Divlje zivotinje

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
tetakk

#126 Re: Divlje zivotinje

Post by tetakk »

kriticarka_nikova wrote:Super slike, zadivljena sam :)
Ali nerece mi kako doci do vodopada?
Prosto. Nadji nekog ko zna put ;).

Salim se. Ako nas vise bude islo ove godine ponovo, bujrum :)
vice-zamjenik

#127 Re: Divlje zivotinje

Post by vice-zamjenik »

@iceandfire
Vidim poznaješ i geologiju :thumbup:
De mi reci u vezi ovih bikova, jel to na Konjuhu jer znam da gore puštaju bikove kad ih pripremaju za koride.
kriticarka_nikova

#128 Re: Divlje zivotinje

Post by kriticarka_nikova »

tetakk wrote:

Pozovite me kad budete isli...
iceandfire

#129 Re: Divlje zivotinje

Post by iceandfire »

vice-zamjenik wrote:@iceandfire
De mi reci u vezi ovih bikova, jel to na Konjuhu jer znam da gore puštaju bikove kad ih pripremaju za koride.
A ma gore ti je ludnica u proljece, kada farmeri puste bikove poslije zime,, onda borbe traju nekolio dana, da se zemlja trese,, sve dok se ne uspostavi hijerarhija, jer se spoji nekoliko krda, odnosno bikova iz različitih štala, a kad dobiju vođu (onog najjačeg) onda je već mirno...

To je ludnica kad se oni bore u prirodi, to bi trebali vidjeti, ali morate biti oprezni... I oni su gore samo na ispaši,, nebi rekao da neko ih priprema za koridu, a možda i to rade, ko će znati.,.,...
kriticarka_nikova

#130 Re: Divlje zivotinje

iceandfire wrote:
A ma gore ti je ludnica u proljece, kada farmeri puste bikove poslije zime,, onda borbe traju nekolio dana, da se zemlja trese,, sve dok se ne uspostavi hijerarhija, jer se spoji nekoliko krda, odnosno bikova iz različitih štala, a kad dobiju vođu (onog najjačeg) onda je već mirno...

To je ludnica kad se oni bore u prirodi, to bi trebali vidjeti, ali morate biti oprezni... I oni su gore samo na ispaši,, nebi rekao da neko ih priprema za koridu, a možda i to rade, ko će znati.,.,...
A vi kad budete isli na Konjuh, zovite me :D
iceandfire

#131 Re: Divlje zivotinje

Post by iceandfire »

kriticarka_nikova wrote:
iceandfire wrote:

A vi kad budete isli na Konjuh, zovite me :D
OK, za par dana,, javiti ću ti,,,i računam na tebe..
sLLayer

#132 Re: Divlje zivotinje

Post by sLLayer »

Vidio sam ja vuka na Romaniji prosle zime bio je jedno 100 metara od glavnog puta i sepao je na jednu nogu. Prvo me malo gledao a onda nastavio svojim putem kao kakav pas :x
kriticarka_nikova

#133 Re: Divlje zivotinje

sLLayer wrote:Vidio sam ja vuka na Romaniji prosle zime bio je jedno 100 metara od glavnog puta i sepao je na jednu nogu. Prvo me malo gledao a onda nastavio svojim putem kao kakav pas :x
Ma to je bio pas, garant...
asker

#134 Re: Divlje zivotinje

Post by asker »

