divlji taxi

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

simens1

#1 divlji taxi

Post by simens1 »

E vako,mozda nije tema za ovaj pdf al nisam znao gdje je postaviti :D .danas se vozim sa posal i primjetio sam da vecina taxi auta bez TA oznaka "rade"u vremenu od 06 do 09ujutru i od 15.00 do 18.00 valjda tad velike guzve,manje policije.....Sad me interesuje koja je procedura kad ih zaustavi policija?koja je kazna?jel se moze auto oduzeti????Mislim glupo mi je da isto rade kao i ovi sa TA oznakama samo sto jedni placaju a drugi ne porrez..... :D O ovome vec neko vrijeme razmisljam i kontam ako niko to ne j.... ni 2% pa mogu i ja sa posla kad krenem nabaciti TAXI ionako imam svu potrebnu opremu jer mi je otac bio taksista :D :D :D :D :D Nebi ja puno eto samo toliko da pokrijem troskove goriva :D :D :D :D
simens1

#2 Re: divlji taxi

Post by simens1 »

pa nemoguce da niko nema komentara :D :D
MrM

#3 Re: divlji taxi

Post by MrM »

Koliko sam ja skontao, ti nas pitaš dal da se baviš malo radom na crno tj nekim vidom ilegalnog poslovanja. A šta da ti odgovorim(o).....

Ako kažem nemoj - ko god ima priliku da šta čvakne sa strane, to i uradi. Ako kažem navali, nije uredu ovako javno promovisati crno tržište....

ili možda tražiš ovim putem nekoga ko se već bavi "crnim taksijem" pa da te malo savjetuje. Onda sačekaj dok ti se neko ne javi na private msg.
goran16v

#4 Re: divlji taxi

Post by goran16v »

Ja sam primjetio par puta tamni Audi 100 C4 ili A6 C4 sa zutim taxi kockicama, vrlo upadljiv i nikad ga ranije u Sa nisam vidio i bas me je interesovalo ima li TA table i svaki put je preko prednjeg dijela tablice ge bi trebalo biti TA (i prednje i zadnje)snijeg bio tako ofirno nalijepljen (cista zadnja karambolka, nigdje snijega na autu samo preko tablica. Ako se dobro sjecam inspektori za saobracaj i policija kotrolisu legalnost taxi oznaka i ako ga uhvate bez vazece licence za rad i TA tabli slijedi skidanje tablica sa auta i novcana kazna. Osim toga tu su i legalni taksisti koji ne proputaju priliku prijaviti sve to policiji. Problem je u tome sto je uslov za TA table izmirenje doprinosa i obaveza u periodu od 96 do danas, koju su mnogi taksisti zanemarivali i te su obaveze narasle na 20k KM i sad mnogi taksisti koji nemaju licencu taksiraju sa obicnim tablama ali njihovi jarani ih ne prijavljuju (citaj: 15 god smo na istom standu i danas te ja trebam prijaviti).
Dupli_skalp

#5 Re: divlji taxi

Post by Dupli_skalp »

MrM wrote:Koliko sam ja skontao, ti nas pitaš dal da se baviš malo radom na crno tj nekim vidom ilegalnog poslovanja. A šta da ti odgovorim(o).....
upravo :-)

šta reći, koju posluku porati...
shlauf

#6 Re: divlji taxi

Post by shlauf »

Prije izvjesnog vremena sam čitao u Oslobodjenju da KALE TAXI ima licencu za 5 vozila. U njega najmanje ima duplo auta bez one famozne oznake TA na tablicama a ima i jedan bordo Passat bez oznake na krovu a preko cijelih bočnih strana piše Kale taxi. Maloprije sam sreo u naselju Breka 2 njegova auta bez oznake TA. :?:

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
AmADin_gospo

#7 Re: divlji taxi

Post by AmADin_gospo »

ma ni ovi "legalni" nisu izmirili svoje obaveze od boga pitaj kad, isti ti ga kurac dođe u kojem god se vozio.
GaRGa

#8 Re: divlji taxi

Post by GaRGa »

zovem 1515 i dodje mi benjo taksi bez TA tablica..
goran16v

#9 Re: divlji taxi

Post by goran16v »

GaRGa wrote:zovem 1515 i dodje mi benjo taksi bez TA tablica..
Npr srebreni Accent ili Lybra karavan, a jesi li siguran da je na 1515 - Sarajevo Taxi...?
johntra

#10 Re: divlji taxi

Post by johntra »

