Nije mi jasno zašto bi se ograničavao broj taxi vozila, zašto se po istom principu onda ne ograničava broj ćevabdžinica, burekdžinica, kafića, piljara, pijačnih štandova, broj instruktora skijanja, vožnje itd. zašto jedini taxisti imaju privilegiju monopola za točno određen broj odabranih...?
Odgovor na ovo pitanje je jednostavan, to su postigli silom i bahatim ucjenjivanjem grada, sjetimo se njihovih blokada i demonstracija dok nisu dobili ono što su tražili, potpuno nezakonite privilegije koje nigdje u svijetu ne postoje, vjerujem da se ovakva zakonska odredba može lako oboriti, ako nigdje onda pred konkurencijskim vijećem, a na koncu i pred ustavnim sudom.
divlji taxi
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Bimmer_
#52 Re: divlji taxi
Nije to Samo Sarajevo taxi, kanton je odredio broj taksi oznaka koji mogu biti u gradu. U to vrijeme se Žuti snasao i otvorio svoj taksi i dobio odredjen broj licenci, Samir i Emir takodje, Kale taksi, Paja taksi, Crveni taksi,... Dok nije dostignut limit. I nije to monopol, sve su to razliciti prevoznici koji zasebno odredjuju cijene... Jos sad kad se mognu prodavati i poklanjati taksi oznake to je skoro idealan primjer slobodnog trzista i nama nikakvu odliku monopola kojeg ti spominjes
Hocu i ja radnju u Saracima, kafic u Strosmajerovoj odoh se zalit to je monopol samo podobni mogu to dobit
Tako je svugdje u svijetu a ne Samo u Sarajevu, pa zamisli ti sad da svako moze izaci na taksi, kupi stanicu i teksimetar i na ulicu kakav bi saobracajni kolaps nastao...Sta ti kontas sad mozes u New York, London itd. doc rec ja bi radio kao taksista daj licencu i na cestu, svakako su guzve, zamisli sad da ima nekontrolisan broj taksista koji su non stop na cesti.
A blokade i strajkovi su bili iz razloga sto niko ne kontrolise "divlje" taksiste koji je nabio taksimetar firmu Sarajevo taxi a nema nikakve veze sa njima ili bilo koju drugu firmu, vozi po nekim lijevim cijenama, guli ljude, bahato se ponasa sto direktno steti legalnim i jos ne placa nikakve doprinose drzavi a bukvalno uzima ljudima koji su legalni hljeb iz ruku.
Mislim ako vec radis kao sto kazes instruktor voznje, znas kakav je posao biti non stop non stop na cesti i ti jos znas ko ti sjedi u autu dok ovde ti moze sjest bilo kakav jalijas
Hocu i ja radnju u Saracima, kafic u Strosmajerovoj odoh se zalit to je monopol samo podobni mogu to dobit
Tako je svugdje u svijetu a ne Samo u Sarajevu, pa zamisli ti sad da svako moze izaci na taksi, kupi stanicu i teksimetar i na ulicu kakav bi saobracajni kolaps nastao...Sta ti kontas sad mozes u New York, London itd. doc rec ja bi radio kao taksista daj licencu i na cestu, svakako su guzve, zamisli sad da ima nekontrolisan broj taksista koji su non stop na cesti.
A blokade i strajkovi su bili iz razloga sto niko ne kontrolise "divlje" taksiste koji je nabio taksimetar firmu Sarajevo taxi a nema nikakve veze sa njima ili bilo koju drugu firmu, vozi po nekim lijevim cijenama, guli ljude, bahato se ponasa sto direktno steti legalnim i jos ne placa nikakve doprinose drzavi a bukvalno uzima ljudima koji su legalni hljeb iz ruku.
Mislim ako vec radis kao sto kazes instruktor voznje, znas kakav je posao biti non stop non stop na cesti i ti jos znas ko ti sjedi u autu dok ovde ti moze sjest bilo kakav jalijas
- Alevn
#53 Re: divlji taxi
Divlji taksi E46-M-426, relacija Otoka-Skenderija, žuti passat karavan . . .
- _mufljuz_
#54 Re: divlji taxi
ko je bio pickaMax Bunker wrote:S' obzirom da sam jednom imao nimalo ugodno iskustvo sa tim taxijem, sto rade na " divljaka " , zelim samo da vas upozorim da NI POD RAZNO, NE ZAUSTAVLJATE TEGET GOLFA IV ili V. Obicno kruzi vamo na relaciji Kosevo, Breka, Jezero.
Frajer mi je jednom turu koja kosta oko 3 KM naplatio 5 KM i ja tek kada sam izasao, shvatio da me je opalio ( jbg. umoran nakon termina bio ). Tada sam se zakleo da cu mu se osvetiti i , ne lezi vraze, eto ti njega kroz par dana opet kroz moju mahalu![]()
Namjerno ga zaustavio, odvezao me turu za koju placam oko 5 ili 6 KM. Zelio mi naplatiti 10 KM, ja mu dao 2.5 KM i rekao da je to dovoljno. Umalo se pobili nismo, nego picka nije smjela