Evo i ja sam jedan od onih koji su registrovani godinama a nista nisu napisali :-D ....................naime tema me je ponukala :D
Radio sam u SFOR-u nekih 6 godina, i jedna od cestih destinacija je bila kota 1326 (hill top 1326) na Konjuhu, prije rata JNA radarska baza a poslije rata ABiH / SFOR baza.
Na putu gore prema vrhu, sa americkim dzipovima naravno, moras se najaviti radio stanicom negdje u dolini, odprilike gdje je ono sumsko preduzece (neznam kako se zvalo), koje ako se ne varam sad/tad ne radi nego samo one stare barake stoje prazne. Tu mozes cekati i po sat vremena jer mozda neko ide sa vrha kote 1326 m a mimoilazenje nije bilo dozvoljeno jer je put bio kao iz filmova Indiane Jones-a.
Tako jedne prilike ja cekam da mi daju dozvolu da se pocnem penjati/voziti prema vrhu, samnom tip iz sjeverne Irske, obojica pushimo cigaru i onako neobavezno razgovaramo. Odjednom cujem zvuk na koji moje usi nisu navikle, neka rika, ili kako se to vec zove, na desnoj strani iz jedne od tih baraka. Mi smo udaljeni nekih 50-ak metara i ja ti lagano zatvorim prozore, te zajedno sa kolegom Ircem odlucim da se ipak pomjerim nekih 500 metara dalje sa vozilom iako bilo protiv pravila.
Kad smo se konacno dovezli na kotu, pricali smo americkim vojnicima sta smo dozivjeli.............................................da bi nam oni potvrdili kako cesto gledaju na dvogledu kako medvjedi napadaju te bikove/volove koje neki pominju ovdje na forumu. Ovo je bilo mozda 2002 g.
Nisam mislio da cu ikad dozivjeti nesto slicno, kao i mnogi sam smatrao kako je u nasoj Bosni sve pobijeno, rastjerano, uplaseno, i da je ovo na Konjuhu bila slicajnost.
Onda 2007 mi dodju u posjetu neki Slovenci i svi skupa odemo na Zlacu (Banovici) da provedemo cijeli dan. Bili smo u motelu, nas 15-ak.....................................i dok nam se jagne pece na raznju nas 4-5 muskih odlucimo da se malo pentramo po brdima oko motela.
Ja neznam kako to hoda oko planinarenja ali ono sto sam skonto je da ako zadas sebi vrh/cilj recimo 500 metara iznad i mislis da je to vrh, onda kad stignes do tog mjesta shvatis da imas jos 500 metara, pa jos 500 itd........................ja se totalno zajebo.
Odlucimo da predahnemo i naravno ispusimo po cigaru. Odjednom cujemo zestoku lomljavu granja iznad nas, mi nespremni onako malo cooliramo ali ti zvukovi su sve blize i blize. Ja u jednom trenutku bacim neku suhu granu sto je bila pored mene, sto sam dalje mogao, i zvukovi na trenutak prestanu. Ali ubrzo nastave prema nama..........................btw, nijedan od nas nema ni cakiju sa sobom.
Naravno mi lagano, onako hrabro, odlucimo da je povlacenje najbolja opcija. Cijelo vrijeme ja kontam da nema sanse da je to medvjed ali gle cuda.............................po povratku u motel tip koji nam je pekao jagnje kaze kako se sinoc konobarica susrela na visecem mostu (preko potoka) sa medvjedom sa druge strane!!! Mi naravno opet nevjerujemo i zivot tece dalje (naravno da sam se ja hvalio prijateljima da to jeste bio najveci medvjed i da sam ja spasio drustvo od sigurne smrti)!!!
I onda se desi Avgust ove godine..............................3 prijatelja i ja odemo do jednog jezera blizu Kladnja radi ribolova, u sumi, zove se gorsko oko ili tako nesto. Mi smo odlucili da prenocimo, na vrijeme smo obezbjedili drva za vatru, vrece za spavanje itd.
Oko 03:00 prijatelj i ja (nas dvojica nismo spavali) cujemo da nesto veliko prilazi nama i lomi granje na oko 20_ak metara od nas. Imao sam Meglite reflektor blizu sebe i odmah sam posvijetlio u tom pravcu.....................mozete predpostaviti, bio je to medvjed, mrki, crni, zuti ili sareni nemam pojma..............................ali je moj zivot konacno ispunjen!!! Oastalo me ne zanima! Medvjed je valjda dosao na izvor i nije se toliko uplasio svjetlosti jer je pod mojim reflektorom pio vodu nekih 30-ak sekundi!

Eto :D
alcho

#135 Re: Divlje zivotinje

Post by alcho »

Tebe izgleda bas zapikali, a? Ja evo godinama planinarim, skoro svaki vikend sam na planini, ponekad nocim po planinama pod satorom...ali medvjeda nikad nit' cuh, nit' vidjeh...
tetakk

#136 Re: Divlje zivotinje

Post by tetakk »

kriticarka_nikova wrote:
tetakk wrote:

Pozovite me kad budete isli...
Isli i nasli
Image
:sad:
Vec su uspijeli unistiti donji vodopad praveci put kojim postavljaju cijevi za protocnu centralu.
kriticarka_nikova

#137 Re: Divlje zivotinje

@asker sta ti to pusis...posto ti se uvijek medvjed pojavi kad zapalis...cigaru...

