
ali ne bih ga postavio... samo sam se htio pohvaliti :D
Post Reply