Ta Audi stojanka je od Udruženja demobilisanih taxi prevoznika, neki dan su im skinuli firmu, ali i dalje voze...
GaRGa

#11 Re: divlji taxi

Post by GaRGa »

goran16v wrote:
Npr srebreni Accent ili Lybra karavan, a jesi li siguran da je na 1515 - Sarajevo Taxi...?

pa zvao sam godinama 1515 i uvijek mi je dolazio sarajevo taxi sa obliznjeg standa, juce dodje Benjo & Adin pa sam se bas bio zijanio...

a i na stranici sa taxi-a pise 1515
http://www.sarajevotaxi.com.ba/
goran16v

#12 Re: divlji taxi

Post by goran16v »

johntra wrote:Ta Audi stojanka je od Udruženja demobilisanih taxi prevoznika, neki dan su im skinuli firmu, ali i dalje voze...
Ako se radi o ovome:
http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/ ... 20124141#1

to je bilo prije 20 i nesto dana, a ja sam ovog audia vidio neki dan. Elem, ako su mu skinuli tablice onda vozi na necije tudje ili su mu vratili njegove vozi na diljvaka na civilne table - uglavnom vozi.
Uz svo duzno postovanje ali ovo je igranje na patriotsku kartu naroda zarad nepostivanja zakona (pogotovo ako ima istine u konetaru da je Ljiljan Taksi povezan sa Jasminom Caticem Bombom). Sta bi se desilo da svako ko je demobilisani vojnik ARBiH sebi uzme ovako nesto za pravo (a u KS nas ima 50 - 55.000).
Na par mjesta sam procitao da Ljiljan Taksi pripada "Udruzenju demobilisanih boraca" i nesto mi je nevjerovatno da se to odnosi na Udruzenje "Savez Demobilisanih boraca" koji u KS broji 37.000 clanova i koje se bori za sto vecu budzetsku potporu, da je takvo udruzenje spalo na dva nelegalna taksi auta cime zapravo varaju taj isti budzet iz kojeg se finansiraju.
S jedne strane svi oni igraju na kartu: musteriji nije bitno jesam li legalan ili nisam, njemu je dat' iste pare za isto km jal' meni jal onom legalnom i to s jedne strane jeste tako, a s druge strane sto bih ja bio naivac pa 40% bruto plate davao na doprinose, a oni sve sto zarade strpaju sebi u dzep, a zdravsntveno osigurani preko biroa i sl. Vala, kad se vozim taksijem iskljucivo TA table, one druge i ne zaustavljam.
goran16v

#13 Re: divlji taxi

Post by goran16v »

GaRGa wrote:
goran16v wrote:

pa zvao sam godinama 1515 i uvijek mi je dolazio sarajevo taxi sa obliznjeg standa, juce dodje Benjo & Adin pa sam se bas bio zijanio...

Prosto nevjerovatno... I bas na 1515 dali broj koji je odgovarao broju na Benjinom autu?
goran16v

#14 Re: divlji taxi

Post by goran16v »

GaRGa wrote:
goran16v wrote:

Prosto nevjerovatno... I bas na 1515 dali broj koji je odgovarao broju na Benjinom autu?
johntra

#15 Re: divlji taxi

Post by johntra »

Nisu mu skinuli tablice, nego firmu...tablice su uvijek iste, problem je što nema licence, a samim tim i TA oznake...ovi što voze ilegalno bez TA tablica, mislim da se mogu vaditi na činjenicu da čekaju licencu, pa zato imaju hrabrost to da rade...
goran16v

#16 Re: divlji taxi

Post by goran16v »

johntra wrote:Nisu mu skinuli tablice, nego firmu...tablice su uvijek iste, problem je što nema licence, a samim tim i TA oznake...ovi što voze ilegalno bez TA tablica, mislim da se mogu vaditi na činjenicu da čekaju licencu, pa zato imaju hrabrost to da rade...
Citiram vijest:

Inpektori Federalne uprave za inspekcijske poslove su, uz pomoć policije, večeras isključili dva automobila Ljiljan taksija iz prometa. Tom prilikom, skinute su registarske oznake sa Audija i Golfa 4.