@tetak steta za vodopad :(
sindzerveza

#138 Re: Divlje zivotinje

Post by sindzerveza »

PapakizSarajeva

#139 Re: Divlje zivotinje

Post by PapakizSarajeva »

Neko je vec negdje upitao gdje (na kojoj planini) ima najvise medvjeda. To je relativno jer kad realno pogledas imamo jako puno planina gdje im odgovaraju uslovi : Treskavica, Bjelasnica, Prenj, Bitovnja, Vranica ... Ma ne mozes ih sve ni nabrojati. Naslusao sam se prica o susretima medvjeda i ljudi od Bjelasnice, Skakavca, Bjelasnice, oko Fojnice, u blizini Hadzica. Svi su se dobro zavrsili ...

Mislim da je daleko najopasnije kod nas nabasati na divlju svinju. O ovim susretima sam takodjer slusao dosta prica, a jedna od njih je da je na rijeci Krivaji nekog ribara divlja svinja "natjerala" da skoci u rijeku i nadje spas od njenih kljova.

Volim loviti ribu, kao i Toto. Preferiram musicarenje, a to znaci zavlacenje u najudaljenije, najzabacenije i netaknute dijelove rijeka, rjecica i potoka. Loveci ribu obisao sam divna, netaknuta mjesta na Neretvi, Rakitnici, Ugru, Biostici, Kaljini, Bjeloj ( na Bjelasnici), Misoca ... Sve nekakvi kanjoni i vuko*ebine... Svi moji susreti sa divljim zivotinjama se svode na zeceve, lisice, srne, zmije ... Nikada nisam vidio ni sreo nesto opasnije.

Doduse, i ja smatram da je jako vazno, prilikom boravka u prirodi praviti buku i dati priliku zivotinjama da se sklone. Ovog pravila se drzim k'o pjan plota ...
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#140 Re: Divlje zivotinje

Post by Admir_1984 »

Medvjed ima radisu kretanja od oko 75km za 24 sata, a Vuk cak 130km, tako da je vrlo relativno gdje ih ima najvishe
kriticarka_nikova

#141 Re: Divlje zivotinje

To je sve tacno, ali je tacno i to da medvjed ne mijenja cesto svoja stanista.

I nije mi jasno kako ni jedan medo nije do sad naletio na minu. Jest jedan poslije rata tamo negdje kod Kladnja…i nikad vise ni jedan…
zengi

#142 Re: Divlje zivotinje

Post by zengi »

Sto se tice divljih zivotinja njihov broj je dramaticno smanjen sirom BiH. Prije rata sam recimo bio u regionu Bijambara i kad padne snijeg stalno sam vidjao tragove raznih zivotinja od vjeverice-vuka-medvjeda svuda po sumi. Prije jedno pet-sest godina odem ja tamo i nema ama bas ni traga jednoj jedinoj zivotinji.
Glede napada divlje zivotinje na covjeka to se tako rijetko desava da je opasnost zanemarljiva. Prije par godina, ranjeni vepar je ubio lovca negdje kod Livna ali tu je opet ljudski faktor. Ovaj ga upucao a ovaj se vratio pa ga masakrirao i to je meni ok.
Nema potrebe da se po sumi galami i urla (kako neki savjetuju) jer onda otjeras sve moguce zivotinje i smanjis svoj uzitak. Medvjed na primjer ima par hiljada puta osjetljiviji nos od covjeka i nema sanse da ga iznenadis jer on zna da si tu na 5km.
I ja mislim da je vepar ipak najopasniji ali ni on nece bez-veze napasti. evo recimo ja sam imao priliku da se nadjem sa citavim krdom koi su jos uz to imali mlade pa su me malo zaganjali vise onako zeze radi nego da me povrijede.
Koga zanima ova epizoda neka ode na youtube, ukuca korisnicko ime zengi7 i onda potrazi klip pod nazivom wild boar 1.
Na klipu se vide samo ove manje svinje a tek kasnije sam provalio da su na samo pet-sest metara daleko od mene citavo vrijeme bila dva kapitalca teska oko 200kg i da su htjeli mogli su raskomadati i mene, mog psa i moju tetku. Ja sam pored njih protrcavao par puta a oni ni habera.
Evo bas sad na Nat-Geo emisija o vukovima u Yelowstone i zaklase nekog kojota koi je lizao svoje test+++ u blizini vukova koi jedu i nije pazio pa ga je jedan vuk uhvatio na foru.
Naravoucenije: Nikad ne lizi test+++ kad su vukovi blizu. :-)
kriticarka_nikova

