Junuz Djipalo wrote:MaliJastreb wrote:kijameta wrote:
Trebao bi malo vise citati relevantne historijske knjige a ne samo ' Sabrane rvatske mitove i legende' pa bi znao da je bajka o desetinama tisuca Bosnjaka-ustasa,samo bajka i propaganda. Bosnjaci su do 1943 bili uglavnom neutralni a od 1943 su masovno pristupali partizanima. Nikad Bosnjaci nisu imali trunke iluzije sta im ustaski rezim sprema i misli. I zato su formalno prihvatili NDH a iza ledza je rusili na sto nacina.
Zato nazalost ucesce bosanskih Rvata u partizanima i antifasistickom pokretu nikad nije prestiglo par postotaka za razliku od Hrvatske. Danas takodze,majmuni obuceni u ustaske uniforme su uglavnom katolici iz BiH,sto sebe nazivaju Rvatima. Pravi Hrvati su mnogo,mnogo pozitivnije osobe i uglavnom su antifasisti.
Naravno... zaboravio si samo ono kako su Mate i Stipe stavljali fes na glavu i dozivali se kao Mujo i Alija samo da podmetnu ustastvo Bosnjacima.
Koji su, jasno, bili samo i strogo partizani.
Jedino ne kuzim jesu li ovo Mate i Stipe ili su Jovo i Dragan nabacili fes i slikali se sa dzeneralom Cicom.

Ja sam upoznao i pripadnike muslimanske milicije (II sv. rat), Šerići, Zenica...
Više je sigurno u postotku bilo Hrvata (svih) u partizanima nego današnjih Bošnjaka. Više je bilo u postocima Bošnjaka (u odnosu na ukupni broj) u Domobranstvu i ustašama nego u partizanima.
Jedino što je točno je da su BH Hrvati gotovo 100 % bili u domobranima.
Ali sve to ne čudi jer je to bila u te četiri godine (domobrani) regularna vojska države koja je tad postojala na našem prostoru. Poistovjećivanje domobrana i ustaša je srpsko maslo i očekujem od ljudi koji su obrazovani da ipak znaju razliku...
I svakako mislim da je sramota bila bit u ustašama i da sve u vezi s tim treba zabranit ali jako puno ljudi nije moglo izbjeći da budu domobrani i ne mislim da je to sramota. Da su BiH Nijemci prodali Talijanima a ne ustašama kao Dalmaciju vjerojatno bi i ona bila puna partizana... Ovako...
Pa drugi svjetski rat na nasim prostorima je kompleksna materija,posebno u BiH,nema tog historicara,koji moze iznijeti neke postotke koji bi bili potpuno tacni,jer se je situacija stalno mjenjala,neki ljudi su po desetak puta u toku rata mjenjali stranu. Ali uglavnom su odnosi bili 99 % kakvi su danas u BiH,ista meta,isto rastojanje.
Tu ima puno ustaske,cetnicke,autonomaske,partizanske propagande svi su pravili svoje mitove sa tim da su ih neki revidirali a neki ne. Jedan od najvecih mitova je samo postojanje NDH. To je bio ne tigar,nego macic od papira. Vec od 27 juna 41 kad je krenuo ustanak srpskog naroda u Bosni i Hrvatskoj,NDH je pukla ko lubenica i od tada NDH je na svojoj teritoriji imala manje ingerencije nego vlast BiH nad teritorijem BiH u zadnjem ratu u periodu 92-95. Vec od 1942,da su Njemci i Italijani napustili NDH ona bi se sasula u par dana.Njemacka vojska je do zadnjega dana rata morala braniti i stititi tu tvorevinu,koju njena 'vojska' domobrani i ustase,ne bi odbranile ni 10 dana.
Bosnjaci su koristili haoticno stanje i bezvlsce u NDH i u domobrane su isli samo oni koji se nisu uspjeli izvuci ni na koji nacin od te obaveze.Sa tim da su vremenom sve vise prelazili u muslimanske milicije,autonomaske jedinice a od 43 masovno u partizane. O ucescu Bosnjaka u ustasama je smijesno i govoriti.
Potvrda ovoga je i danasnje stanje na terenu. U mjestima gdje su Bosnjaci vecina,ustaski pokret se potpuno negativno tretira,docim u mjestima gdje su katolici vecina,ustaski pokret se slavi.
Fasizam u Hrvatskoj je uvozna roba,zemlja uvoza BiH. Hrvati generalno nisu fasisti,bosanski katolici to jesu i to srcem i dusom.
Nadam se pobjedi Engleske i to lijepom razlikom,kao sto je bilo prosle godine u Maksimiru,bio sam tada na moru i gledao sam utakmicu na velikom displeju u restoranu punom nalozenih Dalmatinaca . Sjebane face dalmatinskih domorodaca su bile neprocjenljiv uzitak. Sutra opet slijedi spustanje na zemlju najarogantnijeg,najprepotentnijeg,najnapuhanijeg naroda na svijetu. A posebno mi je to drago zbog bosanskih katolika.