Inace se se prilikom kontrole ako nema dozvole za rad skidaju tablice sa auta i auto se time iskljucuje iz saobracaja dok se izmiri sankcija i regulise status.
johntra

#17 Re: divlji taxi

Post by johntra »

Onda su mu vratili tablice, ali ne i firmu...
goran16v

#18 Re: divlji taxi

Post by goran16v »

johntra wrote:Onda su mu vratili tablice, ali ne i firmu...
Firma na krovu sama po sebi ne znaci nista, svako je moze napraviti bez ikak'ih papira, tako mu nisu imali sta uzeti.
johntra

#19 Re: divlji taxi

Post by johntra »

Da, ali je očigledno ne smije vratiti....kao ni ostali...
Max Bunker

#20 Re: divlji taxi

Post by Max Bunker »

S' obzirom da sam jednom imao nimalo ugodno iskustvo sa tim taxijem, sto rade na " divljaka " , zelim samo da vas upozorim da NI POD RAZNO, NE ZAUSTAVLJATE TEGET GOLFA IV ili V. Obicno kruzi vamo na relaciji Kosevo, Breka, Jezero.
Frajer mi je jednom turu koja kosta oko 3 KM naplatio 5 KM i ja tek kada sam izasao, shvatio da me je opalio ( jbg. umoran nakon termina bio ). Tada sam se zakleo da cu mu se osvetiti i , ne lezi vraze, eto ti njega kroz par dana opet kroz moju mahalu :D
Namjerno ga zaustavio, odvezao me turu za koju placam oko 5 ili 6 KM. Zelio mi naplatiti 10 KM, ja mu dao 2.5 KM i rekao da je to dovoljno. Umalo se pobili nismo, nego picka nije smjela :D
goran16v

#21 Re: divlji taxi

Post by goran16v »

johntra wrote:Da, ali je očigledno ne smije vratiti....kao ni ostali...
Mislim da nije to toga smiju li ili ne smiju, nego nemaju potrebe, ionako rade na divlje, sa firmom ili ne. Ako ga uhvati inspekcija nema nikakve razlike to sto nema nista na krovu.
Meni se po komsiluku vrste 3 Adin i Benjo taksija, Octavia, Accent i Lybra koji nikad nisu imali nista na krovu, samo naljepnice na vratima, magnetnu antenu i obicne table.
johntra

#22 Re: divlji taxi

Post by johntra »

Sva ta auta su imala firme na krovu...kod taxija i jeste najbitnija firma na krovu, isto kao reklama za firmu, koju po zakonu svaka firma mora imati u svom sjedištu...taj Hyundai, Lancia i Audi su prije imali firme sada nemaju, viđao sam ih ranije sa firmama...što se tiče slova sa strane automobila, to svako ima pravo zalijepiti, ali ne znači da je zbog toga prevoznik...isto ko što raja lijepi razne reklame po autu bez problema....
goran16v

#23 Re: divlji taxi

Post by goran16v »

johntra wrote:Sva ta auta su imala firme na krovu...kod taxija i jeste najbitnija firma na krovu, isto kao reklama za firmu, koju po zakonu svaka firma mora imati u svom sjedištu...taj Hyundai, Lancia i Audi su prije imali firme sada nemaju, viđao sam ih ranije sa firmama...što se tiče slova sa strane automobila, to svako ima pravo zalijepiti, ali ne znači da je zbog toga prevoznik...isto ko što raja lijepi razne reklame po autu bez problema....
To bi tako bilo da nema radio-stanice u autu i taksimetra... Ja se ne sjecam da su iz Benjina Skoda, Hyundai i Lancia (koje sam ja upratio, mozda ih ima jos) ikad imali firme jer pamtim Accenta i Skodu tek da su se pojavili na standu Zutog taksija kod Shoppinga
johntra

#24 Re: divlji taxi

Post by johntra »

taksimetar i radio stanica su ilegalni i to je već pitanje za inspekcije...vjerovatno kontaju da su bez firme uočljiviji i da će ih drugi taksisti koji su legalni, napasti zbog toga, pa im zbog toga samo skidaju firmu i trenutno uzimaju tablice...
CrazyDiablo

#25 Re: divlji taxi

Post by CrazyDiablo »

shlauf wrote:Prije izvjesnog vremena sam čitao u Oslobodjenju da KALE TAXI ima licencu za 5 vozila. U njega najmanje ima duplo auta bez one famozne oznake TA na tablicama a ima i jedan bordo Passat bez oznake na krovu a preko cijelih bočnih strana piše Kale taxi. Maloprije sam sreo u naselju Breka 2 njegova auta bez oznake TA. :?:

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
To auto gazda kale taxija vozi ;)
Post Reply