#143 Re: Divlje zivotinje

Da li sada medo snije zimski san ili su to samo price za malu djecu?
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#144 Re: Divlje zivotinje

Post by Admir_1984 »

kriticarka_nikova wrote:Da li sada medo snije zimski san ili su to samo price za malu djecu?
normalno da su to price za malu djecu, nesh slicno kao i deda mraz
Mustafapasa

#145 Re: Divlje zivotinje

Post by Mustafapasa »

Ja sam na skakavcu vidio srndaca, bio s cukom koji ga je zaganjao s merakom ali ovaj je bio Usain Bolt za njega :)
imao sam priliku Jastreba drzati u ruci, uletio u kokosinjac i nije znao da izadje, onesvjestio ga ovaj komsija ali su ga poslije pustili :)
Imam paune - to su divlje zivotinje i zive slobodno kod mene (osim sto prespavaju u svom boksu) i sto ih zimi haman i ne pustam...
imam tornjaka izgleda ko vuk :) i u opisu mu u papirima stoji "vucije sive boje" :)
kriticarka_nikova

#146 Re: Divlje zivotinje

Mustafapaso da ti nisi iz Viteza? Znam jednog sto sve to ima :)
doboj

#147 Re: Divlje zivotinje

Post by doboj »

Mustafapasa

#148 Re: Divlje zivotinje

Post by Mustafapasa »

kriticarka_nikova wrote:Mustafapaso da ti nisi iz Viteza? Znam jednog sto sve to ima :)
jok, Sarajevo, centar :)
ljuspica

#149 Re: Divlje zivotinje

Post by ljuspica »

Zanimljiva tema, da se tuspasim ;)
ljuspica

#150 Divlje zivotinje

Post by ljuspica »

Do sada sam imala srece da vidim tragove u snijegu ili blatu od medvjeda, divljih svinja i samo jednom od vuka. Divlje koze, zečeve, lisice necu ni da pominjem jer nisu opasne zivotinje, a vidjala sam i njihove tragove u divljini. Od medvjeda najvece tragove vidjela sam na Romaniji. Na Igmanu nesto manje kao i na Visocici. Bili su stari izmedju dan-tri...Od vuka vidjela sam na vrhu Trebevica, bili su stari mozda par sati...od divljih svinja najcesce sam vidjala i vidjam svuda, po brdima i planinama. Ono sto nisam znala a vjerujem ni mnogi, a to je da se ovih dana (tj. zadnjih 3-4 mjeseca) prica kako su se pojavili medvjedi i coporovi vukova u okolici Zenice, tj.po Zenickim planinama. Neko ih je vidio na Vepru, Tvrtkovcu, ...ne mogu se sjetit gdje ono jos...
Imala sam susret samo jednom sa divljom svinjom. Pobjegla je glavom bez obzira haha. Koliko god sam ucila iz knjiga kako se ponasati u slucaju da se sretnes s nekom divljom zivotinjom, to je nemoguce praktikovati jer onaj instikt koji je u covjeku je jaci od svake teorije, svi bi se prvo ukocili od straha a onda pokusali pobjec...
Ne znam kako bih regovala da vidim copor vukova, ali sam cula da su vukovi jako plasljive zivotinje....tako da je mene ipak vise strah medvjeda...kako bih reagovala da ga sretnem i da li on cesto mjenja svoje staniste?
Da li ste ikad vidjeli neku divlju zivotinju i kako ste reagovali, a kako je zivotinja reagovala na vas?
Last edited by ljuspica on 10/11/2013 14:24, edited 1 time in total.
Post Reply